Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-01-2014  

Nieuwjaarsduik Lageveld met 500 deelnemers

 

WIERDEN – Meer dan 500 deelnemers trok de traditionele Nieuwjaarsduik vanmiddag op recreatiepark ’t Lageveld bij Wierden. Landelijk waren het ruim 46.000 mensen die in het relatief warme winterwater doken.
Bij het Lageveld zorgde zanger Johnny Bolk voor het eerste opwarmertje voordat het koude water werd ingedoken. Ook werd onder professionele leiding eerst een echte warming up afgewerkt.
Met tal van gekostumeerde groepen werd het bovendien een carnavalesk gebeuren waaraan voor de mooiste groep ook nog een geldprijs van 250 euro was verbonden. RTV Oost was de gulle gever, maar wilde daar in beeld natuurlijk wel iets extra voor terug. Koppie onder was dus het devies! De groep nieuwjaarsduikers van ZorgAccent beantwoordde het meest aan de verlangens van de omroep.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (79 foto's)...

 
01-01-2014  

Geen overmatige drukte in Twentse ziekenhuizen

 

ALMELO – Voor de ziekenhuizen in Twente was de Oudejaarsnacht niet veel drukker dan in normale weekenden. In ZGT Almelo werden 15 mensen behandeld waarvan 4 met licht vuurwerkletsel. Een patiënt had een gebroken voet. In ZGT Hengelo lag de piek juist overdag. Daar werden 11 mensen binnengebracht met vuurwerkletsel waaronder 9 kinderen. In de nacht volgden nog 4 patiënten ook met vuurwerkletsel. Bij ZGT konden alle patiënten na behandeling naar huis. Ook was er van overmatig alcoholgebruik en agressie jegens hulpverleners niets te bespeuren.
Anders was dat bij het MST Enschede. Daar was in de nacht relatief veel werk met slachtoffers van vechtpartijen. De vuurwerkslachtoffers vielen in Enschede vooral voor het middernachtelijk uur. Van de 10 was het merendeel nog kind.

 
02-01-2014  

Nachtploeg AkzoNobel stakend het nieuwe jaar in

 

DEVENTER – Het nieuwe jaar 2014 begint voor het personeel van AkzoNobel in Deventer met een stakingsestafette van de nachtploeg. Reden het uitblijven van reactie door de directie op het voorstel van de ondernemingsraad het personeel met 30 procent te laten krimpen. Dit als alternatief voor het plan om de vestiging in Deventer helemaal te sluiten ten faveure van het verleggen van de productie naar het buitenland.
De directie van chemiereus AkzoNobel vindt de binnenlandse productie te duur en dat zou dus kunnen betekenen dat op den duur ook andere locaties op de korrel worden genomen om de aandeelhouders te plezieren.
Voor de locatie Deventer speelt specifiek dat de gemiddelde leeftijd van de ruim 240 werknemers 49 jaar is en dus in verhouding duur. Zeker als men dat afzet op de productie elders ter wereld. Het concern heeft wereldwijd 56.000 werknemers en maakt ook in crisistijd miljardenwinsten op de productie van o.a. verf en polymeren voor de kunststofindustrie.
In Deventer wordt door de nachtelijke estafettestaking de productie gehalveerd.

 
04-01-2014  

Rijssen/Holten start met recyclezak huishoudens

 

RIJSSEN/HOLTEN – In de gemeente Rijssen/Holten geen discussie over het terugdringen van huishoudelijk afval naar 50 kg op jaarbasis en het eens per 4 weken ophalen van huisvuil zoals in de gemeente Almelo. De gemeente Rijseen/Holten koerst op vrijwilligheid van afval scheiden en komt met de nieuwe gele recyclezak van afvalverwerker Twence uit Hengelo.
In de gele zak, die maandag 6 januari huis aan huis in Rijssen/Holten wordt verspreid, mag niet alleen plastic maar ook blik, melk- en sap-pakken en kleine elektrische apparaten. Dat scheelt niet alleen veel ruimte in de grijze bak maar bij Twence wordt de gele zak gesorteerd om zoveel mogelijk grondstoffen te herwinnen.

