Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
12-03-2013  

Provincie mist visie over vorming logistieke regio


Nieuwe spoorterminal in Antwerpse haven
 

ZWOLLE – De Sociaal Economische Raad Overijssel (SER) heeft een brandbrief gestuurd naar Gedeputeerde Staten van Overijssel over de mankerende visie van GS betreffende de ontwikkeling van de logistiek in Twente. Volgens de SER Overijssel en de transportsector focust GS teveel op transport over water en laat het de kansen via transport over spoor volledig liggen en wijst ze de uitbreiding daarvan zelfs af.
Via overslag van meer goederen over spoor en water kan de Twentse regio tot 2030 maar liefst 13.000 banen ontwikkelen zo heeft de transportsector berekend. Banen die niet gerealiseerd kunnen worden als GS bij haar ‘blokkade-gedachte’ over transport per spoor blijft. Nu passeert jaarlijks zo’n 44 procent van het huidige totaal van 85,8 miljoen ton goederen Twente waardoor de regio er niets aan heeft. Debet daaraan is vooral het transport per spoor, waarvan de sector zo’n 91 procent ziet passeren zonder er baat bij te hebben.
De SER Overijssel en de Twentse transportsector willen daar een deel van aftappen door de aanleg van een perfecte spoorterminal aan de lijn Wierden, Hengelo, Oldenzaal. Bovendien zou een logistiek centrum moeten worden ontwikkeld binnen het plan van de Luchthaven Twente, zodat de regio zowel via spoor, water en lucht een logistieke ‘hotspot’ kan worden met goede verbindingen naar het grensoverschrijdende achterland.

Archief
Terug naar vorige pagina