Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-01-2010  

Schoorsteenbrand aan de Sluiskade NZ

 

ALMELO - Zondag aan het begin van de avond merken bewoners van een woning aan de Sluiskade dat er iets mis is met de schoorsteen omdat de kamer onder rook komt te staan. Er blijken ook vonken uit de schoorsteen te komen en men besluit de brandweer te bellen. De bewoners hebben zelf de openhaard uit gemaakt en de brandweer heeft de schoorsteen geveegd.

< Kijk naar de fotoreportage van Patrick Weegink.

 
05-01-2010  

Successen voor Edelzang in Zutphen

 

ZUTPHEN – Leden van de Almelose vogelvereniging Edelzang behaalden tijdens Bondskampioenschappen in Zutphen behoorlijk wat ereprijzen. Als club werd Edelzang derde in de eindstand bij de Harzers. (foto's)

Uitslagen Bondskampioen Zutphen 2010
Brian Rhee - jeugdkampioen harzers stam 350 pnt
Brian Rhee - jeugdkampioen harzers stel 163 pnt
Collin Rhee - jeugdkampioen harzers enkeling 65 pnt
Brian Rhee - jeugdkampioen timbrado’s enkeling 58 pnt

J.W.T. Kleinsmit 2e prijs geel intensief stel 189 pnt
J.C. Welmers - 2e prijs isabel wit recessief stam 367 pnt
J. Seinen - 2e prijs gloster consort stel 187 pnt
J.A.C. ter Haar - 1e prijs rijstvogel wit stam 376 pnt
J.A.C. ter Haar - 3e prijs zilverbekje enkeling 92 pnt
J.A.C. ter Haar - 1e prijs loodbekjes stam 371 pnt
G.A. Vrerink - 2e prijs gouldamadine geel roodkop man enkeling 90 pnt
S.A.M. Maathuis - 3e prijs gouldamadine blauw beigekop man enkeling 89 pnt

Hoofdgroepkampioen Jeugd:
Brian Rhee - harzers stam 350 pnt
Brian Rhee - timbrado’s enkeling 58 pnt

Club kampioen Harzers
3e plaats Edelzang Almelo

 
05-01-2010  

Sportraad dreigt gemeente te stoppen

 

ALMELO - De Almelose Sportraad dreigt het bijltje er bij neer te gooien als ze niet verantwoordelijk blijft voor het sportieve beheer van Het Sportpark en de nieuwe in aanbouw zijnde sporthal IISPA, dat meldt Sportraad-voorzitter Johan Andela in TC Tubantia. Als het volgens Andela alleen gaat over de horeca-exploitaties heeft de Sportraad minder problemen, maar B&W heeft de in een brief gestelde vragen nog niet beantwoord.
Het college van B&W wil voor een deel van de sportaccommodaties zoals IISPA en Het Sportpark een onafhankelijke Raad van Commissarissen benoemen. Na de vorig jaar geconstateerde betonrot en noodgedwongen sluiting in het zwembadgedeelte van Het Sportpark kwamen de zittende commissarissen op non-actief te staan.

 
05-01-2010  

Ouders Peuterdelle woedend op SCOOP

  ALMELO – De ouders van de peuters van de Peuterdelle in wijkcentrum Het Noordik zijn woedend op welzijnsorganisatie Scoop. De welzijnsorganisatie gaat midden in het schooljaar de locatie sluiten om een euroton op de peuterspeelzalen te bezuinigen. Voor sommige ouders betekent het dat zij hun kind naar de peuterspeelzaal in een heel ander stadsdeel moeten brengen, terwijl hun andere kinderen naar een geheel andere school elders in de stad moeten. Alleen daarom al is het niet te doen om hun peuters naar de peuterzaal te kunnen brengen. Een der moeders mevrouw van der Leij is er inmiddels ook achter dat de peuterzaal Duimelot, waar zij haar peuter moet brengen, aan De Leemhorst behoort tot het Pyramide-onderwijs waarvoor Scoop (gemeente) meer rijkssubsidie ontvangt en kennelijk de vrije schoolkeuze daardoor ook onder druk komt te staan. Haar andere kind zit op De Weijer en zij kan dus nooit twee kinderen op de fiets wegbrengen in verschillende stadsdelen.
Het personeel van de Peuterdelle werd kort voor kerst onder geheimhouding ingelicht, waarna de ouders in de vakantieperiode per brief werden geïnformeerd. Ook verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik-Verweg wist van niets en heeft haar ongenoegen daarover aan Scoop kenbaar gemaakt. Of het tij nog kan worden gekeerd is onzeker.
Lees verder...


De verrassende brief van Scoop in de kerstvakantie

 
06-01-2010  

Drukke nieuwjaarsreceptie gemeente

 

ALMELO - Fouten hebben en die niet verbeteren, dat is pas fouten hebben', zo citeerde burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld de grote filosoof Confucius, in haar eerste nieuwjaarstoespraak tijdens de gemeentereceptie in het Theaterhotel. Ze gaf er ongetwijfeld mee aan dat er gevolgen getrokken moeten worden uit al die aanbevelingsrapporten over bestuurscultuur en vergunningenbeleid die sinds de spraakmakende uitzending van Zembla over de aanleiding tot vrijheidsberoving van wethouder Kuiper en ambtenaren in het Almelose stadhuis werden uitgebracht.
Jon Hermans kijkt echter in haar speech ook vooruit t.a.v. de ontwikkeling van de stad en vindt het uitgangspunt 'Stad in Balans' nog steeds van toepassing. Maar ze gaf ook te kennen dat, gelet op de financiële omstandigheden, pijnlijke keuzes gemaakt dienen te worden en er prioriteiten gesteld moeten worden in al die plannen die het 'Masterplan' in zich heeft. 

Lees haar volledige toespraak onder Politiek Nieuws

Fotoreportage (17 foto's)...

 
06-01-2010  

Ooievaar geland in Evertsenstraat

 

ALMELO - Op het speelveldje aan de Jan Evertsenstraat op het Sluitersveld is een ooievaar neergestreken. Jan Bril maakte een aantal foto's van dit bijzondere bezoek.  Dat deze ooievaar niet naar het zuiden is gegaan om te overwinteren is een wonder. De bewoners van de Jan Evertsenstraat zijn er mee in hun nopjes.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
06-01-2010  

Zout raakt ook op in Amelo

  ALMELO - Over twee weken krijgt de gemeente Almelo pas haar zoutvoorraad aangevuld en dat noopt de gemeente tot zuinigheid bij de gladheidsbestrijding. Gratis zout verstrekken aan inwoners en bedrijven wordt voorlopig eveneens stopgezet totdat er weer voldoende voorraad is.
De voorspelde aanhoudende vorst en sneeuw heeft de gemeente tot deze maatregelen gedwongen.
Lees verder...

 
06-01-2010  

Boze burger opgepakt na dreigende taal

 

ALMELO - Een boze man is gisteren aangehouden nadat hij in de hal van het Almelose stadhuis dreigende uitspraken deed tegen een medewerker van het publieksbureau. Hij deed zelfs pogingen om over de balie te klimmen.
De uitbarsting kwam nadat hem gevraagd was zachter te spreken, maar dat leidde tot schreeuwen en bedreiging.
Voorlopig is hem de toezegging tot het stadhuis ontzegd.

 
09-01-2010  

Schaatspret in Bornerbroek, ijsbaan Almelo dicht

 

BORNERBROEK – In Bornerbroek op de ijsbaan ’t Linschot wordt de gehele week al geschaats en ook vrijdagmiddag genoot de jeugd volop. Voor zaterdagavond om 18.30 uur staat voor de tieners de vijfde ijsdisco in successie op het programma en zoals men in de ‘koek en zopiekeet’ zegt, is men voorbereid op de voorspelde sneeuwval want de sneeuwploegen staan paraat om met veel mankracht de sneeuwschuif, schop, kruiwagen en bezem ter hand te nemen.
Bij ijsbaan Het Oosten in Almelo is het armoe troef. Tientallen schaatsliefhebbers kwamen vrijdagmiddag af op de aankondiging dat de baan open zou zijn, maar de hekken bleven dicht. Hier was niet eerst sneeuw geruimd, maar water over de sneeuw gespoten. Het resultaat een fondantbaan die nu flinke dooi nodig heeft om er dit winterseizoen nog iets van te kunnen maken. De eerste vorstperiode is voor Het Oosten is in ieder geval verloren.

< De 'koek en zopiekeet' zit vol

Fotoreportage (7 foto's)...

 
09-01-2010  

Kapper André Kuypers zeer boos op gemeente

 

ALMELO - Kapper André Kuypers is woedend. De bovenverdieping van z’n pas verbouwde kapsalon in de Citypromenade mag hij voorlopig niet gebruiken. Eerst moet een zandzakproef uitwijzen of de glasplaten in de vloer en twee ruiten veilig zijn. Er moet een gespecialiseerd bedrijf uit Zoetermeer aan te pas komen om de verplichte 'zandzakslingerproef' uit te voeren: een zandzak van vijftig kilo wordt dan tegen de ramen geslingerd. Diezelfde zandzak wordt bovendien op elk van de drie glasplaten gegooid, om er zeker van zijn dat daar overheen gelopen kan worden. „Gewoonweg idioot. Dit gaat me handenvol geld kosten”, zegt Kuypers. Om te bewijzen dat het volkomen ongevaarlijk is, begeeft hij zich samen met vier kapsters op de glasplaten. Er gebeurt niets. "Uiteraard niet. Dit is gewoon hartstikke veilig", zegt Kuypers.

< Met vier personeelsleden staat André Kuypers op de glasplaten, samen toch zo'n 300 kg schatten we.

 
09-01-2010  

MAFF krijgt subsidie van VSB-fonds

 

ALMELO – Het Media Art Flow Festival (MAFF) dat van 19 t/m 28 maart a.s. plaats vindt in Almelo heeft van het landelijke VSB-fonds een subsidie toegezegd gekregen van 8.000 euro. Met die toezegging kan de organisatie landelijke publiciteit bewerkstelligen en deels de galamiddag voor het voortgezet onderwijs bekostigen.

< MAFF Gala 2009 in het ROC van Twente

 
09-01-2010  

Burgemeester maakt kennis met brandweerlieden

 

ALMELO – Vrijdagavond hield de Almelose brandweer haar nieuwjaarsreceptie in de kazerne aan de Brugstraat. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld kwam kennis maken en kondigde aan een keer een dienst mee te willen lopen.
Brandweercommandant Han Kleintjes keek terug op het vorig jaar en reikte diverse certificaten en diploma’s uit aan de manschappen.

< Kijk naar de fotoreportage van Patrick Weegink
 

 
10-01-2010  

Lintje voor Ir. Wim van den Broek


Burgemeester Hermans speldt de versierselen op. (foto: Jozef Scuric)
  ALMELO – Dertig jaar vrijwilligerswerk voor de St. Jozefparochie en vele andere maatschappelijke functies was aanleiding voor de Koningin om Ir. W.H. van den Broek te onderscheiden met het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.
Eerder al op 13 november jl. had van den Broek de zilveren speld van de St. Jozefparochie opgespeld gekregen als grote animator van de inzameling van oud papier. Al vele jaren is de inzameling uiterst succesvol dankzij hem.
Met een smoes werd Wim van den Broek zaterdag jl. naar de parochiezaal ´t Saam gelokt waar burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld hem verraste met de Koninklijke onderscheiding en van den Broek de bijbehorende versierselen opspelde.
In 1984 ontving van den Broek de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.
Volgens van den Broek heeft ieder zijn talenten die je ook voor de gemeenschap moet gebruiken. Hij dankte de parochie St. Jozef er voor dat hij dit werk heeft mogen doen.
Lees verder...

 
11-01-2010  

Overval op woonhuis Braakweg

  ALMELO – Aan de Braakweg in Almelo werd zondagavond een woonhuis overvallen. Twee met bivakmutsen gemaskerde mannen poogden onder dreiging van een vuurwapen binnen te dringen maar konden door de bewoners worden verjaagd.
De recherche van het politiekorps Twente heeft de zaak in onderzoek. Ook is een speciaal team geformeerd om onderzoek te doen naar het gestegen aantal woningovervallen in 2009 in Twente.
Lees verder...

 
11-01-2010  

Henk ter Horst Herenmode gaat fors uitbreiden


De Bavink
 

ALMELO – Henk ter Horst Herenmode ontwikkelt zich steeds meer tot de drager van de Grotestraat Zuid. Al vele decennia is Henk ter Horst Herenmode gevestigd aan de Grotestraat Zuid 156 en al tientallen jaren drijft de familie Meulenbelt de onderneming. Patrick Meulenbelt is de huidige chef en grote drijfveer van de expansie die Henk ter Horst Herenmode de laatste jaren meemaakt. Naast het specialisme in herenmode, kent Henk ter Horst een druk beklante Jeansshop maar ook een groothandel in herenmode en dat is voor de gemiddelde bezoeker onbekend. Lees verder in het Almelo's Weekblad.

 
11-01-2010  

Hoe denkt de burgerij over Almelo Nouveau?

 

ALMELO – Wethouder Sjoers komt voor de derde keer met het plan Almelo Nouveau naar de gemeenteraad. Heel ondernemend Almelo ziet niets in het plan omdat dit ten koste van de ondernemers in de binnenstad zou gaan.
Almelo Nouveau omvat een plan voor een hotel, een supermarkt, een La Place, een hamburgerketen en een uitgaanscentrum aangevuld met een particulier Zorgcentrum en nog wat mogelijkheden.
Almelo heeft met het Theaterhotel, Huis van Bewaring (Bed & Breakfast Marktstraat) en Preston Palace meer dan 500 bedden en daarmee de meeste hotelbedden in geheel Overijssel. De wethouder denkt dat daar nog wel een hotel bij kan en weigert een door de gemeenteraad gewenst marktonderzoek.
Op de website van TC Tubantia stond een enquete hoe de lezers er over denken. Van de huidige 349 respondenten ziet 66% niets in het winnende plan van Spring Architecten. Wethouder Sjoers was zelf juryvoorzitter.

 
12-01-2010  

Bestuurswissel bij ‘t Veurbrook

 

ALMELO – Wijkcentrum ’t Veurbrook heeft een nieuwe website meldt secretaris Hennie Nijhuis. Het wijkcentrum is een zelfstandig wijkcentrum en valt niet onder het gemeentelijk beheer. Ook is er gekozen voor een nieuw logo dat de gevel siert en tevens wordt gebruikt als nieuwe huisstijl.
Met ingang van 8 januari jl. heeft er een bestuurswisseling plaats gevonden in het DB van de Stichting Jeugd en Wijkwerk van het wijkcentrum ‘t Veurbrook. De heer Brouwers geeft de voorzittershamer over aan de heer Hainie v/d Sleen. En de heer Marinus Hoevenberg heeft het penningmeesterschap overgenomen van mevrouw Tabois. De heer Brouwers heeft tijdelijk (4 jaar!!) het voorzitterschap op zich genomen . Voorheen was de heer Brouwers ook al zeer lange tijd vaste voorzitter. Het DB van de stichting bestaat uit de volgende mensen.

Voorzitter: Hainie v/d Sleen
Penningmeester: Marinus Hoevenberg
Secretaris: Hennie Nijhuis

 
12-01-2010  

Tjebbe van Drooge 40 jaar overheidsadvocaat

  ALMELO - Hij heeft het leukste vak van de wereld, vindt Tjebbe van Drooge. Deze maand viert hij zijn 40-jarig jubileum als advocaat. Ter gelegenheid daarvan organiseert zijn kantoor, Damsté advocaten – notarissen op 22 januari een symposium onder de titel ‘De rol van het normaal maatschappelijk risico in de overheidsaansprakelijkheid’. Een onderwerp dat alles te maken heeft met het specialisme van Van Drooge. Hij heeft een landelijke praktijk op het gebied van planschades en nadeelcompensaties. Met pensioen?
Geen denken aan!
Lees verder...

 
12-01-2010  

NAT tegen bedrijven op Twente/Wendelgoor

 

ALMELO – De stichting Natuurlijk Twente (NAT) is tegen het ontwerpbestemmingsplan Bedrijvenpark Twente/Wendelgoor, net over de brug aan de Wierdense kant van het Twentekanaal. Nu rust daar nog een agrarische bestemming op. NAT vindt het teveel van het goede dat drie gemeenten - Almelo, Wierden, Twenterand – zich in de zelfde omgeving bezig houden met het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen. De laatste jaren is de uitgifte van bedrijfskavels in geheel Twente met ruim een kwart gedaald. Ook burgemeester Kobes van de gemeente Twenterand kondigde tijdens de nieuwjaarsreceptie al aan dat Twenterand zich moest bezinnen op het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsterreinen.

< Onderaan het gebied Wendelgoor (foto archief gem. Almelo)


Toelichting

 
12-01-2010  

Sneeuwauto in de Thomas Ainsworthlaan

 

ALMELO - Sneeuw nodigt uit om creatief te worden. In de Thomas Ainsworthlaan werd een auto van sneeuw gemaakt. De auto met een kenteken uit onze partnerstad Iserlohn (D) zal het nog wel een tijdje overleven, want de vorstperiode houdt aan.
AlmeloNieuws.nl wil graag weten of u nog mooie winterplaatjes hebt gemaakt en wij zullen ze graag plaatsen met vermelding van uw naam. Stuur uw foto’s naar redactie@almelonieuws.nl.

< Foto: Jan Bril

 
13-01-2010  

Een besneeuwde krulhazelaar

 

< Jan van de Werf zond de foto van een besneeuwde krulhazelaar.
Alle ingezonden foto's komen op de pagina Mooi Almelo.
Van Roel Immink ontving AlmeloNieuws.nl een tweetal foto's van het Rogmanspark en het fietspad Windmolenbroeksweg. Coen Mulder stuurde een foto van de Denizlilaan, Jan Bril zond de foto 's van de Sneeuwauto, de tweeling op een bankje en tal van andere winterkiekjes en ook onze huisfotograaf Freek Buitenweg leverde een aantal plaatjes aan.
Bekijk onderaan deze pagina de indexregels en klik op Mooi Almelo. 

 

 
13-01-2010  

Floortje van Nielz, beste kastelein van het jaar

 

AMSTERDAM – Floortje Mulder (26) van café-restaurant Nielz en de naastgelegen dagzaak Onwijz is tijdens de Horecava gehuldigd tot kastelein van het jaar. De jury roemde haar visie op wat ze wil met de horecabedrijven van haar en haar man Niels Mulder. “Bewonderenswaardig, een gastvrouw van nu en van de toekomst’, luidde de uitspraak van de jury.
‘Ik heb een eigen mening en dat vond de jury leuk. Ik ben gewoon mezelf gebleven en heb eerlijke antwoorden gegeven. Dat loont’, zegt ze tegen Horeca Misset. Bijna had ze de finale gemist want de reis per trein bleef steken op station Duivendrecht. Een taxi bracht uitkomst zodat ze na afloop samen met echtgenoot Niels en met de overwinningsbeker en 500 euro in de pocket weer naar Almelo konden. Een bescheiden bijdrage voor een Onwijz gezellige personeelsavond mede omdat Café Nielz ook nog eens goed scoort (58) in de nationale café Top 100.

Nu we het toch over de horeca hebben, De Vergane Glorie uit Doetinchem is sinds het afgelopen weekend definitief dicht en net zoals het voormalige zusterbedrijf in Almelo eveneens vergane glorie. De uitbater van de 1200 m2 grote uitgaansgelegenheid kon de huur niet meer betalen.

 
14-01-2010  

Masterplan heeft tekort van 51 miljoen euro


Het alternatieve plan van Jan Voskamp wordt gesteund door St. Joseph en Beter Wonen. Vooral minder massaal, minder hoog, geen Fortezza en minder sloop van huidge gebouwen in de binnenstad. Zo'n 150 bezoekers namen donderdagavond met belangstelling kennis van de plannen van Voskamp en Kamst (St.Joseph).
 

ALMELO - De gemeente Almelo moet haar bouwambities bijstellen. Het tekort voor het gehele Masterplan wordt begroot op 51 miljoen euro. Geen bouw van 500 tot 600 woningen per jaar maar maximaal 350 per jaar is de nieuwe koers. Het gehele Masterplan wordt in meerdere clusters opgedeeld en over een langere periode verdeeld. De binnenstad met de cluster nieuw Stadhuis krijgt de eerste prioriteit. Het niet doorgaan zou nog eens 7 miljoen euro extra verlies opleveren. Waterrijk wordt gefaseerd uitgevoerd met minder woningen. Fase 1 omhelst het gebied Aadijk waar maximaal 1400 woningn worden gebouwd. Bij fase 2 moet de gemeenteraad opnieuw een besluit nemen en fase 3 waar de projectontwikkelaars hun bezittingen hebben wordt helemaal op de lange baan geschoven. Voorlopig geen roeibaan en geen grote plas is de bedoeling. Winstgevende projecten zoals bijvoorbeeld De Leemslagen worden niet naar voren gehaald en blijft in de planning voor 2012. De hoge ambities blijven gehandhaafd en planmatig zijn vele bouwprojecten aan elkaar geclusterd zodat er niet zomaar iets uitgehaald kan worden zonder dat dit de cijfers verder negatief beïnvloed. Ook de bouw van kantoren en de uitgifte van bedrijfskavels worden naar beneden bijgesteld.

 
15-01-2010  

Schaatspret CSG Het Noordik VMBO


Onderwijsassistente Ineke Buursema hangt de lintjes om
 

ALMELO - Bij temperaturen onder nul gaat 's Neerlands bloed kriebelen. Op CSG Het Noordik is dat niet anders. Vorig jaar nog haalde de school het landelijke nieuws met een schaatswedstrijd voor Dorcas: van Aadorp naar Vroomshoop
Vandaag was het allemaal wat kleinschaliger, maar niet minder gezellig. De locatie C. van Renneslaan zette haar beste beentje voor. Om 9.00 uur was het een drukte van jewelste bij de Almelose ijsbaan Sluiskade Noordzijde. Brug- en tweedeklassers konden een paar uurtjes prettig zwieren op het ijs. Met vallen en opstaan en af een toe een prachtige schaats-sprint kwamen zij de ochtend wel door.

Winnaars schaatswedstrijden 1e en 2e klas:
Tim v.d. Voort en Lyall Webbink BK/KT 11
Rhony Pots KT 12
Henk-Jan Scherphof KT 13
Pim Bouwhuis BB 11
Romi Groenink GT 23
Daniël van Burken GT 23
Poedelprijs: Nerissa Tuparia KT 13 (Zij moest alleen tegen jongens) 

 
15-01-2010  

Er wordt gewerkt aan de fietsbrug

 

ALMELO – Ondanks de kou zijn monteurs druk in de weer om de fietsbrug over Almelo Verdiept aan te leggen. Er wordt stevig gemonteerd om de wanden af te krijgen voordat de brug in zijn geheel op de pilaren kan worden geplaatst. De fietsbrug moet de verbinding gaan vormen met de Nieuwstraat richting de burgemeester Raveslootsingel.

< Een hardhouten wand met stalen hekwerk moet voorkomen dat men in de 'tunnelbak' kan vallen.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
15-01-2010  

Renovatie oude belastingkantoor gestart

 

ALMELO – Aannemersbedrijf Koopmans TBI Bouw is gestart met de renovatie van het oude belastinggebouw aan de burgemeester Raveslootsingel. Ooit kostte de nieuwbouw van het ranke gebouw meer dan 27 miljoen echte Hollandse guldens, een bedrag dat direct na de opening bij de eerste kwartaalheffing in het belastingdistrict werd terugontvangen.
De Raad voor de Kinderbescherming wordt de nieuwe gebruiker zoals wij enkele maanden geleden al meldden.
 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
15-01-2010  

Twenthe Centrum volop in ontwikkeling

 

ALMELO - De oorspronkelijke stoomspinnerij Twenthe Centrum is een markant herkenningspunt in Almelo. Snippe Projecten B.V. ontwikkelt dit rijksmonument tot een luxe en sfeervol multifunctioneel bedrijfsverzamel-gebouw. Daarmee blijft niet alleen een uniek stukje Twentse historie behouden, maar biedt het tevens grote én kleine ondernemers de mogelijkheid om zich te vestigen op een absolute A-locatie. Kortom het Twenthe Centrum geeft Almelo allure. Tenminste als het geheel niet verdwijnt achter een megalomaan Fortezza.
 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
16-01-2010  

Torny verkoopt proeflokaal ´t Hookhoes


Archieffoto: Winternacht, 't Hookhoes Almelo
 

ALMELO – Proeflokaal ’t Hookhoes aan de Grotestraat 126, is door exploitant Jan Torny verkocht aan Stephan en Gabriël Urucoglu, zo bevestigde Gabriël aan AlmeloNieuws.nl. Urucoglu heeft nog geen vast omschreven plan voor ’t Hookhoes, maar het blijft voorlopig gewoon geopend.
Uitbater Torny moest op zoek naar een nieuwe bedrijfsleider omdat deze per 1 februari vertrekt om een eigen zaak op te zetten in Hengelo. Het wordt dus geen nieuwe bedrijfsleider op ’t Hookhoes, maar verkoop aan zijn voormalige zakenpartner Urucoglu in Waagplein 1 dat in september 2009 haar deuren sloot en naar onlangs bleek voorgoed.
Torny is al enige tijd bezig zich terug te trekken uit de Almelose horeca. Een aantal jaren geleden was hij met wisselend succes financieel betrokken bij zeven horecabedrijven in Almelo, maar dat is inmiddels ingeperkt tot ’t Wetshuys aan de Koornmarkt en restaurant Santa Maria in de Grotestraat Zuid. Torny is ook oprichter en directeur van Thuiszorg Service Nederland (TSN), inmiddels een dochtermaatschappij van het Almelose schoonmaakconcern Asito. Na de overname door Asito, ging TSN op het overnamepad van noodlijdende zorgaanbieders door het gehele land. Inmiddels is TSN de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland.

 
18-01-2010  

Winterloop door regen gedevalueerd

 

ALMELO – Wat een mooie vijfde winterloop moest worden in een besneeuwd Schelfhorstpark, werd door de regen benadeeld, waardoor het parcours ongeschikt werd om te kunnen lopen. Noodgedwongen verlegden de organisatoren, stichting Schelfhorstpark en atletiekvereniging SISU, daarom de loop rondom het park, een afstand van 1,8 km. Een kleine honderd deelnemers trotseerden het weer en gingen van start en daar was de organisatie toch content mee. De te lopen afstanden werden daardoor 1,8 km, 3,6 km en 9 km. Geert Tuinstra was het aller snelst en deed 31,01 minuten over de negen kilometer.


Uitslagenlijst

Fotoreportage (7 foto's)...

 
19-01-2010  

Van der Looy heeft Almelo in de zak

 

ALMELO – Volgens het bericht van Tony Cassese op de website AlmeloAnders heeft projectontwikkelaar Van der Looy uit Weert, de gemeente Almelo volledig in haar macht t.a.v. de ontwikkelingen in het centrum. Cassese meldt dat van der Looy de eerste keus heeft uit een van de vijf grote projecten in het Masterplan. AlmeloAnders.nl haalde het koopcontract boven water dat wethouder Sjoers (CDA) namens de gemeente met de projectontwikkelaar sloot voor de bouw van Fortezza en waarin deze afspraak staat.
Van der Looy is juridisch eigenaar van het voormalige Praxisterrein maar betaalde nog geen cent. De rekensom is met de bijkomende rente van 5,1 procent al opgelopen naar zo’n 14 miljoen euro. Raadslid Stork stelde al eens vragen over de rechtspositie van de gemeente maar kreeg toen geen volledige openheid van zaken.


Koopcontract (pdf)

 
19-01-2010  

Architect Jo Coenen valt af voor ontwerp stadhuis


De maquette van het binnenstadsplan. Het nieuwe stadhuis is het oranje bouwblok, op de hoek Wierdensestraat / Marktplein (Kloosterhof).
  ALMELO – Het architectenbureau Jo Coenen en Co uit Maastricht valt af als kandidaat voor het te kiezen ontwerp van een nieuw stadhuis op de Kloosterhof. De inschrijving van Coenen voldeed niet aan het gestelde programma van eisen en daarom heeft het Almelose college van B&W besloten uitsluitend door te gaan met de schetsontwerpen van Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten Architecten. Van vrijdag 22 januari t/m zaterdag 6 februari worden de schetsontwerpen van beide getoond in de centrale bibliotheek aan het Baken. De officiële presentatie is op maandag 25 januari om 20.00 uur in het Theaterhotel.
Lees verder...

 
19-01-2010  

Duurzaamheidkrant Almelo, Huis aan Huis

 

ALMELO – Vanaf 25 januari wordt in Almelo de duurzaamheidkrant verspreid. In de krant worden projecten beschreven als rijden op aardgas, en energieteams in de wijk Ossenkoppelerhoek. Daarnaast bevat de krant tips over het besparen van energie en wordt uitgelegd hoe landelijke subsidies kunnen worden aangevraagd. Vanaf 1 februari kan de duurzaamheidkrant ook worden opgehaald in het stadhuis of downloaden via www.almelo.nl 

 
19-01-2010  

Kunstenaar Herman Krikhaar overleden

 

ALMELO - De in Almelo geboren kunstenaar Herman Krikhaar is gisteren in Salernes in de Provence overleden na een kort ziekbed.  Als zoon van een bekende bakker werd hij geboren in de Hantermanstraat. Krikhaar is wereldbekend geworden door de zijn galerie Krikhaar in de Spuistraat - vlakbij café Hoppe - in Amsterdam waar beroemde kunstenaars hun werk tentoonstelden.
De schilder, kunstkenner en galeriehouder begon als tienjarige te schilderen en was kunstliefhebber in heel zijn wezen. De compaan van Theo Wolvecamp en Karel Appel, runde vijfentwintig jaar een bekende en veelbesproken kunstgalerie in Amsterdam en gaf zo zijn impulsen aan de Nederlandse kunstwereld. Herman werd in 1930 in Almelo geboren en groeide met zeven broers en zussen op in en om de bakkerij en kruidenierswinkel van zijn ouders.

 
20-01-2010  

Stampij door onthulling van der Looy contract

 

ALMELO – De onthulling van het koopcontract tussen de gemeente Almelo en projectontwikkelaar van der Looy op de website AlmeloAnders.nl heeft de nodige deining veroorzaakt. Volgens velen wordt het contract zo gelezen dat de gemeente Almelo flink in de tang zit bij de projectontwikkelaar uit Weert. Misschien dat er nog wat ‘side-letters’ zijn, maar voorlopig blijft de gemeente lang op zijn geld wachten omdat pas betaald hoeft te worden als van der Looy begint te bouwen. Ook zou van der Looy de eerste keuze hebben uit meerdere majeure projecten in de binnenstad, iets dat door wethouder Anthon Sjoers (CDA) ontkent wordt. De informatie zou volgens hem ook via het kadaster te verkrijgen zijn, maar hij gaf in het verleden geen inzage aan de raad en voldeed daarmee niet aan de actieve informatieplicht volgens velen. Ook zouden volgens het bericht de diverse vernieuwingsprojecten in de binnenstad zo zijn opgesplitst dat de aanbestedingsregels ontweken worden.

< archief AN.nl - 'Niets aan de hand', volgens wethouder Sjoers.  


Koopcontract grond Fortezza aan van der Looy

 
21-01-2010  

Herman Höften lezing met Agnes Joncherius

 

ALMELO – Ter eerbetoon en gedachtenis aan de in oktober 2007 overleden oud- raadslid Herman Höften stelde de PvdA de zogenoemde Herman Höften lezing in. Höften was een markant raadslid voortkomend uit de SDAP die zijn taak als raadslid zeer serieus nam en zich absoluut onafhankelijk opstelde van het college van B&W en deze altijd zeer kritisch bevroeg en niet zondermeer achter het college aanhobbelde.
Ook behoorde hij tot de ‘knokploeg’ die in de oorlog ’40 – ’45 de dependance van de Nederlandse Bank aan de Wierdensestraat overviel en daarmee de grootste bankroof aller tijden bewerkstelligde. De bezetter kwam de daders al snel op het spoor en vele betrokkenen werden geliquideerd, waaronder zijn broer. Herman Höften dook onder en ontkwam aan een zelfde lot.

Tijdens deze tweede lezing was Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV te gast als spreker. Zij werd natuurlijk kritisch bevraagd over de pensioenleeftijd en waar het FNV nu voor staat. Zij erkende een tactische fout te hebben gemaakt door krampachtig de lijn 65 te hebben vastgehouden zonder naar flexibele oplossingen te hebben gezocht. Ook erkende zij dat de historische band met de PvdA schade heeft opgelopen door de discussie die volgens haar eindigde in ‘kladderatz’. Volgens Joncherius heeft het kabinet nog zeven pijndossiers aangekondigd en zij is daar zeker niet verheugd op. Ook hield zij de PvdA voor dat de ledensamenstelling van het FNV zeker geen traditionele PvdA-achterban meer is maar meer gedifferentieerd en dat zelfs 15% op Wilders zou stemmen.
 

Fotoreportage (8 foto's)...

 
22-01-2010  

Almelo doneert 1 euro per inwoner voor Haïti

 

ALMELO - De gemeente Almelo heeft besloten om een financiële bijdrage van 72.657 euro te leveren voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Per inwoner wordt 1 euro overgemaakt op giro 555 ten name van de samenwerkende hulporganisaties. Bij een eerdere ramp met een soortgelijke impact (tsunami in Azië) heeft de gemeente een zelfde bedrag per inwoner beschikbaar gesteld.
Het college stelt de raad voor om het bedrag van 72.657 euro ten laste te brengen van de post Onvoorzien 2010.
 

 
22-01-2010  

Kinderjury onthult ontwerpen stadhuis

  ALMELO – Vanmiddag opende burgemeester Hermans-Vloedbeld samen met de leden van de Kinderjury in de bibliotheek aan Het Baken de tentoonstelling met de ontwerpen voor een nieuw stadhuis van architectenbureaus Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten.
Op maandagavond 25 januari presenteren de architecten om 20.00 uur hun ontwerp tijdens een bijeenkomst voor alle inwoners in het Theaterhotel in Almelo.
Lees verder...

Fotoreportage (16 foto's)...

 
23-01-2010  

Kunstveiling voor Haïti bracht 2000 euro op

 

ALMELO – Ondanks de lage opkomst van belangstellenden, bracht de kunstveiling in het Theaterhotel voor de slachtoffers in Haïti toch ruim 2000 euro op. De geveilde kunstwerken werden beschikbaar gesteld door Almelose kunstenaars. Onder het toeziend oog van notaris Egbert Willems - die ook zorg draagt voor storting op giro 555 - deed kunstenaar en veilingmeester Rob Koenders zijn best, maar talrijke ingebrachte werken haalden de gestelde bodemprijs niet en werden door de kunstenaars teruggetrokken. De niet verkochte werken kunnen in de komende weken alsnog worden bekeken en gekocht in Galerie Margosian in de Havenpassage 12.

Fotoreportage (7 foto's)...

 
23-01-2010  

Grote uitslaande brand aan de PJ de Kokstraat

 

ALMELO - Zaterdagmiddag was aan de PJ de Kokstraat (Sluitersveld) een grote brand. Rond 13:00 uur kwamen diverse meldingen binnen van de brand die waarschijnlijk ontstond in een slaapkamer, waarna de (middel)brand werd opgeschaald naar grote brand.

Uit de nabijgelegen beek werd bluswater gepompt. Een bewoonster is geholpen met de ademhaling en later alsnog met de ambulance meegenomen. Naast het Almelose korps bestreden ook de korpsen van Rijssen en Twenterand het vuur.
Wethouder Kuiper nam de waarnemingsdienst van de burgemeester waar.

< Kijk hier naar de fotoreportage van Patrick Weegink en naar onze eigen foto's. 

Fotoreportage (14 foto's)...

 
24-01-2010  

Filmproject MAFF 2010 voor basisscholen

  ALMELO - Basisscholen doen dit jaar voor het eerst mee aan een onderdeel van het Media Art Flow Festival dat wordt gehouden van 19 t/m 28 maart 2010. Het gaat om het film- en projectieproject Ik en de ander, dat wordt aangeboden door het Kunst Educatie Platform Almelo (Kepa). Ik en de ander krijgt volgend schooljaar een vervolg in andere scholen. De resultaten daarvan zijn volgend jaar te zien tijdens MAFF 2011.

Het voortgezet onderwijs in Almelo is altijd al betrokken bij MAFF. Leerlingen van het Erasmus, Pius X en het Canisius maken afleveringen van de soap ‘het geheim van Almelo’, en die gaat in première tijdens een galavoorstelling.
Lees verder...

 
24-01-2010  

Almelo dingt naar titel Millenniumgemeente

  ALMELO - Het geslaagde record van de grootste speculaaspop ter wereld door de bakkersleerlingen van het ROC van Twente heeft ook de berichtgeving op Millenniumgemeenten gehaald. De opbrengst van 4033,82 ging namelijk naar een project van de stichting Twente-Dakar in Bornerbroek die in Serekunda Gambia een basisschool wil bouwen. Er is 15 duizend euro voor nodig en de teller staat nu op 6 duizend.
Voor de gemeente Almelo is de actie de aanleiding om alle zaken waarbij rekening wordt gehouden met de derde wereld eens op de rij te zetten en mee te dingen naar de titel Millenniumgemeente van het jaar, dat wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Lees verder...

 
25-01-2010  

Gemeente koopt voormalige Rabogebouw

 

ALMELO - De gemeente Almelo heeft voor 3,5 miljoen euro het voormalige Rabogebouw aan de Rosa Luxemburgstraat hoek Hagenstraat aangekocht van belegger Cityfonds Niederlande GMBH & CO.K.G. uit Düsseldorf. Nu zit in het gebouw nog het Werkplein, maar dat zal op termijn moeten verhuizen omdat het pand gesloopt gaat worden voor de ontwikkeling van de binnenstad.
Lees verder in het Almelo’s Weekblad.

 
25-01-2010  

Fietsbrug Almelo Verdiept ligt op zijn plaats.

 

ALMELO – Aan de afbouw van de verdiepte spoorweg wordt druk gewerkt. De fietsbrug kruising Nieuwstraat /Burgemeester Raveslootsingel ligt op zijn plaats. De 25 meter lange brug ligt schuin op de tunnelbak, de brug is 4.5. meter breed en is geschikt voor fietsverkeer in beide richtingen. De brug maakt deel uit van de Twentse fietssnelwegen. In maart, als alle werkzaamheden zijn afgerond, zal gebruik kunnen worden gemaakt van de fietsbrug.

foto's Jan Bril

Fotoreportage (5 foto's)...

 
26-01-2010  

Guusje ter Horst, geen tijd om Kuik te steunen

 

ALMELO – Het was groots aangekondigd het bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), die samen met wijkwethouder Mieke Kuik (PvdA) een wandeling door De Riet zou maken om de resultaten in de ‘Vogelaarwijk’ te bewonderen. Wethouder Kuik noemt de gedane miljoeneninvestering om verpaupering tegen te gaan een succes. Zo werd er een Pannakooi in het Louise van Haeftenplantsoen aangelegd en het park zelf opgeknapt en nam de wethouder de nieuw gerealiseerde parkeerplaats achter de woningen in de Primulastraat in gebruik. Alle aanwonenden hadden bovendien een nieuwe schutting gekregen.

 
27-01-2010  

Gemeenteraad akkoord met marsroute Masterplan

 

ALMELO – Er werd veel geroepen door partijen als VVD en D66 over het alternatieve plan voor de binnenstad van gepensioneerd projectontwikkelaar Jan Voskamp en St. Joseph-directeur Kamst, maar de gemeenteraad ging toch akkoord met de marsroute die het college van B&W voorstelde om het Masterplan uit te voeren.
Zo wordt er een keuze gemaakt uit de twee plannen die zijn ingediend voor de bouw van een nieuw stadhuis, wordt het aantal jaarlijks te bouwen woningen verlaagd naar 350 en is Waterrijk opgeknipt in 3 fases over een veel langere termijn.
Een haalbaarheidsstudie naar het alternatieve plan van Voskamp en Kamst acht wethouder Sjoers nu niet meer nodig.

 
28-01-2010  

Almelo wil inburgeraars alle kansen geven

  ALMELO - De Gemeente Almelo wil dit jaar 319 inwoners laten inburgeren. Het Rijk legt Almelo voor 2010 een doelstelling op van minimaal 250 en maximaal 319 inburgeringen. Het college van b&w heeft besloten te streven naar het maximale aantal. Voorrang krijgen uitkeringsgerechtigden, mensen zonder inkomen, mensen met minderjarige kinderen en mensen die zich zelf melden voor een inburgering. Almelo moest tussen 2007 en 2009 670 inwoners laten inburgeren. Net als in andere gemeenten, was er tot 31 juli 2009 nog een enorme achterstand. In vier maanden tijd lukte het de Gemeente Almelo alsnog om 351 mensen te laten inburgeren. Op 3 december 2009 wist Almelo als eerste gemeente in Overijssel de inburgeringsdoelstelling ruim te halen. Dit succes willen we voortzetten in 2010.
Lees verder...

 
28-01-2010  

Noodscenario gladheidbestrijding

 

ALMELO – Het zout voor de gladheidbestrijding in Almelo is bijna op. Vanaf nu moeten verkeersdeelnemers er dan ook rekening mee houden, dat er op de Almelose wegen slechts mondjesmaat gestrooid gaat worden. De concentratie komt te liggen op hoofdwegen, doorgaande wegen en fietspaden.
Bij sneeuwval worden de omschreven routes geschoven waarna zand wordt gestrooid. Op de fietspaden wordt gestrooid met een mengsel van zout en zand. Er dient dus rekening gehouden te worden met gladde wegen, zo meldt de gemeente Almelo.

 
28-01-2010  

Signeersessie Anneke Löwik bij The Read Shop

 

ALMELO - De Almelose schrijfster Anneke Lowik - bekend van haar debuutdichtbundel ‘Gedachtensprongetjes’ met diverse gedichten, verhaaltjes en gebeurtenissen - signeerde donderdagavond haar dichtbundel in The Read Shop van Roekel aan het Eskerplein. De datum is niet toevallig, want het is de dag van het gedicht en Anneke Löwik en de eigenaren van The Read Shop, Joukje en Rob van Roekel, wilden deze dag op bijzondere wijze vieren. Van de dichtbundel zijn voldoende exemplaren op voorraad, zo werd nog gemeld. 

 
30-01-2010  

Sjoers wist langer van hypotheek Van der Looy

 

ALMELO – Volgens raadslid Gijs Stork (ALA) wist wethouder Sjoers (CDA) al langer van de hypotheek op de ‘onbetaalde’ grond van Fortezza. Dat zei Stork in een talkshow met hoofdredacteur Han Pape van het Twents Opinieweekblad De Roskam in het programma ‘De Vrije Republiek Twente’ te Enschede.
Koper van der Looy nam een hypotheek van 10,3 miljoen euro op de grond bij de Fries Groningse Hypotheek Bank en nam daar 3,5 miljoen van op als voorbereidingskosten, maar betaalde tot nu toe geen cent aan de gemeente Almelo. Wethouder Sjoers wist in eerste instantie niet van de hypotheek, maar zegt daar eerst in september 2009 over te zijn geïnformeerd. Desondanks gaf hij die informatie niet door aan de raad. Stork betichtte Sjoers er van zich niet aan de actieve informatieplicht te hebben gehouden en diende een motie van afkeuring in, maar die werd niet door een meerderheid van de raad gesteund. Vooral coalitiepartners CDA en PvdA blijven het college en dus ook Sjoers, door dik en dun steunen. Stork beweerde in het gesprek met Pape dat wethouder Sjoers al eerder van de hypotheek wist en hij dat desnoods onder ede kon bewijzen.

< Gegokt met miljoenen?

 
30-01-2010  

Kunstenaar Herman Krikhaar gecremeerd

 

ALMELO – De geboortige Almelöer Herman Krikhaar is vrijdagmiddag gecremeerd in Usselo in het bijzijn van familie en tal van vrienden en bekenden. Krikhaar – zoon van een Almelose bakker – werd wereldberoemd door zijn galerie Krikhaar in de Spuistraat te Amsterdam. Sinds zijn jeugdjaren in Almelo tekende en schilderde hij al zelf op zijn zolderkamertje en studeerde aan de Kunstacenie in Arnhem. Hij begon na een carrière als purser bij de KLM de kunstgalerie vlak bij het bekende Amsterdamse café Hoppe. De galerie was gespecialiseerd in de werken van de Cobra-groep. Sinds de verkoop van de galerie woonde hij sinds 1994 voornamelijk in Frankrijk maar hij had ook nog een woonstek in Amsterdam. De laatste jaren was hij met enige regelmaat in Almelo om de Herman Krikhaar Prijs te overhandigen aan de kunstenaar die het beste kunstwerk presenteerde in de jaarlijkse expositie in de Burgerzaal van het stadhuis. Herman Krikhaar overleed op 19 januari 2010 in het Draguignan Hospital in zijn geliefde Frankrijk. Herman Krikhaar is 79 jaar geworden.

Biografie
(Engels)

 
31-01-2010  

Twee Almelose Voorleeskampioenen

 

ALMELO - In Theaterzaal De Evenaar werden zaterdag 16 basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) gepresenteerd door het artiestenduo Rob & Kareltje en na felle strijd maakte de jury - Corry Schijf, Mevr. M.H. Broeksma en de winnares van vorig jaar Lynn Dolman - de uitslag in de twee groepen bekend.
Feray Konucu - Meester Jaap maakt er een puinhoop van - (De Roets) en Janneke Schoonebeek - Het meisje met de zwavelstokjes - (De Weier), vertegenwoordigen Almelo als lokale kampioenen in de regionale finale op 10 maart in het Kulturhus te Borne.
 

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina