Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
21-04-2012  

Over ontwikkelingshulp...

 

Heb ik net een boek uit van Paul Theroux, Dark Star Safari, over zijn reis van Caïro naar Kaapstad.
En dan niet met vliegtuig, maar gewoon met het ov. Zoals daar zijn, iets wat op een boot lijkt, iets wat op een trein lijkt, iets wat op een bus of auto lijkt en iets wat op een kano lijkt, een kameel, ezel en nog meer van die meuk. Echt een aanrader voor mensen die nog twijfels hebben of ontwikkelingshulp nog nodig en raadzaam is….
En ik ben dus echt een beetje pissig: Geen stuiver meer voorlopig…. Niet dus!
Nou heb ik in 1982-83 ruim 9 maanden in de West Sahel rondgejakkerd en toen was het al een zooitje v.w.b. de ontwikkelingshulp, maar als ik het nu lees is het alleen maar erger geworden. En dan praat ik niet alleen over regeringen, maar de onderontwikkeling zit van laag naar hoog in de bevolking.
De bekende verhalen: een irrigatiepomp neergezet voor veel geld, maar les hoe zo’n ding te onderhouden, nee dus. En als die al gegeven wordt, dan verwacht zo’n onderhoudsfiguur er ook nog veel smeergeld voor, om dat ding te laten draaien als de “gulle gevers” vertrokken zijn. De arrogantie van de ontwikkelingswerkers en vertegenwoordigers van de donorlanden. Met veel poeha scheuren ze in witte Nissans en Toyota’s door die landen, pakken een aardig salaris, leven in compounds met veel (zwart) personeel en nemen het er lekker van. En dat dan van ons geld.
Wat ooit eens door de Engelsen en Fransen en in mindere mate door de Duitsers is opgebouwd, helemaal weg. Gebrek aan onderhoud. En waarom? Men zag daar het nut er niet van in, kostte te veel moeite en men werd er moe van. Egoìsme en zelfzucht. En ze zeggen het zelf ook nog!!!
Krijgt zo’n Miep daar een mini krediet van ons Maxima. Gaan de zaken goed, neemt ze personeel in dienst. Gaan de zaken beter, nog meer personeel en de hele Miep is verziekt. Macht, macht en macht. Meedoen aan corrupte lagere overheden, meedoen aan smeergelden etc. “Dank u Maxima”.
Hoelang zijn we nu al bezig met miljarden te pompen in Afrika?. En wat is het resultaat? Het is er alleen maar erger door geworden. Dus onze `ontwikkelingshulp` heeft alleen maar meer ellende veroorzaakt.
Het is echter wel gebleken, dat vrouwen die wel geleerd hebben, minder kinderen krijgen en ook voorbehoedsmiddelen gebruiken. Collega reizigers die recentelijk terug kwamen zagen hele volkstammen weggeaidst. En dan maar stug volhouden zonder condoom te ne….n. En dat zelfs nog te propaganderen! Condooms zijn voor mietjes etc….. Aids is te genezen door met een maagd sex te hebben, neushoorn urine te drinken etc…….

Gewoon laten verrekken die lui daar? Nou ik heb de neiging om daarop ja te zeggen.
“Ja maar dan komt er helemaal niets bij de bevolking”. Ja, nou en? Nu onderhouden we alleen maar die ellende, sterker nog we ondersteunen die ellende, we laten het groeien. Want de donorlanden willen alleen maar hulp bieden, als die hulp gekocht wordt in het desbetreffende donorland. Lekker bezig hoor…
Kijk eens wat een zooitje die lui er in Botswana, Oeganda, Zimbabwe, Zuid Afrika etc. van hebben gemaakt. Toen de blanke boer daar nog die toko’s runde, waren er tenminste nog van die autochtonen daar aan het werk. En werd er nog redelijk gegeten. Nu ligt alles op zijn kont….

De enige oplossing volgens mij is het geven van les, onderwijs dus. Opleiden die Sambo’s. En verder helemaal niets meer. Geen geld, geen spullen.. Alleen schoolboeken en potloden en schriften..
Even kort door de bocht, want dan ben ik eerder thuis….

Groet´n, Chris

P.s. Trekt `die gek` van een Wilders de stekker er uit hoor ik net. Jemig…

Archief
Terug naar vorige pagina