Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-08-2013  

Coniferenbrand sportcomplex Veenelanden

 

ALMELO – Bij het sportcomplex Veenelanden in de wijk Schelfhorst is donderdag aan het eind van de middag grotendeels een coniferenhaag langs het tenniscomplex door brand gesneuveld. De gealarmeerde brandweer had de brand vrij snel onder controle en kon erger voorkomen.

Foto's: Jan Bril
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-08-2013  

Vrachtwagens in brand op de N36

 

AADORP - Op de N36 tussen Aadorp en Vriezenveen zijn vrijdagavond twee vrachtwagens met opleggers in brand geraakt. Beide combinaties vervoerden strobalen. Hoe de brand is ontstaan is onbekend. De tweede vrachtwagen geraakte in brand toen deze langszij reed om zijn collega te waarschuwen waarbij het vuur oversloeg. Van een der vrachtwagens kon de aanhanger worden losgekoppeld zodat de ‘trekker’ aan het noodlot ontsnapte. De andere combinatie brandde geheel uit. De brandweer was tot na middernacht bezig met blussen. De chauffeurs van beide wagens zijn ongedeerd.
Rijkswaterstaat geeft de weg pas vrij in de loop van zaterdagochtend.
<Twitterfoto: @fgkayim

Fotoreportage Patrick Weegink klik hier

 
02-08-2013  

Prima verlopen Twentse Fietsvierdaagse

 

ALMELO – De op een na oudste fietsvierdaagse van Nederland had ook dit jaar als vertrekpunt het hotel en vermaak-centrum Preston Palace in Almelo. Vanaf Preston Palace voerden vier dagen lang de deelnemers via routes door het fraaie Twentse landschap in een week vol zonneschijn en hoge temperaturen.
De laatste dag stond de deelname onder druk door de voorspelde hitte en haakten sommigen af of fietsten een kortere route. Toenemend de laatste jaren is ook het aantal deelnemers dat slechts een dagrit maakt. Diegenen die vier dagen lang de hitte trotseerden om hun stempeltjes te scoren, werden beloond met een medaille en een tulp.

Foto’s: Coen Mulder

(bestellen klik hier
)
Klik hier voor de volgende fietstocht op de Almelose agenda.

Fotoreportage (17 foto's)...

 
03-08-2013  

Eugeria ontruimt na 'loos' brandalarm

 

ALMELO – Politie, brandweer en personeel van verpleeghuis Eugeria hebben zaterdag in de namiddag het verpleeghuis ontruimd nadat de benedenverdieping van het gebouw zich had gevuld met rook waarbij niet direct een oorzaak gevonden kon worden. Met rolstoelen en bedden werden 67 patiënten naar buiten gereden en later opgevangen in het restaurant. De ontruiming verliep gladjes en van paniek was geen sprake.
Na een uur zoeken werd de aanleiding voor de rook duidelijk. Smeulende bladeren buiten lagen vlak bij het aanzuigrooster van het ventilatiesysteem waardoor de rook naar binnen gezogen werd.
Nadat de brandweer i.s.m. een gespecialiseerd bedrijf het gebouw voldoende had belucht en van nare luchtjes had ontdaan, kon met de inruiming worden begonnen zodat uiteindelijk rond tien uur in de avond iedere patiënt weer op zijn plekje lag.
In de loop van volgende week wordt de evacuatie en de aanleiding geëvalueerd.

Foto’s Patrick Weeging en @BrandweerTwente

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-08-2013  

Iftar maaltijd voor asielzoekers

 

ALMELO- Afgelopen maandagavond was een bijzondere dag voor de asielzoekers in Almelo. Op deze avond werd gezamenlijk bij Stichting Rozentuin, onder een ontspannen sfeer een iftar avond gehouden. Mensen van verschillende culturen en nationaliteiten waren aanwezig. Wat is nog mooier dan een avondmaaltijd waar noch ras, cultuur, nationaliteit, leeftijd, geslacht, politieke voorkeur of rijkdom een rol speelt?
Een iftar is een avondmaaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Er wordt gezamenlijk gevast en de iftar maaltijden worden ook gezamenlijk genuttigd.

De asielzoekers werden op deze avond opgehaald per bus van het asielzoekerscentrum en naar Stichting Rozentuin gebracht. De avond is van start gegaan met een koranreciet en een korte welkomstwoord. Daarna heeft men gezamenlijk het vasten verbroken. Na de iftar was er nog tijd voor koffie en thee en werd er gezellig gepraat. Voor de kinderen was er een springkussen, waar ze leuk hun tijd hebben doorgebracht.

Deze avond was goed voor de interactie tussen de mensen. Ook waren er vrijwilligers aanwezig uit verschillende landen zoals Italië, Frankrijk, Spanje, Amerika en Rusland. Zij zijn werkzaam als activiteitenbegeleider voor kinderen op het asielzoekerscentrum. Ook zij vonden het een unieke belevenis en een leuke avond. Onder elkaar werden e-mailadressen uitgewisseld om na deze avond nog contact te houden.

Het begon als een idee en het initiatief van één persoon om deze iftar maaltijd te organiseren. Uiteindelijk werd dit idee zeer positief ontvangen door de moslimgemeenschap uit Almelo. Dankzij hun financiële steun en de komst van asielzoekers is het mogelijk geweest om deze avond te organiseren. Men hoopt nu om dit jaarlijks te kunnen organiseren voor asielzoekers.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (22 foto's)...

 
07-08-2013  

Mercedes 300D uit 1976 gestolen

 

ALMELO – De afgelopen nacht van dinsdag op woensdag is aan de Laan van Kortrijk een Mercedes-Benz 300D automatic uit 1976 gestolen.
De eigenaar van de oldtimer werd wakker van het starten en zag vanaf het balkon zijn Mercedes en een tweede voertuig wegrijden die later over de van Rechteren Limpurgsingel reed in de richting Vriezenveen.
<< De gealarmeerde politie zocht vergeefs en plaatste alsnog een Twitterbericht om uit te kijken naar het voertuig met het kenteken 75-YB-54, oldtimer, beige/geel van kleur.
Tips via 0900-8844

Drenkeling
ALMELO - Dinsdag eerder op de dag geraakte iemand te water in het kanaal Almelo-Nordhorn ter hoogte van het Linkerbruggetje. Politie en hulpdiensten waren op tijd om de drenkeling uit het water te halen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-08-2013  

Koperdief gepakt

 

ALMELO – Na een tip van een ooggetuige heeft de politie dinsdagavond om 21.30 uur aan de Sluiskade NZ een Almeloër aangehouden die op het dievenpad was. Op het bedrijventerrein aan de Sluiskade NZ zocht de verdachte naar koper. De man met scooter was was in het bezit van inbrekerswerktuig toen hij werd aangehouden.

 
08-08-2013  

Kanopassage in stuw Lateraalkanaal klaar


Foto: Waterschap Regge & Dinkel
 

ALMELO – De werkzaamheden aan de vistrap en het kano-geleidesysteem in het Lateraalkanaal bij de stuw onder de Ootmarsumsestraat zijn officieel afgerond, waardoor kanovaarders vanaf deze maand weer gebruik kunnen maken van de passage.

Na het hoogwaterseizoen in de winter van 2012 waren de taluds van het Lateraalkanaal nabij de stuw in de Ootmarsumsestraat zo zwaar beschadigd dat snel ingrijpen door het waterschap Regge & Dinkel noodzakelijk was. In de afgelopen tijd werden deze taluds daarom versterkt en voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen.

Bezem
Te gelijker tijd werd de vis- en kanogoot aangepakt omdat deze niet optimaal functioneerde. En ook hier werden extra veiligheidsvoorzieningen getroffen. Een veilige oplossing voor zowel vissen als kanoërs werd gevonden in een soort van ‘bezem’ onder water. De vissen zwemmen nu onder meer via poorten onder water de juiste kant op. Deze ‘bezem’ zorgt er bovendien voor dat het water benedenstrooms van de stuw rustiger is en dus veiliger voor kanoërs. Bovendien is er een aanlegplek gemaakt waar de kanovaarders in en uit het water kunnen. En op het water is een afscherming gemaakt, zodat de kanoërs niet in de buurt van de stuw kunnen komen.
“Die bezemoplossing, is bedacht en gemaakt door mensen van het waterschap. Het lijkt op een soort borstel onder water. ‘Haartjes’ van kunststofriet begeleiden de vissen naar de juiste kant van de stuw. En het vormt een veilige buffer tussen de kanoer en de stuw”, legt adviseur Ernst Slot uit.

Het waterschap wil met name ouders erop attenderen dat de stuw Ootmarsumsestraat geen speelplek is. Ondanks de getroffen veiligheidsmaatregelen blijft het water rondom de stuw een aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen en een warme zomer draagt daar zeker aan bij.

 
10-08-2013  

Overvallers op cafetaria Violier gepakt**

 

ALMELO – Zaterdagavond even na 22.00 uur werd door twee gewapende mannen een overval gepleegd op cafetaria De Violier aan de Violierstraat. Volgens de melding van de politie op Burgernet gaat het om twee mannen met een Hindoestaans uiterlijk. De eerste droeg een pet, bril, rugzak en een joggingbroek met twee blauwe strepen. De tweede verdachte had een donker jack aan, Adidas schoenen, een pet en een zonnebril.
Cafetaria De Violier, die bekroond werd tot beste cafetaria van Overijssel, werd ook al in 2011 overvallen. Ook een cafetaria enkele honderden meters verderop in de straat werd al meerdere keren het slachtoffer van overvallen. In de meeste gevallen werden de daders achterhaald door de politie omdat er camerabeelden zijn.

* Update: 11-08-2013
De politie heeft vannacht een 24-jarige Enschedeër aangehouden als verdachte van de overval. Dit na een tip nadat de ondernemer kort na de overval bewakingsbeelden op facebook had gezet. De politie zoekt nog naar de tweede verdachte maar maakt geen bijzonderheden bekend, ook niet waar de aangehouden verdachte is gepakt.

** Update: 11-08-2013
Ook de tweede verdachte is inmiddels opgepakt. Het gaat om een 18-jarige Wierdenaar, zo maakte de politie bekend.

 
10-08-2013  

Brandje in de Smetanastraat

 

ALMELO – De barbecue was niet de oorzaak van een brandje zaterdag in het begin van de avond in de Smetanastraat. De bewoners zaten lekker te genieten totdat er boven op de slaapkamer brand uitbrak. De gealarmeerde brandweer was snel ter plekke en bluste met zo min mogelijk water. Toch was de schade door rook en roet aanmerkelijk en ook beide buurpanden hadden rookschade opgelopen. De stichting Salvage werd ingeschakeld om de woningen te reinigen.

Foto: Patrick Weegink
(fotoreportage klik hier)

 

 
11-08-2013  

Spijkerbroekhangen bij Proeflokaal België

 

ALMELO – De winkeliers van de 'Kop van Zuid' hadden zaterdagmiddag een wedstrijd ‘spijkerbroekhangen’ georganiseerd bij het terras van Proeflokaal België aan de Almelose Aa. Alle deelnemertjes kregen voor hun dapperheid een ijsje van IJsboetiek van Olffen. De derde prijs - 2 bioscoopbonnen - was voor Jesse Schutte, de tweede prijs - een dekbedovertrek van Van der Bijl - ging naar Joran te Lintelo en de overwinning - een gezinsbon kanoën van Proeflokaal België over de Almelose Aa - was voor Dagmar van de Bijl die het 2 minuten en 45 seconden volhield.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (23 foto's)...

 
11-08-2013  

Verkeersomleidingen rondom NS Station

  ALMELO – Met ingang van maandag 12 augustus tot en met vrijdag 27 september geldt eenrichtingsverkeer op de route Stationsplein – Egbert Gorterstraat, voor het gedeelte tussen de Wierdensestraat en het Twentheplein. De toegestane rijrichting is van de Wierdensestraat naar het Twentheplein. Deze werkzaamheden maken deel uit van het project Herinrichting Stationsplein.
Lees verder...

 
12-08-2013  

Schrik door brand aan Amaliaplein

 

ALMELO – Maandagmiddag werd de horeca rondom het Amaliaplein opgeschrikt door een beginnende brand in het pand waar voorheen Amused was gevestigd en nu N-Joy haar nieuwe domicilie moet krijgen.
Ook de naast- en bovengelegen bioscoop moest worden ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De brandweer, die met 2 tankwagens en ladderwagen was uitgerukt, moest zich met de kettingzaag toegang verschaffen om de beginnende brand onder controle te krijgen. Nadat de brand was geblust, moest de nodige rook uit uit het vrijwel nieuwe uitgaanscomplex worden geblazen.

Foto: Patrick Weegink

(fotoreportage klik hier)

 
13-08-2013  

Overval op 85-jarige man in eigen woning

 

ALMELO – Aan het Twickel in Almelo is dinsdag aan het begin van de avond een 85-jarige bewoner overvallen, meldt de politie via Burgernet. Volgens het bericht gaat het om een "Indisch-type die klein van stuk is" en is gewapend met een zwart pistool. De verdachte droeg tijdens de overval een zwart masker en ging er met een nog onbekende buit tussenuit.
Eventuele tips kunt u melden via 0900-8844

 
14-08-2013  

Verdachten cafetaria-overval onschuldig

 

ALMELO – De twee verdachten die door de politie waren opgepakt voor een overval op cafetaria De Violier aan de Violierstraat zaterdagavond jl. zijn niet de daders. Ze waren opgepakt n.a.v. tips doordat de eigenaar foto’s op Facebook had gezet. De 24-jarige Enschedeër en de 18-jarige Wierdenaar zijn beide op vrije voeten gesteld.

 
14-08-2013  

Herdenking bij Indië Monument

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (50 foto's)...

 
14-08-2013  

Flat Albert Cuypstraat eind september gesloopt

 

ALMELO – Er komt voorlopig geen hondenspeelplaats aan de Albert Cuypstraat in de wijk Ossenkoppelerhoek. Woningstichting Beter Wonen wil eerst de sloop afronden van de flatwoningen aan de Albert Cuypstraat en wil daarmee eind september beginnen. Het idee van een hondenspeelplaats kwam van buurtbewoonster Den Oude maar Aws Beter Wonen wil eerst de sloop afronden voordat een tijdelijke invulling wordt gegeven van het terrein.
Gewezen werd ook op de inventarisatie van april jl. onder omwonenden, waarbij de voorkeur uitging naar een speelplek voor kinderen en een groene invulling. Keuzes zijn echter nog niet definitief gemaakt en Beter Wonen wil na de vakantieperiode eerst met een aantal omwonenden aan tafel om de ideeën voor een tijdelijke invulling van het terrein verder vorm te geven.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-08-2013  

Vrachtwagentje brand uit aan Ootmarsumsestraat

 

ALMELO – In de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 03.30 uur brandde in de Ootmarsumsestraat ter hoogte van de Ootmarsumsedwarsweg, een vrachtwagentje geheel uit. De eigenaar die met het wagentje oud ijzer ophaalde, had de wagen gestald aan de Ootmarsumsedwarsweg. Vermoedelijk is kortsluiting de oorzaak waardoor het wagentje al hobbelend de Ootmarsumsestraat op reed, waar de brandweer niet anders meer kon doen dan de brand te blussen.

< Foto: Patrick Weegink
(Fotoreportage klik hier)

 

 
15-08-2013  

Huttenland Schelfhorst gaat in rook op

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (75 foto's)...

 
16-08-2013  

Blauwalg in water Haven Noordzijde

 

ALMELO – Waterschap Regge & Dinkel in Almelo heeft bekend gemaakt dat het blauwalg heeft aangetroffen in in het Twenthekanaal aan de Haven NZ ter hoogte van de rechtbank. Het waterschap geeft daarom het dringende advies aan mens en dier niet te zwemmen en niet met het water ter plaatse in contact te komen.
Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. De blauwalg verdwijnt pas wanneer het water koeler wordt.

 
16-08-2013  

Aanlegsteiger bij ´t Aahoes officieel in gebruik

 

AADORP – Wethouder Gerrit van Woudenbergh heeft vrijdag de nieuwe aanlegsteiger bij Dorpscentrum ’t Aahoes officieel in gebruik genomen. De aanlegsteiger in het kanaal Almelo – De Haandrik mag door passanten maximaal 2 x 24 uur worden benut als aanlegplaats maar ook voor kortere tijd voor bijvoorbeeld het nuttigen van een lunch of diner bij ’t Aahoes dat inmiddels een ware metamorfose onderging.

Rondom de ingebruikname worden ook twee dagen lang de zomerfeesten georganiseerd met allerlei spellen voor kinderen zoals o.a. een stormbaan over water, demonstraties van het duikteam van de brandweer en wellicht het hoogtepunt voor kinderen, het overnachten in wigwam-tenten. In de avonduren is er muziek bij ’t Aahoes zoals vrijdagavond  de band Melrose en zaterdagavond een discoshow waarbij o.a. Bert van Losser (RTV Oost) als discjockey fungeert.

 
21-08-2013  

Ook Weening en Dumoulin in Profkoers

 

ALMELO – Ook Pieter Weening staat aan de start van de 31e Profronde Almelo. De renner van Orica-GreenEdge werd eerder deze maand zesde in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Polen en ontnam daarmee de Fransman Christophe Riblon de leiderstrui. De ritzege was voor Bradley Wiggins. Door zijn overwinning maakte Weening een sprong in het UCI WorldTour klassement van plaats 60 naar 24 en is daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander.

Ook aan de start verschijnt de in blakende vorm verkerende Tom Dumoulin. De Limburger uit de Argos Shimano formatie maakt een geweldig jaar door. Hij veroverde brons bij het NK tijdrijden en werd tweede bij het NK op de weg. In de Eneco tour deed hij bijna dagelijks van zich spreken en pas op de Muur van Geraardsbergen in de slotrit afgelopen zondag moest hij zijn leiderstrui afgeven aan de ongenaakbare Tsjech Zdenek Stybar.

Update: 22-08-2013
Hoe het volledige rennersveld er uit ziet?
Kijk op
www.profrondealmelo.nl en u blijft ook een dag voor de start zoeken naar meer informatie!

 
21-08-2013  

Almelo lanceert website Zonnekaart

 

ALMELO – Vanaf vandaag kan iedereen in de gemeente Almelo met één druk op de knop zien hoeveel zonne-energie zijn of haar dak kan opleveren. Dat kan dankzij de lancering van de website Zonnekaart. De website is door iedereen te raadplegen via http://almelo.zonnekaart.nl/Home/Search

Op de website vult u uw adres in en dan verschijnt een luchtfoto en de rendementsberekening over het plaatsen van zonnepanelen. Ook wordt een indicatie gegeven hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden op de gezochte locatie.

Wethouder van milieu Johan Andela is tijdens de presentatie zeer enthousiast over de Zonnekaart. “Als wethouder duurzaamheid juich ik elke ontwikkeling van duurzame energie toe. Je kunt met de Zonnekaart vrij eenvoudig zien wat zonne-energie jou kan opleveren. Dat maakt de drempel om voor zonne-energie te kiezen lager”, aldus Andela
Met het lanceren van de website wil de gemeente bijdragen aan het duurzaam opwekken van energie. De Zonnekaart is gemaakt door het Zwolse bedrijf MapGear. Het bedrijf maakt gebruik van zeer gedetailleerde hoogtescans in combinatie met luchtfoto’s. Door het combineren van de zoninstraling, de hellingshoek en oriëntatie van de daken en KNMI-weer data wordt een vrij nauwkeurige schatting gegeven van de geschiktheid van de dakvlakken voor het opwekken van zonne-energie. De gemeente Almelo is de eerste Twentse gemeente die de Zonnekaart in gebruik neemt.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-08-2013  

Rabo Projectenfonds: dien uw aanvraag in!

 

ALMELO - Jaarlijks stort Rabobank Noord Twente een gedeelte van haar winst in het Projectenfonds. Met het geld uit dit fonds levert de Rabobank een blijvende bijdrage aan projecten die gericht zijn op versterking van het maatschappelijke, sociale of culturele leven in Noord Twente.

Heeft uw vereniging dit jaar een project dat wel financiële steun kan gebruiken? Dien dan voor 1 oktober uw aanvraag in bij Rabobank Noord Twente. In aanmerking komen verenigingen, instellingen, organisaties en clubs die een maatschappelijk of cultureel doel nastreven. Verenigingen die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning ontvangen in november bericht.

Zowel het aanvraagformulier als het reglement zijn te downloaden via de site www.rabobank.nl/noordtwente.
 

 
22-08-2013  

Vijftienjarig meisje weggelopen uit instelling

 

ALMELO – De 15-jarige Tonia Weverink wordt sinds 11 augustus jl. vermist. Ze keerde op die dag niet terug naar de instelling in Almelo waar ze normaliter verblijft, dat maakte de politie vandaag bekend.
Tonia draagt vaak een spijkerbroek met daaronder half hoge witte sportschoenen. Ze heeft een neuspiercing en een piercing in het midden van haar kin. Op haar rechterschouder heeft ze een tatoeage met de tekst 'Enjoy the moments, live your dreams'. Wie Tonia gezien heeft of weet waar ze is, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0800-6070.

 
22-08-2013  

Havenmeester laat mobieltje opduiken

 

ALMELO – Je hebt een mobieltje en doet dat zoals vaker in de borstzak van je overhemd. Je bent havenmeester in Almelo en je bukt wel eens en floep, zo verdween het mobieltje onder water. Tot overmaat van ram p ook nog eens het mobieltje dat passanten te water moeten bellen als men wil aanleggen.
Niet getreurd, het duikteam van de brandweer oefent vaker in Almelose wateren en was vanmiddag snel ter plekke om de bodem in de jachthaven af te zoeken en met succes. Het mobieltje werd gevonden, zodat snel de simkaart kon worden gedroogd om tijdelijk in een ander toestel dienst te doen. Of het eigen mobieltje het uiteindelijk na droging heeft ‘overleeft’, verteld de story nog niet.

Foto’s: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
22-08-2013  

Trekbelastingen testen tot 1.500.000 kg


De trekbank onder keur ontwikkelt en gefabriceerd door Machinefabriek Boessenkool voor trekproeven tot 1.500.000 kg voor eigen gebruik en voor opdrachten van derden.
 

ALMELO – Bij machinefabriek Boessenkool aan de Turfkade lijkt de recessie voorbij te gaan. In de afgelopen jaren werd al een nieuwe grote hal gebouwd voor de nieuwe Hankook carousselbank die werkstukken tot 5 meter doorsnede kan bewerken en een laadkraan tot 60 ton.
Nu amper 3 jaar later wordt opnieuw uitgebreid met de bouw van een nieuwe hal van 1.500 m2 waarin kranen komen die werkstukken van 120 ton kunnen takelen en deze week werd een trekbank geïnstalleerd in de jongste hal die kan testen op trekbelasting tot 1.500.000 kg. “De trekbank is beschikbaar voor alle trektesten ook in opdracht van derden maar is hoofdzakelijk door Boessenkool zelf ontwikkelt voor het construeren voor delen van een FPSO (floating production, storage and offloading installation)”, zegt directeur Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool.
Volgens Osse vragen vragen zware werkstukken om zware gereedschappen. Vandaar ook deze nieuwe investeringen, want Osse heeft vertrouwen in de toekomst van Machinefabriek Boessenkool.
De door Boessenkool ontwikkelde en gecertificeerde trekbank is een indrukwekkend stuk gereedschap. De frameconstructie zelf weegt al 25 ton en meet 11 meter hoog, 6 meter breed en 5 meter diep. En er zitten twee hydraulische cilinders in de constructie die elk goed zijn voor 750 ton trekkracht.
Ondanks de forse afmetingen van de machinerie bij Boessenkool staat precisie voorop. De Hankook carousselbank bijvoorbeeld werkt met een precisie van 2,5 micron oftewel 0,0025 mm.
Machinefabriek Boessenkool bestaat inmiddels 111 jaar en maakt deel uit van de Osse Equipment Manufacturing Group met ook een vestiging in Rheden onder de naam Thomassen Machining.

 
23-08-2013  

Kleinste rondje ooit tijdens Profkoers

 

ALMELO – De 31e uitvoering van de Profronde van Almelo kende het kortste parcours ooit in haar bestaan. Begon het 31 jaar geleden met start en finish in de Gravenallee via de Molenstraat, Oranjestraat, Grotestraat, Hofstraat, alras werd het rondje rond de kerk groter door de Gravenallee uit het parcours te halen om het rondje groter te maken door ook de Hagengracht, Marktplein, Wierdensestraat, Adastraat, Holtjesstraat en Grotestraat Zuid in het rondje op te nemen. Dit jaar werd die omweg geamputeerd door vanaf het Waagplein via het Schokland weer richting Grotestraat Noord te gaan. De andere optie via de Schuttenstraat bleek toch een onmogelijke voor vooral de reclamekaravaan. In totaal werd de koers nu 68 ronden lang over het kortste parcours ooit. Niet tot ieders vreugde zoals bijvoorbeeld de kastelein van het Biljartcafé aan de Adastraat die de jaarlijkse extra toeloop deze keer aan zich voorbij zag gaan. De ondernemers aan het Amaliaplein treurden echter niet omdat er geen hekken nodig waren die het volk moesten indammen. Een ander onmin deed zich voor aan de Koornmarkt. Het terras van ’t Wetshuys moest deze keer dermate wijken dat ondernemer Jan Torny besloot de deuren van ’t Wetshuys dan maar helemaal te sluiten. Net zoals in de koers waren er dit jaar dus ook onder de horeca-exploitanten winnaars en verliezers.

< De promotie-karavaan voor de Profronde ging door de hele stad.
Fotograaf Jan Bril maakte de foto's in de Schelfhorst

Fotoreportage (53 foto's)...

 
24-08-2013  

Veel inzet tijdens Rabobank Dikke Bandenrace

 

ALMELO – Voorafgaand aan de 31e Profronde van Almelo werd vrijdag ook de Rabobank Dikke Bandenrace gehouden in meerdere categorieën. De jeugdige rennertjes deden dat met veel inzet en plezier en voelden zich soms wel echte profs. Zeker als je tot de winnaars behoort en ook nog eens in een cabriolet een ereronde mag maken.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (100 foto's)...

 
24-08-2013  

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig AKC

 

ALMELO - Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft zaterdag tijdens de 100-jarige jubileumreceptie van de Almelose Korfbal Club AKC aan voorzitter Raymond Eijke de oorkonde behorend bij de Koninklijke Erepenning uitgereikt. Op de penning zelf zal de club nog even moeten wachten i.v.m. de nieuwe productie die in de maak is na het aantreden van Koning Willem Alexander.
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan onder meer sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de vereniging. Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen. De club is trots op de bijzondere onderscheiding.
Naast de Koninklijke Erepenning ontving de jubilerende club ook de Stadspenning van de gemeente Almelo met bijbehorende oorkonde.
AKC kent een rijke korfbaltraditie met vooral hoogtepunten in de eredivisie indoor. De clubleiding doet er alles aan om het korfbal weer op een hoger niveau te brengen. De Almeloërs spelen momenteel in de overgangsklasse indoor.
De receptie werd bijgewoond door zo’n 300 gasten. Onder hen naast burgemeester Hermans ook KNKV-voorzitter Meijer en Heracles Almelo voorzitter Jan Smit die zelf in zijn jeugd een steentje bijdroeg aan de sportieve successen van destijds. Het jubileum werd afgesloten met een grote feestavond voor de leden.

Fotoreportage: Coen Mulder

(klik hier voor 82 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
25-08-2013  

Smashing Sunday op het Marktplein

 

ALMELO – Onder ideale omstandigheden vond zondag op het Marktplein het 18e beachvolleybaltoernooi 'Smashing Sunday aan zee' plaats. Na een drukke vrijdag met wielrennen en zaterdag als marktdag moest het plein voor de zondag worden omgetoverd in een grote zandvlakte om de honderden deelnemers te kunen laten volleyballen. Dat lukte allemaal wonderwel waarbij de weersomstandigheden dit keer geen spelbreker waren, dit tot grote vreugde van de organisatoren die voorgaande jaren met allerlei tegenslagen te kampen kregen. Een superdag voor de deelnemers en vermaak voor velen die de moeite namen om een kijkje te nemen.
De uitslagen vindt u op www.beachvolleybalalmelo.net of Facebook.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (58 foto's)...

 
25-08-2013  

Ideale fietsdag voor toertochten

 

ALMELO – Onder goed gesternte werd er zondag heel wat afgefietst in de regio. De grootste tocht werd georganiseerd door de Rabobank Noord Twente waarbij gestart kon worden bij de kantoren in Almelo, Geesteren, Tubbergen en Wierden. In totaal kwamen 2700 deelnemers aan de start.
Dat aantal haalde de tocht van fusieclub Sv DRC 2012 uiteraard niet, maar tientallen deelnemers vertrokken na koffie met krentewegge vanuit clubgebouw De Kauwe aan de Rietstraat voor een recreatieve tocht die via het Nijreesbos richting Hertme en Albergen voerde om terug te keren via de Waterregge en de Bolkshoek waarbij onderweg de ogen goed de kost werden gegeven om de fotoherkenningspunten te noteren. Twee teams deden dat zonder fouten waardoor een geografisch computerspel uiteindelijk bepaalde dat het team Van Duiven de winnaar werd.
 

Fotoreportage (13 foto's)...

 
26-08-2013  

Molenaar ‘gered’ van de krans van molen De Hoop

 

ALMELO – Iedereen kent wel de uitdrukking ‘Hij heeft een tik van de molen gehad’. Maar wat te doen als de molenaar bij zijn werkzaamheden op de krans van de molen daadwerkelijk een tik van de wieken krijgt?
Bij Molen De Hoop aan de Nieuwstraat werd dat door de brandweer geoefend, want vooraf was wel duidelijk dat de ambulancedienst niet op die taak is toegerust. Met de ladderwagen en een acterende molenaar werd dus e.e.a. in praktijk gebracht om vast te leggen welke problemen men in een dergelijk geval kan tegenkomen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (17 foto's)...

 
26-08-2013  

Young at ART

 

ALMELO - De stichting Nieuwe Twentse Kunst lanceert tijdens MAFF (Media Art Flow Festival) een gloednieuw en spannend kunstprogramma met net afgestuurde kunstenaars van kunstacademies onder de naam “Young at ART”.
Voor het Young at ART programma werden 12 kunstenaars geselecteerd die net zijn afgestudeerd aan de verschillende locaties van Artez. Deze jonge kunstenaars geven een fantastisch beeld van de actuele stand/ontwikkelingen in de beeldende kunst. Uiteenlopende kunstdisciplines worden ingezet en wat opvalt is dat nieuwe kunstenaars er niet voor terugschrikken om ookde meest uiteenlopende technieken in te zetten voor het realiseren van hun werk.
De exposities vinden plaats in Almelo gedurende de periode van 26 t/m 29 september 2013 in leegstaande winkelruimtes in de binnenstad van Almelo. Voor curatering en organisatie van kunstenaars en expositie zijn namens de stichting Nieuwe Twentse Kunst verantwoordelijk, Ayla Fraatz, Ymke ter Beek en Mirjam Wielinga de Noord.
Het project “Young at ART” wordt mogelijk gemaakt dankzij het actieplan kunst in de openbare ruimte van de gemeente Almelo.

Meer informatie
Young at ART is een project van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst. Bij het project zal een epub en gelimiteerde gedrukte uitgave verschijnen. Over de exacte locaties wordt nu nog volop onderhandeld met vastgoed partijen. Ook kunt u de 
website en social media van MAFF raadplegen voor de meest recente updates. www.maffestival.eu en binnenkort www.atyoungatart.nl.
Het “actieplan Kunst in de openbare ruimte” is bij de gemeente Almelo in gedrukte versie te verkrijgen en op de site van de gemeente te downloaden:
http://www.almelo.nl/Smartsite.shtml?id=51904

 
27-08-2013  

Burgemeester huldigt redder van 2 kinderen

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans-Vleodbeld heeft dinsdag de Almeloër Coen Cornelissen in de bloemen gezet voor zijn heldhaftige daad om 2 Hongaarse kinderen van de verdrinkingsdood te redden. De redding vond begin augustus plaats tijdens zijn vakantie in Hongarije. Zitend met zijn gezin langs de Donau bemerkte de defensiemedewerker dat een jongen van 13 en een meisje van 14 in moeilijkheden geraakten toen zij zich te ver de rivier in waagden terwijl zij de zwemkunst niet machtig waren.
Cornelissen werd voor zijn heldendaad ook al door de burgemeester van de Hongaarse plaats Szokolya gehuldigd met een oorkonde.

< Redder Coen Cornelissen en burgemeester Hermans
Foto: Gemeente Almelo

 
28-08-2013  

Weth. Andela start bodemsanering J. Perkstraat


De onttrekkings- en filterinstallatie aan de J. Perkstraat
 

ALMELO – Milieuwethouder Johan Andela heeft vanmiddag het startsein gegeven van de sanering van het grondwater in de Jacques Perkstraat. Tot in de jaren ’90 zat op die plek een chemische wasserij waardoor het grondwater is vervuild. Het grondwater bevat perchloorethyleen (PER), een chemisch oplossingsmiddel dat evenals tetrachlooretheen veelvuldig gebruikt wordt in chemische wasserijen.
Het grondwater moet gedurende een periode van een jaar worden gereinigd met een onttrekkings- en filterinstallatie waarna het geschoonde water kan worden geloosd in de nabij gelegen Weezebeek. Na een jaar volgt een evaluatie hoe het afbraakproces verloopt.

Eerdere saneringsfases
Uit onderzoek door de provincie Overijssel medio jaren negentig bleek dat zowel de grond als het grondwater forse hoeveelheden PER bevat. Naar aanleiding van dit onderzoek is tijdens eerdere saneringsfases grond ontgraven en zogenaamde chemische oxidatie toegepast om de aanwezige verontreiniging met oplosmiddelen te verwijderen. Daarbij werd speciale vloeistof in de grond geïnjecteerd om de afbraak van PER te stimuleren. Grondwatermonsters lieten zien dat de bodemkwaliteit verbeterd is, maar nog onvoldoende om ook het risico op verspreiding van vervuild grondwater te stoppen.

Drainagebuizen
Over de huidige saneringswerkzaamheden is contact geweest met omwonenden. Ook is er een bouwkundige opname geweest van omliggende panden. Vanaf de zijde van de Frederik van Eedenstraat, waar vroeger een garage gevestigd was, worden vijf drainagebuizen onder de weg door geboord op een diepte van 4 à 5 meter. Aan de achterzijde van het terrein worden deze buizen bovengronds weer aangesloten op een waterzuiveringsinstallatie. Het gezuiverde grondwater wordt daarna geloosd op de Weezebeek.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hannover Milieu en Veiligheids Techniek (HMVT) onder supervisie van Arcadis. HMVT kwam als beste inschrijver uit de bus bij de aanbesteding.

Link naar bodemonderzoek: http://ruimtelijkeplannen.almelo.nl/1F08D600-FED4-489E-A105-2FAE68A10731/tb_NL.IMRO.0141.BP00068-0401_01.pdf

< Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (17 foto's)...

 
28-08-2013  

Oldtimer-camper gestolen

 

ALMELO – Tot grote schrik van Nikkie Claasen en haar vriend Harold is eerder deze week hun camper gestolen van een parkeerplaats aan de Willem de Clerqstraat. Claasen zette de diefstal op Twitter en hoopt dat iemand zo op het gestolen voertuig wordt geattendeerd en hen kan berichten wanneer de camper ergens wordt gezien.
De oldtimer is net voor zo’n 6000 euro opgeknapt en werd ook een belangrijke rol toegediend als trouwauto en fotoshoot-project bij hun aanstaande huwelijk van het paar later dit jaar, maar dat dreigt nu in het water te vallen mede omdat de oldtimerverzekering niet uitkeert bij diefstal.
 

 
29-08-2013  

Verdachte cafetaria-overval aangehouden

 

ALMELO – Dinsdag heeft de politie een 25-jarige Hengeloër aangehouden die wordt verdacht van de gewapende overval op Cafetaria De Violier aan de Violierstraat op zaterdag 10 augustus jl. om 10.00 uur ’s avonds. De politie zoekt nog naar de tweede overvaller die bij de overval was betrokken.
De ondernemer zette kort na de overval beelden van de camerabeveiliging op internet waarna twee verdachten werden aangehouden. Deze bleken achteraf niets met de overval te maken te hebben.

Lees ook eerdere bericht: '
Overvallers op cafetaria Violier gepakt'

 

 
29-08-2013  

Van Merksteijn verbreedt afzet fors met hekwerken

 

ALMELO - Provinciaal gedeputeerde Ineke Bakker toog donderdag voor een werkbezoek naar Van Merksteijn International in Almelo om zich op de hoogte te stellen van de economische en vernieuwende ontwikkelingen van het concern in bewapeningsstaal en hekwerken. Vooral de milieutechnische aspecten bij Van Merksteijn International hadden haar warme belangstelling.

Van Merksteijn heeft ondanks de crisis in de bouw het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in haar hekwerkdivisie. Zo werd eerder dit jaar in de hoofdvestiging op het Almelose bedrijvenpark Twente een eigen warmbad-verzinkerij voor getrokken draad in gebruik genomen, evenals een poedercoatlijn voor het coaten van hekwerken.
Verder opende de Van Merksteijn Group twee Customer Service Centers voor het leveren van hekwerken in Engeland (regio Birmingham/Liverpool) en in St. Petersburg voor de Russische markt. Het totaal aantal Customer Service Centers in Europa komt daarmee op tien. Toch moet ook Van Merksteijn erkennen dat de crisis in de bouw het concern parten speelt in de wapeningsstaal-divisie. “Het is geen geheim dat het ook moeilijke tijden voor ons zijn. Iedereen in de bouw heeft het zwaar momenteel. Marges staan zwaar en blijven zwaar onder druk staan in de staalsector vanwege de grote overcapaciteit”, aldus CEO Peter van Merksteijn. Zo verplaatste Van Merksteijn vorig jaar de productie van dochteronderneming Thibo Bouwstaal in Beek en Donk naar Almelo.

Van Merksteijn verwacht verder te kunnen groeien in de Europese markt voor hekwerken. “Dat is een markt waar we met onze kennis en efficiënte processen waarde kunnen toevoegen aan ons product. Daarnaast kunnen we ons nog beter op zowel kostprijs als kwaliteit onderscheiden van de concurrentie. Daarom hebben we daar één van onze speerpunten van gemaakt binnen het concern”, zegt Van Merksteijn over zijn concern dat ook productievestigingen heeft in de Belgische steden Dendermonde en Overpelt en in de plaats Štúrovo in Slowakije onder de naam HVM, een alliantie met Holterman Wapeningsstaal uit Markelo.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
30-08-2013  

Lagere kijkcijfers door server-storing

 

ALMELO – De nieuwssite AlmeloNieuws.nl werd voor het eerst in haar bestaan onbereikbaar door een server-storing. Even na 16.00 uur donderdag ging de server plat totdat deze kort voor het middernachtelijk uur weer opgestart kon worden vanaf de buitenlandse vakantielocatie, waar de ict’er van AlmeloNieuws.nl verbleef. Voor deze storing onze excuses.

 
30-08-2013  

Gemeente opnieuw onderuit in gevolgzaak Akdeniz

  ALMELO – Met veel bombarie werd eind januari 2012 een inval gedaan in Grillroom Akdeniz aan de Nieuwstraat en enkele privéwoningen. De handel in hard- en softdrugs zou er welig tieren zo verkondigde de gemeente in een groot artikel in Tc Tubantia. Politie en sociale recherche waren maanden bezig aan dit dossier dat bekend staat onder de naam 'Madden' en ook telefoontaps werden door het OM als bewijs voorgedragen.
Lees verder...

 
30-08-2013  

Dienstencentrum De Riet door in nieuwe vorm

 

ALMELO – Het verzet van senioren tegen de sluiting van Dienstencentrum De Riet heeft tot resultaat gehad dat het dienstencentrum ook benut kan blijven worden voor activiteiten van en voor senioren. Dat gaat weliswaar in een nieuwe vorm, omdat ook Aveleijn gebruik gaat maken van de ruimtes. Scoop Welzijn en Aveleijn hebben daarvoor onderling roosterafspraken gemaakt. Voor een optimaal gebruik van de ruimtes wordt lopende het activiteitenseizoen - dat op 1 september a.s. begint - nog een bouwkundige verbetering toegepast waarover de diverse gebruikersgroepen nog nader worden geïnformeerd. Het verzet door de senioren tegen de sluiting leidde tot succes omdat vooral ‘huiseigenaar’ Aws Beter Wonen wilde meedenken en bereid was de huur te verlagen. Ook de toenemende politieke druk op Scoop Welzijn nam in de actieperiode toe, waardoor ook Scoop Welzijn ‘bewoog’ om toch activiteiten in het dienstencentrum te blijven organiseren en faciliteren.

Archief
Terug naar vorige pagina