Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-04-2009  

Sociaal akkoord Power Packer Oldenzaal

 

OLDENZAAL - De vakbonden hebben een sociaal akkoord voor de medewerkers van Power Packer in Oldenzaal bereikt. De producent van hydraulische systemen voor cabriodaken en kantelcabines voor vrachtwagens zullen 105 banen verdwijnen. De vakbonden dreigden gisteren en vanmorgen tijdens een personeelsbijeenkomst nog met acties omdat de directie de bonden niet tegemoet wilde komen. Het ging daarbij om de hoogte van de ontslagvergoeding en de kosten voor outplacement. Beide partijen zijn er uitgekomen door beiden water bij de wijn te doen.
 

 
01-04-2009  

Ontslagen bij Groothuis Bouw Harbrinkhoek

 

HARBRINKHOEK - Groothuis Woningbouw heeft het voornemen om tot reorganisatie van de onderneming over te gaan. Hierbij zullen naar verwachting 100 werknemers die werkzaam zijn in de bouw, fabriek of op kantoor hun baan verliezen, hetgeen 1/3 deel van het totale personeelsbestand is. Er is inmiddels een melding gedaan van dit collectieve ontslag. Thans pleegt Groothuis overleg met de Ondernemingsraad en de vakbonden. Onderdeel van dit overleg vormt een eventueel sociaal plan, zodat de betrokken werknemers een afvloeiingsvoorziening ontvangen. Sinds zes weken was al 80% van het personeel met arbeidstijdverkorting. 

 
02-04-2009  

Van der Most koopt grond Veurink Transport

 

HARDENBERG - De Evenementenhal van Van der Most in Hardenberg koopt onder voorwaarde de grond van buurman Veurink Transport voor mogelijke uitbreiding van de Evenementenhal. Indien de gemeente meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging wil van der Most nog binnen een jaar beginnen aan de bouw van een hal van ruim 3000 m2 en een Wellnesscentrum en uitbreiding van de parkeeraccommodatie realiseren naar 5000 auto's. In 2012 moet er dan een geheel staan van 32.000 m2 beursvloer, een hotel met 220 bedden en een congresaccommodatie van 1800 m2. 

< Het 125 jarige Veurink Transport gaat mogelijk verhuizen

 
04-04-2009  

Kamerlid pleit voor behoud omgangsregeling

 

DEN HAAG - CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft er bij minister Rouvoet - Jeugd en Gezin - op aangedrongen om de gemeenten in Twente te bewegen blijvend geld te steken in de begeleiding van omgangsregelingen na pijnlijke echtscheidingen. De gemeenten in Twente hebben daar in het verleden geld in gestoken waarbij zo'n 120 kinderen gebaat waren.
Dat Twentse voorbeeld waarbij vrijwilligers helpen op verzoek van de kinderrechter krijgt een vervolg in de rest van Nederland, maar de Twentse gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo willen er geen geld meer voor beschikbaar stellen.
 

 
04-04-2009  

Breuk na ruzie in Algemene Waterschaps Partij

bron: De Roskam
 

ALMELO - Waterschap Regge en Dinkel heeft de landelijke primeur met een breuk in  de Algemene Waterschaps Partij. Sinds de verkiezingen van vorig jaar zijn er 'politieke’ fracties in het waterschapsbestuur met naar nu blijkt alle politieke gevolgen van dien. Na onenigheid met de andere fractieleden is Han Huizenga uit de fractie van de Algemene Waterschaps Partij (AWP) gestapt. Huizenga zegt het niet eens te zijn met de koers van de fractie en verwijt fractievoorzitter Drs. Rosemarie Oude Luttikhuis een 'autocratische opstelling'. Zij noemt Huizenga een "autist en solist " en is van oordeel dat hij zijn zetel beschikbaar moet stellen. Er viel volgens haar al vanaf begin niet met Huizenga samen te werken. Huizenga zal in het bestuur blijven als onafhankelijke 'Lijst Huizenga'. 

< 'autist en solist' Han Huizinga, volgens fractievoorzitter Rosemarie Oude Luttikhuis
 

 
04-04-2009  

VVD wil seksshopverbod uit APV Rijssen

 

RIJSSEN/HOLTEN - De liberalen van de VVD vinden dat het seksshopverbod in de APV van de fusiegemeente Rijssen/Holten niet meer van deze tijd is, zeker gelet op de vrije beroepskeuze. Sinds jaar en dag staat het verbod al in de APV. Nu de VVD deze bepaling ter discussie stelt, moet het college van B&W een standpunt innemen en aan de gemeenteraad voorleggen. Burgemeester Koelewijn heeft al laten weten dat er wel gemeentelijke bevoegdheden zijn om voorwaarden te stellen voordat een seksshop zomaar geëxploiteerd kan worden. Tja, Beate Uhse naar Rijssen. 'Gaat de wereld dan echt ten onder?', zullen sommigen denken!

 
05-04-2009  

Vriezenveense B-Harmonie nationaal kampioen

bron: RTV Oost
 

TWENTERAND - Het B-orkest van de Vriezeveense harmonie is Nederlands kampioen Harmonie geworden in de vijfde divisie sectie harmonie. In de finale moest het jeugdorkest een verplicht werk en een werk naar eigen keuze spelen. Met beide werken haalde het orkest een score van 81.83 punten. In totaal deden vier orkesten mee aan de finale van het Nederlands kampioenschap. In 1996 was het B-orkest van de Vriezeveense harmonie ook al Nederlands kampioen harmonie.
 

 
05-04-2009  

Onderzoek Twentse ambassade in Amsterdam

 

TWENTE - Ondernemers in Twente onderzoeken de mogelijkheid om in Amsterdam een Twentse ambassade te vestigen. Tal van Twentse bedrijven zijn actief in de Randstad maar missen een uitvalsbasis van waaruit dat kan. Ook voor Twentse bedrijven die hun vleugels willen uitslaan en willen groeien ontbreekt dat. De initiatiefnemers onderzoeken nu of er op eeen prominente plek in Amsterdam een gezamenlijke werkplek gestart kan worden. Er moet tevens ruimte zijn voor sociale contacten in de vorm van een horecavestiging in het gebouw. De plannenmakers wijzen er tevens op dat in Amsterdam ruim 20.000 'tukkers' wonen en werken. 

 
06-04-2009  

Financiële bestuurder Royal ten Cate opgestapt

 

ALMELO - Het beursgenoteerde Royal ten Cate maakte vanmorgen bekend dat de huidige financiële topman Jan Wegstapel per direct zijn werkzaamheden heeft neergelegd. Volgens de Raad van Bestuur heeft zijn onmiddelijke vertrek te maken met persoonlijke redenen en niet met de resultaten van het vorig boekjaar of huidige gang van zaken. Het vertrek is eveneens besproken met de Raad van Commissarissen. De vorige financiële topman Jaap Lock neemt de functie tijdelijk over.

< De per direct vertrekkende CFO Jan Wegstapel
 

 
06-04-2009  

Website tegen agressie en geweld

bron: RTV Oost
 

OLDENZAAL - Oldenzaler Gaalman heeft een website geopend tegen geweld en agressie: protestmanifest.nl. Gaalman sluit aan bij de Dag tegen agressie en geweld die vakbond FNV heeft uitgeroepen. In onder meer Deventer en Enschede loeiden maandag om vijf voor twaalf sirenes als protest tegen de agressie waar politie, brandweer, ambulancepersoneel en medewerkers van het openbaar vervoer mee te maken hebben. Gaalman hoopt dat tienduizenden mensen op zijn website een handtekening achterlaten als een symbolisch en blijvend protest.

 
06-04-2009  

Willie Oosterhuis weg bij RTV Oost

 

HENGELO - RTV Oost heeft met onmiddelijke ingang de samenwerking met Willie Oosterhuis beëindigd.  De polulaire presentator wil een eigen tv-zender opzetten en dat is RTV Oost in het verkeerde keelgat geschoten. RTV-oost vind dat hij dit niet kan combineren met zijn werk bij de regionale omroep. Vanavond is de laatste aflevering van Willie's Wereld uitgezonden. Voor de presentatie van de Sterrenparade wordt nog gezocht naar een alternatief. RTV Oost had al aangekondigd per 1 juni te stoppen met de Regiotap.

 

 
06-04-2009  

Polen mogen blijven wonen op recreatiepark

  WIERDEN - De ongeveer 150 Poolse arbeiders die zijn ondergebracht in een recreatiepark in Wierden, mogen daar voorlopig blijven wonen. De eis van projectontwikkelaar Voskamp Vastgoed uit Almelo om ze per 1 mei de wacht aan te zeggen, is maandag door de rechter in Almelo verworpen.De projectontwikkelaar, Voskamp Vastgoed uit Almelo, had anderhalve week geleden in kort geding geëist dat de Polen er weg moesten, omdat ze overlast zouden veroorzaken. Daarmee zouden ze de verkoop van luxe recreatievilla's, die Voskamp in een aangrenzend park bouwt, in de weg staan. Ook zou de bewoning door de Poolse arbeiders in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Lees verder...

 
07-04-2009  

Beperkt treinverkeer paasweekeinde in Twente

  ZWOLLE - Spoorbeheerder ProRail werkt in het paasweekeinde op diverse plaatsen aan het spoor tussen Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Door het combineren van diverse spoorwerken in één weekend beperkt ProRail de overlast voor zowel het treinverkeer als de omgeving.
Lees verder...

 
07-04-2009  

Raketaanval Kamp Holland, één dode 5 gewonden

 

AFGHANISTAN - Bij een raketaanval op Kamp Holland is één Nederlandse militair om het leven gekomen en zijn vijf gewonden gevallen. Bij het dodelijk slachtoffer gaat het om de 20-jarige soldaat der eerste klasse Azdin Chadli van de kazerne in Oirschot, die nog maar enkele dagen in Afghanistan was. Chadli was sinds 30 maart in het land. Premier Balkende noemde het een 'laffe aanval' en sprak zijn medeleven uit aan de familieleden. Lees meer via de NOS.

 
07-04-2009  

RWE moet bedrijf splitsen volgens minister

 

DEN HAAG - Volgens de brief van minister van der Hoeven aan de 2e Kamer moet het Duitse energieconcern RWE eerst haar Duitse netwerk verkopen voordat het volgens haar het Nederlandse Essent mag overnemen. Indien RWE dat weigert, geeft zij een negatief advies aan de aandeelhouders zoals de provincies Overijssel, Brabant en diverse gemeenten. Zij heeft haar standpunt ook kenbaar gemaakt bij de Europese Unie. De splitsing in netwerk- en leverantiebedrijf is een Europese afspraak maar wordt nog lang niet overal nageleefd. De netwerkbedrijven moeten volgens die afspraak onder toezicht blijven van de overheid om het transport van energie te waarborgen.

 
07-04-2009  

Bierbrouwerij Twents slaat zijn vleugels uit

 

HENGELO - Sinds kort staat de brouwinstallatie tegen de achtermuur van het oude ketelhuis van de voormalige Hazemeyer-fabriek aan de Tuindorpstraat in Hengelo. De nieuwe Twentse brouwer brouwt o.a. een premium pilsner, witbier en rosé. De toekomstige gasten zien de brouwerij straks in vol bedrijf achter een glazen wand. Onder het drinken van een biertje kan de gast zien hoe het brouwen van een biertje in zijn werk gaat. Uniek om te zien en zeker een bezoekje waard. Een biertje gaat er tenslotte altijd wel in . Toch? Maar vergeet vooral niet te gaan zonder BOB en onder de zestien nog even niet! 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
10-04-2009  

Losser krimpt personeelsbestand 10% in

 

LOSSER - De gemeente Losser gaat haar personeelsbestand met 10% verkleinen. Losser doet dat om de begroting op orde te krijgen. De gemeente werd eind vorig jaar door de provincie onder curatele gesteld omdat het geen sluitende begroting kon presenteren. Door de maatregel vervallen 15,5 banen. Vanaf 2012 gaat Losser structureel 2,6 miljoen minder uitgeven op een totale begroting van 53 miljoen euro. Het eigen vrije gemeentelijk beleidsbudget van 4 miljoen euro wordt gehalveerd. Met het collegevoorstel is de meerjarenbegroting sluitend. De gemeenteraad beslist op 12 mei a.s. over het collegevoorstel.

< Wethouder van Financiën G.P.L. ter Denge - Alards

 
11-04-2009  

NS-kaartjesautomaat groot risico voor reizigers

 

ROTTERDAM - Volgens het Algemeen Dagblad vormen de kaartjesautomaten van de NS een groot risico voor uw bankrekening. In geheel Nederland werden vorig jaar maar liefst 750 automaten geskimd waardoor criminelen uw rekening kunnen plunderen.

In Overijssel staat het station Deventer bovenaan met 19 keer. Ook op andere Overijsselse stations komt het met regelmaat voor. Kijk dus goed uit voordat u uw bankpas in een automaat stopt!

 
13-04-2009  

Vlöggel'n Ootmarsum trekt duizenden

 

OOTMARSUM - Het traditionele vlöggel'n in Ootmarsum trok 1e Paasdag weer duizenden belangstellenden naar het stadje. De Poaskearls die hand in hand de stoet gelovigen door het stadje en gebouwen leiden hadden paaszaterdag al leiding gegeven aan het ophalen van de Poasstaak, een boomstam waar rondomheen het paasvuur wordt gebouwd.

De Poaskearls zijn traditioneel acht vrijgezellen die gedurende vier jaar niet mogen trouwen om hun verplichtingen ten aanzien van het paasgebeuren in Ootmarsum te kunnen nakomen. Ter afsluiting werd het paasvuur door de leider van de Poaskerls ontstoken. Op 2e paasdag wordt de vlöggeltocht door het stadje nog eens herhaald.

< archieffoto
 

 
15-04-2009  

Islamitische school Deventer niet verbieden

 

DEVENTER - Staatssecretaris van onderwijs Sharon Dijksma acht geen juridische gronden aanwezig on de stichting van een islamitische school in Deventer tegen te gaan. Haar Deventer partijgenoten van de PvdA willen dat de gemeente in beroep gaat tegen de beslissing. Zij vinden een islamitische school slecht voor de integratie en vrezen voor het voortbestaan van gemengde buurtscholen. 

 
17-04-2009  

Enschedeër springt over rijdende auto

 

ENSCHEDE - Jazeker er bestaan nog mafkezen! O.a. op You tube staat al enige tijd een filmpje waarbij een jongen na het drinken van een blikje energydrink over een rijdende auto springt. Dat het internet vol staat met filmpjes waarbij vreemde, idiote en soms levensgevaarlijke stunts worden gedaan weet tegenwoordig iedereen. Een student uit Enschede probeerde met zijn extreme gevaarlijke actie de publiciteit te halen tot grote schrik van de automobilist. De publiciteit is hem gelukt!

 
17-04-2009  

Enschede koopt verkochte kavels terug

 

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat onderzoeken of het verkochte bouwkavels terug gaat kopen van bedrijven die door de economische malaise in de problemen zijn geraakt.

Ook wordt een plan van aanpak ontwikkeld om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Verder blijft Het Werkplein langer open tot s'avonds 20.00 uur om werkzoekenden te begeleiden in hun zoektocht naar een baan. Het UWV/CWI heeft daarvoor tijdelijk 10 arbeidsconsulenten extra aangesteld.

 
17-04-2009  

VolkerWessels bouwt nieuw stadhuis Hardenberg

 

HARDENBERG - Het Rijssense bouwconcern VolkerWessels heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de bouw van een nieuw stadhuis in de gemeente Hardenberg. Onder de nieuwe gemeentetempel komt een parkeerkelder met 470 parkeerplaatsen en de bouw moet eind 2011 af zijn. De gemeente Hardenberg is ook gestart met de aanbesteding van de nieuwe gemeentewerf. Tot 11 mei a.s. kan er worden ingeschreven.

 
17-04-2009  

Alcoholpoli in Twente van start

 

ENSCHEDE - Tactus Verslavingszorg is in samenwerking met ziekenhuizen en huisartsenposten in de regio Twente gestart met de alcoholpoli. Het initiatief is een reactie op het toegenomen aantal jongeren dat zich in een coma drinkt. In Overijssel zijn in 2008 tien tot twintig jongeren geregistreerd die na overmatig alcoholgebruik in een ziekenhuis zijn beland. Dit bevestigt de trend van een stijgend aantal van deze gevallen. Sinds enige jaren wordt het aantal comadrinkers bijgehouden. Reden voor Tactus en haar samenwerkingspartners om de alcoholpoli te starten. Jongeren tot zeventien jaar die na overmatig alcoholgebruik op de alcoholpoli belanden worden verwezen naar Tactus en krijgen daar een passend aanbod. Dit kan variëren van een eenmalig gesprek tot een langdurige behandeling. “Als specialist zijn we nu direct geïnformeerd en indien nodig snel aanwezig. Van daaruit bepalen we of er verder aanbod nodig is”, aldus Liesbeth ter Braak van Tactus. Ouders worden betrokken omdat deze vaak onvoldoende beseffen welke rol zij spelen in het alcoholgebruik van hun kind.

Momenteel werkt Tactus samen met de ziekenhuizen in Hengelo en Almelo. Op korte termijn wordt dit uitgebreid met het ziekenhuis in Enschede en verschillende huisartsenposten. De implementatie van de alcoholpoli in de regio Twente maakt onderdeel uit van ‘Happy Fris’, het alcoholmatigingsprogramma Jeugd 2007-2011 regio Twente.
 

 
18-04-2009  

Miljoenenclaim Bibob-misser gemeente Hengelo

 

HENGELO - De gemeente Hengelo krijgt een claim van één miljoen euro aan zijn broek door fouten die zijn gemaakt tijdens een Bibob-procedure. De ondernemers Wagelaar en Debbagh bereiden deze voor. Debbagh wilde 3 jaar geleden het horecabedrijf 'De Londener' overnemen, maar zag zich gedwarsboomd door de gemeente Hengelo die vermoedde dat het bedrijf als 'witwasser' gebruikt zou worden voor speelautomatenexploitant Wagelaar. De bestuursrechter van de Rechtbank Almelo sprak eind vorig jaar uit dat de gemeente Hengelo haar 'huiswerk' t.a.v. de palingen in de Wet Bibob slecht had toegepast en een vergunningverlening niets in de weg stond.

Ook in Almelo spelen bestuursrechtelijke procedures in de affaire Restaurant 'De Rechter'. Ook hier traineerde de gemeente de vergunningverlening al voordat een Bibob-onderzoek werd gestart. Het leidde tot de gijzeling van wethouder Kuiper en vier ambtenaren door de echtgenoot van de exploitante van het restaurant. Volgens de juridische adviseur heeft de gemeente Almelo daarbij grove fouten gemaakt.
 

 
18-04-2009  

Belasting zet gedoogbeleid softdrugs op de helling

  ALMELO - Het Nederlandse gedoogbeleid t.a.v. softdrugs staat zwaar onder druk door de controleaanpak van de Belastingdienst. In haar jacht naar hogere belastingopbrengsten kijkt de Belastingdienst/FIOD steeds meer naar de inkoopkant van het verhaal. De dienst Belastingen van het ministerie van Financiën wil meer inzicht en duidelijkheid over de inkoop om de werkelijke omzetten te kunnen bepalen.
De dienst wil daarom bijvoorbeeld weten van wie werd ingekocht en hoeveel er werd betaald. Het gevolg is dat daardoor ook Justitie inzicht kan krijgen en de bewijslast t.a.v. de Opiumwet op een bordje krijgt aangeboden. Het door de 2e kamer bepaalde gedoogbeleid t.a.v. softdrugs en coffeeshops komt daardoor op de helling te staan.
Lees verder...

 
19-04-2009  

Brandweer stelt open vuur verbod in door droogte

 

HENGELO - De brandweer in de regio Twente heeft een verbod voor het stoken van hout en afval in de open lucht ingesteld evenals een rookverbod in natuurgebieden wegens aanhoudende droogte. Het verbod gaat maandagochtend in. In de afgelopen dagen ontstonden er bosbranden in natuurgebieden bij Glanerbrug, De Lutte en Oldenzaal. Bij Ommen brandde in de boswachterij De Hooge Graven 2,5 ha. natuurgebied af. Droogte en flinke wind zorgden er voor dat het vuur flink aanwakkerde en zich snel over de grond in het natuurgebied De Hooge Graven verplaatste.

 
20-04-2009  

Veroordeelde in Deventer moordzaak komt vrij

 

LELYSTAD - Ernest Louwes de man die is veroordeeld in de zaak van de moord op de weduwe Wittenberg ook wel de Deventer Moordzaak genoemd, komt woensdag op vrije voeten. Vanaf woensdag mag hij ook in alle vrijheid in de media zijn zegje doen.

Eerder mocht Louwes dat niet omdat hij een spreekverbod had. De kans is groot dat hij gaat praten over de Deventer Moordzaak. Louwes heeft bij herhaling aangekondigd dat hij niet zal rusten voordat zijn onschuld is aangetoond. Louwes probeerde het spreekverbod eerder dit jaar opgeheven te krijgen omdat hij zich wilde verweren tegen bepaalde publicaties.

In deze zaak werd opiniepeiler Maurice de Hond een spreekverbod opgelegd omdat deze publiekelijk de klusjesman van weduwe Wittenberg beschuldigde van de daad. De Hond zou overtuigd zijn van de onschuld van Louwes. De Hond wordt daarin tegengesproken door crimefighter Peter R. de Vries.
In deze spraakmakende affaire lopen de meningen van deskundigen en leken zeer uiteen.
 

 
20-04-2009  

Grote brand in centrum van Hengelo

 

HENGELO - Een grote brand in het centrum van Hengelo heeft meerdere panden in de as gelegd. De brand begon in een bovenwoning aan de Marktsteeg en breide zich uit naar een naaiatelier en balkanrestaurant. Door de complexe bebouwing in het uitgaansgebied was de vuurzee moeilijk te bestrijden en werden de brandweerkorpsen Almelo en Oldenzaal eveneens ingeschakeld. Klik hier en hier voor meer foto's van de brand.

< Foto: Martin Bakker
 

 
21-04-2009  

70% meer faillissementen in Twente (update)

 

ALMELO - Volgens de rechtbank Almelo is het aanntal faillissementen in het arrondissement in de afgelopen maanden met 70% gestegen. Als reden wordt de recessie gezien en daardoor nu de meest zwakke bedrijven als eerste omvallen. Ook het aantal arbeidsconflicten is toegenomen. Om het aantal zaken bij te benen moet de rechtbank twee extra rechters aanstellen.

De rechtbank van het arrondissement Zwolle heeft nog geen exacte cijfers over het aantal toenemende faillissementen, maar wel dudelijk is dat ook daar het aantal rechters moet worden uitgebreid. 

De rechtbank in Zwolle wordt tevens de rechtbank waar procedures over accountantsklachten landelijk worden behandeld. Het ministerie van Justitie heeft dat besloten. Jaarlijks is er ruimte om 150 zaken af te handelen. 

< Rechtbank Zwolle

 
21-04-2009  

Almelo meer, Enschede minder geld daklozen

 

ZWOLLE - Volgens een brief van staatssecretaris Bussemaker aan de 2e Kamer komt er een herschikking van geld voor de opvang van daklozen. Kleinere gemeenten moeten inleveren en vooral de 4 grootste gemeenten gaan er op vooruit. Voor Overijssel is er 9 euroton minder beschikbaar. Deventer - 100.000 - en Enschede - 800.000 - moeten behoorlijk inleveren terwijl Almelo juist 3 euroton meer krijgt. Voorheen verwees Almelo daklozen naar Hengelo en Enschede maar sinds enige jaren heeft het een eigen opvang.

 
21-04-2009  

Informatieavond start werkzaamheden A1

 

HENGELO - Rijkswaterstaat organiseert a.s. maandagavond een informatieavond voor omwonenden langs de A1 tussen Hengelo en de Duitse grens. Vooral in Hengelo is er kritiek op de omleidingsroutes die dwars door de stad lopen gedurende de acht maanden durende werkzaamheden aan de A1. De betonplaten op de weg worden vervangen door asfalt en ook op- en afritten worden aangepakt op het 23 km lange traject.

 
21-04-2009  

Steeds meer schuldeisers voor Reytenbagh

 

ALMELO - De voormalige Almelose huisarts Louis Reytenbagh komt steeds meer negatief in de publiciteit. Reytenbagh die kapitalen verdiende aan de handel in aandelen en ook hoge ogen gooide (42e - geschat vermogen 590 miljoen euro) op de Quaote 500, krijgt steed meer schuldeisers achter zich aan. In het rijtje Belgische fiscus (30 miljoen euro), Zwitserse Credit Suisse (340 miljoen dollar) en Amerikaanse bank JP Morgan (34 miljoen dollar) voegde zich ook de Luxemburgse tak van ABN Amro. Reytenbagh zou er nog 50 miljoen af te lossen hebben aan geleend kapitaal in 2007. Reytenbagh kreeg de lening met als onderpand zijn kunstverzameling waaronder 'De bocht van de Herengracht' van Gerrit Adriaensz Berckheyde (1638-1698). Dat stuk is in het bezit van het Rijksmuseum, die het van Reytenbagh kocht terwijl deze zijn kunstverzameling  zowel bij ABN Amro als JP Morgan in onderpand had gegeven. Reytenbagh heeft huizen in België, Monaco en New York maar schijnt volgens Quote te zijn ondergedoken.   

 
23-04-2009  

Wierden begint starterslening woningmarkt

 

WIERDEN - De gemeente Wierden begint met een starterslening om de woningmarkt uit het slob te trekken. De gemeente heeft nogal wat woningbouwplannen op stapel staan en hoopt via de starterslening de doorstroom in de huizenmarkt te bevorderen. 


persbericht starterslening (pdf)

 
23-04-2009  

Bruisende 'Enschede City of Events' failliet

 

ENSCHEDE - De stichting Enschede City of Events van initiator en marktkoopman Achterhuis is failliet. Vorig jaar werd Achterhuis nog tot meest bruisende Enschedeër benoemd met evenementen als het kerstbomendoolhof en de internationale markt, maar hij vertilde zich aan een afgelast zomerconcert op het van Heekplein  met gecontracteerde sterren als Leaf, Di-rect en Kane. Door de tegenvallende kaartverkoop werden de sterren geanuleerd met een tekort van 40.000 euro. Ook dit jaar stonden weer diverse evenementen op het programma waarvan de doorgang nu onzeker is.

 
24-04-2009  

Oldenzaler Welten wordt burgemeester van Borne

 

BORNE - Wethouder R.G. Welten van de gemeente Oldenzaal wordt per 1 juni de nieuwe burgemeester in de gemeente Borne. Welten volgt burgemeester Brekelmans op die met pensioen gaat. Er waren 31 sollicitaties op de burgemeestersfunctie in Borne. De CDA-er Welten was voorheen lid van provinciale staten en gedurende drie jaar wethouder in Oldenzaal.

 
24-04-2009  

Huisverkoop Twente keldert, regio Almelo matiger

 

ALMELO - Ook Twente ontkomt niet aan dalende huizenverkopen. Zij het dat de regio Almelo - Tubbergen, Twenterand, Wierden, Hellendoorn, Rijssen/Holten en Almelo - het minder slecht doet dan de rest. Landelijk was de daling in verkoop 43% en in de regio Almelo 32% goed voor 506 transacties in het 1e kwartaal. Vooral de belangstelling voor twee onder één kap is dalende en dat betekent dat ook de middengroepen qua inkomen voorzichtiger worden. De huizenprijzen zakten gemiddeld 2,2% terwijl landelijk dat 3,1% bedraagt. In de regio bracht een gemiddelde woning 206.000 euro op.

 
24-04-2009  

Eend veroorzaakt ongeval N36 Almelo-Vriezenveen

 

ALMELO - Een laagvliegende eend is vermoedelijk de oorzaak van een ongeval op de N36 ter hoogte van de afslag Aadorp. Daarbij raakten twee automobilisten met elkaar in botsing. Drie motorrijders konden de brokstukken op de weg niet meer ontwijken, waarbij één motorrijder met zijn duopassagier ten val kwam. De bestuurders van de auto's en een inzittende plus de motorrijder en zijn duopassagier werden allen gewond afgevoerd naar ziekenhuizen in de regio. De eend overleefde de botsing niet. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) van het politiekorps Twente heeft het ongeval in onderzoek.
 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
24-04-2009  

Koetje wordt burgemeester van Hoogeveen

 

VRIEZENVEEN/HOOGEVEEN - Burgemeester Drs. Helmer Koetje van de gemeente Twenterand wordt de nieuwe burgemeester van Hoogeveen. De 56-jarige CDA-politicus is sinds 2001 burgemeester in Twenterand. Daarvoor was hij voorzitter van het commissariaat voor de media. Ook was Koetje vier jaar lang lid van de Tweede Kamer.
 

Overigens beging de vertrouwenscommissie in Hoogeveen een pijnlijke vergissing door in het persbericht niet het telefoonnummer van Koetje te melden maar abusievelijk het telefoonnummer van de afgevallen kandidaat Roel Cazemier. Cazemier was voorheen burgemeester van Ruinerwold, Ameland en Dongeradeel en is momenteel directeur van Omroep Friesland. 

 
25-04-2009  

Reijtenbagh mag schilderijen voorlopig houden

 

AMSTERDAM - Tijdens een door de ABN Amro aangespannen kortgeding tegen de oud-huisarts Reijtenbagh uit Almelo werd  overeengekomen dat Reijtenbagh zijn schilderijen voorlopig mag houden. Reijtenbagh's advocaat beloofde tijdens de zitting dat voor extra onderpand wordt gezorgd. De kunstverzameling stond als borg voor een lenig van 50 miljoen euro terwijl deze ook als borg stond bij de Amerikaanse bank JP Morgan Chase. ABN Amro zag, gelet op de belofte tijdens de zitting, af van een uitspraak in het geding.

 
25-04-2009  

Uitgever Wegener verkoopt belang in AD aan PCM

 

DEN HAAG - Uitgeverij Wegener - onderdeel van het Britse Mecom - heeft zijn belang van 37% in AD verkocht aan uitgever PCM. AD komt daarmee volledig in handen van PCM dat eveneens uitgever is van De Volkskrant en NRC Handelsblad. Ook de drukkerij van Wegener in Leidschendam wordt aan PCM verkocht.
PCM verkoop op zijn beurt de huis aan huisbladen tak in Zuid Holland aan Wegener. Hoeveel geld met de transacties gemoeid is is niet bekend gemaakt. PCM bood overigens vorig jaar augustus 20 miljoen euro voor de Wegener-aandelen in het AD. Wegener is nu de grootste uitgever van huis aan huisbladen in Nederland en geeft ook regionale dagbladen uit als De Stentor, Twentsche Courant Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, BN De Stem PZC en het Eindhovens Dagblad. De transacties tussen Wegener en PCM moeten nog wel worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA).

 
25-04-2009  

Verkoop Essent aan RWE aan zijden draadje

 

DEN BOSCH - Provinciale Staten van Noord Brabant wees gisteravond de verkoop van Essent aan het Duitse energieconcern af met 28 tegen 26 stemmen. Daarmee komt de verkoop aan een zijden draadje te hangen. RWE heeft als voorwaarde gesteld dat minimaal 80% van de aandelen wordt aangeboden. Noord Brabant heeft als grootste aandeelhouder bijna 31% in eigendom. Het formele besluit in Noord Brabant wordt door Gedeputeerde Staten genomen op 12 mei a.s.
 

Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft als eersvolgende grootaandeelhouder met 18,7% wel haar intentie tot verkoop uitgesproken maar ook in Overijssel is dat nog geen gelopen race.

De gemeente Almelo rekende zich als kleinaandeelhouder al rijk door met de beoogde opbrengst een miljoenentekort op de meerjarenbegroting weg te werken.

 
25-04-2009  

Zomaar in mooi Almelo

 

ALMELO - Soms doe je een sanitaire stop en zie je ook nog natuur om gauw een plaatje van te schieten. U kunt het allemaal aanschouwen bij het Twentekanaal aan de Wierdense kant. Een wandeling meer dan waard.

Fotoreportage (7 foto's)...

 
25-04-2009  

Grote heidebrand in Wierdenseveld

 

WIERDEN - Een grote heidebrand in het Wierdenseveld tussen Wierden en Nijverdal noopte de brandweer om assistentie in te roepen uit geheel Twente. De brand werd zaterdagmiddag om 16.45 uur ontdekt door het brandweercontrolevliegtuig Oscar dat bij code 'droog' controlevluchten uitvoert boven natuurgebieden in Oost Nederland. Burgemeester Kobus van de gemeente Wierden stelde zich persoonlijk op de hoogte en sloeg het bluswerk van de ruim 80 ingezette brandweerlieden gade. De in grote getale toegestroomde 'ramptoeristen' moesten uiteindelijk door de politie worden geweerd. Tot laat in de avond was de brandweer bezig met nablussen. Door de brand ging bijna 40 ha. heideveld verloren.  In geheel Overijssel is i.v.m. de aanhoudende droogte open vuur verboden.
 

Klik hier voor de foto's van Patrick Weegink

 
27-04-2009  

Muziekschool boos op Losser wegens bezuiniging

 

LOSSER - Muziekschool De Sleutel in Losser en de Muziekschool Twente betichten de gemeente Losser van onbehoorlijk bestuur nu Losser van plan is het jaarlijkse subsidiebedrag fors te verlagen. De gemeente Losser heeft een tot 67% oplopende bezuiniging aangekondigd i.v.m. het sluitend maken van de begroting. De gemeente staat al onder provinciale curatele. De Muziekscholen willen dat Losser haar besluit heroverweegt omdat anders het muziekonderwijs in gevaar komt en faillissement van muziekschool De Sleutel onafwendbaar zou zijn.

 
27-04-2009  

FietsKijkDag bij Politie Oldenzaal

 

OLDENZAAL - Op vrijdag 8 mei 2009 van 16.00 tot 21.00 uur houdt de politie Twente in Oldenzaal een Fietskijkdag. Fietsen die de afgelopen maanden in Oldenzaal en omgeving zijn aangetroffen en waarvan de eigenaar onbekend is zijn hier verzameld. Mist u een fiets dan bent u op deze dag welkom in het politiebureau in Oldenzaal aan de Noordwal om te kijken of uw fiets ertussen staat.

U wordt verzocht om uw aangifte mee te nemen. Benadeelden die nog geen aangifte hebben gedaan, kunnen dan - indien nodig - alsnog aangifte doen. Zij die geen gebruik maken van de mogelijkheid om te komen kijken moeten nadien teleurgesteld worden, omdat de overgebleven fietsen worden verkocht.

 
27-04-2009  

Plussen en minnen in de werkgelegenheid


Cetra: Alu-onderdelen voor o.a. Audi, Mercedes en VW
 

ALMELO - Het op 9 april failliet verklaarde metaalbedrijf Moddejonge Metaal in Almelo maakt een doorstart. Dat maakte curator E. Kolkman uit Wierden bekend. Voor vier van de acht personeelsleden betekent dat het behoud van hun baan. Frewo Metaal eveneens in Almelo neemt Moddejonge over.

HARDENBERG - Metaalbedrijf Cetra in Hardenberg is ook in de problemen en heeft faillissement aangevraagd. Voor de 75 personeelsleden een onzekere tiijd. Zij worden woensdag geïnformeerd door de curator. In december jl. kondigde Cetra ook al ontslag aan voor 30 personeelsleden. Toen was directeur Brocx al sceptisch over de toekomst van Cetra dat voornamelijk als toeleverancier van halffabrikaten werkt. Brocx nam het bedrijf in 2005 over.

In Hardenberg is verder woonarkbouwer Van de Water failliet verklaard. De 17 medewerkers is ontslag aangezegd. Er wordt niet meer gewerkt aan de woonarken die nog niet klaar zijn. Van de Water is onderdeel van de Van Olst Groep. 

DEVENTER - Electronicafabrikant Bosch, ondermeer elektrisch gereedschap, opent per 1 mei a.s. een callcenter in Deventer. Er komen 74 mensen te werken. Het callcenter komt aan de Smedenstraat.

 
28-04-2009  

Twence goed jaar, maar oogst kritiek

 

HENGELO - Afvalverwerker Twence heeft dankzij meevallers zoals hogere stortgelden en fiscale meevallers in 2008 een nettowinst behaald van 10,5 miljoen euro. De aandeelhoudende gemeenten laten de winst in het bedrijf zitten en hebben 8 euroton dividend te verdelen.
Ondanks de hogere winst oogst Twence ook kritiek. Wethouder van Abbema (Twenterand) vindt dat Twence te weinig doet aan het gescheiden inzamelen van plastic. Volgens van Abbema laten de aandeelhoudende gemeente te veel de 'oren hangen' naar de commerciële belangen van Twence.

< De Biomassa Elektriciteits Centrale wordt dit jaar opgestart en kan 44.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

 
28-04-2009  

B&W Wierden pareert aanval van Maasacker

 

WIERDEN - Raadslid van Maasacker verweet wethouder Velten van belangenverstrengeling rondom de ontwikkeling van het Middenplein in Enter. Volgens van Maasacker heeft de wethouder als bezitter van onroerend goed aan het Middenplein persoonlijke belangen en heeft hij zich daadwerkelijk met het ontwikkelingsplan bemoeid.

Het college van B&W pareert die aanval door schriftelijk te antwoorden dat Velten zich juist buiten de besluitvorming heeft gehouden en telkens heeft doorverwezen naar collega's of gemeentesecretaris. In de bijlagen de brieven.

< Links van Maasacker en rechts weth. Dirk Velten

 


Brief fractie van Maasacker aan B&W (pdf)
Antwoord B&W aan fractie van Maasacker (pdf)

 
28-04-2009  

Johanneke ter Stege wint Write Now! Oost

  Rotterdam/ZWOLLE - Johanneke ter Stege (uit Enschede) heeft op 28 april 2009 de voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! Zwolle gewonnen. Tom Bouwmeester (uit Apeldoorn) eindigde als tweede en Bertine Klappe (uit IJsselmuiden) als derde prijswinnaar. Tijdens een feestelijke avond in Hedon werden de winnaars bekend gemaakt. Er deden in totaal 69 jongeren tussen de 15 en 24 jaar mee aan deze voorronde. Zij stuurden voornamelijk proza en poëzie in.
Lees verder...

 
29-04-2009  

Tsjernobyl-kids aangekomen in Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN - Ruim dertig kinderen uit Tsjernobyl zijn dinsdagavond aangekomen in Vriezenveen voor een vakantie van zeven weken. Al jaren haalt en stichting de kinderen uit Tsjernobyl vanwege hun slechte gezondheid. De kinderen zijn alle slachtoffers van radio-actieve straling na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl. Vorig jaar kon de reis niet doorgaan omdat de regering van Wit-Rusland de vakantiereizen verbood uit angst voor asielaanvragen.

 
29-04-2009  

'Beul van Ommen' is dood

 

HASPE (D) Oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker, ook bekend als De Beul van Ommen, is overleden in zijn woonplaats Haspe in Duitsland. Dat meldt het dagblad De Pers. Volgens De Pers heeft de Duitse politie Bikker al in november 2008 dood aangetroffen in zijn appartement, maar zijn overlijden verzwegen. Bikker is 93 jaar geworden. Hij stierf al op 1 november 2008 door een natuurlijke oorzaak. Bikker was tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaker in kamp Erika in Ommen. Na de ontdekking van zijn woonplaats haalde Bikker in de afgelopen jaren diverse Nederlandse TV-programma's o.a.RTL waarin bleek dat hij geen enkel berouw toonde.

Lees een artikel in AD van Eddy van der Ley en kijk naar de foto van Eric Brinkhorst

 
29-04-2009  

Enschede duikt fors in de rode cijfers

 

ENSCHEDE - Als de gemeente Enschede niet snel ingrijpt komt het dit jaar en volgend jaar fors in de financiële problemen met tekorten van meer dan 13 miljoen euro. Volgens de gemeente komt dat door mindere uitgifte van bouwkavels, lagere Rijksbijdragen en tekorten bij ondermeer stadspromotie en museum Twentse Welle.

Het college van B&W van Enschede wil bezuinigen op subsidies, onderhoud openbare ruimte, gemeentelijke voorzieningen en loonkosten. Op 11 mei is de gemeenteraad aan zet.

 
30-04-2009  

Deventer stelt sociale eisen bij aanbesteding

 

DEVENTER - De gemeente Deventer gaat nieuwe eisen stellen bij het aanbesteden van grote klussen. Als voorwaarde wordt verplicht dat inschrijvende bedrijven personeel uit de kaartenbak aanstelt zoals werklozen, mensen uit de sociale werkvoorziening en leerlingen.

 
30-04-2009  

Vredestein verlost van Russische Amtel

 

ENSCHEDE - Autobandenproducent Vredestein uit Enschede wordt overgenomen door het Indiase Appolo Tyres. Vorige eigenaar van Vredestein - de Russische Amtel-Vredestein Holding - werd gisteren failliet verklaard. De andere Europese dochters van Vredestein Autobanden BV blijven buiten het faillissement omdat die anders gefinancierd zijn. Voor het winstgevende Vredestein zijn met Appolo Tyres al plannen voor de toekomst uitgezet. Directeur Oudshoorn verwacht op termijn zelfs personeelsgroei.

 
30-04-2009  

Drama voor ogen van de koningin, 7 doden (upd)

bron: TC Tubantia en NOS

Terwijl de slachtoffers over de weg tuimelen heeft de politieman op de voorgrond nog niets in de gaten.
 

APELDOORN - Vanochtend vond er een drama plaats voor de ogen van de Koningin en haar gevolg. Een man reed in een zwarte Suzuki Swift door een mensenmassa heen. Ooggetuigen meldden dat er vele toeschouwers door de lucht vlogen en gewond achterbleven. Er zijn vier doden en meerdere zeer zwaar gewonde mensen te betreuren. Lees verder in TC Tubantia.

Doden en gewonden
Burgemeester De Graaf sprak tijdens de persconferentie van 15.45 uur over 4 doden, 5 ernstig gewonden en 8 lichter gewonden. Onder de gewonden is een politieman licht gewond en een marechaussee zwaar gewond. Volgens officier van justitie Goossens is er sprake van een bewuste actie van de 38-jarige verdachte. Onder leiding van de Nationale recherche is/wordt het woonhuis van de verdachte in Huissen momenteel onderzocht. Verder is er een sporenonderzoek aan de gang. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er sprake is van een terroristische daad of betrokkenheid van een terroristische groep. De verdachte is een autochtone Nederlander en stond niet bij de politie bekend noch bij de geestelijke gezondheidszorg. Volgens de politiewoordvoerder is de daad bewust gedaan vanwege het opzettelijk rijden door de afzetting en dranghekken. De verdachte zou elders op de route al eerder gepoogd hebben door de afzetting te komen. Er zijn politie-instructies om mensen die door de afzetting willen kunnen worden tegengehouden. Daarbij kan van het politiewapen gebruikt gemaakt worden. Dat is in dit geval niet gebeurd. De gewonden zijn o.a. naar ziekenhuizen in Zwolle, Deventer, Arnhem, Doetinchem en Apeldoorn gebracht. De politie deed aan het einde van de persconferentie een oproep voor getuigen om beeldmateriaal beschikbaar te stellen. Contact daarover is mogelijk via tel. 0800-6070 

Bestuurder
De 38-jarige bestuurder Karst T. (Huissen) van de auto moest uit het wrak worden bevrijd. Hij werd gewond naar het ziekenhuis gebracht en wordt momenteel geopereerd. De burgemeester van de gemeente Apeldoorn sprak kort na het gebeurde onder bereik van een microfoon van Radio Fryslan al dat er opzet in het spel zou zijn.

De koninklijke familie heeft het incident gezien en reageerde geschokt. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima keken toe met de hand voor de mond. De bus met koninklijke gasten reed na het incident - begeleid door beveiligers - snel door naar paleis Het Loo. Koningin Beatrix heeft namens haar en haar familie medeleven betuigd met de slachtoffers. Premier Balkenende die voor een werkbezoek in Rotterdam was, heeft zich momenteel vervoegd bij de Koninklijke familie die nog steeds op Paleis het Loo verblijft. Er is nationale rouw afgekondigd en er wordt verzocht de vlaggen halfstok te hangen. De koningin sprak voor de TV-camera uit: 'Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama wat ons allen diep heeft geschokt.We zijn sprakeloos dat zoiets heeft kunnen gebeuren Mijn familie leeft mee met allen die door de gebeurtenis diep geraakt zijn.'

Na het incident zette de politie het plein bij de Loolaan af en verzocht het publiek weg te gaan. De festiviteiten in Apeldoorn zijn afgelast en ook in Rotterdam zijn de festiviteiten afgelast. In Amsterdam wordt dat overwogen ondanks 3 grote festiviteiten met honderduizenden toeschouwers. Het optreden van De Toppers en Kane gaat er vanavond in ieder geval niet door uit piëteit met de slachtoffers. Het overkoepelend orgaan van de Oranjeverenigingen adviseert alle activiteiten in Nederland af te gelasten. In Almelo zijn alle festiviteiten afgelast en zijn de opruimingswerkzaamheden begonnen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is nauw betrokken bij het onderzoek naar de gebeurtenissen in Apeldoorn. De verantwoordelijkheid van het onderzoek ligt echter bij de politie en het Openbaar Ministerie in Apeldoorn. Een woordvoerster van de NCTb zei dat donderdag in een reactie op het incident.

Kijk hier naar Journaal 24 en hier naar de bewegende beelden van het incident op RTL en de video van de NOS. Ook een kijker maakte schokkende beelden. Het tragische nieuws ging al snel de wereld rond. Kijk hier voor CNN.

Update: 30-04-2009 21.00 uur

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn maakte vanavond bekend dat een vijfde slachtoffer is overleden. Het zou niet om de dader gaan. Over hem gaat het onbevestigde gerucht uit bronnen van het Deventer ziekenhuis dat hij hersendood zou zijn.

Update: 01-05-2009 09.00 uur

Verdachte Karst Tates (Huissen) is vannacht om 02.58 uur in het ziekenhuis overleden zo maakte een woordvoerder van het openbaar ministerie bekend. Verdachte T had nadat hij tegen het monument tot stilstand kwam, nog mondeling contact met agenten en hulpverleners. Officier van Justitie Goossens basseerde daar zijn oordeel op dat T. bewust handelde en het voornemen had om de bus met de koninklijke familie aan boord te raken. Naar de diepere motieven kan nu worden gegist. 

Update: 01-05-2009 18.35 uur

Zevende dode door drama Koninginnedag Apeldoorn
De 55-jarige Roel Nijenhuis, chauffeur bij de Koninklijke Marechaussee is het zevende slachtoffer van de amokrit. Nijenhuis, die in burger gekleed ging, raakte zwaar gewond toen gisteren verdachte Karst Tates (Huissen) bij de Koninginnedagviering bij Paleis 't Loo in Apeldoorn door de afzetting reed met als doel de bus met de Koninklijke familie te rammen.
Van de acht mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen, bevindt er zich nog één in kritieke toestand, een vrouw. Onder de acht gewonden zijn twee kinderen.

Onderzoek
De ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie laten een onderzoek doen naar de beveiligingsmaatregelen die zijn genomen tijdens Koninginnedag.

Persconferentie burgemeester De Graaf

Archief
Terug naar vorige pagina