De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
21-09-2009  

Meld misdaad anoniem niet zo anoniem

 

ROTTERDAM – De persoonsgegevens van een misdaad-tipgeefster in Rotterdam zijn ‘op straat’ komen te liggen door een fout bij de dienst Meld Misdaad Anoniem. Terwijl de vrouw belde werd haar telefoon getapt omdat zij gezien werd als een belangrijke getuige, meldt de NOS. Tegen het protocol in kwam het anonieme telefoontje en haar gegevens in het strafdossier waardoor de daders achter haar persoon- en adresgegevens konden komen. De directie van de kliklijn geeft de schuld aan Justitie en politie die vergeten zouden zijn haar gegevens uit het dossier te halen. Ook gaf de directeur voor de radio toe dat dit niet voor het eerst was, maar deze keer wel een fout met grote impact.

Naschrift redactie:
Meld Misdaad Anoniem, zo blijkt nu, is inderdaad minder anoniem als criticasters al lang beweren. Voor een telefoontap moet nog altijd toestemming verleend worden door de officier van justitie in het betreffende arrondissement. Bij Misdaad Anoniem wordt uw telefoon getapt en opgenomen met registratie van het nummer vanwaar werd gebeld.
Zelfs de politie mag dat niet en staat bovendien onder ambtseed. Bij Misdaad Anoniem is dat geenszins het geval.
De oplossing: Bel nooit van uw huisadres of met uw eigen mobiele telefoon als u wat te melden hebt en u niet wilt dat u bekend wordt. Een anoniem briefje in de brievenbus van de krant kan wel eens veel veiliger zijn dan wat de gemeente Rotterdam beweerd.

Archief
Terug naar vorige pagina