Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2017  

Boete Boer Frans, stal halfleeg en dan...

 

DE LUTTE – Boer Frans uit De Lutte kreeg nationale bekendheid door het TV-programma ‘Boer zoekt Vrouw’. Boer Frans, inmiddels echtgenoot en vader van drie kinderen, haalde sinds zijn ‘optreden’ in het programma van Yvon Jaspers wel vaker de publiciteit. Was het niet het ‘balleren’ met een jachtgeweer, was het wel het illegale crossen op de motor door het natuurgebied of het van het erf zetten door zijn vader na al teveel 'popie-jopie' gedrag n.a.v. 'Boer zoekt Vrouw'.
Deze keer zocht Boer Frans (37) zelf de publiciteit. Reden de uitspraak van het Hof in Den Haag dat alle boeren die teveel koeien hebben, hun veestapel moeten reduceren om de uitsoot van fosfaat te verminderen. Het Hof vindt in hoger beroep, dat door de Staat werd aangetekend tegen de uitspraak van de Voorzieningenrechter die uitbreidingen wel goedkeurde, dat alle boeren die hebben uitgebreid, toen al wel  degelijk bewust waren dat agrarisch Nederland al voor hun uitbreiding boven de Europese norm zat en moest krimpen. Uitbreidingsvergunning of niet, alle boeren (ook ecologisch boeren) moeten ‘downsizen’ in het kader van de fosfaatregels volgens het Hof en voor Boer Frans betekent dat de peildatum 2 juli 2015 met 79 koeien.

Voor Boer Frans betekent het een boete van 91.000 euro plus een vermindering van de veestapel van 146 naar 79 koeien. Deze gerechtelijke ‘aderlating’ gaat hem en veel van zijn mede-veeboeren dus heel wat ‘duiten’ kosten. Boer Frans vindt er het zijne van en zint op wraak. Nee, niet de overheid dreigt de dupe te worden, maar de natuur-liefhebbende medeburger. Boer Frans bezit namelijk ook nog 19 ha fraaie natuur van het Lutterzand langszij de Dinkel inclusief de stijle rivierwand met de zeldzame ijsvogeltjes. Natuur die veel bezocht wordt door wandelaars en fietsers. Boer Frans overweegt nu de toegang onmogelijk te maken onder het motto ‘We zijn niet alleen boer maar onderhouden ook natuur’. Dat begrip denkt hij er zo in te stampen bij de natuurliefhebbers om zo meer steun voor het boeren op zich te krijgen. Wij voorspellen dat Boer Frans met zijn wraakgedachte weer van het ‘padje’ is!

Archief
Terug naar vorige pagina