Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-10-2015  

Hectische leegverkoop bij Kees Smit in Almelo

 

ALMELO – Vijf dagen heeft tuinmeubelgigant Kees Smit uitgetrokken voor leegverkoop van de vestiging Almelo. Komende zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag moet de showroom worden leeg verkocht i.v.m. een grootscheepse uitbreiding. De hoofdvestiging van Kees Smit in Almelo wordt meer dan verdubbeld en krijgt een zelfde uitstraling als de vestiging langs de A1 bij Amersfoort.
Nu de aannemer zover is om de uitbreiding te verbinden met de bestaande showroom en deze delfde uitstraling te geven, gaat Kees Smit dus de showroommodellen in Almelo opruimen met kortingen die van zaterdag tot woensdag oplopen van 30 procent naar 70 procent. Hoe langer men wacht, hoe groter het risico dat een ander u voor is. Kees Smit houdt wel van wat reuring. Een voorwaarde geldt ook tijdens deze massale uitverkoop. U moet zelf alles meenemen of afhalen. Het wordt druk aan de Ambachtstraat in Almelo!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-10-2015  

Horeca en kantoren in booghallen Indië

 

ALMELO – Volgens projectontwikkelaar Ter Steege komt de ontwikkeling van het Indiëcomplex in een stroomversnelling. De belangstelling voor wonen op het Indiëcomplex is fors gestegen in zowel de koop- als huursector. Ter Steege begint daarom binnenkort met de gedeeltelijke sloop van de spoelerij van de voormalige TenCate locatie.
Per 10 oktober begint de verkoop van blok 8 op het Indiëcomplex langs de burgemeester Schneiderssingel. Later dit jaar volgt  de verkoop van patiowoningen, lofts onder de gerestaureerde karakteristieke sheddaken en negen vrijstaande woningen waarvan de achterkant grenst aan nieuwe retentievijvers die van hardhouten steigers worden voorzien. Van de door MorgenWonen gerealiseerde energieneutrale 24 huurwoningen zijn er inmiddels 20 verhuurd. 
Ter Steege is bovendien in onderhandeling met huurkandidaten voor de voormalige Sterkerij. De karakteristieke booghallen waar eerder de stadsmusical Van Katoen en Nu werd opgevoerd, wordt ingevuld met horeca en kantoren. In de huidige staat zijn de hallen veelal al in gebruik als locatie voor fotoshoots en bootcamps.

Kijk naar de fotobijlagen van Beltman Architecten uit Enschede en klik hier voor meer informatie over wonen op Indië.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
02-10-2015  

Heracles match met Unicefloop

 

ALMELO – De jaarlijkse Unicefloop stond dit jaar in het teken van een match met Heracles Almelo. Deze keer dus vooral festiviteiten en spelletjes voor de deelnemers rond restaurant Liedenbaum en de Nijreesberg. De match tussen Heracles Almelo en de organisatoren kwam tot stand op de eerder dit jaar gehouden Slingerbeurs.
De opbrengst bedroeg maar liefst 13.500 euro.

Fotoreportage: Ben Konings

Fotoreportage (109 foto's)...

 
03-10-2015  

Incident Urenco door falende filters

 

ALMELO – Het incident bij Urenco waar op 27 augustus jl. vrijgekomen radioactiviteit werd gemeten, is veroorzaakt door een falende filterinstallatie met invangmateriaal. Dat publiceert LAKA, Documentatie- en Onderzoekscentrum Kernenergie, op haar website n.a.v. berichtgeving op de site van Urenco d.d. 25 september jl. Volgens LAKA verduidelijkt de mededeling weinig maar is inmiddels wel duidelijk dat Urenco filterinstallaties gebruikt om vrijkomen van verrijkt radioactief materiaal te voorkomen. LAKA vermoedde dat al langer maar kreeg dat nooit bevestigd. Volgens navraag van LAKA bij Urenco worden de filters gebruikt om het verrijkt materiaal zuiver te houden.
Bij Urenco zijn nog steeds twee productieruimtes van SP5 buiten gebruik in afwachting van goedkeuring door de nucleaire autoriteit ANVS om na schoonmaak de productiefaciliteit in de twee hallen weer te kunnen opstarten.Ürenco zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling in andere productielocaties te voorkomen.
De Statenfractie van GroenLinks vraagt zich ondertussen af of er radioactiviteit naar buiten is gekomen en mogelijk omliggende grond is vervuilt. GroenLinks dringt daarom aan op bodemonderzoek. Volgens Urenco is dat niet het geval en zijn alle metingen buiten de getroffen twee productiehallen binnen de geldende normen.ook meldt Urenco dat het incident geen gevolgen heeft voor de leverantie aan klanten. De revenuen van Urenco stegen in 2014 met 6,4 procent.

 
05-10-2015  

Middenstand start petitie tegen parkeerbeleid

 

ALMELO – De winkeliers in de binnenstad zijn duivels op het college van B&W. Deze zet namelijk het hele parkeerbeleid weer op de schop dat twee jaar geleden werd gestart. Zo blijken de investeringen in blauwe zones weggegooid geld en wil het college (CDA, PvdA, SP, D66) betaald parkeren 24 uur per dag invoeren met uitzondering van 10 koopzondagen per jaar. Volgens dat voorstel betaald u straks in 2016 als burger of als bezoeker van de stad dan 355 dagen per jaar parkeergeld tegen een tarief van 2,50 euro per uur.
De winkeliers vrezen dat daardoor nog minder kooplustig publiek naar de binnenstad komt en haar geld besteed in wijkwinkelcentra en in buurgemeenten zoals Borne, Wierden, Rijssen, Tubbergen en Vriezenveen waar het nog steeds gratis parkeren is. Oftewel de consument wordt de stad uit gejaagd en de leegstand in de binnenstad neemt toe!

Bent u het eens met de stelling van de winkeliers en bent u het ook zat dat u als automobilist als melkkoe voor de gemeente fungeert?

Download dan de petitiebijlage en lever deze getekend in bij de protesterende winkeliers in de binnenstad.
U mag ook een tweede exemplaar als teken van protest bij u thuis als POSTER op het raam plakken!

Er liggen tevens exemplaren bij de winkeliers in de binnenstad.

Lees ook: Over de balk


PETITIE tegen 24 uur, 7 dagen per week betaald parkeren
POSTER tegen 24 uur, 7 dagen per week betaald parkeren

 
05-10-2015  

De maandagchaos

 

ALMELO – Zo maar een maandag in Almelo. De resten van het weekendoffer aan Bacchus worden maar naast de glasbak gezet omdat deze nooit voor het weekend worden geleegd. Deze keer een foto bij winkelcentrum Schelfhorst maar wekelijks waarneembaar bij elk winkelcentrum in de wijken.

 
06-10-2015  

Biljart Artistiek bij BCA in Almelo

 

ALMELO - Zaterdag 10 en zondag 11 oktober proberen de twee Almelo`ers Johnny van Mil en Jan Jansen kampioen te worden van de 2e GP Biljart Artistiek 1e klasse die wordt gehouden bij BCA aan de Adastraat 39a in Almelo. De 1e GP (Vlaardingen) werd gewonnen door Johnny van Mil.
Zeventien deelnemers komen hun 100 figuren tonen in een spectaculaire omgeving. Biljart Artistiek is een van de moeilijkste spelsoorten van biljarten. Zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden om 10.30 uur.

< De Almeloërs J. van Mil en J. Jansen doen een gooi naar de titel

 
07-10-2015  

Stadsdebat Tubantia over parkeerperikelen

 

ALMELO - De Twentsche Courant Tubantia organiseert op dinsdag 13 oktober een Stadsdebat over de nieuwste parkeerplannen van de gemeente Almelo.
Met voor- en tegenstanders wordt er gediscussieerd over de plannen om bijvoorbeeld de blauwe zones rond het centrum weer af te schaffen en 24 uur per dag betaald parkeren in te voeren. De gemeente Almelo moet 1,2 miljoen euro bezuinigen op parkeren (lees: tarief verhogen naar 2,50 per uur) en dit zijn twee opties waarmee dit gedeeltelijk mogelijk wordt gemaakt.
Het debat begint om 20.00 uur in Bier en Wijnlokaal 't Hookhoes aan de Grotestraat 126. Inloop vanaf 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom, als toehoorder of als inspreker.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-10-2015  

Wijkcircus De Riet in de Biezenstraat

 

ALMELO – Wijkcircus De Riet is een verzamelnaam voor diverse activiteiten in de wijk De Riet in Almelo. Het biedt een podium voor succesvolle initiatieven en talentvolle wijkbewoners om samen te werken en zich te presenteren. Wijkcircus De Riet is ontstaan op initiatief van SCOOP, Beter Wonen en de gemeente Almelo.
Woensdagmiddag streek Wijkcircus De Riet neer in de straat van de maand, de Biezenstraat. Tal van kinderen vermaakten zich zoals uit bijgaande fotoreportage van fotograaf Ben Konings blijkt.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
07-10-2015  

Ontmanteling rechtbank kost regio 37 miljoen


De rechtbank in Almelo staat in de advocatuur bekend als de meest efficiënte rechtbank van Nederland.
Toch is de ontmanteling van het takenpakket al in gang gezet, ondanks het ontbreken van een definitief besluit. De sector Bestuursrecht is al overgeheveld naar de te grote nieuwbouw van de rechtbank in Zwolle. Ook is een ambtelijk ondersteunend onderdeel overgeplaatst naar Arnhem. Dit tot verrassing van de belastingdienst die een voorgenomen huiszoeking daardoor met 24 uur moest uitstellen.
Saillant, per m2 is de huisvesting in Zwolle duurder dan in Almelo!
 

ALMELO – Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys naar de gevolgen van een ontmanteling van het takenpakket van de rechtbank in Almelo, moet de regio Twente rekening houden met een koopkrachtverlies van 37 miljoen euro en het vertrek op termijn van 450 banen. Bovendien lijdt de juridische sector in Twente, advocatuur, kinderbescherming, reclassering, et cetera een verlies van 7 miljoen euro op basis van extra reiskosten naar de rechtbank in Zwolle. Niet meegenomen in de berekening zijn de extra reiskosten voor slachtoffers en familie, familie van verdachten en vervoer van gedetineerden.

De Raad voor de Rechtspraak heeft met haar opgeschorte besluit op geen enkele wijze rekening gehouden met deze maatschappelijke gevolgen om de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Dordtrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen grotendeel te ontmantelen.
De Almelose burgemeester Jon Hermans presenteerde deze cijfers aan de vooravond van haar inspreekbeurt in de Tweede Kamer op donderdag. Saillant in deze, de Tweede Kamer wees eerder deze week bij meerderheid een motie af om meer geld voor de rechtbanken beschikbaar te stellen. Coalitiepartner PvdA trok eerder aan de bel over de dreigende ontmanteling van zeven rechtbanken maar vond de knip trekken kennelijk teveel van het goede.

De Raad voor de Rechtspraak kondigde al eerder aan haar visie te handhaven en juist een bezuiniging op stenen als uitgangspunt te stellen. De Raad wil per 2016 32 miljoen bezuinigen oplopend tot 88 miljoen euro in 2020.
Een ontmanteling van rechtbankfuncties in Almelo wordt becijferd met een jaarlijkse bezuiniging van 2 miljoen euro op huurkosten en 1 miljoen euro minder exploitatielasten.  Een schril contrast met de maatschappelijke gevolgen voor de regio.
Mocht de beoogde ontmanteling doorgaan, moet bovendien worden omgezien naar andere huisvesting omdat het gerechtsgebouw in Almelo dan veel te groot is. Daar komt bij dat een recente investering van ruim 7 miljoen euro in een extra beveiligde, digitaal uitgeruste zittingszaal over de balk is gesmeten.

Algemene klacht van de betrokken gemeenten/regio's, rechtbankpersoneel, rechters, advocatuur en gelinieerde organisaties is, dat elke financiële onderbouwing ontbreekt in het voorgenomen besluit van de Raad voor de Rechtspraak en slechts naar de huisvestingskosten van de rechtbanken is gekeken.

Update:
Minister Van der Steur heeft naar aanleding van vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) erkend dat er voor de ontmanteling van de rechtbank in Almelo geen business case is gemaakt. Wel zou er gekeken zijn naar vergelijkbare projecten, rekenregels van het Rijksvastgoedbedrijf en bestaande contracten. Alleen voor Limburg is een berekening van de opbrengst gemaakt. Die berekening wordt echter ook in Maastricht heftig bekritiseerd en verre bezijden de waarheid genoemd. De Tweede Kamer kan zich dus afvragen of de 'rekenmeesters' van de Raad voor de Rechtspraak het wel bij het rechte eind hebben.
Vanmiddag vinden er in De Haag diverse hoorzittingen plaats met belanghebbende gemeenten en vertegenwoordigers van rechtbankpersoneel, rechtbankbestuurders, advocatuur en ketenpartijen.
Mogelijk dat er opnieuw uitstel volt tot de behandeling door de Tweede kamer van de begroting van het ministerie van justitie in november a.s.

 
08-10-2015  

Bolk Transport opnieuw naar Guinness Dublin

 

ALMELO – Het Almelose Bolk Transport is een vaste partner van Ziemann/Holvrieka in Emmen, bouwer van o.a. gigantische lagertanks voor bijvoorbeeld bierbrouwerijen. Bolk Transport, dat een eigen veiligheidsdienst heeft voor uitzonderlijke transporten, vervoerde dus al eerder lagertanks naar de Nederlandse brouwers Grolsch en Alfa maar ook naar brouwerijen in Duitsland, Polen en overzee naar Ierland.
 ‘Ik denk dat we al wel zo’n 100 lagertanks hebben vervoerd en dit was het twintigste transport dat wij voor Holvrieka uitvoerden’, vertelt directielid Joop Savenije die zelf meestal de transporten voorbereid en begeleid. ‘Dat is check en dubbel check’, aldus Savenije. Zo ook in september jl. toen er weer lagertanks naar St James's Gate Brewery  (Guinness) in Dublin vervoerd moesten worden. Elke lagertank is goed voor zo’n miljoen pints Guinness. Kortom een gigantische klus over weg, water, weg waarbij alle hindernissen in ogenschouw genomen moeten worden cq. tijdelijk moeten worden verwijderd.
Bolk Transport pikte de lagertanks op bij Holvrieka in Emmen om deze over de weg naar Drachten te vervoeren waar deze in binnenvaartschepen werden geladen voor transport naar Rotterdam. In de haven van Rotterdam werden die overgezet op een coaster voor transport naar het Ierse havenstadje Dun-Laoghaire op zo’n 20 km van Dublin, een afstand die tijdens het transport zo’n vier uur in beslag neemt. Tijdens dat wegtransport, dat dwars door Dublin langs de rivier de Liffey voert, krijgt Bolk Transport assistentie van 15 motorrijders van de Ierse politie. ‘We komen er vaker en ze kennen ons goed en weten dat wij dat zorgvuldig doen’, zegt Savenije die in 2012 voor het laatst gigantisch lagertanks bij Guinness afleverde en op de plek takelde/monteerde. Bolk Transport verzorgt dus dergelijke transporten van A tot Z voor opdrachtgever Ziemann/Holvrieka.
De gigantische klus trok ook de aandacht van RTV Oost. Zij stuurden een camerateam mee om er een reportage van te maken. Die reportage wordt door RTV Oost uitgezonden. De datum is nog niet bekend, maar AlmeloNieuws.nl zal dat t.z.t. melden.

Bekijk het filmpje op YouTube

Fotoreportage (23 foto's)...

 
08-10-2015  

Minder inbraken mede door buurtapp


Sinistere figuren werden de wijk ingestuurd voor een avondje praktijk.
Deze zag het bordje 'andere deur gebruiken' over het hoofd.
 

ALMELO – In de afgelopen jaren werd veel geroepen over meer blauw op straat en zelfs ontstonden er weer burgerwachten die ’s avonds door de wijken patrouilleerden. De voormalige wijkwethouder Mieke Kuik juichte een dergelijke burgerwacht op De Riet destijds toe maar de burgerwacht oude stijl is achterhaald door whatsapp-groepen die elkaar waarschuwen via de smartfoon wanneer onraad wordt gesignaleerd.

De eerste signaleringswhatsapp-groep in Almelo ontstond in 2013 in de Vinex-wijk ’t Nijrees. Nu is het aantal deelnemers zo’n 260 die in verschillende groepen zijn ingedeeld. Het aantal inbraken daalde, maar dat deed het in heel Almelo, ook in de wijken waar nog geen groepsapp actief is.
Toch omarmd de politie de signalering via de groepsapp, overtuigd dat daardoor de pakkans kan worden vergroot. De burger dus als ogen en oren voor de politie die er, ondanks of desondanks door de vorming van éen nationaal politiekorps, feitelijk niet in slaagt om het door voormalig minister Ivo Opstelten beloofde meer blauw op straat te realiseren. Een belofte waarbij op voorhand al vraagtekens gezet konden worden gelet op de bezuinigingen bij het ministerie van veiligheid.

In de week van de veiligheid werd daarom vanavond in het AOC aan de Bornerbroeksestraat een informatieavond gehouden om de vorming van de buurtwhatsapp te promoten. Ook werd er geoefend met sinistere figuren in de wijk Nijrees en surveillancewagens met blauw zwaailicht die reageerden op de verzonden apps.

Burgers die in hun eigen wijk ook een  BuurtWhatsApp willen starten, kunnen zich informeren via  www.buurtwachtnijrees.nl.
De burgerwacht nieuwe stijl werkt volgens de SAAR-methode S = Signaleer, A = Alarmeer 112, A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen), R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon om verdachte situaties te verstoren (zonder risico’s te nemen). Voor deelname wordt wel een minimumleeftijd van 18 jaar aangehouden.

 
09-10-2015  

Nieuwe directeur voor wijkcentrabeheer Accres

 

APELDOORN/ALMELO - Per 1 december 2015 begint Piet-Hein Kolff als directeur van Accres. Piet-Hein Kolff volgt daarmee Hans Verbeek op, die in februari 2015 zijn functie onverwachts moest neerleggen.

De ruime ervaring in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid heeft ervoor gezorgd dat Piet-Hein Kolff uitstekend past in de rol van algemeen directeur van Accres. Kolff is thans werkzaam als algemeen directeur van NV Port of Den Helder. Daarvoor was hij in directiefuncties werkzaam bij AQUON (Laboratoria voor Hoogheemraadschappen) en het internationaal georiënteerde aannemersbedrijf Mostert + de Winter Groep Sliedrecht (nu BAM). Kolff heeft ook diverse leidinggevende functies bij de lokale overheid vervuld.
De Raad van Commissarissen van Accres heeft na het vertrek van Hans Verbeek de procedure opgestart voor het werven van een nieuwe directeur. De Voorzitter van de Raad van Commissarissen Hannet de Vries – in ’t Veld geeft aan:
“We zijn zeer tevreden over de benoeming van Piet-Hein Kolff. Hij heeft diverse bedrijven geleid en uitgebouwd. Ook is hij gewend om samen met anderen veranderingen door te voeren in een complexe omgeving. De ervaring die hij meeneemt uit het bedrijfsleven en uit de functies bij de overheid komt hem bij Accres goed van pas”.

Piet-Hein Kolff ziet er naar uit om aan de slag te gaan als nieuwe directeur van Accres.
“Accres is een interessant bedrijf met groeiambities. Het heeft inwoners veel te bieden op het gebied van ontspanning (ontmoeting en recreatie) en inspanning (sport en educatie). Accres opereert op het snijvlak van publiek en privaat. Dit sluit goed aan bij mijn werkervaring en bij mijn interesse. We staan de komende jaren voor een uitdagende opdracht, waar ik vanuit mij rol als directeur graag mijn bijdrage aan wil leveren.”, aldus Kolff.

Piet-Hein Kolff legt zijn functie van directeur van het verzelfstandigde havenbedrijf Port of Den Helder na een periode van iets meer dan twee jaar neer. Over zijn vertrek zegt hij zelf dat zijn missie om het havenbedrijf commercieel en succesvol internationaal te positioneren is volbracht. Maar in werkelijkheid is van de vele plannen die de afgelopen jaren zijn gelanceerd nog weinig of niets terechtgekomen, schrijft vakblad Schuttevaer.

Accres
Accres is een dienstverlenende onderneming van de gemeente Apeldoorn die gebouwen en voorzieningen met een maatschappelijke functie exploiteert en / of beheert. Het gaat daarbij om meer dan tachtig voorzieningen in Apeldoorn en Almelo op het gebied van sport, educatie, ontspanning en recreatie. 

De sportaccommodaties Matenpark en Mheenpark, Aquacentrum Malkander, het Boschbad, Kinderparadijs Malkenschoten en de wijkcentra in Apeldoorn zijn hier voorbeelden van. Ook een zestal wijkcentra in Almelo vallen onder het beheer van Accres.

 
11-10-2015  

Gift van 6.000 euro voor SchuldHulpMaatje

 

ALMELO - In september jl. heeft SchuldHulpMaatje (SHM) Almelo bericht ontvangen van het Oranje Fonds dat ze een bedrag van € 6.000,- tegemoet kan zien voor het opleiden van SchuldHulpMaatjes in Almelo.

SHM Almelo heeft ten doel het voorkomen en oplossen van financiële schuldproblematiek van particulieren. SHM Almelo zet daarvoor SchuldHulpMaatjes in die op vrijwillige basis werken. De maatjes worden allen door SHM Almelo geselecteerd en conform landelijke uitgangspunten gecertificeerd. SHM Almelo zet dus louter vrijwillige- en gecertificeerde SchuldHulpMaatjes in die landelijk zijn geregistreerd.

Wat doet een SchuldHulpMaatje? Jan Nijmeijer, coördinator bij SHM Almelo: “Als vrijwilliger zijn ze de steun en toeverlaat van mensen die financieel zijn vastgelopen of dat dreigen te raken. Ze scheppen orde in de administratie, verwijzen naar instanties en motiveren mensen, ook als ze reeds in de schuldsanering terecht zijn gekomen. SchulpHulpMaatjes doen niet zelf aan schuldsanering”.

Met de bijdrage van het Oranje Fonds en met eerdere bijdragen dit jaar van andere betrokken sponsoren kan op korte termijn een grote groep SchuldHulpMaatjes opgeleid gaan worden zodat zij in Almelo daar waar nodig hulp kunnen bieden. De opleiding voor deze groep SchuldHulpMaatjes start in november dit jaar. Dit betreft een 3 daagse training (niet aaneen gesloten) zodat vanaf begin 2016 de SchuldHulpMaatjes actief aan de slag kunnen. Hebt u ook interesse om als SchuldHulpMaatje aan de slag te gaan? Meldt u dan aan via maatjeworden@shmalmelo.nl.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds wil graag op een duurzame manier de sociale kant van de samenleving stimuleren. Onze bijdrage aan dit bijzondere project is daarvan een uitwerking. We verwachten dat, mede door onze steun, dit project succesvol zal zijn en de lokale samenleving leefbaarder maakt.”

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 
11-10-2015  

St. Joseph gaat meer en meer digitaal

 

ALMELO - Woningstichting St. Joseph in Almelo gaat de bakens verzetten. Het contact met de huurders moet meer en meer digitaal gaan verlopen om slagvaardig te kunnen blijven. Voor het een en ander wordt wel het nodige gevraagd van het personeel dat straks vanuit een frontoffice en backoffice gaat opereren. Voor de digibeet blijft St. Joseph ook telefonisch bereikbaar.

Op de centen letten
Bij St. Joseph blijven ze overigens op de centjes letten. Begin deze maand werd ingevoerd dat contante betalingen worden afgerond op hele stuivers omdat volgens St. Joseph de huisbankier geen 1 en 2 eurocent meer in omloop brengt. Contant betalen kan dus een marginaal voor- of nadeel opleveren. Dat gaat echter niet op voor diegenen die per bank betalen. Dan moet het exacte bedrag worden overgemaakt.

St. Joseph reageert op haar website ook op de verhalen over huurverlaging naar aanleiding van het van Rijkswege aangepaste puntensysteem op basis waarvan de huur wordt berekend. Volgens het bericht is een verlaging bij St. Joseph niet aan de orde omdat het nergens de hoogst mogelijke huur in rekening brengt. Zij het dat men twee huurders aan de Frerikshuislaan wel ietsje tegemoet is gekomen met enkele centen en enkele euro's per maand.   

 
13-10-2015  

Toch kap kastanjes bij winkelcentrum Schelfhorst

  ALMELO - De herinrichting van een groenstrook rondom het Plein der Culturen bij het winkelcentrum Schelfhorst kan doorgaan. De gemeente heeft afgelopen weken hierover gesproken met een wijkbewoner die ervoor pleitte om de 16 kastanjebomen in deze strook niet te kappen. De wijkbewoner schakelde deskundigen in waaruit bleek dat de kastanjes grotendeels te redden vielen en totale kap overbodig. Op basis van onderzoek naar de situatie van deze bomen en de overige argumenten voor herinrichting van de groenstrook is hij nu alsnog akkoord met de kap hiervan en het planten van 15 Japanse notenbomen.
Lees verder...

 
13-10-2015  

Tecnotion groeit en bloeit internationaal

 

ALMELO – Tecnotion, the linear motor compagnie is wereldwijd een expert in lineaire motortechniek. Voortgekomen uit de ontwikkelingsstal van Philips, groeide het als zelfstandig bedrijf door tot marktleider met meer dan 200 personeelsleden wereldwijd. In China heeft het concern 75 medewerkers en verkoopkantoren in Amerika, Duitsland, Korea en Polen. Het binnenlandse verkoopkantoor zit in Eindhoven, maar de basis en technische ontwikkeling van Tecnotion zit in Almelo waar het nu aan 75 hoger opgeleiden werk biedt. Tecnotion heeft bovendien goede contacten met diverse universiteiten om de research te waarborgen.
De vestiging op Twentepoort West langs de invalsweg van Almelo, de H. R. Holstlaan en zichtbaar vanaf de A35, werd echter te krap. Reden om het naastgelegen kavel van 2.000 m2 aan te kopen voor de inmiddels gerealiseerde nieuwbouw voor het kantoor. Ter gelegenheid van de nieuwbouw, waarvan vandaag de opening plaats vond, houdt Tecnotion op donderdag 15 oktober een Open Dag die in het teken staat van de techniek, om zaterdag 18 oktober een familiedag te organiseren voor alle medewerkers en hun familie.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-10-2015  

Verzet in stadsdebat Parkeerbeleid 24/7.

 

ALMELO – Een bomvol Hookhoes was het decor van een door Tubantia georganiseerd stadsdebat over het door het college van B&W gepresenteerde en voorgenomen parkeerbeleid in de binnenstad dat in 2016 moet ingaan.

De ondernemers zijn massaal ongerust over de plannen die mogelijk invoer van betaald parkeren 7 dagen per week en 24 uur per dag gaat inhouden. Voeg daarbij de voorgestelde tariefsverhoging van 1,50 naar 2,50 per uur en het wordt duidelijk hoe het college van B&W een bedrag van 1,2 miljoen euro extra bij elkaar wil scharrelen om de begrotingsnood te verlichten.
De ondernemers doen van alles om meer publiek naar de binnenstad te trekken om de toenemende leegstand een halt toe te roepen. Men ziet met lede ogen de consument verdwijnen naar wijkwinkelcentra en buurgemeenten waar nog vrij parkeren is. Veel ondernemers in de binnenstad schaffen daarom parkeerkaarten aan om hun klanten vast te houden maar men vreest de aangekondigde maatregelen des te meer.

Volgens wethouder Irene ten Seldam (CDA) laat de consument zich niet weerhouden door de verhoging van de parkeertarief. Daar denken de ondernemers heel anders over gelet op het al jaren getoonde vluchtgedrag dat alsmaar toeneemt. Bloeiende wijkwinkelcentra als De Schelfhorst, Vincent van Goghplein en Ootveld (Sluitersveld) zijn daar duidelijke voorbeelden van. Ten Seldam vindt dat het niet zo’n vaart loopt en wees op de vijftig procent korting in het derde en vierde uur dat wordt ingevoerd. Ze verwacht dat daardoor de consument langer in de binnenstad blijft. Maar dat kortingstarief is maar 25 eurocent minder dan het huidige tarief.

De ondernemers waren duidelijk in het debat en vinden dat de consument de stad wordt uitgejaagd. Ook in de politiek worden vraagtekens gezet en de fractie LAS is ronduit tegen. De waarschuwing van Ten Seldam was duidelijk. Als de raad het niet wil, moet het zelf met alternatieven komen.

De kritiek richtte zich niet alleen op het hogere tarief maar ook keerde men zich tegen rond de klok betaald parkeren ook op zondag (m.u.v. 10 koopzondagen). Vooral in de horeca vreest men daardoor een doodsteek.
Ook het weer beëindigen van de begin dit jaar ingevoerde blauwe zones is de ondernemers een doorn in het oog. Al met al onverteerbaar voor de ondernemersvereniging Centrum Almelo Aktief. CAA-preses Gerrit van Woudenbergh startte vorige week een petitie tegen het aangekondigde nieuwe parkeerbeleid en roept alle Almeloërs op om de petitie te ondertekenen bij de winkeliers. De voormalig wethouder van stadsontwikkeling keert zich daarmee vierkant tegen het voornemen van zijn oud- collega’s als dagelijks bestuur van de stad.

Lees ook:Middenstand start petitie tegen parkeerbeleid

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (37 foto's)...

 
13-10-2015  

Koolhaas volgt Van der Elst op bij MKB Almelo

 

ALMELO – Tijdens de recente bestuursvergadering van MKB Almelo heeft voorzitter Mr. W. P. (Wim)  van der Elst de bestuurshamer overgedragen aan Yvonne Koolhaas. Van der Elst is zes jaar voorzitter geweest en onder zijn leiding werd MKB Almelo omgezet van en vereniging in een stichting. Gedurende deze periode werden nauwe banden aangeknoopt met de landelijke werkgeversvereniging met directe toegang tot alle kennis en expertise die in ‘Den Haag’ aanwezig is. MKB Almelo communiceert een en ander wekelijks met het Almelose bedrijfsleven en de gemeente Almelo en voert tevens geregeld mondeling overleg. Ex- preses Van der Elst (68) is in het dagelijks leven directeur van ELICIT B.V. een bedrijf dat kennis en ervaring vastlegt op papier of in software voor bedrijven die kampen met vergrijzing. Een blauwdruk dus om aanwezige kennis niet verloren te laten gaan.

Met opvolger Yvonne Koolhaas staat een ervaren onderneemster en bestuurster aan het roer van MKB Almelo. Zij is directeur van TVA Servicecenter, een 30 jaar oude technische dienst op het gebied van consumenten- en professionele elektronica, en maakt al enkele jaren deel uit van het bestuur van MKB Almelo. Haar nieuwe functie past volgens het bestuur bovendien uitstekend in haar functie van lid van de VVD-fractie van Provinciale Staten van Overijssel. Daarnaast is Yvonne Koolhaas voorzitter van de landelijke vakgroep CES Uneto-VNI en bestuurslid van de TMZ Cliëntenraad.

 
15-10-2015  

Drankdieven de cel in

 

ALMELO – Twee drankdieven werden donderdag betrapt bij het stelen van gedestilleerd ‘vocht’.  Oplettende personeelsleden van een supermarkt aan de Rosa Luxemburgstraat snapten in de ochtend een 46 jarige vrouw bij een poging een fles jenever te stelen die zij in een plastic tas hield terwijl ze een andere fles afrekende. Voordat de politie haar kon oppikken, nam ze nog wel snel enige teugen uit de jeneverfles voordat zij ter ontnuchtering werd afgevoerd naar het arrestantencentrum in Borne.

Later op de dag werd een 53-jarige man aangehouden bij dezelfde supermarkt toen hij poogde een fles whisky te stelen door deze achter zijn jas te houden. De man was geen onbekende van de politie en werd al vaker betrapt op diefstal. Bij de fouillering van de verdachte trof de politie een klein mesje aan in de sok van de man. In zijn fietstas vond ‘Hermandad’ bovendien een groot mes en een katapult met een zak knikkers waarmee (auto)ruiten kunnen worden kapot geschoten. Ook hij eindigde in het arrestantencentrum in Borne. De draaideurcrimineel wacht nu voorgeleiding bij de rechter.

 
16-10-2015  

Sfeervolle jubileumfeesten TMZ-medewerkers

 

ALMELO – TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zette deze week tal van jubilarissen in het zonnetje. In Almelo ging het donderdag om 25 medewerkers die allen 12,5 jaar in dienst zijn van TMZ Almelo. Naast bloemen, geschenken en een feestelijke receptie was er voor de jubilarissen en hun familie ook een verwenbuffet.

12,5 jaar in dienst van TMZ Almelo:
Paulien Oude Avenhuis, Marion Kats, Esther van Boon, Anja Zijlstra, Bianca Lohuis, Lidy van Goor, Manitha Wolthuis, Judith Schepers, Mirjam Fidom, Emine Capan, Mandy Haselhorst, Annette Hesselink, Inge Schuttevaar, Esther Ten Dam, Ellie Bekhuis, Marianne Zallandt, Hetty Krisman, Karin Wanschers, Willeke Folbert, Ramona Hinnen, Karin Marissen,
Hilda Meinders, Geja Roosenbrand, Yvonne Leferink en Jolanda van Brussel (ontbreken op de foto).

Een week eerder werd bij de  zorglocatie De Theresiahof in Bornerbroek ook al medewerkster Diane Slagers in het zonnentje gezet voor 25 jaar trouwe inzet bij ZGT Bornerbroek. Zij kreeg naast de geijkte bloemen een mozaïek schilderij en genoot samen met familie en collega’s van een stamppotbuffet.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-10-2015  

Uitstel vertrek belastingdienst

 

ALMELO – Al in 2011 nam de belastingdienst het ‘bezuinigingsbesluit’ tot herschikking van de kantoorlocaties naar maximaal 21 . Almelo en Hengelo zagen met lede ogen de aankondiging dat een vertrek aanstaande was per 2015/2016. Dat werd al eens uitgesteld maar nu meldt de belastingdienst dat er voor 2020 geen sluiting in beide steden aan de orde is.
Lees verder...

 
17-10-2015  

Schip vaart tegen spoorbrug Almelo-Mariënberg

 

ALMELO – Een binnenvaartschipper is zaterdagmiddag met zijn schip tegen de spoorbrug in het traject Almelo-Mariënberg gevaren. De kraan van het schip was te hoog en beschadigde de brug. Ook de op het del staande auto van de schipper raakte beschadigd.
Omdat eerst geïnventariseerd moest worden of de spoorbrug ontzet was geraakt, werd het treinverkeer stil gelegd en na 17.00 uur hervat.

