Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-04-2009  

Drama voor ogen van de koningin, 7 doden (upd)

bron: TC Tubantia en NOS

Terwijl de slachtoffers over de weg tuimelen heeft de politieman op de voorgrond nog niets in de gaten.
 

APELDOORN - Vanochtend vond er een drama plaats voor de ogen van de Koningin en haar gevolg. Een man reed in een zwarte Suzuki Swift door een mensenmassa heen. Ooggetuigen meldden dat er vele toeschouwers door de lucht vlogen en gewond achterbleven. Er zijn vier doden en meerdere zeer zwaar gewonde mensen te betreuren. Lees verder in TC Tubantia.

Doden en gewonden
Burgemeester De Graaf sprak tijdens de persconferentie van 15.45 uur over 4 doden, 5 ernstig gewonden en 8 lichter gewonden. Onder de gewonden is een politieman licht gewond en een marechaussee zwaar gewond. Volgens officier van justitie Goossens is er sprake van een bewuste actie van de 38-jarige verdachte. Onder leiding van de Nationale recherche is/wordt het woonhuis van de verdachte in Huissen momenteel onderzocht. Verder is er een sporenonderzoek aan de gang. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er sprake is van een terroristische daad of betrokkenheid van een terroristische groep. De verdachte is een autochtone Nederlander en stond niet bij de politie bekend noch bij de geestelijke gezondheidszorg. Volgens de politiewoordvoerder is de daad bewust gedaan vanwege het opzettelijk rijden door de afzetting en dranghekken. De verdachte zou elders op de route al eerder gepoogd hebben door de afzetting te komen. Er zijn politie-instructies om mensen die door de afzetting willen kunnen worden tegengehouden. Daarbij kan van het politiewapen gebruikt gemaakt worden. Dat is in dit geval niet gebeurd. De gewonden zijn o.a. naar ziekenhuizen in Zwolle, Deventer, Arnhem, Doetinchem en Apeldoorn gebracht. De politie deed aan het einde van de persconferentie een oproep voor getuigen om beeldmateriaal beschikbaar te stellen. Contact daarover is mogelijk via tel. 0800-6070 

Bestuurder
De 38-jarige bestuurder Karst T. (Huissen) van de auto moest uit het wrak worden bevrijd. Hij werd gewond naar het ziekenhuis gebracht en wordt momenteel geopereerd. De burgemeester van de gemeente Apeldoorn sprak kort na het gebeurde onder bereik van een microfoon van Radio Fryslan al dat er opzet in het spel zou zijn.

De koninklijke familie heeft het incident gezien en reageerde geschokt. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima keken toe met de hand voor de mond. De bus met koninklijke gasten reed na het incident - begeleid door beveiligers - snel door naar paleis Het Loo. Koningin Beatrix heeft namens haar en haar familie medeleven betuigd met de slachtoffers. Premier Balkenende die voor een werkbezoek in Rotterdam was, heeft zich momenteel vervoegd bij de Koninklijke familie die nog steeds op Paleis het Loo verblijft. Er is nationale rouw afgekondigd en er wordt verzocht de vlaggen halfstok te hangen. De koningin sprak voor de TV-camera uit: 'Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama wat ons allen diep heeft geschokt.We zijn sprakeloos dat zoiets heeft kunnen gebeuren Mijn familie leeft mee met allen die door de gebeurtenis diep geraakt zijn.'

Na het incident zette de politie het plein bij de Loolaan af en verzocht het publiek weg te gaan. De festiviteiten in Apeldoorn zijn afgelast en ook in Rotterdam zijn de festiviteiten afgelast. In Amsterdam wordt dat overwogen ondanks 3 grote festiviteiten met honderduizenden toeschouwers. Het optreden van De Toppers en Kane gaat er vanavond in ieder geval niet door uit piëteit met de slachtoffers. Het overkoepelend orgaan van de Oranjeverenigingen adviseert alle activiteiten in Nederland af te gelasten. In Almelo zijn alle festiviteiten afgelast en zijn de opruimingswerkzaamheden begonnen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is nauw betrokken bij het onderzoek naar de gebeurtenissen in Apeldoorn. De verantwoordelijkheid van het onderzoek ligt echter bij de politie en het Openbaar Ministerie in Apeldoorn. Een woordvoerster van de NCTb zei dat donderdag in een reactie op het incident.

Kijk hier naar Journaal 24 en hier naar de bewegende beelden van het incident op RTL en de video van de NOS. Ook een kijker maakte schokkende beelden. Het tragische nieuws ging al snel de wereld rond. Kijk hier voor CNN.

Update: 30-04-2009 21.00 uur

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn maakte vanavond bekend dat een vijfde slachtoffer is overleden. Het zou niet om de dader gaan. Over hem gaat het onbevestigde gerucht uit bronnen van het Deventer ziekenhuis dat hij hersendood zou zijn.

Update: 01-05-2009 09.00 uur

Verdachte Karst Tates (Huissen) is vannacht om 02.58 uur in het ziekenhuis overleden zo maakte een woordvoerder van het openbaar ministerie bekend. Verdachte T had nadat hij tegen het monument tot stilstand kwam, nog mondeling contact met agenten en hulpverleners. Officier van Justitie Goossens basseerde daar zijn oordeel op dat T. bewust handelde en het voornemen had om de bus met de koninklijke familie aan boord te raken. Naar de diepere motieven kan nu worden gegist. 

Update: 01-05-2009 18.35 uur

Zevende dode door drama Koninginnedag Apeldoorn
De 55-jarige Roel Nijenhuis, chauffeur bij de Koninklijke Marechaussee is het zevende slachtoffer van de amokrit. Nijenhuis, die in burger gekleed ging, raakte zwaar gewond toen gisteren verdachte Karst Tates (Huissen) bij de Koninginnedagviering bij Paleis 't Loo in Apeldoorn door de afzetting reed met als doel de bus met de Koninklijke familie te rammen.
Van de acht mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen, bevindt er zich nog één in kritieke toestand, een vrouw. Onder de acht gewonden zijn twee kinderen.

Onderzoek
De ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie laten een onderzoek doen naar de beveiligingsmaatregelen die zijn genomen tijdens Koninginnedag.

Persconferentie burgemeester De Graaf

Archief
Terug naar vorige pagina