<< Van melkpakken kan men bijvoorbeeld duurzaam schoolmeubilair maken zoals de Zweedse fabrikant van melk- en sapverpakkingen Tetra Pak al 10 jaar geleden lied zien. Bovendien kunnen nu aluminium en polymer-bekleding weer van de pakken gescheiden worden, zodat opnieuw karton kan worden gemaakt. Kortom 100 procent hergebruik. dat is andere koek dan wethouder Andela in de gemeente Almelo wil. Die wil scheiden verplichten en dat door de burgers zelf naar verzamelcontainers laten sjouwen. Ziek, zwak of misselijk, bejaard, kreupel, je zoekt het maar uit, maar brengen zul je, volgens Andela.

 
04-01-2014  

Witte Wieven terug in Engels´ Tuin Ootmarsum

 

OOTMARSUM – De Witte Wieven uit de gelijknamige mythische sage staan weer in Engels’ tuin te Ootmarsum. Dit keer eveneens vervaardigd door kunstenares Angeliene de Jong die de figuren van bestendiger materiaal maakte dan haar objecten in 1995. Voormalig wethouder Hans van Zuylekom mocht de onthulling doen omdat hij zich beijverde de Witte Wieven opnieuw in het opgeknapte stadspark te krijgen. Ook in 1995 onthulde hij al de eerste versie in de rol van wethouder.
Huidig wethouder Annette Zwiep van de gemeente Dinkelland, was bij de onthulling en maakte de bijgaande foto wereldkundig via Twitter.
De nieuwssite In en Om Ootmarsum maakte eerder al een reportage over de productie van de Witte Wieven, die volgens de sage in nacht en nevel als spookachtige gedaanten mensen aan het schrikken maakten.

 
05-01-2014  

Kerstpakketactie stille armoede, dankt Twente

 

OLDENZAAL – De Twentse actie “Kerstpakketten tegen stille armoede” die in december voor de 8e keer in Twente werd uitgevoerd , is bijzonder succesvol geweest. In een hal van De Werkwijzer te Oldenzaal konden alle goederen bestaande uit levensmiddelen worden verzamelt en tot pakketten worden verpakt. In totaliteit konden zo’n 675 kerstpakketten worden uitgereikt aan instellingen in Twente die zich richten op armoedezorg.
Bijzondere dank spreken de organisatoren uit richting de gulle gevers die o.a. via de inzamelacties bij de Plusmarkten Wallerbosch in Geesteren en Tijhuis in Weerselo goederen gaven aan de actievoerders. Bovendien werden ook contanten geschonken zodat zaken als koffie enthee konden worden bijgekocht om de pakketten te vullen.

 
09-01-2014  

3,9 miljoen euro voor zuidelijke randweg Borne

  ENSCHEDE - Regio Twente geeft een bijdrage van €3,9 miljoen voor de aanleg van de zuidelijke randweg bij Borne. De zuidelijke randweg is belangrijk voor Twente. Het vormt een ontbrekende schakel in het regionale wegennet en biedt daarnaast oplossingen voor het verbeteren van verkeersdoorstroming op het lokale wegennet van Hengelo en Borne.
Lees verder...

 
11-01-2014  

Nijhof Wassink reorganiseert en verhoogt winst

 

RIJSSEN – Nijhof Wassink uit Rijssen heeft diverse overnames gedaan in de transportsector en stootte een dochterbedrijf in transport af. Ook kiest het concern voor een herpositionering bij dochter NIJWA, de Volvo-dealergroep van het van oorsprong Wierdense concern. In Twente gaat Nijwa zich concentreren op een nieuwe locatie in Hengelo.
In de transportsector wist Nijhof Wassink het rendement in 2013 met 2 procent te verhogen door werk met weinig winst af te stoten. Ook versterkte het zich in België door een vervoerder van mengvoeders in Torhout over te nemen. Nijhof Wassink nam tevens AgriFirm Feed Apeldoorn over met 44 van de 68 chauffeurs, zo meldt het Twentse onafhankelijke weekblad De Roskam.
Nijhof Wassink heeft meerdere vestigingen in Nederland en is eveneens gevestigd in Duitsland, Polen en Hongarije. Ook is het aandeelhouder van CTT Twente in Hengelo.

 
17-01-2014  

CSG Noordik gaat in Suriname op expeditie

 

VRIEZENVEEN- Enthousiaste leerlingen uit groep acht van CSG Het Noordik in Vriezenveen zijn klaar voor een expeditie in Suriname. Op zaterdag 18 januari vliegen ze naar Paramaribo en reizen ze vervolgens verder naar Washabo, een klein dorpje in het westen van Suriname. Daar zetten ze een complete mediatheek op die toegankelijk is voor het hele dorp.

