Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-01-2010  

Architect Jo Coenen valt af voor ontwerp stadhuis


De maquette van het binnenstadsplan. Het nieuwe stadhuis is het oranje bouwblok, op de hoek Wierdensestraat / Marktplein (Kloosterhof).
 

PERSBERICHT gem. Almelo

ALMELO - Burgemeester Hermans-Vloedbeld opent vrijdagmiddag 22 januari 2010 de tentoonstelling met twee ontwerpen voor een nieuw Stadhuis in Almelo. De tentoonstelling met de schetsontwerpen van Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten Architecten is van vrijdagmiddag 22 januari tot en met zaterdag 6 februari te zien in de Centrale Bibliotheek in Almelo. Op maandag 25 januari presenteren de architecten om 20.00 uur hun ontwerp in het Theaterhotel in Almelo. Het college van burgemeester en wethouders heeft moeten besluiten Jo Coenen en Co Architects uit te sluiten van deelname omdat de inschrijving van dit bureau niet voldoet aan de in de selectieleidraad voorgeschreven eisen.

Voor het nieuwe Stadhuis in Almelo hanteert de Gemeente een zogenaamde prijsvraagprocedure, gebaseerd op Europese aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten. De prijs is de opdracht voor het ontwerp van een nieuw Stadhuis. De prijsvraag bestaat uit twee fasen. In de laatste fase wordt aan de drie geselecteerde architectenbureaus gevraagd een schetsontwerp te maken, een offerte en een maquette. De selectieleidraad schrijft een deadline voor waarbinnen alle materialen moeten worden aangeleverd. Jo Coenen en Co Architects heeft hier niet aan voldaan, wat betreft tijdigheid en compleetheid. Op basis daarvan heeft het college van burgemeester en wethouders moeten besluiten Jo Coenen en Co Architects uit te sluiten van deelname aan de laatste fase van de prijsvraagprocedure.

Selectiecriteria
De tentoonstelling met de ontwerpen van Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten Architecten is te bekijken vanaf vrijdagmiddag 22 januari. Burgemeester Hermans-Vloedbeld opent die middag om 15.15 uur de tentoonstelling in de centrale bibliotheek, samen met de Kinderjuryleden. Inwoners van Almelo kunnen tot en met zaterdag 6 februari hun mening kenbaar maken en een advies geven aan de jury. De jury beoordeelt de ontwerpen op basis van zeven, in de selectieleidraad vastgelegde, criteria. Die criteria zijn: integrale verschijningsvorm, stedenbouwkundig concept, architectonisch concept, openbaarheid, bouwtechniek, kosten en inwonerparticipatie. Bij dit laatste criterium gaat het er om op welke wijze de architect invulling geeft aan de ideeën die inwoners hen meegegeven hebben tijdens de inspiratiesessie op 5 november 2009. Alle criteria wegen even zwaar mee in de eindbeoordeling.

Jury
De keuze van de jury wordt voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het college kan op basis van de keuze van de jury de opdracht gunnen dan wel niet gunnen. Het college kan niet afwijken van de keuze van de jury. De jury die een keuze maakt uit de twee schetsontwerpen bestaat uit burgemeester Hermans-Vloedbeld, de wethouders Sjoers en Kuiper, directieleden De Haan, Van Geffen en Haarhuis, stedenbouwkundig supervisor Rein Geurtsen, gemeentelijke stedenbouwkundige Mart IJspeerd en adviseur van ’t Oversticht, Guus Geerdink. De stem van ieder jurylid telt even zwaar.

Nieuw stadhuis
Vanaf zaterdag 23 januari zijn de ontwerpen ook online te bekijken via de website van de gemeente Almelo. Inwoners die graag hun advies willen uitbrengen aan de jury kunnen daarvoor een formulier gebruiken dat verkrijgbaar is in de bibliotheek. Inwoners die benieuwd zijn naar het verhaal achter de ontwerpen zijn van harte welkom in het Theaterhotel op maandagavond 25 januari. Om 20.00 uur presenteren de architecten hun ontwerp. Na afloop van de presentaties zijn de maquettes in de foyer te bekijken.

Archief
Terug naar vorige pagina