Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-02-2019  

Almeloër dood door trein bij station De Riet

 

ALMELO – Een 25-jarige Almeloër is zondagmiddag verongelukt bij het oversteken van de extra beveiligde spoorovergang Almelo De Riet. De man zou volgens ooggetuigen achter een passerende trein zijn overgestoken en vervolgens aangereden zijn door een trein die uit de richting Hengelo passeerde met bestemming Almelo CS.
Politie en Prorail waren nog geruime tijd aanwezig voor sporenonderzoek. De treinmachinist werd vervangen door een collega van NS waarna rond 20.30 uur het treinverkeer op het baanvak Almelo-Hengelo weer opgang kwam.
 
Mishandeling
ALMELO – Later op de zondagavond was de politie opnieuw druk. Nu met een geval van mishandeling. Na melding werd in een woning aan de Jan Steenstraat een 36-jarige man aangetroffen die gewond was aan hoofd, rug en benen. Naar verluidt werd de man naar eigen zeggen bij het Vincent van Goghplein in elkaar geslagen. De politie is nu op zoek naar mogelijke getuigen die op de route Vincent van Goghplein – Rembrandtlaan – Jan Steenstraat mogelijk iets hebben gezien. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
Bel voor tips de politie op telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

 
04-02-2019  

Innovatief zonnedak van Emergo Almelo en Velux

 

ALMELO – De Almelose fabrikant van prefabdaken Emergo heeft in samenwerking met dakraamspecialist Velux vandaag op de Bouwbeurs een geïntegreerd prefab-zonnepanelendak geïntroduceerd onder de naam Navitect II.
Het energiedak Navitect II heeft alle voordelen van zonnepanelen, biedt door de integrale aanpak en fabricage gegarandeerde kwaliteit en is snel en op maat leverbaar. Bovendien zorgt het ervoor dat de ruimte onder het dak leefbaar is dankzij daglicht en frisse lucht. Doordat het hele dak als één harmonisch geheel en in dezelfde kleurstelling wordt geleverd, zorgt het ook nog voor een mooi esthetisch aanzicht.
Doordat Emergo met verschillende leveranciers van photo voltaic (pv) panelen werkt, kan het voor elke vraag een passende oplossing leveren. Kiest een aannemer of architect bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval, zodat er voor vrijwel elke prijscategorie een mogelijkheid is en de daken bereikbaar zijn voor een grote groep bewoners. Het samen met Velux ontworpen prefab-product voldoet aan de in de bouw geldende BENG-voorschriften. Emergo maakt de daken in haar fabriek in Almelo en Stadskanaal.
Velux testte de prefab-dakpanelen uitvoerig in haar windturbine-installatie in Denemarken. De prefab-zonnepamelendaken Navitect II worden door Emergo en Velux een stuwende betaalbare impuls genoemd voor het isoleren van bestaande woningen en nieuwbouw.

Het energiedak Navitect II wordt tijdens de BouwBeurs in de Jaarbeurshallen te Utrecht gepresenteerd op de stand van Emergo: hal 11 D066. Voor de ontwikkeling van Navitect II ontvangt Emergo subsidie van het SNN onder de regeling “Versneller Innovatieve Ambities”. De Bouwbeurs duurt nog tot en met 8 februari. Meer info: klik hier voor Veluxen hier voor Emergo.

Emergo is in Almelo gevestigd aan de Slachthuiskade en realiseert binnenkort een nieuwe productiehal van 13.000 m2 op het XL Businesspark Twente in Almelo.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
04-02-2019  

Damocles-convenant bindend bij huisuitzetting?

 

ALMELO – De ‘wet Damocles’ is een bestuursrechtelijke wetgeving dat burgemeesters een middel geeft om panden en woningen voor een wettelijke periode te sluiten in de strijd tegen vermeende ondermijning van de rechtsstaat. Bijvoorbeeld bij drugshandel en overlast. In het verlengde daarvan hebben de Twentse burgemeesters een convenant afgesloten met de woningbouwcorporaties in het Tukkerse landsdeel. Met dit convenant willen de woningbouwcorporaties voorkomen dat het voor de huurdervingskosten opdraait indien burgemeesters een woning of ander pand voor een half jaar laat verzegelen. Rechtsgeleerden hebben tegenovergestelde meningen over de ‘wet Damocles’. Door strafrechtgeleerden verguist maar omarmt door bestuursrechtgeleerden.

Voor de rechtbank in Almelo was een door Aws Beter Wonen aangespannen zaak voor huurontbinding aangespannen. Het gevolg van een grootscheepse politieactie vorig jaar september in het Nieuwstraatkwartier en invallen in enkele woningen elders in de stad.
In het huis van een der aangehouden verdachten werd 95 gram ‘wiet’ aangetroffen. Ingevolge het convenant vroeg Aws Beter Wonen bij de rechter om huurontbinding. Dit met ‘een stok achter de deur’ dat mogelijk anders de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen de woning alsnog laat verzegelen en betreding dan extra strafbaar is.

Getroffen dreigt te worden ook het gezin van de verdachte, zijnde echtgenote, twee kinderen en twee pleegkinderen. Huisarts Groenewold zocht in deze de landelijke publiciteit omdat zij de gevolgen voor het gezin met kinderen buiten proportie dramatisch vindt met zeer negatieve gevolgen voor de pleegkinderen waar het juist een stuk beter mee ging. Praktijkbegeleider Joop Groenewold noemde de dreigende huisuitzetting in deze dramatisch en de gevolgen desastreus terwijl Jeugdzorg juist voornemens was nog een derde pleegkind onder te brengen vanwege het juist geconstateerde herstel van de pleegkinderen in het gezin. De echtgenote van verdachte zei dat zij niets wist van de 95 gram ‘wiet’ die haar echtgenote in het huis verborgen hield en dat er ook nooit aan huis is verkocht.

De raadslieden  mr. Roy van der Wal en mr. Klaas ter Mors hadden ook zo hun bedenkingen tegen de gevraagde huurontbinding. "Beter Wonen laat zich voor het karretje van de burgemeester spannen", reageerde raadsman Roy van der Wal. Hij vindt dat de burgemeester zijn boekje te buiten gaat: "Er is geen sprake van een hennepkwekerij en de hennep was puur voor persoonlijk gebruik."
Mr. Ter Mors: "Er hebben heel veel mensen slecht geslapen om deze zaak. De rechtsorde is geschokt."

Dat vond raadsvrouwe mr. Marieke Douwenga van Aws Beter Wonen niet. "We hebben hierin ons eigen beleid. En hier zijn geen bijzondere omstandigheden in het spel." Zij refereerde aan eerdere huurontbindingen.

Burgemeester Gerritsen bleef bij dit alles op de achtergrond en kan alsnog tot uitzetting overgaan. Ook indien de man des huizes nog verdachte is en nog niet is veroordeeld. Het is het dubbele gevoel dat rechtsgeleerden hebben bij toepassing of dreigende toepassing van het bestuursrecht boven het strafrecht waar kinderen vaak de dupe worden en lokale overheden op kosten worden gejaagd vanwege de opvang die dan geregeld moet worden.
Al met al een zaak die brede belangstelling trok van de vaderlandse pers.

De rechtbank in Almelo doet over 14 dagen uitspraak over het huurontbindingsverzoek van Aws Beter Wonen.


Wat weegt zwaarder: 95 gram wiet in bezit of belang van de kinderen?

 
08-02-2019  

Monument Koetshuis Beeklustpark in de verkoop

 

ALMELO – De gemeente Almelo zet het oude Koetshuis aan de Jan Wiegerslaan 23 in het Beeklustpark in de verkoop. Het is nog een van de resterende gebouwen die hoorden bij de vroegere buitenplaats van textielfabrikant Coster die de lap grond tegenover de Hongerigen Wolf (nu theehuis Beeklust) in 1777 kocht voor 620 gulden van gravin Sophia van Rechteren onder de voorwaarden dat de beplanting de waterlopen en scheepvaart ter plekke niet mochten hinderen.
Coster bouwde er een eenvoudig driebeukig landhuis dat waarschijnlijk voornamelijk dienst zal hebben gedaan als verblijfplaats bij jachtpartijen of voor kortstondige verblijven.  Na Coster woonden er nog diverse Almelose notabelen en als laatste de familie Ezendam (oud- oberkelner van Hotel De Gouden Leeuw) als ‘bewaarders’ van het landhuis tot het in juli 1975 onder de slopershamer viel, drie maanden voordat geld vrij kwam uit de D.A.C.W. pot voor het herstel van landhuizen.
Het later gebouwde koetshuis uit de 19 eeuw bleef wel staan en werd in 2016 op aandringen van Het Oversticht een gemeentelijk monument. Nu heeft het Almelose college van B&W besloten het leegstaande Koetshuis te willen verkopen via de site www.almeloverkoopt.nl

Lees de historie


Opvallender wijze staat ook de aanpalende woonboerderij aan de Jan Wiegerslaan 21 te koop. Wie dus ‘buiten’ wil wonen en wat te besteden heeft, kan beide delen weer samenvoegen, op het park (met muziekkoepel) na uiteraard, dat voor enkele jaren geleden in oude luister werd herstelt.

 
08-02-2019  

Almeloër verdacht van plofkraken Deventer

 

ALMELO/DEVENTER – Een 21-jarige Almeloër zit al een maand in hechtenis als medeverdachte van twee plofkraken op geldautomaten in Deventer en Schalkhaar in oktober vorig jaar. RTV Oost kwam de arrestatie te weten en kreeg alsnog bevestiging van de nooit bekend gemaakte arrestatie.
De plofkraken gaven veel tumult onder de bevolking en de politie had beide verdachten bijna op heterdaad in de kuif gepikt na een botsing met de scooter waarop beiden vluchten. Daarbij kwamen zij te val en werd van een der verdachten de muts van het hoofd getrokken. Het bleek iemand van Molukse afkomt te zijn die wel wist te ontkomen evenals zijn maat.
Volgens RTV Oost heeft mogelijk het verzekeringsplaatje van de scooter een rol gespeeld bij de aanhouding van de Almeloër die nog steeds in hechtenis zit, hangende het onderzoek naar de tweede dader.

 
08-02-2019  

Pas op bij nesten eikenprocessierups


Ook oude nesten kunnen nog voor veel overlast zorgen
 

ALMELO – Vorig jaar rukte de eikenprocessierups flink op in Oost Nederland. Deskundigen denken dat de overlast in de komende jaren alleen maar zal stijgen vanwege de veranderende klimatologische omstandigheden. Gemeenten deden wel veel aan bestrijding maar er is eenvoudigweg niet voldoende materieel, mankracht en geld beschikbaar om de harige rupsjes uit te roeien.
In Almelo drong Lokaal Almelo Samen (LAS) een jaar geleden aan om structureel geld ter bestrijding in de begroting op te nemen en dat kwam er. Maar ook dat geeft geen zekerheid zeggen deskundigen. De haartjes van de eikenprocessierups geven jeuk, uitslag, pijnlijke ogen en last van de luchtwegen en zelfs honden kunnen er zoveel last van krijgen dat zij overlijden.

In Almelo gaat men nu de eikenprecessierups op natuurlijke wijze bestrijden naast de verwijdering van nesten. Binnenkort worden in Almelo 500 mezennestkastjes geplaatst die zijn gemaakt door natuurvrienden IVN. LAS heeft het college van B&W verzocht of nog meer kastjes gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld vakscholen e.d. en of het onderwijs (bijvoorbeeld AOC) ook hulp kan bieden bij het ophangen en schoonhouden van mezenkastjes. 
Dat kan allemaal niet lukraak, want mezenpaartjes hebben ook een eigen territorium liet wethouder Van Rees daarop weten. Maar ook hij gaf aan dat volledige bestrijding een illusie is. Daarom worden de plekken met de meeste overlast als eerste bediend voordat in april/mei de eerste eikenprocessierupsen weer uit hun ondergrondse overwintering komen.

Wel wordt gewaarschuwd dat ook de oude nesten nog voor de nodige overlast kunnen zorgen omdat deze vol huidverschilvering en haartjes van de rupsen zitten. Raak dus ook oude nesten nooit aan. Dat de gemeente ook niet elke eik van een mezenkastje kan voorzien moge ook duidelijk zijn. Maar daar kan u als burger ook aan bijdragen door samen in de buurt ook kastjes op te hangen in eiken die minstens 15 meter uit ekaar staan.
 

 
10-02-2019  

Amnesty Almelo zoekt collectanten

 

ALMELO - Wordt u dit jaar óók een van de 15 duizend collectanten die de straat opgaan om geld in te zamelen voor Amnesty International? De jaarlijkse collecteweek van Amnesty vindt plaats van 11 tot en met 16 maart 2019.

Collectanten gaan met veel plezier langs de deur, én met succes. Vorig jaar werd er ruim € 1,25 miljoen euro opgehaald. Amnesty zoekt in Almelo nog vrijwilligers die een paar uur willen collecteren. Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden als collectant?
U kunt zich opgeven bij Suzan Crooijmans. Zij is een van de coordinatoren in Almelo, 06 13787868. Of mail naar collecteservice@amnesty.nl.

Waarom collecteren?
Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een politieke overtuiging of godsdienst. Daarom neemt Amnesty voor haar onderzoeken en acties geen geld van overheden of politieke groeperingen aan.

Met het geld dat tijdens de collecte bijvoorbeeld wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen voor mensen als Teodora del Carmen uit El Salvador.

Teodora werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd. Ze is ervan overtuigd dat onze acties zin hadden gehad. ‘Absolutamente!’ zei ze. ‘Ik ben er 100 procent van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid.’

Missie Amnesty
Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) en andere internationale mensenrechtendocumenten.