De mediatheek wordt gevuld met Nederlands- en Engelstalige boeken. Voor zowel jong als oud, zodat iedereen in het dorp gemotiveerd wordt om te lezen en de taal beter te beheersen. Daarnaast moet er ook een distributiecentrum opgezet worden, zodat er in de toekomst boeken vanuit Nederland naar Washabo worden gebracht.

Benefiet diner
Dat de leerlingen heel fanatiek zijn, blijkt uit alle acties die ze op touw hebben gezet om geld in te zamelen voor dit project. Zo verkochten ze twee keer per week broodjes knakworst aan hun medeleerlingen en deden ze mee aan de Twenterand Run en de WieZo-loop. Er werd zelfs een Suriname benefiet diner georganiseerd.

Brugklassers gaan mee
Het expeditie-team krijgt gezelschap van twee brugklassers, Jill Companjen en Anne-Laurie Wuite. Zij logeren bij twee Surinaamse meisjes in een gastgezin in Paramaribo, waar ze ook naar school gaan. Vanaf februari gaan verschillende eerste klassen aan de slag met het Global Teenager Project. Dit project gaat over het thema kinderrechten en wordt ondersteund door de stichting Lot.

‘Ik maak deel uit van een groter geheel’
De leerlingen, die deelnemen aan het team, willen graag iets betekenen voor jongeren in Suriname, maar leren tegelijkertijd ook zelf heel veel. Niet alleen over een andere cultuur en samenleving, maar ook over zichzelf en elkaar als team.
 

 
20-01-2014  

Dikke Airbus-order voor Royal TenCate


Royal TenCate Nijverdal: productie van composiet
 

ALMELO – Bestuursvoorzitter Loek de Vries van Royal TenCate heeft maandagavond in het bijzijn van de Franse president François Hollande, premier Mark Rutte en minister van economische zaken Henk Kamp een opdracht ondertekent om samen met Fokker en de Franse vliegtuigbouwer Airbus te werken aan de ontwikkeling van een vliegtuigromp van thermoplastisch composiet (lichtgewicht kunststof).
TenCate maakt in Nijverdal al meer onderdelen van dit ijzersterke en lichte materiaal voor de vliegtuigindustrie. Zo levert het al plaatmateriaal voor o.a. de productie van de vleugels van de Airbus A380.
De order betekent arbeidspotentieel voor zo’n 60 nieuwe medewerkers in de fabriek in Nijverdal. Daarvoor gaat men in Nijverdal een vijfploegendienst invoeren.
TenCate heeft ook plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek voor composiet-onderdelen voor de auto-industrie. Die fabriek komt in Twente te staan en mogelijk op het XL Businesspark Twente in Almelo.

 
21-01-2014  

Stichting Ibn Roesjd kent subsidies toe

 

ALMELO – De Stichting Ibn Roesjd onder voorzitterschap van de Almelose oud- wethouder Bert Kuiper heeft deze maand financiële bijdragen toegekend aan het Comité Allochtone Oudere Vrouwen Haaksbergen, Rembrandt Fiësta Almelo en de Internationale Vrouwendag Oldenzaal.
De Stichting Ibn Roesjd bevordert participatie , integratie en emancipatie van culturele minderheden.
Nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend voor 10 april 2014 via: www.ibnroesjd.nl 

 
21-01-2014  

Collectieve zorgverzekering voor minima Wierden

 

WIERDEN - Mensen met een bijstandsuitkering in de gemeente Wierden hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Menzis. Wierden betaalt mee voor een aanvullende verzekering die enkele specifieke kosten vergoedt. Wethouder De Putter: ‘Gezondheid is het belangrijkste goed dat we hebben. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, is een goede verzekering van belang. Zeker voor mensen die het niet zo breed hebben, zijn de kosten en de dekking van zo’n verzekering van belang. Wij hebben dit nu zo geregeld dat zo’n verzekering voor hun in ieder geval geen zorg is.’

De gemeente Wierden biedt de ongeveer 250 mensen met een bijstandsuitkering al een aantal jaren de mogelijkheid zich collectief te verzekeren tegen ziektekosten. Samen met gemeenten uit Twente en de Achterhoek is een samenwerking met zorgverzekeraar Menzis gezocht. Mensen die gebruik maken van deze zorgverzekering krijgen korting op de premies voor de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

Voor collectief verzekerden bij Menzis die ook gebruik maken van de aanvullende verzekeringen GarantVerzorgd en Garant TandVerzorgd zorgt de gemeente voor een aanvulling. Dit totale pakket wordt de gemeentepolis genoemd. Op grond van de gemeentepolis verstrekt de verzekeraar een volledige vergoeding voor onder andere een bril en contactlenzen, een kunstgebit, een hoortoestel en de eigen bijdrage voor ziekenvervoer.

De gemeente Wierden heeft er voor gekozen om vanaf 2014 de gemeentepolis uit te breiden met een vergoeding van de eigen bijdrage die moet worden betaald aan het CAK voor AWBZ-thuiszorg en WMO-voorzieningen zoals hulp bij het huishouden. Verzekerden hoeven voor de kosten die door Menzis worden vergoed geen beroep meer te doen op de bijzondere bijstand: dit scheelt de gemeente in de (administratieve) lasten.

 
23-01-2014  

Kettingbotsing A1 met file Hengelo-Oldenzaal

 

HENGELO – Een kettingbotsing op de A1 tusen Oldenzaal en Hengelo is de oorzaak van een 9 km lange file. Ook op de naastgelegen provinciale weg is inmiddels een file ontstaan. Het verkeer wordt omgeleid via Enschede. Bergers zijn druk doende om de weg vrij te maken van de bij de kettingbotsing betrokken 13 bolides. Er zijn nog geen gegevens over gewonden.
Transitieverkeer wordt geadviseerd om te rijden via de A1/A35 Enschede. De stremming zal naar verwachting nog duren tot 11.00 uur.

 
29-01-2014  

Liefst 17 faillissementen in Overijssel

 

ALMELO – In Overijssel zijn door de rechtbank in Almelo en Zwolle deze week 17 bedrijven failliet verklaard. Het gaat om bouwbedrijven, dienstverleners, een kaasproducent en een dansschool.

Dansschool Elkerbout – Almelo, Kamphuis Montage – Slagharen, Kompas Bouw – Haaksbergen, Hekking Kaas – Mariënheem, A. Scheer Holding BV – Enschede, Excellens Financiële Planners BV - Nijverdal met dochteronderneming S-L Star Holding – Hengelo, Ruinerwold Beheer BV – Enschede, Berends-Naafs Holding BV -Goor met dochteronderneming Elkink Holding BV – Markelo, De Hilgenhorst Management BV - Oldenzaal met dochteronderneming De Hilgenhorst Beheer BV, Interior Distribution Service BV – Steenwijk, Sunhill BV – Schalkhaar, Hymagarden – Deventer, Coredisc BV – Nieuwleusen en Agens – Zwolle.

 
29-01-2014  

MVO Award 2013 voor Landbouw op Peil

  DEN HAAG/ALMELO - De MVO Award van de NWB Bank is op 28 januari uitgereikt aan het project Landbouw op Peil. Waterschap Vechtstromen is de initiatiefnemer van dit project waarin verschillende overheden en agrariërs samenwerken aan het vinden van oplossingen voor zowel de droogte- als de wateroverlastproblematiek in de landbouwsector. De MVO Award, dit jaar een geldbedrag van 50.000 euro, wordt ingezet om het project Landbouw op Peil verder uit te rollen.

De NWB Bank heeft de MVO Award ingesteld om innovatieve, creatieve en daadkrachtige projecten die een bijdrage leveren aan de maatschappij, te stimuleren. De jury van de MVO Award, onder voorzitterschap van professor Ellen van Donk (hoogleraar Aquatische Ecologie aan de Universiteit van Utrecht en gasthoogleraar aan de Universiteit van Lund in Zweden), heeft geoordeeld dat Landbouw op Peil het beste van alle inzendingen voldeed aan de voorwaarden die aan de Award zijn verbonden. De jury roemt Landbouw op Peil als een van de weinige projecten waarbij waterbeheerders en agrariërs gericht samenwerken om voor een goed evenwicht te zorgen in het vasthouden en beheerst afvoeren van water. Ook vindt de jury dat het project een voorbeeldfunctie kan hebben voor de hele zoetwatervoorziening van Oost-Nederland. Waterschapsvoorzitter Stefan Kuks ontving de prijs uit handen van mevrouw Ellen van Donk en de heer Ron Walkier, voorzitter van de directie van de NWB Bank.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina