De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Moord op cartoonisten is aanslag op vrijheid


De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd in 2006 bekend door een controversiƫle cartoon, waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom als tulband. Het was de meest spraakmakende tekening uit een reeks van twaalf cartoons over Mohammed, die werd afgedrukt in de Deense krant Jyllands-Posten. Vooral onder moslims ontstond naar aanleiding van de publicatie van deze cartoons veel commotie.

Op 12 februari 2008 werd in de Deense stad Aarhus een aantal mensen gearresteerd, die een moordcomplot tegen Westergaard zouden hebben beraamd. Op 1 januari 2010 drong, ondanks de permanente politiebewaking, een in Denemarken wonende Somaliƫr het huis van Westergaard binnen. Hij was gewapend met een mes en een bijl. De politie kon de aanslag verijdelen en schoot de indringer neer. Na deze aanslag kreeg de cartoonist twee maanden verlof van de krant. Toen dit zonder overleg met nog eens twee maanden werd verlengd, vatte Westergaard dit op als een signaal. Hij kondigde aan geen cartoons meer te zullen publiceren.

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceerde de cartoons van Westergaard eveneens en dit was jaren later de aanleiding tot de slachtpartij die vandaag op de redactielokalen plaatsvond.

Nieuwsbericht | Fotopagina | Diavoorstelling

Terug naar vorige pagina