Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-09-2012  

Omtzigt haalt 2e Kamer ondanks verlies CDA (up)


Omtzigt reageerde donderdagmiddag opgetogen. ,,Dit is een fantastisch resultaat na een succesvolle campagne. Inzet was dat ik mijn werk als Kamerlid kan afmaken. Dat lijkt te gaan lukken. Ik wil al mijn kiezers hartelijk bedanken.''

Omtzigt laat zojuist het volgende op Twitter weten: "Ik hoor nu dat ik in mijn woonplaats Enschede 3482 stemmen heb gekregen. moet dus vandaag 3481 stadsgenoten hartelijk bedanken." (@PieterOmtzigt)
 

HENGELO – CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, die door ingrijpen van meerdere afdelingen toch weer op de kieslijst kwam, lijkt via voorkeurstemmen alsnog een nieuwe periode in de Tweede Kamer tegemoet te gaan. RTV Oost heeft via navraag bij 8 Overijsselse gemeente al ruim 15.000 stemmen geteld voor de Enschedeër.
Zelf was Omtzigt nogal sceptisch vanwege de 9 zetels verlies en dus de kleinere vijver voor het CDA. Desondanks lijkt het voor de ‘waakhond’ van de Nederlandse pensioengelden dus goed af te lopen en schijnt hij met stip op de kandidatenlijst tal van CDA’ers voorbij te lopen.

Omtzigt wordt in het Rotterdamse gezien als de ‘Odfjelt-held’ die de missstanden van de tankopslag aan de kaak stelde. In Twente legde hij de directie van de ZGT-ziekenhuizen het vuur aan de schenen toen deze voornemens was de geboorteafdeling in Almelo te sluiten. Samen met stadgenote Sharon Dijksma (PvdA) en Haakbergenaar Han ten Broeke (VVD) bevocht Omtzigt de infrastructurele belangen van Twente en Oost Nederland middels de versnelde aanpak van de Twenteroute en het 'karrespoor' N35 Almelo-Zwolle.

In Brussel ‘bewaakt’ Omtzigt maar liefst 850 miljard Nederlands pensioengeld namens de Tweede Kamer omdat Brussel de pensioenen op Europese leest wil schoeien en zo ook de Nederlandse pensioengelden wil binnen hengelen qua zeggenschap.
Pieter Omtzigt werd in zijn voorkeurscampagne o.a. gesteund door oud- minister van financiën Onno Ruding en tal van andere financiële deskundigen.

Update: 13.30 uur
Alleen in Twente al haalt Omtzigt voldoende voorkeurstemmen. Wel moet nog worden gekeken hoe andere CDA-kandidaten scoren met voorkeurstemmen. Herma Boom (Haaksbergen) lijkt het niet te halen. De voormalige assistente van voormalig staatssecretaris en huidig CdK Ank Bijleveldt kreeg de voorkeur van de CDA-kiescommissie omdat er anders teveel 'Tukkers' op de CDA-lijst zouden staan.
Ook in Limburg heerst onvrede over de kandidatenlijst van het CDA. Ook daar zijn voorkeuracties gehouden. Als de trend Omtzigt ook daar succes heeft, kan de samenstelling van de CDA-fractie wel eens totaal anders zijn dan partijvoorzitter Ruth Peetoom beoogde.

Voorkeurstemmen Omtzigt in Twente: Enschede 3482, Hengelo 2989, Dinkelland: 2547, Twenterand: 2368, Tubbergen 2244, Hof van Twente: 1931, Hellendoorn 1926, Borne: 1838, Almelo 1707, Wierden 1503, Oldenzaal 1496, Losser 1382, Rijssen-Holten 1056, Haaksbergen 878. 

Omtzigt heeft in 13 van de 14 Twentse gemeenten campagne gevoerd.
D
e totale teller in Twente voor Omtzigt staat op 27.348. Dat aantal haallde zelfs  CDA 'rockbitch' Sabine Uitslag nooit.

Voorkeurstemmen op Omtzigt in de Overijsselse gemeenten: Hardenberg 449, Raalte 171, Deventer 170, Dalfsen 150, Steenwijkerland 137, Kampen 83, Staphorst 48, Zwartewaterland 47, Nog onbekend: Olst-Wijhe ?, Ommen ?, Zwolle ?


Voorkeurstemmen in gemeenten buiten Overijssel (voor zover bekend)
Berkelland: 531, Westland: 131, Hilversum: 82, Huizen: 67, Maassluis: 62, Noordoostpolder 72, 
Midden Delfland: 56, Oost Gelre: 43, Amstelveen: 42, Noordwijk: 33, Baarn: 23, Urk 17, Goes: 14,

Lees de reacties op: https://twitter.com/PieterOmtzigt 

Het succes van Omtzigt gaat ten koste van de Limburger Martijn van Helvert die met een voorkeursactie in Limburg circa 11.500 stemmen behaalde. Hij tweette: 'Zo, ik zit in de kamer, In de speelkamer met de kids' De Limburger stak 10.000 euro privégeld in zijn campagne om een CDA-Limburger in de 2e Kamer te behouden voor de regionale belangen. In Limburg bestond grote onvrede over de kandidatenlijst van het CDA.

Archief
Terug naar vorige pagina