Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-10-2015  

Toch kap kastanjes bij winkelcentrum Schelfhorst

 

Het plan tot herinrichting is op 1 september gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst voor omwonenden, wijkcommissieleden en winkeliers, waar het positief werd ontvangen. Na publicatie over de voorgenomen kap kwam een wijkbewoner alsnog in actie voor behoud van de kastanjes. Op zijn initiatief volgde er een aanvullend onderzoek naar de gezondheidstoestand van de bomen. Daaruit bleek dat vier bomen verloren waren als gevolg van de kastanjebloedingsziekte, vier anderen bleken twijfelachtig,  de overige acht leken nog onaangetast. Mede op basis van de andere argumenten voor kap van de bomen stemt hij nu in met de kap van de bomen. Sierbeplanting onder de bomen heeft door oppervlakkige wortelgroei van de kastanjes geen kans, waardoor de meeste van onderliggende vlakken nu vrijwel braak liggen. Bovendien zijn de tussen de bomen liggende bestratingsvlakken functieloos en daardoor snel bezaaid met onkruid en zwerfvuil. De oplossing waarvoor is gekozen voorziet in de aanleg van één doorlopende gazonstrook waarin 15 Japanse notenbomen worden geplant, met rondom het Plein der Culturen een circa 2 meter brede strook sierheesters.

Start en duur van de werkzaamheden
De kastanjebomen worden aanstaande donderdag 15 of vrijdag 16 oktober gekapt (i.v.m. bladval). Op 2 november start Reef Infra B.V. met de civieltechnische werkzaamheden, deze duren ongeveer twee weken. Aansluitend (vanaf half november) worden door team Groenuitvoering van de gemeente Almelo de groenwerkzaamheden uitgevoerd. Deze duren circa een week, afhankelijk van het weer.

Gevolgen voor het verkeer en de markt
Gedurende het werk blijft de verdiepte parkeerplaats gewoon toegankelijk, maar deze wordt wel gedeeltelijk afgesloten. Ook het fietspad wordt tijdens de civieltechnische werkzaamheden gedeeltelijk afgesloten. Fietsverkeer in beide richtingen wordt dan omgeleid d.m.v. bebording.
De markt op de woensdagochtenden vindt gedurende de uitvoering gewoon plaats op de verdiepte parkeerplaats, maar men kan daar dan niet parkeren. Er is echter voldoende parkeerruimte in de nabije omgeving.

Archief
Terug naar vorige pagina