Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-09-2009  

Burgemeester Kobes geïnstalleerd in Twenterand

 

TWENTERAND - In Twenterand is waarnemend burgemeester Kobes dinsdag geïnstalleerd. Dit gebeurde in een bijzondere raadsvergadering.
Kobes volgt burgemeester Koetje op die werd benoemd in Hoogeveen. Kobes begon als raadslid veertig jaar geleden in Vriezenveen, daarna lid van Provinciale Staten, eerst raadslid en later wethouder in Hellendoorn en burgemeester van achtereenvolgens Zwartsluis, Ommen en Wierden. Met zijn vertrek naar Twenterand is voor hem de cirkel rond.
 


Toespraak burgemeester Kobes

 
03-09-2009  

Forse toename diefstallen Weitemanslanden

bron: RTV Oost
 

TWENTERAND - Lokaal Liberaal Twenterand vraagt zich af of de samenwerking en communicatie tussen de gemeenten Twenterand, Almelo en Tubbergen wel goed verloopt.
Aanleiding is een aantal diefstallen in het gebied Weitemanslanden. De afgelopen tijd werden verschillende landbouwvoertuigen en zo'n 1000 liter dieselolie gestolen. Vanwege de omvang van de diefstallen gaat de fractie er vanuit dat het om grootscheeps georganiseerde diefstallen gaat. LLT vraagt zich af of gemeente Twenterand wel op de hoogte is van de diefstallen. Ook wil de partij weten of er samen wordt gewerkt met de gemeenten Almelo en Tubbergen om de diefstallen te stoppen en op te lossen.

 
03-09-2009  

Veiligheidsmaatregelen rondom interland

 

ENSCHEDE- Rondom de oefeninterland tussen Nederland en Japan worden komend weekeinde extra veiligheidsmaatregelen genomen. Hooligans van verschillende Nederlandse clubs zouden plannen hebben om in Enschede met elkaar op de vuist te gaan. De politie en gemeente hebben dat besloten omdat er bekend is dat supporters van verschillende clubs uit zijn op confrontaties in Enschede. In heel Enschede, in het centrum van Hengelo en op de A1 ter hoogte van Rijssen-Holten mag om die reden preventief worden gefouilleerd. Ook geldt er in Enschede voor het hele weekend een noodverordening waardoor mensen die de openbare orde dreigen te verstoren makkelijk te verwijderen zijn. De recente rellen in Hoek van Holland tijdens een strandfeest, waarbij één dode viel, hebben een rol gespeeld bij hetbesluit. Naast de dreiging van rellen zijn ook de ervaringen bij rellen rondom de wedstrijd FC Twente-Marseille eerder dit jaar reden om preventieve maatregelen te nemen. De Grolsch Veste in Enschede vormt het decor voor het vriendschappelijke treffen tussen Oranje en Japan.
 

 
04-09-2009  

Eerste groep topsporters start aan Cruyff College

  ENSCHEDE - Maar liefst 16 studenten zijn deze week van start gegaan aan het Johan Cruyff College in Enschede. Een ideale uitkomst voor deze topsporters om hun sport met een studie te combineren. Zelfs tijdens de afgelopen introductiedagen werd rekening gehouden met de strakke trainingsschema´s van de sporttalenten. Voor de eerste lesdag op maandag 7 september zijn alle voorbereidingen getroffen om meteen fanatiek aan de slag te gaan. Camiel Swerink, teamcoördinator van het Johan Cruyff College (JCC) in Enschede, gaat a.s. maandag met een tevreden gevoel van start. “Sinds de officiële opening op 7 mei jl. zijn we druk in de weer geweest met onze naamsbekendheid en het werven van studenten. Daarnaast moesten de organisatorische zaken en onze huisvesting in de Grolsch Veste geregeld worden.
Lees verder...

 
05-09-2009  

Restaurant De Punter Giethoorn uitgebrand

 

GIETHOORN - Restaurant Partycentrum De Punter in Giethoorn is zaterdagochtend door brand verwoest. Het horecabedrijf dat ook als trouwlocatie fungeert, zit in de Langesteeg. Er zijn geen gewonden. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastgelegen panden.

Het is de tweede horecabrand in Giethoorn in korte tijd. In juni brandde het Italiaanse restaurant Fratelli uit. De oorzaak van de brand bij De Punter in Giethoorn is nog niet bekend.

 
05-09-2009  

Politie tevreden over verloop evenementen

  ENSCHEDE - De politie Twente constateert dat de evenementen in de stad Enschede, rustig en zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. De oefeninterland Nederland – Japan trok veel supporters terwijl tegelijkertijd veel publiek naar de binnenstad ging voor de markt en het culinaire evenement Proef Eet.
Lees verder...

 
07-09-2009  

Tubberg./Twenter. laten dierenambulance stikken

 

ALMELO - De dierenbescherming in Almelo verwacht grote financiële problemen omdat de gemeenten Tubbergen en Twenterand geen geld beschikbaar stellen voor de diensten van de dierenambulance. De gemeenten Almelo en Wierden betalen wel voor de noodopvang en diensten van de dierenambulance. Het is de dienst onduidelijk waarom beide gemeenten de diensten van de dierenambulance niet willen steunen. Voor de 30 vrijwiligers is het staken van de diensten in de twee onwillige gemeenten geen optie omdat dit ten koste gaat van de dieren. Onlangs nam de dierenambulance regio Almelo een nieuwe ambulance in gebruik door giften uit het bedrijfsleven.

 
07-09-2009  

Vroomshoper wordt onwel in cel

  ENSCHEDE / VROOMSHOOP - Een 49-jarige man uit Westerhaar is zondagmorgen 6 september onwel geworden in een politiecel op het bureau van de politie Twente in Enschede. Na consultatie door een gemeentearts werd besloten om de man over te brengen naar het ziekenhuis in Enschede, waar hij is opgenomen. Bureau interne veiligheid van de politie Twente stelt een onderzoek in.
Lees verder...

 
07-09-2009  

‘Onzichtbaar beperkt´ bij TV Oost

  Documentaire: moeizame zoektocht naar passend onderwijs

HENGELO - Onderwijs draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling, aan zelfredzaamheid en biedt kans op ontmoeting en leren met en van elkaar. Oftewel: onderwijs biedt kansen om mee te doen in de samenleving. De documentaire ‘Onzichtbaar Beperkt´, die vanaf woensdag 15 september in drie delen te zien is bij TV Oost, gaat over het leerrecht van gehandicapte kinderen. Rode draad is de persoonlijke zoektocht van documentairemaker Miranda van Dijk-Kedde en haar man naar een geschikte school voor hun gehandicapte zoon Marijn. Hun zoektocht maakt duidelijk dat het onderwijs in Nederland niet is ingesteld op de individuele behoefte van het kind.
Lees verder...

 
08-09-2009  

Inwonersadvies nieuwe burgemeester Twenterand

 

TWENTERAND – De inwoners van Twenterand kunnen nog via de gemeentelijke website tot 23 september reageren op de voorlopige profielschets die de gemeenteraad heeft gemaakt voor de keuze van een nieuwe burgemeester. Volgens de raad moeten bekwaamheid en ervaring voorop staan. Tot de benoeming een feit is, neemt burgemeester Bernard Kobes de honneurs waar.

 
08-09-2009  

Open deur bij zorgboerderij 'Alles Kidts' Mander

 

MANDER – Ja, u leest het goed! Alles Kidts met een d en een t. De d bij ‘kids’ en de t voor kits. Oftewel zorgboerderij Alles Kidts in Mander verstaat haar vak en is er ook om kinderen op te vangen.
Eerder deze zomer openden de compagnons Suzanne Mensink en Erik Boxelaar, beide gepokt en gemazeld in de zorg, hun zorgboerderij in het buitengebied van Tubbergen-Vasse aan de Voortsweg 5a te Mander.
AlmeloNieuws nam een kijkje samen met een aantal genodigde managers uit het bedrijfsleven om eens te zien wat ’Alles Kidts’ zo te bieden heeft voor de doelgroep die op dagzorg is aangewezen. De zorgboerderij staat open voor de zorg van kinderen (4-18) en jong - volwassenen (18-30) met een autisme-, contact- of concentratiestoornis of licht verstandelijke beperking in separate groepen.

Bijgaand een fotoreportage en voor de volledige informatie over ’Alles Kidts’ klikt u hier.

Fotoreportage (20 foto's)...

 
09-09-2009  

Burgemeester Koetje is ernstig ziek

 

HOOGEVEEN – Voormalig burgemeester Helmer Koetje van de gemeente Twenterand, heeft van zijn artsen te horen gekregen dat hij lijdt aan longkanker.
Koetje, die onlangs werd benoemd tot burgemeester van Hoogeveen, krijgt vijf weken lang elke dag bestraling. Koetje wil zo lang het gaat zijn werkzaamheden voor de gemeente Hoogeveen doorzetten. Wel heeft hij met onmiddellijke ingang alle nevenfuncties neergelegd.

 
09-09-2009  

Scootmobielpoorten recreatiepark Het Rutbeek

 

ENSCHEDE - Op woensdag 2 september hebben mevrouw Ria Broeze, portefeuillehouder recreatie en toerisme van Regio Twente, en de heer Ed Wallinga, wethouder zorg & welzijn, sport en integratie van Enschede, de eerste twee scootmobielpoorten op recreatiepark Het Rutbeek bij Enschede geopend. De huidige sluizen voor rolstoelgebruikers zijn te klein voor een scootmobiel.
De scootmobielpoorten zijn, naar een idee van de beheerders en in samenspraak met de gehandicaptenraad Enschede, speciaal voor Het Rutbeek ontwikkeld door de firma Maribri uit Delden. Gebruikers van een scootmobiel met een Regiotaxipas kunnen nu gemakkelijker op het terrein van Het Rutbeek komen. Bezoekers met een scootmobiel die niet in het bezit zijn van een regiotaxipas kunnen bij de beheerder of bij het Paviljoen/skicentrum Moser en waterskibaan Twente, tegen betaling van een borg een tijdelijke pas krijgen.
De scootmobielpoorten zijn uniek voor Nederland. Het Rutbeek is het eerste recreatiepark dat op die manier toegankelijk wordt voor gehandicapten. Het is de bedoeling dat op termijn ook op de andere recreatieparken van Regio Twente, Het Hulsbeek in Oldenzaal, Het Lage Veld in Wierden en Arboretum Poort-Bulten in De Lutte, scootmobielpoorten worden geplaatst.

 
10-09-2009  

Twenterand krijgt een politie-biketeam

 

TWENTERAND - Voor het eerst wordt tijdens de kermis in Vroomshoop een biketeam van de politie ingezet. Het is de eerste activiteit van het biketeam in de gemeente Twenterand. Bikers zijn sportieve en duidelijk herkenbaar geklede politiemensen op een moderne speciale All Terrain Bikes (ATB’s). Een speciale fietsopleiding is voor elke biker verplicht. Ook een uitgebreide training hoe de fiets als verdedigingswapen kan worden gebruikt, of zelfs als wapen, is verplichte kost. De bikers kunnen ook met een helmcamera worden uitgerust. In Twenterand worden de bikers in het bijzonder ingezet bij evenementen en jeugddiensten ter bestrijding en preventie van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit.

 
11-09-2009  

Ondernemersbeurs Vroomshoop

 

TWENTERAND - Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Vroomshoop organiseerden de ondernemers wederom een grote beurs waar het publiek in grote getale op afkwam. Vijfentwintig jaar geleden met de viering van 125 jaar Vroomshoop werd de eerste ondernemersbeurs gehouden. Toen begon men met 4000m2 showoppervlakte een ruimte die inmiddels is verdubbeld. Het publiek kon zich met de 'Tjoeketjoek' naar het beursterrein laten vervoeren. De beurs sluit zaterdagavond 12 september om 22.30 uur.

Fotoreportage (36 foto's)...

 
13-09-2009  

Regionaal steunpunt BIBOB in strijd met de wet

 

ALMELO – Het regionaal bureau BIBOB van de Twentse gemeenten, dat op initiatief van de oud- burgemeester Menno Knip van de gemeente Almelo in het leven is geroepen, is in strijd met de wet. Dat stelt juridisch adviesbureau JeeJar uit Almelo naar aanleiding van het antwoord van minister Hirsch Ballin op vragen van JeeJar. Volgens JeeJar heeft de minister n.a.v. zijn vragen, om opheldering gevraagd bij de gemeente Losser die bij vergunningaanvragen van horeca-ondernemers bij herhaling verwees naar bevindingen van het regionale bureau BIBOB en aanvragen afwees.
Minister Hirsch Ballin antwoordde JeeJar overigens pas na het inschakelen van de Nationale Ombudsman en meldde dat er geen regionale BIBOB-ambtenaren bestaan.
Toch vreemd als ook het OM van het arrondissement Almelo actief betrokken is bij het regionale steunpunt van de gemeenten in de regio Twente!
JeeJar gaat nu deze zaak aanhangig maken bij het Europees Hof omdat de regio-gemeenten handelen in strijd met de wet, zo meldt JeeJar op haar website. Lees ook over BIBOB via het Ministerie van Justitie.

 
13-09-2009  

Drie gewonden Schuttersfeest Tubbergen

 

TUBBERGEN - Tijdens de Schuttersfeesten in Tubbergen zijn zondagmiddag drie mensen, onder wie een kind, gewond geraakt. Op de Haarweg, waar een deel van het Schuttersfeest werd gehouden, ontplofte door nog onbekende oorzaak een hagelgeweer. Twee volwassen en een kind werden geraakt door scherven en munitie. Van de drie gewonden, is een 6-jarig meisje uit Tubbergen er het slechtst aan toe. Ze raakte ernstig gewond aan haar benen en moest met de traumahelikopter worden afgevoerd. Haar toestand is niet levensbedreigend.
De andere twee gewonden zijn een 66-jarige vrouw uit Oudenbosch en een 58-jarige man uit Huissen. Zij zijn met een ambulance naar het ziekenhuis in Almelo vervoerd.

Afgelast
Het is onduidelijk hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden. Alle festiviteiten zijn afgelast.

 
15-09-2009  

Zwolle heeft oplossing illegale sloop

 

ZWOLLE – In Zwolle heeft men een oplossing gevonden om diefstal van lood, koper e.d. in de sloopwijk De Kamperpoort tegen te gaan. Zes buurtbewoners ’bewaken’ de leegstaande huizen in de Vogeltjesbuurt om diefstal en vandalisme tegen te gaan. Wanneer dan echt met de sloop wordt begonnen mogen zij zelf de metalen naar de oud- ijzerboer brengen en de opbrengst in eigen zak steken.

 
15-09-2009  

Wolves Wierden in strijd met bestemming

 

ALMELO/WIERDEN – Autoberging Wolves in Wierden dat wil uitbreiden, zit in de problemen. Enkele buurtbewoners ageerden tegen de uitbreiding en de bestuursrechter van de rechtbank Almelo heeft bepaald dat het bedrijf op die locatie in strijdt is met het bestemmingsplan. Wolves dat al decennia gevestigd is op de locatie, kreeg van de gemeente toestemming voor uitbreiding. Door de uitspraak van de bestuursrechter komt dat plan voorlopig op een laag pitje te staan totdat in hoger beroep in oktober de Raad van State in Den Haag een uitspraak heeft gedaan.

 
16-09-2009  

Man laat hondje uit en wordt doodgestoken

 

DEVENTER – In Deventer is vannacht rond de klok van enen het lichaam van een dode man gevonden. De man was dinsdagavond omstreeks kwart over tien van huis gegaan met zijn hond voor een blokje rond. Toen hij niet thuis kwam gingen familieleden op zoek en vonden hem levenloos op de Zandweert. Hij had messteken in zijn buik. De politie heeft een rechercheteam op de zaak gezet.

Voor de moord op een echtpaar in Vollenhoven, vorige week donderdag, is de politie IJsselland op zoek naar getuigen. Lees het bericht op RTV Oost.

 
17-09-2009  

Vijftig ontslagen bij politie IJsselland

 

ZWOLLE - Door de door minister ter Horst - BIZ - aangekondigde bezuinigingen bij de politie ziet de korpsleiding van de Politie IJsselland zich genoodzaakt volgend jaar 50 arbeidsplaatsen te schrappen. Door de aangekondigde bezuinigingen komt het korps IJsselland in 2010 bijna 6 miljoen euro tekort. De korpsleiding denkt met de maatregel zo’n 3 à 4 miljoen euro te kunnen bezuinigen en doet verder een beroep op de reserves.

 
17-09-2009  

Politie nog steeds op zoek naar Audi RS6

 

Oldenzaal/ Enschede - Politie Twente heeft in de periode juli en augustus vier mannen aangehouden die verdacht worden van de brute overval, op 12 juli jl., op een garagehouder aan de Hinmanweg in Oldenzaal. Hiermee heeft de politie alle verdachten van de overval opgespoord en aangehouden. Het viertal zit nog steeds vast. Tijdens de overval heeft één van de verdachten een Audi RS6 uit het autobedrijf gestolen. De zoektocht naar deze auto heeft nog niets opgeleverd. De politie vraagt hierbij de hulp van de burger. Het betreft een grijze auto met kenteken 27-GPX-2. Heeft u de Audi RS6 zien rijden of weet u waar deze zou kunnen zijn? Dan wordt u verzocht dit te melden bij Politie Twente, via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 
18-09-2009  

Herman Mensink nieuw statenlid voor CDA

 

ZWOLLE - De Nijverdaller Herman Mensink is woensdag geïnstalleerd als lid van provinciale staten. Hij volgt de CDA-er Jeroen Slagter op die wegens privéomstandigheden met zijn politieke werkzaamheden stopt.
Mensink was ook al eens CDA-raadslid in de gemeente Hellendoorn. Hij stopt op 29 september a.s na 32 jaar met zijn werkzaamheden als biologiedocent bij de christelijke scholengemeenschap Het Noordik in Almelo.

 
18-09-2009  

Van Keulen predikt revolutie in Nijverdal (upd)

 

NIJVERDAL – Ondernemer van Keulen predikt de revolutie in de gemeente Hellendoorn als niet voor vanmiddag 17.00 uur het plan om de enige toegangsweg vanuit het centrum van Nijverdal naar bedrijvenpark ’t Lochter te sluiten, van tafel is. Dat heeft hij het Hellendoornse college van B&W laten weten.
Wanneer het college van B&W geen gehoor geeft aan die eis, laat hij zaterdagmiddag 70 vrachtwagens van het bedrijf een uur lang rondjes rijden door het centrum van Nijverdal om het doorgaande verkeer geheel onmogelijk te maken. Nijverdal heeft al te kampen met verkeersstremmingen door de aanleg van een verdiepte doorgaande weg langs het station.
Van Keulen die een der grootste werkgevers is in de gemeente Helldendoorn is woedend op het gemeentebestuur.
Van Keulen produceert o.a. winkelinterieurs voor binnen- en buitenland en mobielbouw voor campings, jachthavens en units voor de bouw.

TC Tubantia meldt op de website dat het Hellendoornse college ondernemer van Keulen heeft uitgenodigd om de voorgenomen verkeersafsluiting van de van de Bergsweg te bespreken. Van Keulen heeft de uitnodiging aanvaard en laat de vrachtwagen stil staan. Hij blijft absoluut tegen de afsluiting.

 
18-09-2009  

Regio Twente gaat thuiszorg onderhands gunnen

 

ENSCHEDE – Het is de Twentse gemeenten niet gelukt om de volledige thuiszorg via Europese regels aan te besteden. Vooral de grotere thuiszorgorganisaties als Carint, Livio en ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente blijven weigeren om in te schrijven omdat ze de maximale geboden vergoeding te laag vinden.
Thuiszorg Service Nederland - onderdeel van Asito - haalde bij de eerste inschrijving het leeuwendeel van de aanbesteding binnen voor het meer ongeschoolde deel van de thuiszorg zoals huishoudelijke schoonmaakdiensten.
Het bestuur van de regio Twente gaat het restant nu onderhands gunnen aan kleinere organisaties die dan voor zover mogelijk personeel van de grote broers moeten overnemen.
De 2e Kamer-fractie van de SP heeft zo haar bedenken over de aanbestedingsprocedure en gaat vragen stellen aan staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de SP dreigt er ontslag voor 2000 werknemers waardoor de thuiszorg in Twente volgens de partij niet meer gegarandeerd kan worden.

< Staatssecretaris Jet Bussemaker
(foto: Joop van Reeken)

 
18-09-2009  

Open dag Landgoed Twickel

 

DELDEN - Het landgoed Twickel omvat zo'n 4000 ha. Vrijwel het hele Landgoed is toegankelijk om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. De Stichting Twickel wil het publiek zoveel mogelijk laten meegenieten van de natuur en de cultuur die zij voor de volgende generaties bewaart. Binnen de Buitenplaats is het mogelijk de Tuinen , het Park en de Moestuin te bezoeken en verder zijn er op het Landgoed verschillende bezienswaardigheden, waaronder de houtzaagmolen, de Noordmolen, de Oelermolen en de museumboerderij de Wendezoele. De bezoekerstijden zijn van maandag t/m zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Het kasteel is niet te bezichtigen in verband met particuliere bewoning.
 
Vandaag was het de dag van de Vrienden van Twickel en AlmeloNieuws.nl nam een kijkje.

Fotoreportage (48 foto's)...

 
19-09-2009  

Gratis Openbaar Vervoer in Overijssel

 

Op zaterdag 19 september is er voor de zesde keer een Twentse OV-dag. Alle stads-, streek- en buurtbussen van Twents (Connexxion) en Syntus in de regio Twente zijn deze dag gratis. Dit geldt ook voor de trein Oldenzaal - Zutphen en Almelo-Mariënberg.
Ook in West-Overijssel houdt Connexxion een gratis OV-dag.

In Almelo is tijdens de hele maand september een OV-actie. Via het downloaden van een kaartje kan men de gehele maand september 3 gratis retourritten maken met de stadsbus. Hoe vaker u dat kaartje download, hoe meer gratis ritten!

 
19-09-2009  

Dag van Overijssel in Denekamp

 

DENEKAMP - Landgoed Singraven opende haar poorten voor de Dag van Overijssel. De commissaris van de koningin, Dhr. Jansen was persoonlijk naar Singraven gekomen voor deze speciale dag.
Op het programma stonden vele activiteiten voor jong en oud. De ruim 10.000 bezoekers beleefden een fantastische dag vol natuur en muziek, in een prachtige omgeving. De activiteiten waren verspreid over twee locaties, Landgoed Singraven en natuurhistorisch museum Natura Docet. Landgoed Singraven kent een rijke historie die begint met haar ontstaan als riddergoed in de middeleeuwen (1381). Het landgoed biedt natuurliefhebbers, kunstkenners, rustzoekers, recreanten en feestelijke gasten talloze mogelijkheden, zowel binnen als buiten.  
Tijdens de Dag van Overijssel op het landgoed Singraven werd ook de Plattelandsprijs uitgereikt aan Boerderij-Spa Nutter. De eigenaren kunnen door de aangepaste bedrijfsvoering met Wellnes hun boerderij in stand houden. De boerderij mag de melkveehouderij niet uitbreiden door de ligging in het waterwingebied. De prijs bestond uit een zilveren kunstwerk en een cheque van 1000 euro. De publieksprijs ging naar de Kerkepaden-Tichelroute in Markelo


< Lotte het gezicht van Overijssel, met Commissaris van de Koningin Geert Jansen

Fotoreportage (22 foto's)...

 
20-09-2009  

Man dodelijk verongelukt in Geesteren (upd.)

 

GEESTEREN - Zondag 20 september rond 01.30 uur heeft er een eenzijdige aanrijding plaatsgevonden op de Vriezenveenseweg in Geesteren. Een 33-jarige man uit Westerhaar is daarbij om het leven gekomen. De man reed van Vriezenveen in de richting van Geesteren. Door onbekende oorzaak is hij op de Vriezenveenseweg met de auto in de berm geraakt, waardoor de man de macht over het stuur is verloren. De auto is gaan slippen en uiteindelijk tegen een benzinepomp gebotst. De 33-jarige man uit Westerhaar is hierbij om het leven gekomen. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving. De verkeersongevallenanalyse van de politie Twente doet onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.
 
< foto's: Clemens Brughuis

Fotoreportage (5 foto's)...

 
21-09-2009  

Kamerlid hekelt miljoenenverspilling UT

 

HAAKSBERGEN – VVD 2e Kamerlid Han ten Broeke hekelt de miljoenenverspilling die de Universiteit Twente wil uitgeven om een nieuw logo te ontwikkelen en in te voeren. Volgens ten Broeke moet het bestuur van de UT haar prioriteiten leggen bij onderzoek en onderwijs. Ten Broeke vindt ook dat een logo wel ontwikkeld kan worden door studenten van de eigen opleiding vormgeving. Ten Broeke gaat in ieder geval minister van Onderwijs Ronald Plasterk vragen wat hij er van vindt.

< Dit concept kost geen cent, hooguit 5 minuten, simpel and clear

 
21-09-2009  

Tukkers beste klompenmakers van Nederland

 

DE RIJP - Het Nederlands Kampioenschap Handmatig Klompenmaken dat werd gehouden tijdens de Nationale Klompendagen in De Rijp is zondag gewonnen door Ton Verheijen uit Haaksbergen. Het werd toch een Twents dagje, want alle prijzen gingen naar Tukkers.

Theo ter Horst uit Wierden werd tweede en Jan Hodes uit Enter eindigde als derde. De publieksprijs, voor de maker die het publiek het best kon boeien, ging naar Jan Hendrikse uit Enter. In 2008 werd Hendrikse tweede bij de publieksprijs.

Aan de wedstrijd deden 13 deelnemers mee. Die moesten binnen viereneenhalf uur uit een blok hout een paar draagbare klompen maken.

< Jan Hendrikse veegt zich het zweet onder de pet weg

 
22-09-2009  

Wijngaard Hof van Twente 5 keer zilver

 

BENTELO – In Wenen kreeg wijngaard Hof van Twente uit Bentelo vijf zilveren medailles. Liefst 33 landen zonden 9000 wijnen in. Daarmee is de wijnkeuring in Wenen een der grootste ter wereld. Op 2 november a.s. is de officiële prijsuitreiking in Wenen.
Bij een wijnkeuring op kasteel Groeneveld te Baarn kregen wijnmakers Roelof en Ilse Visscher onlangs ook al vier medailles toegekend voor hun Bentelose wijngaard Hof van Twente.

 
23-09-2009  

Logo UT een broodje aap-verhaal?


'In een toenemend competitieve omgeving moeten we ons als UT nationaal en internationaal beter op de kaart zetten'. citaat: dr. Anne Flierman >>
 

Huisstijl UT: minder dan zeven ton
3 miljoen euro is ‘broodje aap-verhaal’

Enschede, 21 september – Het ontwerp van de nieuwe huisstijl voor de Universiteit Twente (UT) door Studio Dumbar heeft (met BTW) 6,75 ton gekost. Dat is inclusief alle sjablonen die het mogelijk maken vanaf nu veel efficiënter te werken met centrale inkoop en ‘preferred suppliers’. Dat zegt dr. Anne Flierman, voorzitter van het College van Bestuur van de UT, in reactie op verhalen in de media die zelfs tot Kamervragen hebben geleid.

"De oude huisstijl van de UT is 25 jaar meegegaan. De uitgaven voor een nieuwe moeten dan ook gezien worden als een investering voor langere termijn in een noodzakelijke, scherpere profilering van onze universiteit. In een toenemend competitieve omgeving moeten we ons als UT nationaal en internationaal beter op de kaart zetten. We willen meer excellente studenten, talentvolle medewerkers en de nodige onderzoeksmiddelen aantrekken", aldus Flierman.

Het bedrag van 3 miljoen euro is onjuist. Naast het ontwerp van een nieuwe huisstijl worden voor een totaalbedrag -inclusief BTW - van 2,2 miljoen, met reserveringen voor onvoorzien, gebouwen, drukwerk en het wagenpark van de UT gefaseerd, dat wil zeggen op de noodzakelijke vervangingsmomenten, van de nieuwe uitingen voorzien en wordt de productie van allerlei materialen gestroomlijnd. Op afzienbare termijn geeft dat inverdieneffecten, omdat niet alleen op lopende kosten wordt bespaard maar ook omdat elk onderdeel van de universiteit niet steeds nieuwe ontwerpvarianten meer hoeft te laten maken.

Naschrift redactie:
Bovenstaande tekst staat vermeld op de website van de universiteit Twente. VVD’er en Tweede Kamerlid Han ten Broeke uit Haaksbergen stelde er vragen over aan de minister van Onderwijs Ronald Plasterk. Ten Broeke vond het geldverspilling dat beter in het onderwijs gestoken kon worden.
Nu zal de implementatie van het beeldmerk best een paar stuiver kosten, denk maar eens aan al het briefpapier dat gedrukt moet worden, de belettering van auto’s en de reclame-uitingen aan de gevels van de gebouwen, maar 6,75 euroton voor een simpel ontwerp met een punt? Dan moet je toch echt van de P.. zijn gerukt!

Lees ook ‘kwestie van smaak’ in TC Tubantia en bekijk de verschillende bij het logo behorende sjablonen op de website van de UT

 
23-09-2009  

Losserse burgemeester ongerust

 

LOSSER - Burgemeester Westendorp van Losser wil niet herhalen hoe hij reageerde toen hij hoorde van het vertrek van PvdA-wethouder Knol. PvdA-wethouder Hendrik Knol van de gemeente Losser is dinsdag per direct afgetreden na een conflict met een deel van de PvdA-fractie. Hij is in twee jaar tijd de vierde wethouder die in Losser opgestapt is. Het gemeentebestuur heeft vanochtend geprobeerd om de PvdA op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. De beide overgebleven CDA-wethouders Ter Denge en Olde Heuvel beraden zich nu op hun positie. Burgemeester Westendorp noemt het een ernstige situatie voor Losser.

< Per direct afgetreden, PvdA-wethouder Knol

 
23-09-2009  

Automobilist ernstig gewond in Vasse

 

VASSE - Een 35-jarige automobilist uit Denekamp is woensdagmorgen 23 september zwaargewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding op de Denekamperweg in Vasse. De 35-jarige reed rond 06.10 uur in de richting van Ootmarsum. Uit een eerste onderzoek door de afdeling Verkeersongevallen Analyse van de politie Twente bleek dat de bestuurder vermoedelijk in een flauwe bocht naar links door nog onbekende oorzaak in de rechterberm terecht kwam en doorschoot tegen een boom in de linkerberm, waarna hij op het naastgelegen fietspad tot stilstand is gekomen.
Politiemensen troffen een zwaar beschadigde auto aan en de bestuurder werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijdt. Vervolgens is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

< Kijk naar meer foto's gemaakt door Clemens Brughuis.

 
24-09-2009  

Vastgoedprijs voor De Woonplaats Enschede

 

ALMELO – Tijdens een woensdag jl. gehouden symposium in het Theaterhotel te Almelo heeft directeur Vastgoed & Strategie Bos van de woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede de Twentse Vastgoedprijs 2009 gewonnen.
Bos ontving de prijs uit handen van voorzitter Wolters van de stichting Twentse Vastgoedrapportage. Woningbouwcorporatie De Woonplaats ontving de prijs voor haar nieuwe kantoorgebouw dat gebouwd werd door Bam Vastgoed en in 2008 werd opgeleverd. Bij de bouw zijn zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen getroffen en tevens werd veelvuldige gebruik gemaakt van duurzame materialen.
Ook het kantoorgebouw Magna Porta – Schröder Vastgoed – te Almelo en het nog in aanbouw zijnde nieuwe kantoorpand van Reggefiber in Rijssen waren genomineerd.

Fotoreportage (21 foto's)...

 
24-09-2009  

Bijna 10 miljoen voor restauratie monumenten


St. Georgius kerk - Almelo
 

HEINO - Twaalf grote Overijsselse restauratieprojecten kunnen binnenkort van start gaan. Dat maakt gedeputeerde Ranter vandaag bekend op een bijeenkomst in kasteel Het Nijenhuis te Heino. Het gaat om drie onderdelen van de Abdij Sion in Diepenveen, de Hervormde kerk in Tubbergen, Molen Fakkert in Hoonhorst, de H. Jacobuskerk en de NG kerk (Lasondersingel) in Enschede, de RK kerk (Boskamp) in Olst, de H. Willibrorduskerk (Boerhaar) en de pastorie van de OLV-kerk in Wijhe, de OLV-kerk (Buitenkerk) in Kampen en de H. Georgiuskerk in Almelo.
De provincie Overijssel stelt de subsidies beschikbaar om de bouwsector in deze tijd van economische recessie te ondersteunen. Als voorwaarde geldt dat met de restauratiewerkzaamheden voor 1 maart 2010 moet worden begonnen. Het totale beschikbaar gestelde bedrag bedraagt € 9.857.425,39 en is bestemd voor de volgende bouwwerken:

Molen Fakkert, Dalfsen - € 439.379,-
Abdij Sion onderdeel 2, Deventer - € 1,008,265,-
Abdij Sion onderdeel 3, Deventer - € 473,866,-
Abdij Sion onderdeel 4, Deventer - € 1,220,436,-
RK H. Jacobus, Enschede - € 1,176,346,-
RK kerk en orgel Boskamp, Olst Wijhe - € 1,144,889,-
RK kerk Olv Hemelopneming, Kampen - € 1,333,554,89
Kerk, Tubbergen - € 280.755,-
H. Willibrordus, Boerhaar - € 1,202,639,50
H. St. Georgiuskerk, Almelo - € 726,576,-
RK Olv Onbevlekt Ontvangen, pastorie Wijhe - € 169,952,-
Ned. Gereformeerde Kerk, Enschede Lasondersingel - € 680,767,-

 
25-09-2009  

Bladen Kon. Boom Uitgevers gaan digitaal

 

MEPPEL – Alle 18 weekbladen van Koninklijke Boom Pers zijn per 1 oktober a.s. digitaal te lezen. De uigever denkt daardoor het aantal internetters van 5,9 miljoen naar 10 miljoen per jaar te kunnen verhogen. Koninklijke Boom is actief in Drente, Friesland, Overijssel en Flevoland. Verder maakt het Nieuws TV en geeft het educatieve boeken uit. Ook wordt gedrukt voor derden zoals o.a. het Twentse opinieweekblad De Roskam te Almelo. 

 
25-09-2009  

Masturberende trucker richt ravage aan

 

BORÂS (Zweden) – Een masturberende trucker van het Nederlandse transportbedrijf Heisterkamp uit Oldenzaal richtte volgens de politie in het Zweedse Borâs een ravage aan omdat hij zijn aandacht onvoldoende bij het verkeer had. Hij zit vast wegens grove nalatigheid in het verkeer, rijden onder invloed en geweld tegen een ambtenaar. Het bericht stond in de Zweedse krant Borâs Tidning. Welke nationaliteit de trucker heeft werd niet gemeld. Een woordvoerder van Heisterkamp bevestigde tegen METRO dat een chauffeur van het bedrijf was betrokken bij een ongeluk in Borâs. Heisterkamp heeft vestigingen in Oldenzaal, België, Duitsland (2) en Polen.

 
25-09-2009  

Bijna 2 milj. aanpak Twentse jeugdwerkloosheid


Wethouder Myra Koomen
  ENSCHEDE - Wethouder Myra Koomen ondertekent binnenkort namens het Platform Werk en Inkomen (POWI) in Twente het convenant voor bestrijding jeugdwerkloosheid met staatsecretaris Klijnsma. Hiermee beschikt Twente voor 2009 over 1,8 miljoen aan extra middelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Voor het convenant is een plan van aanpak geschreven.
Dit plan ´Jongeren in Twente aan de slag´ wordt ingezet om te voorkomen dat jongeren in tijden van crisis langdurig langs de kant komen te staan. In het plan wordt de uitdaging aangenomen om jongeren aan banen, leerbanen en stages te helpen.Het plan is opgesteld in reactie op de verwachte stijging van jeugdwerkloosheid en is tot stand gekomen door goede samenwerking binnen het POWI.
Voor de uitvoering van het plan wordt veel gebruik gemaakt van de jongerenloketten op de werkpleinen in Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Hierbij wordt aangesloten bij de opdracht aan gemeenten om alle jongeren tot 27 jaar een werk-leeraanbod te doen, bestaand uit werk, scholing of een combinatie van beide.
Het plan richt zich op onderwijs, werkgevers met banen en heeft speciale aandacht voor kwetsbare groepen.
Lees verder...

 
26-09-2009  

Bonusaffaire Aveleijn: Gaalman stapt op

 

HENGELO - De Oldenzaalse notaris Wim Gaalman stapt met onmiddellijke ingang op als lid van de Raad van Toezicht bij zorginstelling Aveleijn. Dat is vanmorgen bekend gemaakt in ‘Ochtendhumeur’ bij Radio Oost.
Gaalman is geschrokken van de vele negatieve reacties op het besluit van de Raad van Toezicht om directeur Van Praet een renteloze lening van meer dan een half miljoen te verstrekken voor een hypotheek. Ook Staatssecretaris Bussemaker vond de beslissing van de toezichthouders volkomen onbegrijpelijk. Gaalman was anderhalf jaar geleden net als het Markelose ex- VVD 2e Kamerlid Oplaat tegen het besluit. Oplaat blijft wel als toezichthouder.

< Wim Gaalman (foto: Paul Verheijden)

 
26-09-2009  

Aveleijn draait hypotheek terug-Gaalman misleid?

 

BORNE – Zorginstelling AveleijnSDT, voor verstandelijk gehandicapten uit Borne, heeft de renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro aan directeur Johan van Praet met onmiddellijke ingang teruggedraaid. . De Raad van Toezicht heeft dat in overleg met Van Praet besloten. Het besluit is genomen in de maatschappelijke commotie die de renteloze lening heeft veroorzaakt . Staatssecretaris Bussemaker vond de regeling ongepast. De Raad van Toezicht vindt de prestaties van Van Praet uitzonderlijk en daarom krijgt hij wel een bonus, in de vorm van een bindingspremie Die kan rond de 16.500 euro per jaar liggen Toezichthouder Gaalman uit Oldenzaal maakte vanochtend bij het programma 'Ochtendhumeur' van RTV Oost al bekend dat hij opstapt vanwege de commotie.

aanvullende onverkorte tektst - bron: RTV Oost
De opgestapte toezichthouder Gaalman van de gehandicapteninstelling Aveleijn zegt dat hij is voorgelogen door de accountant van de stichting. Gaalman zegt dat hij vorig jaar juni al had willen opstappen nadat hij kennis nam van financiële regelingen voor directeur Van Praet. Die zouden in strijd zijn geweest met de codes voor goed bestuur. De accountant en Van Praet hebben Gaalman vervolgens verzekerd dat die na herstel in orde waren. Gaalman vindt nu dat hij is misleid. Gaalman zegt ook op te stappen omdat directeur Van Praet de 1600 medewerkers van Aveleijn in een recente mail voorliegt over de stand van zaken. Waarover Van Praet zou hebben gelogen is niet bekend. De commotie rondom AveleijnSDT gaat om een renteloze hypothecaire lening van 550-duizend euro aan de directeur. Die is inmiddels van tafel, maar Van Praet zal nog wel een bonus krijgen.

 
28-09-2009  

4 arrestaties bij Piratenfestijn Vroomshoop

 

TWENTERAND – Tijdens het Mega Piratenfestijn in Vroomshoop heeft de politie vier arrestaties verricht. Een jongeman (17) uit Raalte die poogde plassende dames op het toilet te filmen en drie vechtersbazen. Een der vechtersbazen mishandelde twee beveiligers die aan een vechtpartijtje een einde poogden te maken. Desondanks sprak de politie van een relatief rustige avond. Op het piratenfestijn in Vroomshoop kwamen 5000 toeschouwers af en werden 24 agenten en 26 beveiligers ingezet.
De finale van het Mega Piratenfestijn is eind december in het Gelredome Arnhem waar de Awards beste artiest 2009, beste nieuwkomer 2009 en beste lied 2009 worden uitgereikt.

 
28-09-2009  

Edith Stein huldigt studentes

  Waardering voor studenten opleiding Leraar basisonderwijs
Veel studenten aan hogeschool Edith Stein studeren af met een waardevol onderzoek. Onderzoeken die een vernieuwende bijdrage leveren aan het basisonderwijs in de regio. Om hier aandacht aan te besteden is dit jaar voor de tweede maal de HES-scriptieprijs uitgereikt.
Lees verder...

 
28-09-2009  

Studiereis Robotica naar USA

  OLDENZAAL - Demcon advanced mechatronics uit Oldenzaal en het Twentse samenwerkingsverband Oost NV organiseert een verkenningsreis van Twentse Robotica-onderzoekers naar de Verenigde Staten. De Robotica-onderzoekers werken nauw samen met de Universiteit Twente en de ziekenhuizen voor toepassing in de geneeskunde.
Lees verder...

 
28-09-2009  

Claim kunstverzameling Reijtenbagh opgeheven

 

AMSTERDAM - Volgens een bericht in het Financieel Dagblad is de claim van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase op de kunstverzameling van de oud- Almelose huisarts Louis Reijtenbagh opgeheven. Reijtenbagh had de verzameling beleend voor 50 miljoen euro en bleef achter bij de aflossing. Ook zou hij de verzameling dubbel in onderpand hebben staan bij de ABN Amro. Daarover trof hij al eerder een schikking in april jl.

< Het schilderij ‘De Gouden Bocht’ van schilder Berckheyde, dat Reijtenbagh tussentijds had verkocht aan het Rijksmuseum, is nu eveneens definitief in bezit van het Rijksmuseum.

 
29-09-2009  

Parkeerperikelen in Hardenberg

 

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg wil het parkeren van vrachtwagens, grote voertuigen en opleggers op de openbare weg totaal gaan verbieden. Om vluchtgedrag naar het buitengebied te voorkomen worden twee grote parkeerplaatsen aangelegd waar tegen betaling kan worden geparkeerd. De transporteurs hebben de plannen niet met blijdschap ontvangen.
Het parkeerbeheer van Hardenberg in het winkelcentrum ligt eveneens onder vuur, want de Handelsvereniging Hardenberg komt in verzet tegen de verhoging van het parkeertarief voor personenwagens van 75 eurocent naar één euro per uur. Volgens de middenstandsvereniging is dat tegen eerder gemaakte afspraken. Ook is volgens hen het aantal centrumbezoekers gedaald en vertoont het parkeersysteem teveel technische storingen. Het systeem moet volgens de Handelsvereniging op de helling.

 
29-09-2009  

Banenmarkten 1 oktober in Twente

 

De jaarlijkse banenmarkten worden donderdag 1 oktober gehouden in het Werkplein te Enschede en het stadhuis van Hengelo van 14.00 uur tot 20.00 uur en in het Polmanstadion te Almelo. De banenmarkt in het Polmanstadion wordt geopend door Nico Jan Hoogma, algemeen directeur van Heracles Almelo, om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur.
Als leuke bijkomstigheid kunt u s’middags ook de training van het eerste elftal olv Gertjan Verbeek bijwonen. Ook is er kinderopvang beschikbaar zodat u zich uitgebreid kunt informeren betreffende competentietesten, scholingsmogelijkheden, werken in het buitenland, zelfstandig ondernemerschap en kinderopvang tot het inventariseren van de beschikbare banen bij de diverse standhouders/werkgevers op alle drie banenmarkten. Voor werkzoekende HBO+ opgeleiden is op alle drie locaties eveneens een stand aanwezig van de vrijwilligersorganisatie Talentplus. Lees ook wat economen zeggen over de problematieken van ouderen op de arbeidsmarkt.
 

 
30-09-2009  

Twente telt fietsers op 28 trajecten in Twente

  ALMELO - Op diverse plaatsen in Twente verschijnen de komende weken nieuwe grijze kastjes langs de weg. Dit zijn telapparaten waarmee het aantal fietsers op de Twentse wegen wordt geteld.
Op deze manier wil Regio Twente beter inzicht verkrijgen in het aantal fietsers op de drukste fietsroutes in de regio. De fietstellingen worden uitgevoerd in de periode september 2009 - april 2011. De kastjes worden niet gebruikt voor snelheidsmetingen.

Op 28 trajecten, inclusief het huidige tracé van de nog aan te leggen fietssnelweg, wordt jaarlijks minimaal twee keer geteld: een keer in de winterperiode (oktober-april) en een keer in de zomerperiode (mei-september). Per locatie wordt twee weken achtereen geteld. Zo´n periode is noodzakelijk is om voldoende tellingen te doen en het effect van uitzonderlijke omstandigheden zoals grote evenementen te minimaliseren.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina