Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-09-2015  

Volop drukte bij rijksmonument Leemansmolen

 

Vrijdag Klassendag
Vrijdagsmorgens gingen de leerlingen van De Bron o.l.v de molenaars de molen in. De allerkleinsten hadden van hun juf Betsy op school het verhaal van de molenmuis gehoord en gezien en gingen op zoek naar de molenmuis in de Leemansmolen. De Molenmuis is een project waarbij erfgoededucatie en taalverwerving samengaan.
De leerlingen van groep 5/6 maakten kennis met het rijksmonument Leemansmolen en moesten helpen om de molen op de wind te zetten en de zeilen op de wieken te leggen. Ook kregen ze uitleg over de werking van de molen.

Zaterdag Open Monumentendag
Op zaterdag konden de vrijwillige molenaars ruim 150 bezoekers verwelkomen. Onder hen veel (jonge) kinderen met hun ouders. Ze zagen de molenaars de zeilen op de wieken leggen, molenstenen billen (scherpen), de molen kruien (in de wind te draaien) en de vang (de rem) bedienen. En omdat er ’s middags voldoende wind was, kon er tussen 12.00 en 16.00 uur volop gemoute gerst worden gemalen.
Het was een geschikte dag om de beschilderde molenzeilen op de wieken te leggen, wat volop de aandacht trok van de bezoekers.
Bijzonder was ook dat de originele Ruston-Stockport ruwoliemotor te bewonderen was op het molenerf. Deze motor werd in 1927 aangeschaft door Diederik Leemans om een extra maalkoppel aan te drijven, waardoor hij niet meer afhankelijk was van de wind bij het malen.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina