Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-09-2012  

SP: ‘Liever een lolly dan duimzuigen´


In Veghel deelde de SP eerder dit jaar al lolly's uit aan politiemensen die actie voerden voor betere arbeidsvoorwaarden
 

ALMELO – Onder het motto ‘Liever een lolly om aan te zuigen dan duimzuigen’ deelt de SP maandagochtend op 80 treinstations lolly’s uit. De SP refereert daarmee aan het duimzuigen waar diverse lijsttrekkers zich van bedienen. Zo ging VVD-lijstrekker Mark Rutte al erkend in de fout en was ook PvdA-er Diederik Samson wat al te enthousiast over ‘samenwerkende’ ziekenhuizen in Eindhoven. Ondernemersvoorzitter Wientjes maakte het helemaal bont en noemde de verkiezingsprogramma’s van de SP, PvdA en GroenLinks een ramp voor het land. Laat nu alle programma’s van alle partijen zijn doorgerekend en allen in 2017 het tekort op de betalingsbalans hebben weggewerkt. Dat Links banen kost is eveneens niet waar en ook de breuk binnen de FNV over de pensioenleeftijd kan niet louter aan de SP worden toegeschreven, zoals Zwollenaar Wientjes deze week beweerde. De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog heeft het kabinet al zonder de sociale partners besloten en ook de Kunduz-coalitie onderstreepte dat nog wat scherper. Zelfs de SP heeft dat besluit inmiddels grotendeels geaccepteerd, al wil het op detail nog wel wat repareren. Het gaat er in de komende verkiezingsstrijd in feite om, de pijn wat eerlijker te verdelen. Dertig euro minder in de maand te besteden komt nu eenmaal bij de lagere inkomens veel harder aan dan wat minder meer bij de grootverdieners die dit land telt.

De SP trekt er maandagochtend dus massaal op uit om hun boodschap nog maar eens uit te dragen. Alleen voor de vroegste treinreizigers, die wat verder van huis werken, is er geen lolly. Daar begint men pas om 07.00 uur mee.

Het enthousiasme bij de SP-leden is groot. Ze zijn het actievoeren dan ook gewend en gaan ook buiten verkiezingstijd veel de boer op om mensen in nood te helpen. Gezina van der Ven, afdelingsvoorzitter van de SP Almelo, is blij met dat enthousiasme: 'Vanuit rechtse hoek en de multinationals wordt veel onzin over de SP verkondigd. Dat is niet erg, want dat bewijst dat we ertoe doen. En het betekent dat er op 12 september echt iets te kiezen valt. Gaan we door op het doodlopende pad van Rutte of slaan we linksaf en komen we met de SP op een sociale manier uit de crisis, dat is waar het om gaat.’

Naast de lolly als verkiezingsgimmick deelt de SP natuurlijk ook informatiefolders uit en zal ook het bekende schuursponsje niet ontbreken.

 
03-09-2012  

Enschede schrapt fors in bouwplannen

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede gaat de bouwambities fors bijstellen. Het aantal beoogde appartementen gaat fors omlaag, ’t Vaneker gaat omlaag en ook voor de Usseler Es worden de plannen bijgesteld Ook de woonwijk De Eschmarke wordt niet verder ontwikkeld. De ambitie voor de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven wil het college van B&W wel grotendeels overeind houden. Prioriteit legt het college bij de invalswegen naar de binnenstad. De maatregelen zijn noodzakelijk door de ontstane crisis en kosten de gemeente Enschede een slordige 63 miljoen euro aan afschrijvingen. De gemeenteraad zal zich moeten buigen over de voorstellen.
Enschede is de tweede gemeente in Twente die haar ambities fors naar beneden bijstelt. Eerder al deed de gemeente Almelo dat. Ook daar kosten de maatregelen vele tientallen miljoenen euro’s.

 
04-09-2012  

Technisch talent verbinden met Twente

 

ENSCHEDE - Twente wil de economie stimuleren door innovatie in de hightech sector verder te bevorderen. Ze investeert de komende jaren fors om de innovatiekracht toe te laten nemen. Dat is een belangrijke stimulans om met Twente een mondiale toppositie te krijgen op het gebied van High Tech Systemen en Materialen, wat leidt tot groei van de werkgelegenheid en een aanzuigende werking op de gehele Twentse economie. Bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van hogeschool Saxion heeft op maandag 3 september jl. de ‘Human Capital Agenda Twente’* overhandigd aan Regio Twente voorzitter Peter den Oudsten

De ‘Human Capital Agenda’ is een agenda met een actiegerichte aanpak om ervoor te zorgen dat voldoende talentvolle hoger opgeleide technici hun weg naar de Twentse bedrijven gaan vinden om de Twentse innovatieambitie te realiseren.


Human Capital Agenda Twente

 
09-09-2012  

Druk bezocht jubileumprogramma Leemansmolen

  VRIEZENVEEN – De festiviteiten rond de jubileumviering van de 150-jarige Leemansmolen in Vriezenveen werden het afgelopen weekend druk bezocht.

Vrijdagmiddag werd tijdens de Relatiemiddag het startschot gegeven voor de 24-uurs Maalmarathon en op zaterdagochtend openden regionale bestuurders officieel de Overijsselse Molendag en onze Oude-Ambachtenmarkt. Ruim 800 bezoekers wisten de molen zaterdag goed te vinden.
Lees verder...

 
10-09-2012  

Wierden op ‘ramkoers´ tegen waterschap

 

WIERDEN - Het Waterschap Regge en Dinkel wil de Regge herinrichten. Stichting Enterse zomp heeft de noodklok geluid. Want een mogelijk gevolg is dat de zompen niet overal meer kunnen varen. De gemeente Wierden hecht belang aan een bevaarbare Regge en verzoekt waterschap en stichting om met elkaar een oplossing te zoeken.

De Regge is van groot belang voor de regionale waterhuishouding. In het stroomgebied van de Regge wordt de waterafvoer- en berging gereguleerd. Wateroverlast en verdroging in het stedelijk en landelijk gebied moet worden voorkomen.

Daarnaast is de Regge belangrijk vanuit cultuurhistorisch en toeristisch-recreatief oogpunt. Ria Broeze: “Het varen met Enterse zompen over de Regge is goed voor de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de gemeente, en in het bijzonder de Reggestreek”. Ook de landbouw heeft belang bij het behouden van water in dit stuk van de Regge (tot aan het Exoo).

Hoe verder?
Voordat tot realisatie van de herinrichtingsplannen kan worden overgaan moet door de gemeenteraad een bestemmingsplanwijziging zijn vastgesteld. De gemeenteraad zal daarbij alle belangen moeten afwegen, waaronder ook de bevaarbaarheid van de Regge voor zompen
.

 
11-09-2012  

Weekers (VVD): Belastingdienst blijft in Twente

 

ALMELO/ENSCHEDE/HENGELO/ZWOLLE – VVD-staatssecretaris Frans Weekers  van Financiën heeft vanmorgen op Radio Oost gezegd dat de belastingdienst in Twente blijft. De overheid wil 400 miljoen bezuinigen en er ligt een plan om het aantal vestigingen in Nederland van 40 naar 18 te brengen. Weekers zegt echter dat goede spreiding belangrijk is en er zeker kantoren in Twente blijven.
Of daarmee alle vestigingen in Almelo, Hengelo en Enschede zeker zijn van hun bestaan is echter niet zeker omdat Weekers zich daar niet over uitliet. Eerder was er sprake van sluiting in Almelo en Hengelo. Het openhouden van Enschede en een grotere concentratie in Zwolle. Kortom nog geen harde en duidelijke toezegging maar passend in de verkiezingstijd.

Luister hier naar Radio Oost

 
12-09-2012  

Lagere parkeertarieven in Enschede

 

ENSCHEDE – Dat niet alles de hemel in blijft groeien wordt in Enschede duidelijk. De stad gaat op dinsdagmorgen en donderdagavond gedurende een half jaar experimenteren met lagere parkeertarieven in de parkeerkelder van het Van Heek Plein. Met ingang van 18 oktober gaat dan een reductie in van 50 procent en kost het parkeren op die uren 1,10 euro per uur.
Op de dinsdag wordt beoogd het bezoek aan de markt te bevorderen en op de donderdagavond heeft de koopavond behoefte aan een impuls. Beide ‘memento’ hebben te kampen met lagere bezoekersaantallen. Als oorzaak wordt veelal het hoge parkeertarief aangeduid.
De stad wil ook bezig het ‘product’ Enschede te promoten via langere koopavonden op de derde donderdag van de maand met meer funshoppen, gekoppeld aan thema-acties van restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook gaat men zich met deze actie op Deventer richten, om de Deventenaren te verleiden meer oostwaarts te kijken.
De vraag doemt op wanneer Hengelo en Almelo volgen?

< In dit soort 'self-parkings' is geen toezicht nodig en kunnen tarieven nog scherper!

 
13-09-2012  

Rutte verslaat Samson met 160.000 stemmen

 

DEN HAAG – Wat voor twee weken een electorale strijd leek te worden tussen Roemer (SP) en Rutte (VVD), werd uiteindelijk een nek aan nek race tussen Rutte en Samson (PvdA). In Almelo werd de PvdA het grootst met 29,1 procent gevolgd door de VVD met 21,8 procent. De PVV werd er virtueel verrassend derde in grootte voor de SP, CDA, D66, CU en 50+. Dat de PVV er derde werd heeft kennelijk te maken met de kritiek van de burgers op het lokaal bestuur, want nergens anders in Overijssel kan de PVV bogen op een dergelijk resultaat. In Enschede werd de Wilders-partij de vierde in grootte achter de PvdA, VVD en SP. In alle andere Overijsselse gemeenten lukte dat niet. Overijssel kan ook niet meer gezien worden als CDA-bolwerk. Slechts in Twenterand en Hellendoorn bleef het CDA de grootste. In Hellendoorn was dat maar met een verschil van 39 stemmen voor de VVD.
Klik hier voor alle resultaten per Nederlandse gemeente.

 
13-09-2012  

Omtzigt haalt 2e Kamer ondanks verlies CDA (up)


Omtzigt reageerde donderdagmiddag opgetogen. ,,Dit is een fantastisch resultaat na een succesvolle campagne. Inzet was dat ik mijn werk als Kamerlid kan afmaken. Dat lijkt te gaan lukken. Ik wil al mijn kiezers hartelijk bedanken.''

Omtzigt laat zojuist het volgende op Twitter weten: "Ik hoor nu dat ik in mijn woonplaats Enschede 3482 stemmen heb gekregen. moet dus vandaag 3481 stadsgenoten hartelijk bedanken." (@PieterOmtzigt)
 

HENGELO – CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, die door ingrijpen van meerdere afdelingen toch weer op de kieslijst kwam, lijkt via voorkeurstemmen alsnog een nieuwe periode in de Tweede Kamer tegemoet te gaan. RTV Oost heeft via navraag bij 8 Overijsselse gemeente al ruim 15.000 stemmen geteld voor de Enschedeër.
Zelf was Omtzigt nogal sceptisch vanwege de 9 zetels verlies en dus de kleinere vijver voor het CDA. Desondanks lijkt het voor de ‘waakhond’ van de Nederlandse pensioengelden dus goed af te lopen en schijnt hij met stip op de kandidatenlijst tal van CDA’ers voorbij te lopen.

Omtzigt wordt in het Rotterdamse gezien als de ‘Odfjelt-held’ die de missstanden van de tankopslag aan de kaak stelde. In Twente legde hij de directie van de ZGT-ziekenhuizen het vuur aan de schenen toen deze voornemens was de geboorteafdeling in Almelo te sluiten. Samen met stadgenote Sharon Dijksma (PvdA) en Haakbergenaar Han ten Broeke (VVD) bevocht Omtzigt de infrastructurele belangen van Twente en Oost Nederland middels de versnelde aanpak van de Twenteroute en het 'karrespoor' N35 Almelo-Zwolle.

In Brussel ‘bewaakt’ Omtzigt maar liefst 850 miljard Nederlands pensioengeld namens de Tweede Kamer omdat Brussel de pensioenen op Europese leest wil schoeien en zo ook de Nederlandse pensioengelden wil binnen hengelen qua zeggenschap.
Pieter Omtzigt werd in zijn voorkeurscampagne o.a. gesteund door oud- minister van financiën Onno Ruding en tal van andere financiële deskundigen.

Update: 13.30 uur
Alleen in Twente al haalt Omtzigt voldoende voorkeurstemmen. Wel moet nog worden gekeken hoe andere CDA-kandidaten scoren met voorkeurstemmen. Herma Boom (Haaksbergen) lijkt het niet te halen. De voormalige assistente van voormalig staatssecretaris en huidig CdK Ank Bijleveldt kreeg de voorkeur van de CDA-kiescommissie omdat er anders teveel 'Tukkers' op de CDA-lijst zouden staan.
Ook in Limburg heerst onvrede over de kandidatenlijst van het CDA. Ook daar zijn voorkeuracties gehouden. Als de trend Omtzigt ook daar succes heeft, kan de samenstelling van de CDA-fractie wel eens totaal anders zijn dan partijvoorzitter Ruth Peetoom beoogde.

Voorkeurstemmen Omtzigt in Twente: Enschede 3482, Hengelo 2989, Dinkelland: 2547, Twenterand: 2368, Tubbergen 2244, Hof van Twente: 1931, Hellendoorn 1926, Borne: 1838, Almelo 1707, Wierden 1503, Oldenzaal 1496, Losser 1382, Rijssen-Holten 1056, Haaksbergen 878. 

Omtzigt heeft in 13 van de 14 Twentse gemeenten campagne gevoerd.
D
e totale teller in Twente voor Omtzigt staat op 27.348. Dat aantal haallde zelfs  CDA 'rockbitch' Sabine Uitslag nooit.

Voorkeurstemmen op Omtzigt in de Overijsselse gemeenten: Hardenberg 449, Raalte 171, Deventer 170, Dalfsen 150, Steenwijkerland 137, Kampen 83, Staphorst 48, Zwartewaterland 47, Nog onbekend: Olst-Wijhe ?, Ommen ?, Zwolle ?


Voorkeurstemmen in gemeenten buiten Overijssel (voor zover bekend)
Berkelland: 531, Westland: 131, Hilversum: 82, Huizen: 67, Maassluis: 62, Noordoostpolder 72, 
Midden Delfland: 56, Oost Gelre: 43, Amstelveen: 42, Noordwijk: 33, Baarn: 23, Urk 17, Goes: 14,

Lees de reacties op: https://twitter.com/PieterOmtzigt 

Het succes van Omtzigt gaat ten koste van de Limburger Martijn van Helvert die met een voorkeursactie in Limburg circa 11.500 stemmen behaalde. Hij tweette: 'Zo, ik zit in de kamer, In de speelkamer met de kids' De Limburger stak 10.000 euro privégeld in zijn campagne om een CDA-Limburger in de 2e Kamer te behouden voor de regionale belangen. In Limburg bestond grote onvrede over de kandidatenlijst van het CDA.

 
16-09-2012  

Meisje (2) valt in beek en verdrinkt

 

OOTMARSUM – Het 2-jarig meisje dat in Ootmarsum achter het ouderlijk huis in de Molenbeek is gevallen, is zondagmiddag in het MST te Enschede overleden. Het gezin woonde nog maar kort in Ootmarsum en de peuter ontsnapte even aan de aandacht, waarna haar vader haar vond in het stroompje. Ze werd onmiddellijk gereanimeerd en met een heli van de ADAC afgevoerd naar het MST en naar later bleek helaas niet heeft gered.

 
17-09-2012  

Kamervragen skybox basisonderwijs bij Fc Twente

 

ENSCHEDE – Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat kamervragen stellen over de skybox die basisonderwijsinstelling Consent huurt van Fc Twente in de Grolschveste. Consent is de bestuursstichting van het openbaar basisonderwijs in Enschede en Losser. De stichting betaalt jaarlijks 45.000 euro voor de skybox.
De zaak kwam aan het licht door een email van Consent richting het onderwijzend personeel waarin vrijwilligers werden gevraagd om de skybox te bemannen en schoon te houden. Dat schoot veel leerkrachten in het basisonderwijs in het verkeerde keelgat en daarop werd de Enschedese PvdA-fractievoorzitter Laurens van Lier ingeseind. Van Lier vindt de gang van zaken niet te pruimen en wijst op het tekort van een half miljoen euro op de jaarbegroting waardoor wordt bezuinigd op conciërges en leerkrachten en klassen groter moeten worden.
Consent heeft de skybox samen met het bestuur CVO van christelijke scholen als onderdeel van 'Scoren in de wijk', waarin de scholen participeren en spelers van FC Twente worden ingezet.

 
17-09-2012  

Rent a Plant neemt DCW Hydro over

 

ALMELO – Rent a Plant aan de Virulyweg in Almelo neemt DCW Hydrocultuur uit Enschede over. Rent a Plant verhuurt planten aan overheidsinstellingen en bedrijven als Nintendo, Kawasaki, Paerel, DTZ Zadelhoff, GE Capital, GGN en Sensata voor de inrichting van kantoren door geheel Nederland. De activiteiten van de sociale werkvoorziening DCW Hydro aan de Kuipersdijk in Enschede liggen in het verlengde en vullen elkaar dus aan.
Rent a Plant directeur Johan Reuvers ziet de overname als een welkome aanvulling en passend binnen de eigen bedrijfscultuur van sociaal verantwoord ondernemen, die het concern voorstaat. Rent a Plant neemt ook alle personeelsleden van DCW Hydro over. De overname krijgt woensdag a.s. haar beslag.

 
17-09-2012  

Zegetocht van Omtzigt naar Den Haag

 

ALMELO – Op de ochtend van de dag dat de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer officieel bekend wordt gemaakt, begon de zegetocht van CDA’er Pieter Omtzigt naar Den Haag vanmorgen op de stoep van het stadhuis in Almelo waar het radioprogramma Lijn 1 aandacht besteedde aan het ‘Geluid van Twente’ in Den Haag. Aan de hand van de tellingen in Overijssel wist Omtzigt al dat hij voldoende voorkeurstemmen had om te worden herbenoemd ondanks eerder af geserveerd te zijn door zijn partij. Dat pikten tientallen afdelingen in het land niet en zij hebben Omtzigt weer op het schild gehesen, zei het op een onverkiesbare plek 39. De voorkeurstemmen moesten het dus doen en dat lukte ruim.
Alle media namen Omtzigt dus op de korrel, om uiteindelijk s’middags bij de zitting van de Kiesraad te vernemen dat Omtzigt in totaal 36.750 stemmen vergaarde, ruim het dubbele dan het kwart van de kiesdeler (15.305) dat deze keer nodig is voor een directe benoeming. In stemaantal eindigde Omtzigt daarmee direct achter Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer die respectievelijk op plek 1 en plek 2 staan van de CDA-lijst en dat moet de partijleiding toch aan het denken te zetten, temeer daar Omtzigt ook uit andere delen van het land ruim 7000 voorkeurstemmen kreeg.

In de uitzending werd verder het belang van regionale lijntjes richting Den Haag ook nog onderstreept door de Almelose wethouder Gerrit van Woudenbergh en regionaal VNO/NCW voorzitter Tom Masselink.

Fotoreportage: Coen Mulder

Luister hier de uitzending terug.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
18-09-2012  

Grote motorzaak in Slagharen uitgebrand

 

SLAGHAREN - Een grote brand heeft motorzaak Anbergen aan de Herenstraat aan de rand van Slagharen volledig in de as gelegd. De motorzaak was ruim 2000 m2 groot en vele moteren gingen in vlammen op. Een bijgebouw, waarin motoren van klanten stonden gestald, bleef gespaard. Toch zij er wel een aantal motoren van klanten verloren gegaan die in de werkplaats stonden.
De brand veroorzaakte zoveel rookwolken dat deze tot in Drenthe te zien waren.

Kijk hier naar een filmreportage van RTV Drenthe

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-09-2012  

Opleidingsrestaurant in Geldermanfabriek

 

OLDENZAAL – Het grote voorbeeld van de Britse topkok Jamie Oliver krijgt navolging in Oldenzaal. In de voormalige fabriek van Gelderman aan de Enschedesestraat gaat jobcoacher De Praktijkgroep uit Nieuwleusen gaat een restaurant beginnen op commerciële basis. In het restaurant worden jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid om kelner of kok te worden. Initiatiefnemers zijn René Kamphuis, Lukas van Belkum en Mark Schaeffer van De Praktijkgroep die hun Hengelose vestiging ook naar Oldenzaal verhuizen.

< Artist impression: Frank Hendriks Twentse Bierbrouwerij 

 
18-09-2012  

Tennisclubs Wierden bestuurlijk op een lijn

 

WIERDEN – De tennisclubs WTC Beukersweide en TV Wierden zitten bestuurlijk op één lijn om beide verenigingen onder te brengen op tenniscentrum De Stouwe. Er werd al lang gesteggeld over de toekomst van het tennis in Wierden en vooral De Beukersweide was op zoek naar een eigen nieuwe locatie. De gemeente Wierden kon en wilde niet aan die verwachting voldoen en heeft gezamenlijk met de clubs een laatste plan ontwikkeld om toch de beide clubs op De Stouwe te kunnen herbergen. Vanmiddag wordt de intentieovereenkomst gepresenteerd in het gemeentehuis van Wierden. Het plan moet nog worden voorgelegd aan de leden.

 
19-09-2012  

Grote brand in Enschede, één gewonde

 

ENSCHEDE – Bij een grote brand in Enschede op de hoek Boddenkampsingel en de Joan Coststraat is een gewonde gevallen die is afgevoerd naar het ziekenhuis. De brand werd ontdekt rond 06.00 uur en de rookontwikkeling is tot in de verre omtrek zichtbaar. De brandweer adviseerde omwonenden ramen en deuren te sluiten.
In het pand zit sportschool Go4It en een vlaggenfabriek. Ook wonen er twee personen. De door de brand getroffen sportschoolhouder werd 12 jaar geleden ook al door een brand gedupeerd in de toenmalige vestiging op het Bamshoeveterrein (vuurwerkramp).

Foto: P.Moes

Klik hier voor een filmpje
 

 
19-09-2012  

Energiescan met provinciale subsidie

 

ZWOLLE - Ondernemers in Overijssel kunnen energiekosten besparen door gebruik te maken van de Energiescan Overijssel. Met deze scan wordt het energiegebruik van hun bedrijf gemeten door een adviseur en krijgen ze een rapport met maatregelen aangereikt waarmee ze op energiekosten kunnen besparen. Uit een enquête onder deelnemers blijkt onder andere dat ruim zeventig procent de scan aanraadt bij andere ondernemers.

Driehonderd aanvragen
Inmiddels hebben ruim driehonderd ondernemers in de provincie Overijssel de 
Energiescan aangevraagd. De scan is onderdeel van het project ‘Nieuwe energie in bedrijf’, een initiatief van Provincie Overijssel, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel Oost Nederland. Dertig deelnemers aan de scan vulden een enquête in. Opvallend is dat ruim zeventig procent aangeeft de Energiescan aan te bevelen bij andere ondernemers.

Zinvolle maatregelen 
Door de energiescan in te vullen, geeft een ondernemer opdracht om het energieverbruik binnen zijn onderneming in kaart te laten brengen door een adviseur. Uit dit onderzoek volgt een rapport met daarin het energieverbruik van de onderneming, een overzicht van het energieverbruik van anderen bedrijven binnen dezelfde branche en voor de ondernemer relevante besparingstips.  

Maar liefst twee derde van de geïnterviewden vindt de geboden maatregelen zinvol. Waaronder ondernemer Ronald van Spijkeren, ondernemer in de metaalindustrie. In zijn rapport stond onder andere dat de positie van zijn thermostaatkastje van invloed is op het energieverbruik. In het bedrijf van Van Spijkeren, hangt het te dicht bij de deur. Hierdoor slaat elke keer wanneer de deur opengaat en daarbij tocht binnenkomt, de thermostaat aan. 

Kostenbesparing
Van de deelnemers aan de enquête geeft 63 procent aan zeker met de maatregelen aan de slag te gaan. Grootste drijfveer daarvoor is kostenbesparing.

Graag meer weten over de Energiescan Overijssel?
http://www.mkbservicedesk.nl/6494/samen-actief-energie-geld-besparen.htm
http://www.mkbservicedesk.nl/6488/investering-duurzame-energie-betaalt.htm
http://www.mkbservicedesk.nl/6487/ondernemers-overijssel-besparen.htm 


Infoblad energiescan Overijssel (pdf)

 
19-09-2012  

JWC Espo damt stank Vopak Rotterdam in

  ALMELO/ROTTERDAM – JWC Espo in Almelo en Ringe (D), producent van o.a. stal-technische installaties, gaat voor Koninklijke Vopak Rotterdam aan de slag om met een biologisch luchtfilter de stankoverlast van ´s werelds grootste olie op- en overslagbedrijf in te dammen.
Vopak doet dat nu met luchtwassers, maar de filters daarvan moeten elke vier weken worden vervangen. Directeur Jan Waayer (foto) van JWC Espo denkt dat dit met zijn specialisatie van een biologisch filter terug gebracht kan worden naar eens per jaar, waardoor Vopak minimaal een reductie van 50 procent in kosten kan bereiken. JWC Espo, dat in 2010 een doorstart maakte, gaat voor Vopak een unit van de installatie voorzien als proef.
Lees verder...

 
19-09-2012  

Laptop voor bouwtalenten HBO-Jobscore

  ALMELO - Het was woensdag 19 september een gewone lesdag. En toch ook weer niet. Want welke lesdag wordt nou afgesloten met een groot cadeau? Het overkwam de ruim 20 studenten van de Netwerkschool Twente (ROC van Twente –Thorbeckelaan Almelo) Zij kregen een razendsnelle, fonkelnieuwe laptop van BouwTalent/HBO-JobScore.
BouwTalent/HBO-JobScore is een samenwerkingsverband van meer dan 400 bedrijven in de bouw en Infra in Twente. Het zet zich in voor het promoten van bouwtechnisch onderwijs, is betrokken bij de verbreding, verdieping en verbetering van het onderwijs, helpt bij de bestrijding van voortijdig schooluitval en zorgt voor voldoende en goede stageplekken.
Lees verder...

 
19-09-2012  

Tubbergen en Dinkelland ambtelijk samen

 

TUBBERGEN/DENEKAMP – De ambtelijke organisaties van de gemeenten Tubbergen en de gemeente Dinkelland zijn per 1 januari 2013 één organisatie, dat staat vast na de raadsvergaderingen van maandag en dinsdag in beide gemeenten.
Verder ging het er in de discussies over dat de samenvoeging van het ambtelijk apparaat uiteindelijk moet uitmondden in een gemeentelijke fusie, maar dat vonden de gemeenteraden nog een brug te ver. Eerst wil men de synergie van de ambtelijke samenvoeging kunnen beoordelen en ook goed communiceren met de burgers. Uiteindelijk wordt een referendum in beide gemeenten als mogelijkheid genoemd om de burgerij te peilen.

 
21-09-2012  

Jeroen Lohuis is de Oostelijke metselkampioen

 

ZWOLLE – Bij de regionale bouwkampioenschappen in Zwolle is Jeroen Lohuis, werknemer van Bouwbedrijf van der Aa uit Tilligte en leerling bij het bouwopleidingsinstituut VVBA in Almelo, kampioen geworden in de categorie metselen voor Noord en Oost Nederland.

Afvaardiging
Dit betekent dat hij wordt afgevaardigd naar de nationale kampioenschappen in november en mogelijk ook een kans op deelname aan internationale vak-wedstrijden elders in de wereld.

Pittige opdracht
In het Deltion College te Zwolle werd de metselaars een pittige opdracht voorgeschoteld. Jeroen moest een omvangrijk metselwerk maken van twee vlakke muren met een hoek, met in de ene muur de letters DE en in de andere muur een vlag in drie kleuren. Aan de korte zijde was de te metselen muur schuin en had een rollaag.
Lohuis toog geconcentreerd aan het werk en kreeg als enige het bouwwerk binnen de gestelde tijd af. De jury oordeelde bovendien dat zijn maatvoering onovertroffen was. ´Je moet het eerst maar eens laten zien in de wedstrijd en dat is gelukt´, aldus het nuchtere commentaar van Lohuis.

 
25-09-2012  

Van Merksteijn sluit vestiging in Brabant


Van Merksteijn Staal, Almelo
 

BEEK en DONK / ALMELO - Thibo Bouwstaal, dochter van Van Merksteijn Staal in Almelo, sluit de vestiging in Beek en Donk en brengt de productie over naar Almelo. De 80 medewerkers zijn woedend omdat er geen fatsoenlijke ontslagregeling is getroffen, meldt Omroep Brabant. Vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie sluiten nieuwe acties niet uit omdat overleg tot op heden niets opleverde.
In Almelo gaat van merksteijn 10 miljoen euro investeren om de productie te verhogen. Van Merksteijn is Europees leider in de productie van bouw- en draadstaal en heeft verder vestigingen in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Slowakije en de USA.

 
27-09-2012  

Prins Willem Alexander heropende CTT in Hengelo

 

HENGELO – Kroonprins Willem Alexander heeft vanmorgen officieel de uitbreiding van containeroverslag CTT in Hengelo in gebruik genomen. CTT onderging een capaciteitsuitbreiding vanwege de snel groeiende combinatietransporten van containers over water vanuit Rotterdam naar Hengelo en via de weg naar de eindbestemming in de Euregio. Het huidige aantal containers dat CTT verwerkt is 75.000 per jaar en door de plaatsing van een nieuwe tweede kraan en uitbreiding van het aantal hectares naar 125.000 m2 kan de overslag uitgroeien naar 150.000 containers jaarlijks. Qua tonnage is Hengelo daarmee de grootste overslagbinnenhaven van Nederland.
CTT is een initiatief van de Almelose transportondernemer Henk Bolk, die in 1985 begon met transporten per spoor tussen Rotterdam en Almelo. Eerder dit jaar werd het vervoer van containers per trein naar Almelo tijdelijk 'hersteld' i.v.m. defecte sluis in Eefde, waardoor schepen Twente niet meer konden bereiken. Het Twentse bedrijfsleven leed daardoor een schade van miljoenen euro's. Inmiddels heeft het kabinet besloten dat er een tweede grotere sluis komt bij Eefde.

Vrijdag wordt bij CTT in Hengelo een congres gehouden voor 600 relaties van CTT en Bolk Transport en zaterdag is er Open Huis voor iedereen om kennis te maken met deze vorm van transporten. De combitransporten over water en weg zorgt voor een enorme afname in CO2-uitstoot. Reden om CTT in 2010 de Lean and Green Award toe te kennen.

< Prins Willem Alexander verricht de openingshandeling met een druk op de knop

Fotoreportage: Fotostudio Smit Almelo en fotograaf Coen Mulder

Lees ook:

Henk Bolk 'finest hour': Prins opent uitbreiding CTT

Fotoreportage (33 foto's)...

 
27-09-2012  

Inschrijving Cogas Cultuurfonds 2013 is geopend

  ALMELO – Instellingen met een cultureel en/of maatschappelijk karakter, die in 2013 een evenement willen organiseren, kunnen vanaf 1 oktober 2012 een verzoek voor een financiële bijdrage indienen bij het Cogas Cultuurfonds. Dit fonds is door Cogas opgericht om culturele en maatschappelijke activiteiten in de regio te stimuleren. Het verzoek dient voor 1 februari 2013 bij Cogas te zijn ingediend.
Lees verder...

 
28-09-2012  

Starneth Denekamp bouwt reuzenrad New York

 

NEW YORK/DENEKAMP – Starneth Engineering met hoofdzetel in Denekamp gaat in New York het grootste reuzenrad ter wereld bouwen. Dat maakte Michael Bloomberg, burgemeester van New York donderdag bekend. Starneth bouwde met diverse partners over de gehele wereld ook al de London Eye, heeft ontwerpen gemaakt voor de bouw van een reuzenrad in Dubai en Berlijn en bouwt deze draaiende uitkijkposten op lump sum turnkey basis.

In New York komt op Staten Island een reuzenrad te staan van maar liefst 191 meter hoog. Het rad krijgt 36 cabines met elk een capaciteit van 40 passagiers. De prognose is dat jaarlijks 4,5 miljoen passagiers vanuit het rad een blik op Manhattan werpen.

Starneth heeft strategische partners in o.a. Korea, USA en in Nederland werkt het samen met KCI Engineering in Schiedam en Enerpac Integrated Solutions in Hengelo.
Starneth BV heeft kantoren in Seoel, Dubai en Winter Park USA.

 
28-09-2012  

Container Terminal Twente is Twentse banenmotor


CTT houdt zaterdag 29 september een Open dag aan de Zuidelijke Havenweg 4 te Hengelo.
Er zijn rondleidingen, een tentoonstelling over het ontstaan, er kan een binnenschip bekeken worden, men kan ballonvaren aan een lier en ook voor kinderen is er volop vermaak tussen 10.00 uur en 16.00 uur.
  HENGELO – Een dag na de heropening van de Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo door Z.K.H. Prins Willem Alexander volgde een congres over de importantie van de transportsector voor Twente. Onder de deelnemers ook minister Ivo Opstelten, Hans Smits (directeur van het Rotterdams Havenbedrijf) en velen uit de transsportsector uit de regio en daarbuiten.
Spreekstalmeester Tom Egbers gaf bij het begin al direct aan, dat ook in vroegere tijden de overslag van goederen in Twentse havens van belang was. Hij herinnerde zich zijn vakantiearbeid bij KaBaCo in Almelo op 15-jarige leeftijd. Het weekloon 78 guldens, maar toen bekend werd dat hij nog maar 15 was werd dat teruggeschroefd naar 53 guldens, omdat je eigenlijk met 15 jaar nog niet mocht werken. Hij deed het vakantiewerk om zijn eerste gitaar te verdienen en hij hield zijn toehoorders voor dat Almelo toen de grootste katoenoverslag-binnenhaven van Nederland was.
Lees verder...

Fotoreportage (19 foto's)...

 
29-09-2012  

Dinkelland geeft éénmalig 50 euro per huishouden

  DINKELLAND - Het college van B&W in de gemeente Dinkelland heeft vandaag de programmabegroting 2013 en de meerjarenraming 2014-2016 vastgesteld. Het is het college gelukt om een sluitende begroting en een sluitende meerjarenraming te presenteren. In deze tijd van economische recessie en bezuinigingen is het college hier trots op. Het gemeentebestuur heeft nagedacht hoe ze de huishoudens in deze moeilijke tijden enigszins tegemoet kunnen komen en heeft besloten een eenmalige lokale lastenverlichting uit te keren van € 50,-- per huishouden.
Lees verder...

 
30-09-2012  

AD-ranking Overijsselse Ziekenhuizen

 

ROTTERDAM – Één keer per jaar komt ie, de AD-ranking voor de ziekenhuizen in Nederland. Meander in Amersfoort is volgens de criteria van het AD het beste ziekenhuis. Vreemd ook de terugval van het St. Antonius in Nieuwegein. Jaren in de top, vorig jaar vijfde en nu gekelderd naar plaats 38. Zo zijn er meer van dergelijke voorbeelden zowel omlaag als omhoog en dat lijkt vreemd.

In Overijssel werd het MST Enschede als beste gekwalificeerd. Het sprong van 73 in 2011 naar plek 17 in 2012. Het ZGT Almelo zakte van 3 naar plaats 25 en werd daarmee tweede in Overijssel. De Isala Klinieken in Zwolle werden 3 in Overijssel en zakte landelijk van 41 naar 51. ZGT Hengelo zakte van 25 naar plaats 55 terwijl het Deventer Ziekenhuis van 17 naar 65 zakte. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg werd laatste van Overijssel en zakte landelijk van 59 naar 68.

Volgens het AD is het onderzoek grotendeels gebaseerd op normen van de vakverenigingen en de Inspectie van de Gezondheidszorg. Daarbij werd gekeken naar de kwaliteit van de verpleging en de kwaliteit van de chirurgie.
Klik hier voor de hele lijst.
 

Archief
Terug naar vorige pagina