Sportberichten


Plaatsing  
 
05-10-2019  

Matig Heracles Almelo te sterk voor Fc Emmen

 

ALMELO – De wedstrijd tussen Heracles Almelo en Fc Emmen had veel weg van een vriendschappelijk duel met randfestiviteiten. Zo kwam een groep Drentse supporters per fiets naar Almelo luidkeels brullend ‘Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage 'k Hen de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage 'k Soll wel zeggen ja het mag wel zo’, naar het liedje ‘Fietse’ van de groep Skik. De aanleiding een medesupporter die onlangs een hersenbloeding kreeg en de wedstrijd per wensambulance kon bezoeken. De tocht per fiets was een ‘hart onder de riem’ voor Dennis Groen die nog een lange revalidatie te wachten staat.
Bij het betreden van het veld vervolgens geen jeugdige voetballertjes in wedstrijdtenue hand in hand met de spelers, maar eenzame alleenstaande ouderen vanwege de week om meer stil te staan bij het lot van eenzame senioren.
Als klap op de vuurpijl in de rust dan nog de huldiging van Brandley Kuwas, de rechterspits die afgelopen zomer Heracles verruilde voor Al Nasr uit Dubai. Hij was er speciaal voor overgekomen en dat vond de leiding van de Almelose club toch een mooi gebaar. Drie jaar voetbalde de smaakmaker bij Heracles Almelo waar hij 23 keer scoorde in 103 duels en zich ook nog in het nationale elftal van Curacao speelde.

Dan de wedstrijd. Fc Emmen zette gelijk druk, maar Heracles verwachtte dat ook, verklapte trainer Wormuth na afloop. Heracles speelde er dus op in met een afwachtende houding die al in de tweede minuut tot succes had kunnen leiden als Emmen-doelman Telgenkamp zijn uitschuifbeen niet tegen de bal had kunnen zetten die de doorgebroken Dessers op het doel afvuurde.
Een kwartiertje later was Emmen uitgeraasd zonder enig gevaar voor het doel van Blaswich tot stand gebracht hebbende. Heracles was vanaf dat moment de bovenliggende partij en bleef dat ook. Telgenkamp en zijn verdedigers haalden heel wat ballen van de doellijn gedurende de wedstrijd, maar Heracles had in feite al genoeg aan de vijfde treffer van Dessers sinds de competitiestart. Hij had er negen wedstrijden voor nodig. Alleen Koos Knoef deed dat namens de Heraclieden in 1964 al in acht wedstrijden en houdt dus nog steeds het record.
Overigens was de voorzet van Van de Water waaruit Dessers koppend afrondde, loepzuiver.
De 1-0 stand bleef tot de rust.

Na de thee en de huldiging van Kuwas bleef Heracles heer en meester. Merkel had in de rebound de 2-0 op de schoen maar de Belg Heylen voorkwam dat op de doellijn. Even later troefde doelman Telgenkamp Heracles-spits Dessers opnieuw af zodat de Emmenaren nog konden blijven hopen. Na een uur voetballen dan toch de tweede Almelose treffer. Merkel stuurde linksback Czyborra met een lepe bal naar de achterlijn vanwaar de Duitser op maat Dessers bediende. Emmenaar Veendorp wierp zich er voor maar deponeerde daarbij ook de bal in eigen doel (2-0).  
Kiomourtzoglou probeerde vervolgens nog Telgenkamp te passeren maar zag zijn doelpoging net naast de paal in het zijnet belanden. Dessers schoot daarna volledig vrijstaand over en invaller Dos Santos zag zijn inzet gekeerd op de doellijn door Bijl. Daarmee zijn de momenten van de Almeloërs wel verteld.
Wormuth bracht in de slotminuten naast Dabney dos Santos voor Van de Water, ook nog Bijleveld voor de vandaag minder zichtbare PSV-huurling Mauro Jaqueson Júnior Ferreira dos Santos en Cijntje voor matchwinner Dessers, maar veel had dat niet meer om handen.
‘Wat fris bloed dat op het eind nog wat kan ontregelen en meeverdedigen’, zo trainer Wormuth op de vraag waarom deze wissels pas in de laatste speelminuten werden toegepast. Maar tijdrekken lijk een meer plausibele verklaring gelet op de grijns op het gezicht van Wormuth. Het was niet nodig, want de Emmenaren kregen niet één uitgespeelde kans terwijl Heracles toch ook niet meer dan matig beschouwd kon worden, maar wel de wil toonde om te werken. Ook de herkansing voor Bakboord als rechtsback kan in deze als geslaagd beoordeeld worden. Wormuth tenslotte vond dat zijn ploeg meer kansen had moeten benutten en er minstens vier in het doel van Emmen had moeten leggen.
Op zondag 20 oktober mag Heracles dat proberen in De Kuip tegen Feyenoord

Heracles Almelo - FC Emmen 2-0 (1-0).
31. Dessers 1-0, 59. Veendorp 2-0 (e.d.).
Scheidsrechter: Van der Eijk.
geel: Veendorp, Burnet en Laursen (allen Fc Emmen)
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Bakoord, Pröpper, Knoester, Czyborra, Merkel, Mauro (90. Bijleveld), Kiomourtzoglou, Van der Water (86. Dos Santos), Dessers (93. Cijntje), Konings.
FC Emmen: Telgenkamp, Bijl, Heylen, Veendorp, Burnet (80. Roosken), Hiariej, Chacon, Peña, Slagveer (71. Arias), De Leeuw, De Vos (62. Laursen).
Volgende thuiswedstrijd: Zaterdag 26 oktober, 20.45 uur, Overijsselse derby tegen PEC Zwolle.
Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (29 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina