James Comey tijdens het afleggen van de ambtseed in 2013.
Comey werd in 2003 door president Bush (Republikein) benoemt tot onderminister van justitie. In 2004 verzette hij zich samen met minister van justitie Ashcroft tegen een ongrondwettelijk afluisterprogramma dat Bush wilde starten. Bush bond in.
President Obama (Democraten) benoemde Comey tot hoofd van de FBI.
President Trump ontsloeg hem gisteren schriftelijk zonder uitleg en zonder een opvolger achter de hand te hebben.
In de VS lopen drie onderzoeken naar de mogelijke campagneconnecties tussen Trump en de Russen.
Door de FBI, door het Huis van Afgevaardigden en door de Senaat. In de politieke gremia heeft Trump een meerderheid. De FBI is onafhankelijk maar dat wordt nu doorbroken met mogelijk een politieke benoeming van de opvolger van Comey. |
|
Het ontslag op staande voet van FBI-chef James Comey door president Donald Trump kan wel eens de start zijn voor een impeachment-procedure om de onroerendgoedmagnaat uit het Witte Huis te krijgen. Onder Comey’s leiding onderzocht de FBI het emailverkeer van presidentskandidate Hillary Clinton, maar ook de contacten uit het campagneteam van Trump met Russen in aanloop naar de presidentsverkiezing van de VS. Hillary Clinton kreeg wel het meest aantal stemmen van het Amerikaanse volk maar Trump kreeg de meeste kiesmannen achter zich en werd de nieuwe president.
In de ruim 100 dagen van zijn bewind deed Trump al heel wat wenkbrauwen fronsen met zijn presidentiële decreten maar het schriftelijk ontslag van FBI-chef Comey gisteren, vormt tot nu het hoogtepunt en kan wel eens zijn eigen ondergang inluiden.
In de Amerikaanse pers wordt de ‘miskleun’ breed neergesabeld, evenals door de democraten in het congres die een vergelijk maken met het Watergateschandaal waarin toenmalig president Nixon probeerde de Amerikaanse justitie buitenspel te zetten. Ook onder Trump’s partijgenoten is de kritiek niet mals. Zo meldde een Republikeinse senator dat hij nu 24 uur had nagedacht maar geen reden kon vinden om Comey te ontslaan. Politiek commentator en aartsconservatief David Frum noemt Trump’s besluit zelfs een ‘coupe’ om het onderzoek te dwarsbomen. Trump ontsloeg Comey op advies van de omstreden benoemde minister van justitie Sessions. Het congres had Sessions eerder de toezegging ontlokt dat hij zich afzijdig zou houden betreffende het onderzoek aangaande contacten rond Trump met de Russen om invloed uit te oefenen in de verkiezingsstrijd. Een doofpot wordt nu vermoed. Een groot deel van het congres met de democraten voorop willen dat dit onderzoek wordt voortgezet.
Dat onderzoek is ook internationaal van belang. Vorige week, twee dagen voor de presidentsverkiezing in Frankrijk werd een hoos aan informatie uit het kamp van de inmiddels verkozen Macron op het wereldwijde web gepubliceerd. De Amerikaanse geheime dienst deelde de opsporingsgegeven met tal van Europese landen omdat de VS meer gegevens heeft die er op duiden dat men zich vanuit Rusland ook bezig houdt met andere Europese landen inzake overheidsgegevens en politieke partijen inzake verkiezingen. Oostenrijk en Duitsland worden daarbij met name genoemd.
Trump is zelf overtuigd van zijn gelijk om Comey te ontslaan zo staat in meerdere tweets van zijn hand. ''Comey wordt vervangen door iemand die het werk een stuk beter zal doen'', beloofde de president in een Twitterbericht. Hij wees erop dat Comey ''het vertrouwen kwijt was'' van vrijwel iedereen in Washington, onder wie de Democraten. ''Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken'', voorspelde Trump.
Columnist Dana Milbank in The Washington Post: ‘Ontslag van Comey kan de anti-Trumpgolf veranderen in een tsunami’
Michael Goodwin, columnist in New York Post: 'Waarom Comey weg moest'
The New York Times, hoofdredactioneel commentaar:
Het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey, schrijft David Frum in The Atlantic, ‘roept een vraag op: is de wet ondergeschikt aan de president of de president aan de wet?‘
|