Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-09-2019  

Mans Kapbaargprijs voor Coen Cornelissen

 

ALMELO – Historicus en schrijver Coen Cornelissen is de winnaar van de Mans Kapbaargprijs 2019. De prijs toegekend voor diens naslagwerken over de Tweede Wereldoorlog, werd hem uitgereikt door cultuurwethouder Jan Martin van Rees (LAS). Liefst 7 boeken schreef Cornelissen over de roerige periode in het Almelose, puttend uit een uitgebreid archief dat de geboortige Almeloër verzamelde via onderzoek en gesprekken met ooggetuigen in binnen- en buitenland.
Voor Cornelissen is het min of meer een oeuvreprijs omdat niemand de amateurhistoricus heeft kunnen betrappen op een fout in zijn naslagwerken over de oorlogstijd in en rond Almelo, zo zijn dankwoord. De pen heeft Cornelissen dan ook neergelegd omdat hij zijn  eigen missie in deze als voltooid beschouwd.

De Mans Kapbaargprijs is ingesteld door de Historische Kring Stad en Ambt Almelo. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van Almelo. Sinds 1969 wordt de prijs elke vijf jaar uitgereikt, laatstelijk in 2014 aan Gerard Kokhuis.
De naam van de Mans Kapbaargprijs is ontleend aan de hoofdpersoon in het boek van de bekende Almelose schrijver Gerard B. Vloedbeld.
De Mans Kapbaargprijs bestaat uit een door goudsmid Matthieu Bloem gemaakte penning, naar een ontwerp van Janny Brugman, en een oorkonde.

Archief
Terug naar vorige pagina