25-01-2020

Heracles kan Feyenoord niet bedwingen

ALMELO – De winterdip duurt nog even voort bij Heracles Almelo. Na verlies tegen Heerenveen en FC Emmen en de bekernederlaag tegen Vitesse, ging ook Feyenoord er met de volle buit vandoor. Daar leek het in de eerste helft niet op, want de bezoekers werden in de eerste helft volledig klem gezet. Cijntje maakte zijn debuut in de basis en testte na zo’n 10 minuten doelman Bijlow van afstand als eerste. De Feyenoorder liet zich echter niet verrassen. Toch kwamen de Almeloërs op voorsprong. Centrale verdediger Rossmann werd door trainer Wormuth eveneens vertrouwen geschonken en de Duitser maakte dat volledig waar toen hij na een kleine twintig minuten de bal uit een corner van Mauro verwoestend achter de Rotterdamse doelman kopte. Daarna leek Feyenoord even te bezwijken. Tot vier keer over zat er wel een Rotterdams been of het gezicht doelman Bijlow tussen toen hij net op tijd uitliep op de dreigende Cijntje die op maat diep werd weggestuurd door Mauro. De ‘bevrijdende’ tweede treffer voor de Heraclieden viel dus niet, waarna de stormloop wat betijde en Feyenoord wat meer rust kreeg om orde op zaken te stellen. Tot grote kansen voor de Rotterdammers leidde dat niet, want ook Sinisterra kreeg de bal vanuit goede positie niet op het doel van Heracles-doelman Blaswich, zodat de Almelose voorsprong tot de rust standhield.

Na een ‘donderpreek’ in de kleedkamer van trainer Dick Advocaat kwamen de Feyenoorders met nieuw elan het veld in voor de tweede helft. Het was Berghuis die met een bekeken balletje de inkomende Toornstra bediende en deze haalde meteen vol uit terwijl doelman Blaswich nauwelijks reageerde vanwege de vermeende voorafgaande handsbal van Feyenoord-spits Jörgenson. Zo kwam al snel de gelijkmaker omdat scheidsrechter Makkelie de handsbal wegwuifde en de VAR ook niets deed. Dit tot ergernis van topscorer Dessers. De Belg in Almelose dienst was meer met zichzelf bezig omdat het hem de laatste wedstrijden wat tegen zit en onlangs ook nog verkondigde dat hij de laatste wedstrijden wat al te vaak wordt afgefloten wegens vermeend buitenspel dan wel een ongeoorloofd ‘spitsenduwtje’.
Het was Feyenoord dat de beuk er meer ingooide met irritatie en concentratieverlies aan Almelose zijde. En dit terwijl juist de opdracht luidde vol voor de winst te gaan. Het onder Advocaat herboren Feyenoord wilde meer dan de gelijkmaker van Toornstra. Deze was het die de vrijstaande Sinisterra bereikte met zijn pass via de hak van Rossmann en zo kon ongehinderd de 1-2 worden aangetekend op het scorebord. Dessers zag daarna zijn kopbal tegen de lat boven doelman Bijlow eindigen en even later liet de bij een corner mee opgekomen Bottighin zien dat hij het koppen nog niet verleerd is. In amper 12 minuten kon Blaswich derhalve zijn derde gang naar het net maken en kreeg Heracles het nakijken (1-3).

Toch werd het nog een wedstrijd in het laatste kwartier. Rossmann had met zijn treffer in de eerste helft kennelijk zo de smaak te pakken dat hij de corner van Mauro vol op de slof nam en met een prachtig schot doelman Bijlow opnieuw passeerde (2-3).
Heracles gooide vol op de aanval maar kon de gelijkmaker niet achter doelman Bylow brengen tot tevredenheid van Dick Advocaat die zijn team vooral prees voor de tweede helft. “Heracles stond defensief goed en gaf voor rust niets weg. In de tweede helft heb ik de backs wat meer terug gehouden om meer vanuit het middenveld de aanval op te bouwen en dat pakte goed uit”, aldus de Rotterdamse trainer die Feyenoord weer aardig op de rails heeft gezet.

Trainer Wormuth complimenteerde zijn team gelet op het spel tegen de Rotterdammer. “Na een paar slechte wedstrijden hebben wij aan de mentaliteit gewerkt en dat hebben ze laten zien door Feyenoord op de rand van een gelijkspel te brengen. Na de 1-0 waren er kansen op meer maar gedurende 10 minuten was mijn team niet geheel scherp. Toen de 1-1 viel hebben we alle risico’s genomen en dan kan het gebeuren dat de tegenstander er wat inprikt. Prima terug gekomen tot 2-3 en spanning tot het eind. Zo hoort het bij voetbal”, aldus de Berlijner die op het punt staat voor een jaar bij te tekenen in Almelo.
Met Willem II uit staat opnieuw een zware wedstrijd voor de boeg, waarna thuis op vrijdag 7 februari de wedstrijd tegen Fortuna Sittard volgt, een wedstrijd die gewonnen moet worden!
Aanvang: 20.00 uur

Heracles Almelo - Feyenoord 2-3
(1-0)
1-0 Rossmann (19), 1-1 Toornstra (48), 1-2 Sinisterra (54), 1-3 Botteghin (57), 2-3 Rossmann (78)
Scheidsrechter: Makkelie
geel: Dessers
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Knoester, Hardeveld; Kiomourtzoglou, Mauro Junior, Merkel (Osman/76); Van der Water, Dessers (Szöke/62), Cijntje (Konings/79)
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia; Fer, Toornstra, Kökcü (Karsdorp/83); Berghuis, Jørgensen (Narsingh/77), Sinisterra (Larsson/72)

Fotoreportage: Harry Broeze