Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
14-11-2017  

Overijssel wil aandelen Vitens van gemeenten

 

ZWOLLE - De provincie Overijssel wil haar aandelenbezit in waterbedrijf Vitens uitbreiden. Nu bezit de provincie met 370.632 aandelen krap 6,4 procent van de aandelen, maar dat is te weinig om bijvoorbeeld een aandeelhoudersvergadering bij elkaar te  roepen. Dat bleek in 2014 toen Provinciale Staten van Overijssel een motie aannam om Vitens te dwingen te blijven samenwerken met het Israëlische waterbedrijf Mekerot. Vitens zegde de samenwerking op vanwege het schenden van mensenrechten bij waterprojecten in de bezette Palestijnse gebieden. Het provinciebestuur wilde de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf continueren.

Bod op aandelen van gemeenten
Nu heeft Gedeputeerde Staten van Overijssel 40 miljoen euro uitgetrokken om de Vitens-aandelen in bezit van Overijsselse gemeenten over te nemen. Volgens het provinciebestuur is het bod ontstaan om financiële noden van gemeenten te ledigen. Zo wil het provinciebestuur daarnaast bijvoorbeeld ook nog aandelen van netbeheerder Enexis van gemeenten overnemen. (Almelo-Enexis zo’n 6,4 milj.)
Met de beoogde overname van de gemeentelijke aandelen in Vitens, kan de provincie haar bezit in Vitens opkrikken naar zo’n 10 procent. Daarmee kan het tevens haar invloed vergroten in de publieke taak van watervoorziening.

Vitens is vooral actief in Overijssel, Gelderland, Flevoland en deels in Drenthe, Friesland en Noord Holland.
Almelo (3,6 milj.), Enschede (4 milj.), Hengelo (4 milj.), Haaksbergen, Hellendoorn (2,6 milj.), Oldenzaal (2,5 milj.), Olst-Wijhe (2,3 milj.), Tubbergen (1,8 milj.) en Twenterand (3,4 milj.) hebben al aangegeven hun aandelen te willen verkopen. Rijssen-Holten en Wierden willen dat niet omdat het jaarlijkse dividend nog iets meer opbrengt dan de rente bij een bank.

Alle Overijsselse gemeenten moeten nog deze maand beslissen, omdat de provincie nog voor 30 november de overnames wil afronden in verband met het boekjaar. Het bod van de provincie bedraagt 86,50 euro per aandeel tot de beschikbare 40 miljoen euro is gesoupeerd.

Archief
Terug naar vorige pagina