 
10-02-2019  

Almelo Speld voor Stichting Kamermuziek


(screenshot)
 

ALMELO - Concertnummer 250 in 30 jaar Stichting Kamermuziek Almelo (SKA) en een bestuurswisseling na al die jaren van inzet. Zie daar de reden dat wethouder van cultuur Jan Martin van Rees zondagmiddag naar de Kapelzaal van Hof88 trok om de scheidende stichtingsbestuurders Jeroen Ongering (vz), Huub Rakhorst (secr.), Jaap de Wolff (penn.), Jan Joris Nieuwenhuis (programmeur) en Rob Holleman (P.R.) de Almelo Speld op de revers te spelden voor die reeks van concerten die werden georganiseerd en alle op de website van SKA staan genoteerd als een naslagwerk. Zo ook de vermelding dat in de beginjaren de wereldberoemde cellist Heinrich Schiff samen met de pianist Alexeij Lubimov kwam concerteren. Een kleedkamer was er nog niet bij de kapelzaal en dus werd het kantoor benut. Een brekende snaar zorgde vervolgens voor een tierende Schiff al rennend door de gangen van Hof88 om een nieuwe snaar te halen maar vervolgns weer uiterst kalm en professioneel het concert te vervolgen.

Het tekent een beetje de beginjaren van de SKA, opgericht in 1989 vanuit misschien wel de verwachting dat privatisering van Schouwburg De Hagen voor de liefhebbers van Kamermuziek misschien wel eens slecht kon uitpakken. Vanaf dat moment waren voorzitter Ongering en de zijnen gedreven om Kamermuziek toch een plek te kunnen garanderen in het culturele leven van Almelo. Dertig jaar hetzelfde bestuur, als vrienden zonder ooit één ongetogen woord met nu een wisseling van de wacht voor SKA als ‘Gros Moteur’ op weg naar een verdubbeling van de al indrukwekkende concertreeks.

Wethouder Van Rees (LAS) verwees in zijn huldigingsspeech naar de componist Camille Saint-Saëns waarvan ook tijdens dit jubileumconcert noten te horen waren. Van Rees verwees daarbij naar ‘Carnaval der Dieren’ dat Saint-Saëns louter schreef voor zijn vrienden en hij markeerde de afscheidnemende bestuurders sinds het eerste uur dan ook als vrienden die er ook nog eens voor zorgden dat er een nieuw bestuur klaar staat.
Voor elk was ook nog een persoonlijk woord van dank voor al die jaren van inzet met als blijk van waardering de Almelo Speld voor hen die Almelo op de culturele kaart hebben gezet. 

 
11-02-2019  

Escaperoom Pius X casht voor NFK

 

ALMELO – De jaarlijkse Escaperoom van scholengemeenschap Pius X heeft het Nationaal Fonds Kinderhulp dit jaar 3.650 euro opgeleverd. Zo’n 75 leerlingen uit meerdere leerjaren en niveaus hebben dit jaar de ‘escapeweekenden' in de locatie Van Renneslaan bedacht en waren daarmee zo succesvol dat alsnog extra weekenden werden ingelast om de grote belangstelling te kunnen verwerken. De baten waren derhalve evenredig hoog en vanmorgen kon daarom voornoemd bedrag worden overhandigd aan de afvaardiging van het Nationaal Fonds Kinderhulp dat daarmee voorzieningen treft voor kinderen van 0 tot 21 jaar van ouders die het wat minder breed hebben. Zo kan er sprake zijn van een laptop voor school of een fiets indien dat noodzakelijk is om te kunnen studeren. 

 
13-02-2019  

Woningbrand door dakwerkzaamheden

 

ALMELO – Aan de Marquette in de wijk Schelfhorst werd vanmiddag de brandweer te hulp geroepen bij een brand in de gevelbekleding van een woning. Enig sloopwerk was noodzakelijk om bij de vuurhaard te kunnen komen. De brand is waarschijnlijk ontstaan bij werkzaamheden aan het dak. Er vielen geen gewonden.

Fotoreportage: Hooglandproducties/sven-fotografie.nl

Fotoreportage (4 foto's)...

 
13-02-2019  

Automobilist rijdt winkelpui binnen


De dag bracht niet veel goeds voor de onfortuinlijke automobilist.
 

ALMELO – De dertiende dag van deze maand heeft een automobilist geen geluk gebracht. Door een verkeerde handeling reed deze namelijk een winkelpui binnen van het winkelcentrum Eskerplein. De ravage was aanzienlijk waarbij de brandweer assisteerde om de glazen pui en brokstukken op te ruimen. Bij de ongelukkige manoeuvre van de automobilist vielen geen gewonden.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
14-02-2019  

Brandweer haalt man van dak bij brand


Ter illustratie - Havezathe
 

ALMELO – Bij een brand op de zolder van een woning aan de Havezathe in de wijk Schelfhorst, heeft de gealarmeerde brandweer de naar het dak gevluchte bewoner uit zijn penibele situatie gered. De man zag geen andere uitweg. Na met de hoogwerker van het dak te zijn gehaald, werd de man door een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoe het met de man gaat, is nog niet bekend.

De brandweer ontruimde ook de naastgelegen woningen in het rijtje vanwege mogelijk overslaan van de brand die aan de achterzijde al vlammen boven het dak uit liet zien. Wel kon de brandweer voorkomen dat de brand echt oversloeg maar dat ging wel gepaard met waterschade.

 
15-02-2019  

Schop de grond in rond Marktplein


De toekomstige Havenkom bij Café Nielz aan het Marktplein.

(Jarenlang werd in gemeentelijke berichtgeving over de stadsvernieuwing geprobeerd de naam Centrumplein te introduceren, maar in het persbericht over de start van de voorbereiding voor de aanleg van de havenkom is weer gewoon sprake van het Marktplein zoals dat al eeuwen heet.)
 

ALMELO – Volgende week begint aannemer Roelofs uit Den Ham aan de voorbereidende werkzaamheden van de reconstructie van het Marktplein en de Rosa Luxemburgstraat. Kabels en leidingen moeten worden verlegd voordat de Waterweg kan worden verlengd naar de nog uit te graven Havenkom met trapsgewijze verlaagde kade ter hoogte van Café Nielz.

De gemeente verzekert bij monde van wethouder van stadsvernieuwing Jan Martin van Rees (LAS) dat er de nodige bomen worden geplant ter vervanging van een aantal bomen die noodzakelijkerwijze moeten sneuvelen bij ‘Nielz’ en in de Rosa Luxemburgstraat. Ook zijn alternatieve aanvoerroutes voorhanden om de omliggende winkels te kunnen bevoorraden tijdens de werkzaamheden. Eind augustus moet dan een eerste beeld duidelijk worden hoe de toekomst van het Markplein en de Rosa Luxemburgstraat er uit gaat zien. Eerst eind oktober verwacht de gemeente dat dit deel van de reconstructie binnen het gehele binnenstadsvernieuwingstraject kan worden afgerond.

Informatie en informatie-App
Aannemer Roelofs heeft voor deze voornoemde werkzaamheden een projectmanager aangesteld die tevens vragen van ondernemers en aanwonenden kan beantwoorden. In het tijdelijke projectkantoor aan de Klara Zetkinstraat is deze projectmanager op donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur beschikbaar. Via www.roelofsgroep.nl is een App te downloaden voor de updates van de actuele werkagenda!

 
15-02-2019  

Kreta laat iets moois boven water komen


Kreta laat iets moois boven water komen!
Ontwerp: PR8 Architecten
 

ALMELO – Al 20 jaar zijn de gebroeders Gabriël en Stefan Urucoglu de uitbaters van Restaurant Kreta. Twee decennia hard werken en nu een groots plan om iets moois boven water te laten komen in de zich vernieuwende binnenstad.
De kern van het bedrijf is het historische portiershuisje van het vroegere Van Heek Scholco. De schoorsteenpijp staat eveneens nog fier overeind al is de hoogte ingehaald door de tijd. Het restaurant wordt geheel opgeknapt, maar de meest gedurfde vernieuwing wordt toch wel de  compleet doorzichtige terrasomheining inclusief het doorzichtige dak om zicht te kunnen houden op het stadsmonument uit de glorietijd van de Twentse textiel.

PR8 Architecten tekende voor het fraaie ontwerp van het vernieuwende Kreta dat ook in koudere jaargetijden voor enige extra reuring in de stadsvijver wil zorgen. ‘Op papier ziet het er goed uit’, kan de stadsarchitect al vast zeggen. Nu nog wat gondeltjes of een Enterse zomp door de naar de markt te verlengen waterweg. Dat wordt een mooie ansichtkaart!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-02-2019  

Het volk kiest kunstwerk op vernieuwde Marktplein

 

ALMELO – De vakjury voor een nieuw kunstwerk op het Marktplein heeft gesproken en drie kunstenaars en hun gepresenteerde kunstwerk geselecteerd uit 94 inzendingen. Wethouder van cultuur Jan Martin van Rees (LAS) presenteerde vrijdagmorgen in het stadhuis de drie kunstwerken van de beeldende kunstenaars Anne Wenzel (3 IJsvogels), Q.S Serafijn (Kikker en Argonaut) en ‘last but not least’ Rob Sweere met het actief uitnodigende modernistische ontwerp ‘Almeloase’.

Kunstenaars met allure
De drie kunstenaars hebben hun sporen al verdient. Zo maakte Anne Wenzel (AKI-Enschede) o.a. een 8 meter hoge fontein voor de nieuwe rechtbank in Zwolle, staat er in Maastricht het werk ‘Monument voor ‘d Artagnan’ en staat bij het CBK-kantoor in Groningen het kunstwerk ‘Vishoek’. Van Q.S. Serafijn (Kunstacademie-Tilburg) vindt je de 6 meter hoge houten hond ‘Mannes’ bij de entree van het nieuwe NS-station in Assen, staat de D-Toren in Doetinchem en de labyrintische ‘BANK!’ in Hilversum en niet te vergeten het ruiterstandbeeld ‘John Wayne’in Wateringse Veld. Rob Sweere (Kunstacademie Arnhem en Rijksacademie-Amsterdam) ten slotte is reeds bekend van zijn internationale ‘Silent Sky Projects’ dat hij onder meer uitvoerde in New York, Rio de Janeiro, Dresden en Kaapstad en ondermeer van het sculptuur 'Green Bullit' in Arnhem.

De burger kiest
Wethouder van Rees prees de ontwerpers en hun werk die de voorselectie doorliepen. ‘Nu zijn de burgers aan zet, want zij bepalen uiteindelijk welk kunstwerk straks pregnant het marktplein met haar nieuw ‘schil’ gaat sieren. Dat gaat via het uitbrengen van uw stem voor 3 maart via de website www.kunstwerk.almelo.nl waar u tevens een filmpje kunt zien hoe de drie uitverkoren kunstenaars hun werk aan u presenteren. Ik hoop en verwacht dat vele Almeloërs dat zullen doen’, aldus Van Rees.

Planning
Volgende week wordt met de voorberiding begonnen voor de aanleg van de havenkom waar aan de kade het verkozen kunstwerk een plek krijgt. Kabels, leidigen moeten worden verlegd, de waterweg en havenkom moet worden uitgegraven, bomen moeten wijken en worden later vervangen (12 stuks), de kades en het plein worden opnieuw bestraat en naar verwachting wordt eind november van dit jaar het verkozen kunstwerk geplaats.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
15-02-2019  

Auto's knallen hard op elkaar

 

ALMELO – Op de drukke Plesmanweg met de kruising Aadijk zijn vrijdagmiddag twee automobilisten op elkaar gebotst. Een der chauffeurs geraakte lichtgewond en beide voertuigen zo zwaar beschadigd dat autoberger Wolves werd ingeschakeld om de voertuigen af t voeren. Een der voertuigen belandde op zijn kop in de tuin van de naastgelegen woning en miste daarbij nipt enkele bijenkorfen. De auto moest eerst weer op zijn wielen worden gezet.
De politie heeft het ongeval in onderzoek. Vermoedelijk heeft de automobilist komende van de Aadijk geen voorrang verleend.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (6 foto's)...

 
16-02-2019  

Pooksbelten wordt geen Gravenloo


Na het plan 'Welness' met meerdere ondernemers, kan nu ook een streep door 'Park Gravenloo'.
 

ALMELO – Sinds de sluiting van de voormalige camping Pooksbelten eind 2008, passeerden diverse plannen de revue waaronder een luxe welnessresort. De directie van Preston Palace werd de volgende eigenaar en ontwikkelde op papier het 6 hectare metende Park Gravenloo, een recreatiepark omvattende horeca, speeltuin, speelvijver, klimbos en gevarieerde overnachtingsmogelijkheden van boomhut tot wigwam en van overdekt kamperen in glazen paviljoens tot luxere vakantiebungalow.
Vier jaar duurde het overleg met de gemeente maar investeerder Carlo Slag en zijn partners in Preston Palace trekken de stekker uit Park Everloo omdat volgens zeggen de gemeente (lees B&W) het plan niet passend vinden in de omgeving. De voormalige camping ligt aan de Robbenhaarsweg en de oevers van het Almelo-Nordhornkanaal namelijk aardig ingesloten achter de villawijk Almelo NoordOost en grenst ook nog eens aan het grafelijk domein van Huize Almelo.
Carlo Slag noemt het in Tubantia een gemiste kans voor Almelo. De ondernemer lag ook al onder vuur vanwege zijn Amerikaanse ‘schoolbus’ die hotelgasten van Preston Palace voor een dagtrip naar het centrum van Enschede vervoert. Vroeger ging dat nog per ‘treintje’ naar de Almelose binnenstad maar die wordt door Slag ondermaats genoemd.

 
18-02-2019  

Traumaheli bij ongeval Oostermaatweg Aadorp


De tankwagen reed vanuit de Horstweg de Oostermaatweg op.
De personenauto reed vanuit Vriezenveen over de Oostermaatweg richting Aadorp/Almelo. De Oostermaatweg is hier een voorrangssituatie.
 

AADORP – Vanmorgen is bij een ongeval aan de Oostermaatweg een traumaheli opgeroepen. Bij de botsing tussen een personenauto en een tankwagen raakte de bestuurder van de personenwagen zwaar gewond. Hij werd met de Duitse traumaheli afgevoerd naar het ziekenhuis MST in Enschede.
Politie, brandweer en twee ambulances waren ter plaatse voor het verlenen van assistentie. Ook doet de politie onderzoek hoe het ongeval ontstond. Vermoedelijk werd geen voorrang verleend. De Oostermaatweg is afgesloten voor verkeer gedurende het onderzoek.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (12 foto's)...

 
18-02-2019  

Gezin toch op straat na vondst 95 gram hennep

Verzet huisarts mocht niet baten in kort geding
 

ALMELO – Fel verzet van de huisarts ten spijt, mag woningstichting Beter Wonen een Almelo’s gezin uit huis zetten als gevolg van het convenant tussen Twentse woningbouwcorporaties en de 14 Twentse gemeenten. De Almelose burgemeester Gerritsen had eerder al aangegeven dat hij de ‘Wet Damocles’ als onderdeel van het bestuursrecht zonder pardon zou inzetten in de strijd tegen drugshandel en ondermijning.
Woningbouwcorporatie Beter Wonen zat zo dubbel in de tang want geen ‘vrijwilige’ huisverlating dan wel geen uitzetting via gerechtelijke uitspraak, betekende een huurderving van 6 maanden voor Beter Wonen indien burgemeester Gerritsen alsnog tot uitzetting zou besluiten.

De ‘vader des huizes’ werd in september jl opgepakt vanwege verdenking van betrokkenheid cq medeplichtigheid in de georganiseerde handel van drugs waarbij de politie in de vroege ochtend massaal invallen deed in het Nieuwstraatkwartier en huizen elders in de stad. De invallen gingen met groot geweld en gebruik van explosieven gepaard. Bij de persoon in dit kort geding werd in de woning 95 gram hennep aangetroffen evenals enige contanten waarbij niet vaststaat dat vanuit de woning werd gehandeld.
De echtgenote wist van niets, is geen verdachte volgens justitie maar moet nu noodgedwongen met 3 kinderen en 2 pleegkinderen binnen vier weken elders onderdak zoeken. Dit terwijl de echtgenoot in feite nog niet eens is veroordeelden en hij door justitie toch ook niet als een ‘zeer grote vis’ wordt aangeduid.

Huisarts op de bres
De huisarts van het gezin zocht ongebruikelijk de landelijke publiciteit in deze schreinende zaak, juist vanwege de betrokkenheid van kwetsbare kinderen bij een huisuitzetting. Vooral met de pleegkinderen ging het volgens de huisarts juist de goede kant op. Nu zijn de kinderen, waarvan er één in de loop van een politierevolver keek tijdens de luidruchtige inval, onder psychiatrische behandeling.
Het mocht rechter Mr. G. Vermeulen niet vermurwen. Daarmee voorkomt hij tevens een precedentwerking tussen het bestuursrecht en het strafrecht dat nog lopende is in deze zaak en waarin de man des huizes nog niet is veroordeeld. Het gezin als niet betrokken in de 'handel' van pa, is al gestraft en dient de woning op het Nieuwland binnen 4 weken te verlaten. Beter Wonen overlegt nu met de gemeente en tal van instanties hoe het gezin moet worden opgevangen.  In ieder geval wordt beoogde huisuitzetting van het gezin met vijf kinderen een kostbare zaak voor de gemeenschap.
Tenzij, de Almelose burgemeester Gerritsen overweegt alsnog het welzijn van echtgenote en kinderen te laten preveleren. In dat geval kan Beter Wonen alsnog afzien van een gedwongen huisuitzetting!

 
19-02-2019  

Woning Nieuwstraatkwartier-actie half jaar op slot

 

ALMELO – De Almelose burgemeester Gerritsen heeft van zijn bevoegdheid inzake de ‘Wet Damocles’ gebruik gemaakt om een woning in de Ossenkoppelerhoek voor een half jaar te sluiten. De particuliere woning was één van de panden die in september vorig jaar werden binnengevallen door de politie, belastingdienst en defensiemedewerkers bij een grootscheepse actie in het Nieuwstraatkwartier en elders in de stadt in de bestrijding van georganiseerde drugshandel en ondermijning waarvan de hoofdverdachten in het Nieuwstraatkwartier wonen.
Gerritsen wachtte in deze kennelijk op de uitspraak van de rechter die gisteren uitsprak dat woningstichting Beter Wonen elders in de stad het huurcontract kon ontbinden van huurders waar een voorraad van 95 gram hennep werd aangetroffen. Vanuit dit huis werd niet gehandeld. Dit gezin woont echter niet in het Nieuwstraatkwartier, maar de man des huizes wordt wel verdacht van betrokkenheid binnen het grootscheepse onderzoek van september.
Een dag nadat de rechter het huurcontract ontbond, heeft Beter Wonen tegen RTV Oost gemeld dat mogelijk de echtgenote met haar 3 kinderen en 2 pleegkinderen een herkansing krijgt. Daarvoor wordt met instanties overlegd. Tegen deze uitzetting kwam fel verweer van de huisarts van het gezin omdat het juist zo goed ging met de pleegkinderen. Nu zijn de kinderen onder psychische bijstand vanwege de heftigheid waarmee de inval in de vroege ochtend gepaard ging. Een der kinderen keek daarbij in de loop van een pistool van een politieman.
 
Enkele weken geleden al werd door burgemeester Gerritsen een waarschuwing afgegeven met een termijn van 2 jaar aan een gezin op De Riet om binnen die termijn niet weer als ‘licht betrokkene’ bij drugshandel aangemerkt te worden. Mocht het binnen die termijn wel zover komen, volgt onmiddellijk huisuitzetting.

 
20-02-2019  

Are you 'tokking' to me?

 

ALMELO – Normaal gesproken vindt je op deze site niet vaak promoverhalen, maar voor Jan Knol maken we een uitzondering. Knol maakte naam vanwege de overheerlijke broodjes in de shop van het tankstation aan de H. R. Rolandholstlaan. Menig passant maar ook veel bedrijven uit de buurt reden een stukje om voor die rijk belegde verse broodjes.
Jan zit echter met zijn vers afgebakken broodjes sinds een maandje op het tankstation bij Opel Kamp aan de Weezebeeksingel. Reden de verbouwing van het vorige station tot kleine Spar Express en waar men nog steeds 'een tijger in de tank stopt'.

Groots aangepakt
Jan Knol kennende pakt hij zo’n verhuizing groots aan. De shop bij Opel Kamp onderging binnen reeds een complete metamorfose en de buitenkant volgt binnenkort tegelijk met de ombouw naar Shell. De naam De Broodjesbox, zoals Krol die al langer bescheiden voerde, wordt nu groots gebracht als eerste locatie in Twente. Meer moeten er nog volgen.

Zoals Jan Knol ook jaarlijks ‘uitpakt’ als cateraar tijdens de Almelose Ruiterdagen(28 juni t/m 7 juli a.s), doet hij dat ook op de nieuwe locatie Weezebeeksingel bij Opel Kamp. Samen met het hele team van De Broodjesbox worden acties bedacht zoals bijvoorbeeld het winnen van een grote speelgoedbeer op Valentijnsdag, maar vooral nieuw bedachte en ontwikkelde ‘hervorragende’ belegde broodjes. Zo wordt morgen de eerste ‘Kippige Donderdag’ geïntroduceerd als dag waarop een broodje gegrilde kip met sausjes als Mississippi BBQ,, pittige Broodjesboxsaus of Remouladesaus in de aanbieding zijn voor 3,50 euro. Wij als redactie hebben alvast wat besteld, want dat kan ook bij De Broodjesbox, evenals laten bezorgen.

Maar er volgen nog veel meer introducties en aanbiedingen. Die vermeldt Jan Knol allemaal op https://www.facebook.com/debroodjesbox waar Knol al bijna 8000 volgers heeft. Volgers die telkens willen weten welke actie Jan Knol weer introduceert. “Are you tokking to me?”, schrijft Knol dan ook in zijn publicatie van de ‘Kippige Donderdag’!

PS
Er is natuurlijk nog veel meer keuze!

 
22-02-2019  

Historisch Festival zoekt vrijwilligers

 

ALMELO – Het kanongebulder tijdens  ‘de Slag om Ruygenrode’ tijdens het grootse Historisch Festival in het Schelfhorstpark heeft in de voorgaande uitvoeringen al duizenden toeschouwers weten te bekoren. Maar zo’n spektakelstuk  vergt naast vele voorbereidingen ook ‘mankracht’ tijdens de uitvoeringen op 10,11 en 12 mei a.s.
Te denken valt aan de opbouw en inrichting van het evenemententerrein maar ook het terugbrengen in oude staat. Daarvoor is dus enige mankracht vereist. Verder zoekt de organisatie naar verkeersregelaars en parkeerbegeleiders en het toezicht daarop. Uiteraard zijn er veel meer hand- en spandiensten te verrichten, want er wordt tevens gezocht naar gastvrouwen en –heren om bezoekers tijdens de uitvoeringen te begeleiden, als vraagbaak te dienen en het toezicht te houden. Kortom de organisatie zoekt zeker 75 vrijwilligers die zich aan kunnen melden via de website www.historischfestivalalmelo.nl
 

 
26-02-2019  

Ongeval met licht letsel op afrit N36

 

AADORP – Op de afrit N36 ging het vanmiddag weer mis. Dit keer ter hoogte van de afrit naar Aadorp. Bij vermoedelijk een voorrangsfout raakten een personenauto en een bestelbusje met elkaar in botsing. De beide chauffeurs kwamen er redelijk goed vanaf want na controle door ambulancebroeders hoefden zij niet mee naar het ziekenhuis. Berger Wolves uit Wierden kon vervolgens de voertuigen afvoeren waarbij de politie assisteerde om de ontstane file op de Aadorpweg op te lossen.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina