Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-07-2014  

Ontruiming Vivochem op XL Businesspark

 

ALMELO – Een geknapt vat met 1000 liter waterstofperoxide was vanavond de aanleiding om het chemiebedrijf Vivochem te ontruimen en de omgeving op het XL Businesspark af te zetten. Het vat dat in een afzonderlijke ruimte stond, knapte door een instabiele reactie van het waterstofperoxide. In combinatie met andere stoffen kan dat zelfs explosief worden.
Omdat het geknapte vat in een afzonderlijke ruimte stond, was dat niet aan de orde. Toch werd uit veiligheidsoverwegingen het gebouw ontruimd zodat zeven werknemers het gebouw moesten verlaten. Na overleg tussen brandweer en Vivochem konden verdere stappen worden genomen om de zaak te normaliseren. Rond 20.00 uur werd de afzetting op het XL Businesspark opgeheven.
Waterstofperoxide wordt gebruikt onder meer als ontsmettingsmiddel bij ontstekingen, voor het ontsmetten van drinkwater en als bleekmiddel bijvoorbeeld bij het bleken van stoffen, tanden, botten en haar.
Volgens directeur IJzer van Vivochem hebben de werknemers adequaat gehandeld en was er feitelijk geen gevaar doordat de BHV van Vivochem het vat met waterstofperoxide wist te isoleren. De oproep richting brandweer was daarom louter een formaliteit. Toch hoopt IJzer dat dit nooit weer gebeurd. Het was voor het eerst in 25 jaar sinds IJzer bij Vivochem zit, dat iets dergelijks is voorgevallen.

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (11 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina