Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-09-2015  

Enschede: 275 klachten, 31 ongegrond

 

ENSCHEDE – Klachtencommissaris Jos Pierey van de gemeente Enschede heeft in de eerste zes maanden van zijn functioneren 275 klachten ontvangen over het ambtelijk handelen van de gemeente. Van de inmiddels 244 bekeken klachten werden 31 klachten ongegrond verklaard. Het grootste deel werd opgelost door ‘ingrijpen’ van de klachtencommissaris zonder een oordeel te geven en 66 klachten werden geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard.
De gemeente Enschede is de eerste gemeente in Nederland die een klachtencommissaris heeft aangesteld. Het fenomeen is echter niet nieuw, want diverse gemeenten in het land werken met een lokale of provinciale ombudsman. De functie van klachtencommissaris is bedoeld om klachten sneller af te wikkelen en om onnodige rechtsgang te voorkomen.

 
11-09-2015  

Meer gaswinningsputten in Twente vervuilt


Door deze leidingen ging vanuit Schoonebeek dagelijks vier miljoen liter boorwater de Twentse bodem in. Het 'goedje' is twee keer zo zout als zeewater.
 

TUBBERGEN – Er zijn meer vervuilde voormalige gaswinningslocaties in de gemeente Tubbergen dan publiekelijk werd gedacht. Eerder werd de bodemvervuiling van de NAM-locatie aan de Boortorenweg in Hezingen bekend maar naar n blijkt zijn er ook bodemvervuilingen op de locaties TUM 1 en TUM 2 van de NAM in de buurt van de Manderveenseweg 34 in Tubbergen en de Langemaatsweg 14 in Manderveen. Het Tubbergse college van B&W antwoordt dat op schriftelijke vragen van de raadsfractie GB/VVD. Er is sprake van sterk verhoogde concentraties minerale oliën, barium, xylenen en naftaleen. De lege boorputten werden door de NAM gebruikt om vervuild boorwater uit Drentse winvelden te lozen. Na en pijpleidingbreuk stopte de NAM er mee en constateerde na onderzoek dat de pijpleidingen tussen winvelden in Drenthe en de oude Twentse putten zwaar zijn aangetast. Maar zoals altijd bij dit soort vragen, wordt in het antwoord op de vragen van GB/VVD aangegeven dat er geen gevaren zijn voor mens en ecosystemen.

 
13-09-2015  

Volop drukte bij rijksmonument Leemansmolen

  VRIEZENVEEN - Vrijdag 11 september en zaterdag 12 september zette de Leemansmolen zijn deuren wagenwijd open ter gelegenheid van de landelijke Open Monumentendag.
Op vrijdag ontvingen de molenaars de groepen 1/2 en 5/6 van basisschool De Bron voor de Open Monumenten Klassendag.
Zaterdag konden bezoekers van 10.00-16.00 uur een kijkje komen nemen in dit rijksmonument uit 1862, dat nog volop in gebruik is als korenmolen.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-09-2015  

Lesscher Installatietechniek neemt Oldenhave over

 

SAASVELD/BORCULO  – De begin september failliet verklaarde Oldenhave Installatiegroep uit Borculo is overgenomen door Lesscher Installatietechniek uit Saasveld. De overname betekent voor 32 van de 55 personeelsleden het behoud van een arbeidsplaats. Oldenhave had vestigingen in Borculo, Zutphen, Ulft en Losser. Het bedrijf dat ontstond in 1981, kwam in financiële problemen doordat de bank de geldkraan dicht draaide. Curator Jongerius van Bax Advocaten uit Doetinchem vond in Lesscher Installatietechniek uit Saasveld de overnamekandidaat.
Oldenhave blijft actief in zowel de zakelijke als de particuliere markt. Het projectteam van Oldenhave werkt nu vanuit de vestiging van Lesscher in Hengevelde en de service & onderhoudswerkzaamheden van Oldenhave Technisch Beheer worden vanuit de vestiging van Lesscher in Saasveld aangestuurd. Voor bestaande klanten van Oldenhave verandert er weinig. Van contactpersonen tot servicebussen en monteurs: alles blijft bij het vertrouwde.

<< De hoofdvestiging van Oldenhave in het Gelderse Borculo, en de nevenvestigingen in Ulft, Zutphen en Losser zijn gesloten. Oldenhave wordt aangestuurd vanuit de Lesscher vestigingen in Saasveld en Hengevelde.

 
17-09-2015  

Haaksbergen stopt werksteun kringloop WaWollie


Initiatiefnemer Hans Messie in betere tijden in Almelo. Nu runt hij de vestiging in Utrecht.
 

ALMELO – Al in 2013 een jaar na het begin van werkervaringsplaatsen bij kringloop WaWollie in Almelo stopte die gemeente de samenwerking omdat WaWollie haar afspraken niet na kwam. Per 1 januari a.s. doet ook de gemeente Haaksbergen dat t.a.v. de samenwerking met WaWollie Haaksbergen. Gebleken is dat de kringlooporganisatie geen enkele werkervaringsplek heeft kunnen omzetten in het doorstromen naar vaste banen. Haaksbergen betaalde sinds 2012 per geplaatste uitkeringsgerechtigde een bedrag van 12.000 euro maar is daar dus niets mee opgeschoten. WaWollie heeft naast Haaksbergen nog vestigingen in Goor en Utrecht. De vestiging in Almelo ging ter zielle. WaWollie kreeg landelijke bekendheid door tv-uitzendingen van Man bijt Hond.
Haaksbergen gaat met ingang van volgend jaar nu samenwerken met de gemeenten Hengelo en Borne om werkervaringsplaatsen voor uitkeringsgerechtigden te realiseren.

 
18-09-2015  

Scania Zwolle staakt, cao-overleg muurvast

 

ZWOLLE – Ruim honderd stakers meldden zich vanmorgen bij vrachtwagenfabrikant Scania in Zwolle om de aangekondigde 48-uurs staking te beginnen tot zondagochtend. De werknemers willen zo hun looneis kracht bijzetten. Gezamenlijk trok de ochtendploeg naar de IJsselhallen voor het houden van een manifestatie en voor het registreren als staker. Het FNV heeft eveneens bijeenkomsten gepland voor de andere ploegdiensten.
Bij Scania hoopt men de productie zoveel mogelijk overeind te houden met wel werkwillige werknemers. Scania Production Zwolle is de grootste Europese productievestiging van Scania in Europa. Met alle medewerkers worden trucks voor ongeveer 65 landen geproduceerd.

 
23-09-2015  

Verfkwast doet burgemeester Ommen de das om

 

OMMEN – Tot verrassing van de lokale politici is burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen  opgestapt. De aanleiding tot zijn ontslagaanvraag bij commissaris van de koning Ank Bijleveld, is een onderzoek van de Rijksrecherche naar zijn integriteit.
Dat onderzoek betreft een oude affaire voor zijn aantreden als burgemeester van de gemeente Ommen in april 2012.
Ahne werd vier jaar geleden betrapt bij een bouwmarkt waar hij zonder betalen verfkwasten meenam. Justitie deed dat toen na onderzoek af als een 'persoonlijke financiële kwestie'. In het geruchtencircuit bleef de affaire de voormalige wethouder van de gemeente Deventer achtervolgen. Ahne acht het besluit om ontslag te nemen in de huidige situatie het beste voor de gemeente Ommen, zijn gezin en voor hemzelf nu de Rijksrecherche alsnog een onderzoek in gang heeft gezet. Bestuurskundige Ahne (D66) was in zijn studententijd ook nog raadslid in Enschede.

 
24-09-2015  

Remco Meijerink vertrekt bij ROC van Twente

 

HENGELO - Remco Meijerink (41), lid College van Bestuur, vertrekt bij het ROC van Twente met onderwijsvestigingen in Almelo, Borne, Enschede, Goor, Haaksbergen, Hardenberg, Hengelo, Holten, Nijverdal, Oldenzaal, Rijssen, Vroomshoop en Zwolle. Hij vormde sinds 2013 samen met John van der Vegt (voorzitter) het dagelijks bestuur van het ROC van Twente. Daarvoor was hij gedurende 10 jaar werkzaam bij het ROC als directeur Financiën, Studentenadministratie & Control.

Meijerink gaat per 1 januari 2016 in dezelfde functie aan de slag bij ROC Friese Poort in Leeuwarden.

 
24-09-2015  

Wim Fiselier benoemd tot Dean bachelor bij ArtEZ


Wim Fiselier - foto: Matthijs Hakfoort
 

ARNHEM / ENSCHEDE / ZWOLLE - De Raad van Toezicht van ArtEZ hogeschool voor de kunsten heeft met ingang van 1 november 2015 Wim Fiselier benoemd tot Dean bachelor onderwijs/ lid van het College van Bestuur van ArtEZ. De benoeming van Wim Fiselier volgt op een zorgvuldige interne en externe selectieprocedure. Zowel de leden van de selectie- en toetsingscommissie als de faculteitsdirecteuren zijn unaniem van oordeel dat hij van grote meerwaarde zal zijn voor het College van Bestuur.

Wim Fiselier (1953) is sinds 2007 werkzaam bij ArtEZ. Voor hij toetrad tot de directie van het ArtEZ Conservatorium was hij al vele jaren actief in de culturele en kunsteducatieve sector. Hij begon zijn carrière als koorzanger en werkte vervolgens als leidinggevende in de opera- en orkestwereld. In zijn latere loopbaan heeft hij als directeur van Centrum voor de kunsten de Leeuwenkuil te Deventer onder meer leiding gegeven aan een privatiserings- en fusieproces. Wim bekleedde in de afgelopen jaren eveneens diverse bestuursfuncties; zo is hij momenteel nog voorzitter van de Nederlandse Kooracademie (NKA), bestuurslid van de Stichting Talentontwikkelingsfonds Deventer en lid van de Creative board Zwolle.

In de afgelopen jaren heeft Wim een belangrijke bijdrage geleverd aan de positionering en profilering van het ArtEZ Conservatorium. Hij heeft zich daarbij laten kennen als een pragmatische en verbindende persoon. Hij kent ArtEZ van binnenuit, begrijpt het kunstonderwijs en heeft oog voor de uitdagingen waarvoor het onderwijs en onderzoek staan. Met zijn kennis van de interne organisatie en de omgeving van ArtEZ is hij complementair aan Marjolijn Brussaard die per 1 november aantreed als voorzitter. Daarmee is een stevige basis gelegd voor het nieuwe College van Bestuur.

 
28-09-2015  

Red One mag de weg op voor Solar Challenge

 

DARWIN – The Red One, de rode zonneauto van het Solar Team Twente, heeft vandaag de tests van de Australian Road Authority doorstaan om op de Australische wegen te ogen rijden. Volgens de keuring zijn remmen, remlicht, wielophanging en veiligheidsvoorziening als gordels, in orde. De door zonlicht aangedreven raceauto kan zelfs regeneratief remmen op de motor.
Het team van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion heeft nog tot 18 oktober de tijd om de Red One te testen op de Australische wegen. De inzet is deze keer hoog, want het Twentse team moet de Bridgestone World Solar Challenge, een race over 3.000 km door de Australische outback van Darwin naar Adelaide, winnen om in de toekomst nog eens mee te kunnen doen.
De grootste concurrent komt naar verwachting uit eigen land met het team van de Universiteit Delft, dat in 2013 won met de Nuna 6. De Delftenaren moeten het deze keer stellen zonder de adviezen van de overleden Wubbo Ockels, de geboortige Almelöer die als Neerlands eerste astronaut te boek staat. Ook de Japanse Tokai Challenger wordt tot de grote kanshebbers gerekend.

Foto: Jerôme Wassenaar

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina