Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-09-2019  

Gewonde bij botsing op Bedrijvenparksingel

 

ALMELO – Een automobilist heeft maandagmorgen op de Bedrijvenparksingel de macht over het stuur verloren. Het gevolg een eenzijdige botsing tegen een boom en een mede-inzittende per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Ook liep het voertuig van de onfortuinlijke bestuurder forse schade op evenals de aanhanger die op zijn zijkant belandde.
De politie leidde het werkverkeer op de eerste werkdag van de week tijdelijk over de parallelweg.  

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (5 foto's)...

 
03-09-2019  

Broodjesbox en ZGT helpen palliatieve zorg

 

ALMELO – De ZGT Benefiet Commissie  van de Twentse ZGT ziekenhuizen hebben met Shell Tankstation De Broodjesbox aan de Weezebeeksingel een deal gesloten om de Twentse Stichtig Leendert Vriel voor palliatieve zorg een hart onder de riem te steken.

De hele maand september draagt De Broodjesbox namelijk per verkocht Broodje Gezond één euro af om de palliatieve zorg in Twente te ondersteunen. Vrijwilligers van de stichting Leendert Vriel zetten zich al jaren in om mensen in de laatste fase van hun leven te ondersteunen. Zij begeleiden, waken en helpen bij persoonlijke verzorging van patiënt en ondersteunen partners en familie. Ook u kunt de ANBI erkende stichting Leendert Vriel helpen onder ’t motto ‘Laot ’t oe smaken’ met een Broodje Gezond van De Broodjesbox aan de Weezebeeksingel (bij Opel Kamp Twente).  

< De hele maand september een Broodje Gezond voor 3 euro waarvan één euro wordt afgedragen.
De Broodjesbox levert ook bestellingen bij bedrijven.

 

 
06-09-2019  

Rechter heeft clementie dumpen vuilniszak


De gemeente Almelo zet inmiddels camera's in bij milieueilanden
 

ALMELO – Een 73-jarige Almeloër heeft bij de rechtbank begrip gekregen voor het dumpen van een vuilniszak die niet meer in de container paste bij het inzameleiland aan de Nieuwstraat. De milieucontroleur achterhaalde het adres van de dader waarna de gemeente Almelo een boete oplegde van 385 euro vanwege een milieudelict. 
Dat vond de dader toch al te gortig en liet de zaak voorkomen bij de rechter. Zijn uitleg was een verjaardagsfeestje van zijn vrouw wat nogal wat afval bewerkstelligde. Bij het milieueiland bleek de container vol waarna de zak er maar naast werd gezet.
Met een stevige reprimande, maar ook enigszins begrip over de hoge boete die de gemeente Almelo hanteert ten opzichte van andere Twentse steden, werd de boete verlaagd tot 90 euro plus 9 euro administratiekosten. Volgens de rechter past de hoge boete die de gemeente hanteerde meer bij afvallozingen van grotere opmvang.

 
12-09-2019  

Ahmet Koç beste Nederlandse PI-brandweerman


Ahmet Koç in actie op de NK Dutch Ultimate Fire Fighter onlangs tijdens de Wereldhavendagen te Rotterdam.
Met zijn nationale titel plaatste hij zich voor het WK dat in 2021 eveneens in Rotterdam wordt gehouden.
 

ALMELO – Ahmet Koç, beveiliger bij penitentiaire inrichting (PI) De Karelskamp in Almelo, mag Nederland in 2021 vertegenwoordigen op het WK ‘Ultimate Fire Fighter ’ tijdens de World Police & Fire Games in Rotterdam. Koç werd onlangs uitgeroepen tot ‘Ultimate Fire Fighter’ van Nederland en stelde daarmee zijn afvaardiging veilig.
Aan de Nederlandse kampioenschappen namen brandweerlieden deel die werkzaam zijn bij de politie, het gevangeniswezen en douane.  Naast winnaar Ahmet Koç behoorden eveneens zijn brandweercollega’s Jeffrey, Brian, Vincent en Davide tot de Almelose afvaardiging. Ook zij behaalden prima resultaten in het vooraf al zwaar geselecteerde deelnemersveld.
De BHV-medewerkers van De Karelskamp zijn speciaal getraind om onmiddellijk in actie te komen indien zich calamiteiten voordoen in de penitentiaire inrichting. Vooral bij brand in een cel, gaat het dan om seconden om reddend te kunnen optreden.  Daarom wordt ook veel geoefend met collega’s van de reguliere brandweer en ambulancedienst die van buiten moeten komen bij brandalarm.
Ahmet Koç kan zich al vast verheugen op het WK in 2021 te Rotterdam, maar zal ongetwijfeld in de aanloop daar naar toe nog veel ‘aan de bak’ moeten om zijn ‘skills’ op niveau te houden, laat staan te verbeteren, want het doel blijft hoge ogen gooien op het naderende WK.

Foto's; Dienst Communicatie (PI Noord en Oost)
van het Ministerie van Justitie

Fotoreportage (8 foto's)...

 
19-09-2019  

OR Soweco daagt bestuur voor naar de rechter

 

ALMELO – Omdat de Ondernemingsraad van de sociale werkvoorziening Soweco géén gesprek krijgt met het bestuur spant hij een procedure aan bij de kantonrechter. Het stelselmatig afwijzen van verzoeken om een gesprek is volgens zegsvrouw Doeschot van de Ondernemingsraad in strijd met de wet. Er is herhaaldelijk om een onderhoud verzocht, maar de Ondernemingsraad krijgt ‘geen formele positie’ van het bestuur.

Lees verder via De Roskam

 
19-09-2019  

Energie en geld besparen in Nieuwstraatkwartier

 

ALMELO – De gemeente Almelo zoekt 50 gezinnen in ht Nieuwstraatkwartier die energie en geld willen besparen. Energie besparen is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Daarom biedt het programma Nieuwstraatkwartier inwoners in die wijk de mogelijkheid om mee te doen aan het project Junior Energiecoach. Via allerlei opdrachten leren kinderen én ouders hoe je makkelijk energie (en dus geld) kunt besparen. Gezinnen kunnen zich voor 29 september opgeven via email info@nieuwstraatkwartier.nl.

Bewust van energie
Vanuit het programma Nieuwstraatkwartier krijgen gezinnen in deze wijk de kans om mee te doen. Alle gezinnen die zich aanmelden worden uitgenodigd voor een gezamenlijke startbijeenkomst en de feestelijke diploma-uitreiking. Meedoen aan de Junior Energiecoach maakt je bewust van je energieverbruik. Een leerzaam en leuk spel voor gezinnen met kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud. Hierdoor zien ouders hoe ze gemakkelijk energie kunnen besparen en leren kinderen dat het leuk is om er mee bezig te zijn. Het project start op 5 oktober en duurt 5 weken. Het bestaat uit veel verschillende experimenten en doe-opdrachten. Zo gaan de deelnemers de ene week op lampenjacht en een andere week op stekkerexpeditie in hun eigen huis. Met de opdrachten zijn leuke prijzen te winnen.

Varkentje Rund
Het boegbeeld van Junior Energiecoach is Varkentje Rund. Hij is bij kinderen (en ouders!) al 14 jaar bekend als animatie bij een populair jeugdprogramma op NPO3. In het spel komen wekelijks speciale Junior Energiecoach-filmpjes van Varkentje Rund online.

Meedoen?
Wil je ook geld besparen met je energieverbruik? Doe dan mee met het project Junior Energiecoach. Meld je snel aan, want er is plek voor 50 gezinnen. Aanmelden of meer informatie? Mail naar info@nieuwstraatkwartier.nl. Aanmelden kan tot 29 september.
Woon je niet in het Nieuwstraatkwartier (maar wel in Almelo) en je wilt graag meedoen? Ook dan kun je je aanmelden!!!

 
19-09-2019  

Van der Hout vertrekt met Almelose Stadsspeld

Nieuwe directeursfunctie bij Siza Zorg Arnhem
 

ALMELO – Peter van der Hout, directeur Aws Beter Wonen, heeft tijdens zijn afscheidsreceptie de zilveren Almelose Stadsspeld opgespeld gekregen door burgemeester Arjen Gerritsen. De burgemeester loofde Van der Hout betreffende zijn visie over de sociale woningbouw met daaraan onlosmakelijk verbonden de sociale cohesie van de bevolking. Verder tipte Gerritsen zijn inzet aan voor sociale organisaties in de stad en de creatieve wijze hoe Van der Hout omging met beperkende regels in de sociale woningbouw. “Het zijn niet alleen de stenen, maar ook instellingen als De Buurvrouw, Ezra Foundation en de Voedselbank die hij een warm hard toedroeg. Zo zorgde hij er voor dat de Voedselbank een moestuin ter beschikking kreeg en ondersteunde hij met raad en daad andere maatschappelijke organisaties”, zo Gerritsen die blij ervaarde dat Van der Hout weliswaar Almelo verlaat, maar toch in het Almelose op het sociale vlak vrijwillig actief blijft. ‘Al met al heeft u in uw jaren bij Beter Wonen indruk gemaakt als mens, maar ook met uw tomeloze inzet en dat verdiend de Almelo Speld’, aldus Gerritsen die van der Hout de bijbehorende oorkonde overhandigde en het ereteken op spelde.

Medewerkers van Beter Wonen, collegae van andere corporaties, maar ook Wim van der Elst, voorzitter van de huurdersvereniging Aws Beter Wonen hadden lovende woorden voor de vertrekkende directeur. Als dankwoord meldde Van der Hout dat Almelo hem in het hart is gaan zitten en hij de stad nog regelmatig zal bezoeken mede vanwege nog een aantal betrokken sociale functies waar hij nog geen afscheid van wil nemen.

Van der Hout werd bijna 12 jaar geleden directeur bij Beter Wonen als opvolger van Wil Boerstoel en vertrekt naar Arnhem waar hij directeur Vastgoed wordt van zorgorganisatie Siza met diverse vestigingen in het Gelderse, waaronder ook Het Dorp behoort dat destijds gesticht kon worden door de bevlogen TV-actie met de on-vergeten presentatrice Mies Bouwman.

Peter van der Hout wordt per 1 november opgevolgd door Marjan Nekkers die voorheen carrière maakte bij de Nationale Politie en vervolgens diverse managementfuncties bekleedde bij diverse overheden.

 
20-09-2019  

Mans Kapbaargprijs voor Coen Cornelissen

 

ALMELO – Historicus en schrijver Coen Cornelissen is de winnaar van de Mans Kapbaargprijs 2019. De prijs toegekend voor diens naslagwerken over de Tweede Wereldoorlog, werd hem uitgereikt door cultuurwethouder Jan Martin van Rees (LAS). Liefst 7 boeken schreef Cornelissen over de roerige periode in het Almelose, puttend uit een uitgebreid archief dat de geboortige Almeloër verzamelde via onderzoek en gesprekken met ooggetuigen in binnen- en buitenland.
Voor Cornelissen is het min of meer een oeuvreprijs omdat niemand de amateurhistoricus heeft kunnen betrappen op een fout in zijn naslagwerken over de oorlogstijd in en rond Almelo, zo zijn dankwoord. De pen heeft Cornelissen dan ook neergelegd omdat hij zijn  eigen missie in deze als voltooid beschouwd.

De Mans Kapbaargprijs is ingesteld door de Historische Kring Stad en Ambt Almelo. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van Almelo. Sinds 1969 wordt de prijs elke vijf jaar uitgereikt, laatstelijk in 2014 aan Gerard Kokhuis.
De naam van de Mans Kapbaargprijs is ontleend aan de hoofdpersoon in het boek van de bekende Almelose schrijver Gerard B. Vloedbeld.
De Mans Kapbaargprijs bestaat uit een door goudsmid Matthieu Bloem gemaakte penning, naar een ontwerp van Janny Brugman, en een oorkonde.

 
24-09-2019  

Almelo kapt met zorg BiOns en 't Thuisgevoel

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft vandaag besloten geen huishoudelijke zorg meer te laten verlenen via de zorgbureaus BiOns en Thuisgvoel. Met beide zorginstellingen lopen eind dit jaar de contracten af.
Eigenaresse Ümmühan T. van zorgbureau Thuisgevoel kwam eerder in het nieuws na een FIOD-inval in de zomer van 2018 in de woning aan de Wierdensestraat. T. werd verdacht faillissementsfraude te hebben gepleegd met haar eerder failliet verklaarde zorgbureau Avant Zorg. Pensioenpremies bleken door Avant Zorg niet te zijn afgedragen en bovendien werd 2 euroton onrechtmatig aan het bedrijf onttrokken. Curator Weening constateerde dat zorg niet meer werd verleend omdat 20 personeelsleden van de ene op de andere dag werden ontslagen.
Eigenaresse Truus  Z. van zorgbureau BiOns kwam eerder deze zomer in het nieuws door leningen te verstrekken aan collega-zorgorganisaties. Een jaar eerder al stelde curator Daniëls haar aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur bij het failliete Solace ATC. Deze procedure loopt nog.

De gemeente Almelo nam het besluit onafhankelijk van he samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten. Vooral Almelo maar ook de gemeente Hof van Twente trekken meer samen op bij het stellen van zwaardere criteria nadat meer en meer ‘zorgcowboys’ negatief in het nieuws kwamen en komen door exorbitante winsten op te strijken.
"Almelo staat - als het gaat om toezicht in de zorg - intussen bekend als een gemeente die voorzichtig is en geen risico's neemt. De sociale recherche onderzoekt de signalen momenteel. Alleen moeten wij voor 1 oktober een besluit nemen over het contract. Bij twijfel niet inhalen, zeggen we dan. En daarom hebben we besloten het contract te beëindigen", aldus wethouder Eugene van Mierlo nadat eerder vandaag het Almelose college van B&W de knoop doorhakte. Van Mierlo deelde tevens mede dat cliënten van beide zorgbureaus niet via een zogenoemde U-bocht via het persoonsgebonden budget alsnog per 1 januari klant kunnen blijven. Het gaat in totaal om 125 Almelose cliënten di per brief worden geïnformeerd dat zij een nieuwe keuze moeten maken en daarbij de keuze beperkt zullen zien tot acht bureau waarmee de gemeente Almelo volgend jaar wel doorgaat als contractpartner.

Vanuit de gemeenteraad wordt al langer aangedrongen om de zogenoemde ‘zorgcowboys’ aan banden te leggen. Lokaal Almelo Samen (LAS) overhandigde verantwoordelijk wethouder Van Mierlo al meerdere dossiers met klachten en de lokale PVV-fractie signaleerde het ‘bankieren’ van de eigenaresse van BiOns.

 
27-09-2019  

Open Dag Riwald Recycling met truck Dakar Rally


De nieuwe hybride truck voor het Riwald Dakar Rally Team.
 

ALMELO – Zaterdag houdt Riwald Recycling op haar vestiging aan de Buitenhaven een Open Dag ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de ferro- en nonferro recycler.
Het begon voor de gebroeders Huzink in 1989, het jaar dat de Berlijnse muur viel. Daardoor opende zich een geheel nieuwe markt qua inzameling en verwerking van metalen voor hergebruik.
De gevolgen van de oorlog om de Falklandeilanden voor de kust van Argentinië was een tweede ‘boost’ voor het van oorsprong Geesterense bedrijf. De Britten wonnen de strijdt met de Argentijnen, maar het slagveld moest wel opgeruimd worden van allerlei oorlogstuig en dat werd een groot avontuur voor de gebroeders Huzink, dat uiteindelijk geen windeieren legde.
Inmiddels heeft Riwald Recycling haar hoofdvestiging in Almelo, nam het begin 2016 Koster Metalen in Beverwijk over, vestigde het in het Friese Kootstertille scheepsontmantelingswerf Riwald Ship & Offshore Recycling en heeft men in Duitsland nog een locatie waar men militair materieel zoals afgeschreven tanks van de Britten ontmantelt.

In Almelo aan de Buitenhaven investeerde Riwald miljoenen in de verwerkingsinstallatie dat metalen versnippert en sorteert in ferro- en nonferro. Vanuit Almelo gaat het versnipperde metaal per schip naar Beverwijk zodat vanaf de eigen kade het gerecyclede metaal gesorteerd de wereld over gaat naar smeltovens. Al met al behoort Riwald Recycling nu tot de grootste ‘spelers’ in Nederland qua handel en hergebruik van metalen.

Dakar Rally
In de sport kom je de naam Riwald Recycling met regelmaat tegen. Het bedrijf ondersteunt bijvoorbeeld Heracles Almelo, maar ook sportclubs in de regio’s waar men gevestigd is. Ook maatschappelijke doelen steunt Riwald met regelmaat.
Zelf is Riwald prominent actief in de rallysport. Al jaren neemt het truckrallyteam van Riwald deel aan ’s werelds zwaarste rally Dakar.
Komend jaar start Gert Huzink met de nieuw ontwikkelde hybride Renault rallytruck. Het Tsjechische MKR Technology speelde een grote rol bij de ontwikkeling van de truck die als eerste hybride truck begin januari in de Dakar Rally van start zal gaan. ASO, organisator van de zwaarste rally ter wereld, volgt in deze de stappen van het Riwald Rally Team op de voet. ‘We denken een stap naar de top van het klassement te kunnen maken’, aldus Gert Huzink die zich tevens gesteund weet door de assistentie-truck en het monteursteam dat meereist en sponsoren als Renault Trucks, ZF Friedrichshafen, Hendrickson, AxleTech en Eurol.
Al dit rally-materieel voor Dakar is zaterdag eveneens te bewonderen tijdens de Open Dag van Riwald Recycling aan de Buitenhaven in Almelo. De tijden; 11.00 uur tot 17.00 uur. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-09-2019  

Almelo zoekt kanjer van een Kerstboom!

 

ALMELO – Kerst lijkt nog ver weg, maar pepernoten liggen al in de winkel voor Sinterklaas en dan volgt al snel de Kersttijd. Reden voor Almelo Promotie om al vast op zoek te gaan naar een robuuste grote spar die dienst kan doen als Kerstboom in de Stadsvijver.
Misschien heeft u wel een geschikte boom die minstens 15 meter hoog is en al een tijdje overheersend in uw tuin staat. Wilt u hem kwijt, dan komt Almelo Promotie keuren of uw spar dienst kan doen als DE Kerstboom van Almelo einde dit jaar. Mocht hij geschikt zijn, zorgt Almelo Promotie er voor dat de boom in uw tuin gratis wordt omgezaagd en vervoerd om nog éénmaal dienst te doen als ‘fonkelende’ verlichte Kerstboom.    

Via info@almelopromotie.nl of via 0546-621785 (tijdens kantooruren) kunt u uw boom aanmelden. Vergeet niet uw contactgegevens door te geven, zodat Almelo Promotie u kan benaderen.

Archief
Terug naar vorige pagina