Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-09-2009  

Studiereis Robotica naar USA

 

Oostelijke ondernemers en onderzoekers verkennen Amerika
Kansen voor robots in zorg en geneeskunde

Nadat Twentse robotica-onderzoekers en -ondernemers vorig jaar op verkenning gingen in Japan, reizen ze dit najaar westwaarts. Het bezoek aan het land van de rijzende zon gaf de aanzet tot oprichting van het Robotics Centre Twente. Verdere verdieping op het gebied van medische robotica zoeken de initiatiefnemers nu in de Verenigde Staten. Onder de titel “Mission Cure and Care Robotics USA 2009” brengen ze in november een bezoek aan gerenommeerde universiteiten en bedrijven aan de Amerikaanse oostkust. Het uiteindelijke doel is om Oost-Nederland te laten uitgroeien tot een leidende speler in de robotica voor zorg en geneeskunde.

De verkenningsmissie naar Amerika is een vervolg op het dit voorjaar gestarte initiatief voor een Robotics Centre Twente. Doel van dit centrum in oprichting is om ‘personal assistive, intelligent service and medical robots’ te gaan ontwerpen en daarvoor maatschappelijk zinvolle toepassingen te ontwikkelen. Robots kunnen niet alleen een auto in elkaar zetten, maar ook de afwas doen, een chirurg assisteren bij een operatie, of de stoep vegen. Met de toenemende vergrijzing groeit de behoefte aan dergelijke vormen van robot-ondersteuning. Momenteel wordt voor het Robotics Centre Twente een ondernemingsplan uitgewerkt. Voor verdieping van de plannen op medisch gebied wordt nu een trip naar de VS georganiseerd. Initiatiefnemers zijn de Stichting Romech (Advanced Robotics & Mechatronics), waarin hightech bedrijven uit Oost-Nederland samenwerken, de Universiteit Twente (UT) en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV).

Deelnemers
Aan de reis naar Amerika nemen vertegenwoordigers van diverse bedrijven deel, waaronder DEMCON (Oldenzaal), Hankamp Gears (Enschede), Assistive Innovations (Didam) en KEMA (Arnhem). In het reisgezelschap bevinden zich voorts onderzoekers van de UT en Roessingh Research & Development uit Enschede en een projectmanager investeringsbevordering van Oost NV. Ondersteuning ter plekke komt van Nederlandse organisaties als Netherlands Foreign Investment Agency en het TWA Netwerk. De trip is gepland in de week van 8-15 november 2009 en doet drie stedelijke regio’s aan; Boston, Chicago en Baltimore. Naast gerenommeerde universiteiten, waaronder MIT, Harvard en Johns Hopkins, worden bedrijven, vaak spin-offs van die universiteiten, bezocht. Die bedrijven werken onder meer aan robots voor revalidatie, chirurgie, zorg en huishoudelijk werk.

Nieuwe bedrijvigheid
Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om jaarlijks een dergelijke reis te organiseren. Dit om Twente internationaal te profileren op het gebied van robotica en om de onderlinge samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in Oost-Nederland op dit gebied te versterken. Oost NV zal tijdens de trips het zakelijke deel voor haar rekening nemen – dit betreft contacten met buitenlandse bedrijven over samenwerking met onderzoekers en ondernemers uit Oost-Nederland en potentiële vestigers. Uiteindelijk gaat het erom nieuwe bedrijvigheid op het veelbelovende gebied van de niet-industriële robotica te creëren in Oost-Nederland.

Archief
Terug naar vorige pagina