Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-01-2015  

Happy New Year !

 

ALMELO – Welkom op AlmeloNieuws.nl in het jaar 2015. Alle vrijwilligers wensen u een voorspoedig en gezond 2015. Blijf vooral uw berichten, liefst met foto’s insturen, om de site zo compleet mogelijk te maken qua lokaal en regionaal nieuws. Niet overal kunnen wij aanwezig zijn.

Update:
De eerste ingezonden bijdrage is een fotoreportage van Jeroen Slagter, die vanaf de Kareliaflat de bijgevoegde foto’s van het nachtelijk vuurwerk boven de Aalderinkshoek aanleverde. Volgens de beleving van Slagter was het allemaal ietsje minder dan bij de start van het zojuist verlopen jaar.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
03-01-2015  

Twee aanhoudingen na inbraken in Harbrinkhoek

 

HARBRINKHOEK – De politie heeft twee mannen opgepakt als verdachten in een drietal inbraken in Harbrinkhoek op vrijdag aan het begin van de avond. De politietweet sprak over twee à drie mannen met een Marokkaans uiterlijk en dat viel kennelijk op in Harbrinkhoek. Verklaringen van getuigen zorgden er voor dat twee mannen aangehouden konden worden.

 
07-01-2015  

Visitatierapport pluim voor Aws Beter Wonen

 

ALMELO – Het positieve visitatierapport voor de Almelose woningstichting Beter Wonen is een pluim op de hoed voor de ontwikkelingen die de woningstichting de afgelopen jaren realiseerde. Te noemen valt o.a. de ontwikkeling aan de Grotestraat Zuid en de Bavinkstraat, de nieuwbouw aan de Rombout Verhulstlaan en het onderhoud van woningen in de Aalderinkshoek.
Peter van der Hout (directeur-bestuurder): “We hebben vernomen dat we als corporatie dichtbij huis zijn gebleven en dat is fijn te vernemen, juist in de huidige tijden. Het geeft ons aan dat we met beide benen in de lokale samenleving staan. Met typeringen als ‘handelen vanuit gewoonheid’ en ‘geworteld in het lokale werkgebied’ zijn wij tevreden. Het rapport en aanbevelingen van de commissie gebruiken we om de toekomstige activiteiten verder in lijn te brengen”.

De visitatiecommissie, vanuit het bureau Raeflex en onder voorzitterschap van mevrouw drs. C.P.M. Doms, gaf de volgende waarderingscijfers:
Presteren naar Opgaven en Ambities 7,2 (7)
Presteren volgens Belanghebbenden 7,3 (7)
Presteren naar Vermogen 6,9 (7)
Governance 6,7 (7)

Directeur-bestuurder Van der Hout wil de ingeslagen weg doorzetten en prioriteiten stellen in de sociale woningbouw, de kerntaak van een woningstichting. Het visitatierapport is openbaar en te vinden via www.beterwonen.nl

 
07-01-2015  

Beroepenoriëntatie voor kleuters bij De Weier

 

ALMELO – Basisschool De Weier denkt dat je kleuters van vier à vijf jaar al op het spoor kunt zetten van een beroepskeuze op latere leeftijd. Al vier weken lang werd er gesproken over het thema beroepen ter voorbereiding op een heuse praktijkexcursie in technische vakken bij de vestiging van het VMBO Pius X aan de C. van Renneslaan waar de peuters, 75 in getal, zelf heerlijk konden knutselen.
Maar hoe laat je kleuters nu snuffelen aan beroepen zoals bijvoorbeeld, jurist, boekhouder, politieman, militair, verpleegkundige of arts? Of moet de vraag gesteld worden dat er sprake is van vroegtijdige beïnvloeding in beroepskeuzes voor technische vakken vanwege te lage belangstelling voor handwerk-beroepen?
 

 
07-01-2015  

Hoveniersbedrijf Eshuis overgenomen

 

ALMELO – Hoveniersbedrijf Eshuis aan de Aadijk 29 is per 1 januari jl. overgenomen door Jacco Wisman. Reden is dat voormalig eigenaar Jan Rode van zijn pensioen gaat genieten.
Koper Wisman heeft de Middelbare Tuinbouw School doorlopen, waarna hij zich heeft verdiept in commercie en bedrijfskunde. De laatste jaren is hij in managementfuncties werkzaam geweest voor diverse boomverzorging- en groenvoorzieningsbedrijven en de branchevereniging VHG. Wisman neemt tevens de personeelsleden in dienst van Tuin-technisch Centrum Eshuis.

 
08-01-2015  

Ook in Almelo demonstratie na aanslag Parijs

 

ALMELO – Op initiatief van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft het Genootschap van Burgemeesters opgeroepen om vanavond om 18.00 uur te demonsteren als protest tegen de liquidaties van journalisten van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.
In Almelo, Kampen, Losser en Zwolle is die oproep inmiddels overgenomen net zoals in Rijssen/Holten waar burgemeester Hofland de bewoners oproemt om naar de raadszaal te komen voor het houden van een minuut stilte.

Lees ook:

Franse politie kent daders aanslag Charlie Hebdo
Moord op cartoonisten is aanslag op vrijheid

 

Raadslid Bert Hümmels organiseert op eigen manier mede een protest na de aanslag in Parijs. Niet om 18.00 uur zoals in de rest van ’t land maar bij zonsondergang op de Koornmarkt. Onderstaande email slingerde Hümmels de wereld in.

Wie doet mee? Maak een gebaar!
Maak een statement!
Samen voor vrede en vrijheid!
Samen voor liefde!
Samen voor licht in de duisternis!

Voorbeelden van acties in Almelo!

Vandaag donderdag 8 januari!
16.41u vrede voor vrijheid! Zonsondergang stilstaan op de Koornmarkt! Neem pen en mobiel mee! Symbool voor persvrijheid! Mobiel symbool voor nieuw licht in de duisternis! Hand op het hart! Mobiel licht op de grond tussen je voeten. Pen/potlood in de lucht voor persvrijheid! Komt allen! Vorm kringen! Wees stil! 16.30u aanwezig. 16.41u start vrede en vrijheidsdemonstratie!
Vrijdag 9 januari allemaal naar Zakelijk Almelo 16.00u in het Polman stadion op dezelfde wijze aandacht vragen voor vrijheid!
Zaterdag 10 januari 17.00-18.01u! Vervolgacties op de Koornmarkt!

Je suis Charlie
LIEFDE OVERWINT ALLES!


Naschrift redactie:

De opmerking van Hümmels om naar de bijeenkomst van Zakelijk Almelo te gaan op vrijdag 9 januari in het Polmanstadion betreft geen bijeenkomst van Zakelijk Almelo. Deze wordt tweemaandelijks gehouden op maandag in het Theaterhotel.
Ook de oproep voor demonstratie op zaterdag gaat bij nader inzien van Hümmels, niet door.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-01-2015  

Echtgenoot burgemeester Hermans overleden

 

ALMELO/LOSSER – Frits Hermans, echtgenoot van de Almelose burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld is vanmorgen overleden. Jon Hermans woonde al een jaar in Losser om haar echtgenoot bij te staan en legde in oktober haar taak als burgemeester van Almelo tijdelijk neer.
Waarnemend burgemeester Wim Urlings maakte de onheilstijding per email bekend en zei dat met verslagenheid kennis is genomen van het toch nog plotselinge overlijden van Frits Hermans.
"Wij herinneren ons de heer Hermans als aimabel en betrokken bij onze stad. Onze gedachten gaan uit naar mevrouw Hermans, hun kinderen, familie, vrienden en naasten. Wij wensen hen alle kracht en sterkte in deze tijd van groot verdriet", aldus waarnemend burgemeester Urlings in zijn verklaring.

< Archieffoto AN2009-12-14 - Jon Hermans-Vloedbeld en echtgenoot Frits direct na haar installatie tot burgemeester van Almelo.

 
08-01-2015  

Bescheiden opkomst ‘Je suis Charlie´ in Almelo

 

ALMELO – Ruim dertig mensen stonden donderdagmiddag op de Koornmarkt stil bij de herdenking van de slachtoffers in Parijs na de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo.
Waarnemend burgemeester Wim Urlings sprak in de stromende regen de tegen geweld protesterende burgers toe, waarna de demonstrerende burgers de lampjes van hun mobieltjes lieten schijnen, staande in een kring met de hand op het hart voor het behoud van de persvrijheid.

Ook elders in Overijssel werd gedemonstreerd. De opkomst in Deventer en Zwolle was het grootst met meer dan 200 personen. In Hengelo en Enschede was dat ongeveer de helft. In totaal werd in 15 Overijsselse gemeenten gedemonstreerd. In Rijssen werd een bijeenkomst gehouden in de Raadszaal. Zo’n 90 mensen gaven gehoor aan de oproep van burgemeester Hofland.
In meerdere Nederlandse gemeenten werd gedemonstreerd zoals Haarlem, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In Amsterdam trok een stoet van 18.000 mensen naar de Dam.

< Massaal protest bij de redactieburelen van het Franse persbureau AFP

 
10-01-2015  

Brandweer in actie bij stormschades

 

ALMELO – In het gehele land werden bomen ontworteld en ontstond schade aan woningen en bedrijfspanden. In Almelo kwam de brandweer zaterdag in actie bij o.a. het tankstation ESSO aan de H.R. Holstlaan waar beplating van de overkapping losraakte, in de Bornerbroeksestraat haalde de brandweer een groot bouwbord dat stond te wankelen plat en bij een woning aan de Veldkamsweg moesten planken en spijkers voorkomen dat de gehele dakbedekking de lucht in zou gaan.

< Fotoreportage Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
12-01-2015  

Waarschuwingsschot bij aanhouding in Almelo

 

ALMELO – Een politieman heeft in Almelo hedenmorgen een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van twee verdachten in de Rembrandtlaan. Aan de aanhouding ging een achtervolging vooraf waarbij de vluchtauto met twee inzittenden in de Rembrandtlaan tot stoppen werd gedwongen. Tijdens de vluchtrit wisselden beide inzittenden van bestuurdersplek.
Na de aanhouding zette een 23-jarige man uit Zutphen het op een lopen, waarna de politie een waarschuwingsschot loste. De verdachte gaf daarna zijn vluchtpoging op. Ook de tweede inzittende, een 25-jarige man uit Hardenberg werd aangehouden. In het voertuig trof de politie inbrekersgereedschap, een wapenstok, een tuinslang en een jerrycan met diesel aan. Beide verdachten werden overgebracht naar het arrestantencentrum van de politie in Borne. De politie onderzoekt de herkomst van de in de auto aangetroffen spullen. Er wordt tevens een onderzoek ingesteld naar het gebruik van het vuurwapen door de betrokken politiefunctionaris.

 
13-01-2015  

Met blote ‘kont’ op Streetview

 

ALMELO – Het is ten tijde van het WK. In de Almelose buurt De Goossenmaat zijn tal van huizen voorzien van oranje vlaggetjes en wordt onder het genot van een glaasje bier genoten van de successen van trainer Louis van Gaal en zijn mannen.
Plotsklaps kom de camerawagen van Google Streetview voorbij in de Wondestraat om nieuwe foto’s te maken voor Google Maps. De stemming is jolig en er wordt gezwaaid maar vol bravoure laat ook een bewoner zijn broek zakken om zijn ‘kont’ te tonen.
Bij Google Streetview worden normaliter personen in beeld geanonimiseerd, maar dit ‘vergezicht’ ontkwam daaraan en is nu aanleiding voor een hype op internet en hilariteit in de Wondestraat.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-01-2015  

Twee bedrijven uitgebrand aan Buitenhaven

 

ALMELO – De brandweer kwam woensdagmorgen rond 08.30 uur in actie bij een brand aan de Grintweg op het industrieterrein De Buitenhaven. In het pand van Van den Berg Wegmarkeringen was brand ontstaan door vermoedelijk laswerkzaamheden. Gelet op de aanwezige grondstoffen zette de brandweer groot materieel in met 50 manschappen. De brandweer kon niet voorkomen dat het pand volledig uitbrandde.
In hetzelfde pand is ook de autowasstraat van De Waskubus en het bijbehorende kantoor volledig verwoest van de jonge ondernemer Marc Berendsen. Deze had De Waskubus net overgenomen en vierde zaterdag jl. de start van zijn bedrijf met een grootse heropening die veel belangstelling trok. Van De Waskubus bleef alleen het vrijstaande deel gespaard waar mensen zelf hun auto kunnen wassen.
De brandweer kon wel voorkomen dat de brand oversloeg naar het naastgelegen autobedrijf Scholing.

Foto: Patrick Weegink
Filmpje Michael Kluken klik hier

 
14-01-2015  

Mans Kapbaargprijs voor Gerard Kokhuis

 

ALMELO – De Historische Kring Stad en Ambt Almelo heeft de vijfjaarlijkse Mans Kapbaargprijs toegekend aan schrijver Gerard Kokhuis. Kokhuis schreef meerdere boeken over Almelo en Twente zoals o.a. "Almelo in de Franse tijd", “Historie van Almelo”, “Twente in de Middeleeuwen”, “De Twentse textielstaking van 1931-1932” en meer.
De Mans Kapbaargprijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse ‘Kuieravond’ (Nieuwjaarsreceptie) van de historische kring in gebouw De Schouw door wethouder van cultuur Claudio Bruggink.
 

 
19-01-2015  

Autokrakers op drift in Almelo

 

ALMELO – Almelo werd afgelopen weekend geteisterd door autokraken. Op de carpoolplaats aan de Henriëtte Roland Holstlaan werd van vier auto’s een ruit ingeslagen net zoals van drie auto’s aan de Planthofsweg. Ook auto’s aan de Sluiskade Noordzijde, de Maardijk, Broekerheide en Twentepoort moesten het ontgelden. Wat de buit precies is, is nog onbekend. Wel wil de politei getuigen graag oproepen zich te melden om de daders van deze ‘kraakgolf’ op het spoor te komen. Getuiogen kunnen bellen via 0900-8844.
 

 
20-01-2015  

Basisonderwijs De Telgenborch steeds digitaler

 

ALMELO – De leerlingen van groep vijf van De Telgenborch krijgen sinds kort les in rekenen en spelling met behulp van het tabletprogramma Snappet. Het onderwijs via de tablet is onderdeel van een onderzoek van universiteit Twente, naar de effecten van tablet-onderwijs.

Het werken met tablets kan resulteren in een aantal verbeteringen, zoals:
Leraren hebben sneller zicht op de voortgang van leerlingen en kunnen daardoor beter aansluiten bij de leerbehoeften van leerlingen.
Leraren hebben meer tijd voor lesvoorbereiding, doordat zij opgaven niet meer hoeven na te kijken.
Leerlingen zijn gemotiveerder, doordat zij meer opgaven maken op hun eigen niveau.

Onlangs presenteerde De Telgenborch ook al een eigen SchoolApp zodat ouders beter kunnen worden geïnformeerd over activiteiten van de school. Via de website van De Telgenborch kan de werking van de eigen SchoolApp worden bekeken.

 
20-01-2015  

Praktijkstudie windmolens op zee voor Erasmus

 

WAGENINGEN/ALMELO – Zo’n 180 leerlingen van het Technasium Erasmus in Almelo en het Technasium Ede hebben maandag deelgenomen aan het testen van 50 drijvende windmolens bij het technologische instituut MARIN in Wageningen.
De opdracht omvatte o.a. het antwoord krijgen op vragen als; Drijvende windmolens kunnen in de haven worden opgebouwd en naar open zee gesleept. Maar dan is de vraag, waait zo’n molen dan niet om? En wat gebeurt er in hoge golven?
Hoe lang mogen de wieken maximaal zijn om bij stevige wind in scheve toestand het water niet te raken?
Doel is uiteraard het vinden van goedkopere constructies omdat de huidige windmolens op zee nog stevig in de bodem verankerd moeten worden. Kortom een mooie dag voor ingenieurs in de dop.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-01-2015  

Politie vindt mogelijk moordwapen Muiderslot

 

ALMELO – Een zoektocht door de politie met assistentie van gemeentelijke diensten heeft waarschijnlijk vandaag het moordwapen opgeleverd van de moord op een 74-jarige bewoner van het Muiderslot in Almelo op 19 december jl., dat meldt RTV Oost.
In de directe omgeving werden vandaag opnieuw bosjes minutieus uit gekamd en werden rioleringsputten alle geleegd en gecontroleerd met metaaldetectoren op zoek naar het mes dat mogelijk bij de moord werd gebruikt. Een eerder onderzoek leverde toen niets op. De zoektocht werd vanmorgen begonnen en werd evcen na 14.00 uur gestaakt met mogelijk een resultaat.

 
24-01-2015  

Dode en gewonden bij nachtelijke steekpartij

 

ALMELO – In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn bij een steekpartij bij een flatwoning aan de Sluitersveldsingel een dode en drie gewonden gevallen. De politie heeft één verdachte aangehouden. Rond drie uur vannacht kreeg de politie een melding over een ruzie. Ter plaatse bleek een man te zijn overleden en drie mannen gewond. Over zowel de aanleiding tot de steekpartij en de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Wel werd onmiddellijk een uitgebreid sporenonderzoek gestart in en rond de woning.

Update:
Bij de steekpartij is de 45-jarige Hans Woudstra, inwoner van Almelo, om het leven gekomen. De politie heeft de 16-jarige zoon en drie mannen van 20, 22 en 44 jaar aangehouden voor verhoor. Drie andere gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld en wat de toedracht is van de steekpartij.

Update:
Ook op zondag zette de technische recherche het onderzoek voort.
Alwin Winkel Fotografie maakte bijgaande foto's.

Kijk YouTube - RTV Oost

Fotoreportage (5 foto's)...

 
24-01-2015  

De eerste echte sneeuwpop in 2015

 

ALMELO – Daar is ie dan, de eerste sneeuwpop van deze winter. Gemaakt op het speelveldje aan de Ganzendiepstraat en men moet nog even op zoek naar een wortel voor de neus en eierkolen voor de ogen.
Lang zal de sneeuwpop het niet overleven, want nog vandaag zet de dooi weer in. Maar toch, even het echte beeld dat bij de winter past en dat is altijd beter dan een beeld van plastic bij de Grondbank!

Foto's: Michiel J. van Heek

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-01-2015  

VW-busje van gehandicapte gestolen

 

ALMELO - Aan de Fuut in Almelo is zaterdag een aangepaste VW-bus van het type T5 gestolen waarmee een gezin dagelijks haar gehandicapte dochter zittend vervoerd in een speciale rolstoel. De Volkswagen met kenteken 07-BP-PX stond geparkeerd tegenover de woning, maar de eigenaren hebben niets gemerkt.
De VW-bus werd in 2006 gekocht en voor een bedrag van 15.000 euro aangepast mede met behulp van sponsoren. De familie is via facebook een zoekactie gestart.

Wie iets heeft gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

 
27-01-2015  

TSN presenteert boekje ‘Waarde van Thuiszorg´

 

ALMELO – TSN Thuiszorg uit Almelo is een der grootste werkgevers in de branche en heeft contracten met 300 gemeenten. Reden voor de ‘dochter’ van ASITO om het belang en waarde van thuiszorg middels een boekje onder de aandacht te brengen van de politieke bestuurders. Temeer daar in deze tijd van bezuinigen er onrust ontstaat bij cliënten en medewerkers in de thuiszorg. In het boekje ‘Waarde van Thuiszorg’ laat TSN o.a. cliënten aan het woord om aan te geven hoe belangrijk de thuiszorg word ervaren. Liefst 42 bloemlezingen van cliënten met grappige, ontroerende en ingrijpende verhalen. Aan de Almelose wethouder Anja Timmer was dinsdag de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. In Almelo krijgen 1000 cliënten thuiszorg via TSN.

 
28-01-2015  

Akkoord met gemeente over binnenstad

 

ALMELO – Het college van B&W heeft overeenstemming bereikt met projectontwikkelaar Urban Interest en woningstichting Beter Wonen over de vernieuwing van de binnenstad rondom het Waagplein, Markt en de toekomstige Waterboulevard. Het plan voorziet in sloop van een deel van de Kloosterhofflat, het huidige C&A en de huidige McDonalds.

Eerst slopen dan bouwen
De sloop van McDonalds moet ruimte maken voor de toekomstige Waagstraat die het Waagplein en het kleinere Marktplein moet verbinden. Reden is de uitbouw van de gevel van het voormalige V&D pand, de gevel van Duthler en de vernieuwing van de entree van de Galerij.
Verder wordt het leegstaande deel van de Kloosterhofflat en het huidige C&A (met aanliggende winkeltjes) gesloopt om ruimte te maken voor de Waterboulevard met havenkom en nieuwe winkelruimte met 39 woonappartementen (met parkeergelegenheid) van Beter Wonen. Het voormalige pand van Scheer & Foppe wordt daarin geïntegreerd.
Beter Wonen moderniseert eveneens het gespaarde deel van de Kloosterhofflat. Hier ontstaan 24 gemoderniseerde appartementen die per lift bereikbaar zijn met eigen berging en parkeerplaats. Op de bovenverdiepingen van het voormalige pand van V&D aan het Waagplein realiseert Beter Wonen 30 appartementen. Alle appartementen van Beter Wonen zijn bereikbaar voor sociale huurders. De gemeenteraad besluit op 10 februari a.s. over het aangepaste plan.

Havenkom
De Havenkom wordt kleiner dan eerder beoogd. Toch moet binnen 10 jaar de havenkom aan de Markt ook bereikbaar zijn voor schepen in de klasse 4. Vooralsnog wil de gemeente vaste bruggen aanleggen die op termijn beweegbaar zullen zijn om scheepvaart mogelijk te maken. Voorlopig geldt die bereikbaarheid volgens plan eerst roeiboten en kano’s. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-01-2015  

Inbraak, vernieling en diefstal in De Klankkast

 

ALMELO – In de afgelopen dagen hebben vandalen flink huisgehouden in gebouw De Klankkast van operettevereniging Servus aan de Bosrand.
Niet alleen werd er veel besmeurd, maar ook werd de brandslang opengezet waardoor het laminaat is vernield. Ook werden onderdelen van de geluidinstallatie ontvreemd. De schade loopt in de duizenden euro’s. De schade werd gisteren ontdekt. Operettevereniging Servus roept eventuele getuigen op om zich te melden. Servus oefent momenteel voor de voorstelling Romeo & Julia die in mei moet worden opgevoerd.

Archief
Terug naar vorige pagina