Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-07-2010  

Openingstijden politiebureaus in vakantietijd

  TWENTE - Vanwege de aankomende vakantieperiode zijn de openingtijden van de politiebureaus in de regio Twente aangepast. De vakantieperiode gaat in van 3 juli tot en met 29 augustus. Voor het doen van aangifte of het maken van een afspraak worden burgers verzocht, voordat zij naar het politiebureau gaan, telefonisch contact op te nemen met het Politie Service Centrum via 0900-8844. Hiermee wil de politie wachtrijen voor de publieksbalie voorkomen. Hierbij wijzen wij ook graag op de mogelijkheid om eenvoudige aangiftes via internet te doen. Bezoek hiervoor de website van de politie Twente, www.politie.nl/twente, een bezoek aan een politiebureau is dan veelal niet meer nodig.
De politie Twente is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844, 24 uur per dag, 7 dagen per week voor niet-spoedeisende zaken. In noodsituaties kan er altijd gebeld worden met het alarmnummer 112.
Lees verder...

 
01-07-2010  

Grote brand Deventer-binnenstad

 

DEVENTER – In de Deventer Lange Bisschopsstraat zijn woensdagavond bij een grote brand twee panden volledig uitgebrand. Zo'n 75 omwonenden werden uit voorzorg uit hun huis gehaald en ondergebracht in hotels en bij familie of vrienden. Tien panden moeten door bouw & woningtoezicht van de gemeente Deventer nog worden gecontroleerd.
De brand ontstond vermoedelijk in een woning boven Bakker Bart in de Lange Bisschopstraat en sloeg al snel over naar het naastgelegen pand waar een outdoor winkel is gevestigd. Behalve instortingsgevaar bestond ook explosiegevaar omdat in de outdoor winkel gasflessen stonden. De brandweer kon tegen het middernachtelijke uur ‘brand meester’ melden en kreeg assistentie uit de hele regio.
 

 
01-07-2010  

Europese subsidie UT voor Echo-onderzoek

 

ENSCHEDE - De Universiteit Twente ontvangt drie euroton aan Europese subsidie voor onderzoek naar betere echo-apparatuur.
Het onderzoek richt zich op het samenvoegen van bestaande technieken en moet leiden tot betere apparaten waarmee gedetailleerdere echo's gemaakt kunnen worden en waardoor tumoren en reumatische ontstekingen beter zichtbaar zijn.
 

 
02-07-2010  

65-plus in juli en augustus gratis met de bus

 

ENSCHEDE - 65-plussers in Overijssel en Twente die in het bezit zijn van een persoonlijke OV-chipkaart, reizen in de maanden juli en augustus gratis met de bus. Zowel tijdens de spits als in de daluren. Via www.ervaarhetov.nl kan de reiziger de actie voor twee maanden gratis reizen op de persoonlijke OV-chipkaart laden. Aanvragen is ook schriftelijk mogelijk. Bij de publieksbalie’s van alle gemeenten in Overijssel zijn hiervoor aanvraagformulieren beschikbaar. De provincie Overijssel en Regio Twente willen op deze manier het gebruik van de OV-chipkaart stimuleren. Gratis persoonlijke OV-chipkaart voor iedereen Om het gemak van de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer zelf te ervaren, stellen de provincie Overijssel en Regio Twente 16.000 gratis persoonlijke OV-chipkaarten beschikbaar (op=op). De kaarten zijn niet alleen voor mensen van 65 jaar en ouder, maar voor alle inwoners van Overijssel! De gratis persoonlijke OV-chipkaart is aan te vragen via de internetsite www.ervaarhetov.nl  Voor mensen die geen internet gebruiken, liggen er vraagformulieren bij de publieksbalie’s van alle Overijsselse gemeenten.
 

 
02-07-2010  

Deventer ziet af van baatbelasting centrum

 

DEVENTER – Zeven jaar geleden voerde de gemeente Deventer baatbelasting in voor ondernemers in de binnenstad om deze mee te laten betalen aan de herinrichting van het centrum.
Door jurisprudentie in soortgelijke gevallen in Hengelo en Breda, waarin die gemeenten in het ongelijk werden gesteld, ziet de gemeente Deventer nu ook af van de heffing. Ondernemers die al die jaren wel hebben betaald krijgen hun geld inclusief rente terug.

 
02-07-2010  

Sanders Supermarkten verkocht aan Sligro

 

VEGHEL – Sanders Supermarkten met 22 vestigingen en een vleesverwerkend bedrijf in de regio Twente wordt overgenomen door de beursgenoteerde horecagroothandelsgroep Sligro. De meeste supermarkten worden na de overname gerestyled in de EMTÉ-formule. Een klein aantal kleinere vestigingen wordt gesloten. De historie van Sanders ligt in Enschede
Omdat de overname direct een positieve bijdrage heeft op de nettowinst en de winst per aandeel van de Sligrogroep, zal de transactie ter goedkeuring worden aangemeld bij de NMA. Voor de goedkeuring worden geen problemen verwacht. 

 
02-07-2010  

Benoemingen Raad van Commissarissen Soweco

 

ALMELO – Bij Soweco heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhoudende gemeenten een drietal nieuwe commissarissen benoemd; de dames Anneke Beukers en Josephine Engels en de heer Herman Hazewinkel traden toe tot de Raad van Commissarissen en de heer O.A.M. Fischer trad statutair af.

< De Almeloër Herman Hazewinkel, groot- aandeelhouder en voormalig topbestuurder bij het Rijssense bouwconglomoraat van Dick Wessels


Persbericht Soweco

 
04-07-2010  

Tukkers for Life fietst voor Artsen zonder Grenzen

  ALMELO - Onder het motto ‘Hoo wieder a´j goat, hoe lenger de weg´, fietsen de Tukkers for Life van 28 augustus vanuit Turijn naar Valkenburg over een afstand van 1200 km om geld bij elkaar te fietsen in deze monstertocht ten bate van Artsen zonder Grenzen. De finish is op 5 september. Het startkapitaal van 15.000 euro om mee te kunnen doen aan deze monstertocht is al door diverse sponsoren - waaronder Erasmus Scholengemeenschap Almelo, Van Heteren Aannemingsbedrijf Wierden, C-construct Bedrijfshallen Rijssen, Sqills Enschede, Claddingpoint Gevelbekleding Arnhem en Brucha Dach Wand Wenen – bij elkaar gebracht. Het doel is echter meer dan het basisbedrag. Vandaar dat een tweede motte luidt; ‘Wat leu bint op de ceantn as ‘n duuvel op de zeel´, om aan te geven dat meer bijdragen nodig zijn om het goede werk van Artsen zonder Grenzen doorgang te laten vinden. Interesse? Lees dan…
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-07-2010  

Prorail plaats nieuwe spoorbrug over de Vecht

  GRAMSBERGEN - Prorail heeft het transport van de nieuwe spoorbrug over het kanaal Almelo - De Haandrik succesvol afgerond en de twee zijspanten die elk een overspanning van ruim 50 meter vormen, bij Gramsbergen over de Vecht gelegd, waar de spoorbrug verder wordt afgebouwd.
Het gewicht van elke spant bedraagt 64 ton elk en is 52 meter lang. Het op de plaats leggen was bepaald geen sinecure en werd met behulp van vier kranen uitgevoerd tot op de millimeter nauwkeurig.
In het najaar kan de nieuwe spoorbrug in gebruik worden genomen waarna de huidige spoorbrug inclusief peilers wordt gesloopt.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
05-07-2010  

De O van Overijssel rolt door het landschap

 

ENTER – Een grote rode bol met een doorsnede van vier meter rolt door Overijssel als het kunstproject 'O van Overijssel'. De bol moet een cirkel van 130 kilometer afleggen door Overijssel geduwd door vrijwilligers en dat is het hogere doel, mensen met elkaar in contact brengen.
Onderweg moeten diverse hindernissen worden geslecht zoals o.a. het Twentekanaal en de A1 zoals hier op de weg naar Enter waar men werd ontvangen met harmonicamuziek.

 
05-07-2010  

Enschedese kunsthandelaar ontdekt een Rubens

 

ENSCHEDE/BERLIJN – Het overkomt een kunsthandelaar misschien maar eens in het leven, een grote ontdekking van onschatbare waarde. De Enschedese kunsthandelaar Vincent ten Vergert overkwam het in zijn Berlijnse galerie aan de Kalckreuthstr. 4/5 10777 Berlin (Schöneberg) waar een familie met tien schilderijen naar binnen liep die volgens het verhaal kort voor de machtsovername door de Russen in 1945 door de familie uit ‘Schloss Sanssouci’ waren gehaald en verborgen. Onder de schilderijen een originele Cornelis van Haarlem maar ook een echte Rubens waarop een moeder en haar baby worden afgebeeld.
Naar schatting bedraagt de waarde van de Rubens een slordige 70-miljoen euro. De schilderijen hangen inmiddels weer in ‘Schloss Sanssouci’ voor ten Vergert rest een ‘vindersloon’.
Kijk ook naar het Mauritshuis.

 
06-07-2010  

Concentra verkoopt Typische Uitgaven

 

ALMELO – Typische Uitgaven, opgezet door de Almeloër Dennis Slettenhaar, heeft opnieuw en nieuwe eigenaar. Ten tijde van Slettenhaar groeide het weekblad veel te snel met meerdere edities in voornamelijk de regio Twente waardoor het blad in handen kwam van de Belgische uitgever Concentra en Slettenhaar het veld moest ruimen.
Concentra, die tevens uitgever is van o.a. de Gazet van Antwerpen en ook in Zuid- Nederland weekbladen uitgeeft, voerde diverse maatregelen door en schrapte diverse edities maar of dat winst opleverde kon worden betwijfeld. Concentra kreeg in het zuiden bovendien concurrentie van nieuwe uitgaven van Wegener en het bedrijf als geheel leed vorig jaar een netto verlies van 18 miljoen euro.
Typische Uitgaven, dat min of meer half gevuld is met reclame van Media Markt, is nu door Concentra verkocht via een management- buy out aan de huidige directeur Marbert Iriks en zijn echtgenote.

 
06-07-2010  

Ex- verslaafden naar Oosterkerk Enschede

 

ENSCHEDE – de gemeenteraad van Enschede stemde maandagavond in om de Oosterkerk te bestemmen voor huisvesting van ex- verslaafden. Omwonenden hebben zich daar altijd tegen verzet zonder resultaat zoals gisteravond is gebleken. Alleen de fractie van Enschede Solidair stemde tegen het voorstel.
De gemeente Enschede is verder nog op zoek naar vijf andere plekken in de stad om ex- verslaafden op te vangen.

 
06-07-2010  

Burgerinitiatief: Nederland wil nieuwe energie

 

ALMELO – Via de website www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl is een Burgerinitiatief gestart om de Tweede Kamer en de regering te bewegen om een versnelde overgang naar nieuwe energiebronnen te laten maken. De initiatiefnemers uit partijen als CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD willen nog voor een nieuw regeerakkoord de partijleiders uit hun ‘loopgraven’ halen wat nieuwe duurzame energie betreft. Men denkt daarbij aan energie uit schone en onbeperkte bronnen zoals zon, wind, aardwarmte en duurzame biomassa. Vooral energieopwekking via de zon, aardwarmte en biomassa zijn onderbelicht en hebben toekomst. Windenergie daarentegen levert veel vraagtekens op gelet op de zeer hoge onderhoudskosten, het mede daardoor lage rendement en de landschappelijke schade die dit met zich meebrengt.
Inmiddels hebben 32.833 burgers het initiatief ondersteund en het minimum voor behandeling in de Tweede Kamer moet zijn 40.000 of meer. Meer informatie vindt u op www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl en u kunt via de website ook uw ondersteuningsverklaring invullen.

< Met een productiecapaciteit van ruim 36.5 MegaWatt kan de Biomassacentrale Moerdijk jaarlijks zo’n 90.000 huishoudens van elektriciteit voorzien uit bijvoorbeeld kippenmest.

 
07-07-2010  

Miljoenenfraude slachterij Weyl

 

ENSCHEDE – Al zeker tien jaar pleegde runderslachter Weyl in Enschede boekhoudfraude. Volgens de curatoren J. Daniëls en J. Stekelenburg bedraagt de fraude minstens 45 miljoen euro terwijl het bedrijf wel goedkeurende accountantsverklaringen had.
Er werden niet bestaande voorraden en vorderingen opgevoerd en schulden weggelaten, dat melden de curatoren vandaag aan de rechter-commissaris in Almelo.
De curatoren wisten wel delen van het bedrijf te verkopen aan vleesverwerker VION dat wereldwijd 27.000 werknemers telt. VION heeft haar hoofdkantoor in Best.
Weyl had 650 werknemers op de loonlijst staan en door de overname van bedrijfsonderdelen van Weyl, kan een beperkte doorstart worden gemaakt.

 
07-07-2010  

Deventer wijk in verzet tegen bomenkap

 

DEVENTER – Het plan van de gemeente Deventer om in de wijk Borgele 300 bomen en strijken te kappen om de veiligheid te vergroten is niet in goede aarde gevallen bij de wijkbewoners.
Verantwoordelijk wethouder De Jager-Stegeman (ADB) stelt dat 80 procent van de wijkbewoners de plannen steunt, maar een werkgroep heeft wel een slordige 8oo handtekeningen verzameld om deze woensdagavond voor de raadsvergadering aan te bieden aan burgemeester Heidema.
De werkgroep stelt 80 procent van de huishoudens bereikt te hebben.

 
07-07-2010  

Op de bon in het Overijsselse Arriën, het kan!

 

OMMEN – We hadden er nog nooit van gehoord, Arriën. Totdat je in een persbericht van de politie leest dat er bonnen zijn uitgedeeld voor illegaal crossen. Het schijnt dat Arriën een Overijssels buurtschap is waar ook jarenlang een crossbaan lag en crossers zich uitstekend konden vermaken, totdat een buurtgenoot begon te klagen over zijn woongenot.
Vorig jaar werd het crossen verboden, maar zo’n aangelegd baantje blijft natuurlijk aantrekkingskracht uitoefenen voor diegenen die even ronkend een baantje willen scheuren en springen. De komende tijd dus maar even niet voor de jongeren uit de buurtschap Arriën dat blijkens Wikipedia 22 km ten zuiden van Hoogeveen ligt en net ten oosten van Ommen. Want ondanks de vakantietijd en het toenemende tourisme in Ommen heeft Hermandad aangekondigd de komende tijd haar prioriteit naar de buurtschap te willen verleggen.

 
08-07-2010  

Brigadier geschorst bij Politie Twente

 

ENSCHEDE - De korpschef van Politie Twente heeft donderdag 8 juli een 40-jarige brigadier buiten functie gesteld. De man wordt ervan verdacht in zijn vrije tijd onzedelijke handelingen te hebben verricht bij een minderjarige vrouw. Het Bureau Interne Veiligheid stelt een onderzoek in.
 

 
08-07-2010  

Macabere zelfdoding in Borne

  BORNE - Een 38-jarige man uit Borne heeft donderdagmorgen 8 juli middels chemische vergiftiging een einde aan zijn leven gemaakt.
Om 8.30 kreeg de politie een melding dat er een man in een auto aan de Prins Bernhardlaan in Borne lag. Achter de ruit van de auto zat een briefje met een waarschuwende tekst over gassen in het voertuig.
Lees verder...

 
09-07-2010  

Wierden vereenvoudigt subsidieaanvragen

 

WIERDEN – De gemeente Wierden gaat het aanvragen van subsidie vereenvoudigen. Voor kleinere aanvragen tot 5000 euro wordt een termijn ingesteld van vier jaar, zodat niet elk jaar aangevraagd hoeft te worden. Voor aanvragen tussen 5000 en 25.000 euro moet een verantwoording over de prestaties worden overlegd en voor subsidies boven de 25.000 euro blijft de regeling volgens de Wet Algemeen Bestuursrecht van kracht en dient er een accountantsverklaring te worden overlegd. Na de zomervakantie wordt het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad van Wierden.


Persbericht gem. Wierden

 
11-07-2010  

Hippisch Twente koestert Olympische ambitie


foto: Clemens Brughuis
  GEESTEREN – Tijdens het CSI Twente werd het Twentse rapport waarin de Olympische ambitie voor het jaar 1028 wordt omschreven, overhandigd door drie generaties Twentse ruiters aan Ivo Opstelten in zijn hoedanigheid als voorzitter van Olympisch Vuur, de alliantie voor het Nederlands Olympisch plan 2028.

< Oud- Olympisch kampioen van Sydney 2000 Jeroen Dubbeldam, jong talent Sjaak Sleiderink en Rosanne Maathuis – dochtertje van paardenhandelaar Bart Maathuis – kregen de eer het rapport te overhandigen waarbij Rosanne Maathuis symbool staat om aan de start te staan van de Olympische Spelen in 2028 in Twente.

"Twente is een paardenland bij uitstek en de perfecte regio om in 2028 de hippische disciplines te verzorgen", aldus Johan Coes, lid van het dagelijks bestuur van Regio Twente, het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten. "Deze hippische ambitie past bij een regio die steeds sterker wordt op het gebied van topsport. Voorbeelden daarvan zijn de FBK Games in Hengelo, de Marathon van Enschede, de Triathlon in Holten èn de hippische evenementen Military Boekelo, CSI Twente en Indoor Wierden. Ook hierbij is samenwerking een belangrijke sleutel tot succes. Deze evenementen werken samen om Twente als topsportregio nadrukkelijker op de kaart te zettten".
Lees verder...

Fotoreportage (13 foto's)...

 
12-07-2010  

Noodweer treft Oost Nederland

 

ALMELO – Het noodweer van hedenmiddag heeft in Oost Nederland zijn sporen nagelaten. Vele honderden meldingen kwamen binnen bij de brandweer waarin om hulp werd gevraagd bij het opruimen van omgewaaide bomen die in sommige gevallen op auto’s en huizen vielen. In Vragender raakte de spits van de kerktoren los en stortte de toren in. Op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde waaiden diverse in aanbouw zijnde feesttenten, waaronder de Megatent, het podium en Tipitenten onderste boven en raakten mensen gewond.
In Hengelo was het ook goed raak en waaiden delen van daken van het NS-station, het Rabotheater en van het Siemenspand aan de Lansinkesweg. Aan de Breukersweg viel een dikke eik op een woning waardoor zeer grote schade ontstond aan de woning. Twee grote iepen vielen tegen een huis aan de Enschedesestraat en op een parkeerplaats aan de Lansinkveste raakten 32 auto’s beschadigd door rondvliegende dakpannen.
In heel Twente en de Achterhoek knakten takken van bomen en heeft de brandweer druk werk om wegen weer begaanbaar te maken. In natuurgebied Het Springendal tussen Vasse en Ootmarsum zijn honderden bomen omgewaaid. Geadviseerd wordt het gebied te mijden vanwege het gevaar van vallende takken. 
Foto-overzicht op RTV Oost

 
12-07-2010  

Hitte zorgt voor oververhitting bij feesten

 

OVERIJSSEL – De zomerse temperaturen hebben bij diverse feesten in Overijssel geleid tot arrestaties en ingrijpen van de politie. Bij een buurtfeestje in Enschede werd een 23-jarige man opgepakt wegens het mishandelen van een 17-jarige. Ook de tweede verdachte van deze mishandeling, een 20-jarige Enschedeër, kon worden aangehouden.
Tijdens de Wiezo-feesten in Wierden was het ook raak. Vrijdags werden vier personen aangehouden waarvan één wegens mishandeling en de andere voor het weigeren van een bevel.
Bij de Tropical Night in Hengelo verrichtte de politie eveneens een aantal aanhoudingen wegens het weigeren van een bevel en werden arrestaties verricht wegens mishandelingen. Omstreeks 03.00 besloot de politie een horecagelegenheid in de Beekstraat te sluiten vanwege voortgaande strubbelingen.
In Almelo zorgde de nederlaag van Oranje tegen het Spaanse team voor teleurstelling en onrust. Één teleurgestelde ‘fan’ wilde zijn Oranjeshirt in de hens steken en de politie zette extra mankracht in om de onrust in te tomen. Een regenbui rond de klok van enen zorgde voor de echte afkoeling.
In Raalte werd door vandalen de afgelopen nacht een spoor van vernielingen getrokken. In de Deventerstraat, Hartkampweg en Pimpernel zijn met bakstenen de ruiten van auto's ingegooid. Daarnaast is ook de ruit van een huis en van een winkel ingeslagen. Inmiddels zijn er vijf aangiftes binnen. De politie vermoedt dat de vernielingen zijn gepleegd door twee jongens in een oranje shirt die even na twee uur langsfietsten.
Het ernstigste geval deed zich zondagavond voor in Zwolle, waar een 22-jarige Zwollenaar werd opgepakt nadat hij met een vuurwapen in de lucht had geschoten op de drukke Roggestraat. De jongeman reed op zijn scooter met een collega-scooterrijder door het voetgangersgebied en werd daarop door omstanders aangesproken. Daarna kwam het tot een vuistgevecht tussen de scooterrijders en drie mannen waarop de 22-jarige een pistool trok, omstanders bedreigde en in de lucht schoot. De politie hoopt op getuigenverklaringen van de talrijke omstanders.

 
12-07-2010  

Tauw Milieu neemt belang in Italiaans bureau

 

DEVENTER – Milieu Advies- en ingenieursbureau Tauw uit Deventer heeft een belang genomen van 15 procent in het Italiaanse milieuadviesbureau STEAM. Dat maakte de onderneming maandag bekend, zonder financiële details te vermelden.
Tauw zal op termijn een meerderheidsbelang in STEAM verwerven. Het bedrijf uit Pisa is onder andere specialist op het gebied van milieuvergunningen voor de olie- en gasindustrie, de chemie en het opwekken van energie en werd opgericht in 1987.

Tauw heeft sinds 2000 een vestiging in Italië. Beide organisaties werkten al twee jaar samen. Tauw maakte verder bekend een nieuwe dochteronderneming op te richten, Tauw Oil & Gas. Het onderdeel Oil & Gas gaat zich, vanuit Sicilië, richten op milieuadvisering aan de internationale olie- en gasindustrie.

< Hoofdkantoor in Deventer
In Apeldoorn werkt Tauw aan een waterkrachtcentrale

 
12-07-2010  

Cogas spreidt vleugels uit naar Tilburg

  ALMELO – Netwerkbeheerder Cogas uit Almelo gaat in Tilburg een warmte/koude opslagsysteem (WKO) aanleggen op het bedrijventerrein T58 Noord.
De overeeenkomst met de gemeente Tilburg betekent dat alle bedrijven die zich op het nieuwe bedrijventerrein vestigen geen gasaansluiting krijgen maar gebruik gaan maken van het WKO. Door het systeem kan men zomers de panden koelen en in de winter verwarmen middels het systeem dat koude en warmte wisselend opslaat in de bodem.
Cogas garandeert voor een periode van 20 jaar de levering van warmte en koude tegen een tarief dat overeenkomt met de gangbare energieprijs.
Lees verder...

 
13-07-2010  

Noodweer boven Twente in beeld

 

GEESTEREN – Rob Kottink uit Geesteren heeft het noodweer van gisteren opgenomen met een ‘time-lapse webcam’ en alle beeldjes aan elkaar gekoppeld zodat het filmpje een aardig beeld geeft van de storm die over Twente raasde.

 
14-07-2010  

De Buitenwacht Kampen door brand verwoest

 

KAMPEN – Een grote brand heeft afgelopen nacht het Uitgaanscentrum De Buitenwacht van de familie Schaper in Kampen volledig verwoest. De Buitenwacht was juist enkele dagen gesloten voor een flinke interne verbouwing.
De brandweer die met groot materieel uitrukte en ruim 100 man inzette, beschouwde het pand na een uur volledig verloren. Zo’n dertig bewoners van naastgelegen appartementen moesten vanwege de grote hitte- en rookontwikkeling worden geëvacueerd terwijl het toegestroomde publiek op grote afstand werd gehouden.
De brandweer denkt nog tot in de middag met nablussen bezig te zijn. Daarvoor is de kruising met de Zwolse weg en de Stadsbrug voor autoverkeer gesloten.
Tot het concern van de familie Schaper behoort eveneens het Partyhotel ’t Haasje aan de Roggebotsluis in Kampen en beide genieten landelijke bekendheid.

Update:
Omstanders uiten grote kritiek op de bereikbaarheid van brandweer en politie. Zie filmpje en foto's op
112Kampen.nl

 
14-07-2010  

Almeloër valt bij bouw, aan verwonding bezweken

 

HENGELO - Bij verbouwingswerkzaamheden in de voormalige Heilig Hartkerk langs de Bornsestraat (adres: Wilbertstraat) in Hengelo is woensdagmorgen een 47-jarige man uit Almelo zwaar gewond geraakt.
De man viel van de zolderverdieping zes meter diep en liep daarbij hersenletsel op. De bemanning van een Duitse traumahelikopter verrichtte assistentie maar de man werd uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een 44-jarige collega raakte licht gewond bij het ongeluk door een plank die hij tegen zijn hoofd kreeg.
Het voormalige kerkgebouw wordt naar een ontwerp van Leijh, Kappelhoff, Seckel en van den Dobbelsteen Architecten door aannemersbedrijf Morsinkhof uit Enschede verbouwd tot school.
De arbeidsinspectie gaat de toedracht van het bedrijfsongeval onderzoeken.

Update: 16 juli
De 47-jarige Almeloër die met ernstig hersenletsel naar het ziekenhuis in Enschede werd gebracht, is daar aan zijn verwondingen bezweken.

 
15-07-2010  

Saxion nieuwbouw Enschede ontruimt uit voorzorg

 

ENSCHEDE – Het nieuwe gebouw van de Saxion Hogeschool aan de Jan van Galenstraat in Enschede werd woensdag rond het middags uur ontruimd uit voorzorg nadat was ontdekt dat glazen gevelplaten waren losgeraakt bij de storm van maandagmiddag.
In het naar Epi Drost vernoemde gebouw dat in 2009 in gebruik werd genomen, waren nog enkele tientallen personen die het gebouw dienden te verlaten i.v.m. de weerswaarschuwing van gisteren. Ook de directe omgeving werd afgezet.
Een oplettende conciërge had ontdekt dat de bevestiging waaraan de glazen gevelplaten waren bevestigd, waren verbogen. Architect Harry Abels en de aannemer hebben zich over het probleem gebogen en er zal een verbetering van de bevestiging op de hoeken van het pand moeten plaatsvinden. In het Epi Drost-gebouw zetelt de academie toegepaste kunst en techniek. Uit voorzorg werden ook de directe buren, Vredehof, ROC van Twente, Staal Bankiers en de politie ingelicht.

 
17-07-2010  

Brand in Kampen leidt tot politieke commotie

 

KAMPEN – De brand waarbij het bekende uitgaanscentrum De Buitenwacht in Kampen tot de grond toe afbrandde heeft in Kampen tot politieke commotie geleid. Eerst waren de meldkamers moeilijk bereikbaar en vervolgens moest de brandweer wachten voor de opengaande brug. De brandweer gaf eerder aan dat de bevelvoerder geen contact kon krijgen met de brugwachter.
Christen Unie en PvdA willen nu van de hoed en de rand weten hoe de communicatie geregeld is en of wel aan de wettelijke aanrijdtijd is voldaan. De CU wil eveneens zo snel mogelijk herbouw en wil bovendien extra parkeerplaatsen op het markante punt in Kampen.
Bij de brand werden brandweerploegen uit Kampen, IJsselmuiden, Zwolle, Raalte, Heino, Genemuiden, Steenwijk, Hardenberg, Deventer, Staphorst en Ommen ingezet.
De geplande optredens worden voorlopig naar het zusterbedrijf Partyhotel ‘t Haasje verplaatst.

 
18-07-2010  

Vakbonden akkoord met overname Structon

 

UTRECHT – De vakbonden zijn alsnog akkoord gegaan met de overname van NS-dochter Strukton door ingenieursbureau Oranjewoud van de uit Weerselo afkomstige Twentse ondernemer Gerard Sanderink.
De bonden maakten bezwaar omdat zij ontslagen vreesden, maar dat blijkt niet aan de orde te zijn. Ook blijven de arbeidsvoorwaarden voor Strukton overeind. Strukton is actief in spoorwegbouw, kabels en wegenbouw en heeft naast de hoofdvestiging in Utrecht o.a. vestigingen in Hengelo en Zwolle.

< Oranjewoud heeft haar hoofdvestiging in Heerenveen.

 
19-07-2010  

Saxion vliegopleiding bij NAV Twente

  ENSCHEDE - De Nederlandse Academie voor Verkeersvliegers (NAV) praat met de ABN/AMRO bank over een nieuwe vorm van studiefinanciering voor HBO studenten van de Saxion Hogeschool. De nieuwe financiering moet het volgen van een opleiding tot piloot in Enschede haalbaar maken voor een grotere groep studenten. Het initiatief is één van de manieren waarop de NAV anticipeert op een doorstart van Vliegveld Twente.

‘Het grote publiek verkeert nog steeds in de veronderstelling dat er niets meer gebeurt op het Vliegveld Twente. Ten onrechte. De enige onderneming die achter bleef, het opleidingsinstituut voor verkeer- en sportvliegers NAV, hield het hoofd boven water.
In het gebouw naast de NAV is nog altijd de Vliegclub Twente (VCT) actief. Samen zijn ze goed voor zo´n 1200 vliegbewegingen per jaar. En dan zijn er ook nog de zweefvlieg- en modelvliegclub die het vliegveld met regelmaat benutten´, zegt general manager Lex Brouwer.
Lees verder...

 
19-07-2010  

Dodelijke aanrijding in scootmobiel

 

HENGELO - Een 59-jarige man uit Hengelo is maandag 19 juli bij een aanrijding met een vrachtwagen om het leven gekomen.
De 59-jarige man in een scootmobiel wilde rond 16.30 uur vanaf de Robijnstraat de Diamantstraat oversteken ter hoogte van de wegwerkzaamheden. Hij ziet daarbij de naderende vrachtwagen over het hoofd. De man in scootmobiel probeerde nog bij te sturen, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. Hij is onder de vrachtwagen terecht gekomen en ter plaatse overleden.
De afdeling Verkeersongevallen Analyse onderzoekt het ongeval. De Diamantstraat is ruim twee en een half uur afgesloten geweest voor het verkeer.
 

 
19-07-2010  

De stormschade in Lattrop en omgeving in beeld

 

LATTROP – Dat de storm op 12 juli jl. aardig huis heeft gehouden in het Twentse land is iedereen wel bekend. Fotograaf Jan Bril nam de camera ter hand bij het opruimen van de stormschade rond Lattrop en Tilligte en maakte de volgende shoots.
 

Fotoreportage (18 foto's)...

 
21-07-2010  

Wierden zoekt foto´s en verhalen oude erven

 

WIERDEN - De gemeente Wierden en Het Oversticht Overijssel zijn op zoek naar verhalen en foto’s van bijzondere boerenerven in de gemeente Wierden. Het doel is om een ‘Ervengids’ samen te stellen over de streekeigen kenmerken van de boerenerven.
Eerder al gaf de gemeente Almelo een boek uit waarin oude erven binnen de gemeente Almelo worden omschreven. Samensteller Hans Holtmann maakte er een bijzonder boek van onder de naam ‘Van Vriesen Aa tot Brooke’. (ISBN/EAN 978-90-804077-4-9)

< Restauratie van De Schaapskooi in Hoge Hexel


Persbericht met contactadressen

 
22-07-2010  

Auto over de kop in Albergen, 2 gewonden

 

ALBERGEN – Donderdagmiddag rond 12.30 uur raakten twee inzittenden van een auto gewond bij een ongeval op de Kloosteresweg in Albergen. De 21-jarige bestuurder uit Albergen en zijn even oude passagier uit Geesteren raakten daarbij gewond en werden naar het ziekenhuis in Almelo afgevoerd. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

< Clemens Brughuis was ter plaatse en maakte de foto’s

Fotoreportage (6 foto's)...

 
23-07-2010  

Twenterand wil geen windmolens

 

TWENTERAND – In tegenstelling tot de gemeenten Wierden en Hellendoorn ziet de gemeente Twenterand niets in het plaatsen van windmolens. Dat blijkt uit antwoorden op vragen die de ChristenUnie aan burgemeester en wethouders had gesteld. De ChristenUnie vreest dat Twenterand straks alleen maar last heeft van windmolens zonder er van te kunnen profiteren. De partij vroeg het college of het alsnog wilde samenwerken met de buurgemeenten, als die definitief voor de plaatsing van windmolens zouden kiezen. Volgens het college van Twenterand is samenwerking met buurgemeenten niet aan de orde, ook omdat in het nieuwe coalitieakkoord staat dat windenergie geen duurzame oplossing is voor de gemeente Twenterand.
Windmolens krijgen steeds meer kritiek uit de samenleving omdat het rendement beduidend laag is en de capaciteit van windmolens nimmer volop wordt benut vanwege de hoge onderhoudskosten die dat met zich meebrengt. Daarom draaien windmolens meestal met de ‘rem’ er op om slijtage tegen te gaan. Slechts de verleende subsidie maakt exploitatie van windmolens rendabel.

 
23-07-2010  

Ootmarsumsestraat in Almelo tijdelijk afgesloten


De reconstructie bij De Stins is al in gevorderd stadium. Foto's: Jan Bril
  ALMELO -De Ootmarsumsestraat (N349) in Almelo is van 26 juli tot en met 6 augustus wegens werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer. Het gaat om het deel tussen de aansluitingen met de Noordergraafsingel en de Wittem/Wanschersweg.
Verkeer vanuit Albergen en Tubbergen richting Almelo wordt omgeleid via Zenderen (N744). (Verkeer van en naar Geesteren kan beter via Vriezenveen rijden.) Ook verkeer vanuit Almelo in oostelijke richting wordt omgeleid. Woningen en bedrijven in de omgeving blijven bereikbaar via alternatieve routes die ook duidelijk zijn aangegeven. Brom- en fietsverkeer kan gebruik blijven maken van het fietspad aan de zuidelijke kant van de Ootmarsumsestraat.
Lees verder...

Fotoreportage (4 foto's)...

 
23-07-2010  

Vrachtwagen met biggen gekanteld op A1 (upd)


De aanhanger wordt weer op zijn wielen getrokken
 

HOLTEN - Vrijdag 23 juli omstreeks 11.30 uur is op de A1 ter hoogte van Holten een vrachtwagen met ongeveer 550 biggen gekanteld. De chauffeur is ongedeerd gebleven, 50 biggen hebben het ongeval niet overleefd. De A1 is tussen Lochem en Markelo geheel afgesloten.
Om onbekende reden is de vrachtwagen in de berm gekomen. Nadat de chauffeur, een 48-jarige man uit Ede, een stuurcorrectie uitvoerde begon de aanhanger te scharen en kantelde de gehele vrachtwagen. Hierdoor kwamen ongeveer 150 biggen buiten de vrachtwagen terecht. Ongeveer 50 hebben het ongeval niet overleefd, de andere biggen zijn in de naast gelegen berm opgevangen.

Update:

Omstreeks 13.30 uur is begonnen de biggen overgeladen in een vervangende vrachtwagen. De afdeling Verkeersongevallen Analyse van Politie Twente onderzoekt de toedracht van het ongeval. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot ongeveer 15.00 uur duren.

Update:

De A1 in de richting Hengelo is rond de klok van 15.00 uur weer geopend nadat alle biggen zijn afgevoerd. Richting Deventer is de A1 nog voor alle verkeer gesloten omdat de gekantelde vrachtwagen nog op zijn wielen moet worden gezet. Ook moet uitromende dieselolie worden verwijderd. Verwacht wordt dat deze rijrichting voor 17.00 uur weer wordt vrij gegeven.

Foto's gemaakt ? Stuur ze naar
redactie@almelonieuws.nl

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-07-2010  

Gewonde bij botsing Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN - Op de Geesterenseweg bij Vriezenveen reed maandagmiddag een automobilist uit Hengelo op de verkeerde weghelft maar reageerde niet op het claxonneren van tegenliggers. Een auto met een gezin uit Zwolle dat in de tegengestelde richting reed kon de auto niet ontwijken. De beide auto’s raakten elkaar zijdelings waarna de voertuigen in de langs de weg gelegen sloot belandden. De Hengeloër moest uit zijn auto worden bevrijd door de brandweer en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Het gezin uit Zwolle kwam met de schrik vrij.
De politie vermoedt dat de man uit Hengelo tijdelijk onwel is geweest. Uit voorzorg werd zijn rijbewijs ingenomen.

< Clemens Brughuis was voor AlmeloNieuws.nl ter plaatse.

Politiebericht: 27-07-2010
VRIEZENVEEN - Een 26 jarige Almeloër raakte op 26 juli rond 14.10 uur gewond bij een aanrijding op de Geesterenseweg.
De man reed in een auto in de richting Geesteren en kwam daarbij steeds meer terecht op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Daar reed een 39-jarige man uit Zwolle met zijn vrouw en twee kinderen in een auto. De Zwollenaar probeerde door claxonneren de andere bestuurder te waarschuwen, maar die reageerde niet.
De Zwollenaar week daarom zoveel mogelijk uit naar rechts in de berm, maar werd toch geraakt door de auto van de Almeloër.
De auto met het gezin uit Zwolle schoot via een sloot een weiland in. De inzittenden bleven ongedeerd. De auto van de Almeloër belandde in de sloot. De man was niet aanspreekbaar. Hij werd door de brandweer uit zijn auto bevrijd en met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
De aanrijding is vermoedelijk ontstaan omdat de Almeloër al rijdend onwel is geworden.
Beide auto’s werden afgesleept. De kentekenbewijzen zijn in verband met de schade ingenomen. De weg is enige tijd afgesloten geweest.
(2010067516)

Fotoreportage (7 foto's)...

 
27-07-2010  

Arcadis saneert asbestwegen rondom Goor

 

DEN HAAG – Ingenieursbureau Arcadis gaat in opdracht van het ministerie van VROM alle asbestwegen rondom Goor en Harderwijk reinigen van asbest. Het project kost 10 miljoen euro. Asbestafval werd in de jaren zestig veelvuldig gebruikt om landwegen te verharden. Het afval was afkomstig van Eternit in Goor en van Asbestona in Harderwijk.
In latere jaren bleek dat asbestdeeltjes schadelijk zijn voor de longen en asbestkanker veroorzaken. In Goor en omgeving komt asbestkanker bovengemiddeld voor.

 
27-07-2010  

SP ageert tegen meer goederentreinen

 

DEN HAAG – De SP organiseert een actie tegen de plannen om meer goederentreinen via bestaand spoor te laten rijden. Vooral de IJssellijn en de Twentelijn worden extra belast met respectievelijk 50 en 80 extra goederentransporten per dag. Dat spoort niet! zegt de SP en noemt dan onbegrijpelijk vanwege de extra overlast voor steden en dorpen waar de treinen doorkomen. Gevolgen als trilling en het veel langer dichtzitten van overwegen zijn voor de SP onaanvaardbaar.
De SP vindt dat goederentransporten over water moeten plaatsvinden zoals bijvoorbeeld via CTT al het geval is. Om de plannen niet door te laten gaan heeft de SP een petitie in het leven geroepen waar de mensen hun ondersteuning kunnen tekenen.

 
27-07-2010  

Gouden Partner Awards Overijsselse bedrijven

 

ALMELO - De Zwanenberg Food Group uit Almelo heeft twee Gouden Partner Awards gekregen in de tweejaarlijkse verkiezing van het vaktijdschrift Levensmiddelenkrant. Het Almelose voedingsmiddelenconcern krijgt de prijzen in de assortimentsgroep Vleeswaren. Zwanenberg scoort daarbij voor 'meedenken op niveau assortimentsgroep' en voor ‘succes van introducties’. Tabaksfabrikant Heupink & Bloemen uit Ootmarsum en Stegeman Vleeswaren uit Deventer kregen eveneens een Gouden Partner Award.


2 Awards Zwanenberg Food Groep, Almelo
Award Tabaksfabrikant Heupink & Bloemen, Ootmarsum
Award Stegeman Vleeswaren, Deventer

 
28-07-2010  

Brigadier verdacht van meineed

 

ENSCHEDE - De korpsleiding van het politiekorps Twente heeft woensdag 28 juli een 49-jarige brigadier buiten functie gesteld naar aanleiding van een vermoeden van meineed tijdens een rechtszitting, alwaar hij als getuige was opgeroepen. De zaak is in onderzoek gegeven aan het Bureau Interne Veiligheid.

Archief
Terug naar vorige pagina