Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-05-2011  

Stroomstoring in Goor

 

GOOR – Een stroomstoring heeft zaterdagavond voor enige overlast gezorgd in Goor. In verschillende delen van Goor viel de stroom uit aan het begin van de avond. Netbeheerders Cogas en Enexis hadden op het eind van de avond overal het euvel hersteld.

< Goor by Night

Het kantoor van aannemersbedrijf Aan der Stegge dat doet denken aan de bouwwerken van de Oosterijkse architect Hundertwasser.

 
01-05-2011  

Fietser valt, met traumaheli afgevoerd

 

DENEKAMP - Een 62-jarige fietser uit Rijssen is op zondag 1 mei omstreeks 11.00 uur ongelukkig ten val gekomen op het betonnen fietspad langs het kanaal Almelo – Nordhorn ter hoogte van de Japikskampweg. De man raakte door nog onbekende oorzaak uit balans, raakte een paaltje en kwam ten val waarbij hij ernstig gewond raakte. De man is per traumahelikopter overgebracht naar het MST-ziekenhuis in Enschede.

 
02-05-2011  

Nationale Reisopera in mineur

 

ENSCHEDE - De Nationale Reisopera is in mineur en tekent protest aan tegen het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) om de Reisopera geen structurele subsidie meer te geven. Volgens het plan van Zijlstra moet de Reisopera nu per productie subsidie aanvragen bij het Fonds voor de Podiumkunsten. Ook moet men meer samenwerken met zes regionale orkesten.
De Nationale Reisopera vreest door dit voornemen minder producties, minder voorstellingen en een lagere kwaliteit van de voorstellingen.
De Raad voor Cultuur adviseerde de staatssecretaris om de Nederlandse Opera met 5 miljoen euro te korten en een onderzoek te laten doen naar de positie van de Nationale Reisopera en Opera Zuid.
In juni beslist kabinet Rutte over de bezuinigingsvoorstellen voor de cultuur. Gevreesd wordt dat meer dan 3000 banen verloren gaan. Vanaf 2013 moet de cultuur 200 miljoen euro subsidie inleveren.
 

 
03-05-2011  

Zeer forse winststijging Royal ten Cate

 

ALMELO – Royal ten Cate uit Almelo heeft in het eerste kwartaal van 2011 haar winst bijna vervijfvoudigd vergeleken met een jaar eerder. Enige uren geleden maakte CEO Loek de Vries de spectaculaire stijging bekend. “Het eerste kwartaal gaf een significante stijging te zien maar dat is nog geen indicatie voor de rest van het jaar”, aldus De Vries enigszins temperend.
De omzet- en winststijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de verkoopstijging van Defender M, een beschermende stof waar vooral het Amerikaanse leger een grote afnemer van is. Ook de defensie van Italië plaatste flinke orders.
De winst voor belasting steeg van 3 miljoen euro naar 14,1 miljoen euro. Netto bllef de winst met 9,9 miljoen euro nog net onder de grens van 10 miljoen.


2011-05-03 Royal ten Cate - Press release

 
03-05-2011  

MST mag slopen voor nieuwbouw

 

ENSCHEDE – Maandag a.s. begint het MST in Enschede met de sloop van het voormalige It’s op de hoek met de Koningstraat. Daarna volgen de panden langs de Beltstraat. Ook de loopbrug naar de locatie aan het het Ariënsplein verdwijnt. De gemeente Enschede wees de bezwaren van Deltaborgh Investments (Ten Hag Makelaardij) af. Daarmee is de weg vrij voor de nieuwbouw van het MST dat naar planning in 2015 gereed moet komen.
Het nieuwe MST wordt georiënteerd op het stadscentrum en krijgt aan die kant ook de hoofdingang. Naast de nieuwe polikliniek en spoedeisende zorg wordt eveneens ruimte voor andere aanbieders van gezondheidsdiensten en producten ontwikkeld.
De totale kosten van de nieuwbouw worden begroot tussen de 350 en 400 miljoen euro. 

< Het
ontwerp is van IAA Architecten.

 
04-05-2011  

Rekenkamer Dalfsen vraagt ontslag

 

DALFSEN – Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft een Rekenkamer die gevraagd en ongevraagd de gemeentelijke uitgaven kan controleren, maar de Rekenkamer van de gemeente Dalfsen heeft ontslag gevraagd.
De reden is dat het college van B&W het beschikbare budget van 28.000 euro wil halveren.
De Rekenkamercommissie van Dalfsen onder voorzitterschap van de heer G.D. Johanns vindt dat de commissie haar werk dan niet naar behoren kan uitvoeren.
Op 16 mei a.s. buigt de raadscommissie zich over de situatie.

 
04-05-2011  

Zwolle bezuinigt op sociale zaken en vinden werk

 

ZWOLLE – Ook de gemeente Zwolle moet fors bezuinigen. De bezuiniging loopt op van 4,5 miljoen euro dit jaar naar 15 miljoen euro in 2015. Onder het motto ‘Je moet de werkzoekende het werk niet uit de handen nemen’, wordt vooral fors bezuinigd op re-integratie en begeleiding naar werk. Ook worden de regels voor een uitkering aangescherpt. Wie niet actief meewerkt in het vinden van een baan loopt het risico zijn uitkering kwijt te raken. Eind mei worden de nieuwe voorstellen in de gemeenteraad besproken.
Lees meer in De Stentor 

 
05-05-2011  

Brandweer snel bij bosbrand Lattrop-Breklenkamp

 

LATTROP/BREKLENKAMP - De brandweer van Dinkelland heeft donderdag met behulp van Duitse collega's een brand in een naaldbos in Lattrop Breklenkamp aan de Kommiezendijk snel weten te blussen. Vanwege code Oranje werd, na de eerste melding aan het eind van de middag, met extra materieel uitgerukt en kon uiteindelijk de schade worden beperkt tot een oppervlakte van zo’n 500 m2. Over het ontstaan van de bosbrand is nog niets bekend.

< Fotoreportage: Clemens Brughuis

Fotoreportage (5 foto's)...

 
06-05-2011  

Starbucks mogelijk naar NS station Zwolle

 

ZWOLLE – De meeste Nederlanders kennen de Amerikaanse koffieketen Starbucks van Schiphol waar het al een aantal jaren 3 koffiecenters exploiteert. Zo’n 5500 exploitaties in 50 landen heeft de franchiseketen en in 2011 moeten er in Nederland minstens 10 vestigingen worden geopend. Inmiddels zijn de stations van Amsterdam, Leiden en Utrecht al een Starbucks rijk en Zwolle lijkt ook in het verlanglijstje te staan, want de verhalen gaan dat in de nieuw aan te leggen spoortunnel in het Zwolse station ook een Starbucks komt. Die toegangstunnel moet worden verbreed en dat plan zou in 2013 gerealiseerd moeten zijn.
De keten heeft inmiddels ook geconstateerd dat Nederlanders meer ter plaatse consumeren dan al lopende op weg naar… De Nederlandse vestigingen worden dus wat groter dan Starbucks elders in de wereld gewend is.

 
07-05-2011  

Menzis doet fraudeonderzoek bij SPV Zorg

 

HENGELO – Zorgverzekeraar Menzis laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke fraude bij het Hengelose zorgbureau SPV van etnisch zakenvrouw van het jaar 2009 Amita Ramnarain.
Volgens de signalen gaat het om grootscheeps niet geven zorg die wel is gedeclareerd. De SP in Enschede is al geruime tijd actief om zaken in kaart te brengen en heeft het over een flink klachtendossier over niet verleende zorg en onjuist ingediende declaraties. Er zou veel verzet zijn onder zowel clientèle als personeel over de praktijken van het zorgbureau. Bij de ingekochte zorg via een persoon gebonden budget (PGB) blijft de verzekerde verantwoordelijk of de afgesproken zorg wordt verricht. Is dat niet het geval, kan de zorgverzekering het verleende pgb terug vorderen.
Bureau SPV behaalde in 2009 een winst van 751.000 euro op een omzet van 3,7 miljoen euro. Die opmerkelijke prestatie droeg bij tot haar benoeming als etnisch zakenvrouw van het jaar en als Twentse zakenvrouw van het jaar.

 
08-05-2011  

Totale stroomuitval ZGT Hengelo

 

HENGELO – Ziekenhuis ZGT Hengelo werd zondagochtend tegen 08.30 uur getroffen door een totale stroomuitval. Ook de noodstroomvoorziening werkte niet. Vier patiënten op de afdeling intensive care moesten noodgedwongen handmatig worden beademd. Omstreeks half tien werd de stroomvoorziening hersteld. Wel wordt door de Hengelose brandweer een extra noodstroomvoorziening aangelegd omdat nog niet duidelijk is waarom de noodvoorziening niet werkte. Er bestaat het vermoeden dat e.e.a. te maken heeft met de warmtekrachtcentrale van het ZGT Hengelo. Volgens een woordvoerder van ZGT Hengelo is er geen levensgevaar voor patiënten geweest. Een aantal patiënten werd uit voorzorg met ambulances naar ZGT Almelo overgebracht. 

< De oplossing: HiTec Power

 
08-05-2011  

Twente-supporters massaal op weg naar De Kuip

 

ENSCHEDE – Bijna 250 bussen met supporters vertrokken uit diverse plaatsen naar de Rotterdamse Kuip om de bekerwedstrijd van hun favorieten tegen Ajax bij te wonen. Nite zo massaal als gisteren toen de spelers al naar Rotterdam vertrokken werd ook nu door honderden gezwaaid vanaf viaducten over de A1 en bij het tankstation in Holten.
Vlak voor Rotterdam was het verzamelen waarna in colonne onder begeleiding van de politie de tocht naar De Kuip werd afgemaakt.

< Jan van Halst werd gespot in Holten 
Fotoreportage: Coen Mulder en Roel Immink
(Klik hier voor alle 321 foto's)

Fotoreportage (50 foto's)...

 
09-05-2011  

Loonconflict FNV Bondgenoten–Friki naar rechter

 

DEDEMSVAART/WEZEP – FNV Bondgenoten sleept pluimveeverwerker Friki voor de rechter. Friki is onderdeel van de Plukon Groep met 14 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Inzet van de rechtsgang is de weigering van Plukon Nederland om de sinds 1 januari jl. ingegane loonsverhoging van 1,9 procent uit te betalen. Die loonsverhoging werd als compensatie voor een geschrapte toeslag overeengekomen maar Plukon weigert die afspraak na te komen. Overleg tussen FNV Bondgenoten en Plukon heeft voor de betrokken 500 werknemers niet mogen baten waardoor nu de rechter wordt ingeschakeld.

 
09-05-2011  

Brandstichtingen in De Bergvennen bij Lattrop

 

LATTROP - In natuurgebied de Bergvennen bij Lattrop even over de Duitse grens, hebben aan het eind van de middag opnieuw twee kleine bosbrandjes gewoed. De teller van het aantal brandjes in De Bergvennen staat sinds vorige week donderdag op zeven branden.
Volgens onderzoek is bij de grootste brand van vrijdag jl. daadwerkelijk sprake van brandstichting gelet op meerdere vuurhaarden. Er werden in het perceel geen voorwerpen gevonden waardoor spontane ontbranding het geval zou kunnen zijn.
De politie en brandweer hebben verhoogd toezicht ingesteld.

< Fotoreportage: Clemens Brughuis

Fotoreportage (8 foto's)...

 
11-05-2011  

Kalveren dood bij schuurbrand Hezingen

 

HEZINGEN – In de buurtschap Hezingen bij Vasse is in de nacht van dinsdag op woensdag een schuur uitgebrand waarbij 10 kalveren en een jonge stier omkwamen. De brand brak uit tegen 01.00 uur na blikseminslag. De brandweer kreeg het vuur vrij snel onder controle en 3 kalveren konden aanvankelijk worden gered. Een gealarmeerde dierenarts heeft deze alsnog laten inslapen vanwege brandwonden.
Het nablussen vergde uren vanwege de hooiopslag in de schuur die gedeeltelijk verloren ging.

< Fotoreportage: Clemens Brughuis

Fotoreportage (12 foto's)...

 
11-05-2011  

Directeur Generaal bezoekt GGD Regio Twente


Het bezoek uit Den Haag met de Twente sjaals temidden van het management van de GGD Regio Twente.
(foto vlnr: Betty Sibbel (adviseur Publieke Gezondheid GGD), Helma Slingerland en Lejo van der Heiden (beleidsadviseurs VWS), Paul Huijts (Directeur Generaal Volksgezondheid), Mieke Besselse (wnd hoofd AGZ GGD), Theo van Rijmenam (directeur GGD), Josephine van Meijel (hoofd JGZ GGD), Wim Meester (hoofd Staf GGD), Johan Coes (voorzitter Bestuurscie Publieke Gezondheid)
  ENSCHEDE – Directeur Generaal Paul Huijts van het ministerie van VWS bracht vandaag een werkbezoek aan de GGD Regio Twente. Doel van dit bezoek was de wisselwerking tussen het landelijke en het regionale (lokale) gezondheidsbeleid te verbeteren. De heer Huijts kreeg deze dag een goed beeld van het functioneren van GGD Regio Twente op de diverse taakgebieden, dus van infectieziektebestrijding tot gezondheidsbevordering. Huijts: “Niet alleen het Twentse voetbal is indrukwekkend, ook de publieke gezondheid scoort goed”.
Tijdens het bezoek werd de DGV rondgeleid over de afdelingen van GGD Regio Twente waarbij kort een aantal activiteiten voor het voetlicht kwam. Zo werd de heer Huijts verteld over de zoonosen waar we in Twente mee te maken hebben. Dit zijn ziekten die door dieren overgebracht kunnen worden op mensen, zoals de Q-koorts. De GGD sprak het belang uit van het gezamenlijk optrekken in de zoonosen bestrijding met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en dierenartsen.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-05-2011  

Connexxion Twents wordt Syntus in 2014

 

ENSCHEDE – Het vertrouwde rood van vervoerder Connexxion Twents wordt vanaf december 2013 vervangen door Syntus. Syntus deed volgens het dagelijks bestuur van de Regio Twente een beter bod dan de andere aanbieders Connexxion en Arriva. Vooral dat Syntus de treinverbinding Oldenzaal-Goor wil verhogen van 2 naar 4 treinen tijdens de spitsuren was een belangrijk issue. Ook wil Syntus het aantal buslijnen in Twente verhogen, nieuwe bussen aanschaffen en 10 servicebalies in Twente openen om de reizigers meer service te kunnen bieden. Syntus krijgt het vervoer in de Regio Twente voor een periode van 10 jaar mits het Regiobestuur instemt met de voordracht van het dagelijks bestuur.

 
13-05-2011  

Een buitenlandse student bij jouw gezin in huis?

  Elk jaar gaan verschillende leerlingen van ook jouw school naar een High School in bijvoorbeeld Amerika. Ze leven een schooljaar of semester in een gastgezin en hebben even een totaal ander leven. Ze komen terug met verhalen over Prom, de cheerleaders en het naar school gaan met een schoolbus, in plaats van met de fiets. Misschien ken jij ook wel iemand die naar High School gaat of is geweest!?

Maar ook als jij zelf niet naar het buitenland wilt of kunt, heb jij toch de mogelijkheid een andere cultuur van héél dichtbij te ervaren. Want jaarlijks zijn er ook vele buitenlandse jongeren die Nederland uitkiezen voor een semester of schooljaar High School via het High School Holland programma van Travel Active! Sutticha uit Thailand en João Pedro uit Brazilië komen begin augustus 2011 samen met tientallen andere internationale studenten tussen de 15 en 18 jaar als uitwisselingsstudent naar Nederland. Deze studenten wonen ook in een gastgezin. Voor Sutticha, João Pedro en alle andere studenten zijn wij op zoek naar gastgezinnen die hen een warm thuis willen bieden.
Lees verder...

 
15-05-2011  

Aankomst FC Twente op Twente Airport

 

ENSCHEDE - In Enschede moest even worden geslikt na de nederlaag tegen Ajax waardoor prolongatie van de landstitel aan FC Twente voorbijging. Toch kan men terug kijken op een uitstekend seizoen waarin men als tweede eindigde, de KNVB-beker won en de dames wel de nationale titel in de wacht sleepten.

Fotograaf Jan Bril toog naar het vliegveld Twente om de aankomst van de matadoren vast te leggen en fotograaf Roel Immink was per trein 's middags al naar Enschede geboemeld om met de kleine camera verslag te doen van de feestelijken in de binnenstad. Hij bekeek de wedstrijd in café De Kater. Al met al verliep het rustig hoewel enkelen de nederlaag wat minder konden verkroppen. De schade bleef beperkt tot enkele ruitjes. 
In totaal hadden in Enschede bij de diverse activiteiten in de binnenstad 7 mensen medische hulp nodig en werden 5 personen aangehouden. De politie schatte het aantal feestvierenden op zo'n 40.000 mensen. In de Grolsch Veste zaten zo'n 10.000 toeschouwers de wedstrijd op een groot scherm te bekijken. Er waren vooral veel gezinnen met kinderen en de sfeer was prima.

Voorzitter Munsterman: 'We lopen nu wel 10 miljoen euro mis'

Fotoreportage (79 foto's)...

 
16-05-2011  

FC Twente's feestelijke rijtour door Enschede

 

ENSCHEDE - Over enthousiasme hadden de spelers van FC Twente niet te klagen ondanks de nederlaag tegen Ajax. De trots overwon in Enschede en het publiek langs de route liet dat duidelijk blijken. Liefst 5,5 uur duurde de Singeltour en pas om 01.30 uur kwam aan de feestelijke tocht een eind. De spelers van Ajax hadden er toen al lang een diner opzitten in een Amsterdams restaurant.

In totaal heeft de politie 13 aanhoudingen verricht in het centrum van Enschede. Er zijn twee mensen in verzekering gesteld voor mishandeling. Verder zijn er aanhoudingen geweest voor het afsteken van vuurwerk (waarbij dat gevaar voor omstanders heeft opgeleverd) openbaar dronkenschap, vernieling, belediging en het verstoren van de openbare orde. Al met al is de politie desondanks dik tevreden over het verloop van de dag.

Voor FC Twente zit de competitie er nu op. De aandacht kan zich nu richten op Almelo waar Heracles als achtste eindigde in de competitie en donderdag thuis begint in de Play Off tegen FC Groningen. Roda JC en ADO Den Haag spelen de andere wedstrijd. De inzet is één plek voor Europees voetbal. 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (59 foto's)...

 
17-05-2011  

Enschede zet zondagsluiting op de helling

 

ENSCHEDE – Alle kruideniers, bakkers, slagers en andere winkels in levensmiddelen mogen op zondag hun winkel openen. Dat heeft de Enschedese gemeenteraad dinsdagavond besloten ondanks bezwaren van de Marktbond en vooral de kleine zelfstandigen. Wethouder Marijke van Hees (PvdA) greep de wettelijke mogelijkheid aan om Enschede tot toeristisch gebied te beschouwen en betoogde dat ruim 60 procent van de Enschedeërs wel eens op zaondag naar de winkel gaat of daar behoefte aan heeft. De openstelling is voor een periode van 2 jaar waarna een evaluatie moet volgen.
Marktbond en kleine zelfstandigen rest alleen nog de mogelijkheid via de bestuursrechter het besluit tegen te houden.

 
19-05-2011  

Politie Borne zoekt ouders onbekend jongetje upd.

 

BORNE - De politie heeft donderdag rond elf uur aan de Azelosestraat in Borne een jongetje aangetroffen. Ze weten niet wie het is en is met man en macht bezig uit te zoeken waar de jongen vandaan komt.
Probleem is dat de jongen niet praat. Het is een ongeveer zesjarige jongen met een lichtgetinte huid, ongeveer 1.25 meter groot, zwart haar, gekleed in een AC Milanbroek en een lichtblauwe trui. Bij het AZC in Azelo, waar de politie meteen contact mee heeft gezocht, kennen ze de jongen niet. De politie vermoedt dat hij een verstandelijke beperking heeft.
Een ouder echtpaar trof de jongen donderdagmorgen aan aan de Azelosestraat en belde de politie.

Update:
Enkele uren na de vondst van het 6-jarige jongetje bleek een oproep via Burgernet succesvol en kon hij met zijn ouders weer naar huis in Borne. 

 
19-05-2011  

Provinciale subsidie renovatie De Smidse Nijverdal

 

NIJVERDAL – Voor de restauratie van De Smidse, het voormalig ketelhuis van Koninlijke Stoomspinnerij Nijverdal ten Cate, stelt de provincie Overijssel een half miljoen euro beschikbaar. De totale restauratie en renovatie kost 1,5 miljoen euro.
Eigenaar Ter Steege Vastgoed uit Rijssen is nog in gesprek met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor een aanvullende subsidie. De totale werkzaamheden belopen zo’n half jaar.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-05-2011  

AkzoNobel start researchlaboratorium in Deventer

 

DEVENTER – AkzoNobel gaat haar researchlaboratoria concentreren in Deventer. Het nieuwe laboratorium maakt onderdeel uit van 6 onderzoekscentra over de wereld. Het personeel uit Arnhem verhuist mee. Het principebesluit werd al in 2009 genomen, maar de kogel is nu door de kerk. Het researchlaboratorium in Deventer is goed voor 200 arbeidsplaatsen.
In het researchlab wordt vooral onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbare grondstoffen voor wasmiddelen en cosmetica.

 
19-05-2011  

27-jarige Enschedese Sylvana Ngobili vermist

 

ENSCHEDE - Sinds zaterdag 14 mei 2011 wordt de 27-jarige Sylvana Ngobili uit Enschede vermist.
Sylvana is voor het laatst gezien door haar familie op zaterdag 14 mei omstreeks 18.00 uur op de dialyseafdeling in het MST Enschede. Omdat Sylvana nierpatiënt is en afhankelijk is van deze dialyse wordt voor haar leven gevreesd.

Signalement Sylvana:
• Donkere huidskleur
• Ongeveer 1.75 lang
• Slank postuur
• Halflang zwart haar
• Litteken op linker onderarm
• Van haar kleding is alleen bekend dat zij een spijkerbroek en lage open zwarte schoenen draagt

Heeft u informatie over de verblijfplaats van Sylvana, neemt u dan contact op met Politie Twente, team Enschede Oost via 0900-8844.
(2011046402)
 

 
20-05-2011  

Stationsrestauraties Deventer en Zwolle sluiten

 

DEVENTER/ZWOLLE - De stationsrestauratie op het perron in Deventer gaat dicht. De exploitatie is niet meer rendabel en sluit de deuren per 1 juli a.s. In 2013 volgt de sluiting van de perronrestauratie in Zwolle als de verbouwing van het station is afgerond. NS is op zoek naar ondernemers die de leegkomende ruimten willen huren voor andersoortige exploitaties. Reizigersorganisatie ROVER betreurt de gang van zaken en noemt de restauraties ‘veilige havens’ voor de reiziger.
NS ziet geen heil meer in de perronexploitaties en in geheel Nederland is het aanbod al sinds jaren tanende.
Wel werd de Koninklijke restauratie op het perron in Den Haag voor 3 miljoen euro gerestaureerd, maar die is niet publiekelijk toegankelijk. Ook op het Centraal Station Amsterdam is de restauratie volledig gerestaureerd maar deze wordt bij tijd en wijle gebruikt door de directies van NS en Prorail en is eveneens niet toegankelijk voor de reiziger.

< Een historische foto in kersttijd van de stationsrestauratie te Zwolle in de jaren 1935-1940. De foto werd gemaakt door een fotograaf van NS en behoort tot de collectie De Pater.

 
21-05-2011  

Sponsordag voor weeshuis Roemenië


De drie initiatiefnemers met Maarten op Freek de pony. V.l.n.r Nick Jansen, Chantal Palma, pony Freek, Maarten en Leonie Verduin.
Foto: Nick Zweers
 

HOGE HEXEL - Aan de Saamsweg 8 in Hoge Hexel organiseerden 2e jaars studenten van de opleiding Jeugdzorg en 2e jaars studenten van de opleiden maatschappelijke zorg van het Landstede in Raalte een sponsoractie voor het realiseren van een zorgboerderij/geitenhouderij in Gagesti Roemenië.
Van 28 Juni t/m 6 Juli gaan de Landstede-studenten naar Gagesti om daar samen met de stichting Noi Si Voi aan te werken. Op de zorgboerderij worden kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking opgevangen middels huisvesting en dagbesteding. Momenteel is een nieuw woonhuis in aanbouw en de Landstede-studenten gaan daar gedurende acht dagen de dagbesteding verzorgen.
De reis- en verblijfkosten betalen de studenten zelf maar voor de dagbestedingen is extra geld nodig. Met de sponsordag haalden de organisatoren een bedrag van 250 euro bij elkaar door o.a. rondritjes met pony's en paarden, verkoop van koffie met cake en het maken van foto's.

Fotoreportage: Nick Zweers

Fotoreportage (15 foto's)...

 
21-05-2011  

Haaksbergen laagste lokale heffingen in Twente


Woonlasten voor meer persoonshuishoudens in Regio Twente.
Landelijk komt Haaksbergen op plaats 94, in Twente op 1. Opmerkelijk is, dat Almelo in verhouding fors is gedaald als dure gemeente en nu landelijk op 180 staat en 3 in Twente.
Vooral plattelandsgemeenten hebben dus de lokale lasten verhoogd.
 

ALMELO – Volgens een onderzoek van de stichting Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) heeft de gemeente Haaksbergen binnen de Regio Twente de laagste lokale lasten.
Uit het onderzoek blijkt dat het niet meer vanzelfsprekend is dat grotere gemeenten als Almelo, Hengelo en Enschede de hoogste lokale lasten hebben. Almelo staat zelfs achter Haaksbergen en Rijssen als derde in de top 3 van laagste lokale lasten. Enschede dat sinds jaar en dag de hoogste lokale lasten had, is zelfs door Wierden, Hof van Twente en Dinkelland voorbij gestreefd.
In dat licht bezien is het opmerkelijk dat de gemeenten Tubbergen en Dinkelland een vergaande samenwerking met mogelijk fusie onderzoeken. Het doel daarbij is efficiëntiewinst, maar de gemeente Tubbergen komt na Almelo op plaats vier van goedkopere lasten terwijl Dinkelland de allerduurste gemeente in Twente is.
De gemeente Losser heeft de twijfelachtige eer om als enige gemeente geen vrijstelling van rioolheffing te verlenen voor mensen met lage inkomens. Twenterand geeft slechts gedeeltelijke kwijtschelding op de reinigingsheffing. Voor minima zijn die twee gemeenten dus niet al te vriendelijk.

Klik
hier
voor de gegevens van heel Nederland

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-05-2011  

Timberland kiest voor XL Businesspark Twente

  ALMELO/ENSCHEDE – De Amerikaanse multinational in schoenen en kleding Timberland kiest het XL Businesspark bij Bornerbroek als vestigingslocatie voor haar Europese distributiecentrum. Dat is de uitkomst van de intensieve strategische heroriëntatie van het Amerikaanse bedrijf. Bij deze heroriëntatie werden alternatieven in andere Europese landen en in Nederland uitgebreid onderzocht. Op het XL Businesspark Twente krijgt Timberland de beschikking over vijf en een halve hectare grond en neemt het bedrijf – op basis van positieve toekomstprognoses - een optie op nog een hectare. De verhuizing naar het XL Businesspark Twente staat gepland in het voorjaar van 2012.
Lees verder...

 
23-05-2011  

Hamster gedropt per parachute

 

HENGELO - Zondagavond rond 19.00 uur keken Nova (10), Dyon (8) en Milou (9) totaal verbaast toen in de Hengelose Zonstraat een zelfgemaakte parachute met een bal eraan uit de lucht daalde met daarin een Russische dwerghamster.
Thuis werd de politie gebeld waarop de dierenambulance werd gewaarschuwd die het beestje overbrachten naar het Dierensteunpunt Oost Twente in Enschede.
Inmiddels zijn zij aangemerkt als vinder en mogelijk worden zij ook de adoptieverzorgers van Lolly zoals zij het diertje hebben genoemd.
Bij de politie zijn al enige tips binnen gekomen die mogelijk leiden naar de ‘afzender’ van de luchtreiziger.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-05-2011  

Vondst historische werf aan de IJssel

 

DEVENTER - In de uiterwaarden van de IJssel tegenover Deventer is bij archeologisch onderzoek een oude scheepswerf blootgelegd. De vondst kwam aan het licht door het onderzoek i.v.m. het toekomstige project ‘Ruimte voor de Rivier’. De scheepswerf dateerd waarschijnlijk uit de 18e en 19e eeuw toen hier ondermeer scheepjes van de Deventer Schipbrug werden onderhouden.

 
25-05-2011  

Onheilstijding, 1000 man weg bij SOWECO


Directeur Drs. Reinier van Broekhoven van SOWECO - 2e van rechts - in betere tijden tijdens de opening van de praktijkruimte voor de praktijkopleiding detailhandel. Toen werden nog allerlei nieuwe initiatieven aangekondigd die werk zouden opleveren. Amper een jaar later is de bittere waarheid totaal anders. Het kabinet Rutte draait de geldkranen dicht!
archief AN.nl 15 maart 2010
 

ALMELO – Vanmorgen werd de pers in het stadhuis van Almelo en het personeel op het bedrijf van SOWECO aan de Plesmanweg tegelijkertijd de onheilstijding gebracht dat de duimschroeven hard worden aangedraaid en het jaarlijkse budget in 3 jaar tijd wordt bijgesteld van 14,5 miljoen euro naar 6 miljoen euro. Alleen de echte sociale werkvoorziening blijft dan nog overeind en SOWECO krimpt dan van 1600 personeelsleden naar 600 personeelsleden.
Het principebesluit van de colleges van B&W van de deelnemende gemeenten in SOWECO – zijnde Almelo, Wierden, Twenterand, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Tubbergen, moet eind dit jaar zijn beslag krijgen waarna ingaande 2012 de eerste ‘koppen moeten rollen’.
Het dramatische besluit is een gevolg van de aangekondigde rijksbezuiniging door het kabinet Rutte. Coalitiegenoten VVD/CDA - met gedoogsteun van de PVV – willen dat feitelijk iedereen in het reguliere bedrijfsleven een plekje moet zien te vinden met uitzondering van diegenen die van oudsher onder de WSW-regeling vallen. Ieder met een arbeidsrestcapaciteit van boven de 30 procent valt dan af voor een plekje bij een sociaal werkvoorzieningschap.
De enige hoop bestaat er uit dat het bestuursakkoord op rijksniveau wordt opengebroken en de tijd van sanering kan worden opgerekt. Die tijd wil men dan zoveel mogelijk benutten om onderdelen van Soweco te privatiseren waardoor mogelijk het aantal ontslagen nog enigszins kan meevallen.
SOWECO is de eerste die de gevolgen van het nieuwe kabinetsbeleid zo schreinend naar buiten brengt. Het is tevens een signaal voor de gevolgen bij de andere werkvoorzieningsschappen in Nederland.

In de bijlagen de besluiten die de gemeenteraad van Almelo worden voorgelegd.
De andere partnergemeenten in SOWECO, Wierden, Twenterand, Tubbergen, Hellendoorn en Rijssen/Holten leggen dezelfde collegebesluiten voor aan de desbetreffende gemeenteraden.


B&W besluit Almelo: Toekomst SOWECO
Raadsvoorstel Almelo: Toekomst SOWECO
Persbericht Almelo: Toekomstige ontwikkelingen SOWECO

 
25-05-2011  

Rabobank Projectfonds gul voor organisaties

Foto reportage Jan Bril
  ALMELO – De Rabobank Noord Twente heeft uit het jaarlijkse Rabobank Projectenfonds een eerste tranche uit het totale budget van 150.000 euro toegekend aan 55 organisaties in het werkgebied van de bank.
Het grootste bedrag ging naar de stichting De Klub die 25.000 euro tegemoet kan zien voor het realiseren van het Fun-IE-Fit centrum, een digitale omgeving die beweging moet bevorderen.
Bij stichting De Klub, waar mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding vinden, werd de gift met gejuich ontvangen, temeer daar de gemeente Almelo net had aangekondigd de subsidie voor de zogenoemde Sportmix- activiteiten met 20.000 euro te moeten verminderen vanwege grootscheepse bezuinigingen die de gemeente noodgedwongen moet doorvoeren.
De feestelijke uitreiking aan alle ontvangers vond plaats in het Mr. Siebelinkhuis aan de Berlagelaan in Almelo.
Lees verder...

Fotoreportage (51 foto's)...

 
25-05-2011  

Extra voorlichting horeca-opleidingen ROC

 

ALMELO – Het ROC van Twente organiseert op dinsdag 31 mei a.s. van 17.00 tot 20.00 uur een extra voorlichtingsbijeenkomst voor alle horeca-opleidingen niveau 4 (MHS). De voorlichting vindt plaats in Brasserie Timeless op de ROC-locatie Wierdensestraat 65 in Almelo. Aan de opleiding bij het ROC van Twente is ook de Cas Spijkers Academie verbonden om toptalenten nog beter te specialiseren. Ook heeft de opleiding een eigen ROC Hotel. 

Deze week houdt de Hotelschool een uitwisseling met horecaleerlingen uit het Turkse Denizli (foto).
Vergelijkbare horeca-opleidingen zijn er o.a. ook in Apeldoorn en Wageningen.

Opleidingen
* Manager/ondernemer horeca
Dit is een 4-jarige BOL-opleiding voor een middenkaderfunctie in grote horecabedrijven.
* Manager/ondernemer café/bar
Dit is een 3-jarige BOL- of BBL-opleiding voor leidinggevenden in kleine en middelgrote horecabedrijven.
* Fasttrack hospitality manager
Dit is een versnelde 2-jarige BOL-opleiding Manager/ondernemer horeca voor havisten. Na deze opleiding kan in 2½ jaar het diploma Hoger Hotelonderwijs worden behaald bij Stenden hogeschool in Leeuwarden.
* Leidinggevende keuken
Dit is een 1-jarige BBL-vervolgopleiding voor zelfstandig werkende koks.
Voor meer informatie: www.rocvantwente.nl

 
27-05-2011  

Grote brand Pacton Ommen onder controle

 

OMMEN – Bij trailerfabrikant Pacton in Ommen is vanmorgen een grote brand ontstaan door laswerkzaamheden. Door vonken ontbrandde het isolatiemateriaal in het dak waardoor de brand zich snel uitbreidde. Rookwolken waren tot ver in de omgeving te zien. Meerdere brandweerkorpsen uit de omgeving bestreden het vuur en kregen dat na meerdere uren onder controle.
Pacton Ommen was in 2009 in financiële problemen en maakte uiteindelijk een doorstart met 100 personeelsleden waardoor 130 werknemers op straat kwamen te staan. Ook wilde de gemeente Ommen het bedrijf verhuizen vanwege uitbreidingsplannen van de woonkern van Ommen.
Hoe groot de schade door de brand bedraagt is nog onbekend. Ook is nog niet bekend of de productie kan worden voortgezet.

Kijk hier naar een kort filmpje direct na het alarmeren van de brandweer.
< Foto's: Ingrid van der Velde - Ommen leeft

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-05-2011  

Zes Twentse bedrijven in Innovatie Top 100 2011


Boeien van kunststof, weerbestendig, UV bestendig, kleur- en slijtvast en met LED-verlichting
 

UTRECHT – In het hoofdkantoor van Mercedes Nederland te Utrecht maakte Innovatiecentrum Syntens gisteren de Top 100 van Innovatieve bedrijven in 2011 bekend. Onder hen 6 Twentse bedrijven.
Mobihealth uit Enschede werd nr. 28 voor het ontwikkelen van een bloeddrukmeter waarmee patiënten thuis zelf hun bloeddruk meten en online doorgeven naar arts of zorgverlener zodat onmiddellijk controle aanwezig is. Zorg op afstand kan veel kostenbesparing opleveren.
Smart Sign Solutions in Enschede staat op nr. 30 met het bedenken van routesystemen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, luchthavens, musea, kantoren e.d. Met het systeem kan een bezoeker persoonlijk navigatie worden gegeven via digitale borden.
Yalp (Lappset Nederland) uit Goor staat op 39 voor het ontwikkelen van een interactieve voetbalmuur om jeugd meer te laten bewegen.
Phoenix Software uit Enschede behaalde een 42e plaats voor het ontwikkelen van software voor het beheersen van het logistieke proces in en rond clean rooms voor bijvoorbeeld micro- en nanotoepassingen.
Herikon uit Almelo eindigde nog net binnen de top 50 voor het ontwikkelen van UV-bestendige maritieme kunststofboeien. Het bedrijf vestigde daarmee de aandacht op zich van Rijkswaterstaat die alle stalen boeien wil vervangen voor kunststof exemplaren. Herikon haalde samen met twee andere produktiebedrijven in Frankrijk en Zeeland een miljoenenopdracht binnen van Rijkswaterstaat.
Als 6e Twentse bedrijf eindigde Food Technology NON uit Almelo op een 79e plaats met een stoomsysteem om meloenen, ananas, mango's en ander vers gesneden fruit te desinfecteren. Met het Cloud Control® systeem wordt de schil eerst gedesinfecteerd en van micro organismen ontdaan met minimaal energieverbruik.

Kijk hier naar de hele Top 100

Fotoreportage (5 foto's)...

 
28-05-2011  

Veel belangstelling demodag AST Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN – De demodag bij autospecialist AST in Vriezenveen trok honderden bezoekers. Niet in het minst omdat natuurlijk ook autocoureur Tom Coronel aanwezig was, maar ook omdat allerlei nieuwe snufjes te zien waren om auto’s te tunen en te verfraaien naar eigen wens.
Ook kon proef worden gereden met een nieuwe Polo Blue Motion met en zonder tuning om zelf het verschil te ervaren.

< Fotoreportage: Coen Mulder en Freek Buitenweg

Fotoreportage (45 foto's)...

 
30-05-2011  

Nieuwe burgemeester Hellendoorn is een vrouw

 

HELLENDOORN – Volgens een bericht van het ministerie van Binnenlandse zaken wordt de 55-jarige Anneke Raven de nieuwe burgemeester van Hellendoorn.
Raven is lid van het CDA en was vanaf maart 2007 t/m maart 2011 gedeputeerde van de provincie Utrecht en maakte daarvoor als fractievoorzitter deel uit van provinciale staten. Op 23 mei jl. stelde zij haar zetel in de Statenfractie van het CDA ter beschikking.
Raven begint in juli en volgt Hans van Overbeeke op, die op 1 januari jl. met vervroegd pensioen ging.

Overzicht declaraties als gedeputeerde van de provincie Utrecht:


Overzicht declaraties 2007, 2008, 2009
Declaratie 2010

 
31-05-2011  

Multimedia Center computerwinkel van het jaar

 

MONTFOORT/ALMELO - ICTWaarborg, de brancheorganisatie voor bedrijven die ict-producten en ict-diensten leveren aan consumenten en/of bedrijven, heeft Multimedia Center in Almelo uitgeroepen tot computerwinkel van het jaar 2011.
Multimedia Center krijgt deze bekroning omdat het bedrijf  zich op vernieuwende, succesvolle, creatieve wijze heeft onderscheiden en een hoog kennis- en serviceniveau weet te handhaven.
Voor de klant is dit duidelijk merkbaar in de informatieverstrekking en de service. Multimedia Center is een voorbeeldige ICTWaarborg-specialist die zich onderscheidt door uitstekende kwaliteit, kennis, service en betrouwbaarheid.
Ook de algemene ondernemersvaardigheden van deze onderneming zijn uitstekend. Op basis van deze criteria is Multimedia Center verkozen uit de 950 aangesloten leden van ICTWaarborg.

Tegelijk met de computerwinkel van het jaar werden door de vakjury ook de computerwebwinkel (Informatique) en het computerhulpbedrijf (GUIDION computerhulp & ICT) van 2011 verkozen. Daarnaast mocht ook het publiek zijn voorkeur uitspreken in de drie categorieën waarvoor niet alleen leden van ICTWaarborg waren genomineerd, maar alle Nederlandse bedrijven die zich computer(web)winkel of computerhulpbedrijf kunnen noemen. Daarbij gingen de ICTWaarborg Awards naar Informatique (Computerwinkel van het Jaar), Alternate (Computerwebwinkel van het Jaar) en DigiProfs Computersupport (Computerhulpbedrijf van het Jaar).

De feestelijke uitreiking van de awards vond 30 mei plaats tijdens de ICTVakdag in de Jaarbeurs in Utrecht, te midden van vele prominente genodigden uit het vakgebied en diverse mediavertegenwoordigers.
De verkiezing Computerwinkel van het Jaar vindt jaarlijks plaats onder auspiciën van brancheorganisatie ICTWaarborg, dit jaar met steun van Quote Components, Despec en Gembird.
De brancheorganisatie ICTWaarborg organiseert deze verkiezing als voorbeeld voor de overige 950 aangesloten bedrijven die ook hun niveau op het peil van de winnaar willen brengen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina