Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
16-11-2017  

Slag voor Twente, sluiting Siemens Hengelo

 

HENGELO – Sinds 20 oktober gonst het al geruchten bij Siemens in Hengelo. Toen maakte het Duitse moederbedrijf Siemens AG bekend dat het moet bezuinigen op de divisie Power & Gas en Power Generation Services. Daartoe behoort ook Siemens Hengelo waar 600 man werkt aan de productie van turbines, generatoren en compressoren voor nutsbedrijven en vrije energieproducenten. Siemens is al sinds 1879 actief in Nederland als partner van het toenmalige Machinefabriek Gebr. Stork & Co. In Hengelo. Het concern was ook de grondlegger van Hollandse Signaalapparaten in 1922 dat nu Thales heet en ook in Hengelo staat, maar ook nog even in Almelo (1947) een tweede vestiging had. Het hoofdkantoor van Siemens Nederland BV staat in Den Haag. Wereldwijd wordt het concern geleid vanuit Berlijn en München.

Voor Siemens Hengelo valt nu het doek, zo maakte RTV Oost bekend nadat het beslag legde op een interne email van het wereldwijde concern met meer dan 350.000 werknemers.  Vrijdagmorgen wordt het personeel bijgepraat door divisie CEO Willi Meisner via een live webcast tijdens de personeelsbijeenkomst in de Grolsch Veste te Enschede, maar de sluiting en het ontslag is zeker. Ook de divisievestigingen in Erfurt, Gorlitz en Leipzig lijken geslachtofferd te worden. In Hengelo bestond nog hoop vanwege de voortrekkersrol in ontwikkeling binnen de divisie.
Ook in Duitsland zijn sluitingen en ontslag aan de orde. In Erfurt gaat het om 400 banen en in Gorlitz en Leipzig samen om 920 banen terwijl ook de vestiging Offenbach met 700 werknemers mogelijk sluit. Wereldwijd wil de divisie met 46.800 werknemers zo’n 6.900 banen krimpen. Een tweede vestiging in Erfurt wordt mogelijk verkocht. Lage energieprijzen en lagere investeringen in de bedrijfstak nopen tot de harde maatregel, zo verkondigde Siemens in oktober jl.

Archief
Terug naar vorige pagina