De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
17-09-2009  

Donner wil ziektewet in WW afschaffen

 

Naschrift redactie
Minister Donner komt herhaaldelijk met voorstellen die het sociale stelsel, zoals Nederland dat kent, ’vermageren’ tot een stelsel waarmee Nederland volgens zeggen beter kan concurreren in de wereld. Zo morrelt hij aan het Ontslagrecht en ligt er een voorstel om het recht op AOW pas met 67-jarige leeftijd in te laten gaan, terwijl tegelijkertijd in de praktijk steeds meer oudere werknemers worden ontslagen. Verder wordt de rechtszekerheid voor werknemers t.a.v. arbeidsongeschiktheid (WAO) fors ingeperkt en wil de minister tevens de groei van het aantal uitkeringen via de Wajong inperken door jonge mindervalide deels toch tot arbeid in staat te achten. Wat rest is een uitkering op bijstandsniveau.
Het ooit in de wereld zo geroemde ’Poldermodel’ gaat met de voornemens van Donner in de ijskast. Niet ’Hoe maak ik de wereld socialer’ is nog het uitgangspunt maar ’Hoe kan ik zo snel mogelijk de collectieve lasten individualiseren’ is het nieuwe credo!
Onder ministeriële druk, handelt zelfs de uitkeringsinstantie
UWV in tegen de wet. Zelfs wanneer de rechter al heeft gesproken!
Donner zet daarmee de vakbonden weer in het zadel. De teruggang in leden is al gestopt en het aantal leden zal ongetwijfeld weer toenemen. Daarbij is denkbaar dat de sociale onrust evenredig zal groeien, de looneisen zullen toenemen en stakingen weer orde van de dag zullen worden. Of Nederland daarmee blij zal zijn?

Archief
Terug naar vorige pagina