Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-04-2008  

Feestelijke Culturele Dagen en Kermes met Turkse hapjes en drankjes


Ans Schorren - Jongsma heeft de moskee geschilderd.
 

Kermes is wel een Turks feest maar iedereen is van harte welkom Men kon informatie krijgen over de moskee en de islam. Tevens was er een braderie om een bijdrage te leveren voor het onderhoud van de moskee. Mensen die kennis willen maken met de Turkse cultuur kunnen hier terecht om  lekkernijen te proeve Henna tatoos.

Er was een stand voor:
-broodje Shoarma,
-Manti {Turkse Tortellini}
 -gebakken Gozleme en Baklava.

Eten speelt deze dagen een belangrijke rol.Er was een kleine rommelmarkt, fototentoonstelling, schilderijen tentoonstelling {leerlingen van dhr van der Noord} hand en borduurwerk, springkussen voor de kinderen en men kon zien hoe Turks ambachtelijk brood wordt gemaakt. Ook kon men deze dagen een kijkje nemen in de moskee.

Fotoreportage (21 foto's)...

 
19-04-2008  

Krikhaar en Pitz als tijdgenoten in kleur en zwart wit


Herman Krikhaar, voor eigen schilderij


foto's van wijlen Fritz Pitz
 
Ed Wingen, voormalig hoofdredacteur van Kunstbeeld

Onder de titel ‘Tijdgenoten in kleur en zwart wit’ exposeert INDIGO Almelo monumentaal werk van de Almeloër Herman Krikhaar en foto’s van wijlen Fritz Pitz. Veel van de kunstenaars die verschenen voor de lens van Pitz, inspireerden Krikhaar. Op zaterdag 19 april om 15.00 uur opent Ed Wingen, voormalig hoofdredacteur van Kunstbeeld, de 15de INDIGO-expositie, die tot en met zondag 25 mei te zien is in de Kunsthal van Hof88 in Almelo.De wereld van schilders en beeldhouwers kent nauwelijks geheimen voor de Duitser Fritz Pitz (Bocholt, 1923 – 2006) en Herman Krikhaar (Almelo, 1930). Een boeiend decor waar zij nooit van afstand naar keken. Pitz wilde eigenlijk schilder worden, maar volgde toch zijn vader op als fotograaf. Krikhaar had als jongen dezelfde aspiratie om kunstenaar te worden, maar werd kunsthandelaar.


Toespraak Ed Wingen, deel 1
Toespraak Ed Wingen, deel 2

 
20-04-2008  

Cecilia Bochard Miss Regio 2008


Ramirez Bochard uit Enschede, Miss Regio 2008
 

De 18-jarige Cecilia Ramirez Bochard uit Enschede is zaterdagavond in partycentrum Elkerbout Miss Regio geworden. Het is een modellenwedstrijd voor modellen kleiner dan 1 meter 74, opgezet door Suzanne Stundebeek. De finale werd na diverse voorrondes zaterdagavond gehouden in Almelo. Cecilia won naast de vele cadeaus een fotoshoot. De kersverse Miss Regio Cecilia Ramirez Bochard zal om te beginnen op de cover van het Arubaanse modeblad Focus verschijnen. Dewi Krans uit Hengelo eindigde op de tweede plaats. De zijn de vijfde Miss Regioverkiezingen die voor het eerst in 2003 werden georganiseerd.

 
20-04-2008  

Drukke voorjaarsmarkt bij Kasteel Hortus

 

De voorjaarsmarkt bij Kasteel Hortus is zoals altijd een traditionele sfeervolle tuin markt in de historische moestuin van Huize Almelo. Een keur van stands met de meest uiteenlopende Twentse artikelen. Kom de prachtige voorjaarsopruimingen bewonderen met duizenden tulpen, fruitbomen en magnolia. Doe inspiratie op voor Uw tuin door de gebruikte plant combinaties. De meer dan veertig soorten lavendel, de kruidentuin met eetbare kruiden en bloemen, een groente tuin aangelegd in met decoratieve patronen, borders die verschillende bloeiende plant combinaties tonen, een boomgaard en een piramide in een open ruimte.

 
21-04-2008  

Stopzetten plan Poppodium kost meerdere tonnen

Bron: Almeloos Weekblad
 

ALMELO - Al tijdens de behandeling van de begroting eind vorig jaar werd door wethouder Kuiper 'de stekker' uit het bouwplan voor een Poppodium getrokken, omdat de raad bleef vasthouden aan een maximum van 8,3 miljoen euro. Nu blijkt dat de gemeente Almelo daar 2,5 ton voor op tafel moet leggen om bouwbedrijf Hegeman en architect Ben van Berkel - UN studio's - schadeloos te stellen. De nog gereserveerd staande bedragen van 309.000 euro structureel en 330.000 euro incidenteel vloeien terug naar de Algemene Middelen. Het college van B&W wil die gelden overigens in de Voorjaarsnota weer bestemmen voor ontwikkeling van alternatieven voor jongerencultuur en het geven van subsidies bij activiteiten door derden zoals het HobNob-festival. Ook wordt verwacht, dat de provincie de verleende subsidie van 453.000 euro voor aankoop van de grond waarschijnlijk zal terug eisen. Al met al een flinke aderlating van de gemeentekas.

Lees verder

 
22-04-2008  

'Tijdgenoten in kleur en zwart wit'

 

Onder de titel ‘Tijdgenoten in kleur en zwart wit’ exposeert INDIGO Almelo monumentaal werk van de Almeloër Herman Krikhaar en foto’s van wijlen Fritz Pitz. Veel van de kunstenaars die verschenen voor de lens van Pitz, inspireerden Krikhaar.Galerie Krikhaar in Amsterdam verwierf nationaal faam. Zijn bijzondere aankopen maakten dat Krikhaar ruim 25 jaar lang de aandacht op zijn galerie gevestigd wist te houden. Maar het doek en de geur van verf bleven hem altijd intrigeren, zoals hij dat als kind al had. Na de verkoop van zijn galerie eind jaren ’80 trok hij zich in Frankrijk terug om zich helemaal op zijn kunstenaarsschap te richten. Niet onopgemerkt. De eigenzinnigheid die Krikhaar als mens typeert is terug te zien in zijn werk. Emotie, verhalen uit zijn leven, krachtig verbeeld, altijd verrassend.


Videoreportage van de expositie

Fotoreportage (17 foto's)...

 
23-04-2008  

Leerlingen De Kubus planten bomen

 

Vorig jaar werd aan de Deldensestraat een retentievijver aangelegd die het overtollige water van de Nijreessingel moet opvangen. Nu de aanleg voltooid is kan het gebiedje verder worden ingericht. Het idee is om er een soort wandelroute omheen te leggen, die kan worden gebruikt als een soort ‘natuurontdekpad’. Het Natuur & Milieucentrum organiseert regelmatig activiteiten voor kinderen en het gebied aan de overkant van de Deldensestraat is daar een mooie aanvulling op. Jan Noteboom van de Gemeente Almelo zorgde voor de struiken die moesten worden geplant. Het Natuur & Milieucentrum nodigde leerlingen van groep 8 uit om de struiken te komen planten. De kinderen vonden het planten van de struiken erg leuk. Leuker dan een gewone les in de klas. Het ‘plant record’ kwam in handen van Youri te liggen. Hij plantte in totaal 30 struiken!

 
23-04-2008  

Export uranium-afval naar Rusland mag volgens RvS

 

DEN HAAG/ALMELO - De Raad van State heeft de verleende vergunning aan Urenco Almelo om verarmd uranium naar Rusland te exporteren terecht bevonden. Greenpeace is niet blij met de uitspraak, omdat het meent dat er sprake was van illegaal dumpen en Rusland zelf al een probleem heeft met de verwerking van nucleair afval. Het ministerie van Economische Zaken en Urenco stelden dat het slechts om restproducten gaat van de ultracentrifugefabriek in Almelo en dat dit restafval volgens de regels wordt verwerkt in en fabriek in Siberië. De RvS deelt die menig zo mag worden geconcludeerd volgens de uitspraak.

 
23-04-2008  

Almelo ontslaat ambtenaar voor diefstal van een ton

 

De ambtenaar van de sociale dienst te Almelo die al enige weken geschorst is, blijkt in ieder geval meer dan een ton achterover gedrukt te hebben. De ambtenaar maakte het geld over naar privérekeningen. B&W heeft dan ook ontslag op staande voet aangezegd en aangifte van diefstal gedaan. Ook heeft de gemeente een bureau ingeschakeld om de gehele omvang van de fraude te achterhalen.

Enige jaren geleden ontsloeg de gemeente twee ambtenaren en zette twee ambtenaren terug in functie wegens vermeend gebruik van gemeentegelden. Uit justitiële onderzoeken en volgens de diverse door de gemeente verloren rechtszaken, bleek het bedrag van minder dan 1000 euro niet verduisterd te zijn, maar gebruikt te zijn voor onderzoek naar o.a. internetgokken in cafetaria's en niet goed volgens de regels geadministreerd te zijn. Al deze zaken verloor de gemeente op één na, omdat de als langst in dienst zijnde ambtenaar, volgens het laatste hoger beroep dat de gemeente had aangetekend bij het ambtenarengerecht in Utrecht, had kunnen weten dat het geld volgens ambtelijke voorschriften gebudgetteerd en geadministreerd diende te worden. Deze zaak krijgt waarschijnlijk nog een vervolg bij het Europese Hof.

 
24-04-2008  

Optreden Di-rect, Jeroen van den Boom, meidengroep Girls Wanna, Have Fun 30 mei, in de nacht van Almelo

 

Meer artiesten, meer geld voor goede doelen en meer publiek. De organisatie van de nacht van Almelo heeft dinsdagmiddag bekend gemaakt dat de Haagse rockband Di-rect, zanger Jeroen van den Boom en de meidengroep Girls Wanna Have Fun het Almelose podium zullen bestijgen op 30 mei.

De drie formaties zullen die avond vanaf 20.00 uur op het hoofdpodium staan op de Markt. De opbrengst van De Nacht van Almelo komt geheel ten goede aan het Almelo’s Kinderfonds. Dit fonds steunt lokale initiatieven die bedoeld zijn voor minderbedeelde kinderen uit Almelo. De Nacht van Almelo wordt gesteund door het Almelose bedrijfsleven en door de bezoekers. Met jouw kaartje steun je dus het goede doel.

Kinderzomerkamp Huttenland
Dit jaar gaat de opbrengst naar Kinderzomerkamp Huttenland. Huttenland is een onderdeel van de Zomerwijkweken die starten op 7 juli 2008. Kijk voor meer informatie op www.zomerwijkweken.nl.

 
25-04-2008  

Afbraak Grotestraat Zuid vordert gestaag


 

De vernieuwing van de binnenstad kan pas als de oude panden zij verdwenen. In de Grotestraat zuid waar al vele panden zijn verdwenen zijn nu weer een rij panden aan de beurt om onder de slopershamer te verdwijnen. Zoals bekend komen er appartementen voor in de plaats. Deze zullen in de van Oxford en Manchester stijl.

 
25-04-2008  

Lintjesregen 2008: veertien Almeloërs onderscheiden door de Koningin


De Almelose gedecoreerden tijdens de lintjesregen 2008
 

De heer P.J Nijhuis en de heer F.T Timmerhuis werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd: de heer J. Aaldenberg, mevrouw C.G Bolk-ten Cate, de heer L.G.H. Bosch, de heer J.H. ter Keurs, mevrouw W. Knol, mevrouw D. van Loo-Teule, de heer W.E. Otten, de heer J. Procee en de heer G.J. Stieber.

Mevrouw L.M.G. Legebeke-Breijder, de heer J.S. Lefeu en mevrouw J.C. Lefeu- Koter krijgen de onderscheiding nog uitgereikt.

Fotoreportage (16 foto's)...

 
26-04-2008  

Partnerproject Denizli - Almelo ontwikkelt arbeid voor gehandicapten


(Foto: Almelo's Weekblad)
v.l.n.r.: Projectcoördinator Ivo van Dongen, Ibrahim Ertan Aktas van het Turkse directoraat nationale educatie, Erhan Caliskan leider van het managementteam in Denizli en Pinar Gûlmez Agirbas projectleidster in Denizli
 

Vorige Week was in Almelo een grote delegatie te gast uit de Turkse partnerstad Denizli. Doel was een betere reïntegratie voor gehandicapten als werknemer bij overheid en bedrijfsleven in Turkije. Het Pilot-project wordt gefinancierd uit het MATRA-programma van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, als onderdeel van het Workability programma van de Europese Unie en van Nederlandse zijde is verder het Enschedese Reïntegratiebureau Activa betrokken als projectleider en internationaal coördinator. Het programma gedurende de week bestond uit trainingen, cursussen en werkbezoeken aan onder meer de sociale werkvoorziening Soweco, het reïntegratiebedrijf Fusion van de Gemeente Almelo, het WMO-loket, het ROC van Twente, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees verder

 
26-04-2008  

Minister Vogelaar bekijkt Almelose wijkaanpak


Minister Vogelaar op bezoek in De Riet, fotomontage


De minister luistert aandachtig naar de uitleg van het 'prikplan' door wethouder Kuik-Verweg
 
Het gezelschap tijdens de lunch

Het was een druk dagje Almelo voor minister Vogelaar (VROM). Ze kwam eigenlijk naar Almelo om de tentoonstelling van het Almelose PvdA-raadslid Aysen Alcicek in de bibliotheek te openen, maar ze koppelde er tevens een 'stadsschouw' over de Almelose wijkenvernieuwing aan vast. Na een ontvangst en presentatie in het Masterplan Infocentrum aan het Kolkje, toerde het gezelschap per bus door de Almelose wijken, waar de corporaties St. Joseph en Beter Wonen volop in de weer zijn de oudere woningen te renoveren en te verfraaien of te slopen en nieuwbouw te plegen. Vooral in de renovatiebuurten gaat dat ook gepaard met een nieuwe sociale aanpak wat betreft de omgeving maar ook door het invoeren van het "geluksbudget" waarbij sociaal klem zittende burgers éénmalig een extra steun kunnen krijgen ter waarde van 750 euro.

Minister Vogelaar was onder de indruk van wat reeds gepresteerd was en noemde ook de vernieuwde sociale aanpak via het 'prikplan' de moeite waard om in den lande uit te dragen. Tijdens de diverse stops sprak de minister met wijkvertegenwoordigers over hun wensen en over de gevoerde aanpak door de partners, gemeente en woningbouwcorporaties. Ze wandelde door het Hedemangebied, toerde door de Aalderinkshoek en Kerkelanden. Bekeek de Goossenmaat, de Beeklust en Het Nieuwland voordat ze naar de bibliotheek toog om de opening te verrichten van de expositie.

Directeur Krol begon zijn welkomstspeech overigens met; "Vanaf nu mag niet meer gefotografeerd worden, want ik ga mijn bril opzetten." Daarmee doelende over de ophef over de foto van prinses Maxima met bril in diverse dagbladen.

 
26-04-2008  

Expositie Almelose schilderes Aysen Alcicek


Minister Vogelaar en Aysen Alcicek bekijken de expositie
 

Bieb directeur Jan Krol verwelkomde zijn gasten op zijn eigen onnavolgbare wijze. De bril van Prinses Maxima heeft diepe sporen bij Jan achtergelaten. Musea en galerieën klagen vaak over de geringe belangstelling van allochtonen voor kunst. Deze tentoonstelling wil enerzijds hen in ieder geval naar een (in omvang bescheiden) schilderijententoonstelling lokken in een laagdrempelige instelling die de bibliotheek is. Daarom kan de schilderes Aysen Alcicek volgens minister Vogelaar een groot publiek bereiken. De minister benadrukte nog eens hoe belangrijk het is dat de Nederlandse allochtoon goed Nederlands spreekt. De minister was bijzonder onder de indruk van de mooie Almelose bibliotheek. De minister vind Aysen Alcicek een voorbeeld van emancipatie en integratie. Aysen Alcicek is moeder van twee jongens die dit jaar 12 en 18 jaar oud worden. Aysen Alcicek heeft van jongs af aan veel getekend. Vooral de manier waarop ze zich inzet voor de gemeenschap. Raadslid,schilderes en en vrijwilligster alles oppakken voor een leefbare gemeenschap. Recentelijk is Aysen Alcicek zich ook gaan bekwamen in de ebru-kunst. Ebru is het Perzische woord voor wenkbrauw. Met behulp van natuurlijke verf, kwastjes van paardenhaar, rozentakjes en speciaal papier worden unieke kunstwerken gemaakt. Luister naar de geluidsfragmenten op de fotopagina met de prachtige schilderijen op foto te bewonderen van Aysen Alcicek.


Tlahiler Kasideler speelt traditionele Turkse muziek
Welkomstwoord Aysen Alcicek
Toespraak Minister Ella Vogelaar

Fotoreportage (24 foto's)...

 
28-04-2008  

Geen 'spitsbus' meer naar ROC locatie De Sumpel

 

Vervoersbedrijf Connexxion stopt vanaf dinsdag 13 mei met de extra busritten in de ochtend- en avondspits tussen station Almelo en ROC locatie De Sumpel (lijn 29). Van deze extra ritten werd amper gebruikt gemaakt. Lijn 26 blijft wel elke 30 minuten rijden tussen station Almelo en de ROC locatie De Sumpel.

 
29-04-2008  

Muziek spektakel “Tegen Zinloos Geweld” bij McDonalds


De tegel,aangereikt door Petro, die de burgemeester moet plaatsen
 

Na 4 weken lang bij alle 3 de McDonalds restaurants in Almelo alle Happymeals te hebben verkocht als een "KidsTegenGeweld" Happy Meal, werd deze actie dinsdag feestelijk met muziek afgesloten McDonalds Oost. Diverse lokale artiesten traden op. Er waren ook vele kinderattracties aanwezig zijn en een echte discobus. Burgemeester Knip kwam speciaal lang om een stoeptegel te leggen met het bekende Zinloos Geweld symbool, een liefheer beestje.
Bij iedere Happy Meal kregen de kinderen een kleurplaat, die zij ingekleurd en wel weer bij alle drie de McDonalds vestigingen hebben ingeleverd. Hiermee maakten zij kans op leuke Lieveheersbeestjes artikelen van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG). Prijswinnaars werden tijdens deze muziekspektakel bekend gemaakt. Almelo Nieuws vind het een goede zaak dat de stichting Zinloos Geweld steeds meer landelijke bekendheid geniet.

 
29-04-2008  

Publieksprijs voor Twentse ziekenhuizen

 

Het Klinisch Chemisch Laboratorium - van de Twentse ziekenhuizen in Almelo, Hengelo en Enschede - heeft de landelijke publieksprijs Klinische Chemie 2008 gewonnen voor het project 'glucosemeter-controledagen'. Met het project beoogt het Klinisch Chemisch Laboratorium de bloedsuikermeting thuis te verbeteren. Op de drie controledagen namen in totaal 1000 patiënten deel aan de controletest. In Nederland werken tal van ziekenhuizen, apotheken, de industrie en de Diabetesvereniging Nederland samen om diabetes eerder op te sporen.

 
30-04-2008  

Koninginnedag kleurt Almelo oranje


 
De Almelo Nieuwscolumnist Chris de Vries, nog geen € 74, per uur NETTO!!!!

Het toch wel redelijke weer droeg er toe bij dat Koninginnedag 2008 de boeken ingaat als zeer geslaagd. Het was gewoon terrasweer en dat zorgde voor overvolle terrassen. De binnenstad waar de traditionele rommelmarkt werd gehouden werd overspoeld met koopjesjagers. Van een kopje tot een computer, je kon het allemaal voor een prikkie op de kop tikken. De bezoekersaantallen kunnen wel in de buurt van een kleine 25000 worden geschat. Koninginnedag is ook in Almelo een gebeurtenis geworden. Ongeregeld heden deden zich tot nu toe niet voor. De amateurverkopers waren meer dan tevreden over deze oranje dag.

Archief
Terug naar vorige pagina