Shownieuws


Plaatsing  
 
03-09-2015  

Frédérique Spigt naar Woeste Wieven Diepenheim


Frédérique Spigt komt naar De Woeste Wieven in Diepenheim: ,,Eenmaal ‘gebeten’ door deze show krijg je de muziek niet meer uit het hoofd.”
 

Muziek als magisch elixer

DIEPENHEIM - Ze reisde afgelopen jaar met haar eigen ‘Medicine Show’ het hele land door. En doet zondagmiddag 13 september De Woeste Wieven in Diepenheim aan. Frédérique Spigt, de zangeres die al sinds de tachtiger jaren furore maakt met haar markante stemgeluid. Waarbij het publiek deze keer bovendien na afloop samen met Spigt en haar bandleden een vorkje kan meeprikken.

Nadat de zangeres met het karakteristieke doorleefde stemgeluid jaren geleden een uitstapje maakte naar het Nederlandstalige oeuvre, was ze vorig jaar met Engelstalig werk weer helemaal terug aan het front.
‘The Medicine Show’ heet ook haar laatste album. Een avontuurlijke, sferische plaat. Composities en arrangementen die vernuftig uit diverse muziekstijlen lijken te komen, brengen de luisteraar op een wonderlijke manier van de ene mood in de andere. Americana, country, maar ook elementen uit folk, blues, bluegrass en ook Spigt’s roots worden niet verloochend: onvervalste rock and roll.
,,Een ‘Medicine Show’ was in het oude westen van het negentiende eeuwse Amerika een geliefd fenomeen”, vertelt ze zelf over de voorstelling. ,,De reizende gezelschappen bestonden uit verhalenvertellers, goochelaars, muzikanten en niet te vergeten een dokter. Of beter gezegd een charlatan, die tonic verkocht tegen alle denkbare ziektes en ongemakken: hoofdpijn, kiespijn, gewrichtspijn. Zijn magische elixer zou zelfs goed zijn tegen zielenpijn.”
De voorstelling in de concertzaal van De Woeste Wieven – de bed and breakfastboerderij op Erve Bonkert, vrijwel op de grens van Twente met de Achterhoek – maakt deel uit van een reeks exclusieve concerten. Waarbij Spigt versterking krijgt van Jan van der Meij, al jarenlang haar muzikale rechterhand en in een wat verder verleden de frontman van Powerplay, en de multi-instrumentalisten Janos Koolen en Joost van Es. Bovendien kunnen de bezoekers na afloop dineren met dit muzikale gezelschap.
Het album ‘Medicine Show’ is grotendeels opgenomen in Couleuvre, niet alleen een Frans dorpje maar ook een slang. ,,Ze zeggen dat als deze je bijt, je op de plek waar je gebeten bent, steeds opnieuw vervelt. Dit gebeurt dan op hetzelfde moment dat de slang ook zelf vervelt…” ‘The Medicine Show’ bevat voodoo-ondertonen, wellicht mede te danken aan deze slang en zijn duistere reputatie. Met een kwinkslag: ,,Wie eenmaal ‘gebeten’ is door ‘The Medicine Show’ krijgt de muziek niet meer uit het hoofd.”
Het optreden begint om 15.00 uur (zaal open 14.00 uur).
Zie ook: www.dewoestewieven.nl

 
04-09-2015  

Thuiskomen op gitaar van aanrechtblad ouders


Pieter Jochems met de door Dick Dijkman uit Delden gemaakte gitaar
 

DELDEN – Jarenlang was hij op zoek naar het ultieme gitaargeluid. En dat heeft Pieter Jochems (48) nu eindelijk gevonden. Met een gitaar gemaakt van het aanrechtblad van zijn overleden ouders. ,,Vroeger vertelde mijn vader tijdens het afwassen aan dit aanrechtblad zijn verhalen, nu gebruik ik het om in de muziek míjn verhaal te vertellen.”

Hoeveel uren hijzelf aan het aanrechtblad heeft doorgebracht? Hij kan het onmogelijk vertellen. Maar het zijn er talloze. En hij bewaart er dierbare herinneringen aan. ,,Mijn ouders hadden geen vaatwasser. De afwas ging dus nog ouderwets met de hand. Voor mijn vader altijd het moment om zijn verhalen te vertellen. Die man – Piet, ik ben naar hem vernoemd – was een geboren verteller.”
Nadat zijn moeder Haike in 2012 overleed en zijn vader een jaar later, werd de ouderlijke woning in Oud Loosdrecht verkocht. Waarop de gitarist uit Amersfoort een ingeving kreeg. Als blijvende herinnering en eerbetoon aan zijn ouders kwam hij op het idee van het aanrechtblad – waar hij zoveel tijd samen met zijn ouders had doorgebracht – een gitaar te laten maken. ,,Na het overlijden van mijn ouders is het huis verkocht. Toen ik de nieuwe eigenaar vroeg of ik het aanrechtblad mocht hebben en uitlegde waarvoor ik het wilde gebruiken, kreeg ik meteen alle medewerking.”
Het aanrechtblad is gemaakt van zogeheten pau rosa. ,,Een houtsoort die normaal gesproken nooit wordt gebruikt voor gitaren. Alleen al omdat het loodzwaar is. Op mijn verzoek is de gitaar echter uitgehold. Niet alleen uit gewichtsbesparing, maar ook voor het geluid. Vooral om dat markante semi-akoestische geluid te krijgen.”
Op voorhand stond voor hem vast dat hij de gitaar zou laten maken door Dick Dijkman, de gitaarbouwer uit Delden bij wie hij al jaren over de vloer komt. ,,Ik had niet alleen bepaalde wensen rond het elektrische circuit van de gitaar – geïnspireerd op het systeem zoals Queen-gitarist Brian May dat heeft - maar had bovendien ideeën over het uiterlijk. Dat is afgeleid van een van Dicks bestaande gitaren.”
Gitaarbouwer Dick Dijkman was meteen te porren voor dit bijzondere project: ,,Ik heb in ruim dertig jaar al heel wat gitaren gemaakt, maar dit vond ik toch wel heel bijzonder.”
Het resultaat is volgens Jochems verbluffend. De fanatiek gitarist, die een opleiding genoot aan het prestigieuze Musicians Institute in Los Angeles, is eigenlijk al zijn hele muzikale leven op zoek naar het ideale gitaargeluid. ,,Ik heb allerlei gitaren gehad, maar als muzikant blijf je voortdurend op zoek naar jóuw geluid. Met deze gitaar heb ik dat gevonden. Sterker, normaal gesproken heb je vaak dat je bij verschillende nummers van gitaar wisselt. Omdat sommige nummers nu eenmaal om een bepaald geluid vragen. Maar met deze gitaar heb ik dat niet meer. Hij is enorm veelzijdig. Ik heb meerdere typen gitaren, maar ik speel tegenwoordig alleen nog maar deze.”
En iedere keer weer als hij erop speelt, voelt het voor hem als thuiskomen. ,,Ik vind dat je muziek moet gebruiken om een verhaal te vertellen. Zoals mijn vader dat dus deed aan dit aanrechtblad, zo gebruik ik deze gitaar om míjn verhaal te vertellen.”

 
17-09-2015  

Pet Boon Aven Band back to the roots

 

GEESTEREN, 19 september, aanvang: 21.00 uur, entree: vrij

Op zaterdagavond 19 september verzorgt de Pet Boon Aven Band een gratis jubileum-optreden bij Erve Kampboer in Geesteren.
De Geesterse formatie bestaat dit jaar 35 jaar en Erve Kampboer was toentertijd de locatie waar de band voor het eerst te horen was. ‘ Nu Erve Kampboer met de Music Days opnieuw aan de weg timmert een mooie gelegenheid om een keer terug te keren’, aldus de band. Na een zeer succesvolle periode in de jaren 80/90 speelt de band de laatste jaren nog één keer per jaar , tijdens Paaspop Geesteren in de grote feesttent.

Avond vol nostalgie
Tijdens het jubileum optreden aanstaande zaterdag kiest de Pet Boon voor haar nostalgische repertoire. “We kiezen voor de nummers van de eerste jaren die we met Pasen niet meer spelen omdat ze minder geschikt zijn voor een feesttent. En dan hebben we het over nummers als: Dead of a clown, Brown Eyed Girl, House of the rising sun, Dedicated follower of fashion, Burning heart, Hey Joe, California Blue en vele anderen. Natuurlijk aangevuld met de stevige nummers aan het eind van de avond want zoals altijd moet ‘het dak er af’ “. 

Archief
Terug naar vorige pagina