Sportberichten


Plaatsing  
 
05-10-2019  

Matig Heracles Almelo te sterk voor Fc Emmen

 

ALMELO – De wedstrijd tussen Heracles Almelo en Fc Emmen had veel weg van een vriendschappelijk duel met randfestiviteiten. Zo kwam een groep Drentse supporters per fiets naar Almelo luidkeels brullend ‘Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage 'k Hen de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage 'k Soll wel zeggen ja het mag wel zo’, naar het liedje ‘Fietse’ van de groep Skik. De aanleiding een medesupporter die onlangs een hersenbloeding kreeg en de wedstrijd per wensambulance kon bezoeken. De tocht per fiets was een ‘hart onder de riem’ voor Dennis Groen die nog een lange revalidatie te wachten staat.
Bij het betreden van het veld vervolgens geen jeugdige voetballertjes in wedstrijdtenue hand in hand met de spelers, maar eenzame alleenstaande ouderen vanwege de week om meer stil te staan bij het lot van eenzame senioren.
Als klap op de vuurpijl in de rust dan nog de huldiging van Brandley Kuwas, de rechterspits die afgelopen zomer Heracles verruilde voor Al Nasr uit Dubai. Hij was er speciaal voor overgekomen en dat vond de leiding van de Almelose club toch een mooi gebaar. Drie jaar voetbalde de smaakmaker bij Heracles Almelo waar hij 23 keer scoorde in 103 duels en zich ook nog in het nationale elftal van Curacao speelde.

Dan de wedstrijd. Fc Emmen zette gelijk druk, maar Heracles verwachtte dat ook, verklapte trainer Wormuth na afloop. Heracles speelde er dus op in met een afwachtende houding die al in de tweede minuut tot succes had kunnen leiden als Emmen-doelman Telgenkamp zijn uitschuifbeen niet tegen de bal had kunnen zetten die de doorgebroken Dessers op het doel afvuurde.
Een kwartiertje later was Emmen uitgeraasd zonder enig gevaar voor het doel van Blaswich tot stand gebracht hebbende. Heracles was vanaf dat moment de bovenliggende partij en bleef dat ook. Telgenkamp en zijn verdedigers haalden heel wat ballen van de doellijn gedurende de wedstrijd, maar Heracles had in feite al genoeg aan de vijfde treffer van Dessers sinds de competitiestart. Hij had er negen wedstrijden voor nodig. Alleen Koos Knoef deed dat namens de Heraclieden in 1964 al in acht wedstrijden en houdt dus nog steeds het record.
Overigens was de voorzet van Van de Water waaruit Dessers koppend afrondde, loepzuiver.
De 1-0 stand bleef tot de rust.

Na de thee en de huldiging van Kuwas bleef Heracles heer en meester. Merkel had in de rebound de 2-0 op de schoen maar de Belg Heylen voorkwam dat op de doellijn. Even later troefde doelman Telgenkamp Heracles-spits Dessers opnieuw af zodat de Emmenaren nog konden blijven hopen. Na een uur voetballen dan toch de tweede Almelose treffer. Merkel stuurde linksback Czyborra met een lepe bal naar de achterlijn vanwaar de Duitser op maat Dessers bediende. Emmenaar Veendorp wierp zich er voor maar deponeerde daarbij ook de bal in eigen doel (2-0).  
Kiomourtzoglou probeerde vervolgens nog Telgenkamp te passeren maar zag zijn doelpoging net naast de paal in het zijnet belanden. Dessers schoot daarna volledig vrijstaand over en invaller Dos Santos zag zijn inzet gekeerd op de doellijn door Bijl. Daarmee zijn de momenten van de Almeloërs wel verteld.
Wormuth bracht in de slotminuten naast Dabney dos Santos voor Van de Water, ook nog Bijleveld voor de vandaag minder zichtbare PSV-huurling Mauro Jaqueson Júnior Ferreira dos Santos en Cijntje voor matchwinner Dessers, maar veel had dat niet meer om handen.
‘Wat fris bloed dat op het eind nog wat kan ontregelen en meeverdedigen’, zo trainer Wormuth op de vraag waarom deze wissels pas in de laatste speelminuten werden toegepast. Maar tijdrekken lijk een meer plausibele verklaring gelet op de grijns op het gezicht van Wormuth. Het was niet nodig, want de Emmenaren kregen niet één uitgespeelde kans terwijl Heracles toch ook niet meer dan matig beschouwd kon worden, maar wel de wil toonde om te werken. Ook de herkansing voor Bakboord als rechtsback kan in deze als geslaagd beoordeeld worden. Wormuth tenslotte vond dat zijn ploeg meer kansen had moeten benutten en er minstens vier in het doel van Emmen had moeten leggen.
Op zondag 20 oktober mag Heracles dat proberen in De Kuip tegen Feyenoord

Heracles Almelo - FC Emmen 2-0 (1-0).
31. Dessers 1-0, 59. Veendorp 2-0 (e.d.).
Scheidsrechter: Van der Eijk.
geel: Veendorp, Burnet en Laursen (allen Fc Emmen)
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Bakoord, Pröpper, Knoester, Czyborra, Merkel, Mauro (90. Bijleveld), Kiomourtzoglou, Van der Water (86. Dos Santos), Dessers (93. Cijntje), Konings.
FC Emmen: Telgenkamp, Bijl, Heylen, Veendorp, Burnet (80. Roosken), Hiariej, Chacon, Peña, Slagveer (71. Arias), De Leeuw, De Vos (62. Laursen).
Volgende thuiswedstrijd: Zaterdag 26 oktober, 20.45 uur, Overijsselse derby tegen PEC Zwolle.
Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (29 foto's)...

 
26-10-2019  

Heracles verslaat PEC ruim in Overijsselse derby

 

ALMELO – Slechts een kwartier duurde de hoop op een goed resultaat in Almelo van PEC-trainer John Stegeman. Het duel om de provinciale hegemonie moest de ommekeer brengen voor de Zwollenaren die niet bijster goed zijn gestart in deze competitie. PEC begon dan ook vol passie met een eerste wapenfeit van oud- Heraclied Bel Hassani die de Almelose doelman Blaswich op de proef stelde maar deze gaf geen krimp.
Heracles-trainer Wormuth zag het gevaar en sommeerde zijn manschappen de druk meer neer voren te zetten. Een toevalstreffer van de Almeloërs hielp daarbij toen na een dik kwartier een voorzet van Van de Water via het hoofd van centrale verdediger Lachman pal voor de voeten van de mee opgekomen linkerverdediger Czyborra belandde. Deze aarzelde geen moment en nam de bal vol op de pantoffel om als een granaat in te slaan in het Zwolse doel (1-0).

Het team van Stegeman was daarna volledig het spoor bijster en de regie kwijt.  Mauro Junior, de PSV-huurling van Heracles Almelo, dartelde vanaf dat moment over het veld en de Zwollenaren hadden het geluk dat doelman Mous tot tweekeer toe reddend optrad bij doelpogingen van de Braziliaanse Olympische international die na afloop door de ‘Old Stars’ van Herecles tot Man of the Match werd benoemd.
Het had ook middenvelder  Orestis Kiomourtzoglou mogen zijn. De Griek met een Duits paspoort stond overal op het veld zijn mannetje in zowel aanvallend, verdedigend en dirigerend opzicht. Zeker twee keer zette hij doeltreffende pogingen van de Zwollenaren – o.a. de doelpoging van Kenneth Paal - op het laatste moment de voet dwars en voorkwam daarmee vlak na rust onheil voor de zwart-witten.
Heracles-topscorer Cyriel Dessers scoorde deze wedstrijd niet. Doelman Mous voorkwam met zijn redding het tweede Almelose doelpunt toen Dessers een ultime poging deed. Ook bleef Mous overeind bij een doelpoging van Kiomourtzoglou. Heracles bleef echter aanvallen en Dessers werd uiteindelijk de King of the Assist. Op de vierkante meter tikte Mauro de bal na Dessers die de bal in een beweging in de voeten van Van de Water tikte die tussen twee Zwolse verdedigers door plotseling voor Mous opdook en deze geen schijn van kans gaf (2-0). De tweede treffer van de Almeloërs veranderde het team van Stegeman in los zand waarbij meer en meer ‘gemekkerd’ werd richting scheidsrechter Martin Perez. Vooral Bel Hassani vergat daardoor te voetballen. Ook de al vroeg voor Saynak ingevallen oud- Heraclied Thomas Bruns speelde een kleurloze wedstrijd. Geen dribbels en geen gevaarlijke schoten die ze in Almelo van hem gewend waren. Ook het inzetten van Lennart Thy bracht geen kentering teweeg bij de Zwollenaren.
Bij Heracles luidde invaller Joey Konings de derde treffer in. Uitgeweken naar rechts schoot hij met nog 10 minuten op de klok, de bal diagonaal tegen de paal waarna Mauro Junior in de rebound wel de bal via binnenkant paal in het netje schoot (3-0) om de wedstrijd helemaal op slot te zetten. Thy zag vervolgens zijn poging op een eretreffer op de lat van het Almelose doel eindigen. Voor Heracles kwam er in blessuretijd nog wel treffer bij via een steekpass van Dessers op Konings die nu wel doeltreffend afrondde (4-0). 

PEC wacht komend weekend (vrijdag) de zware wedstrijd tegen Ajax.
Heracles Almelo moet zaterdag op reis naar ‘hekkensluiter’ RKC. Een wedstrijd waarbij onderschatting op de loer licht, want de Brabanders spelen op zich beter dan de stand doet vermoeden. Het wordt het tweede treffen tussen Heracles en RKC in deze week want woensdag spelen beiden in Almelo eerst nog het duel om de volgende ronde van de KNVB Beker. Deze wedstrijd is voor iedereen toegankelijk met aangepast tarief van 10 euro. Jaarkaarthouders vrije toegang. 


Heracles Almelo - PEC Zwolle 4-0 (1-0)
1-0 Czyborra (17), 2-0 Van der Water (65), 3-0 Mauro Júnior (81), 4-0 Joey Konings (90+1)
Scheidsrechter: Pérez
geel: Clement (op scherp)
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Czyborra, Knoester, Pröpper, Bakboord, Merkel, Mauro Júnior (Szöke/86), Kiomourtzoglou, Dos Santos (Konings/66), Dessers, Van der Water (Bijleveld/79)
PEC Zwolle: Mous, Paal, Nakayama, Lachman, Bajselmani (Thy/71), Clement, Saymak (Bruns/20), Hamer, Bel Hassani, Reza, Van Crooij
Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (26 foto's)...

 
30-10-2019  

Heracles bekert verder, RKC out, 4-3

 

ALMELO – De eerste van de twee ontmoetingen deze week tussen Heracles Almelo en RKC Waalwijk was er een met technische hoogstandjes, klungelig balverlies, splijtende passes en veel doelpunten. In Almelo won Heracles met 4-3 in de strijd om de volgende KNVB bekerronde. Promovendus en hekkensluiter in de reguliere competitie RKC mag zaterdag thuis proberen zich te revancheren, maar dan in de competitie.

Beide teams begonnen bij aanvang met inzet van veel wisselspelers. Bij Heracles waren dat doelman Brouwer, Van den Buys, Breukers en Jakubiak. RKC-coach Fred Grim zette zelfs vijf andere spelers in ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd.
Heracles startte prima en kreeg al vlot een voorsprong toen Czyborra met een fraaie pass Dessers bereikte die vervolgens de Waalwijkse doelman Vaessen het nakijken gaf (1-0). Twee minuten later had Dessers kans de voorsprong te verdubbelen, maar nu wist Vaessen dat wel te voorkomen.  Vervolgens brak een fase aan waarin de druk naar voren wat minder was bij de Heraclieden. RKC kroop wat meer uit haar schulp maar dat leidde niet tot grote kansen. Het was Heracles dat na dik een half uur wel scoorde. Mauro Junior veroverde aan de zijlijn de bal, bediende Jakubiak die vervolgens de mooiste steekpass van de wedstrijd tussen een melee van RKC-spelers doorstuurde om de snelle Van de Water te bereiken. Deze pikte de bal fraai mee en gaf de Waalwijkse doelman geen schijn van kans (2-0).
Even later leek Dessers de Almeloërs in veilige haven te brengen maar zijn treffer vond geen genade in de ogen van het arbitrale trio wegens nipt buitenspel.
Daarna zakten de Heraclieden verder weg en kon RKC laten zien ook over jonge talenten te beschikken. Op slag van rust leidde dat tot 2-1 toen Maatsen attent een afgeslagen schot oppikte en doelman Brouwer passeerde.

De aansluitingstreffer gaf RKC na rust meer elan. Vrij van competitiesores toog het richting het Almelose doel. Brouwer wist een ‘knal’ te pareren van Vermeulen die dat evenlater nog eens probeerde. Nu werd het schot ook afgeslagen maar Sow was attent om de rebound wel doeltreffend af te ronden (2-2).
Heracles besefte dat een tandje bij gezet moest worden. Dessers scoorde al vlot 3-2, zijn tweede treffer van de avond en opnieuw in the lead. Toch was RKC niet verslagen want even later kon Czyborra hands niet voorkomen bij het van dichtbij geloste schot. Scheidsrechter Bax wees onverbiddelijk naar de stip. Leemans liet zich niet afleiden door irritante tribunegasten en schoot binnen hoewel Brouwer nog dichtbij kwam (3-3). Leemans vond het moment om de ‘hardcore gang’ van Heracles uit te dagen en werd vervolgens getrakteerd op bier.
RKC rook dat er misschien meer in het vat zat en ging op jacht maar wel onzorgvuldig door Heracles meer countervrijheid te geven. Dos Santos ondernam een doelpoging die op het dak van het Waalwijkse doel eindigde. Even later dan toch opnieuw een voorsprong voor de Heraclieden toen Dos Santos vanaf de achterlijn de inkomende Van de Water bediende. Deze nam de bal aan op de borst en nam de bal vervolgens vol op de slof om Vaessen het nakijken te geven (4-3).

Met nog 20 speelminuten op de klok kreeg RKC meer haast en werd de bal voorwaarts gepompt. In de Almelose defensie leidde dat tot onzorgvuldigheid. Breukers kopte richting eigen doel maar Czyborra voorkwam erger, Dessers was slordig bij een pass waarna RKC leek te gaan scoren, tot woede van Van der Buys op Dessers en Kiamourtzoglu voorkwam erger bij een schot van Spierings, zo maar enkele omschrijvingen uit de slotfase waar Heracles zonder kleerscheuren doorheen kwam en dus in de hoed zit voor de loting van de volgende bekerronde.

RKC-coach Grim vond na afloop dat hij twee teams met veel talent had zien voetballen waarin Heracles effectiever met de kansen omsprong. Hij gaf zijn spelers een compliment voor de tweede helft en op basis daarvan heeft Grim vertrouwen voor het duel op zaterdag tegen opnieuw Heracles maar dan in de reguliere competitie.

Heracles-coach Wormuth vond dat de neutrale toeschouwers een attractieve wedstrijd hadden gezien en vond dat KC best wel talenten in huis heeft. Over zijn eigen team was hij wat kritischer met name in de tweede helft waarin te weinig werd gebracht om de druk naar voren te zetten. ‘Dat gaan we zaterdag in Waalwijk beter doen, zei hij grijnzend richting Grim.


Heracles Almelo – RKC Waalwijk 4-3 (2-1)
7. Dessers 1-0, 35. Van der Water 2-0, 45. Maatsen 2-1, 52. Sow 2-2, 55. Dessers 3-2, 62. Leemans 3-3, 70. Van der Water 4-3
Scheidsrechter: Bax
geel: Kiomourtzoglou, Tahiri, Meulensteen
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Michael Brouwer, Tim Breukers, Dario van den Buijs, Mats Knoester, Lennart Czyborra, Orestis Kiomourtzoglou, Sebastian Jakubiak (84.Alexander Merkel), Mauro Junior (76.Teun Bijleveld), Silvester van der Water, Cyriel Dessers en Dabney Dos Santos (83.Joey Konings).
RKC Waalwijk: Etienne Vaessen, Fabian Sporkslede, Hannes Delcroix, Anas Tahiri, Clint Leemans, Kevin Vermeulen (81.Dylan Vente), Melle Meulensteen, Said Bakari, Stijn Spierings, Darran Maatsen en Sylla Sow.
Fotoreportage: Harry Broeze (volgt)

Archief
Terug naar vorige pagina