De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
05-05-2017  

Belgische politie flitst nu ook fietsers


De 'flitsbak' in Ronse (B) - screenshot
 

RONSE (B) – In de Oost-Vlaamse stad Ronse heeft de Belgische politie de snelheidsflitser voor fietsers geïntroduceerd. Verborgen in een Kliko, dat wel. In 30 km-zones wordt de ‘flitsbak’ ingezet voor te hard rijdende fietsers op een racefiets, citybike of E-bike. De politie is niet van plan een klopjacht te houden, “maar iedereen is wel gelijk voor de wet” zegt Patrick Boel, de korpschef van de lokale politie in Ronse.
Vooral de E-bike heeft men op het oog omdat deze vaak snelheden tot 45 km bereiken. In België geldt de E-bike als bromfiets en heeft ook een kenteken. Daar blijft het niet bij want ook de te snel trappende fietser is aan de beurt. Het controleteam heeft een gemotoriseerde agent bij de hand om te snelle fietsers heterdaad aan te houden. Wie 10 kilometer per uur te snel fietst in een 30 km-zone, krijgt een boete van 53 euro. Aanleiding is het toenemend aantal ongevallen in 30 km-zones waar alle typen verkeersdeelnemers te samen over de weg moeten.

 
10-05-2017  

De dubbele petten bij de VVD

 

De VVD komt behoorlijk in haar maag te zitten met de affaire van voorzitter Henry Keizer die zich verrijkt zou hebben met de overname van de begrafenisonderneming De Facultatieve.
Follow de Money stelde het aan de kaak en sindsdien komt er steeds meer naar buiten. Volgens Keizer is alles keurig verlopen en staat hij voor integriteit. De voorzitter trad tijdelijk terug omdat de integriteitscommissie van de VVD een eigen onderzoek doet. Tot nu kreeg Keizer het voordeel van de twijfel bij de partijtop en is hij nog steeds enige kandidaat voor een nieuwe benoeming als partijvoorzitter.
Follow de Money heeft echter nieuwe zaken naar buiten gebracht op basis van vertrouwelijke gegevens die door klokkenluiders beschikbaar werden gesteld. Het gaat om een brief met vragen door de toezichthouder waarop door Keizer niet werd gereageerd.
De brief waar Follow the Money de hand op legde was onderdeel van een reeks meldingen over het gedrag van Keizer aan de raad van commissarissen. Een klokkenluider maakte ook melding van een claim ter waarde van honderdduizenden guldens die Keizers toenmalige vriendin en huidige vrouw Gabriele Neglein onterecht zou hebben ingediend. Een andere klokkenluider stapte daarover ook naar de rvc.

Maar er is meer. Zo ontdekte Follow the Money dat Loek Hermans al in in 1998 commissaris werd bij de Facultatieve. De VVD-coryfee beweerde dat dit pas in 2006 het geval was. Een andere betrokkene bij De Facultatieve is VVD senator Anne Wil Duthler die bij het te verkopen onderdeel bestuursverantwoordelijkheid droeg.
De ontdekkingen van Follew de Money beginnen op crony capitalism te lijken, een kluwen van persoonlijke en politieke relaties.
Hermans geraakte al eens eerder in opspraak en trad in 2015 terug als VVD-senator naar aanleiding van een uitspraak door de Ondernemerskamer inzake het faillissement van thuiszorgorganisatie Meavita waar Hermans voorzitter was van de raad van commissarissen. In 2009 kwam Anne Wil Duthler in opspraak inzake dubbele petten toen haar adviesbedrijf een miljoenenopdracht kreeg van de belastingdienst en zij als senator ook aan de wetgevende kant stond.
In de huidige affaire zouden Hermans en Duthler hun partijvoorzitter een vriendendienst bewezen hebben door veel minder voor de overname te betalen dan de berekende marktwaarde door drie onafhankelijke bureaus.

 
10-05-2017  

Trump start eigen impeachment - ontslag Comey


James Comey tijdens het afleggen van de ambtseed in 2013.
Comey werd in 2003 door president Bush (Republikein) benoemt tot onderminister van justitie. In 2004 verzette hij zich samen met minister van justitie Ashcroft tegen een ongrondwettelijk afluisterprogramma dat Bush wilde starten. Bush bond in.
President Obama (Democraten) benoemde Comey tot hoofd van de FBI.
President Trump ontsloeg hem gisteren schriftelijk zonder uitleg en zonder een opvolger achter de hand te hebben.

In de VS lopen drie onderzoeken naar de mogelijke campagneconnecties tussen Trump en de Russen.
Door de FBI, door het Huis van Afgevaardigden en door de Senaat. In de politieke gremia heeft Trump een meerderheid. De FBI is onafhankelijk maar dat wordt nu doorbroken met mogelijk een politieke benoeming van de opvolger van Comey.
 

Het ontslag op staande voet van FBI-chef James Comey door president Donald Trump kan wel eens de start zijn voor een impeachment-procedure om de onroerendgoedmagnaat uit het Witte Huis te krijgen. Onder Comey’s leiding onderzocht de FBI het emailverkeer van presidentskandidate Hillary Clinton, maar ook de contacten uit het campagneteam van Trump met Russen in aanloop naar de presidentsverkiezing van de VS. Hillary Clinton kreeg wel het meest aantal stemmen van het Amerikaanse volk maar Trump kreeg de meeste kiesmannen achter zich en werd de nieuwe president.

In de ruim 100 dagen van zijn bewind deed Trump al heel wat wenkbrauwen fronsen met zijn presidentiële decreten maar het schriftelijk ontslag van FBI-chef Comey gisteren, vormt tot nu het hoogtepunt en kan wel eens zijn eigen ondergang inluiden.
In de Amerikaanse pers wordt de ‘miskleun’ breed neergesabeld, evenals door de democraten in het congres die een vergelijk maken met het Watergateschandaal waarin toenmalig president Nixon probeerde de Amerikaanse justitie buitenspel te zetten. Ook onder Trump’s partijgenoten is de kritiek niet mals. Zo meldde een Republikeinse senator dat hij nu 24 uur had nagedacht maar geen reden kon vinden om Comey te ontslaan. Politiek commentator en aartsconservatief David Frum noemt Trump’s besluit zelfs een ‘coupe’ om het onderzoek te dwarsbomen. Trump ontsloeg Comey op advies van de omstreden benoemde minister van justitie Sessions. Het congres had Sessions eerder de toezegging ontlokt dat hij zich afzijdig zou houden betreffende het onderzoek aangaande contacten rond Trump met de Russen om invloed uit te oefenen in de verkiezingsstrijd. Een doofpot wordt nu vermoed. Een groot deel van het congres met de democraten voorop willen dat dit onderzoek wordt voortgezet.

Dat onderzoek is ook internationaal van belang. Vorige week, twee dagen voor de presidentsverkiezing in Frankrijk werd een hoos aan informatie uit het kamp van de inmiddels verkozen Macron op het wereldwijde web gepubliceerd. De Amerikaanse geheime dienst deelde de opsporingsgegeven met tal van Europese landen omdat de VS meer gegevens heeft die er op duiden dat men zich vanuit Rusland ook bezig houdt met andere Europese landen inzake overheidsgegevens en politieke partijen inzake verkiezingen. Oostenrijk en Duitsland worden daarbij met name genoemd.
Trump is zelf overtuigd van zijn gelijk om Comey te ontslaan zo staat in meerdere tweets van zijn hand. ''Comey wordt vervangen door iemand die het werk een stuk beter zal doen'', beloofde de president in een Twitterbericht. Hij wees erop dat Comey ''het vertrouwen kwijt was'' van vrijwel iedereen in Washington, onder wie de Democraten. ''Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken'', voorspelde Trump.
 

Columnist Dana Milbank in The Washington Post: ‘Ontslag van Comey kan de anti-Trumpgolf veranderen in een tsunami’
Michael Goodwin, columnist in New York Post: 'Waarom Comey weg moest'
The New York Times, hoofdredactioneel commentaar:
Het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey,
schrijft David Frum in The Atlantic, ‘roept een vraag op: is de wet ondergeschikt aan de president of de president aan de wet?‘

 
26-05-2017  

Melkvee langzamer reduceren


Koeien in de melkrobot - foto: melkvee vakdagen
 

DEN HAAG – Melkveehouders moeten in de derde periode van het jaar het melkveebestand met 12 procent reduceren. Staatssecretaris Van Dam heeft dat van 20 naar 12 procent bijgesteld. Aanleiding de goede resultaten die zijn behaald in het fosfaatreductieplan. Van Dam hoopt in Brussel ook hetzelfde percentage voor de vierde periode van het jaar er door te kunnen drukken.
Na het vrijgeven van het melkquotum in 2016 hebben Nederlandse melkveehouders fors geïnvesteerd in grotere aantallen melkvee zonder rekening te houden met de daardoor te hoge fosfaatproductie. Brussel dreigde in te grijpen met als dwang de bijzondere positie die de Nederlandse melkveehouderij binnen de Europese Unie heeft. Nederland dreigde daarvoor de bevoorrechting te verliezen als niet werd ingegrepen bij het overschot aan fosfaat.
Brussel stelde 150 miljoen euro beschikbaar om de Europese melkveestapel in te krimpen en 350 miljoen voor alle lidstaten om naar rato op andere wijze in te zetten. Voor Nederland betekende dat 23 miljoen euro voor een slachtregeling Staatssecretaris Van Dam heeft ook maatregelen getroffen om het tijdelijk ‘uitstallen’ van jongvee onmogelijk te maken. 
Lees meer…

 
27-05-2017  

Wijchen krijgt luxe Thermen Berendonck

 

WIJCHEN – Acht jaar lang duurde de vergunningenstrijd rond het vestigen van Thermen Berendonck aan de gelijknamige recreatieplas in de gemeente Wijchen. Veel bezwaren kwamen er uit Nijmegen van bewoners uit de aanpalende wijk Dukenburg en van sauna-exploitanten die de komst uit concurrentieoverweging vrezen.

Vorig jaar stemde de gemeenteraad van Wijchen in en het bestemmingsplan is inmiddels van kracht. Verwacht wordt dan ook dat binnenkort de schop de grond ingaat om de plek aan het meer bouwrijp te maken. Eerder dit jaar werd al geïnvesteerd in het omliggende landschap om een dassenburcht optimale leefomstandigheden te geven.

Met het realiseren van Thermen Berendonck voegt het familiebedrijf Dolman haar derde vestiging van en welness resort toe na Thermen Bussloo (met hotel) en Thermen Soesterberg dat sinds kort het naastgelegen voormalige klooster ombouwde tot hotel.

 

Archief
Terug naar vorige pagina