Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
21-04-2012  

Over ontwikkelingshulp...

 

Heb ik net een boek uit van Paul Theroux, Dark Star Safari, over zijn reis van Caïro naar Kaapstad.
En dan niet met vliegtuig, maar gewoon met het ov. Zoals daar zijn, iets wat op een boot lijkt, iets wat op een trein lijkt, iets wat op een bus of auto lijkt en iets wat op een kano lijkt, een kameel, ezel en nog meer van die meuk. Echt een aanrader voor mensen die nog twijfels hebben of ontwikkelingshulp nog nodig en raadzaam is….
En ik ben dus echt een beetje pissig: Geen stuiver meer voorlopig…. Niet dus!
Nou heb ik in 1982-83 ruim 9 maanden in de West Sahel rondgejakkerd en toen was het al een zooitje v.w.b. de ontwikkelingshulp, maar als ik het nu lees is het alleen maar erger geworden. En dan praat ik niet alleen over regeringen, maar de onderontwikkeling zit van laag naar hoog in de bevolking.
De bekende verhalen: een irrigatiepomp neergezet voor veel geld, maar les hoe zo’n ding te onderhouden, nee dus. En als die al gegeven wordt, dan verwacht zo’n onderhoudsfiguur er ook nog veel smeergeld voor, om dat ding te laten draaien als de “gulle gevers” vertrokken zijn. De arrogantie van de ontwikkelingswerkers en vertegenwoordigers van de donorlanden. Met veel poeha scheuren ze in witte Nissans en Toyota’s door die landen, pakken een aardig salaris, leven in compounds met veel (zwart) personeel en nemen het er lekker van. En dat dan van ons geld.
Wat ooit eens door de Engelsen en Fransen en in mindere mate door de Duitsers is opgebouwd, helemaal weg. Gebrek aan onderhoud. En waarom? Men zag daar het nut er niet van in, kostte te veel moeite en men werd er moe van. Egoìsme en zelfzucht. En ze zeggen het zelf ook nog!!!
Krijgt zo’n Miep daar een mini krediet van ons Maxima. Gaan de zaken goed, neemt ze personeel in dienst. Gaan de zaken beter, nog meer personeel en de hele Miep is verziekt. Macht, macht en macht. Meedoen aan corrupte lagere overheden, meedoen aan smeergelden etc. “Dank u Maxima”.
Hoelang zijn we nu al bezig met miljarden te pompen in Afrika?. En wat is het resultaat? Het is er alleen maar erger door geworden. Dus onze `ontwikkelingshulp` heeft alleen maar meer ellende veroorzaakt.
Het is echter wel gebleken, dat vrouwen die wel geleerd hebben, minder kinderen krijgen en ook voorbehoedsmiddelen gebruiken. Collega reizigers die recentelijk terug kwamen zagen hele volkstammen weggeaidst. En dan maar stug volhouden zonder condoom te ne….n. En dat zelfs nog te propaganderen! Condooms zijn voor mietjes etc….. Aids is te genezen door met een maagd sex te hebben, neushoorn urine te drinken etc…….

Gewoon laten verrekken die lui daar? Nou ik heb de neiging om daarop ja te zeggen.
“Ja maar dan komt er helemaal niets bij de bevolking”. Ja, nou en? Nu onderhouden we alleen maar die ellende, sterker nog we ondersteunen die ellende, we laten het groeien. Want de donorlanden willen alleen maar hulp bieden, als die hulp gekocht wordt in het desbetreffende donorland. Lekker bezig hoor…
Kijk eens wat een zooitje die lui er in Botswana, Oeganda, Zimbabwe, Zuid Afrika etc. van hebben gemaakt. Toen de blanke boer daar nog die toko’s runde, waren er tenminste nog van die autochtonen daar aan het werk. En werd er nog redelijk gegeten. Nu ligt alles op zijn kont….

De enige oplossing volgens mij is het geven van les, onderwijs dus. Opleiden die Sambo’s. En verder helemaal niets meer. Geen geld, geen spullen.. Alleen schoolboeken en potloden en schriften..
Even kort door de bocht, want dan ben ik eerder thuis….

Groet´n, Chris

P.s. Trekt `die gek` van een Wilders de stekker er uit hoor ik net. Jemig…

 
25-04-2012  

Lid van de VVD en over detailhandel…


De VVD heeft nu een eigen representant op de Goossenmaat. Eentje die het eens is met de lijn Rutte en het prima vindt dat volgens plan van het gesneuvelde kabinet de koopkracht van minima volgend jaar zou dalen met 3,75 procent, van ouderen met 3 procent, de werkenden op de nullijn komen en het aantal rijken in dit land nog verder stijgt dan het de afgelopen decennia al heeft gedaan.
Een omslag van Leefbaar representant met idealen als meer natuur, minder asfalt en minder stenen naar meer ruimte en vrijheid voor ondernemers en grootverdieners om de Quote 500 te bereiken. Voor Chris zelf komt die omslag echter te laat!

Red.

Update: 30-04-2012
Inderdaad,een waardig vvd lid eerst zelf 29 jaar genieten van de hypotheek rente aftrek dus zelf je schaapjes op het droge en dan ervoor zijn om het af te schaffen. Huichelarij ten top. Zo blijkt nog maar eens er is geen enkele politicus te vertrouwen zelfs een die in een volkswijk woont niet.
Mijn naam is peter krol en woon in de nachtegaalstraat in almelo.
 

Ja, ik ben lid geworden van de VVD. Kben het gedoe nu helemaal spuugzat. Die maf van een Wilders die de stekker er uit trekt.. Schiet allemaal niet op en we worden er niks beter op. Ome Mark (Rutte) die z’n stinkende best heeft gedaan om wat te bereiken… Maar nee hoor…
Enfin dus, Ik bij de VVD, liberaal, verantwoording leggen bij diegene die het kunstje doet. Eigen verantwoording, Niet meer leunen op de samenleving als je het zelf ook kan oplossen… Maar…. Wanneer je het echt ( met de nadruk op echt) niet kan, dan is er een vangnet..
Het hele (Salon, PvdA) socialisme heeft ons nu genoeg geld gekost en het einde is nog niet in zicht…
Ok, de PvdA heeft best wel goed dingen gedaan hoor, maar uiteindelijk staan we wel met z’n allen 24 miljard (!) rood, in de min…
Die bemoeienissen van de overheid, de billen afvegen van die mensen die het best zelf kunnen..
Voorbeeld….
Was ik laats weer bij Radio Rumoer in de bieb. Moet je ook eens heen gaan, is best leuk…
Ging het over de detailhandel nota en visie enzo. Helemaal lagguh. Wat een zooitje is dat hier in ons Almeloooo. Neem nu maar weer eens onze woonboulevard. Daar mogen dus, volgens een of ander antiek bestemmingsplan, alleen maar woongerelateerde winkels komen. Wat daar dan een vissersspullenhandel daar te maken heeft is mij nog steeds een raadsel, maar goed, erfenisje van het CDA toen. Nu zitten we dus in de economisch dipje en door die oen van een Wilders, is daar voorlopig ook geen einde aan, maar dat ter zijde.
Nu weten we allemaal dat er weinig huizen gekocht, verkocht dus er weinig verhuisd wordt. En dat betekend dus weinig of in ieder geval minder woning gerelateerde zaken. Eindelijk doen we met z’n allen eens normaal in plaats van altijd maar meer, meer, meer. Maar daarover later. Consuminderen moeten we dus met z’n allen.
Met het gevolg dat er nu al drie “woongerelateerde” winkels uit ons woonboulevard verdwenen zijn. En als ik dan te horen krijg dar er vijf!!!! Ondernemers/winkeliers te popelen staan om die ruimtes te gaan huren. (waaronder een speelgoed winkel en volgens mij staat het meeste speelgoed toch in de woonruimte? Dus zeer woon gerelateerd lijkt mij)
Maar nee hoor, dat kabinet van Almelo houdt er de rem op…
Knaken, knaken en nog eens knaken….. Raad, doe er eens wat aan, gisteren.
En dan moet je die detailhandelaren uit het centrum horen piepen. Die zijn met hun knakenshops rete bang dat ze klandizie verliezen aan die woonboulevard en aan die plinten in het nieuwe stadion en Almelo nouveaux….
Nou heren centrumwinkeliers, doe er dan eens wat aan daar in dat centrum en niet met alleen leunen op de overheid, maar zelf eens wat. Meer muziek in de straat door straat muzikanten en meer lol en gein en minder voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Meer straat theater, draaiorgels. Regel dat…
Organiseer dan eens een shuttledienst tussen die woonboulevard en het centrum. Retourtje voor 1 euro b.v. Nee ome Anthon (Sjoers) geen monorail!!!! Gewoon een aardgasbus.
En woonvisiemensen: In plinten op de begane grond kan men uitstekend wonen hoor. Dat hoeven niet altijd winkels te zijn, GrotestraatZuid!!!
En diegene die betaalt, die bepaalt en dat ben ik als consument. En als ik woonachtig ben op het Kolleveld en in die omgeving en ik wil een Appie Hein in de buurt en Appie is het daar mee eens, dan komt er daar een. Punt en uit.
En als Appie daar meer winst kan draaien dan die Appie aan de Nieuwstraat, dan gaat die daar verkassen. Dan breken we die meuk daar af of integreren we die Acaciaschool in de te bouwen senioren winkel. En waarom kan die Lidl niet in die Mazda garage? Gaan we als college nou ook al verstand hebben van detailhandel? Net zoals we verstand hebben van grondaankopen en onroerend goed?
Vrije ondernemerschap heet dat toch?
En hoelang staat die plint op het Amaliaplein al leeg gereed om te kraken? Nee hoor, moraalridders van het CDA, daar mag geen speelhal in komen… Terwijl er in mijn tijd (zo’n 10 jaar geleden) al 8 ondernemers staan te wachten om ergens in Almelo zo’n speelhal te beginnen.
En te pas en te onpas worden er nu wel inbrengwinkels geopend en weet ik wat voor een knakenshops. Knaken stad dus dat Almelo… En wat doen we er aan regering en raad? We gaan weer bepiepelen, we gaan weer het weten voor een ander en we gaan weer de verantwoording op ons nemen die we niet kunnen nemen.
Het is toch van de gekke dat er 10 jaar over gedaan moest worden voordat dat Eskerplein daar aan de Ootmarsemsestraat eigen lijk helemaal rond was…
Almlooooo, traaaaag…
Maar rumoer was wel weer leuk.. Morgen, donderdags van 8 tot 9 ’s avond in de bieb. Komen…

En gaan voor die 75 ha. zonnepanelen op het park XL…..!! Nu is het niets, dan hebben we tenminste nog iets….

Vind ik. Groet’n Chris..
 

 
27-04-2012  

Geachte meneer Red...

 

Geachte meneer Red. (naam bij mij bekend, waar z’n huis woont niet)

Dank voor uw reactie….

Er is dus een duidelijk verschil tussen lokale politiek en landelijke politiek. Maar dat weet u beter al menigeen…
De reacties van mijn lidmaatschap van de VVD zijn boven verwachting toch positief. Deze beslissing is overigens niet van de ene dag op de andere dag genomen….. Maar dat is u ook bekend….
En dat de koopkracht van de minima met 0,75 % gaat dalen? Ik geloof dat niet. De koopkracht gaat dan misschien wel over de hele linie achteruit, maar voor de minima komen er linksom of rechtsom weer regelingen, die dit weer zullen opheffen. Ik zal over een paar maanden weer eens gaan kijken bij de MediaMarkt. Wat daar nog weggesleept wordt elke dag… Crisis? Wat crisis…..
Men praat dus over het vallen van Rutte1 (Eén, uno) dus op naar Rutte 2 (twee) dus..
Maar dat ff of-topic….
De werkenden op de nullijn. Tsja, helaas pindakaas. Een erfenisje van het (a) sociale beleid en de invloed van vooral de PvdA en daarnaast van GroenLinks (in mindere mate) en dan vlak dat zooitje van de SP niet uit. Meneer Red; het is op, de centen zijn weg.

Aantal “rijken” stijgen? Ja, ik zie het bij de media markt. En het is crisis? We maken er een crisis van, door voor al heel hard te roepen dat het crisis is. Lekker doorgaan met negatief roepen, dan gaan we het nog eens geloven ook nog.
Zo ook lokaal. Meneer Talamini zat gisteren weer te schreeuwen hoe “waardeloos” Almelo is. Rampen binnenstad enzo.. Moet je eens in Hengelo kijken./ En het zijn vooral de Almelo-ers die Almelo niks vinden. De bezoekers geven het mooie Almelo nog steeds een voldoende. Maar goed mensen, blijven roepen dat Almelo niks is, dan gaan we het ook nog eens geloven..
En wat nou over mijn Goossenmaat. Een van de mooiste wijken van Almelo en ik kan het weten, want ik woon er al 29 jaar. Over het algemeen hard werkende mensen. Stratenmakers, bouwvakker, rommel opruimers, fietsenmakers, zelfstandig ondernemers etc. Ik hoor veel in onze wijk, dat men het een “schande” vind om in de bijstand te zitten. De Goossenmaat, een wijk waar nog een sociale controles is een noaberschap… Een heerlijke volkswijk….
Meer stenen… Voor leegstand? Nee dus. Lege plekken in de stad opvullen en dan te beginnen met die lege kantoorgebouwen. Maak daar woningen van… Als dat in Utrecht lukt, dan moet het in Almelo helemaal lukken… Maar voorlopig ligt de stenenstapelarij helemaal op z’n kont.. En dat komt niet door Rutte 1
En asfalt? Het is dus gebleken, dat 3 banen dus veiliger is dan de 2-baans wegen. Kijk maar in Duitsland. Dan is het maar zo… Dat gepiepel van de overheid (lees PvdA, SP en ook het CDA) heeft ons alleen maar een enorme schuld op geleverd, waar we nu voor moeten bloeden.
Het is toch ook van de gekke dat we schreeuwen om handhaving en wordt er dan eens gehandhaafd (werd gisteren weer overduidelijk tijdens het Rumoer in de bieb) dan schreeuwen we moord en brand…. Regels zijn regels en als ze niet gehandhaafd kunnen worden, dan moeten we die regels gewoon weer afschaffen…

En het groen wordt niet ontzien: er komt een extra belasting op kolencentrales, de btw voor zonnepanelen gaat naar 6% omlaag. Btw podiumkunsten gaan weer terug naar 6%. Eindelijk wordt die hypotheekrenteaftrek aangepakt. (Lees eens in het rond hoe dat in de rest van de wereld is met die hypotheekrente aftrek. Ik kan het niet meer uitleggen aan een buitenlander. Dat de samenleving betaald aan mijn koophuis….

Enfin, we zijn er nog lang niet uit, maar iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden.. En dat bemoederen van de overheid moet maar eens stoppen. Maar voor diegene die het écht niet kunnen, daar blijft een sociaal vangnet voor bestaan. Ook bij de VVD hoor…

En meneer Henni Nijhuis: “eindelijk uit de kast” dus.. Leuk, maar ik ben dus wel hetro, al vanaf mijn geboorte..
En meneer Jan van Vliet: Ach wat heet “overloper”. T= gewoon voorbij met PvdA, SP en PVV. Toch gewoon zielig die Samson.. Kheb best wel even medelijden met hem.. Zo, da’s genoeg medelijden…


Groet’n….. Chris..

En wat een bagger wedstrijd laatst van Heracles. Wel drie pinten, maar ook drie rode kaarten...Naschrift redactie:


Onze scribent Chris gelooft niet dat het Catshuis-overleg een nadelige koopkracht van 3,75 procent met zich meebracht voor lagere inkomensgroepen. Hij gelooft zelfs niet in 0,75 procent.
Als bewijs de doorrekening van het CBP met de koopkrachtdaling van 2011 t/m 2015 in de bijlage. tabel 4.

Overtuig u zelf!

Het kameraccoord van gisteren heeft een aantal zaken milder gemaakt. Daar had Rutte geen invloed op. Minister de Jager (CDA) zette zich in voor dit accoord.


Resultaten Catshuis-overleg en doorberekening CBP van vrijdag 20-04-2012 Na deze cijfers trok Wilders zijn steun in.

Archief
Terug naar vorige pagina