Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-03-2013  

Digitaal Twents Malieveld tegen Huurdersheffing

 

OLDENZAAL – De woningcorporaties in Twente zijn een digitaal Malieveld tegen de nieuwe Huurdersheffing van minister Blok gestart. Het Wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer voor goedkeuring nu de Tweede kamer heeft ingestemd. Het initiatief van de protestwebsite komt van de Oldenzaalse woningbouwvereniging WBO Wonen. Door de Huurdersheffing loopt de investeringscapaciteit bij WBO terug van 10 miljoen in 2013 naar 4 miljoen euro in 2017. Dan is er geen kapitaal meer beschikbaar voor nieuwbouw en kan alleen nog summier onderhoud worden gepleegd terwijl tegelijkertijd de huren fors omhoog gaan.
Minister Blok wil 1,7 miljard euro bij elkaar scharrelen voor de tekorten in de Rijksbegroting en dat moeten de corporaties in Nederland bijeenbrengen.
Op de protestwebsite staat bovendien een alternatief investeringsplan dat arbeidsplaatsen schept terwijl het Rijk uit elk miljoen aan investeringen toch 400.000 euro in kas krijgt.
U kunt het initiatief van WBO hier steunen!

 
01-03-2013  

Grote brand bij De Gloepe Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN – Bij het voormalige Jari Autoparts aan de Verzetstraat waar tegenwoordig in het pand De Gloepe 1001 artikelen is gevestigd, is een grote brand ontstaan met flinke rookontwikkeling. Er werd brandalarm gegeven om 10.23 uur en inmiddels heeft de brandweer opgeschaald naar middelbrand. Voor het blussen van de brand is inmiddels een pompleiding gelegd vanaf het kanaal Almelo – De Haandrik via de Kanaalweg Zuid. De politie heeft de omgeving afgesloten voor verkeer. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.
Jari Autoparts BV zit tegenwoordig aan de Nijverheidsweg 17 in Vriezenveen.

< Foto: @BertSchreurs

Fotoreportage (6 foto's)...

 
01-03-2013  

Politie vindt twee doden in B&B Buurse (upd)

 

BUURSE – Na een melding heeft de politie vanmiddag rond 13.00 uur in Bed & Breakfast ‘Bed en Broodje’ in het buitengebied van Buurse bij Haaksbergen twee levenloze lichamen aangetroffen, meldt RTV Oost.
De politie onderzoekt de doodsoorzaak en de identiteit van de personen maar doet verder geen mededelingen.

Update: 02-03-2013
De politie heeft zaterdag bekend gemaakt dat beide doden zijn geïdentificeerd als CDA-politica Herma Boom en haar huwelijkspartner Gerard van Emous. Volgens de politie betreft het een gezinsdrama waarbij van Emous eerst zijn echtgenote doodde en daarna de hand aan zichzelf sloeg.
Herma Boom was in het verleden o.a. persoonlijk medewerkster van Ank Bijleveldt, de huidige CdK van Overijssel. Boom kreeg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een 15e plek op de kandidatenlijst van het CDA. De Hengeloër Pieter Omtzigt dreigde daardoor af te vallen en werd door interventie van vele CDA-afdelingen in het land alsnog op de kieslijst geplaatst. Hij behaalde tijdens de verkiezingen ruim 36.000 voorkeurstemmen waardoor Boom uiteindelijk toch uit de boot viel.
Ook de carrière van haar man Gerard van Emous geraakte in het slob na zijn vertrek als voorlichter bij de UT.

 
01-03-2013  

Eerste steen autismekliniek in Overijssel

 

DEVENTER – Vrijdag werd door twee medewerkers van Dimence de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van de autismekliniek op de locatie Brinkgreven in Deventer. In Nederland is dit de eerste kliniek die specifieke zorg biedt voor mensen met autisme die in crisis (dreigen te) raken. Naar schatting is de bouw van de nieuwe locatie eind 2013 gereed.

Het gebouw komt in de hoek van het terrein, aan de zijde Nico Bolkesteinlaan/Rielerenk en is speciaal ontworpen voor volwassenen met autisme. Zo wordt het gebouw prikkelarm ingericht. Dimence breidt met dit ambitieuze nieuwbouwproject haar klinisch aanbod voor volwassenen met autisme uit tot 72 bedden.

Het nieuwe gebouw krijgt twee verdiepingen met vier vleugels. Op de begane grond zijn twee open afdelingen en een besloten en gesloten afdeling. Er komt een highcare- en mediumcare-afdeling voor zeer intensieve zorg. Verder wordt de bestaande orthopsychiatrische woonvoorziening in de nieuwbouw ondergebracht en biedt het een aanvulling op de bestaande woon- en werkvoorziening voor volwassenen met autisme, het Workhome. Er wordt volgens de meest moderne opvattingen ingericht: dat betekent onder meer verpleegpostvrij werken en er zijn twee intensive care units.

< Foto: Paul Remmelts

 
01-03-2013  

Treinverbinding Almelo-Zwolle nagenoeg klaar

  ZWOLLE – Nog een maand denkt Prorail nodig te hebben om alle testen bij de nieuwe tunnel in Nijverdal af te werken. Vanaf maandag leggen de aannemers de laatste hand aan het spoorse deel van de nieuwe spoortunnel bij Nijverdal, waar ook een nieuw station in gebruik wordt genomen. Met het gereedkomen van de 500 meter lange tunnel kunnen ook vijf overwegen uit het traject worden gehaald en dat komt de veiligheid ten goede.
Al drie jaar waren reizigers aangewezen op overstappen in Nijverdal om met een busje vice-versa van het oude station naar een tijdelijk station bij de Nijverdalse berg vervoert te worden,
Per 1 april kunnen reizigers weer het gehele traject tussen Zwolle en Enschede bereizen zonder over te stappen. Tot die tijd wordt het overstaptraject per bus verlengd van Raalte tot Wierden om de nieuwe 2 km lange sporen op elkaar aan te sluiten. Op zaterdag 16 en zondag 17 maart rijden er in het geheel geen treinen tussen Zwolle en Almelo. Het noodstation Nijverdal West (bij de Nijverdalse berg) is/wordt gesloopt.
Lees verder...

 
02-03-2013  

Reeks overvallen op passanten in Enschede

 

ENSCHEDE – In Enschede zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie overvallen gepleegd op voorbijgangers. Zo werd een bejaard echtpaar bruut beroofd terwijl ze na op visite te zijn geweest naar hun auto liepen. Een onverlaat liep tegen de bejaarde vrouw aan waarbij ze ten val kwam en meerdere verwondingen opliep. ‘Toevallige passanten’ hielpen haar weer op de been en reden vervolgens met hun auto weg. Pas daarna bemerkte de 88-jarige dat zij diverse ‘dingen’ uit haar handtas mistte. De politie reed de bejaarde vrouw naar het ziekenhuis voor behandeling van haar verwondingen.
In de Kortelandstraat werd in dezelfde nacht een 27-jarige Enschedese overvallen door een jongeman en van haar pinpas beroofd.
Ook op het van Heekplein was het raak in dezelfde nacht. Twee vrouwen van 23 en 28 jaar oud uit respectievelijk Coevorden en Ommen werden beroofd van hun handtas. Een man op een fiets kwam hen tegemoet en onder dreiging van een mes werden de dames gedwongen de handtassen te overhandigen.

 
04-03-2013  

Directie ArtEZ buitenspel gezet

 

ENSCHEDE/ARNHEM – De tweekoppige bestuursdirectie van de hogeschool voor de kunst ArtEZ is aan de kant gezet door de Raad van Toezicht. Tot het conglomeraat van ArtEZ behoort onder meer de Kunstacademie, voorheen de AKI, te Enschede.
Lees verder…
 

 
05-03-2013  

Wessels krijgt meer tijdruimte voor luchthaven

 

ENSCHEDE – De gemeenteraad van Enschede gunt ondernemer Dik Wessels meer ruimte dan de vastgelegde datum 28 maart a.s. om zekerheid te verschaffen over de exploitatie van de luchthaven Twente. Vooral de woordvoerders van de PvdA en de VVD zouden het betreuren dat de vastgelegde datum roet in het eten gooit in een proces van 10 jaar. Gesproken werd dinsdagavond in de gemeenteraad over een paar dagen respijt, maar wat dat feitelijk inhoud werd niet uitgesproken. Tegen de verruiming van het tijdspad sprak alleen D66 zich uit.
Wessels meldde zich in december alsnog toen de aanbesteding spaak liep en meldde dat hij een paar dagen meer nodig heeft om gesprekken met beoogde partners in de exploitatie van de luchthaven af te ronden.
Volgens plan moeten eind 2014 de eerste vliegtuigen van de luchthaven Twente kunnen vertrekken.

 
06-03-2013  

Redactie Tubantia Hengelo verhuist naar bieb

 

HENGELO – In navolging van de verhuizing van de stadsredactie TC Tubantia Almelo naar de bibliotheek tegenover het stadhuis in Almelo, verhuist binnenkort ook de Hengelose stadsredactie naar de plaatselijke bibliotheek aan de Beursstraat. Bieb-directeur Mark Deckers kwam dat heugelijke feit al ter redactie vieren en trakteerde op gebak, meldt redacteur Leo van Raay via zijn Twitter-alias De Schaduw. Van Raay was tot vorige week chef-redacteur in Almelo maar mag nu de TCTUB-burelen in Hengelo komen versterken.

 
07-03-2013  

Metamorfose visvijver Reutum voor 187.820 euro

 

REUTUM - Het gemeentebestuur van Tubbergen is akkoord met het verstrekken van de laatste deelsubsidie voor de werkzaamheden rondom de visvijver aan de Hondenveldsweg in Reutum. In totaal is er, verdeeld over drie termijnen, ruim 187.000 euro beschikbaar gesteld uit onder meer provinciale subsidiegelden, lokale middelen en fondsen.
Lees verder

 
07-03-2013  

Opwaardering Almelo-Mariënberg, Geerdijk dicht

 

VRIEZENVEEN – Het college van B&W van de gemeente Twenterand geeft het verzet op tegen de sluiting van het station Geerdijk aan de spoorlijn Almelo-Mariënberg. De sluiting is noodzakelijk om de spoorverbinding te kunnen opwaarderen en om na 2015 de lijn te kunnen verlengen naar Hardenberg.
Het besluit valt daarmee in het verlengde van het rapport "Alternatievenstudie Almelo-Mariënberg-Hardenberg", en is conform de interne notitie "Verbetering ALMA-lijn is ook voor Twenterand fijn". Een mogelijke verplaatsing van het station Vroomshoop wordt eveneens niet meer nagestreefd. De sluiting van station Geerdijk wordt niet eerder verwacht dan in 2015.

< De vroegere Abri bij de spoorhalte Geerdijk - anno 1950

 
08-03-2013  

Cogas succesvol in pilot Slimme App Meter


De iPad is gewonnen door de heer Stellinga uit Almelo. Hij kreeg de prijs uit handen van Fleur Timmerman, juriste van Cogas. De heer Stellinga was zichtbaar blij met de iPad.
  ÄLMELO - Cogas heeft de afgelopen maanden een pilot uitgevoerd met 44 gebruikers van de Slimme Meter App. De testers kregen ruim 3 maanden lang real time inzicht in hun gas- en elektriciteitsverbruik en de kosten hiervan. Daarnaast kon de klant zijn verbruik vergelijken met dat van een soortgelijk huishouden. Cogas toonde met deze App aan dat door het gebruik, het energiebewustzijn wordt bevorderd en op langere termijn ook energie wordt bespaard.

Winnaar iPad
De deelnemers werden door Cogas uitgenodigd om de pilot te evalueren. Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten van de pilot toegelicht en werd een iPad onder de deelnemers verloot.
Lees verder...

 
08-03-2013  

Oud-topman Grolsch, Rob Snel voorzitter Innofood


Rob Snel op archieffoto tijdens het CSI Twente
(Foto: 'Paparazzo' Freek)
 

ALMELO – Oud- topman van Koninklijke Grolsch, Rob Snel wordt per 1 april 2013 de nieuwe voorzitter van Innofood, een netwerkorganisatie van de food-industrie in Oost-Nederland. Rob Snel (62 jaar), die juni 2012 met pensioen ging, was al een tijdje achter de coulissen actief voor Innofood, maar hij verbond zijn voorzitterschap aan de voorwaarde dat Innofood een verdere professionalisering van de organisatie zou doorvoeren en dat beleid door de leden zou worden ondersteund. Nu die inzet door leden met ruim 94% met “ja” is beloond, heeft Snel ingestemd met het voorzitterschap.

De voorzitter wil dat de food-industrie in Oost-Nederland de banenmotor wordt van de kwakkelende industrie, o.a. door innovatie, kennisdeling en slimme samenwerking (cross-overs) tussen bedrijven in de Agro- en Foodsector. Hij pakt daarmee de handschoen op die de overheid heeft aangereikt. De Agrofoodsector is door het kabinet als een van de negen topsectoren aangewezen om de economie er weer boven op te helpen en wil dat Innofood in regio Oost een voorhoederol speelt bij de versterking van de foodsector. Dat is meer dan de functie van een netwerkorganisatie, die Innofood tot nu toe vervult. Dat het bestuur een professionaliseringsslag wil maken is dan ook niet meer dan een logische stap. Met de oud-topman Rob Snel van Grolsch B.V. heeft Innofood een boegbeeld van formaat binnengehaald, die de komende jaren danig van zich zal laten spreken.
 

 
08-03-2013  

Somber beeld Twentse arbeidsmarkt

 

ENSCHEDE - De kansen op werk in Twente zijn in januari verslechterd door een combinatie van stijgende geregistreerde werkloosheid (toenemende concurrentiepositie), afnemend aanbod van vacatures en in mindere mate het dalen van de arbeidsplaatsen. De geregistreerde werkloosheid kwam in Twente in januari uit op 9,7%. In de pdf-bijlage onderaan dit bericht is het hele rapport te lezen.
In lijn met landelijke ontwikkelingen is ook in Twente het aantal openstaande vacatures in het laatste kwartaal van 2012 verder gedaald. Een daling van -20% ten opzichte van 2011. Vooral in de sectoren landbouw, bouw en handel loopt het aantal vacatures verder terug. Er zijn geen sectoren met een stijging in vacatures. Los van de grote teruggang in openstaande vacatures op grond van de vacaturegraad is, zoals verwacht, het aantal arbeidsplaatsen afgenomen van 292.737 in 2011 naar 289.858 in 2012.

Toch zijn er binnen deze sombere arbeidsmarkt lichtpuntjes te ontdekken. Zo heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een recente brief aan de Tweede Kamer over de bestrijding van Jeugdwerkloosheid twee positieve praktijkvoorbeelden genoemd uit Twente. Zowel het project 1000 JongerenplanPlus als het project ‘ga voor techniek’ worden genoemd als voorbeelden van samenwerkende partijen om jongeren aan de slag te krijgen. Patrick Welman, voorzitter Platform Onderwijs, Werk en Inkomen (POWI): ”Het is goed om te zien dat de Twentse aanpak voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid landelijk als voorbeeld dient. Dit toont aan dat de gezamenlijke Twentse aanpak van onderwijs, bedrijfsleven en overheid dé manier is om jongeren aan het werk te krijgen. Overigens zijn we net zo actief voor andere groepen werklozen waaronder de ouderen. Zo is er op 19 en 20 april de Banen & loopbaanbeurs waar alle werkzoekenden welkom zijn. Het belangrijkste doel van de beurs is om werkzoekenden en werkgevers op één plek bij elkaar en tot elkaar te brengen.”

De lager geschoolde werkzoekenden hebben de beste kansen op werk bij de vacatures in laden en lossen. Voor middelbaar geschoolden zijn er kansen in technische functies als monteurs, elektro, verspaners en bankmedewerker/lasser. Informatiefuncties bieden op dit moment voor werklozen met niveaus MBO-4/HBO/UT de meeste vacaturekansen. Voor de jongeren die dit jaar met een MBO opleiding beginnen zijn er in het algemeen goede baanperspectieven in de sectoren techniek, zorg en commerciële functies. Tussen 2017-2020 zorgt een aantrekkende economie samen met het vertrek van een deel van de oudere beroepsbevolking weer tot groei van vacatures en kansen op werk.

Verdere blijkt uit de arbeidsmarktmonitor:
• Werkloosheid vertaald naar uitkeringen hangt vooral samen met de hoge stijging van WW uitkeringen.
• Het aantal Bijstandsuitkeringen (WWB) is nog niet hard gestegen, maar kan het lopend jaar gaan stijgen t.g.v. doorloop uit WW uitkeringen.
• De geregistreerde werkloosheid onder jongeren is vooral zichtbaar in de leeftijdsgroep 23-27 jaar (samenhang met kortdurende arbeidscontracten en korte WW uitkeringen).
• Veel werkloze jongeren hebben geen uitkering; zij registeren zich niet.
• Het aantal openstaande vacatures in Nederland en ook in Twente is historisch laag.
• Werkloosheidspercentages verschillen sterk per leeftijdsgroep en per opleidingsniveau.
• De nieuwe basiscijfers Jeugd februari 2013 van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven zijn uit. Uit de cijfers volgt dat het aantal mbo’ers dat met een stage of leerbaan begon in de laatste vier maanden van vorig jaar 20.000 lager is dan in dezelfde periode van 2011. Het totale overzicht van de basiscijfers per arbeidsmarktregio is te vinden op http://www.kansopwerk.nl/basiscijfers-jeugd-2013.html
 


Download hier de Twentse Arbeidsmarktmonitor 2013-02

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-03-2013  

Rechtbank Oost gesplitst, Avedissian president

 

DEN HAAG – De rechtbank Oost Nederland wordt 3 maanden nadat deze in werking trad, weer gesplitst in rechtbank Gelderland en rechtbank Overijssel. De Rotterdamse rechter Mr. Takvor Avedissian wordt per 1 april 2013 de nieuwe president van rechtbank Overijssel. De huidige president van rechtbank Oost, Mr. Henk Naves blijft president van rechtbank Gelderland met als standplaats Arnhem.
Rechtbank Overijssel heeft vestigingen in Zwolle en Almelo. Tot het presidium treedt ook toe de Almelose rechter Mr. Ger Vermeulen. De derde zetel in het presidium van rechtbank Overijssel is nog niet vergeven.

< Mr. Ger Vermeulen tijdens een spreekbeurt, inzet- Mr. Takvor Avedissian
 

 
08-03-2013  

Brug Beerzerveld half jaar buiten gebruik

 

ALMELO – Met ingang van 15 maart is de brug Beerzerveld over het janaal Almelo-De Haandrik buiten gebruik voor alle verkeer. De oude ophaalbrug word gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe 1,5 miljoen euro kostende brug.

De vervanging is noodzakelijk om het kanaal Almelo-De Haandrik bevaarbaar te maken voor grotere schepen tot 700 ton. Daarvoor wordt er al volop gebaggerd om de diepgang te vergroten, zijn er nieuwe wachtplaatsen aangelegd en zijn o.a. de bruggen bij Bergentheim, Kloosterdijk en Hoogenweg al vervangen en is de vernieuwing van de Emtenbroekerdijk in de eindfase.

< De brug bij Beerzerveld die wordt vervangen
 

 
08-03-2013  

Skriefwedstried GKV: ´n Gloepens Kort Verhaal

 

Riessen, 8 meert
’n Bekeanden schriever A. L. Snijders hef een niej soort verhaal oet-eveunden: het zkv, het zeer korte verhaal. Biej oetgewerieje AfDH van Paul Abels oet Eanske zeent al verschillende zkv-bundels oet-egewen van A. L. Snijders.
Fealijk is het zkv een heel mooi genre dat precies past biej dizze tied. Alns mut snel goan en flitsend. Wee les der nog een heel book achtermekoar oet?
Mer een Zeer Kort Verhaal kan der netuurlijk aaltied biej duur. Gin woonder det het zkv in korten tied heel populair is ewörden. Doar wille viej as Kreenk, Bodbreef en Twents-leefhebbers van metprofiteren.
Doarumme dizze wedstried. Schrief een gkv: een gloepens kort verhaal.
En dan bedoele wiej ook kort! 220 wöarde! Wiej zeent heel streng, a’j der oaverhen komt plaats iej oezelf boeten de wedstried.

Wat mu’j doon?

A. Schrief één of twee Gloepens Korte Verhalen van maximaal 220 wöarde.
B. Zet het antal wöarde der oonder.
C. Zet oew naam en oew dialect der ook biej oonder.
D. Vertaalt oew GKV in het Hollaands en gef oetleg van hele mooie dialectwöarde met ne voetnoot oonder oew verhalen.
E. Steurt oew verhaal + de vertaling noar dannenberg@twenthetekst.nl oonder vermeelding van GKV 2013

Iej köant insteuren tot 20 augustus 2013. Dan make wiej ne mooie selectie.
Wiej bekiekt of der een beukske van emaakt kan worden. In elk geval belegge viej nen gezelligen oawend in het noajoar in ergens in Twente en loa’w de beste verhalen vuurleazen. Dat wordt nen helen mooien oawend.

Priezen? Eeuwige roem netuurlijk! Met TwentseWelle zinne wiej al an ’t noadeanken oaver ne mooie pries.

’t Bestuur van ’n Kreenk, streektaalconsulent Harry Nijhuis (TwentseWelle) en de Stichting Twentaal.
 

 
09-03-2013  

Wie maakt de mooiste lentefoto?

 

HENGELO - De dagen worden langer, sneeuwklokjes springen omhoog, het is lente, heerlijk! RTV Oost wil dit prachtige seizoen in beeld brengen met behulp van foto's van kijkers en luisteraars.
Een professionele jury zal uit alle inzendingen de 10 beste foto's kiezen, waar vervolgens door het publiek op gestemd kan worden. De winnaar wordt tijdens de Lentekriebels-week op vrijdag 22 maart bekend gemaakt in Goeiemorgen Overijssel.
Je kunt je lentefoto insturen tot en met donderdag 14 maart. Doe mee en stuur je mooiste lentefoto naar foto@rtvoost.nl en maak kans op mooie prijzen!

Bekijk hier
de inzendingen tot nu toe.

 
09-03-2013  

WOZ-toezicht voor 70 puinzooi-gemeenten

 

DEN HAAG – Zeventig Nederlandse gemeenten hebben van het vaststellen van de WOZ-waarde zo’n puinzooi gemaakt dat zij onder verscherpt toezicht van de Waarderingskamer zijn gesteld. De Waarderingskamer staat sinds 2007 onder voorzitterschap van Mr. Geert Jansen, oud- CdK van de provincie Overijssel.
De puinzooi-gemeenten krijgen te maken met minimaal drie keer toezicht per jaar en prangende gesprekken met de verantwoordelijke wethouders. De gemeenten die hun zaakjes netjes voor elkaar hebben, kunnen het af met een keer toezicht.
Oorzaak van het steeds vaker in de fout gaan is o.a. het beoordelen met de ‘natte vinger’achter het bureau met zogenoemde ‘vergelijkbare’ verkochte woningen, terwijl de bezwaarmakers steeds vaker professionals inhuren om hun bezwaar te onderbouwen. Dat kost gemeenten bij elke verloren procedure een bedrag van 700 euro en dat is meestal meer dan de hoogte van het te betalen bedrag waar men om strijdt. De professionals doen dat bovendien vaak voor de consument kosteloos als op voorhand al de conclusie getrokken kan worden dat de gemeente in het individuele geval fout zit.
Dat laatste is momenteel veel aan de orde omdat gemeenten de waarden nog laten stijgen, terwijl de marktwaarde als sinds 2008 daalt.

 
09-03-2013  

Ook een café België in Enschede

 

ALMELO/ENSCHEDE – De uitbaters van het Almelose The Shamrock en proeflokaal Café België, Karin Oude Avenhuis en Ruud de Jong, gaan hun succesvolle België-formule kopiëren in Enschede. Daarvoor is de exploitatie van het bekende café Monopole aan de Oude Markt hoek Menistenstraat overgenomen, de aloude stamkroeg van wijlen voetballer Epi Drost.

De Enschedese vestiging moet een getrouwe kopie worden van de Almelose kroeg met o.a. portretten van het Belgische koningshuis, kroonluchters, tegeltjes aan de bar en veel bruin interieur, et cetera.
Uiteraard ook veel Belgische bieren op de kaart net als het tegenoverliggende bierspecialiteitencafé De Beijaard en lekkere Luikse wafels bij de koffie.
De ombouw moet voor 21 april zijn afgerond, want dan is de Marathon van Enschede en dan moet de zaak draaien.
 

 
09-03-2013  

Burgernetalarm vermiste Vriezenvener (upd)

 

VRIEZENVEEN – Politie Twente heeft vanmorgen een Burgernet-melding laten uitgaan voor een vermiste 62-jarige Vriezenvener. De auto van de vermiste man werd vanmorgen aangetroffen op een parkeerplaats aan de Lepelaar, vlakbij het Lateraalkanaal.
Daarop werd het duikteam van de Brandweer Twente ingeschakeld die met een boot het Lateraalkanaal afzochten op zoek naar de zoals gemeld zijnde suïcidaal zijnde man. De man nog een lichaam is vooralsnog niet gevonden.

Fotoreportage: Alexander Kamp


Update: 10-03-2013
De 62-jarige vermiste man uit Vriezenveen is nog steeds niet gevonden.
Ook zondag werd verder gezocht en werd o.a. een helikopter van de politie ingezet. Ook de brandweer nam met een duikersteam deel aan de zoektocht en eveneens werd een speurhond ingezet. Tot op dit moment echter zonder resultaat.

Update: 12-03-2013
Lichaam vermiste man gevonden
VRIEZENVEEN – De politie heeft dinsdagavond het lichaam van de 62-jarige vermiste Vriezenvener gevonden in het lateraalkanaal tussen Almelo en Vriezenveen.
Voor een misdrijf zijn geen kenmerken gevonden. De familie van de man is ingelicht.

 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
10-03-2013  

Proef: veiligheidsscan tegen vallende senioren

 

ENSCHEDE - Er gaat in Enschede-Zuid een proef van start met veiligheidsscans in woningen van ouderen. De gemeente Enschede en de ziektekostenverzekeraar Menzis betalen voor deze proef elk 25.000 euro. Het idee is dat er door de scans veel minder senioren in hun huis ten val komen. Dat meldt de papieren versie van de Roskam deze week en vervolgens berichtte het NOS-Journaal er zaterdag over.
Lees verder…
 

 
12-03-2013  

Scholieren Wierden doen mee aan opschoondag

 

WIERDEN - Op vrijdagochtend 15 maart hebben de groep 8-leerlingen van het Galjoen, Widerode, Touwladder, Morgenster, Driesprong, Sjaloomschool en Mariaschool geen tijd om op school te zitten. Het is dan namelijk opschoondag, georganiseerd door de gemeente Wierden, met medewerking van basisscholen in Wierden en Hoge Hexel. Zo’n tweehonderd kinderen steken hun handen uit de mouwen en ruimen de troep op die bij hun schoolomgeving te vinden is.

De kinderen krijgen prikkers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes, zodat ze het vuil veilig kunnen verzamelen. De leerkrachten en ook wethouder Bekke helpen een handje mee.

De afgelopen weken hebben veel leerlingen les gehad over zwerfafval en de schadelijke effecten ervan. Als ze daarna zelf aan het opschonen gaan, begrijpen ze goed wat de gevolgen zijn als iedereen z’n rommel op straat gooit. Wethouder Hans Bekke is blij met deze actie: “De omgeving wordt er weer een stukje mooier van. Goed voorbeeld doet goed volgen. En daarbij, met z’n allen opruimen is ook nog eens hartstikke leuk!”

De kinderen stoppen het afval in zakken. Om 11.00 uur wordt alles verzameld en op een wagen van de gemeente geladen op de parkeerplaats van de SAWE (bij Sporthal ’n Dikken). Wethouder Bekke zal hier kort spreken en voor alle harde werkers is er drinken met wat lekkers.

 
12-03-2013  

Provincie mist visie over vorming logistieke regio


Nieuwe spoorterminal in Antwerpse haven
 

ZWOLLE – De Sociaal Economische Raad Overijssel (SER) heeft een brandbrief gestuurd naar Gedeputeerde Staten van Overijssel over de mankerende visie van GS betreffende de ontwikkeling van de logistiek in Twente. Volgens de SER Overijssel en de transportsector focust GS teveel op transport over water en laat het de kansen via transport over spoor volledig liggen en wijst ze de uitbreiding daarvan zelfs af.
Via overslag van meer goederen over spoor en water kan de Twentse regio tot 2030 maar liefst 13.000 banen ontwikkelen zo heeft de transportsector berekend. Banen die niet gerealiseerd kunnen worden als GS bij haar ‘blokkade-gedachte’ over transport per spoor blijft. Nu passeert jaarlijks zo’n 44 procent van het huidige totaal van 85,8 miljoen ton goederen Twente waardoor de regio er niets aan heeft. Debet daaraan is vooral het transport per spoor, waarvan de sector zo’n 91 procent ziet passeren zonder er baat bij te hebben.
De SER Overijssel en de Twentse transportsector willen daar een deel van aftappen door de aanleg van een perfecte spoorterminal aan de lijn Wierden, Hengelo, Oldenzaal. Bovendien zou een logistiek centrum moeten worden ontwikkeld binnen het plan van de Luchthaven Twente, zodat de regio zowel via spoor, water en lucht een logistieke ‘hotspot’ kan worden met goede verbindingen naar het grensoverschrijdende achterland.

 
13-03-2013  

BOA's houden toezicht op Drank- en Horecawet

 

DINKELLAND/TUBBERGEN - Noaberkracht is eerste in Overijssel. Op donderdag 7 maart hebben burgemeester Cazemier en burgemeester Stegers een convenant ondertekend waarin de taken van de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen zijn vastgelegd. Het convenant werd ondertekend in het bijzijn van de afdelingschef en de districtschef van de politie Twente.

Burgemeester Cazemier: ‘Het is heel belangrijk om duidelijk te hebben waarvoor de politie verantwoordelijk is en waarvoor onze BOA’s verantwoordelijk zijn. In het kort gezegd is het zo dat de politie gaat over de veiligheid en de gemeente gaat over de leefbaarheid. De BOA’s houden toezicht op de gemeentelijke regelgeving zoals de algemene plaatselijke verordening en het parkeerbeleid.

Een aantal BOA’s van Noaberkracht is nu ook bevoegd toezicht te houden in het kader van de drank- en horecawet. De BOA’s in dienst van Noaberkacht Dinkelland Tubbergen zijn de eersten in Overijssel die nu ook deze bevoegdheden hebben. De bijzondere opsporingsambtenaren werken nauw samen met de politie om ervoor te zorgen dat Dinkelland en Tubbergen veilig en leefbaar blijven.”

 
14-03-2013  

Buurt toekomstig park Nijverdal maakt zelf plan

 

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn en de Woningstichting Hellendoorn geven de bewoners van de wijk De Blokken en de Prinsessewijk de gelegenheid hun wensen kenbaar te maken voor de inrichting van het Blokkenpark in Nijverdal Zuid. In het park komt 13 april een grote tent te staan waar de bewoners kunnen tekenen, schetsen of praten over het ontwerp voor het nieuwe park.
Lees verder…
 

 
15-03-2013  

De rode baretten veroveren Twente

  ALMELO - Vanaf 18 maart vormt de regio Twente het decor voor een grote oefening waaraan ongeveer duizend militairen van de Landmacht en Luchtmacht mee doen. Tijdens de oefening Cerberus Guard worden de militairen over de weg met voertuigen en door de lucht met helikopters, vliegtuigen en parachutes ingezet. Uitvalsbasis is de voormalige luchtmachtbases Twente bij Enschede. Op een aantal plaatsen werden in de afgelopen week basiskampen ingericht van waaruit wordt geoefend als luchtmobiele brigade.
Cerberus Guard vindt grotendeels plaats buiten militaire oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld. We zijn te gast in het Twentse land en hopen op een gastvrije ontvangst van de inwoners van Twente.
Lees verder...

Fotoreportage (5 foto's)...

 
16-03-2013  

Dinkelland wil bijdragen behoud mini Ootmarsum

 

OOTMARSUM – De gemeente Dinkelland is bereid bij te dragen in het behoud van de miniaturen van Ootmarsumse gebouwen in het Brusselse Mini Europe Park. Het liefst met behoud van de plek in het Belgische Madurodam maar anders op een plek binnen de gemeente.
Het park in Brussel dreigt gesloopt te worden voor de bouw van een Congrescentrum. Het Openlucht Museum Ootmarsum is in gesprek met de directie van het park om de miniatuurversie van Ootmarsum te behouden maar of dat lukt is nog de vraag. Cabaretier Herman Finkers deed al de suggestie om de miniversie van de HH Simon & Judaskerk in de echte kerk in Ootmarsum te plaatsen.
Het Openluchtmuseum probeert nu samen met de gemeente Dinkelland een eventuele plek in Ootmarsum te vinden waar de Ootmarsumse miniaturen een plek kunnen vinden.

 
17-03-2013  

Cliënten TSN Thuiszorg genieten op ‘ZorgDag´


Lekker shoppen met TSN Thuiszorg op de 'Dag van de Zorg'.
  ALMELO - De ‘Dag van de Zorg´ is voor cliënten van TSN Thuiszorg in de regio Almelo “een onvergetelijke dag” geworden. De TSN-medewerkers vervulden zaterdag 16 maart een wens van cliënten die zelf nauwelijks meer op pad kunnen. Een toertochtje over de Holterberg, een middag winkelen, een avondje naar een jubileumconcert, een dagje Intratuin en natuurlijk koffie met appeltaart.

Het TSN-team in het buitengebied van Almelo wilde dit jaar op de Dag van de Zorg geen kraampje met folders op de markt, ze wilden concreet iets voor cliënten doen. Zo kwamen ze op de gedachte om wensen van cliënten te vervullen. Volgens Gerdien Wiesnekker, een van de teamleiders van het team, waren alle medewerkers er enthousiast over. “Iedereen die niet zelf hoefde te werken, heeft meegedaan. We vonden het hartstikke leuk om twaalf van onze cliënten in Rijssen, Almelo, Wierden, Nijverdal, Twenterand, Tubbergen en Geesteren op deze manier te kunnen verrassen.”
Lees verder...

 
19-03-2013  

Gratis WiFi in 37 grote steden

 

TIEL – Bullseye WiFi uit Tiel gaat in 37 grote gemeenten in Nederland gratis WiFi aanleggen. In Overijssel zijn dat de gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle waar men straks in de kern van de stad gebruik kan maken van WiFi.
Bullseye WiFi denkt de aanleg rendabel te kunnen maken door elke gebruiker om de vijf minuten een reclameboodschap te tonen. Diegenen die gebruik willen maken van dit aanbod, moeten slechts één keer de voorwaarden accepteren en kunnen dan in alle 37 steden er gebruik van maken. De reclame op laptops komt in de vorm van een pop up en op mobiele telefoons middels een pushbericht. De aanleg moet nog in de tweede helft van dit jaar zijn afgerond.

 
20-03-2013  

Stegeman Bouw Nijverdal stopt na 85 jaar

 

NIJVERDAL - Het bouwbedrijf Stegeman te Nijverdal, sedert zeventien jaar onderdeel van Ter Steege in Rijssen, gaat de poorten sluiten. De afgelopen jaren was er al sprake van inkrimping en afslanking, maar nu valt het doek voor het bedrijf.
Lees verder…

 
26-03-2013  

Ruzie over rijksbanen in Twente


Het belastingkantoor in Almelo werd in 2004 geopend door toenmalig minister Gerrit Zalm.
Volgens de liberaal had het allemaal wel wat minder luxe gekund.
 

ALMELO/ENSCHEDE – Dit nieuws gaat over hoe de komst van Hornbach naar Almelo de verhoudingen tussen Enschede en Almelo frustreert. De Duitse bouwgigant is al jaren op zoek naar een geschikte locatie in Twente en sloot eind vorig jaar met de gemeente Almelo een deal over de aankoop van 40.000 m2 grond aan de H.R. Holstlaan.
Dat nu schoot het Enschedese college van B&W in het verkeerde keelgat omdat men zelf graag Hornbach binnen de stadsgrenzen had willen hebben. De verhoudingen tussen beide gemeenten zijn daardoor op zijn zachtst gezegd niet meer je van het. Enschede koos sindsdien haar eigen pad t.a.v. de lobby om de Belastingdienst in Twente, lees Enschede, te behouden. E.e.a. blijkt uit de notulen van de besloten raadsvergaderingen die vorige week werden vrijgegeven door de gemeente Almelo. Vooral VVD-wethouder Johan Andela zou in de besloten raadsvergaderingen daarover zijn frustratie hebben geuit.
Momenteel heeft de Belastingdienst locaties in Almelo, Enschede, Hengelo en Zwolle. Op de Twentse locaties werken elk zo’n 400 mensen. In Enschede zit de belastingdienst in verouderde panden aan de Hengelosestraat, in Hengelo op de Westermaat en in Almelo in een vrijwel nieuw gebouw pal tegenover het station, het busstation en een nieuwe parkeergarage naast de deur.
Enschede schijnt er nu voor te kiezen om via een Haagse lobby de Belastingdienst te willen concentreren in Enschede en Zwolle.
Er is dus een flinke kink in de kabel tussen Almelo en Enschede die sinds jaar en dag vrijwel gelijk optrokken in Twentse belangen als de Netwerkstad en zelfs beiden opteren voor één stad in Twente.
Daar komt voor Almelo het aangekondigde verlies van rijksbanen in het gevangeniswezen (sluiting De Karelskamp en Niendure) nog eens bij evenals al eerder aangekondigd dat een deel van de justitiedienst naar Zwolle verhuist. De penitentiaire inrichting voor meisjes Huize Alexandra in Almelo ging eerder al dicht.
Frustratie dus bij de gemeente Almelo waar al eerder duidelijk werd dat het hebben van een VVD-burgemeester geen invloed heeft bij de liberalen ‘vrienden’ in het kabinet. Ook in Hardenberg heeft de VVD-burgemeester inmiddels die ervaring opgedaan door de aangekondigde sluiting van de P.I. in het dorp Balkbrug.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-03-2013  

Enschede gooit bouwkavels in uitverkoop

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede gaat bouwkavels waar weinig tot geen belangstelling voor is in de ‘ramsj’ gooien. Enschede schrijft dus flink af op de vastgestelde waarden tijdens de hoogconjunctuur.
De verlaging geldt o.a. voor kavels in het plan 't Geessink in Enschede Zuid en Roombeek. Niet alle kavels gaan omlaag. Zo wordt bijvoorbeeld de grondprijs in het plangebied De Boddenkamp niet verlaagd. Enschede kijkt namelijk ook naar de fase waarin diverse bouwprojecten verkeren. Mede bepalend is ook de grootte van een bouwkavel. De totale afschrijving van grondwaarde komt deze keer neer op een bedrag van 5 miljoen euro. Dat zinkt in het niet bij de afschrijving van 60 miljoen euro die de gemeente Enschede vorig jaar al deed.
De grondprijs van bouwkavels voor bedrijven en kantoren blijft deze keer vrijwel gelijk.

 
27-03-2013  

Mega-klus voor GrootGroener in Hof van Twente

 

HOF VAN TWENTE/ALMELO – De jonge Almelose groenonderneming GrootGroener heeft een mega-klus binnengehaald in de gemeente Hof van Twente. GrootGroener gaat voor de gemeente 1.400 kleinere en grotere gazons met een totale oppervlakte van 200.000 m2 onderhouden en zet daarvoor niet alleen eigen vakmensen in, maar ook werknemers van de SWB Groep (sociale werkplaats) uit de Hof van Twente, maar ook gedetacheerde werknemers van Soweco Almelo. GrootGroener koppelt de eigen werknemers aan die van de sociale werkvoorziening en dat blijkt in de praktijk prima te werken. Het geeft de eigen werknemers van GrootGroener tevens een extra dimensie tijdens hun uitvoeringstaken en dat schenkt de teams bovendien veel voldoening. GrootGroener heeft soortgelijke projecten in de gemeenten Hengelo, Tubbergen, Twenterand en Rijssen/Holten.
GrootGroener maakt tevens faam als effectief bestrijder van de schadelijke eikenprocessierups. Daarvoor wordt GrootGroener onder meer door de gemeenten Enschede, Hengelo, Hellendoorn en Almelo ingeschakeld.

 
28-03-2013  

Hornbach na Almelo ook naar Zwolle

 

ZWOLLE – De Duitse ‘Doe het Zelf’ gigant Hornbach gaat zich na Almelo ook vestigen in Zwolle. In Almelo kocht Hornbach eind vorig jaar 40.000 m2 grond aan de H. R. Holstlaan. In Zwolle vestigt Hornbach zich aan de Blaloweg waar voordien opslagtanks stonden van olieraffinaderijen dichtbij het Zwarte Water. Ook aan de Blaloweg - waar ook Gamma zit - gaat het om 40.000 m2 grond. Bij Hornbach werken in dit soort grote vestigingen met bouwmarkt en tuincentrum zo’n 150 mensen terwijl indirect het om ongeveer hetzelfde aantal toegevoegde banen gaat.
Lees meer...

 
28-03-2013  

Politiek gekissebis om politiebureaus NW Twente

 

ALMELO – De herstructurering van de politie leidt tot politiek gekissebis in de gemeenten Rijssen/Holten, Hellendoorn, Wierden en Twenterand meldt de Roskam. Het zijn achterhoedegevechten over het verlies van de vestigingen in de gemeenten met mogelijk als alternatief inloopkantoren in de gemeentehuizen. Het bureau in Vriezenveen zou sluiten en opgaan in het kantoor Almelo en in Hellendoorn opteert men voor een nieuw bureau op het bedrijventerrein ’t Lochter bij Nijverdal en dat leidt weer tot onvrede in Rijssen/Holten.

 
29-03-2013  

Wessels stuurt Twente de lucht in

 

RIJSSEN – Wat de gemeente Enschede, de provincie Overijssel en projectorganisatie ADT in jaren niet is gelukt, schijnt ondernemer Dik Wessels in een paar maanden te lukken. De Rijssense super-ondernemer heeft in Aviapartner de operator gevonden om de luchthaven Twente te exploiteren. De van oorsprong Belgische operator verwerkt op zo’n 30 luchthavens ruim 60 miljoen passagiers en heeft een omzet van dik 378 miljoen euro in 2012.
Wessels heeft met zijn investeringsconglomeraat Reggeborgh een partner nodig om de exploitatie en herstart van de luchthaven Twente te bewerkstelligen en heeft met Aviapartner een intentieovereenkomst gesloten. Wessels is al actief in de luchtvaart met de verhuur en lease van vliegtuigen.
De bal licht nu bij de gemeente Enschede en de provincie om de overheidsinvestering van 16,2 miljoen euro voor de infrastructuur rondom de voormalige luchtmachtbasis veilig te stellen in Brussel waar de Europese Unie een oordeel moet vellen over de investering. Het ondernemersplan van Wessels gaat er vanuit dat via de Twentse luchthaven op termijn 1,2 miljoen passagiers worden verwerkt. Het eerste passagiersvliegtuig moet in 2014 de lucht in gaan. Naar verluidt zou Wessels daarover met Transavia in overleg zijn.

 
29-03-2013  

For Farmers op zoek naar directievoorzitter

 

LOCHEM – CEO Bert-Jan Ruumpol heeft zijn vertrek over een jaar bij het veevoederconcern ForFarmers aangekondigd. De Notternaar neemt op eigen verzoek op 30 april 2014 afscheid omdat hij het na 10 jaar directievoering iets rustiger aan wil doen. In het komende jaar wil hij zijn opvolger inwerken voor een goede directieovername en nadien zal hij nog als adviseur bij For Formers actief blijven. Ook denkt hij enige commissariaten op zich te nemen om andere bedrijven te adviseren.
Ruumpol werkt zo’n 25 jaar bij het veevoederconcern en onder zijn directie groeide For Farmers de laatste 10 jaar als regionale coöperatie door meerdere overnames uit tot de grootste veevoederproducent van Europa. Ook verkondigde hij al eens dat For Farmers klaar is om in 2016 naar de beurs te gaan.
Het boekjaar 2012 was voor For Farmers een absoluut topjaar. Door acquisities steeg de omzet naar 6,6 miljard euro met een winst van 53,3 miljoen euro.
Het concern bezat eveneens een grootaandeel in de retailwinkels Welkoop en Boerenbond en Cefetra en Probroed. De verkoop van de laatste twee leverde in 2012 een bedrag van 12,2 miljoen euro netto resultaat op.
 

 
31-03-2013  

Paasvuur en lampionnen in Harbrinkhoek

 

HARBRINKHOEK – Het doorgaan van het ontsteken van het ‘boaken’ in de Harbrinkhoek ondanks code Oranje, trok flink wat toeschouwers uit de omliggende dorpen maar ook de nodige Almeloërs. KPJ Harbrinkhoek had in de weken voorafgaand een aardige bult hout verzameld aan de Noordergraafsingel en organiseerde vooraf ook een lampionnenoptocht voor de kinderen. KPJ-voorzitter Bas de Vries kreeg de eer het vuur te ontsteken wegens verhindering van de pastoor.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (34 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina