Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-09-2008  

Nieuwbouw stadhuis Deventer en kritiek

 

DEVENTER - In het centrum van Deventer zijn tijdelijk twee ballonnen en een zeppelin opgelaten. Het doel is te laten zien hoe hoog de nieuwbouw van het stadhuis wordt. In Deventer bestaat veel weerstand tegen de hoogbouw van het stadhuis omdat het de 'skyline' van Deventer teveel zou beïnvloeden en daarmee het karakter van de stad zou aantasten. Vanmiddag gaan ballonnen en zeppelin weer naar beneden en kan de discussie echt losbarsten of de kritiek verstommen.  

 
01-09-2008  

NVU wil weer demonstreren in Zwolle

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE - De Nederlandse Volksunie wil terugkomen naar Zwolle voor nog een demonstratie. Dat beloofde frontman Kusters zondag. Dit als een reactie op de uitspraak van burgemeester Meijer van Zwolle die wil dat een rechter zich maar eens moet uitspreken over een eventueel verbod op demonstraties van de NVU. Dit omdat de burgemeester vindt dat NVU-demonstraties keer op keer uit de hand lopen. Kusters geeft de burgemeester geen enkele kans en wijst op het recht tot demonstreren. Tijdens de demonstratie van zaterdag werden 20 mensen opgepakt en werden meerder charges uitgevoerd. Burgemeester Meijer had 160 politie-agenten ingezet om de orde te handhaven.

En nog een tip voor burgemeester Meijer.

 
01-09-2008  

Eenmalig kunstwerk in Enter

bron: entersnieuws.nl

Het eenmalige kunstwerk als puzzel aan elkaar gelegd.
 

ENTER - In het kader van de Enterse dagen heeft de buurt Werfstraat - Schippersstraat een prachtig groot "POPART" kunstwerk gemaakt. Zaterdagmorgen werden de borden die afzonderlijk bij de bewoners voor de huizen worden geplaatst eenmalig aan elkaar gelegd bij bejaardencentrum Het Reggedal in Enter. Meer nieuws over Enter klik hier.

 
01-09-2008  

Burg. Brekelmans juni 2009 met pensioen

 

BORNE - Burgemeester Brekelmans van Borne heeft per 1 juni volgend jaar zijn ontslag ingediend. Hij is dan 65 en gaat met pensioen. Brekelmans werd per 1 december 2000 benoemd en was daarvoor waarnemend burgemeester van Odoorn en Olst en wethouder van Deventer. Hij kondigt zijn vertrek zo vroeg aan om Borne voldoende tijd te geven een nieuwe burgemeester te vinden.

 
01-09-2008  

Minister Klink bij opening Academisch jaar UT

 

ENSCHEDE - In het Muziekcentrum in Enschede is maandagmiddag het academisch jaar geopend.

Minister Klink van Volksgezondheid combineerde een werkbezoek aan de Universiteit Twente met de officiële opening van het nieuwe jaar. Tien hoogleraren elektrotechniek grepen de gelegenheid aan om aandacht te vragen voor hun vakgebied. Ze deden dat door op de Oude Markt rond te rijden op segways, tweewielige voertuigen die elektronisch bestuurd worden. Ook publiek kreeg de gelegenheid een rondje te rijden. Volgens de hoogleraren zijn er te weinig studenten met belangstelling voor elektrotechniek.

Kijk naar de rapportage van RTV Oost

 
02-09-2008  

Brand verwoest Stilohal Zwolle

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE - In de Stilo Sporthal in Zwolle heeft maandagavond brand gewoed. Niemand raakte gewond.
Een basketbalploeg die op dat moment trainde en enkele bezoekers van de kegelbaan moesten van de brandweer de hal verlaten. De brand is ontstaan in het restaurant van de Stilo Sporthal. De oorzaak is nog onbekend. De hal liep veel rook en waterschade op. De Stilo Sporthal wordt niet alleen gebruikt door sportverenigingen. Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is er ondergebracht. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de brand ontstond door kortsluiting in een TV. De hal is op z'n minst 3 maanden buiten gebruik.

Kijk naar de video van RTV Oost

 
02-09-2008  

Enschedese website tegen digitaal pesten

bron: RTV Oost
 

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft een website laten ontwikkelen voor ouders en hulpverleners, die met kinderen en internet te maken krijgen. De website www.virtueellevenenschede.nl  moet internetgebruik voor kinderen veiliger maken. Daarnaast moet de site helpen vroegtijdig problemen, zoals digitaal pesten, te signaleren. Eind 2006 heeft de gemeente een onderzoek uit laten voeren naar de virtuele belevingswereld van kinderen in Enschede. Aanleiding daarvoor was een incident in 2006, waarbij jongeren elkaar via internet en mobiele telefoons opjutten zelfmoord te plegen.

 
02-09-2008  

Engbers Dinkelland onder vuur, Elzinga adviseert

 

DINKELLAND - Het is hommeles in Dinkelland. Sinds het gedwongen vertrek van burgemeester Willeme rommelt het in de gemeenteraad voortdurend. Nu hebben de VVD en Lokaal Dinkelland het aftreden van wethouder Engbers geëist. Engbers woont nog steeds niet in Dinkelland en daarmee overtreedt hij de wet, volgens de twee oppositie-partijen. Engbers beloofde voor 11 juli jl. binnen de gemeentegrens te gaan wonen, maar doet dat nog steeds niet. Engbers heeft twee keer een woonplaatsontheffing gehad. De VVD en Lokaal Dinkelland stellen dat daardoor besluiten van Engbers onrechtmatig zijn en dat de raad en de gemeente Dinkelland in grote problemen kunnen komen. De oppositiepartijen eisen dat Engbers ontslag neemt, daar zij anders het Openbaar Ministerie om opheldering zullen vragen over het in gebreke blijven van Engbers en de mogelijke gevolgen voor Dinkelland.

Het college heeft inmiddels hoogleraar Staatsrecht Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om te kijken naar de woonplaatskwestie rondom wethouder Engbers. Elzinga moet advies uitbrengen over de inhoud van de brief van de oppositiefracties VVD en Lokaal Dinkelland. De brief werd dinsdagavond in de raadsvergadering aan de orde gesteld en veroorzaakte grote opschudding. Professor Elzinga was voorzitter van de commissie die advies uitbracht aan de regering bij  de invoering van het duale bestuursstelsel in 2002.

 
03-09-2008  

Willeme vecht door tegen ontslag

 

DEN HAAG - Oud-burgemeester Willeme van Dinkelland blijft ten strijde trekken tegen het ontslag waartoe de minister van Binnenlandse Zaken besloot na de onmin met de wethouders en de minime meerderheid in de raad die de wethouders ondersteunden. Willeme vindt dat hij eind vorig jaar onterecht door de gemeenteraad van Dinkelland is weggestuurd en heeft een goed gevoel overgehouden aan de hoorzitting op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Hij vocht daar zijn ontslag aan. Het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters ondersteunde de oud-burgemeester van Dinkelland tijdens de zitting dinsdag in Den Haag.

 
03-09-2008  

Geen industrie in Overdinkel Noord

bron: RTV Oost
 

LOSSER - De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem tegen een onderzoek naar de mogelijkheden om het groene gebied te bebouwen. Het industrieterrein Overdinkel-Noord is daarmee van de baan.
In plaats daarvan wordt er gekeken of bestaande bedrijventerreinen ten zuiden van het dorp uitgebreid kunnen worden. Tegen de plannen van een industrieterrein in Overdinkel-Noord bestond veel verzet.

 
03-09-2008  

OAD wil flexibele vakanties

bron: RTV Oost
 

HOLTEN - Reisorganisatie Oad uit Holten wil af van de lange zomer-vakantie in Nederland. Dat zei Oad-directeur Frankenhuis woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Frankenhuis pleit voor veel kortere zomervakanties en de mogelijkheid voor ouders om flexibel vrije dagen op te nemen. Volgens Frankenhuis zijn gezinnen met kinderen altijd de dupe omdat ze gebonden zijn aan drukke en dure vakantieperiodes.

Daarnaast werd woensdag bekend dat Oad met ingang van dit seizoen sponsor is van de KNVB. De reisorganisatie en de voetbalbond zetten hun handtekening onder een contract voor zes jaar. Oad verzorgt voor de KNVB al jaren de vervoers- en verblijfs-arrangementen van spelers, fans en officials.

 
03-09-2008  

Gemeente Hengelo bepaald zelf type woningen


Het nieuwe bouwen in Hengelo?
 

HENGELO - De gemeente Hengelo wil zelf bepalen welke huizen er in de stad worden gebouwd. De gemeente heeft daarom een woningbouwregisseur aangesteld.
De regisseur moet er ook voor zorgen dat er genoeg huizen worden gebouwd waar vraag naar is. De afgelopen jaren zijn er in Hengelo steeds minder huizen gebouwd. De huizen die werden opgeleverd waren niet populair bij woningzoekers. Om het woningaanbod in Hengelo op peil te houden wil de gemeente per jaar 410 woningen gaan bouwen in verschillende wijken.

Voorbeelden van rare huizen.

 
03-09-2008  

Plopsaland Coevorden jaar uitstel

 

COEVORDEN - De komst van pretpark Plopsaland naar de gemeente Coevorden is ernstig vertraagd. De bouwkosten blijken veel hoger dan verwacht en ook is nog geen geschikte aannemer gevonden.

De bedoeling was het park met attracties en figuren als kabouter Plop, Bumba en Piet Piraat dit jaar met Kerstmis te openen. De gemeente Hardenberg die enthousiast is over de komst van Plopsaland betreurt de vertraging. Het kan echter wel een jaar langer duren dan gepland. 

 
03-09-2008  

Sint Maartens beste woonzorg in Overijssel

 

LOSSER - Volgens consumentenonderzoek is Woonzorgcentrum Sint Maartens-Stede in Losser de beste zorginstelling van Overijssel. De instelling haalt een bijna perfecte score op onderdelen als veiligheid, aandacht voor cliënten en de inspraak van cliënten op hun eigen zorg. Het slechtst scoort verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn. Sinds dinsdag is de kwaliteit van ongeveer 1200 Nederlandse zorginstellingen met elkaar te vergelijken op de website KiesBeter.nl

 
04-09-2008  

Spoortunnel Wierden, 6 huizen plat

 

WIERDEN - De omwonenden van de spoorovergang bij het station in Wierden zijn geïnformeerd over de plannen voor de aanleg van een tunnel. Voor de beoogde aanleg moeten 6 huizen en het strijkijzermuseum van de fam. Reekers worden afgebroken. De tunnel moet de doorstroom van het verkeer van en naar het centrum bevorderen. De aanleg van de tunnel vergt een jaar en tijdens de bouw zal het treinverkeer 2 à 3 weekeinden gestremd zijn. Het werk moet in 2012 klaar zijn.

 
04-09-2008  

PvdA-raadslid Dalfsen rijdt in op bedrijfsleider

 

DALFSEN - De man die afgelopen weekend in Dalfsen is opgepakt voor het inrijden op de bedrijfsleider van bouwmarkt Formido, is  gemeenteraadslid K.M. K. van de PvdA. Het raadslid kreeg in de bouwmarkt woorden met de bedrijfsleider - na een twee jaar lopend 'geschil' over een partij tegels - en werd uit de winkel gezet. Daarop stapte K. woedend in de auto en reed achterwaarts in op de bedrijfsleider. De PvdA-fractie wacht volgens fractieleider Wiltvank het onderzoek naar het raadslid af, voor de fractie nadere besluiten neemt. Lees meer

 
04-09-2008  

Wethouder Dinkelland doet niets fout

 

DINKELLAND - Volgens universitair hoofddocent Staatsrecht Mr. J.W.L. Broeksteeg van de Radboud Universiteit Nijmegen handelt wethouder Engbers van de gemeente Dinkelland niet in strijd met de wet. De wethouder werd door de fracties van de VVD en Lokaal Dinkelland verweten in strijd met de wet te handelen door nog steeds niet te zijn verhuist naar de gemeente. De beide oppositiepartijen vinden dat daardoor besluiten van Engbers onwettig zijn. Volgens staatskundige Broeksteeg is het aan de gemeenteraad hoelang men de wethouder toestemming geeft elders te wonen. Engbers die voor 1 juli zou moeten zijn verhuist, woont in Oldenzaal omdat de verbouwing van zijn nieuwe huis in Ootmarsum langer duurt dan gepland. 

 

 
05-09-2008  

Financieel schandaal gemeente Enschede


Weth. Myra Koomen van Werk & Inkomen
 

ENSCHEDE - Naar nu pas bekend is geworden, heeft de gemeente Enschede in 2005 ruim 600.000 euro verloren door het faillissement van reïntegratiebedrijf Kliq. Het college van B&W informeerde de gemeenteraad pas deze week over het verlies. Burgerbelangen Enschede eist opheldering van het college waarom pas nu de raad is geïnformeerd. De fractie vermoedt eveneens dat de affaire meer heeft gekost omdat door Kliq niemand naar een baan is begeleid en deze werkzoekenden door de gemeente nogmaals naar een ander reïntegratiebureau zijn gestuurd en dat daar ook de nodige pecunia voor op tafel is gelegd. 

Politiek verantwoordelijk wethouder Myra Koomen, werd in 2006 door het CDA gevraagd om wethouder te worden en verhuisde daarom van Markelo naar Enschede. Ten tijde van het echec in 2005 had zij nog geen functie in het Enschedese.

 
05-09-2008  

Raadslid Mohammed Kaied doet ook aangifte

 

DALFSEN - Het Dalfser gemeenteraadslid Mohammed Kaied, die zaterdag werd opgepakt voor poging tot doodslag, doet aangifte van mishandeling. De in Beiroet geboren Kaied ontkent opzettelijk de bedrijfsleider van de Forbido te hebben aangereden, maar zegt zelf te zijn mishandeld toen hij de bouwmarkt werd uitgezet. De radiodiagnostisch laborant van het Isala ziekenhuis te Zwolle, heeft 3 dagen in voorarrest gezeten voordat de rechter-commissaris besloot hem vrij te laten. Inmiddels zeggen ook andere ondernemers in Dalfsen problemen met Kaied te hebben meldt de Telegraaf. ook zij zouden geld te goed hebben van het Dalfser raadslid. De PvdA in Dalfsen wacht voorlopig de ontwikkelingen af.

 
05-09-2008  

Deventer maakt 3 ton vrij voor internetten


Wethouder Adema
 

DEVENTER - Wethouder Adema van de gemeente Deventer, wil dat alle gezinnen met schoolgaande kinderen thuis kunnen internetten. De meeste scholen gaan er volgens de wethouder ten onrechte van uit dat iedereen thuis internet heeft. Wethouder Adema vindt internet onontbeerlijk bij het hedendaagse onderwijs en wil ook voorkomen dat het niet beschikken over internet stigmatiserend werkt. Volgens Adema kunnen ongeveer 1200 kinderen in Deventer door financiële omstandigheden thuis niet beschikken over internet. De gemeente Deventer maakt daarom in de komende 2 jaar 300.000 euro vrij om deze achterstand weg te werken. 

 
05-09-2008  

Dode in Hoogeveen, Vroomshoper gearresteerd

 

HOOGEVEEN - Een 47-jarige man uit Vroomshoop is vrijdagmorgen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij. Lees verder

 
06-09-2008  

Twenterand wil schuilhut Almeloër slopen

 

VROOMSHOOP - Aan de Kalkwijk in Vroomshoop staat een schuilhut die volgens de gemeente Twenterand door de eigenaren G. Hemmink in Vroomshoop en J. Andela in Almelo wordt gebruikt als recreatiewoning. Volgens de gemeente is dat strijdig met de in 1974 verleende vergunning als schuilhut. Ook een verplaatsing en het vergroten in 1999 is volgens de gemeente illegaal. Wethouder Koops van 't Jagt noemt het opleggen van een dwangsom van 30.000 euro - om het bouwsel binnen 6 weken te slopen - het sluitstuk van een heel traject.

 
07-09-2008  

Muziek Explosie en marathon-uitzending

 

ERGENS IN DE WEITEMANSLANDEN - Het fenomeen radio-amateurs bestaat al vele jaren. Vooral op het platteland blijft men de radiocontroledienst uitdagen met marathonuitzendingen. Zo ook de radiomakers van de zender Muziek Explosie. Vrijdagmorgen om 10.00 uur begonnen met de uitzending en dat vier dagen lang aan één stuk tot maandagmorgen 10.00 uur. Om e.e.a. op te leuken heb je naast de gigantische mast nog een agregaat nodig, toiletten en een feesttent voor een natje en een droogje en dan houdt je dat met de 'incrowd' wel uit. Nee we gaan niet de plek van uitzending verraden, want het blijft voor de radiomakers natuurlijk een spel met de radiocontroledienst wiens boetes ook niet mals zijn. Luisteren kunt u echter via FM 94.3 

Tentje, mastje, apparatuur, aggregaat, toilet en drank alles is aanwezig. Loat goan!

 
08-09-2008  

CDA: Sportsubsidie Twenterand beter verdelen

 

TWENTERAND - Het CDA in de gemeente Twenterand vindt dat de sportsubsidie die de gemeente heeft ontvangen van de provincie beter verdeelt moet worden dan het college van B&W voorstelt. Volgens de fractie van het CDA komen de zaalsporten er bekaaid af omdat bijna alles naar de buitensport gaat zoals voetbal, atletiek en korfbal. Het CDA wil daarom een nieuw onderzoek en overleg met het platform Binnensport. 

 
08-09-2008  

Aanbesteding warmtenet Hengelo mislukt

 

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft de aanbesteding voor de aanleg van een warmteleidingnet in Hart van Zuid stilgelegd. Voor de aanbesteding heeft zich slechts één bedrijf gemeld dat de klus voor 11 miljoen euro wil klaren. B&W vinden dat te duur en gaan zich nu beraden.

 
08-09-2008  

Enrichment Technology zoekt vakmensen

 

ALMELO - Enrichment Technology Companay (ETC) de verzelfstandigde producent van ultracentrifuges voor het verrijken van uranium te Almelo is dringend op zoek naar vakmensen uit de verspanende metaalindustrie. In de komende twee jaar verwacht het bedrijf 100 extra personeelsleden nodig te hebben. In de Almelose vestiging werken momenteel 590 fte's. Wereldwijd zijn er dat inmiddels 1590. ETC is een jointventure van Urenco en het Franse Areva dat wereldleider is in kernenergie. 

De visie van Greenpeace-oprichter Patrick Moore. 

 
09-09-2008  

Kamervragen over luchthaven Twente

 

DEN HAAG - Minister Bos van Financiën zal de Tweede Kamer aan de hand van twintig vragen moeten uitleggen waarom in de aanbestedingsprocedure rond de luchthaven Twente een bedrag van 6,5 miljoen euro nodig heeft voor het 'rijklaar' maken van het vliegveld. Lees verder

 
09-09-2008  

Medisch Spectrum ontslaat 200 medewerkers


Toekomstige nieuwbouw Medisch Spectrum
 

ENSCHEDE - Bij het Medisch Spectrum Twente verdwijnen de komende maanden 200 arbeidsplaatsen. Dat komt neer op bijna 7 procent van het totale aantal fte’s. Naast arbeidsplaatsen verdwijnen er ook 42 bedden. Volgens Herre Kingma, voorzitter van de raad van bestuur, is de ingreep noodzakelijk. Het ziekenhuis maakt een miljoenenverlies, in 2007 maar liefst 3,8 miljoen euro en dat verlies gaat in 2008 door.

Veel kritiek is er te lezen via diverse gastenboeken op het internet. Één reactie via de website van TC Tubantia willen wij u niet onthouden. 

Komt het dan toch nog zo ver dat je straks een manager aan je bed hebt staan? Ik bedoel; als je voortdurend mensen van de werkvloer haalt, dan houd je straks alleen maar managers over. Na ja, zo'n gast kan natuurlijk wel exact uitrekenen wanneer je dood gaat.
Ilse de Jong - 09-09-2008 | 10:08 
 

 
09-09-2008  

Carint ontslaat baas thuiszorg regio Borne

 

BORNE - Directeur E. Boerkamp van de Carintgroep Noordoost-Twente/Borne is op non-actief gesteld.

Het personeel is hierover gistermiddag ingelicht tijdens een bijeenkomst in het kulturhus in Borne. De maatregel heeft te maken met 'de financiële situatie in deze regio van Carint', aldus interim bestuursvoorzitter J.T.M. Hofhuizen van de Carint Reggeland Groep.

Lees verder

 
09-09-2008  

Gedwongen ontslag MST onbespreekbaar

 

ENSCHEDE - Voor de bonden zijn gedwongen ontslagen bij het MST in Enschede onbespreekbaar. De bonden hoorden maandag dat het Enschedese ziekenhuis 200 banen schrapt en voelen zich daardoor overvallen. Wel was de bonden een komende reorganisatie bekend, maar dat ook ontslagen zouden valllen kwam als donderslag bij heldere hemel. Het ziekenhuis gaat uit van banenverlies bij ondersteunde diensten, maar sluit niet uit dat er ook banen verdwijnen in de directe zorg. Ook vervallen 42 bedden. Op 23 september hebben de bonden een gesprek met de directie van MST.

 
09-09-2008  

Excuses van B&W Enschede verlies rond Kliq

 

ENSCHEDE - Rond het financiële debacle van het failliete reïntegratiebureau Kliq in 2005 waarbij de gemeente Enschede voor 6 ton het schip in ging, heeft het college van B&W toegegeven fouten te hebben gemaakt. Het kapitale verlies werd pas nu bekend. Burgerbelangen wilde daarop openheid en kreeg dat maandagavond in de raadsvergadering waarbij het college haar excuses aanbood voor de gemaakte fouten.  

 
09-09-2008  

Enschede akkoord bouw Aquadrome

 

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat een buitenbad bouwen bij het zwemparadijs Aquadrome. De bouw van het uitenbad kost ruim 3 mijloen euro. Het bad moet in 2010 klaar zijn. Men verwacht dat veel Enschedeërs die nu nog naar Gronau (D) uitwijken, straks weer in het nieuwe buitenbad gaan zwemmen.  

 
09-09-2008  

Zwolle tast in buidel voor poptempel

 

ZWOLLE - Voor een onderzoek naar uitbreiding van poptempel Hedon heeft de gemeente Zwolle 55 duizend euro uitgetrokken. Hedon wil graag uitbreiden, omdat veel grote acts Zwolle nu links laten liggen. Hedon noemt daarbij bands als Kane en Within Temptation. Een extern bureau gaat kijken wat de kansen voor een extra zaal zijn en waar die moet komen te staan. Ook wordt er gekeken naar een eventuele samenwerking met theater De Spiegel.  Resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

 
10-09-2008  

Stoomtrein langs Twentse attracties

 

HAAKSBERGEN - De Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen wil een nieuwe verbinding maken tussen de toeristische attracties in Twente. Daarvoor moet de spoorlijn worden doorgetrokken van Boekelo naar Hengelo. 

De lijn loopt dan onder meer langs de brouwerij van Grolsch, het FC Twentestadion, uitgaanscentrum Go Planet Parc, techniekmuseum Heim en pretpark De Waarbeek. In de plannen van de MBS is ook een nieuwe brug opgenomen die de vorm moet krijgen van de bekende Grolsch-beugel.

Of de stoomlocomotief ook de geur van een vers brouwsel moet gaan verspreiden is nog niet bekend.

 
10-09-2008  

Defribilators voor buitengebieden.

 

HENGELO - De gemeente Hengelo stelt voor Beckum en de buurtschappen Oele en Twekkelo een defibrillator beschikbaar. De gemeente Hengelo heeft dat besluit genomen omdat de ambulance in de buitengebieden een relatief lange aanrijtijd heeft. Met de defibrillator kunnen mensen veel sneller geholpen bij een acute hartstilstand. In de sportparken De Noork, Slangenbeek en Vikkerhoek in Hengelo worden de apparaten ook opgehangen.

 
10-09-2008  

Denktank ontwikkelt toekomst Rijssen-Holten

 

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten wil een Denktank vormen met wijze lieden om de verschillende projecten in de gemeente beter op elkaar af te stemmen. Bij de ontwikkeling van diverse projecten zoals het Kulturhuus en centrumplan met winkels en bewoning wordt nog teveel langs elkaar heen gewerkt. De Denktank moet een totaalvisie ontwikkelen hoe de gemeente Rijssen-Holten haar toekomst vorm wil geven. In oktober gaat de Denktank van start.

 
10-09-2008  

Asito wordt grootste in thuiszorg van Nederland

 

ALMELO - Asito Dienstengroep uit Almelo neemt de schoonmaaktak van thuiszorgorganisatie Evean over. Evean is een dochtermaatschappij van Espria. Samen met Espria zet Asito ook een facilitair bedrijf op voor de zorgcentra van Espria. Door de overname en samenwerking ontstaat in de thuiszorg de grootste schoonmaakorganisatie van Nederland. Het aantal werknemers overstijgt de 12.000 die voor een totale omzet zorgen van 120 tot 150 miljoen euro. De thuiszorgschoonmaakdiensten van Asito worden ondergebracht bij dochter TSN eveneens in Almelo gevestigd.

De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) stelt als voorwaarde dat de huishoudelijke activiteiten van Asito in de gemeente Zwolle worden afgestoten. "Daar kunnen we ons in vinden", zegt algemeen directeur Hans Kroeze van Asito. Volgens Kroeze verdwijnen door de fusie geen banen. De gehele dienstengroep van Asito stijgt door de overname naar boven de 50.000 werknemers. Asito is een familiebedrijf en structureel winstgevend met een omzet van boven de 600 miljoen euro op jaarbasis en het begon allemaal in Almelo met als naam; Alle stof in twente opruimen.  

< De voorzitter van de Raad van Commissarissen mevr. M. van Riemsdijk en directievoorzitter Hans Kroeze op de cover van Twentevisie

 
11-09-2008  

Marktpromenade Haaksbergen aan zijden draadje.

 

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen heeft een conflict met de projectontwikkelaar van het Marktpromenadeplan, Rabo Vastgoed BV te Utrecht, over de realisatie van de plannen voor de kern van het dorp. De projectontwikkelaar wil meer geld van de gemeente om het plan te kunnen realiseren, maar Haaksbergen is het daar niet mee eens en wil dat de projectontwikkelaar zich aan eerder gemaakte afspraken houdt. Dat heeft het college van B&W van Haaksbergen de projectontwikkelaar in een brief duidelijk gemaakt. Op deze brief heeft de projectontwikkelaar na drie weken nog niet gereageerd. Ook wil Haaksbergen de plannen voor een vernieuwd centrum mogelijk alsnog aan de Raad van Europa voorleggen. Eerder vroeg de oppositie daarom, maar toen werd dat door het college en coalitie als overbodig beschouwd.

Lees ook de reactie van Rabo Vastgoed in Tc Tubantia.

 
11-09-2008  

Ook een fiets met navigatiesysteem?

 

ALMELO - Fietsliefhebbers kunnen nu enkele zogenoemde knooppuntenroutes rijden met een navigatiesysteem. Normaal stellen ze door het volgen van bordjes hun eigen tocht samen, maar die informatie kan nu ook via internet in een navigatiesysteem worden gezet. Het is een initiatief van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en de Regionale Bureaus voor Toerisme. Door niet continue op de bordjes te hoeven letten, kunnen fietsers meer genieten van de natuur en weten ze altijd waar ze zijn.

 
11-09-2008  

Nieuwe aanpak van inburgering in Almelo

 

ALMELO - De Gemeente Almelo start met een hernieuwde aanpak van inburgering en integratie. Dat staat in de Inburgeringagenda 2008-2010 die het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft vastgesteld. Het college kiest voor nieuw beleid, omdat integratie in onze multiculturele samenleving een nieuwe impuls nodig heeft. De nieuwe aanpak bestaat ondermeer uit wijkgerichte inburgering en het inschakelen van persoonlijke taalcoaches. Daarnaast start Almelo met de interactieve ontwikkeling van een integratievisie in samenwerking met de Duitse stad Münster. Voor deze nieuwe aanpak van inburgerring en integratie ontvangt de Gemeente Almelo subsidies vanuit het Rijk en de Euregio.

 
12-09-2008  

Militairen toch terug naar vliegbasis Twente?

bron: Tc Tubantia
 

ENSCHEDE - Het kabinet moet zich serieus buigen over de mogelijkheid om het militaire vliegverkeer dat nu nog de vliegbasis Eindhoven als thuisbasis heeft te verplaatsen naar Twente. Daartoe is een heroverweging van het vliegveld Twente voor militair gebruik aan de orde.

Dat stelt de commissie-Alders in een concept-advies aan het kabinet over de ontwikkeling van Schiphol in de periode 2010 tot en met 2020. Naar verwachting komt de commissie onder leiding van voormalig PvdA-minister Alders met een definitief advies over de nationale luchthaven. Lees verder

 
12-09-2008  

Provinciale aanpak van loverboy's probleem

 

ALMELO - Het probleem van de 'loverboys' zal voortaan in heel Overijssel op dezelfde manier worden aangepakt. De provincie heeft daarover afspraken gemaakt met Deventer, Enschede, Hengelo en Almelo. Loverboys zijn jonge mannen die meisjes verleiden en dan tot prostitutie dwingen. In Almelo werd er zelfs al een film over gemaakt. Veel meisjes die slachtoffer werden van loverboys lieten dit in de film zien. De samenwerking tussen de vier gemeenten en de provincie is een uitvloeisel van het project 'aanpak loverboys Twente en Salland'. Dat is twee jaar geleden opgezet om de aanpak van Zwolle ook in de rest van de provincie in te voeren.

< Voor de premiëre van de film over loverboys waren veel regionale prominenten aanwezig.

 
13-09-2008  

PR-campagne van provincie Overijssel

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE - De provincie Overijssel mag en moet meer gezien worden. Daarom begint de provincie met een grote publieks-campagne, die twee jaar duurt.
De campagne vraagt aandacht voor het vele werk dat de provincie verzet op het gebied van de bereikbaarheid, de leefbaarheid en het platteland in Overijssel. Het openbaar vervoer heeft de primeur. Vanaf maandag rijden er 35 promotiebussen door Overijssel.
De provincie heeft 350.000 euro uitgetrokken voor de campagne.

< Gedeputeerde Job Klaassen gaf het startsein van de campagne

 
13-09-2008  

Gemeentebestuur Rijssen-Holten onder vuur

bron: Tc Tubantia
 

Beschamende bedeltocht voor kaarsen erebegraafplaats Holten

Sinds het begin van de jaren negentig is het een traditie.

Op kerstavond wordt door schoolkinderen bij alle 1394 graven op de Canadese Erebegraafplaats in Holten een brandende kaars geplaatst. Een indrukwekkende plechtigheid, met weinig woorden. De tekst op de kaartjes zegt genoeg. 'The light of the future will overcome the darkness of the past'.

Lees verder

 
13-09-2008  

NRC: Met jongleren krijgt Bos begroting rond


Hoofdredactrice NRC, Birgit Donker
 

DEN HAAG - De NRC heeft het embargo van publicatie van de Rijksbegroting, die dinsdag a.s. door het kabinet tijdens Prinsjesdag zou worden gepresenteerd, doorbroken en vandaag uitvoerig in de gedrukte vorm van de krant beschreven. Op internet heeft NRC zelfs de nota in zijn geheel gepresenteerd. NRC heeft niet de 'geheimhoudingsplicht' ondertekent maar heeft de informatie op andere wijze verkregen. Het embargo van vroegtijdige publicatie staat al jaren onder druk. Ook RTL publicerde in het verleden al gedeelten uit de miljoenennota vroegtijdig. Wel geeft hoofdredactrice Birgit Donker een verklaring waarom NRC de Begrotingsvoorstellen publiceert.   

Nederland is financieel-economisch gezond volgens het kabinet. Minister Bos (Financiën) heeft de randen van het begrotingsbeleid moeten opzoeken om dat voor elkaar te krijgen.

Is Wouter Bos een wonderdokter, een jongleur of een marskramer?
De minister van Financiën presenteert zich als een wonderdokter die Nederland financieel-economisch gezond houdt in zware tijden. In Europa stagneert de economie, de wereld siddert door de financiële crisis, de inflatie wakkert aan. Hier blijft de koopkracht volgend jaar op peil, gaan de lasten omlaag en neemt het begrotingsoverschot toe.Lees verder

Koopkracht voor velen minder    

Macro-economische verkenning 2009

 
14-09-2008  

UT boert goed door externe geldbronnen

 

ENSCHEDE - De Universiteit Twente boert goed door de hoeveelheid geld die men weet aan te boren uit externe bronnen. Volgens het onderzoek van het Rathenau Instituut staat de ondernemende Twentse universiteit op de derde plaats na de universiteiten Wageningen en Eindhoven bij het aanboren van fondsen uit het bedrjjfsleven. Bij het geld aanboren uit wetenschappelijke fondsen staat de UT zelfs op de eerste plaats. 

 
14-09-2008  

1200 Melkveeboeren naar symposium Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN - Zaterdag trokken 1200 melkveeboeren naar de Weitemanslanden op de grens van Almelo en Vriezenveen om een symposium bij te wonen over de toekomst van het melkveebedrijf. Boer Lenferink liet er zijn hypermoderne bedrijf zien, waar 38 koeien tegelijk op de carrousel gemolken kunnen worden. De moderne stallen vergden een investering van ruim 71/2 ton euro.

Kernvraag van het symposium: Zijn de melkveebedrijven in Overijssel klaar voor 2015, het jaar waarin de melkquota worden afgeschaft en ieder zijn eigen boontjes moet doppen. Boer Elferink is er in ieder geval klaar voor.

Kijk naar het filmpje op RTV Oost.

< De ultramoderne koeienstal van de fam. Lenferink

 
15-09-2008  

VVD wil ontwikkelingshulp halveren

 

DEN HAAG - De VVD wil de ontwikkelingshulp met bijna de helft verminderen: het budget moet van 0,8 naar 0,44 procent van het bruto binnenlands product. De partij wil ook geen subsidies meer geven aan organisaties als Oxfam Novib en Cordaid. De VVD wil met het lagere budget de private sector in arme landen steunen. Daardoor moeten daar sterke middenklassen ontstaan die regeringen ter verantwoording roepen. Alleen zo kan de democratie zich er ontwikkelen, zegt de VVD. Ook de economie ontwikkelt zich pas, als hulpverslaving van die landen wordt doorbroken, zegt de liberale partij.

Over het opheffen van allerlei Europese importbeperkende maatregelen zegt de partij niets.

 
15-09-2008  

Muziekkwartier nog niet in bedrijf.

 

ENSCHEDE - Poppodium Atak is teleurgesteld over het afgelasten van de openingsavond in het nieuwe Muziekkwartier. Doordat er nog steeds aan het pand gewerkt wordt kon Atak haar publiek afgelopen zaterdag nog niet ontvangen. Ondanks de toezegging dat vandaag Podium Twente een kassa zou openen is dit toch uitgesteld door de bouwvertraging. Eerder besloot de Muziekschool Twente al nog niet te verhuizen naar het nieuwe pand, ze verwachten deze problemen al. Eind deze maand moet het Muziekkwartier toch echt helemaal klaar zijn.

 
15-09-2008  

Den Oudsten sluit smartshop Kosmic Kitchen

 

ENSCHEDE - Burgemeester Den Oudsten wil Smartshop Kosmic Kitchen aan de Korte Haaksbergerstraat in Enschede tenminste één jaar sluiten. Aanleiding is een controle in maart waarbij vijftig pillen werden aangetroffen. Nader onderzoek wees uit dat het om harddrugs ging.  

 

 
15-09-2008  

Voetbalcompetitie voor 45+'ers gestart.

 

BECKUM - Er is voor het eerst in Nederland een speciale competitie voor mannen ouder dan 45 jaar gestart. Zeven Twentse clubs doen dit eerste seizoen mee in de competitie. de KNVB hoopt dat de komende jaren meer clubs 45+ teams zullen oprichten Lekker in competitieverband voetballen op je oude dag, voor veel liefhebbers van de sport is dat niet weggelegd. Je was al voetbalveteraan op je 35 jaar bent. Maar we hebben er in Twente een oplossing voor, bij ons is de eerste 45+ seniorencompetitie gestart. Kijk naar een video van RTV-Oost>

 
16-09-2008  

Munsterman voorzitter RvB Wegener

 

APELDOORN - De onder het grote publiek bekend zijnde voorzitter van FC Twente Joop Munsterman, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Wegener Uitgeverijen te Apeldoorn. Munsterman was al waarnemer na het vertrek van Jan Houwert en dat leidde zelfs tot het aftreden van de Raad van Bestuur. Nu is dat bestuur weer volledig. Wegener Uitgeverijen werd eerder overgenomen door het Britse Mecom.  

 
17-09-2008  

Kondor Wessels schaakt op twee velden

 

ENSCHEDE - Volgens de stichting Alternatieven Vliegveld Twente is een nieuwe invulling van het gebied best mogelijk zonder vliegveld. De stichting wil op het 'voormalige' defensieterrein faciliteiten voor zorg, welzijn en recreatie en toerisme realiseren. Voor die doelstelling overhandigde de stichting aan gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel een intentieverklaring waarin diverse ondernemers zich uitspreken te willen investeren in het gebied. Opmerkelijk is dat Kondor-Wessels, het Rijssense bouwconglomoraat van Dik Wessels, zich ook bereid heeft verklaard aan die ontwikkeling te willen deelnemen. Het concern schaakt daarmee op twee velden, omdat het ook in de race is voor de exploitatie van een burgerluchthaven.

 
17-09-2008  

Hartritmestoornissen Annie Schreijer-Pierik

 

HENGELVELDE - CDA Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik liet vanwege hartritmestoornissen Prinsjesdag aan haar voorbij gaan. Voorlopig zal ze haar werk als kamerlid ook niet kunnen uitvoeren. Haar werkzaamheden worden voorlopig verdeeld door drie andere CDA-kamerleden uit Overijssel. 

 
17-09-2008  

Gert-Jan Oplaat voorzitter van de NVP

 

MARKELO - Kippenboer en oud VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo is tot voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders benoemd. De Markeloër was sinds juni interim-voorzitter van de NVP. Oplaat combineert de functie met zijn voorzitterschap van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland.

 
18-09-2008  

RvS geeft Enschede gelijk in woonbootconflict

 

ENSCHEDE - De Raad van State - het hoogste bestuursrecht orgaan in Nederland - oordeelde dat de gemeente Enschede goede afwegingen heeft gemaakt ten aanzien van het opheffen van de ligplaatsen van dertien woonboten in de Enschedese haven. De gemeente maakte nieuwe plannen voor de haven en bood de eigenaren aan de woonboten te kopen, maar 7 eigenaren weigerden en gingen de procedure aan bij de RvS. De gemeente is volgens de RvS niet verplicht in een andere locatie te voorzien. Voor de bezwaarmakers geldt nu geen andere mogelijkheid meer dan te verkopen of elders een aanlegplaats te vinden. 

< symbolisch plaatje

 
18-09-2008  

Drinkkeet Fleringen gesloten na alcoholvergiftiging


Er zijn ook meidenketen
 

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen heeft aan de Fleringerveldweg met onmiddelijke ingang een drankkeet gesloten. Dit gebeurde nadat duidelijk werd dat een 14-jarige jongen met verschijnselen van een alcoholvergifting per ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. De gemeente Tubbergen nam tot deze gebeurtenis de sociale functie van de 'drinkketen voor jongeren' als beleidslijn, maar dat staat nu ter discussie. Gebleken is dat in deze drinkkeet tegen betaling alcohol werd verstrekt en dan is een vergunning in het kader van de Drank en Horecawet vereist.  

In TC Tubantia reageerde de familie op wiens erf de drinkkeet werd gesloten als volgt; " Het is heel erg wat bij ons is gebeurd. De jongen heeft teveel gedronken, gelukkig gaat het nu allemaal goed met hem", vertelt mevrouw P. Kroeze. De gemeente sloot in haar ogen de verkeerde drankkeet. "Wij hebben twee keten op ons erf, de plek voor oudere jongens is gesloten. Die jongens hebben er niets mee te maken." Lees meer... 

Stelling: Op het platteland zijn per hoofd van de bevolking meer horecabedrijven dan in de stad. 

Het cultuurtje in beeld en nog eentje

 
18-09-2008  

Strenge alcoholcontrole tijdens Hellendoorn Rally

 

HELLENDOORN - Tijdens de Hellendoorn Rally zal de politie streng controleren op alcoholgebruik door de toeschouwers. Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) is dat namelijk verboden. Eveneens is volgens de APV het bij zich dragen van aangebroken flessen en blikjes alcoholhoudende drank verboden. Ook rond het parcours geldt een verbod op verkoop van alcoholhoudende drank. Aanleiding tot de scherpe controle is de overlast van de laatste jaren tijdens de Hellendoorn Rally. Geconstateerde overtreding leidt dus zeker tot een boete. U bent dus al vast gewaarschuwd.

< Voor de 'piloten' geldt ook een alcoholverbod

 
20-09-2008  

Dinkelland boos op Hengelo en Borne

 

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland is boos op de gemeenten Hengelo en Borne omdat ze toch doorgaan met de planontwikkeling van het gebied rond de Deurningerbeek. Wethouder Kleisen toonde zich uiterst verbaasd over een schriftelijke uitnodiging om maandag a.s. te komen praten over die ontwikkelingsvisie. Dinkelland had beide gemeenten al laten weten niet mee te willen werken omdat Dinkelland andere prioriteiten in het gebied heeft.

 
20-09-2008  

Oldenzaler wil veemarkt in Apeldoorn

 

OLDENZAAL - De Oldenzaalse veehandelaar Henk Mensink heeft het initiatief genomen om in Apeldoorn of omgeving weer een Veemarkt te organiseren. Voorheen kende Zwolle veemarkten totdat 7 jaar geleden daar door de MKZ-crisis een einde aan kwam. Op de Apeldoornse veemarkt moeten uit de internationale markt wekelijks zeker 500 koeien, schapen en paarden worden verhandeld om het initiatief rendabel te maken. 

< foto van de veemarkt te Purmerend die vorig jaar ophield te bestaan

 
20-09-2008  

Warenmarkt Go Planet onwettig

 

ENSCHEDE - De warenmarkt bij Go Planet is onwettig zo gaf de gemeente Enschede de directie te kennen. Aanleiding was de klacht van de marktbond waardoor de gemeente actie ondernam. Volgens de gemeente bevat de markt teveel koopwaa die op een warenmarkt thuis hoort. Desondanks laat de directie de warenmarkt bij Go Planet morgen gewoon doorgaan.

 
21-09-2008  

Graffity-spuiter uit Zwolle gezocht in USA


Het beeldmerk van KRAE
 

AMSTERDAM - De politie in New York en de Amerikaanse justitie zijn op zoek naar de graffitiartiest Robbert B. uit Zwolle. De Nederlander werd onlangs na een wilde achtervolging over metrorails aangehouden wegens het bekladden van wagons. Hij verscheen afgelopen donderdag niet voor de rechtbank in New York en wordt nu door de Amerikanen internationaal gezocht. Robbert B. hangt een maximale gevangenisstraf van 4 jaar boven het hoofd. Lees verder…

 
22-09-2008  

Wijnboer uit Balkbrug maakt beste rosé

bron: RTV oost
 

BALKBRUG - Wijnproducent De Reestlandhoeve in Balkbrug maakte de beste Nederlandse rosé. Dat blijkt de nationale wijnkeuring 2008 die zondag is gepubliceerd. De beste Nederlandse rode wijn komt uit Schijndel en de beste witte wijn wordt in Erichem gemaakt. Volgens de wijnkenners wordt de kwaliteit van de Nederlandse wijn steeds beter. De keuringscommissie gaf dit jaar 39 medailles aan Nederlandse wijngaarden, vorig jaar waren dat er nog 17. Er deden 43 wijngaarden mee aan de verkiezing.

 
22-09-2008  

Wierden plaatst eerste mantelzorgcontainer

 

WIERDEN - Voor mensen die zorg benodigen en nog niet naar een verzorgingshuis willen, heeft de fa. Pas Aan een 'zorgcontainer' ontwikkelt die in de tuin bij het huis geplaatst kan worden. De gemeente Wierden heeft inmiddels een eerste container geplaatst en in gebruik genomen. Reggeland is de zorgvoorziener. De zogenaamde zorgkamer is van alle gemakken voorzien zoals aangepast bed, tillift, badkamer e.d. De zorgkamer kan via een sluis aan het woonhuis worden verbonden, zodat ook partners en familie benodigde mantelzorg kunnen verlenen met als doel langer thuis wonen en langer privacy voor de patiënt.

Kijk naar het filmpje van RTV Oost         Nog meer info...

 
22-09-2008  

Almelo's plan voor PRT en Zwolle voor tram


De Amsterdamse laagvloer tram Combino, een produkt van Siemens, heeft nogal last van storingen.
 

ZWOLLE - In tegenstelling tot Almelo dat al jaren ambtelijk onderzoekt of een futuristisch 'Personal Rapid System' haalbaar is om het centrum met de Woonboulevard en het Twentborgziekenhuis te verbinden, onderzoekt Zwolle de mogelijkheid voor het aanleggen van een trambaan dwars door de stad. De tramlijn moet gaan lopen van het station naar het bedrijvenpark Oosterenk. Gedeputeerde Klaassen van de provincie Overijssel denkt dat op termijn de Oosterenk 15.000 werknemers zal kennen en het echt noodzakelijk wordt alternatieven te ontwikkelen voor de dagelijkse forensenstroom. Het Zwolse haalbaarheidsonderzoek moet nog dit jaar beginnen. Een groot deel van de Zwolse gemeenteraad reageert enthousiast. Wethouder Cnossen tempert dat en noemt realisatie voor 2020 niet mogelijk. Lees meer... 

 
23-09-2008  

Hardenberg verwacht miljoenenwinst in 2009

 

HARDENBERG - Het college van B&W van de gemeente Hardenberg verwacht in 2009 een winst van 2,1 miljoen euro zo staat in de gepresenteerde begroting 2009. Van de verwachte winst wil het college 1,35 miljoen euro investeren in het centrumplan Dedemsvaart. Ook wordt geïnvesteerd in een werkplan om in 2009 het aantal uitkeringsgerechtigden tot maximaal 400 terug te dringen. Voor 2012 wordt een begrotingstekort van 6 euroton voorzien. 

< Centrumplan Dedemsvaart

 
23-09-2008  

Saxion onderzoekt Weerselose markt


foto: De Planthof Communicatie Almelo
 

WEERSELO - Een groep studenten van Saxion Hogescholen afdeling Commerciële Economie start deze week met een onderzoek onder de bezoekers van de Weerselose Markt. Ze willen inzicht krijgen in wat er leeft bij de bezoekers. De Weerselose Markt trekt al tientallen jaren iedere zaterdag duizenden bezoekers uit heel Twente, Nederland en buitenlandse toeristen. De van oorsprong antiek en warenmarkt ontwikkelt zich steeds meer tot een zeer grote brede markt, deels open, deels overdekt, waar letterlijk alles wat maar te bedenken valt, te koop is voor scherpe prijzen. Het gaat om tweede handsgoederen, maar in veel gevallen ook om nieuwe waren. Tal van standhouders geven zelfs garantie voor aangekochte producten. Om de kwaliteit van de markt verder te verbeteren en nog meer nieuwe activiteiten aan te trekken wordt in opdracht van de exploitanten, de familie Busscher, een breed onderzoek gehouden dat moet leiden tot een Plan van Aanpak. Het onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid van De Planthof Communicatie.
De Weerselose Markt is iedere zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur. Zie ook www.weerselosemarkt.nl  

 
23-09-2008  

Tubantia stopt met de zondagkrant.

 

ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia stopt met het uitgeven van de zondagkrant. De ambitie was destijds naar een oplage van 80.000 exemplaren te groeien Directeur Bastet moet nu concluderen dat die doelstelling niet haalbaar is. "Nederland doet op zondag kennelijk liever andere dingen dan de kranten te lezen," meldt de krant vandaag. De laatste zondagkrant zal eind december voor de laatste keer in de brievenbus belanden. De bezorgkosten en de drukkosten voor de krant op zondag zijn hoog. De toestroom van abonnees en advertenties viel tegen. Ook de gedwongen winkelnering maakte de drukkosten hoog in vergelijk met vrije opdrachtgevers. De Twentse Courant Tubantia op Zondag verscheen op 7 maart 2004 voor het eerst. Het was de eerste zondagkrant van Nederland. Enkele weken later kwam ook de Telegraaf met een krant op zondag.

 
23-09-2008  

Marijke Nijhuis stopt bij Child Care Africa

 

ENSCHEDE - Marijke Nijhuis stopt bij Child Care Africa (CCA), de Enschedese hulporganisatie die door haar is opgericht. Ze was jarenlang het boegbeeld van CCA en verantwoordelijk voor veel inzamelingsinitiatieven. De organisatie meldt alleen dat de reden van haar vertrek persoonlijk van aard is. Het bestuur zal een commissie instellen om te kijken hoe de activiteiten worden voortgezet. Om het vertrek van Nijhuis op te vangen zal het bestuur van Child Care Afrika een commissie instellen die gaat kijken in welke vorm de activiteiten zal worden voortgezet. Er valt een boegbeeld en kloppend hart weg”, aldus voorzitter Abcouwer van Child Care Afrika.

 
24-09-2008  

Eric Post directeur bij De Kok Accountants

 

ALMELO - Per 1 oktober a.s. wordt Eric Post (37) algemeen directeur van De Kok Accountants & Adviseurs. De Kok is een der oudste accountantskantoren in oost-Nederland met vestigingen in Almelo, Enschede, Denekamp en Eibergen met 70 werknemers. De nieuwe algemeen directeur is al sinds 1996 werkzaam bij het kantoor. De Kok Accountants & Adviseurs houdt zich bezig met advisering op fiscaal gebied, administratie en salarisverwerking, P&O beleid, verzuimbeleid en Estate planning (nalatenschapadvies).

 
24-09-2008  

Goud en zilver voor Twentse bouwvakkers


Stephan Kemna, Dennian Paarhuis en Roy Smit
  ROTTERDAM - Het bouwteam met Stephan Kemna, Dennian Paarhuis en Roy Smit uit Twente heeft geëxcelleerd tijdens de Euroskills in Rotterdam. Als ploeg sleepten ze goud in de wacht, maar hun individuele prestaties waren ook twee keer goud en een keer zilver waard.
EuroSkills 2008 is het Europees kampioenschap voor tal van beroepen voor jonge vaklieden. Het werd vorige week voor het eerst gehouden in Ahoy Rotterdam. Er namen teams uit dertig Europese landen deel aan de wedstrijden. Zij namen het tegen elkaar op in 49 verschillende beroepen. Metselaar Kemna, uitvoerder Paarhuis en koperslager Smit uit respectievelijk Mander, Vroomshoop en Enschede, vormden een bouwploeg met een timmerman uit het zuiden van het land (overigens ook goed voor goud) en een tegelzetter uit Noord-Holland.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-09-2008  

Stichting Enschede Promotie bodemloze put

 

ENSCHEDE - Het Enschedese college van B & W wil nog eens 150.000 euro beschikbaar stellen voor de stichting Enschede Promotie. Eerder dit jaar stopte de gemeente al een kwart miljoen euro in de kas van de stichting. Reden is dat Enschede Promotie kampt met financiële problemen. Het jaarlijkse budget bedroeg al 1.225.000,00 euro. Het college wil wel dat er een onderzoek wordt gestart naar de verbetering van de coördinatie van het evenementenbeleid. Wel moet de gemeenteraad nog instemmen met het collegevoorstel.

 
24-09-2008  

Heeft minister Bos de boel belazerd?

 

DEN HAAG - Minister Bos heeft nog maar 6 miljoen euro beschikbaar voor een herstart van de luchthaven Twente. Dat heeft de minister aan een aantal kamerleden laten weten. Voor de doorstart was 11 miljoen beschikbaar, maar op wonderbaarlijke wijze heeft Bos al 5 miljoen aan andere zaken uitgegeven. De minister blies onlangs een aanbesteding af omdat volgens hem de kandidaten zoals Reggeborgh Beheer en OAD te weinig geld in een heropening wilde stoppen. Een andere kandidaat bleek achteraf Maastricht/Aachen Airport te zijn. Door de 'koppen' bij elkaar te steken, bleek dat zij hadden ingeschreven voor 9 miljoen en dat was minister Bos met de 'wetenschap' dat hijzelf geen 11 miljoen euro subsidie meer beschikbaar had maar nog maar 5 miljoen euro, te weinig.  De minister blies de aanbesteding af onder het mom dat er te weinig gegadigden waren en ook nog eens te weinig geld wilden investeren. De kamerleden willen nu van de minister weten waar het ontbrekende geld aan is besteed. Bovendien trekken beide concurrenten nu gezamenlijk op nadat Dick Wessels van Reggeborgh Beheer daartoe het initiatief had genomen. Woutertje Bos heeft dus nog wat uit te leggen!  

 
24-09-2008  

Zwolse scotch als promotie-bottle

 

ZWOLLE - Wie zijn gasten een lokale delicatesse wil offreren hoeft zich niet langer te behelpen met Zwollenaartjes (mierzoete gebakjes) of Zwolse balletjes (dito snoepjes). Er zit een Zwolse whisky aan te komen, en niet één van dertien- in-een-dozijn. "Dit wordt de Rolls Royce onder de single malts genoemd."  Lees verder

 
25-09-2008  

RvS geeft 'Natte Doorbraak' vrije baan

 

DEN HAAG - Tegen de aanleg van de 'Natte Doorbraak' door het Waterschap Regge & Dinkel speelden nog verschillende bezwaren ingediend door agrariërs die vreesden teveel te worden ingeperkt met hun bedrijfsvoering. Vooral de breedte van 75 meter achtte men buitensporig. De aanleg van de nieuwe beek in Twente kan echter ongewijzigd plaats vinden nu de Raad van State in hoogste instantie, op basis van een TNO-rapport over de waterhuishouding, heeft besloten de aanleg vrije baan te geven.

 
25-09-2008  

Benefietconcert van Marinierskapel


De Marinierskapel tijdens een openluchtconcert op Curacao
 

ALMELO - De Marinierskapel komt op 4 oktober naar Almelo om een benefietconcert te geven ten bate van de stichting Help Oost Europa. De stichting financiert o.a. een tehuis voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen en een tehuis voor alleenstaande moeders in Hongarije en een medisch centrum in Roemenië. Ook verzorgt de stichting regelmatig kledingtransporten naar voormalige oostbloklanden. 

Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop of aan de zaal. Voorverkoop 15.00 euro, 65+ 13,50 euro en aan de zaal 18.00 euro. Voorverkoopadressen: Alex Bloemkado - Bornsestraat 89, Dierenspeciaalzaak Rijksen - Sluiskade ZZ 135, de boekenwinkel in het ROC van Twente - Dijkstraat en elke ochtend bij het Depot van de stichting Help Oost Europa aan de Ootmarsumsestraat 180. Via email: info@helpoosteuropa.eu  of i.vandenbos@helpoosteuropa.eu  kan men ook kaarten bestellen. www.helpoosteuropa.nl  De zaalingang van het ROC van Twente is aan de Dijkstraat en het concert begint om 20.00 uur op zaterdag 4 oktober. 

 
26-09-2008  

Opnieuw grote fusie in thuiszorg

 

ALMELO - De Stichting Thuiszorg Noord West Twente en de Stichting ZorgAccent zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008 gefuseerd. Door de fusie ontstaat een grote organisatie met 2.300 medewerkers, 850 alphahelpenden en 730 vrijwilligers die optimaal kan inspelen op de zorgvraag in Noord West Twente. Ze zijn actief in Hellendoorn, Rijssen-Holten, Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden. De nieuwe naam van de Stichting wordt Stichting ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente. Per 1 januari a.s. moet de nieuwe stichting volledig geïntregeerd zijn. Sinds 1 januari 2006 vormden beide fusiepartners al een één holding. Lees meer...  

 
26-09-2008  

Twence: Meer groene stroom uit biomassa


v.l.n.r. gedeputeerde Theo Rietkerk en voorzitter Nico Schiphorst
 

HENGELO - Afvalverwerker Twence wil meer groene stroom uit biomassa halen. Nico Schiphorst (voorzitter Bio-energiecluster Oost Nederland en oud Cogas directeur) en gedeputeerde Theo Rietkerk ondertekenden daarvoor op vrijdag 12 september een convenant. Het cluster Bio-energie Oost Nederland is in juni dit jaar opgericht en is één van de samenwerkingsverbanden voor het Energiepact Overijssel, dat mikt op 20 % duurzame energie in 2020. Het gaat trouwens goed met Twence blijkt uit het financiële jaarrapport 2007.

Ook de gemeente Wierden gaat op proef snoeihout leveren aan Twence voor het maken van groene stroom. De gemeente heeft met Twence afspraken gemaakt voor een periode van twee jaar. Gedurende de proef kunnen Wierdense bedrijven en inwoners hun snoeihout gratis aanleveren bij het gemeentelijk afvalbrengpunt. Grotere hoeveelheden haalt de gemeente zelfs op.Het snoeihout uit de gemeente Wierden gaat naar de Biomassa electriciteitscentrale van Twence in Hengelo, waar uit de biomassa elektriciteit wordt gewonnen. Wierden hoopt op deze manier bij te dragen aan het milieubewustzijn onder de burgers. 

 
26-09-2008  

Test hybride bussen Regio Twente

 

ALMELO - In de regio Twente komt een test met hybride bussen. Alle 14 regiogemeenten werken aan het experiment mee. De test kan worden gehouden omdat staatssecretaris Tineke Huizinga 10 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het uittesten van schonere bussen. Ook de steden Rotterdam en Endhoven en de provincies Gelderland en Zuid Holland werken aan het testproject mee. Een deel van het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke bussen.

 
26-09-2008  

Dwangsom voor directie Go Planet

 

ENSCHEDE - Omdat de directie van Go Planet zich niets aantrekt van het verbod dat de gemeente heeft opgelegd tegen de te commerciële zondagmarkten, heeft de gemeente Enschede de directie van Go Planet een dwangsom van 10.000 euro per overtreding opgelegd. De exploitanten van Go Planet trekken zich niets aan van het dreigement van de gemeente Enschede en gaan gewoon door met de warenmarkten. Wel is het concept enigszins aangepast, maar men zal de opgelegde dwangsom bevechten zo liet de directie weten.

Kijk naar de rapportage van RTV Oost

<Foto, Bianca

 
29-09-2008  

Nachtbajes jonge criminelen in Twente?

bron: TC Tubantia
 

 ALMELO - Het Openbaar Ministerie in Almelo en de jeugdgevangenis De Sprengen in Zutphen werken aan plannen voor een Twents Justitieel Interventie Centrum. Daarin zouden minderjarige criminelen nachtdetentie kunnen krijgen.
Het OM zegt dat het plan nog heel pril is. Volgens woordvoerster B. van Heerde is het ministerie van Justitie gevraagd te onderzoeken of een justitieel jeugdcentrum in Twente haalbaar is. Ook de kinderrechters in Almelo pleiten ervoor.

 
29-09-2008  

Maaltijden Carint Reggeland fors duurder

 

HENGELO - De Carint Reggeland Groep verhoogt per 1 oktober a.s. de maaltijden in haar zorginstellingen met bijna 35% van 5,95 euro naar 8,00 euro per maaltijd. De nieuwe prijzen gaan gelden voor uitwonende cliënten, familie en personeel dat gebruik maakt van de maaltijdservice. De maaltijden van de instelling worden betrokken van Food Connect BV te Almelo een volle dochter van de Carint Reggeland Groep. Carint Reggeland zegt dat de huidige prijs niet kostendekkend is en wil de financiële problemen die de instelling al kent, niet nog erger laten worden. De ouderenbonden in Twente zijn zeer verbolgen en vrezen dat cliënten met een laag bestedingspatroon in de problemen gaan komen. Zij willen dan ook met spoed in gesprek met het bestuur van de instelling over deze buitensporige prijsverhoging. 

Vreemd is ook, dat de door Carint Reggeland genoemde huidige prijs van 5,95 euro op de website van Food Connect niet gehaald wordt en bijna alle maaltijdprijzen nog onder de vijf euro vermeldt staan.  

Dit staat ook op de website van Carint Reggeland Groep: De Carint Reggeland Groep is een vitale, klantgerichte organisatie in Twente met ruim 10.000 medewerkers, alfahulpen en vrijwilligers. De omzet bedraagt 150 miljoen. De groep heeft een sterke regionale positie en werkt, zowel regionaal als landelijk, in ketenverband samen met andere organisaties.

 

 
29-09-2008  

Frans Bakx,voorzitter Enschedese synagoge


^ mr. Frans Bakx, de nieuwe voorzitter
 

ENSCHEDE - De Stichting Synagoge Enschede heeft in  de persoon van mr. Frans Bakx een nieuwe voorzitter, die bereid is gevonden Prof. mr. Huib de Jong op te volgen. De Jong heeft na een voorzitterschap van drie jaar besloten terug te treden. Zijn werk voor de Hogeschool Utrecht viel niet langer te combineren met het voorzitterschap van de Stichting Synagoge Enschede. Opvolger Bakx is al enige jaren actief voor de Enschedese synagoge.
Bakx zegt zeer vereerd te zijn met zijn benoeming: “daarnaast voel ik dat er een zware taak op mijn schouders rust. Mijn voorgangers waren Bert Woudstra en Huib de Jong. Deze zijn erin geslaagd gezicht te geven aan de Stichting Synagoge Enschede en ervoor te zorgen dat zij op de kaart kwam te staan. Er zijn vele ontwikkelingen in gang gezet, de Prinsestraat Debatten en de educatieve projecten in het bijzonder. Een uitdaging om hier op voort te mogen borduren.” 

 
29-09-2008  

Kanjerexpress valt in Oldenzaal

 

OLDENZAAL - De Kanjerexpress van de Postcodeloterij valt in Oldenzaal, dit werd vanavond bekend gemaakt in Shownieuws. Er zal 4.3 miljoen worden verdeeld onder postcodenummer 7577. Vrijdag wordt bekend in welke straat 8.6 miljoen zal worden verdeeld. Alleen de bewoners met loten vallen in de prijzen.

 
30-09-2008  

Kunst & Kitsch ontdekt Breughel in Enschede

 

ENSCHEDE - Het TV-programma Kunst & Kitsch ontdekte tijdens de opnames in het Rijksmuseum Twente maandagmiddag een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge. De Vlaamse Renaissanceschilder is vooral bekend om zijn landschappen en verbeeldingen van het boerenleven. Uit welk jaar het schilderij precies komt is nog niet bekend. De waarde van het schilderij wordt geschat tussen de 80.000 euro en 100.000 euro. De opnames worden in maart uitgezonden. 

 
30-09-2008  

Moordenaars uit Vroomshoop 16 jaar cel

 

ZWOLLE -  Voor de moord in 2007 op een woonbootbewoner in Zwolle zijn de twee verdachten uit Vroomshoop veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar. De rechtbank achtte bewezen dat beide mannen met tientallen mes- en schroevendraaiersteken het slachtoffer hebben vermoord. Ook moeten de daders ieder 5300 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Kijk naar de rapportage van RTV Oost

< Foto: Harrie Plantinga - Weblog Zwolle

 
30-09-2008  

Geen spoorlijn Almelo-Münster voor 2014

 

ALMELO - Volgens spoorbeheerder ProRail bestaat er pas in 2014 een kans om de spoorlijn Gronau-Enschede te verbinden met het Nederlandse sporennet. Eerder is daarvoor volgens ProRail geen geld beschikbaar. In 2014 wordt de provincie en de regio Twente verantwoordelijk voor een mogelijke verbinding van Dortmund-Münster-Gronau-Enschede-Almelo. Het Almelose CDA-raadslid J. Brand laat zich niet ontmoedigen door het steeds maar opwerpen van hindernissen en hoopt dat de 2e Kamer aan de slag gaat met de Twents-Duitse spoorverbinding.

 
30-09-2008  

ANWB tankstation wordt TinQ

 

DEN HAAG - De ANWB heeft besloten per 1 oktober 2008 te stoppen met onbemande tankstations. De bond verbond in 2003 haar naam aan onbemande tankstations om leden de mogelijkheid te geven goedkoper te tanken. Zij heeft daarmee een bijdrage geleverd aan toenemende concurrentie op de brandstofmarkt en de acceptatie van het onbemand tanken. De ANWB laat dit nu verder over aan andere aanbieders van onbemande tankstations.
De ANWB begon in 2003 de samenwerking met Van der Sluijs Groep, die de onbemande tankstations exploiteerde. In 2006 werd de exploitatie overgenomen door Gulf Oil Nederland. Deze maatschappij exploiteert de 32 onbemande ANWB tankstations.Afgesproken is dat Gulf de ANWB tankstations het komende half jaar ombouwt tot TinQ-stations.

Archief
Terug naar vorige pagina