Shownieuws


Plaatsing  
 
04-09-2015  

Thuiskomen op gitaar van aanrechtblad ouders


Pieter Jochems met de door Dick Dijkman uit Delden gemaakte gitaar
 

DELDEN – Jarenlang was hij op zoek naar het ultieme gitaargeluid. En dat heeft Pieter Jochems (48) nu eindelijk gevonden. Met een gitaar gemaakt van het aanrechtblad van zijn overleden ouders. ,,Vroeger vertelde mijn vader tijdens het afwassen aan dit aanrechtblad zijn verhalen, nu gebruik ik het om in de muziek míjn verhaal te vertellen.”

Hoeveel uren hijzelf aan het aanrechtblad heeft doorgebracht? Hij kan het onmogelijk vertellen. Maar het zijn er talloze. En hij bewaart er dierbare herinneringen aan. ,,Mijn ouders hadden geen vaatwasser. De afwas ging dus nog ouderwets met de hand. Voor mijn vader altijd het moment om zijn verhalen te vertellen. Die man – Piet, ik ben naar hem vernoemd – was een geboren verteller.”
Nadat zijn moeder Haike in 2012 overleed en zijn vader een jaar later, werd de ouderlijke woning in Oud Loosdrecht verkocht. Waarop de gitarist uit Amersfoort een ingeving kreeg. Als blijvende herinnering en eerbetoon aan zijn ouders kwam hij op het idee van het aanrechtblad – waar hij zoveel tijd samen met zijn ouders had doorgebracht – een gitaar te laten maken. ,,Na het overlijden van mijn ouders is het huis verkocht. Toen ik de nieuwe eigenaar vroeg of ik het aanrechtblad mocht hebben en uitlegde waarvoor ik het wilde gebruiken, kreeg ik meteen alle medewerking.”
Het aanrechtblad is gemaakt van zogeheten pau rosa. ,,Een houtsoort die normaal gesproken nooit wordt gebruikt voor gitaren. Alleen al omdat het loodzwaar is. Op mijn verzoek is de gitaar echter uitgehold. Niet alleen uit gewichtsbesparing, maar ook voor het geluid. Vooral om dat markante semi-akoestische geluid te krijgen.”
Op voorhand stond voor hem vast dat hij de gitaar zou laten maken door Dick Dijkman, de gitaarbouwer uit Delden bij wie hij al jaren over de vloer komt. ,,Ik had niet alleen bepaalde wensen rond het elektrische circuit van de gitaar – geïnspireerd op het systeem zoals Queen-gitarist Brian May dat heeft - maar had bovendien ideeën over het uiterlijk. Dat is afgeleid van een van Dicks bestaande gitaren.”
Gitaarbouwer Dick Dijkman was meteen te porren voor dit bijzondere project: ,,Ik heb in ruim dertig jaar al heel wat gitaren gemaakt, maar dit vond ik toch wel heel bijzonder.”
Het resultaat is volgens Jochems verbluffend. De fanatiek gitarist, die een opleiding genoot aan het prestigieuze Musicians Institute in Los Angeles, is eigenlijk al zijn hele muzikale leven op zoek naar het ideale gitaargeluid. ,,Ik heb allerlei gitaren gehad, maar als muzikant blijf je voortdurend op zoek naar jóuw geluid. Met deze gitaar heb ik dat gevonden. Sterker, normaal gesproken heb je vaak dat je bij verschillende nummers van gitaar wisselt. Omdat sommige nummers nu eenmaal om een bepaald geluid vragen. Maar met deze gitaar heb ik dat niet meer. Hij is enorm veelzijdig. Ik heb meerdere typen gitaren, maar ik speel tegenwoordig alleen nog maar deze.”
En iedere keer weer als hij erop speelt, voelt het voor hem als thuiskomen. ,,Ik vind dat je muziek moet gebruiken om een verhaal te vertellen. Zoals mijn vader dat dus deed aan dit aanrechtblad, zo gebruik ik deze gitaar om míjn verhaal te vertellen.”

Archief
Terug naar vorige pagina