De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-09-2009  

Speekseltest om drugs in verkeer op te sporen

 

Minister Eurlings (VenW) wil zo snel mogelijk speekseltesters inzetten om drugsgebruik door automobilisten op te sporen. Uit een proef blijkt dat de test een nuttig en handig hulpmiddel is. Dat schrijft minister Eurlings schrijft in een brief aan de Tweede Kamer. De speekseltesters worden ingevoerd als wettig voorselectiemiddel om drugsgebruik door automobilisten op te sporen. De bloedtest blijft het wettig bewijsmiddel voor aantoonbaar drugsgebruik. Eurlings onderzoekt of het mogelijk is limieten voor drugsgebruik in het verkeer te hanteren, net als voor alcohol. Als dat niet kan, zal zero tolerance gelden voor drugsgebruik in het verkeer.
Resultaten proef
Eind 2008 is een proef van drie maanden gehouden met speekseltesten bij automobilisten die werden verdacht van drugsgebruik.Eurlings is verheugd is met de resultaten van de proef. 'Dit betekent dat de intensieve en tijdrovende wijze van handhaving zoals die nu plaatsvindt veel sneller kan en drugsgebruik in het verkeer effectiever aangepakt kan gaan worden.'
Wetsvoorstel
De ministers Eurlings en Hirsch Ballin (Justitie) sturen begin 2010 een wetsvoorstel voor advies aan het NFI, Openbaar Ministerie en politie. Het voorstel kan dan medio 2010 naar de Tweede Kamer
 

 
04-09-2009  

Kabinet: karakter Koninginnedag behouden

 

DEN HAAG - Het kabinet wil niet dat het open en feestelijk karakter van Koninginnedag wezenlijk verandert. Het kabinet blijft zich inzetten voor een evenwicht tussen feestelijkheid en veiligheid tijdens nationale evenementen. Dit schrijven de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) in reactie op onderzoeken naar de gebeurtenissen op Koninginnedag 2009.
'Ongedwongen karakter'
Het kabinet hecht aan het open en feestelijk karakter van Koninginnedag, zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad.'Het is goed ook om vandaag, nu de analyses bekend zijn, nog eens duidelijk aan te geven dat wij hechten aan dat ongedwongen karakter van Koninginnedag. Een feest voor iedereen, en dat willen we graag zo houden.' Er moet volgens Balkenende ook aandacht zijn voor de beveiligingsaspecten: 'Dat het een mooi feest kan zijn, maar ook dat het een veilig feest kan zijn.'
 

 
04-09-2009  

Tweede ronde stimulering woningbouw

 

DEN HAAG - Gemeenten kunnen van 1 oktober tot 1 november 2009 projecten aanmelden voor de tweede ronde van de stimuleringsregeling woningbouw. Hiervoor wordt 150 miljoen euro ingezet. Het kabinet stelt twee extra voorwaarden. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wil de voorstellen zo snel mogelijk met de Tweede Kamer bespreken. Gemeenten kunnen subsidieaanvragen indienen voor bouwprojecten die zijn vertraagd of stilvallen door de economische crisis. De subsidie geldt voor koopwoningen en huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Het kabinet stelt bij deze tweede ronde twee extra voorwaarden. Zo wordt nu ook gekeken naar de kans dat de projecten zijn gerealiseerd voor 1 juli 2010. Daarnaast wordt meegewogen of het project extra werkgelegenheid oplevert, bijvoorbeeld doordat naast woningen ook een parkeergarage of winkels worden gebouwd. De tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten is een van de crisismaatregelen uit het aanvullend beleidsakkoord van 25 maart 2009. In totaal is maximaal 395 miljoen euro beschikbaar.
 

 
06-09-2009  

Opnieuw Nederlandse dode in Uruzgan

 

AMSTERDAM - Onder de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan is opnieuw een dode gevallen. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm maakte dat zondagavond in Den Haag bekend.  Het slachtoffer is de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal. Hij sneuvelde zondag rond 11.00 uur lokale tijd bij een vuurgevecht. Hij is de twintigste Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006.
 

 
10-09-2009  

Vingerafdrukken in nieuwe reisdocumenten

 

DEN HAAG – Nog enkele dagen kunnen reisdocumenten zoals paspoort en Nederlandse identiteitskaart oude stijl zonder vingerafdrukken worden aangevraagd. Met ingang van 21 september 2009 wordt namelijk het afgeven van 4 vingerafdrukken verplicht. Deze 4 vingerafdrukken worden opgeslagen in de centrale administratie volgens de paspoortwet. Twee van de vier vingerafdrukken worden tevens opgeslagen in de chip van het reisdocument dat u ontvangt. De opgeslagen gegevens in de chip kunnen door alle internationaal belaste personen van de douane bij grensovergangen worden uitgelezen.

De verplichting tot registratie van uw persoonsgegevens en vingerafdrukken is een gevolg van Europese wetgeving waartoe in 2004 werd besloten. ’Big brother is watching you’ wordt daarmee steeds internationaler. Amerika gaat zelfs nog een stapje verder. De ’grootmacht’ wil van alle binnenkomende reizigers zelfs de bankgegeven en creditcardgegevens hebben voordat men het land in mag.

Lees hier meer informatie over de identiteitsbewijzen nieuwe stijl.
 

 
14-09-2009  

Hirsch Ballin wil maximum aan incassokosten

 

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin wil onredelijk hoge incassokosten aanpakken. Deze kosten zijn straks een percentage van de rekening die de schuldenaar niet heeft betaald. De regeling geldt voor vorderingen van maximaal 25.000 euro. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie) in een ontwerpregeling waarop mensen via Internetconsultatie.nl kunnen reageren. Hij wil hiermee vooral consumenten en kleine bedrijven beter beschermen. In dit voorstel mogen schuldeisers bijvoorbeeld maximaal 150 euro aan incassokosten vragen als iemand een rekening van 1000 euro niet heeft betaald. Er komt een minimumbedrag van 40 euro dat schuldeisers in ieder geval voor incassohandelingen mogen vragen, bijvoorbeeld voor een dossier aanmaken of een aanmaning sturen.
 

 
14-09-2009  

Langer tijdelijk contract voor jongeren

 

DEN HAAG - Tijdens de crisis mogen werkgevers jongeren tot 27 jaar langer op een tijdelijk contract laten werken. Jongeren maken daardoor meer kans op verlenging van het dienstverband. Dit staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Op dit moment krijgen werknemers met een tijdelijk contract na een periode van drie jaar of bij een vierde contract een vast dienstverband. In de nieuwe situatie krijgen jongeren tot 27 jaar een vast dienstverband na vier jaar of bij het vijfde tijdelijk contract. Het kabinet wil hiermee de jeugdwerkloosheid helpen bestrijden. Vooral jongeren dreigen te worden getroffen door de economische crisis. De maatregel geldt in principe voor twee jaar.
 

 
17-09-2009  

Donner wil ziektewet in WW afschaffen

  DEN HAAG – Minister Donner van Sociale Zaken wil het recht op de Ziektewet tijdens de WW afschaffen. Nu kunnen ontslagen werknemers tijdens de WW-periode nog een beroep doen op een uitkering krachtens de Ziektewet. De WW-uitkering heeft dan een schorsende werking. Door de voorgenomen maatregel kan de totale duur van een uitkering op basis van het genoten loon worden bekort en fors worden bezuinigd. Voor individuele getroffenen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn omdat men tijdens de ziekteperiode niet kan solliciteren naar een baan en daardoor al vrij snel een beroep moet doen op de Bijstandswet. Donner moet voor de wetswijziging wel naar de 2e Kamer.
Lees verder...

 
18-09-2009  

Hoogte kinderbijslag buiten EU aangepast

 

DEN HAAG - Bij de hoogte van de kinderbijslag voor kinderen die in landen buiten de Europese Unie wonen, wordt straks rekening gehouden met de kosten voor levensonderhoud in die landen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) gaat hierover een wetsvoorstel voorbereiden. In het voorstel worden onder meer de hoogte van de kinderbijslag en een overgangsregeling verder uitgewerkt. De meeste kinderen buiten de EU waarvoor Nederland kinderbijslag uitkeert, wonen in landen waar het welvaartsniveau lager is dan in Nederland. Het kabinet wil de hoogte van de kinderbijslag hieraan aanpassen (woonlandbeginsel). Het voorstel geldt niet voor landen binnen de EU. Het EU-verdrag laat dat niet toe.
 

 
18-09-2009  

Regels bij arbeidsmigratie aangepast

 

DEN HAAG - Als werkgevers de regels voor arbeidsmigranten (blijven) overtreden, kan het UWV een tewerkstellingsvergunning weigeren of intrekken. Dat kan onder meer als werkgevers zijn veroordeeld voor uitbuiting. Dit staat in de notitie Herziening Wet arbeid vreemdelingen die minister Donner (SZW) naar de Tweede Kamer stuurt. UWV en de Arbeidsinspectie krijgen meer mogelijkheden om snel te reageren als werkgevers de regels voor arbeidsmigranten misbruiken, zoals onderbetaling of slechte huisvesting. Donner wil de wet zo wijzigen dat het UWV in bepaalde gevallen een tewerkstellingsvergunning kan weigeren of intrekken. Dit wordt mogelijk als werkgevers: meerdere boetes hebben gekregen voor overtreding van de regels;  veroordeeld zijn voor uitbuiting op de werkvloer; onjuiste informatie hebben verstrekt. Aanleiding voor de strengere aanpak is onder meer een aspergeteler in Someren die ondanks uitstaande boetes toch een tewerkstellingsvergunning kreeg.

Specifieke groepen
Daarnaast wil Donner dat specifieke groepen arbeidsmigranten makkelijker aan een tewerkstellingsvergunning kunnen komen. Hieronder vallen bijvoorbeeld architecten, sporters en artiesten. De minister streeft ernaar dat de aanpassingen in de tweede helft van 2010 ingaan.

 
21-09-2009  

Meld misdaad anoniem niet zo anoniem

 

ROTTERDAM – De persoonsgegevens van een misdaad-tipgeefster in Rotterdam zijn ‘op straat’ komen te liggen door een fout bij de dienst Meld Misdaad Anoniem. Terwijl de vrouw belde werd haar telefoon getapt omdat zij gezien werd als een belangrijke getuige, meldt de NOS. Tegen het protocol in kwam het anonieme telefoontje en haar gegevens in het strafdossier waardoor de daders achter haar persoon- en adresgegevens konden komen. De directie van de kliklijn geeft de schuld aan Justitie en politie die vergeten zouden zijn haar gegevens uit het dossier te halen. Ook gaf de directeur voor de radio toe dat dit niet voor het eerst was, maar deze keer wel een fout met grote impact.

Naschrift redactie:
Meld Misdaad Anoniem, zo blijkt nu, is inderdaad minder anoniem als criticasters al lang beweren. Voor een telefoontap moet nog altijd toestemming verleend worden door de officier van justitie in het betreffende arrondissement. Bij Misdaad Anoniem wordt uw telefoon getapt en opgenomen met registratie van het nummer vanwaar werd gebeld.
Zelfs de politie mag dat niet en staat bovendien onder ambtseed. Bij Misdaad Anoniem is dat geenszins het geval.
De oplossing: Bel nooit van uw huisadres of met uw eigen mobiele telefoon als u wat te melden hebt en u niet wilt dat u bekend wordt. Een anoniem briefje in de brievenbus van de krant kan wel eens veel veiliger zijn dan wat de gemeente Rotterdam beweerd.

 
24-09-2009  

Kamerlid slaat Nieuwspoort personeelslid

 

DEN HAAG – PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft „enorme spijt” dat hij zich in de nacht van dinsdag op woensdag in beschonken toestand heeft misdragen in de sociëteit van het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de barman „die zich door mijn gedrag geïntimideerd heeft gevoeld.”
De geboren Almeloër Brinkman en oud- inspecteur van politie heeft erkend een drankprobleem te hebben en beloofde er alles aan te zullen doen om van dat probleem af te komen.
"Den Hero zij met u. Loof den Hero alleluja!"

 
28-09-2009  

Hollandse Waterlinie wordt rijksmonument

 

DEN HAAG - Minister Plasterk (OCW) wijst de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan als rijksmonument. De verdedigingslinie, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, wordt daarmee het grootste monument van Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is aangelegd tussen 1815 en 1940. De linie bestaat uit 46 forten en 5 vestingsteden, verbonden door 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende landschap. Als rijksmonument worden bijna alle bouwwerken in de Waterlinie beschermd.
Nieuwe aanpak
De aanwijzing van de Waterlinie is een stap naar de nieuwe aanpak om monumenten te beschermen. Hierdoor is niet alleen het monument zelf als cultuurhistorisch waardevol aan te merken, maar ook de omgeving ervan en landschappen, kanalen en dijken.Daarnaast worden de procedures eenvoudiger en sneller. Ook wordt herbestemming makkelijker, zodat forten en andere monumenten zijn te gebruiken voor nieuwe doeleinden.

Archief
Terug naar vorige pagina