Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-07-2014  

Ontruiming Vivochem op XL Businesspark

 

ALMELO – Een geknapt vat met 1000 liter waterstofperoxide was vanavond de aanleiding om het chemiebedrijf Vivochem te ontruimen en de omgeving op het XL Businesspark af te zetten. Het vat dat in een afzonderlijke ruimte stond, knapte door een instabiele reactie van het waterstofperoxide. In combinatie met andere stoffen kan dat zelfs explosief worden.
Omdat het geknapte vat in een afzonderlijke ruimte stond, was dat niet aan de orde. Toch werd uit veiligheidsoverwegingen het gebouw ontruimd zodat zeven werknemers het gebouw moesten verlaten. Na overleg tussen brandweer en Vivochem konden verdere stappen worden genomen om de zaak te normaliseren. Rond 20.00 uur werd de afzetting op het XL Businesspark opgeheven.
Waterstofperoxide wordt gebruikt onder meer als ontsmettingsmiddel bij ontstekingen, voor het ontsmetten van drinkwater en als bleekmiddel bijvoorbeeld bij het bleken van stoffen, tanden, botten en haar.
Volgens directeur IJzer van Vivochem hebben de werknemers adequaat gehandeld en was er feitelijk geen gevaar doordat de BHV van Vivochem het vat met waterstofperoxide wist te isoleren. De oproep richting brandweer was daarom louter een formaliteit. Toch hoopt IJzer dat dit nooit weer gebeurd. Het was voor het eerst in 25 jaar sinds IJzer bij Vivochem zit, dat iets dergelijks is voorgevallen.

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (11 foto's)...

 
02-07-2014  

Prins Bernardfonds deelt 185.000 euro uit

 

ALMELO/ZWOLLE – Het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel te Zwolle verdeelt over het eerste halfjaar van 2014 een bedrag van ruim 185.000 euro onder 78 culturele projecten in Overijssel. Culturele instellingen in Almelo krijgen een karige bijdrage van totaal 3.300 euro. Daarvan gaat 1.150 euro naar de Muziekvereniging De Eendracht voor het Midzomeravond Concert. Toonkunstkoor Almelo ontvangt 1.000 euro voor het Passie Concert en de Stichting Paco Plumtrek krijgt 1.150 euro voor het organiseren van het Liedjesmakers Festival.
Organisaties uit Deventer (36.050 euro) en Hof van Twente (30.950 euro) weten heel wat meer uit de ruif te halen.

 
03-07-2014  

Goud voor Ketelaar Accountancy Bornerbroek

  ALMELO - Ketelaar Accountancy & Belastingadviseurs uit Bornerbroek heeft vanmorgen in Capelle a/d IJssel een gouden predicaat ontvangen uit handen van het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC).
Het kantoor ontvangt dit predicaat omdat het de zogeheten integrale ketentest ‘SBR voor banken´ glansrijk heeft doorstaan. Een mooie waardering voor Ketelaar Accountancy, dat al jaren stevig aan de weg timmert op het gebied van SBR. Dit staat voor Standard Business Reporting. Kort gezegd: een universele, digitale uitwisselingstaal voor financiële informatie, die ook wordt ingezet richting Belastingdienst, Kamer van Koophandel en het CBS.
Lees verder...

 
05-07-2014  

Gewonde bij camperbrand na ontploffing gasfles

 

ALMELO – Een ontploffende gasfles was zaterdag aan het eind van de ochtend de aanleiding waarbij een camper in brand raakte op de Plesmanweg. De eigenaar van de camper liep daarbij brandwonden op en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
Door de brand ging de camper spontaan weer rijden, maar bleef uiteindelijk steken op een lantaarnpaal. De brandweer kreeg de brand snel onder controle, waarna bleek dat er nog meer gasflessen in de camper stonden, die niet tot ontploffing gekomen waren.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
05-07-2014  

Zwaar hoofdletsel na val met scooter

 

ALMELO – De Almeloër H.B. (48) is vrijdagnacht zwaargewond geraakt na een ongeval op de Wierdensestraat. De man werd door een voorbijganger zwaargewond in de berm gevonden. Vlakbij hem lag een scooter. De naar alcohol ruikende Almeloër is met ernstig hoofdletsel opgenomen in het Medisch Spectrum Twente te Enschede. De politie denkt aan een eenzijdig ongeval, maar verzoekt eventuele getuigen zich te melden.

 
06-07-2014  

Minder toeschouwers HobNob Festival 2014

 

ALMELO – Het tiende HobNob Festival had duidelijk last van mindere weersomstandigheden en het WK-voetbal, ondanks dat de organisatoren wel een goot scherm hadden laten neerzetten. Enkele duizenden toeschouwers trok het gratis toegankelijke muziekfestival in het Schelfhorstpark, waardoor toch ook de omzet onder druk stond. De drankverkoop is een belangrijke financiële poot van het festival. Toch vermaakten zich de bezoekers wel met o.a. optredens van The Baggers Clan, Jan Akkerman, Douwe Bob, Bert Heerink en Taymir.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (74 foto's)...

 
09-07-2014  

Pius X reikt Pius-Awards 2014 uit

 

ALMELO - Het Pius X College heeft onlangs voor het tweede jaar achtereen de Pius X Awards uitgereikt aan leerlingen en personeel die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Zo kreeg Pius X-leerling Alexander Haas (locatie Aalderinkshoek) een award voor z’n uitzonderlijke goede examenresultaten - hij had met een 8,9 het hoogste gemiddelde van alle examenkandidaten - én voor zijn grote bijdrage aan de leerlingenraad en medezeggenschapsraad.
Op de locatie Van Renneslaan ontvingen docenten Harry Nijkamp en Veronique Kleinjan een award, omdat zij volgens locatiedirecteur Pieter van Schilt ‘het beste uit leerlingen weten te halen, door een niet kletsen maar poetsen mentaliteit’. De awards worden jaarlijks uitgereikt om talentonwikkeling binnen het Pius X College te stimuleren.

<< Alexander Haas ontvangt de award uit handen van Frans Schoondermark, locatiedirecteur Pius X Aalderinkshoek.
Foto: Tom Mistrate Haarhuis

 
09-07-2014  

Kinderdagverblijf De Blokkendoos failliet

 

ALMELO – Kinderdagverblijf De Blokkendoos in Almelo is vandaag door de rechtbank failliet verklaard. De kinderopvang verkeert al langer in zwaar weer door Rijksbezuiniging en het vaker in huis houden van kinderen. Ook voor De Blokkendoos viel het doek, nadat in mei al per direct werd gestopt met peutergym wegens te lage deelname.
De rechtbank sprak ook het faillissement uit over Roelofs winkel- en projectinrichting BV te Nijverdal, Mountie Holding BV in Heino met dochteronderneming De Ruiter Graphics BV en Nederveen Wapeningsstaal te Enschede.

Update: 11-07-2014

Doorstart De Blokkendoos Aadorp
ALMELO – De Aadorpse vestiging van het failliete Kinderdagverblijf De Blokkendoos is overgenomen door Kinderdagverblijvenorganisatie De Cirkel. Deze wil De Blokkendoos Aadorp op dezelfde wijze voortzetten.

 
10-07-2014  

Johan Boessenkool Prijs voor Tom Nijhof


Tom Nijhof wordt gefeliciteerd door directeur Eelco Osse met zijn Johan Boessenkool Prijs.
  ALMELO – Al 45 jaar reikt Machinefabriek Boessenkool in Almelo de Johan Boessenkool Prijs uit een de beste leerling van de opleiding metaaltechniek aan het Pius X College te Almelo. De uitdijende Almelose onderneming die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, kende deze keer de prijs toe aan Tom Nijhof (Zenderen), die bovenmatig scoorde als junior professional. Hij mocht de eer en de gevulde gereedschapkist die bij de prijs hoort, ontvangen van de heer Eelco Osse, algemeen directeur van Machinefabriek Boessenkool.
Lees verder...

 
14-07-2014  

Vegro schenkt rollators aan het goede doel

  ALMELO - De maand mei stond bij Vegro Thuiszorgwinkels in het teken van mobiliteit. Klanten konden gedurende deze maand onder andere meedoen aan de rollator inruilactie. In ruil voor hun oude rollator kregen zij maar liefst 25% korting op een nieuw model. Een groot aantal rollators werd ingeruild in ruim 90 thuiszorgwinkels van Vegro. In Almelo o.a. aan de Ootmarsumsestraat. Uiteindelijk werden alle inruilrollators verzameld op het hoofdkantoor te Lisse. Na een controle hebben deze rollators een nieuwe bestemming gekregen. Ze gaan via Stichting Werkgroep de Ruyter naar hulpbehoevende mensen in Oost-Europa.
Lees verder...

 
14-07-2014  

Staverse Jol op Almelose Havendagen

 

ALMELO – De Almelose Havendagen van 16 t/m 20 juli beloven een schouwspel met een grote diversiteit aan boten te worden. De organisatoren hebben de deelname dit jaar vrij gegeven voor alle typen recreatievaartuigen. Gedurende het vijfdaagse evenement willen de organisatoren de bezoekers aan de haven in de binnenstad kennis laten maken met dat wat op het water zich recreëert. Dat neemt niet weg, dat ook het varend erfgoed weer een prominente plek heeft naast de modernere vaartuigen. De Staverse Jol uit 1900 van de Almelose familie Hondebrink is een van de pronkstukken tijdens de Almelose Havendagen.
Lees verder in AW

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-07-2014  

Carbage Run voor Preston Palace begonnen

 

ALMELO – Voor de drie deelnemende teams van het Almelose hotel en uitgaanscentrum Preston Palace is vanmorgen de Carbage Run over 3.000 km naar de Oekraïne begonnen vanuit het drentse Erm. Het uit zes personen bestaande team rijdt onder de bezielende leiding van directeur Carlo Slag met 3 oude Volvo’s 850 naar de finish waar de oude ‘barrels’, die niet meer dan 500 euro mogen kosten, zullen worden verkocht voor een goed doel. Om toch enigszins voorbereid aan de lange rit te beginnen, heeft de onderhoudsploeg van Preston Palace de wagens geprepareerd, zodat de kans op technische ‘panne’ zoveel mogelijk wordt voorkomen. Autoliefhebber en crossfanaat Carlo Slag heeft er dus alle vertrouwen in dat de opvallende wagens van Preston Palace de eindstreep zullen halen. Uiteraard zijn de voertuigen ook voorzien van allerlei ‘gags’ die bij een uitgaanscentrum passen, zoals de van kleur wisselende plintverlichting. Hey kan echter gekker. Zo rijdt er een tot Piratenschip omgebouwde 'Benz' mee, waarvan de snelheid niet hoger kan dan 75 km per uur.

Volgen
Op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws? Like Preston Palace op Facebook: www.facebook.com/prestonpalace

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-07-2014  

Opening Almelose Havendagen.

Fotoreportage Jan Bril.
 

Fotoreportage (56 foto's)...

 
18-07-2014  

Twee Almelose slachtoffers bij rampvlucht MH17

 

ALMELO – In het boven Oost Oekraïne uit de lucht geschoten vliegtuig van Malaysia Airlines zijn twee Almelose slachtoffers te betreuren. Het betreft de van Bali afkomstige jonge vrouw Pris Rangin (33) die eerder op de dag van de ramp nog haar vliegticket op facebook zette met de vakantiegroet ‘Bye bye’ en de oud- Almelose Karlijn Keijzer (25) die na haar studie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, anorganische chemie studeert aan de Indiana University Bloomington in de Verenigde Staten en daar ook als een groot roeitalent wordt beschouwd. Zij zat met haar vriend Laurens van der Graaff uit Noord Holland in het vliegtuig.
Bij de ramp die wereldwijd tot grote verontwaardiging en woede leidt, kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen 192 Nederlanders. In het vliegtuig zaten in totaal ook 80 kinderen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-07-2014  

Ambachtelijke roggeoogst bij Stadsboerderij

 

ALMELO – Het veldje met rogge bij Stadsboerderij Beeklust werd vorig jaar speciaal ingezaaid en zaterdag was het zover dat kon worden geoogst. De leden van de Oogstgroep Almelo togen daarom naar de hoek van de Berlagelaan en de Willem de Clercqstraat om de rogge met behulp van de korte zeis en de pik te maaien en af te leggen, waarna bindsters de gemaaide rogge in garven samenbonden om te kunnen laten drogen door de zon. Na de droging volgt dan later het ‘binnenhalen’ van de garven en het dorsen.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (9 foto's)...

 
20-07-2014  

Almelose doden bij rampvlucht MH17 stijgt naar 4

 

ALMELO – Het aantal Almeloërs dat is omgekomen bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines die boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten, is opgelopen naar vier. Het nieuws werd bekend gemaakt door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld die vandaag daarover werd geïnformeerd. Het betreft het jonge Surinaamse/Hindoestaans echtpaar Rishi Jhinkoe (Den Haag) en Nisha Binda (Leeuwarden) dat een dag voor het vertrek van de rampvlucht in het huwelijk was getreden en zich nog maar kort geleden in Almelo hebben ingeschreven als inwoner.
Burgemeester Hermans liet verder weten dat zij de familie van de slachtoffers bijstaat, daar waar mogelijk.
De gemeente Almelo opent maandagmorgen vanaf 09.00 uur in de publiekshal van het Stadhuis een condoleanceregister voor hen die uiting geven aan hun verdriet en betrokkenheid bij dit tragische ongeluk. Het condoleanceregister in de stadhuishal kan op werkdagen getekend worden van 9 tot 17 uur.

 
22-07-2014  

Gemeente koopt Huize Alexandra voor sloop

 

ALMELO – De leegstaande gebouwen van de justitiële inrichting voor meisjes Huize Alexandra is door de gemeente Almelo gekocht van eigenaar stichting Horizon voor één symbolische euro. Daarbij gaat het college van B&W er vanuit dat de gebouwen gesloopt gaan worden en dat kost 225.000 euro. De vrijkomende grond wordt dan toegevoegd als strategische voorraad voor stadsuitbreiding.
Eerder al poogde Marquette Detachering de opstallen te kopen voor het huisvesten van Poolse gastarbeiders. Nu worden deze nog gehuisvest in recreatiepark ‘t Lageveld in Wierden. De gemeente Almelo werkte echter niet mee voor deze ‘overstap’ zodat Marquette Detachering achter het nest vist.

Lees ook: Kapitaalvernietiging ‘rond’ Huize Alexandra

 

 
25-07-2014  

Vierde muurgedicht siert gevel in Kerkengang

 

ALMELO – Decoratieschilder Freddy Hoevers heeft aan de Kerkengang een vierde muurgedicht aangebracht op de zijgevel van de voormalige pastorie van de Grote Kerk.
Eerder al werden gedichten aangebracht op de gevel van appartementengebouw Manchester (Willem Wilmink), aan de Holtjesstraat, de zijgevel van apotheek Van Goinga (Cornelius Onno Jellema)aan de Oude Veemarkt en op een gevel op Het Schokland (Tellegen) bij het braakliggende grondstuk.

Het vierde muurgedicht van Almelo met als titel 'Klein museum' van Hendrikje Koersen (pseudoniem voor Henny Smit) siert een karakteristieke plek van het oude deel in de binnenstad waar zich het Wevershuisje bevind en veel wandelaars voorbij komen.

De Almelose woningstichting Beter Wonen is een van de ‘aanjagers’ van het project om in totaal in de komende jaren circa 10 tot 15 gedichten te realiseren met behulp van verschillende partijen die op hun eigen plek in de stad dit concept oppakken. Het vijfde gedicht moet verschijnen op de hoek Hofkampstraat/Grotestraat Zuid.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
25-07-2014  

Urenco investeert in extra veiligheid


In juni 2012 opende toen nog Prins Willem-Alexander hal 7 van Urenco in Almelo. De vestiging in Almelo is de grootste van alle productievestigingen van Urenco.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Producent van stabiele isotopen voor medische en industriële toepassingen en brandstofstaven voor kerncentrales Urenco in Almelo investeert zo’n half miljoen euro in het aanpassen van het leidingnetwerk in de productie van verrijkt uranium.
Urenco komt tot het plan door een zogenaamde stresstest waarin werd gesimuleerd dat de productiefabriek werd getroffen door extreme klimatologische omstandigheden, als aardbevingen, overstromingen en tornado's. In de test bleek dat bij dergelijke omstandigheden het mogelijk is dat er breuken optreden in het leidingnetwerk en er mogelijk verarmd uranium kan ontsnappen voordat dit is verrijkt. Een dergelijke breuk levert daarom geen gevaar op voor de volksgezondheid. Toch gaat Urenco het leidingnetwerk verbeteren omdat het de hoogste veiligheidsstandaard wil hanteren en ondanks dat dergelijke klimatologische omstandigheden in Oost Nederland nauwelijks tot niet denkbaar zijn.
De stresstest werd uitgevoerd naar aanleiding van de ramp bij de kerncentrale bij het Japanse Fukusyma, in 2011. Urenco is marktleider in de productie van verrijkt uranium en heeft o.a. ook vestigingen in Gronau (D) en Capenhurst (GB). In Almelo heeft Urenco 260 medewerkers met een omzet van ruim 1 miljard euro.

 
28-07-2014  

Opnieuw Green Flag voor Almelose parken

 

ALMELO - Het Schelfhorstpark, het Beeklustpark, het Dorpspark Bornerbroek en het Goossenmaatspark, zijn opnieuw onderscheiden met de van origine Britse Green Flag Award. In 2008 werd de onderscheiding voor het eerst toegekend aan het Goossenmaatspark - dat werd ‘opgeknapt’ volgens het ontwerp van Irene Fortuyn - en het Schelfhorstpark. De internationale jury, waarin ook de gemeentelijke medewerker Harry Schrotenboer, beoordeelt de parken elk jaar opnieuw.
Even was er vrees vanwege de bezuiniging op het onderhoud van de parken, maar dat pakte gelukkig voor Almelo niet verkeerd uit. Of dat ook zo blijft in het Beeklustpark? Het park werd door de politie als gedoogplek voor zwervers aangeduid en dat is niet naar de zin van de stichting Beeklustpark. De stichting is het aantal vernielingen al meer dan zat en heeft juist aangedrongen op scherper toezicht en handhaving.

< Goossenmaatspark
– foto: Wareco Ingenieurs

 
29-07-2014  

Ambassadeur Turkije heeft kritiek op provincie


Turken, gratis aangevoerd met bussen uit heel Nederland, demonstreren tegen het Armeens genocidemonument. Onder de Turkse demonstranten ook 'Grijze Wolven'.
 

ALMELO/ZWOLLE - De Turkse ambassadeur Sadik Arslan heeft in een brief aan Provinciale Staten van Overijssel forse kritiek geuit op het aannemen van een motie waarin de Armeense genocide wordt erkend. Volgens Arslan is met het aannemen van die motie, de positie van de Turkse gemeenschap in Overijssel in gevaar gebracht, meldt Tc Tubantia.
De motie werd door Provinciale Staten aangenomen na de demonstratie van Turken tegen het Armeense genocide-monument bij de Armeens Apostolische Kerk. Volgens Arslan zou dat monument haat aanwakkeren tegen Nederlandse burgers van Turkse komaf. Hij ‘staaft’ dat in zijn schrijven met de melding dat sinds de oprichting van het monument er meer aanvallen met een racistische achtergrond zijn.
De Turken demonstreerden in Almelo tegen het monument en voerden met gratis vervoer uit heel Nederland medestanders aan om dit duidelijk te maken. Onder hen ook aanhangers van de 'Grijze Wolven'.

Verschillende landen en internationale organisaties erkennen de genocide, onder meer zijn dit: Argentinië, Armenië, België, Canada, Cyprus, Europese Unie, Frankrijk, Griekenland, Italië, Libanon, Nederland, Polen, Raad van Europa, Rusland, Uruguay, Vaticaanstad, Zweden en Zwitserland.
De Tweede Kamer van Nederland nam op 21 december 2004 met algemene stemmen een motie van de ChristenUnie aan waarin het de genocide erkent en de regering verzoekt de kwestie "aan de orde te stellen" bij de Turkse regering. In België werd de Armeense genocide al in 1998 erkend door het Belgische parlement.

Lees ook:
Lage opkomst Turken tegen genocidemonument
Indrukwekkende onthulling Armenian Memorial
Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk

Archief
Terug naar vorige pagina