 
18-10-2015  

Automobilist ramt boom en beland in ziekenhuis

 

ALMELO – Vanmorgen rond 08.00 uur ramde een automobilist tegen een boom op de Van Rechteren Limpurgsingel.
Tussen de afslag Sluitersveldsingel en Bleskolksingel/Stins reed de automobilist de middenberm in waar hij een verkeersbord ramde en nadat hij tegen een boom reed, weer op de weg belandde. De auto vloog daarbij in brand. Het slachtoffer werd door omstanders uit het wrak gehaald en met nog onbekend letsel per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (7 foto's)...

 
26-10-2015  

Politie neemt ‘inbreker´ gereedschap af

 

ALMELO – Fietsen zonder licht in de nacht van zondag op maandag was de aanleiding voor de politie om een langs de van Rechteren Limpurgsingel fietsende 33-jarige Almeloër staande te houden. Zijn zenuwachtige gedrag droeg bij aan een inspectie van de fietstassen. Daarin vond “Hermandad’ wat tangetjes, schroevendraaiers, een zaklamp en handschoenen. Reden om het staande houden van de donker geklede fietser om te zetten in een aanhouding waarbij het gereedschap in beslag werd genomen.

Is nu iedereen verdacht die gereedschap in zijn fietstas of auto meevoert? Of wordt het achteraf in dit geval teruggave van het gereedschap en een prent voor het fietsen zonder licht? Wat zegt de rijksoverheid over staande houden et cetera.

 
27-10-2015  

Jon Hermans beëindigt burgemeesterschap


Jon Hermans-Vloedbeld tijdens haar aantreden in Almelo.
 

ALMELO – De Almelose burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld gaat niet voor een tweede ambtstermijn. Op 14 december a.s. loopt haar eerste termijn in Almelo af en zij heeft de gemeenteraad en de Commissaris der Koning Ank Bijleveld dinsdag laten weten een tweede ambtsperiode niet te ambiëren. Wel is zij bereid aan te blijven als ‘interim’ tot er een nieuwe burgemeester is benoemd. CdK Bijleveld maakt van die optie gebruik zodat de te benoemen vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad een nieuw burgemeestersprofiel kan samenstellen.
De reden om een tweede termijn niet te ambiëren ligt voor Jon Hermans-Vloedbeld in het private. Haar man overleed in januari na een lang ziekbed. Zij kreeg de ruimte om dat proces te verwerken. Haar burgemeesterstaak werd waargenomen door Willem Urlings van november tot mei jl. toen zij haar taak weer op zich nam.
De keuze om in 2009 te solliciteren op de post in Almelo geeft Jon Hermans-Vloedbeld aan als een gezamenlijke keuze van haar man en haar. De geboortige Hengelose begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid voor de VVD in de gemeente Losser waar zij ook wethouder werd. Haar eerste schreden naar het ambt als burgemeester volgden via een referendum in de gemeente Delfzijl waar zij het aflegde tegen medekandidaat Maritje Appel. In 2001 volgde een benoeming tot burgemeester van de gemeente Ouderkerk. In 2004 gevolgd door een benoeming tot burgemeester van de gemeente Ridderkerk om in 2009 weer op Twentse bodem te belanden met een benoeming in Almelo als opvolger van de vroegtijdig vertrokken Menno Knip. Jon Hermans-Vloedbeld benadrukte dat zij die keuze gezamenlijk met haar man is aangegaan maar dat zijn overlijden heeft gemaakt dat zij op zoek wil naar een nieuwe balans in haar leven.

 
27-10-2015  

Kabouterwoud bij Natuurhuis Krikkenhaar

 

ALMELO – Het Nivon Natuurvriendenhuis Krikkenhaar op ’t Tusveld krijgt binnenkort een Kabouterwoud voor kinderen. Met het Kabouterwoud wil ’t Krikkenhaar meer bekendheid in de regio ontwikkelen voor dagactiviteiten. Het Krikkenhaar bestaat al vele, vele jaren maar is bij de huidige generaties minder bekend. De ingebruikname van het Kabouterwoud staat gepland op zaterdag 21 november tijdens de Winterfair. 

Vooraf aan de Winterfair houdt het Nivon Natuurvriendenhuis Krikkenhaar van 8 t/m 13 november ook nog ‘Creatief Krikkenhaar’, een activiteit waarbij deelnemers onder de enthousiaste leiding van examenkandidaten van het ROC leuke kleine werkstukken maken. Bijvoorbeeld leren vilten, windlichten of een étagère maken. Er wordt altijd met heel veel plezier geknutseld. De week is geheel verzorgd, met ontbijt, lunch, koffie, thee en diner.  De groepsaccommodatie van ’t Krikkenhaar bij Bornerbroek telt 50 bedden op 18 kamers.

 
27-10-2015  

Campagne ‘FIETS op, MODUS aan´ bij Erasmus

 

ALMELO - Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen onder fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar jongeren betrokken zijn speelt mobiel telefoongebruik een rol. Afgelopen dinsdag (27 oktober) bezocht het campagneteam van ‘FIETS op, MODUS aan’ het Erasmus om jongeren bewust te maken van deze gevaren. Vanuit een drukbezochte Fietsmodus marktkraam werden vervolgens leuke gadgets uitgedeeld om aandacht te geven aan de Fietsmodus app.

Fietsmodus app
Fietsmodus is een app die zowel landelijk als regionaal wordt gepromoot onder jongeren. Het gebruik van de app stimuleert jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen.
Wanneer jongeren de app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon, verzamelen ze punten en maken ze kans op mooie prijzen. Hoe langer ze tijdens het fietsen van hun apps af weten te blijven en hoe vaker ze de Fietsmodus-app gebruiken, des te groter de kans op één van de vele prijzen. Zo kunnen ze onder andere bioscoopkaartjes, shirts of een fiets winnen.

Campagne
In de aula van het Erasmus stond een speciale Fietsmodus marktkraam opgesteld. Vanuit deze marktkraam werden diverse gadgets uitgedeeld, waaronder NFC-chip stickers, stickers en flesjes water. Het campagneteam ging in gesprek met jongeren, om ze bewust te maken van de gevaren van mobiel telefoongebruik in het  verkeer en er werd uitleg gegeven over de Fietsmodus app. Van oktober tot en met eind november staat de Fietsmodus marktkraam bij verschillende middelbare scholen, hoge scholen, universiteiten en openbare plekken in de regio Arnhem-Nijmegen en Oost-Nederland.

Samenwerking
De ‘FIETS op, MODUS aan’ campagne wordt mede mogelijk gemaakt door ROV Oost-Nederland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de samenwerkende gemeentes.
 

 
28-10-2015  

De ‘wietkraskaart’ van Cogas

 

ALMELO – Netwerkbeheerder Cogas NV heeft zich gemengd in de strijd tegen illegale hennepteelt. In de voorbije week stuurde Cogas zo’n 9.000 kraskaarten met de ‘verborgen’ geur van wiet naar Almelose adressen in de postcodegebieden 7601, 7605 en 7606. Dat is een klein derde van alle postcodes in Almelo.
Reden voor Cogas is om brandgevaarlijke situaties bij de teelt van hennep tegen te gaan en uiteraard ook het stoppen van afname van niet betaalde elektriciteit. De snuffelcampagne moet bewoners attent maken op de geur zodat men illegale teelt in de woonomgeving eerder kan opsporen en kan melden bij de politie.
Cogas assisteert daarmee de politie die met heli’s regelmatig rondvliegt om vanuit de lucht met infrarood camera’s warmtebronnen op te sporen. Netwerkbeheerder Cogas kan zelf al zien dat in een bepaald gebied meer stroom wordt afgenomen dan via de meters wordt geregistreerd. Het gerichte zoeken kan met behulp en tips van omwonenden nog extra worden bespoedigd.   
De straffen zijn niet mals wanneer een illegale hennepkwekerij wordt opgerold. Naast het in beslag nemen van alles wat waarde heeft, volgt ook een ‘dikke’ financiële afrekening van Cogas en legt de burgemeester een toegangsverbod op het pand tot maximaal een jaar. Bij dat laatste wordt geen rekening gehouden of het een gehuurd pand is of eigendom.

 
28-10-2015  

Fietsendief gepakt met flinke buit

 

ALMELO – Liefst 16 gestolen fietsen en een scooter trof de politie dinsdagmiddag aan in twee garageboxen aan de Thorbeckelaan. Een 27-jarige man zonder officiële verblijfplaats wordt als de dief beschouwd en werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het arrestantencentrum in Borne.

 
29-10-2015  

Hookhoes voor KiKa op weg naar New York

 

ALMELO – De lopers van ’t Hookhoes voor KiKa zijn op weg naar New York om er zondag de marathon te lopen. Het team bestaat uit Peter Egberts, Gabriël en Diana Urucoglu, Paul van Iersel, Barry Seelen, Jeroen Veldhuis, Jochem Knuif en André Pluimers. Peter Egberts geldt als de veteraan. Hij liep al vier keer eerder de New York Marathon en voor Gabriël Uruguclu wordt het de tweede editie van de 42,2 km lange loop door hartje New York waar zondag meer dan 50.000 deelnemers aan de start zullen staan.
Het team heeft zich flink laten sponsoren. In totaal kan KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) een bedrag van 57.000 euro tegemoet zien.

 
31-10-2015  

Woningbrand aan de Parallelweg

 

ALMELO – Brand heeft vannacht de bovenverdieping van een woning aan de Parallelweg geblakerd. De melding kwam even na middernacht en bij aankomst bij de rokende woning wist de brandweer niet of er nog personen in huis waren. Daarop werd de voordeur geforceerd en werd niemand aangetroffen. De kleine brand was snel onder controle.

Fotoreportage: Patrick Weegink (klik hier)

 
31-10-2015  

Almeloër Niek Post onderscheiden in WorldSkills

 

ALMELO – De 22-jarige Almeloër Niek Post wist dat hij goed had gepresteerd tijdens de WorldSkills in Brazilië, een wedstrijd voor jonge vakmensen. De Europees kampioen CNC-frezen van vorig jaar moest echter lang wachten op zijn ‘diplome d’honneur’ en medaille omdat de jury in Brazilië problemen had met de meetapparatuur.
Maar voorzitter John van der Vegt van het ROC van Twente kwam vrijdagmiddag hoogst persoonlijk de onderscheiding bezorgen bij het Hengelose PM Aerotec waar Niek Post werkzaam is. Tot verrassing van Niek waren ook zijn ouders en zus aanwezig evenals zijn collega’s van de werkvloer en andere vakkanjers van het ROC van Twente.

Foto: Timon Jacob 

 
31-10-2015  

Worst, worst en nog eens worst op Indië

 

ALMELO – Van uitbenen tot maken van verse worst en braden of roken van worst, het was allemaal te zien, te ruiken en te proeven tijdens ‘The Worst Day of Almelo’ op het volop in ontwikkeling zijnde binnenstedelijke voormalige Indië-complex van Royal TenCate.
Ontwikkelaar ter Steege Vastgoed geeft kunst en cultuur en ook ondernemende vaklieden de ruimte om de te behouden delen van het historische textielcomplex te benutten.  Deze keer vooral de ruimte aan ambachtelijke slagers en hun wederverkopers. De titel ‘The Worst Day of Almelo’ is wat gewaagd maar de tweede editie werd een enorm succes. Onder het genot van ambachtelijke worst, ambachtelijk bier, muziek en veel meer konden de bezoekers teven kennis maken met de toekomstige en al gerealiseerde woningbouw op het Indië-complex gelegen aan de haven op loopafstand van het NS station Almelo Centraal en het Twents Hippisch Centrum, waar jaarlijks de landelijk bekende Almelose Ruiterdagen worden georganiseerd, pal naast de deur.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (73 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina