Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-10-2008  

'Terrorist' uit Cityhopper studeerde in Enschede

 

ENSCHEDE - Één der terrorisme-verdachten die in Keulen uit een KLM Cityhopper werd gehaald, studeerde aan de Saxion Hogeschool in Enschede zo werd gisteren bekend. De genaturaliseerde duitser van Somalische afkomst studeerde technische natuurkunde en woont vlak over de grens in Gronau. De twee gearresteerden worden verdacht lid te zijn van een terrorisisch netwerk en waren volgens de Duitse inlichtingendienst via Amsterdam op weg naar Pakistan. Mede-leerlingen en directie van Saxion reageerden verbaasd met zelfs een tikkeltje ongeloof. 

 
02-10-2008  

Ondernemerszorg werkgelegenheid Overijssel

 

ZWOLLE - Volgens ondernemersorganisaties in Overijssel is de onlangs gepresenteerde provinciale omgevingsvisie een grote bron van zorg betreffende de werkgelegenheidstoekomst. De ondernemers vinden dat de visie te weinig rekening houdt met benodigde nieuwe bedrijventerreinen in de komende 20 jaar. Volgens hen worden de bedrijven in Overijssel steeds groter om internationaal concurrerend te blijven en voorziet de conceptvisie niet in de groeibehoefte. De provinciale politiek debatteert komende maand over de inhoud van de omgevingsvisie.

< Bolletje hoofdkantoor te Almelo, willekeurig gekozen als internationale speler op de markt.

 
02-10-2008  

Haaksbergen wil overstap naar Twente Milieu

 

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen wil op termijn het huisvuil laten verwerken door Twente Milieu. Volgens de gemeente is Twente Milieu een fractie goedkoper dan de huidige vuilverwerker. Zodra de contracten aflopen zal Haaksbergen daarom aansluiting zoeken bij de regio Twente die aandeelhouder is van Twente Milieu.

 
02-10-2008  

Toon van Asseldonk vertrekt bij Oost NV

 

ARNHEM/ENSCHEDE - Toon van Asseldonk (55) neemt afscheid van Oost NV. Op 1 februari wordt hij algemeen directeur van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland. (www.awvn.nl ). De AWVN is een professionele adviesorganisatie op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Via deze grootste dienstverlenende werkgeversvereniging in Nederland kunnen leden advies krijgen over collectieve en individuele arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en gezondheid, medezeggenschap en gelijke behandeling, pensioen enzovoorts. Bij de AWVN werken circa 180 mensen.
Toon van Asseldonk was ruim zeven jaar directeur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij. Eerst van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). Daarna van de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV). Oost NV ontstond vijf jaar geleden uit een fusie van de Gelderse met de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij.

 
02-10-2008  

Microcenter naar nieuwe vestiging Utopia

 

ALMELO - Microcenter, de IT en netwerkspecialist die verder kijkt dan apparatuur en programmatuur, opende haar nieuwe vestiging op Twentepoort Oost te Almelo. AlmeloNieuws.nl stuurde 'starreporter' Friedrich om te kijken hoe het onze sponsor vergaat in het prachtige pand Utopia. 

Microcenter is namelijk uw netwerkspecialist voor het midden en kleinbedrijf met bedrijfsklare oplossingen ontwikkelt naar uw speciale wensen. Dat doe zij door u met raad en daad terzijde te staan, discreet, doortastend, afhankelijk van de situatie, maar altijd trouw. Zoals het een goed partner betaamt. 

Fotoreportage (9 foto's)...

 
03-10-2008  

Den Oudsten: Hoop voor luchthaven Twente

 

HENGELO - Volgens burgemeester Den Oudsten (Enschede) gloort er hoop aan de horizon voor de luchthaven Twente. Tijdens de jaarvergadering van de Industriële Kring Twente (IKT) te Hengelo deelde hij dat de vergadering mee. Den Oudsten riep de ondernemers in Twente dan ook op betrokken te blijven bij de herstart van de luchthaven. Burgemeester Den Oudsten stelde dat het plan Aalders om 70.000 vluchten van Schiphol te verdelen over de luchthavens Eindhoven en Lelystad nooit door die twee alleen kunnen worden opgevangen.  Eerder liet de Enschedese wethouder Helder al weten in overleg te zijn met de beide steden om gezamenlijk op te trekken. Investeerder Wessels (Rijssen) heeft mede namens OAD juist contact gezocht met Maastricht om gezamenlijk op te trekken.

< foto Wikipedia: Burgemeester Peter den Oudsten

 
03-10-2008  

AveleijnSDT Borne ontslaat drie rokers

 

BORNE - Drie medewerkers van AveleijnSDT in Borne zijn ontslagen omdat zij buiten stonden te roken. Twee van hen waren nog in hun proeftijd, een medewerker was in vaste dienst. De drie begingen de overtreding op het terrein van het bestuurscentrum van AveleijnSDT in Borne.

Veel mensen reageerden op dit bericht tot ernstige beschuldigingen richting directieleden aan toe. Lees het verder in TC Tubantia.

 
03-10-2008  

Snelheid N-wegen naar 100 km per uur


Archief: Minister Eurlings tijdens opening A35 Almelo-Wierden
 

DEN HAAG - Minister Eurlings van Verkeer wil de maximumsnelheid op enkele provinciale N-wegen verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Dat schrijft de bewindsman in de notitie Mobiliteitsaanpak. Het kabinet buigt zich eind volgende week over de plannen die het mobiliteitssysteem in Nederland op ‘Olympisch niveau’ moeten brengen.

De minister wil onder meer de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht, de N18 tussen Varsseveld en Enschede, de N35 tussen Almelo en Zwolle, de N44 tussen Den Haag en Wassenaar en de N65 tussen Den Bosch en Tilburg ‘opwaarderen’. Voorwaarde voor het verhogen van de maximumsnelheid op N-wegen is dat de veiligheid op ‘bijbehorend niveau’ komt te liggen. De meeste verkeersslachtoffers vallen immers op provinciale wegen.

Eurlings pleit verder voor bredere snelwegen. De belangrijkste snelwegen in de Randstad moeten minimaal twee keer vier rijstroken krijgen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil met deze plannen toewerken naar 2028. Nederland wil zich namelijk kandidaat stellen om de Olympische Spelen in dat jaar te organiseren. Ook op het spoor zal daarvoor het nodige moeten veranderen. Eurlings wil na 2020 uitbreiding van het beoogde metro-achtige systeem in de Randstad, met uitlopers naar onder meer Alkmaar, Lelystad, Nijmegen en Eindhoven.

 
04-10-2008  

Oldenzaal 4 miljonairs rijker in P-codeloterij

 

OLDENZAAL - Oldenzaal is vier miljonairs rijker door de Postcodeloterij. De hoofdprijs viel in De Engelwortel te Oldenzaal en onder de lotenbezitters kon 8,6 miljoen euro worden verdeeld. Één familie bezat 4 loten, goed voor 2,5 miljoen euro. Drie families kregen meer dan een miljoen en één familie 7 ton. Alle andere lotenbezitters met postcode 7577 krijgen per lot bijna 2000 euro op hun rekening bijgeschreven. De bekendmaking met diverse optredens waaronder Gerard Jolink, bracht ruim vijfduizend mensen op de been.

Kijk naar de rapportage van RTV Oost of via de website van de Postcodeloterij.

 
04-10-2008  

Onrust bij personeel Grolsch

bron: TC Tubantia
 

 ENSCHEDE Bij Koninklijke Grolsch is onrust ontstaan over een mogelijk forse personeelsinkrimping de komende jaren. Grolsch (circa 800 banen) informeert dinsdag het personeel over de bedrijfsstrategie voor de komende vijf jaar, die op verzoek van het nieuwe moederbedrijf SABMiller is gemaakt.
Woordvoerster Helen ter Huurne bevestigt de grote informatiebijeenkomst voor het personeel, maar wil nog niet ingaan op de inhoud van de plannen, zoals een eventuele inkrimping van het aantal banen. „Wij vinden het netjes om de plannen eerst aan ons personeel mee te delen.” Ook voorzitter Jan Westendorp van de ondernemingsraad wil nog niet ingaan op de plannen. De afzetmarkt voor bier loopt in West-Europa terug, terwijl de kosten voor met name grondstoffen sterk zijn gestegen. Net als andere bierbrouwers richt Grolsch zijn pijlen op veelbelovende groeimarkten. Zo werd de beugelfles in juni met een budget van 4 miljoen dollar gelanceerd in Zuid-Afrika, het thuisland van SABMiller.

 
04-10-2008  

Staat nationaliseert Fortis/ABNamro

bron: NOS

Omdat ABN AMRO de grootste partij is in de samenvoeging, zou het de naamgever van de combinatie kunnen worden.
 

BRUSSEL/DEN HAAG - Nederland nationaliseert de Nederlandse tak van Fortis. De Nederlandse staat neemt alle onderdelen van Fortis Nederland, ABN-Amro en de verzekeringstak van Fortis over. Met de transactie is 16,8 miljard euro gemoeid. Daarover hebben Nederland, België, Luxemburg en de toezichtshouders van Fortis een akkoord bereikt. Premier Balkenende, minister Bos van Financiën en Wellink, president van de Nederlandsche Bank hebben dit bekend gemaakt op een persconferentie. Zie NOS rapportage en in België is men woedend over de 'uitverkoop'. ABN-Amro maakte juist een hogere winst bekend over de eerste helft van 2008.

 
04-10-2008  

"De Boon" in Enter genomineerd beste winkel

 

ENTER - Modehuis Roetgerink in Enter, in de volksmond bekent onder de naam De Boon, is genomineerd voor de eretitel 'Beste zelfstandige winkel van Nederland.' Met Roetgerink zijn nog negen winkels genomineerd uit een totaal van 750 voorgedragen winkels. De winnaar van deze publieksprijs wordt bekend gemaakt tijdens het Retail Gala op 5 november. Tot 31 oktober kan de consument nog haar stem uitbrengen.

 
04-10-2008  

Lifestyle Event in Expocenter Hengelo

 

HENGELO - All-inclusive op het hoogste niveau. Vip-valetparking bij aankomst en een glas champagne. Je laten verrassen door het unieke aanbod van de exposanten. Genieten van speciaal geselecteerde wijnen met exquise gerechtjes bereid door de culinaire top van een aantal regionale restaurants waaronder Dock19 uit Almelo. De gemeente Almelo die er haar exclusieve bouwkavels presenteerde en tegelijkertijd uitzoeken welke Aston Martin straks op de oprit moet staan. Kortom een evenement waar exposanten verrassen, prikkelen en inspireren…  3, 4 en 5 oktober vindt het Lifestyle Event plaats in het Expocenter in Hengelo.  

19.00 Ontvangst met VIP valet parking en prosecco
19.30 Fashionshow Marlon Borgschot
20.00 Kees Taal (tenor)
21.30 Fashionshow Cill by Cecile
22.00 Maaike Jansen en Jan Vayne
22.30 PianoJam
24.00 Einde

Fotoreportage (39 foto's)...

 
04-10-2008  

Truckers lopen 'vast' in Bad Bentheim

bron: TC Tubantia
 

BAD BENTHEIM - Wie een feestje viert, ziet Hans van Baalen (VVD) met eigen ogen op weg naar de grensovergang Oldenzaal-Bad Bentheim, moet niet de buurman met de rommel opschepen. Toch is dat wat op deze Tag der Deutschen Einheit, gebeurt met een eindeloze rij vrachtwagens op de vluchtstrook van de A1 richting Duitse grens.

" Dit is middeleeuws, ja", zegt het VVD-Tweede Kamerlid over het rijverbod voor vrachtwagens op deze Duitse feestdag. "Dit zult u bij ons niet meemaken", zegt hij tegen Heinz-Gerd Jürriens, Erster Stadtradt van Bad Bentheim. "Als wij de verjaardag van onze koningin vieren, dan mogen de truckers gewoon rijden", houdt de liberaal de Duitse bestuurder voor. Die belooft investeringen in een roll-on-roll-off systeem, waarbij vrachtwagens per trein worden vervoerd. Lees verder in TC Tubantia.

 
06-10-2008  

Wet BIBOB in strijdt met Europees Recht?

 

ALMELO - De Wet BIBOB is volgens een bericht op de website Jeejar.nl in strijd met het Europees Recht. Via de Wet BIBOB onderzoeken gemeenten de integriteit van bijvoorbeeld horeca-ondernemers bij het aanvragen van vergunningen. In de wet staat dat wanneer een gemeente het bureau Bibob van het Ministerie van Justitie inschakeld, na eerst zelf een onderzoek te hebben gedaan, het eindrapport van 30 pagina's niet ter beschikking mogen stellen aan de aanvrager, maar dat deze het slechts mag inzien. Volgens Jeejar.nl is dat in strijd met Europese regelgeving t.a.v. het begrip 'equality of arms'. Het is nu afwachten of dit standpunt ook bij het Europese Hof aanhangig wordt gemaakt.

 
08-10-2008  

Terreur verdachte student Saxion vrijgelaten

 

ENSCHEDE - De student van de Saxion Hogeschool in Enschede, die 12 dagen geleden is gearresteerd op het vliegveld van Keulen en ervan verdacht werd lid te zijn van een terroristisch netwerk, is vrijgelaten. De student Technische Natuurkunde die vlak over de grens in Gronau woont, studeert op de Saxion Hogeschool in Enschede, Hij werd samen met nog een Somalische man opgepakt in een KLM-toestel dat op het punt stond naar Amsterdam te vertrekken. Ze zouden op weg zijn naar een trainingskamp in Pakistan. De Duitse justitie zou op dit moment niet voldoende bewijs tegen de mannen hebben om ze langer vast te houden. Een stelling die ook de advocaat van verdachte al verkondigde. Wel wordt het justitieel onderzoek naar de twee mannen voortgezet.

 
08-10-2008  

Brandveiligheidsvergunning vervalt 1 november

 

DEN HAAG - Per 1 november a.s. vervalt de zogenaamde gebruiksvergunning voor gebouwen en gelden er landelijke regels voor het brandveilig gebruik van gebouwen. Met het in werking treden van dit besluit komt er uniformiteit in regelgeving en is er voor gemeenten geen taak meer in de regelgeving. De gemeentelijke afdelingen veiligheid (brandweer) en bouw & woningtoezicht hebben dan alleen nog maar een controlerende taak. Bijkomend nadeel voor gemeenten is, dat de inkomsten door het heffen van leges ook komen te vervallen. De wetswijziging komt door het vereenvoudigen van regelgeving en het terugdringen van diversiteit bij deze vergunningen. Vooral de horeca had regelmatig conflicten met gemeenten over de gebruiksvergunning door een ratjetoe aan voorschriften. De uniforme veiligheidsvoorschriften liggen nu vast in de zogenoemde bouwbesluiten. Voor ondernemers die zich niet aan deze voorschriften houden gelden met ingang van 1 november repressieve maatregelen die bij mogelijke ongevallen met persoonlijk letsel ernstige justitiële en financiële gevolgen kunnen hebben. (Artikel over onderzoek veiligheidsraad)  

TC Tubantia publiceerde onlangs een artikel dat de gemeente Almelo met een inhaalslag bezig was betreffende de gebruiksvergunningen en ook publiceerde de gemeente een hele rij te verlenen vergunningen in de gemeentelijke advertentie, maar de wetswijziging maakt die inhaalslag grotendeels overbodig.

 
08-10-2008  

Voorwaardelijk ontslag voor politieman

 

ENSCHEDE - De korpsbeheerder van Politie Twente, de heer P.E.J. den Oudsten heeft vandaag een medewerker van de politie Twente disciplinair gestraft. Op grond van onderzoeksresultaten uitgevoerd door Bureau Interne Veiligheid is een 49-jarige medewerker voorwaardelijk ontslag aangezegd in verband met ernstig plichtsverzuim. Betrokkene is zich onvoldoende bewust geweest van zijn voorbeeldfunctie als politieman. RTV Oost meldt in deze dat door het aangaan en onderhouden van ongewenste contacten al dan niet via internet, kwetsbaarheid is ontstaan waardoor het aanzien van de politie zou kunnen worden geschaad. 

 
09-10-2008  

Huizenmarkt Twente geraakt op slot

 

ENSCHEDE - Het aantal te koop staande woningen neemt toe terwijl het aantal verkopen afneemt. Dat meldt Ten Hag Makelaarsgroep in haar kwartaalrapport. Volgens Ten Hag bestaat de indruk dat potentiële kopers speculeren op een prijsdaling. De woningmarkt in Twente dreigt daarmee op slot te geraken doordat de doorstroming afneemt en starters nog minder kans krijgen op een koopwoning. In een gezonde vraag/aanbod-situatie ligt de krapte-indicator - het aanbod huizen gedeeld door het aantal verkochtte huizen - op 5 of 6. Twente zit de laatste jaren op 10 of 11.

 
09-10-2008  

Staat stopt 20 miljard in bankwereld

  DEN HAAG - Het kabinet stopt 20 miljard euro in de Nederlandse banken om de geldcirculatie weer op gang te brengen. Minister Bos maakte dat vanavond bekent na koortsachtig overleg met de Nederlandse Bank. De geldcirculatie tussen banken onderling geraakte geheel in het slob, waardoor ook het bedrijfsleven niet meer bij banken kon lenen en noodzakelijke investeringen om de economie op gang te houden acuut dreigden te stoppen. De Nederlandse regering volgt daarmee het Britse voorbeeld waar gisteren ruim 60 miljard euro in de bankwereld werd gestopt. Samen met de Fortis-deal is nu ruim 37 miljard euro beschikbaar gesteld om het bancaire systeem op gang te houden.
Lees verder...

 
10-10-2008  

Grote drukte op banenmarkten in regio

 

ALMELO - In geheel Nederland was het gisteren banenmarkt op de CWI-kantoren. In Almelo had men voor het kantoor een tent gebouwd en in Hengelo werd het kantoor gesloten en werd de banenmarkt in de hal van het stadhuis gehouden. Op de diverse banenmarkten was het een drukte van belang van werkzoekenden tot banenhoppers. Ook diverse reïntegratiebureaus, defensie, Kamer van Koophandel, de belastingdienst en uitzendbureaus hadden er hun stands ingericht. Nieuw was de mogelijkheid tot presentatie van werkzoekenden via een video op internet van de firma Videosoll.com. Vooral in de bouw is er nog veel vraag naar vakmensen en ook beveiligingsorganisaties zitten nog om werknemers te springen. Voor senioren ligt de markt wat moeilijker, door vooroordelen uit werkgeverskringen. Zo stond op de banenmarkten in Overijssel ook de vrijwilligersorganisatie TalentPlus voor oudere werkzoekenden op minimaal Hbo-niveau. Deze organisatie coacht deelnemers onderling en maakt gebruik van elkaars netwerken in het vinden van een nieuwe baan.

Fotoreportage (9 foto's)...

 
10-10-2008  

Minister van der Hoeven prijst bouwsector

 

’S-HERTOGENBOSCH – Op 9 oktober jl. heeft Minister van der Hoeven tijdens de vakbeurs ENERGIE 2008, het officiële startsein gegeven aan EPC Netwerk. Namens de convenantsorganisatie ‘Meer met Minder’ was algemeen directeur Chris Bruijnes aanwezig om het eerste exemplaar van EPC Netwerk Business Magazine te overhandigen aan de minister. Tegenover initiatiefnemer Gejo Flierman, sprak Minister Maria van der Hoeven prijzenswaardige woorden over het netwerk, dat in haar ogen flink zal bijdragen aan de transparantie over energiebesparing door alle partijen uit de bouwsector.
Directeur van het in Enschede gevestigde EPC Netwerk, Gejo Flierman: “Het is natuurlijk van maatschappelijk belang dat organisaties heel bewust zijn van CO2 reductie en energiebesparing in de gebouwde omgeving. Ik ben daarom ook blij dat Minister van der Hoeven de tijd nam om het officiële startsein te geven voor dit initiatief”. Het onderwerp Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is zeer actueel en veel besproken. EPC Netwerk is een nieuw, toonaangevend kennisplatform over energiebesparing in de gebouwde omgeving, met als doelgroep de totale bouwkolom. Hierbij is er een samenwerkingsverband is met vele kennisorganisaties.
‘Meer met Minder’ is een convenantsorganisatie met de doelstelling om vanaf 2020 een structurele jaarlijkse energiebesparing van dertig procent te realiseren. Dit convenant is getekend door de ministers van VROM, WWI en EZ met de voorzitters van Bouwend Nederland en de energie- en installatiebranche. Meer over EPC Netwerk is op www.epcnetwerk.nl te lezen.

 
11-10-2008  

Defensie blokkeert hoogbouw Enschede

 

ENSCHEDE - De gemeente Enschede lanceerde in de afgelopen jaren tal van hoogbouwplannen in het centrum van de stad. Een ambitie die wordt geblokkeerd door bezwaren van het Ministerie van Defensie, omdat de hoogbouw het functioneren van de radarinstallatie op de luchthaven Twente deels belemmerd. Het lobbybezoek van het college en provincie deze week aan het ministerie heeft echter geen resultaat gehad. Staatssecretaris Jack de Vries was niet bereid de bezwaren te herzien. Zo zorgt defensie er eigenlijk voor dat de plannen om de luchthaven weer te openen, niet teniet worden gedaan door de dubbele ambities van de gemeente. Minister Eurlings (Verkeer) maakte namelijk gisteren bekend dat wat hem betreft niet alleen naar Eindhoven en Lelystad wordt gekeken om 70.000 vluchten van Schiphol over te nemen maar ook naar de andere regionale vliegvelden.

 
11-10-2008  

Taxichauffeur rijdt fietser dood

bron: TC Tubantia
 

ENCHEDE - De politie heeft donderdagnacht een 23-jarige taxichauffeur uit Oldenzaal aangehouden, nadat hij een fietser (29) uit Enschede in de Enschedese binnenstad had geschept. De fietser overleed ter plaatse aan z'n verwondingen. Volgens de politie reed de taxichauffeur rond half drie met een snelheid van 100 kilometer over de Hengelosestraat, binnen de bebouwde kom en komend vanuit de richting Hengelo. De fietser stak de Hengelosestraat over, waarbij de man door de taxi werd geraakt. De taxichaffeur is aangehouden, gehoord en vrijdagmiddag vrijgelaten. Zijn rijbewijs en chauffeurspas zijn ingenomen.

 
12-10-2008  

Geen bommen bij NS-station Hengelo

 

HENGELO - Het Hengelose stationsemplacement en omgeving werd in de afgelopen dagen onderzocht op de aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor werd het treinverkeer dit weekend stop gezet en van die gelegenheid maakte Prorail gebruik om ook in Almelo en Oldenzaal werkzaamheden aan het spoor uit te voeren. Op de vondst van wat bomscherven en onderdelen van treinstellen na werd niets gevonden, zodat Prorail in Hengelo kan beginnen met de aanleg van een nieuwe voetgangerstunnel. Het laatste weekend van november wordt de noordkant van het station onderzocht en is treinverkeer wederom onmogelijk. 

 
13-10-2008  

Letselschadebureau in Twenteborg een primeur

 

ALMELO - Het Almelose Twenteborg-ziekenhuis krijgt een landelijke primeur. Het wordt namelijk het eerste ziekenhuis in Nederland met een letselschadebureau in het gebouw. Het ziekenhuis verhuurt na het gereedkomen van de uitbreiding per 1 november kantoorruimte aan letselschadespecialisten. Deze denken vooral verkeersslachtoffers te kunnen helpen bij lichamenlijk letsel na verkeersongevallen. Wel geldt de voorwaarde dat de letselschadespecialisten niet mogen procederen in zaken tegen de onder de Ziekenhuisgroep Twente vallende ziekenhuizen SMT in Hengelo en Twenteborg in Almelo.

 
14-10-2008  

Laagvlieger zorgt voor onrust


De WB57 is ook in gebruik bij NASA
 

ENSCHEDE - Bij de politie Twente en de 112-meldkamer in Driebergen (112 meldingen d.m.v. mobiele telefoon) kwamen in totaal ongeveer 320 telefonische meldingen binnen van verontruste burgers uit de omgeving van Almelo, Hengelo, Wierden en Borne. Er werd melding gedaan van een vliegtuig die te laag heen en weer zou vliegen. De meldingen kwamen op maandag 13 oktober 2008 even na 20.00 uur binnen tot 20.45 uur.
Het was in eerste instantie ook niet bij de politie Twente bekend waar de coördinatie van dit vliegtuig thuis hoorde. Later werd duidelijk dat het een onderzoeksvliegtuig van defensie betrof. Het betreft echter geen, alwaar in eerste instantie sprake van was, Awacs-toestel, maar een kleiner vliegtuig; een WB57. Deze was bezig met een regulier meteo-vlucht. Omdat het een reguliere vlucht betrof en er standaard gebruik werd gemaakt van het luchtruim heeft de luchtverkeersleiding van de luchtmacht/defensie er geen ruchtbaarheid aangegeven. Normaliter blijft dit onderzoeksvliegtuig op een hoogte waar het geen hinder veroorzaakt. Een woordvoerder van defensie deelde mede dat het vliegtuig 1500 ft heeft gevlogen (minimale toegestane vlieghoogte is 1200 ft). Het betreurt defensie dat de inwoners van Twente hinder hebben ondervonden van dit vliegtuig. Dat het overlast heeft veroorzaakt kan ook te maken hebben met de weersituatie.
De metingen houden geen verband met een calamiteit. Er is niets mis met de luchtkwaliteit.

 
14-10-2008  

Provincie zegt nee tegen Herikerberg-parc

 

ZWOLLE - De Overijsselse politiek wil geen recreatiepark met 350 woningen bij de Herikerberg en vindt een dergelijk park niet passen in het landschap. Alleen CDA en VVD zijn voor. Gedeputeerde Rietkerk waarschuwt dat een streep door het plan wel schadeclaims van de initiatiefnemers kan opleveren. Want de huidige provinciale regels maken een dergelijk recreatiepark wel mogelijk. Eind november nemen Provinciale Staten een definitief besluit over landgoed Hof van Twente.

 
15-10-2008  

Schiphorst nieuwe commissaris Twente Milieu

 

ALMELO - Voormalig directeur Nico Schiphorst van Cogas Energie is per 1 oktober toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Twente Milieu. Hij volgt commissaris Theo Tangelder op, die het na tien jaar voor gezien houdt. Schiphorst die eind vorig jaar bij Cogas Energie vertrok na eerst de overname van Cogas door Electrabel te hebben afgerond, is tegenwoordig ook onder meer voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Vredehof, voorzitter van de Rekenkamer Twenterand, lid van de Raad van Advies bij Atlas Advies en voorzitter Bio-energiecluster Oost Nederland.

 
15-10-2008  

OZB Borne tot 2018 fors omhoog

 

BORNE - De gemeente Borne gaat de komende jaren de OZB fors verhogen. Dat is het voorstel dat het college van B&W doet aan de gemeenteraad. Met de extra inkomsten wil de gemeente ondermeer nieuwe schoolgebouwen realiseren. In 2009 bedraagt de verhoging 9,7% en de verhogingen zijn gepland tot 2018.

 
15-10-2008  

Wierdense ambities dankzij meevaller


Sculptuur in de vijver voor stadhuis Wierden - foto: Gert-Jan van Rooij
 

WIERDEN - De gemeente Wierden is er, mede door bezuinigingen en een meevaller van het Rijk, in geslaagd een sluitende begroting te presenteren. Een begroting met ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en wensen. Met uitzondering van het rioolafvoerrecht, is er geen sprake van extra verhogingen bij de gemeentelijke belastingen en heffingen.
Bij de behandeling van de nota meerjarenbeleid 2009 – 2011 in juni 2008 was er nog sprake van een structureel tekort aan middelen. Door bezuinigingen op verschillende gebieden (waaronder wegbeheer en het niet vervangen van een houtversnipperaar), een meevaller bij de algemene uitkering en extra dividend-opbrengsten kon de begroting toch sluitend gemaakt worden.
Op de begroting is ruimte voor een groot aantal actiepunten, maar ook aanvullende wensen van de gemeenteraad kunnen worden uitgevoerd. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan extra middelen voor het verder ontwikkelen van ingezet beleid op het terrein van kunst en cultuur, sportstimulering, de ontwikkeling van woonservicegebieden, banken toeristische routes, enkele
subsidies, aanloopkosten van de lokale VVV’s en de regiotaxi.
Ook dit jaar is weer getracht de lastendruk voor de burger zo laag mogelijk te houden. In algemene zin worden de rechten en belastingen aan de inflatie aangepast. De afvalstoffenheffing stijgt minder dan het inflatiepercentage. Alleen het rioolafvoerrecht wordt, conform eerdere besluitvorming over drukriolering in het buitengebied, extra verhoogd met € 7,-- Lees verder…

 
16-10-2008  

Vier maal goud voor Tubbergse slager

 

TUBBERGEN - Tijdens de 10e editie van de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) die 13 en 14 oktober in Groningen plaatsvond, won de Tubbergse 'Slagerij Wim' vier keer goud bij de vakwedstrijden. Een vakjury beoordeelde de 767 ingezonden producten onder andere op smaak, presentatie en creativiteit. De beste inzendingen in elke categorie werden bekroond. “Ik ben heel blij met opnieuw een gouden bekroning voor mijn eigengemaakte droge worst en Twentse bakleverworst. Dit is voor mij wederom een bevestiging dat onze producten van hoge kwaliteit zijn!”: aldus slager Wim Oosterik. Dit jaar won ook zijn ‘Twentsche peperprocureur’ en de ‘Twentse maaltijdsoep’ goud. “Met deze twee nieuwe producten heb ik nog niet eerder deelgenomen aan een vakwedstrijd.” De jury van de NSM verklaarde na afloop van de vakwedstrijd dat het niveau van de Nederlandse ambachtelijke slagers in de laatste jaren behoorlijk is gestegen.

 
16-10-2008  

Wierden tekent convenant woonadvies

 

WIERDEN - Wethouder Ria Broeze van de gemeente Wierden heeft en convenant ondertekent met de Woonadviescommisie Wierden-Enter. In het convenant wordt overeengekomen dat de gemeente Wierden bij alle ontwikkelingsprogramma's de commissie inschakelt om haar adviezen t.a.v. veilig en sociaal wonen in de gemeente in te brengen.
Daarbij zal steeds afstemming en overleg plaatsvinden met de klankbordgroep, worden bewoners geïnformeerd over de voortgang, en vindt afstemming plaats met derde partijen. Alles gericht op een goed aanbod van wonen, welzijn en zorg in de gemeente!
In 2009 zullen partijen de samenwerking evalueren.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
16-10-2008  

APB Deventer wil Deventers geld terug

 

DEVENTER - Algemeen Plattelands Belang (APB) wil dat de gemeente Deventer per direct alle in het buitenland uitgezette gelden terug haalt en op een rekening zet bij de Waterschapsbank of Bank Nederlandse Gemeenten. Deventer heeft geld staan op bankrekeningen in Ierland, Engeland en Denemarken. Of er andere gemeenten in Overijssel zijn met geld op buitenlandse banken is nog onbekend.

 
16-10-2008  

Nieuwe rector magnificus benoemd aan UT

 

ENSCHEDE - De Universiteit Twente krijgt een nieuwe rector magnificus in de persoon van Ed Brinksma. Hij volgt daarmee eind november Henk Zijm op wiens rectoraat dan eindigt. Ed Brinksma (51) studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1982 verbonden aan de UT, waar hij promoveerde en tot hoogleraar werd benoemd bij Informatica. Ed Brinksma is tevens wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute te Eindhoven, welke baan hij heeft opgezegd. 

 
17-10-2008  

Directeur Bolhuis van Twente Milieu geschorst

 

ENSCHEDE - Na overleg met de aandeelhouders heeft de raad van commissarissen besloten de heer E.E. Bolhuis per direct te schorsen als statutair directeur van Twente Milieu.

De raad van commissarissen heeft geconstateerd dat er geen vertrouwen meer is in de bestuurder bij de aandeelhouders, het managementteam en het personeel vertegenwoordigd door de ondernemingsraad.

De Raad van Commissarissen voert momenteel overleg over te nemen vervolgstappen.

Eppo Bolhuis was algemeen directeur bij Twente Milieu sinds 2006. Ook zat hij voor de PvdA in de Tweede Kamer der Staten Generaal. Zijn loopbaan kent nogal een grillig verloop. 

 
18-10-2008  

Directie Muziekschool verlaat Almelo

 

ALMELO - Het ambtelijk apparaat van de Muziekschool Twente verhuist maandag van Almelo naar Enschede. Directie en kantoordiensten nemen dan hun intrek in het Muziekkwartier aan de Willem Wilminkstraat. In Almelo resteert een tweetal flexplekken voor die momenten dat directieleden in Almelo moeten zijn. De leeg komende ruimtes in de Elisabethhof worden voor het muziekonderwijs in gebruik genomen.

 
18-10-2008  

CDA'er Koppejan op werkbezoek zonder opsmuk

bron: Almelo's Weekblad
 

ALMELO - Een werkbezoek van een kamerlid gaat niet altijd gepaard met een heel gevolg aan lokale kopstukken en partijgenoten. Zo bracht CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan een werkbezoek zonder opsmuk aan het Waterschap Regge & Dinkel om zich te informeren over de 'Natte Doorbaak' en de praktijkproblemen die men tegenkomt in de grensoverschrijdende waterbeheersingsketen. Lees verder...

< v.l.n.r. Prof.dr. Wolter Lemstra, portefeuillehouder Henk Holterman en 2e Kamerlid Ad Koppejan

Fotoreportage (5 foto's)...

 
19-10-2008  

Lemstra veroorzaakt botsing met gewonden

 

HENGELO - Oud- burgemeester van Hengelo Wolter Lemstra (73), veroorzaakte vrijdagmiddag op de Enschedesestraat een ongeval toen hij een uitrit verliet. De Porsche Carrera adept en deeltijd hoogleraar aan de UT Lemstra, zag een naderende automobiliste (64) over het hoofd en werd vol in de flank geraakt. De automobiliste moest door de brandweer uit haar auto worden gezaagd en werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie maakte proces-verbaal op.
Wolter Lemstra is de huidige lijsttrekker voor het CDA bij de komende waterschapsverkiezing voor het Waterschap Regge & Dinkel. 

< Prof.dr. Wolter Lemstra
 

 
19-10-2008  

Huishoud – Hobbybeurs in Expo Center

 

HENGELO - Het Expo Center opent zijn deuren voor een nieuwe editie van de Huishoud-Hobbybeurs. Dé beurs boordevol tips, trends en nieuwe ideeën. Shop till you drop tijdens de Huishoud-Hobbybeurs!

Dit jaar met de geheel vernieuwde thema's;  Herfstfair, Baby & Kind en het culinaire thema Heerlijk. Verder volop woonideeën, modetrends, beauty en workshops. Meerdere keren per dag wordt er een sprankelende modeshow gegeven. Decoraties voor huis en tuin, meubels, sieraden en kleding, zullen er terug te vinden zijn. Verder worden er doorlopend proeverijen en creatieve workshops gegeven. Vele nieuwe trends worden volop gepresenteerd!

De Huishoud-Hobbybeurs duurt nog t/m Zondag 26 Oktober.

Fotoreportage (37 foto's)...

 
22-10-2008  

Verzet rookverbod horeca groeit

  HENGELO - Volgens een bericht van RTV Oost hebben in Overijssel zich tot nu toe bijna vijftig horecaondernemers aangesloten bij de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer.
Lees verder...

 
22-10-2008  

Wierden sluit convenant woonfraude


v.l.n.r. Burgemeester L.B. Kobes en directeur C.J. Al van SWWE
 

WIERDEN - De gemeente Wierden heeft met de stichting Wonen Wierden-Enter (SWWE) een convenant gesloten betreffende woonfraude. Middels het convenant worden wijzigingen in de algemene gemeentelijke basisadministratie vergeleken met die van de stichting SWWE vice versa. Volgens burgemeester L.B. Kobes is daarmee woonfraude in de gemeente Wierden voor een belangrijk deel afgedekt. Ook moet volgens burgemeester Kobes van het convenant een signaalwerking uitgaan richting vrije vestiging en het zogenaamde wonen in 'verkamerde' situaties in panden niet overeenkomstige de doeleinden van het bestemmingsplan. "Voor deze bewoning geldt de handhavingplicht en de gemeente kan zich door het convenant nu ook meer richten op die handhaving," zegt burgemeester Kobes. Dat geldt volgens burgemeester Kobes eveneens voor illegale bewoning van vakantiewoningen.
Directeur C.J. Al van de stichting SWWE noemt het convenant een goede zaak, omdat ook gemeentelijke uitschrijvingen nu direct voor de stichting zichtbaar worden. "We kwamen er wel eens achter via de belastingdienst inzake de huurbijdrage, maar dat is meestal aan de late kant." Ook kwam het volgens directeur Al wel eens voor dat mensen door de woningstichting werden aangeschreven terwijl de geadresseerde reeds overleden was en hij noemde dat een pijnlijke zaak die door het convenant eveneens voorkomen kan worden.
Burgemeester Kobes memoreerde nog eens dat Wierden met het sluiten van dit convenant in Nederland voorop loopt, overeenkomstig de brief van de staatssecretaris van VROM eerder deze zomer.

 
22-10-2008  

Wierden plaatst kunstzinnige banken

  WIERDEN - De gemeente Wierden heeft twee banken bij de ronde woontoren in de Marktstraat geplaats. De banken in de vorm van een vleugel zijn een ontwerp van de kunstenaar Filip Jonker.
Lees verder...

 
23-10-2008  

Faillissement 3 winkels Concept 3000

 

ZENDEREN - De vestigingen van meubel- en keukenzaak Concept 3000 in Almelo, Hengelo en Enschede zijn failliet. De winkel in Hengelo was nog niet eens geopend. De hoofdvestiging van Concept 3000 te Zenderen blijft buiten het faillissement. Door het faillisement moeten zeven werknemers vrezen voor hun baan. De directie wijt de te lage omzet aan de kredietcrisis. In Enschede zat Concept 3000 op de Meubelboulevard en in Almelo op de Woonboulevard. De curator die het faillissement afhandelt bekijkt of er overnamekandidaten zijn. 

 
23-10-2008  

Negen ton subsidie voor agro-toerisme en zorg

bron: Provincie Overijssel
  ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een subsidie van totaal ruim € 900.000,- toegekend aan 11 agrarische bedrijven voor investeringen in niet-agrarische nevenactiviteiten zoals groepsaccomodaties, een agrarisch museum en kinderopvang op de boerderij.
De subsidies worden verstrekt in het kader van Stimulering Toekomstgericht Ondernemen in combinatie met het Europese LandbouwFonds voor PlattelandsOntwikkeling; “Europa investeert in zijn platteland”. Ongeveer de helft van de totale subsidie komt vanuit de Europese Unie. De 11 ondernemers investeren zelf in totaal ca € 1,9 miljoen in de plattelandseconomie.
Lees verder...

 
24-10-2008  

Streekziekenhuis Hengelo getroffen door MRSA

bron Rtv Oost
 

HENGELO - Het Streekziekenhuis in Hengelo is door een MRSA-bacterie getroffen. De bacterie veroorzaakt ontstekingen die gevaarlijk kunnen zijn voor zwakkere patiënten. Bij een medewerker en een patiënt zijn symptomen van besmetting geconstateerd. De medewerker dient uit voorzorg thuis te blijven en de patiënt ligt in isolatie om verdere besmetting te voorkomen. Tot het einde van de incubatietijd volgende week woensdag, blijven alle voorzorgsmaatregelen van kracht.

 
24-10-2008  

Winstwaarschuwing voor Mecom-Wegener

 

APELDOORN - Mecom, de Britse eigenaar van krantenuitgever Wegener uit Apeldoorn met in oost-nederland titels als De Stentor en Twentsche Courant Tubantia en vele weekbladen, heeft een winstwaarschuwing gegeven. Het Britse mediaconcern maakt op haar website bekend dat het bedrijfsresultaat in her vierde kwartaal tien procent lager uitvalt. De daling is volgens Mecom toe te schrijven aan dalende advertentie inkomsten door de verslechterde economische omstandigheden.

Koninklijke Wegener NV is voornemens haar drukkerij in Nijmegen in het derde kwartaal van 2009 te sluiten. Met de tot geheel full colour omgebouwde persen in Apeldoorn en in Enschede en de grote vernieuwde drukkerij in Best zal Wegener in staat zijn om het orderpakket elders binnen Wegener onder te brengen. Een beperkt deel van het orderpakket zal bij Media Groep Limburg worden ondergebracht.

 
24-10-2008  

Twee vandalen opgepakt in Ootmarsum

 

OOTMARSUM - Twee vandalen in Ootmarsum zijn door de politie in de kraag gevat. De jongens hadden een spoor van vernielingen achtergelaten in de Laagsestraat en de Denekamperstraat, waarbij containers, verkeersborden, hekken en straatmeubilair het moest ontgelden.

 
24-10-2008  

ExpoCenter sluit half jaar later

 

HENGELO - Het ExpoCenter in Hengelo sluit pas eind 2009 haar deuren als beurs- en evenementenlocatie. Het 10.000 m2 grote gebouw wordt daarna de centrale vestiging van Lesscher It Informatica. Door de sluiting met een half jaar uit te stellen, kunnen de Huishoudbeurs, Exclusive Lifestyle Event en Expo on Horse ook volgend jaar nog in de Hengelose hal plaatsvinden.

 
24-10-2008  

Vervoersbeperkingen veehouderij door blauwtong

 

ZWOLLE - Sinds vrijdag hebben rundvee- geiten- en schapenhouders in Oost Nederland te maken met beperkende maatregelen. Op een boerderij in Lochem en Borne en op twee boerderijen in Salland is een nieuw type blauwtong vastgesteld dat afkomstig is uit Midden-Amerika en Afrika. Tegen dit type blauwtongvirus bestaat geen vaccin.   

In heel Overijssel en delen van Gelderland en Drenthe gelden vervoersbeperkingen. Er mag geen vee naar het buitenland en binnenlands vervoer kan alleen als het vee is getest. Slachtvee mag alleen onder strenge voorwaarden binnen Nederland worden vervoerd.

 
24-10-2008  

Rijpen van kaas en ham in munitiebunkers

 

ENSCHEDE - Een aantal ambachtslieden uit de regio Schalkhaar hebben de 'koppen' bij elkaar gestoken en elf voormalige munitiebunkers en de parachutetoren op de luchthaven Twente gehuurd om kaas en ham te affineren (rijpen). Het affineren op ambachtelijke wijze van deze producten komt in Nederland amper nog voor, terwijl Zwitserland en Frankrijk dat wat kaas betreft nog volop doen net zoals Italië en Spanje met de ham. Het ambachtelijk affineren kost veel mankracht en verwacht wordt dat over een jaar, veertig parttime-medewerkers een baan kunnen vinden.

 
25-10-2008  

Moordslachtoffer was docente bij Carmellyceum

  OLDENZAAL - De 47 jarige Diana Winkel die vrijdagavond dood werd aangetroffen in een woning aan de Hengelosestraat, blijkt door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. De vrouw was docente aan het Twentse Carmellyceum.
Lees verder...

 
26-10-2008  

Goor heeft grootste kringloopwinkel van 't oosten

 

GOOR - In Goor opende Tweede Kamerfractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de grootste kringloopwinkel van Oost-Nederland. De kringloopwinkel is een initiatief van de stichting 'Wa-Wol-Lie'. Ook is er een werkplaats om reparaties uit te voeren aan de ingebrachte 2e hands spullen.   

 
26-10-2008  

Extra rijksgeld voor A35/N35

bron: Almelo's Weekblad
 

DEN HAAG - Het kabinet trekt tot 2020 vier miljard euro extra uit voor wegen en het openbaar vervoer. Met het geld willen minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga de alsmaar stijgende filevorming bestrijden en gevaarlijke knelpunten oplossen. Het meeste geld gaat naar de Randstad, maar in het programma van aanpak staat ook de A1 bij Apeldoorn en de A35/N35 Almelo - Zwolle. Het Almelose deel kwam vorig jaar gereed, maar nu moet de aansluiting naar Zwolle worden aangepakt. De totale investering in wegen bedraagt over de periode tot 2020 1,35 miljard euro extra bovenop het reguliere budget.

Volgens de Hellendoornse wethouder Wilma Paalman - in TC Tubantia - is het verkeer op de N35 tussen Wierden en Nijverdal na het gereedkomen van de A35 tot voorbij Wierden met maar liefst 30% toegenomen. Een veel grotere toename dan voorheen door rijkswaterstaat werd verwacht.  

 
27-10-2008  

Ook slager Lansink uit Vasse kreeg goud en zilver

 

VASSE - Dat krijg je dan, publiceer je het succes van slagerij Wim uit Tubbergen met 4 x goud blijkt slagerij Lansink uit Vasse aan de Denekamperweg, op de Noordelijke Slagers Manifestatie in Groningen met 4 keer goud met ster en 6 keer zilver voor zijn producten  te zijn bekroond. 
Goud met ster, de toekenning die alleen mogelijk is bij een maximale puntenscore, waren voor de erwtensoep, rookworst, Springendalham en grillham grand berry honing. De spareribs, grillworst, droge worst, bakleverworst, bakbloedworst en de gebraden fricandeau van Lansink waren goed voor zilver.

 
27-10-2008  

Provincie geeft 6 miljoen euro voor grote festivals

 

ZWOLLE - De Almelose wethouder van cultuur Kuiper beklaagde zich onlangs dat het jaarlijkse pleinconcert geen subsidie meer ontvangt van de provincie. Enkele dagen later blijkt waarom, want de provincie heeft het budget opnieuw verdeeld. In de komende vier jaar subsidieert de provincie namelijk de cultuurevenementen Overijssel op Straat, Zwart in Zwolle, Deventer op Stelten en het Enschedese Muziekfestival met zes miljoen euro zo maakte zijn partijgenoot en gedeputeerde Buursink bekent.  

 
28-10-2008  

CDA Wierden voor behoud paasvuren

 

WIERDEN - Sinds de gemeente Wierden een proef is gestart om snoeihout gratis in te zamelen als bijdrage voor het milieu en tegelijkertijd een bijdrage levert aan het opwekken van groene stroom, is het in de gemeente verboden nog snoeihout in de openlucht te verbranden.

Tot leedwezen van het CDA dreigen door deze maatregelen ook tal van traditionele paasvuren te verdwijnen. In de plattelandsgemeente Wierden worden jaarlijks minstens 33 'poasboakens' ontstoken en het CDA bepleit het behoud vanwege het historische besef en sociale functie.

Milieu-wethouder de Putter wil het aantal echter beperken tot maximaal zes paasvuren.

Het CDA wacht het definitieve voorstel af en hoopt op bezwaren uit de bevolking voordat de fractie definitief een standpunt inneemt.

< Paasvuur. Lucas Rob.Collectie Anefo, Nationaal Archief, Den Haag

 
28-10-2008  

Ootmarsummer maakt no 1 wijn ter wereld

bron: RTV Oost
 

OOTMARSUM - De Trasgaia 2006 van Ootmarsummer Hans Hulsbergen is in Singapore uitgeroepen tot de beste wijn ter wereld.
De geboortige Almeloër en voorheen IT-ondernemer  Hulsbergen heeft een wijngaard in Toscane, waar de winnende wijn wordt gemaakt. Via een blinde test, waarbij de flessen niet te zien waren, hebben gerenommeerde wijnkenners uiteindelijk de wijn van Hulsbergen tot de allerbeste gekozen. Naast een wijngaard in Italië heeft hij ook een wijngaard in Zwitserland en Australië.

Kijk naar de rapportage van RTV Oost

 
28-10-2008  

Striekwiezer gaat naar zorgboer De Piet Enter

 

ENTER - Zorgboerderij De Piet te Enter gaat een samenwerkingsverband aan met de Wierdense musea 'Striekwiezer' en het Landbouwmuseum. De zorgboerderij waar verstandelijk gehandicapten een dagfunctie hebben, krijgt daardoor ook een museale functie. Het is tevens een oplossinging voor het museum 'Striekwiezer' van Wierdenaar Reekers dat moet wijken voor de aanleg van het spoorviaduct in Wierden. De realisatie is een project van de Heidemij.

< Zorgboerderij De Piet te Enter

 
28-10-2008  

Cogas verliest 6 miljoen door Landsbanki

 

ALMELO - Cogas Netwerk in Almelo moet waarschijnlijk 6 miljoen euro afschrijven. Het netwerkbedrijf voor energie en tv-signaal van Cogas, had voor 6 miljoen euro op termijndeposito bij de IJslandse bank Landsbanki geparkeerd. Vooral de gemeentelijke aandeelhouders - met Almelo als grootste - worden waarschijnlijk daardoor de dupe. Voor de klanten van Cogas Netwerk heeft een mogelijk verlies geen gevolgen. Het deposito loopt eind november af.

Landsbanki is één der drie genationaliseerde banken in IJsland en ook de staatskas van IJsland is leeg. Het IMF heeft IJsland hulp toegezegd. 

 
29-10-2008  

Deventer wil extra IJsselbrug A1

 

DEVENTER - Het ongeval op de A1 dinsdagochtend waardoor het verkeer in en om Deventer uren vast zat, is aanleiding voor de gemeente om bij het rijk aan te dringen op de aanleg van een extra brug langs de A1. De tweede brug kan volgens de gemeente Deventer voorkomen dat het verkeer op de toevoerwegen naar en van de A1 in en om Deventer vastloopt.

De provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel Oost zetten zich in voor een verbreding van de A1 naar vier rijbanen, om het dagelijkse fileleed rond Deventer te tackelen. Een berekening heeft laten zien dat een dergelijke investering een rendement oplevert van 17% en dat is drie keer zoveel als het rijk als ondergrens aanhoudt.

 
29-10-2008  

Euregio zoekt sculptuurontwerper

 

ENSCHEDE/GRONAU (D) - De Euregioraad is op zoek naar kunstenaars voor het ontwerpen van een sculptuur. Voor het winnende ontwerp en productie is een bedrag beschikbaar van 10.000 euro. Aanmeldingen worden nog tot eind november geaccepteerd. Het sculptuur zal in januari worden uitgereikt aan een burger die zich in het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de grensoverschrijdende samenwerking. Lees meer op de site van de euregio.  

 
30-10-2008  

'Koffieshops sluiten linke soep,' zegt Den Oudsten

 

ENSCHEDE - Burgemeester Den Oudsten van Enschede is geen voorstander van het sluiten van alle koffieshops, dat meldt TC Tubantia. De korpsbeheerder van het Twentse Politiekorps noemt dat zelfs 'link soep'. Lees verder

 
30-10-2008  

Provinciaal geld voor starters

 

ZWOLLE - De provincie Overijssel wil met een beschikbaar totaalbedrag van 2,5 miljoen euro, starters helpen met het opstarten van een eigen bedrijf voor maximaal 25.000 euro per starter. Banken zijn door de kredietcrisis wat huiverig geworden om beginnende ondernemers geld te lenen vandaar dat de provincie nu kansen biedt.

 
30-10-2008  

Amtel-Vredestein heeft schuld van 800 miljoen

 

ENSCHEDE - Het Russische concern Amtel, moederbedrijf van het in Enschede gevestigde honderdjarige bandenconcern Vredestein, verkeert in grote financiële problemen meldt TC Tubantia. Het concern torst volgens het bericht een schuldenlast van 800 miljoen dollar. Volgens Trouw is Amtel-Vredestein inmiddels overgenomen door het Russische petrochemische concern Sibur, een volledige dochter van Gazprom. Vredestein zelf is gezond en winstgevend met zelfs een omzetstijging van 18%. 

 
30-10-2008  

Twentse ambulances steeds vaker over tijd

 

ALMELO - Aanrijtijden van ambulances in Twente worden steeds meer overschreden bij spoedeisende hulp. De eerste 9 maanden van dit jaar werden in toenemende mate de norm van een kwartier overschreden. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanrijtijden van ambulances in Nederland. De ambulancedienst Oost wil extra rijksgeld dat door Minister Klink van Volksgezondheid is toegezegd gaan gebruiken om in de toekomst weer sneller bij ongevallen te kunnen zijn. De onderzoeksresultaten van aanrijtijden van ambulancediensten zijn vanmorgen in Den Haag gepresenteerd.

Archief
Terug naar vorige pagina