Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2017  

Boete Boer Frans, stal halfleeg en dan...

 

DE LUTTE – Boer Frans uit De Lutte kreeg nationale bekendheid door het TV-programma ‘Boer zoekt Vrouw’. Boer Frans, inmiddels echtgenoot en vader van drie kinderen, haalde sinds zijn ‘optreden’ in het programma van Yvon Jaspers wel vaker de publiciteit. Was het niet het ‘balleren’ met een jachtgeweer, was het wel het illegale crossen op de motor door het natuurgebied of het van het erf zetten door zijn vader na al teveel 'popie-jopie' gedrag n.a.v. 'Boer zoekt Vrouw'.
Deze keer zocht Boer Frans (37) zelf de publiciteit. Reden de uitspraak van het Hof in Den Haag dat alle boeren die teveel koeien hebben, hun veestapel moeten reduceren om de uitsoot van fosfaat te verminderen. Het Hof vindt in hoger beroep, dat door de Staat werd aangetekend tegen de uitspraak van de Voorzieningenrechter die uitbreidingen wel goedkeurde, dat alle boeren die hebben uitgebreid, toen al wel  degelijk bewust waren dat agrarisch Nederland al voor hun uitbreiding boven de Europese norm zat en moest krimpen. Uitbreidingsvergunning of niet, alle boeren (ook ecologisch boeren) moeten ‘downsizen’ in het kader van de fosfaatregels volgens het Hof en voor Boer Frans betekent dat de peildatum 2 juli 2015 met 79 koeien.

Voor Boer Frans betekent het een boete van 91.000 euro plus een vermindering van de veestapel van 146 naar 79 koeien. Deze gerechtelijke ‘aderlating’ gaat hem en veel van zijn mede-veeboeren dus heel wat ‘duiten’ kosten. Boer Frans vindt er het zijne van en zint op wraak. Nee, niet de overheid dreigt de dupe te worden, maar de natuur-liefhebbende medeburger. Boer Frans bezit namelijk ook nog 19 ha fraaie natuur van het Lutterzand langszij de Dinkel inclusief de stijle rivierwand met de zeldzame ijsvogeltjes. Natuur die veel bezocht wordt door wandelaars en fietsers. Boer Frans overweegt nu de toegang onmogelijk te maken onder het motto ‘We zijn niet alleen boer maar onderhouden ook natuur’. Dat begrip denkt hij er zo in te stampen bij de natuurliefhebbers om zo meer steun voor het boeren op zich te krijgen. Wij voorspellen dat Boer Frans met zijn wraakgedachte weer van het ‘padje’ is!

 
02-11-2017  

Kritiek op huisregels 'Koale KermisĀ“ Ootmarsum

Gemeente Dinkelland haalt De Telegraaf
 

OOTMARSUM – Traditioneel is de ‘Koale Kermis’ in Ootmarsum de laatste kermis van het jaar. De inwoners van het Twentse stadje dat onder de gemeente Dinkelland valt, hebben echter kritiek op de ‘huisregels’ die de gemeente stelt voor de bezoekers van de ‘Koale Kermis’ in het eeuwen oude stadje dat toch al weinig opheeft met de ‘Dinkelse’ overheersing.
Zo mogen bezoekers geen voetbalshirts dragen en mag men geen ‘Dixie’ induiken met meerdere personen, zo staat op de levensgrote spandoeken die zo’n 20 regels bevat.

‘Na de tien geboden, krijgen we nu de 20 kermisregels’, schreef  een ‘Siepel’ (inwoner van Ootmarsum) op facebook en ook opmerkingen als ‘Haal de borden nog voor de kermis weg, voordat we ons bespottelijk maken’ en ‘Geen enkele burger zit op een dergelijke betutteling te wachten’. Velen delen die meningen en de oproep aan de gemeente om de spandoeken op bouwhekken onmiddellijk weg te halen.

In het ‘Dorpse’ gemeentehuis van Dinkelland in Denekamp wordt wel erkend dat de ‘doeken’ wat groot zijn uitgevallen en mogelijk nog zijn aan te passen, maar houdt men vast aan de regels omdat het centrum van Ootmarsum tijdens de ‘Koale Kermis’ als evenemententerrein wordt gezien, zo staat in De Telegraaf.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
03-11-2017  

ZGT stijgt spectaculair in ziekenhuis Top 100

 

ALMELO/HENGELO -Niet alles is kommer en kwel bij ZGT.  De ziekenhuizen in Almelo en Hengelo kondigden deze week een inkrimping aan van 150 personeelsleden vanwege een deficit van meer dan 10 miljoen euro, maar in de Nationale Ziekenhuis Top 100 steeg het spectaculair van plek 62 naar plek 15 met een score van 80,57 punten en als hoogst geklasseerd in Overijssel.
Het MST in Enschede dat een tekort van zo’n 30 miljoen euro moet wegwerken met 300 ontslagen, zakte juist van plek 29 naar 53 met een eindscore van 67,72 punten.
Isala in Zwolle maakte in het onderzoek van AD een sprong voorwaarts  van 78 naar plek 55. De eindscore is 67,67 punten. Ook het Deventer Ziekenhuis boekte vooruitgang van plek 69 naar 46. De score  70,25 punten. Saxenburgh Röpcke-Zweers in Hardenberg zit met plek 42 ook redelijk geklasseerd. Vorig jaar was dat 47. Nu is de eindscore 71,74 punten.

De Nationale Ziekenhuis Top 100 komt tot stand op basis van 36 criteria, waaronder medische kwaliteit, uitkomsten van operaties en de organisatie van de zorg.
Lijstaanvoerder voor de tweede opeenvolgende keer is het Rivas Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem, gevold door Tergooi te Hilversum-Blaricum en Meander MC te Amersfoort.

De lijst omvat nog maar 72 ziekenhuizen vanwege fusies. De academische ziekenhuizen krijgen wel een score, maar geen klassering. Reden de zwaardere gevallen die er worden behandeld met meer kans tot overlijden.

 
14-11-2017  

Overijssel wil aandelen Vitens van gemeenten

 

ZWOLLE - De provincie Overijssel wil haar aandelenbezit in waterbedrijf Vitens uitbreiden. Nu bezit de provincie met 370.632 aandelen krap 6,4 procent van de aandelen, maar dat is te weinig om bijvoorbeeld een aandeelhoudersvergadering bij elkaar te  roepen. Dat bleek in 2014 toen Provinciale Staten van Overijssel een motie aannam om Vitens te dwingen te blijven samenwerken met het Israëlische waterbedrijf Mekerot. Vitens zegde de samenwerking op vanwege het schenden van mensenrechten bij waterprojecten in de bezette Palestijnse gebieden. Het provinciebestuur wilde de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf continueren.

Bod op aandelen van gemeenten
Nu heeft Gedeputeerde Staten van Overijssel 40 miljoen euro uitgetrokken om de Vitens-aandelen in bezit van Overijsselse gemeenten over te nemen. Volgens het provinciebestuur is het bod ontstaan om financiële noden van gemeenten te ledigen. Zo wil het provinciebestuur daarnaast bijvoorbeeld ook nog aandelen van netbeheerder Enexis van gemeenten overnemen. (Almelo-Enexis zo’n 6,4 milj.)
Met de beoogde overname van de gemeentelijke aandelen in Vitens, kan de provincie haar bezit in Vitens opkrikken naar zo’n 10 procent. Daarmee kan het tevens haar invloed vergroten in de publieke taak van watervoorziening.

Vitens is vooral actief in Overijssel, Gelderland, Flevoland en deels in Drenthe, Friesland en Noord Holland.
Almelo (3,6 milj.), Enschede (4 milj.), Hengelo (4 milj.), Haaksbergen, Hellendoorn (2,6 milj.), Oldenzaal (2,5 milj.), Olst-Wijhe (2,3 milj.), Tubbergen (1,8 milj.) en Twenterand (3,4 milj.) hebben al aangegeven hun aandelen te willen verkopen. Rijssen-Holten en Wierden willen dat niet omdat het jaarlijkse dividend nog iets meer opbrengt dan de rente bij een bank.

Alle Overijsselse gemeenten moeten nog deze maand beslissen, omdat de provincie nog voor 30 november de overnames wil afronden in verband met het boekjaar. Het bod van de provincie bedraagt 86,50 euro per aandeel tot de beschikbare 40 miljoen euro is gesoupeerd.

 
16-11-2017  

Slag voor Twente, sluiting Siemens Hengelo

 

HENGELO – Sinds 20 oktober gonst het al geruchten bij Siemens in Hengelo. Toen maakte het Duitse moederbedrijf Siemens AG bekend dat het moet bezuinigen op de divisie Power & Gas en Power Generation Services. Daartoe behoort ook Siemens Hengelo waar 600 man werkt aan de productie van turbines, generatoren en compressoren voor nutsbedrijven en vrije energieproducenten. Siemens is al sinds 1879 actief in Nederland als partner van het toenmalige Machinefabriek Gebr. Stork & Co. In Hengelo. Het concern was ook de grondlegger van Hollandse Signaalapparaten in 1922 dat nu Thales heet en ook in Hengelo staat, maar ook nog even in Almelo (1947) een tweede vestiging had. Het hoofdkantoor van Siemens Nederland BV staat in Den Haag. Wereldwijd wordt het concern geleid vanuit Berlijn en München.

Voor Siemens Hengelo valt nu het doek, zo maakte RTV Oost bekend nadat het beslag legde op een interne email van het wereldwijde concern met meer dan 350.000 werknemers.  Vrijdagmorgen wordt het personeel bijgepraat door divisie CEO Willi Meisner via een live webcast tijdens de personeelsbijeenkomst in de Grolsch Veste te Enschede, maar de sluiting en het ontslag is zeker. Ook de divisievestigingen in Erfurt, Gorlitz en Leipzig lijken geslachtofferd te worden. In Hengelo bestond nog hoop vanwege de voortrekkersrol in ontwikkeling binnen de divisie.
Ook in Duitsland zijn sluitingen en ontslag aan de orde. In Erfurt gaat het om 400 banen en in Gorlitz en Leipzig samen om 920 banen terwijl ook de vestiging Offenbach met 700 werknemers mogelijk sluit. Wereldwijd wil de divisie met 46.800 werknemers zo’n 6.900 banen krimpen. Een tweede vestiging in Erfurt wordt mogelijk verkocht. Lage energieprijzen en lagere investeringen in de bedrijfstak nopen tot de harde maatregel, zo verkondigde Siemens in oktober jl.

 
17-11-2017  

Treinbouwer Stadler onderhoudt 'FLIRT' in Hengelo

 

HENGELO – Nog even en dan rijdt Keolis Nederland dochter Syntus met de nieuwe FLIRTtrein op de trajecten Enschede-Zwolle en Kampen-Zwolle. Keolis kocht 16 treinen van het type FLIRT van de Zwitserse treinbouwer Stadler.
Voor het onderhoud werd in Hengelo in recordtijd van minder dan een half jaar een hal gebouwd op het emplacement. Daarmee krijgt Hengelo weer een functie op het gebied van treinen. In vroegere tijden waren Stork Werkspoor en HEEMAF in de bedrijfstak actief. Bij Stadler Service Nederland BV in Hengelo wordt een personeelsinzet van 6 à 10 personen verwacht.
De hal werd al in gebruik genomen en de nieuwe treinen worden vanaf 10 december ingezet. De intercity van Enschede naar Zwolle levert een tijdsbesparing op van 18 minuten.

 
22-11-2017  

Twenterand ontvangt miljoenen voor zonnepark

 

VRIEZENVEEN – De gemeente Twenterand heeft een subsidie van 14 miljoen euro binnen geharkt voor de aanleg van een zonnepark aan de Oosterweilandenweg. De Subsidie Duurzame Energie (SDE) kwam met een onverwachte  snelheid waardoor de aanleg veel sneller gerealiseerd kan worden. Een eerste stap naar een energieneutraal Twenterand. Met de aanleg va de zonnepanelen kunnen volgen de berichten zo’n 3.000 woningen van elektriciteit voorzien worden. Wel moet de gemeente Twenterand de aanleg van het zonnepark nog aanbesteden aan een marktpartij.
 

 
23-11-2017  

Hoe heette uw woonplaats vroeger?

 

OVERIJSSEL – Door de eeuwen heen is niet alleen de Nederlandse taal geevalueerd maar ook de schrijfwijze.  Zo werd Zwolle vroeger geschreven als Swolle, heette Enschede  Anneschethe, veranderde Gore in Goor en werd Aldenselen Oldenzaal. Haaksbergen wordt in de volksmond nog wel eens aangeduid als ‘Hoksenbarge’ maar dat komt van de vroegere schrijfwijze Hockesberghe. Dauentre werd Deventer en Wederden veranderde in Wierden. Tubberg kreeg er alleen en bij en Othmarshem werd Ootmarsum. Campis veranderde in Kampen en de Umme werd Ommen.

Grafisch ontwerper Victor van Werkhooven zocht het allemaal uit en maakte de kaart van Nederland opnieuw, maar dan met de eeuwenoude naamaanduidingen voor zover steden en dorpen niet uit latere periode stammen.

Klik hier voor de hele kaart van Nederland.

 
23-11-2017  

Hengelo is uit en Wierden populair om te wonen

 

TWENTE – Het migratiesaldo in Twente spitst zich aardig op over de 14 Twentse gemeenten.
Groei van het inwoneraantal is het hoogst in Wierden (+ 201), gevolgd door Borne (+ 142), Hof van Twente (+ 135), Losser (+ 77), Hellendoorn (+ 63), Haaksbergen (+ 17) en Tubbergen (+ 14).

In de andere zeven Twentse gemeenten zakt het inwoneraantal. In Hengelo vertrekken de meeste mensen. Hier bedraagt het vertrek liefst 385 personen meer dan de aanwas, 40 meer dan het grotere Enschede en zelfs ruim meer dan het negatieve migratiesaldo van Almelo (- 154). Daarmee houdt de derde stad van Twente zich aardig op de been. Oldenzaal (- 62), Rijssen-Holten (- 58), Twenterand (- 38) en Dinkelland (- 20) sluiten de rij van krimp van het inwoneraantal.
Voor geheel Twente nam dus het inwoneraantal af met – 473 personen volgens de cijfers van het CBS over 2016.

 
29-11-2017  

Faillissementen in Twente

 

REGIO – In de afgelopen weken zijn meerdere Twentse bedrijven failliet verklaard door de Rechtbank Overijssel. Het betreft Hendriksen Constructions (h.o.d.n.) te Enschede met als curator mr. M. Loef, Handelsonderneming Kipaan (h.o.d.n.) te Vroomshoop - curator mr. S.J.M. Masselink, Plantstar Holding BV te Weerselo – curator mr. H.M. Gotink, Globalport BV te Wierden – curator mr. H.J.G.M. te Woerd, Jolo Bouw BV te Almelo - curator mr. E. Nijhoff, Unifreezing te Haaksbergen – curator mr. G. Kerkhof, de Stichting Multiculturele Ontmoeting te Enschede – curator mr. M. Inan en Twilhaar Bouw- en Timmerwerken te Nijverdal.

Archief
Terug naar vorige pagina