Avondwinkel, supermarkt en slijterij ineen te Den Haag |
|
Een slijterij is volgens de inrichtingseisen omschreven in de Drank en Horecawet een besloten ruimte waar alcoholische dranken worden verkocht voor consumptie elders dan in de lokaliteit.
Volgens de Drank en Horecawet mag een slijterij bovendien geen directe verbinding hebben met een andere activiteit in hetzelfde bouwwerk en moet de leidinggevende van de slijterij ouder zijn dan 21 jaar en een verklaring hebben inzake de sociale hygiëne.
Zoals wettelijk omschreven houden veel supermarkten met een slijterij zich niet aan de regels. Meestal is de afscheiding met de supermarkt summier en vaak komt een medewerker van de servicebalie even aansnellen om de klant in de slijterijafdeling te helpen bij diens bestelling.
Volgens de regels moet de slijterij bij de super alleen buitenom bereikbaar zijn en mag niet een willekeurige supermarktmedewerker even snel de slijterijklant helpen.
Burgemeesters hebben bovendien de plicht tot handhaving en ook daar schort het vaak aan. De caféhouder en de individuele slijter worden wel gecontroleerd maar de slijterij bij de super is nauwelijks een thema voor gemeentelijke bestuurders.
Reden waarom de vereniging Slijtersunie ten strijde trekt tegen gemeenten die niet handhaven. De Raad van State stelde vandaag in hoger beroep de Slijtersunie in het gelijk tegen de gemeente St. Oedenrode dat een eerdere uitspraak negeerde en de plaatselijke super Emté met haar slijtersafdeling maar haar gang laat gaan met een onduidelijke afscheiding tussen super en slijterij en willekeurig ongekwalificeerd personeel in de slijterij. De gemeente moet de kosten betalen van het geding en moet volgens de Raad van State handhaven!
Ook de gemeente Someren kreeg bij de Raad van State het lid op de neus. Hier betrof het de slijtersafdeling van de plaatselijke Albert Heijn. Ook deze voldoet niet aan de inrichtingseisen en de permanente aanwezigheid van een gekwalificeerde slijter. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kreeg hier een tik over de vingers. De NVWA stelde dat een gekwalificeerde medewerker in de super binnen enkele ogenblikken in de summier afgescheiden slijterij was wanneer er een klant een fles drank wilde kopen. De burgemeester van Someren bouwde zijn verzet op handhaving op de mening van de medewerker van de NVWA. Dat mag niet volgens de Raad van State omdat de NVWA als controleur en handhaver fout zit in haar uitleg. De burgemeester verloor dus het hoger beroep, moet de kosten van het geding betalen en gaan handhaven.
Concluderend kan gezegd worden dat gemeenten moeten gaan handhaven bij supermarkten die niet duidelijk een scheiding hebben tussen supermarkt en slijterij. Bovendien moet de leidinggevende in de slijterij gekwalificeerd zijn en permanent aanwezigen op de door de gemeente verleende vergunning als leidinggevend persoon worden vermeld.
Gemeenten die in gebreke blijven, krijgen dus meer en meer te maken met het Slijtersgilde dat ten strijde trekt tegen valse concurrentie wegens gebrek aan handhaving. |