De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-12-2016  

Merkel opent RĂ¼gener Brau van Erven Grolsch

 

RAMBIN (D) – Bondskanselier Angela Merkel opent dinsdag 20 december de uitbreiding van Rügener Insel Brau, de Duitse brouwerij van de erven Grolsch op het Duitse vakantie-eiland. De neven Frans en Andries de Groen begonnen na de verkoop van het familiebedrijf Grolsch aan een nieuw brouwerij-avontuur en bezitten inmiddels ambachtelijke brouwerijen in België, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika via hun beleggingsmaatschappij Boekelo Investment Group (BIG).
Angela Merkel zou de opening verrichten van de brouwerij in het nog geen 1.000 inwoners tellende plaatsje Rambin op Rügen omdat het in haar kiesdistrict ligt maar moest door agenda-problemen afzeggen. Nu komt ze haar eerdere toezegging na door bij de uitbreiding het speciaal voor haar gebrouwen champagnebier Quadriga te ontkurken. Het bier is vernoemd naar de beeldengroep Godin Victoria op de Griekse strijdwagen bij de Brandenburger Tor.

Ook Groenlo krijgt weer een brouwerij


De in België woonachtige neven Frans en Andries de Groen hebben plannen om ook in Groenlo weer een brouwerij.te starten. De ambachtelijke brouwerij moet worden gebouwd achter de vroegere directie-villa (zie afbeelding) van de reeds eerder gesloopte vroegere Grolsch brouwerij. Het moet de vierde ambachtelijke brouwerij worden van de investeerders De Groen. Ook bestaan er voorzichtige plannen om in Boekelo een ambachtelijke brouwerij op te starten.    

 
07-12-2016  

Gemeentesecretaris 'zweeft' Heemskerk uit


De hoofdrolspelers van 'Heemskerk in de hemel'
 

HEEMSKERK – Het vreemde uitgavenpatroon van gemeenten in Nederland neemt soms rare vormen aan. Zo gaf de gemeente Heemskerk sinds 2012 voor een bedrag van 422.000 euro uit aan managementcursussen voor ambtenaren op basis van een energetische meditatieve opleiding waarbij men leert zich meditatief over te geven aan anderen op zoek naar de keelchakra en seksschakra. Volgens cursusgever bureau ITIP om ’bezield en ontspannen te leren leven en werken vanuit zelfvertrouwen en lichtheid met diepgaánd inzicht in wie je bent als mens en als organisatie om meer te betekenen aan je omgeving’.

Heemskerk, in Midden-Kennemerland in de provincie Noord Holland telt ruim 39.000 inwoners die ieder dus een tientje meebetaalden aan de ‘zweverige’ cursussen. Gemeentesecretaris Adrienne Bloem stapte begin november op het vliegtuig voor een ‘magische bezinningstocht’ in hartje Marokko. Bloem zou na zes dagen terugkeren maar is sindsdien niet meer op haar werk verschenen. Midden in de woestijn zou ze het ‘lícht’ gezien hebben en dat was niet werk bij de gemeente Heemskerk waar ze kortgeleden de Ondernemingsraad (OR) nog terug floot voor een ‘te duur’ extern advies inzake wijzigingen in het personeelsbeleid. De gemeentesecretaris mocht voor haar ‘magische bezinningstocht’ in Marokko een bedrag van 2.500 euro declareren. De gemeentesecretaris kwam in 2012 bij de gemeente Heemskerk werken maar heeft nu na de ‘magische bezinningstocht’ andere plannen voor haar toekomst.

Het college van B&W dat de ‘zweverige’ uitgaven voor de cursussen goedkeurde, spreekt nu haar treurnis uit en meldt op de gemeentelijke website; “De gemeentesecretaris Adrienne Bloem heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk afgelopen week helaas laten weten dat zij een andere uitdaging aangaat en dat zij haar functie op korte termijn neerlegt. Wij betreuren dit zeer. Adrienne Bloem is sedert 3,5 jaar gemeentesecretaris en heeft in die tijd veel voor de gemeente Heemskerk betekend. Wij respecteren evenwel haar keuze en wensen haar veel succes in haar verdere loopbaan. Het college van burgemeester en wethouders zal op zo kort mogelijke termijn een interim-gemeentesecretaris aanstellen. Nadere berichtgeving volgt zodra daarover meer bekend is.”

 
28-12-2016  

RvS dwingt gemeenten tot handhaving slijterijen

Slijterij bij supermarkt vaak in overtreding

Avondwinkel, supermarkt en slijterij ineen te Den Haag
 

Een slijterij is volgens de inrichtingseisen omschreven in de Drank en Horecawet een besloten ruimte waar alcoholische dranken worden verkocht voor consumptie elders dan in de lokaliteit.
Volgens de Drank en Horecawet mag een slijterij bovendien geen directe verbinding hebben met een andere activiteit in hetzelfde bouwwerk en moet de leidinggevende van de slijterij ouder zijn dan 21 jaar en een verklaring hebben inzake de sociale hygiëne.
Zoals wettelijk omschreven houden veel supermarkten met een slijterij zich niet aan de regels. Meestal is de afscheiding met de supermarkt summier en vaak komt een medewerker van de servicebalie even aansnellen om de klant in de slijterijafdeling te helpen bij diens bestelling.
Volgens de regels moet de slijterij bij de super alleen buitenom bereikbaar zijn en mag niet een willekeurige supermarktmedewerker even snel de slijterijklant helpen.

Burgemeesters hebben bovendien de plicht tot handhaving en ook daar schort het vaak aan. De caféhouder en de individuele slijter worden wel gecontroleerd maar de slijterij bij de super is nauwelijks een thema voor gemeentelijke bestuurders.
Reden waarom de vereniging Slijtersunie ten strijde trekt tegen gemeenten die niet handhaven. De Raad van State stelde vandaag in hoger beroep de Slijtersunie in het gelijk tegen de gemeente St. Oedenrode dat een eerdere uitspraak negeerde en  de plaatselijke super Emté met haar slijtersafdeling maar haar gang laat gaan met een onduidelijke afscheiding tussen super en slijterij en willekeurig ongekwalificeerd personeel in de slijterij. De gemeente moet de kosten betalen van het geding en moet volgens de Raad van State handhaven!  

Ook de gemeente Someren kreeg bij de Raad van State het lid op de neus. Hier betrof het de slijtersafdeling van de plaatselijke Albert Heijn. Ook deze voldoet niet aan de inrichtingseisen en de permanente aanwezigheid van een gekwalificeerde slijter. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kreeg hier een tik over de vingers. De NVWA stelde dat een gekwalificeerde medewerker in de super binnen enkele ogenblikken in de summier afgescheiden slijterij was wanneer er een klant een fles drank wilde kopen. De burgemeester van Someren bouwde zijn verzet op handhaving op de mening van de medewerker van de NVWA. Dat mag niet volgens de Raad van State omdat de NVWA als controleur en handhaver fout zit in haar uitleg. De burgemeester verloor dus het hoger beroep, moet de kosten van het geding betalen en gaan handhaven.

Concluderend kan gezegd worden dat gemeenten moeten gaan handhaven bij supermarkten die niet duidelijk een scheiding hebben tussen supermarkt en slijterij. Bovendien moet de leidinggevende in de slijterij gekwalificeerd zijn en permanent aanwezigen op de door de gemeente verleende vergunning als leidinggevend persoon worden vermeld.
Gemeenten die in gebreke blijven, krijgen dus meer en meer te maken met het Slijtersgilde dat ten strijde trekt tegen valse concurrentie wegens gebrek aan handhaving.

 
29-12-2016  

Omega Wellness in handen Thermen Bussloo

 

SOESTERBERG – Omega Wellness Soesterberg is overgenomen door Wellnessresort Thermen Bussloo van de familie Dolman. De overname betekent zekerheid voor het personeel, zegt woordvoerder Fabian Dolman in De Stentor. Het nog nieuwe saunacomplex in Soesterberg kwam in de problemen met de gemeente over een gronddeal nadat het eerder onder de naam Sauna Soesterberg moest wijken voor de aanleg van een wildviaduct. De nieuwe ondernemers konden de aanloopverliezen niet bolwerken en even leek oud- eigenaar Zieleman de reddende engel maar uiteindelijk knapte die deal vanwege de problemen met de gemeente.
Koper Dolman gaat het vrij nieuwe Omega Wellness onder handen nemen met o.a. investeringen in de horecapoot van straks Thermen Soesterberg zoals de nieuwe naam gaat luiden. Ook wordt het bedrijf gerestyled. Tijdens de werkzaamheden blijft Omega Wellness wel open en Dolman verwacht een groei van het aantal personeelsleden van nu 60 naar boven de 100 aan het aan de Frits Koolhovenweg  in Soesterberg gelegen Wellnesscenter.
Voor investeerder Dolman is de overname een eerste stap in het uitbreiden van het aantal wellnesscentra. Na Thermen Bussloo en de overname van Omega Wellness Soesterberg, heeft de familie ook vergevorderde plannen voor een Wellnessresort in de regio Nijmegen.

Omega Welness Soesterberg is een ontwerp van BBA Architecten Alblasserdam.

Archief
Terug naar vorige pagina