Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-02-2019  

Het volk kiest kunstwerk op vernieuwde Marktplein

 

ALMELO – De vakjury voor een nieuw kunstwerk op het Marktplein heeft gesproken en drie kunstenaars en hun gepresenteerde kunstwerk geselecteerd uit 94 inzendingen. Wethouder van cultuur Jan Martin van Rees (LAS) presenteerde vrijdagmorgen in het stadhuis de drie kunstwerken van de beeldende kunstenaars Anne Wenzel (3 IJsvogels), Q.S Serafijn (Kikker en Argonaut) en ‘last but not least’ Rob Sweere met het actief uitnodigende modernistische ontwerp ‘Almeloase’.

Kunstenaars met allure
De drie kunstenaars hebben hun sporen al verdient. Zo maakte Anne Wenzel (AKI-Enschede) o.a. een 8 meter hoge fontein voor de nieuwe rechtbank in Zwolle, staat er in Maastricht het werk ‘Monument voor ‘d Artagnan’ en staat bij het CBK-kantoor in Groningen het kunstwerk ‘Vishoek’. Van Q.S. Serafijn (Kunstacademie-Tilburg) vindt je de 6 meter hoge houten hond ‘Mannes’ bij de entree van het nieuwe NS-station in Assen, staat de D-Toren in Doetinchem en de labyrintische ‘BANK!’ in Hilversum en niet te vergeten het ruiterstandbeeld ‘John Wayne’in Wateringse Veld. Rob Sweere (Kunstacademie Arnhem en Rijksacademie-Amsterdam) ten slotte is reeds bekend van zijn internationale ‘Silent Sky Projects’ dat hij onder meer uitvoerde in New York, Rio de Janeiro, Dresden en Kaapstad en ondermeer van het sculptuur 'Green Bullit' in Arnhem.

De burger kiest
Wethouder van Rees prees de ontwerpers en hun werk die de voorselectie doorliepen. ‘Nu zijn de burgers aan zet, want zij bepalen uiteindelijk welk kunstwerk straks pregnant het marktplein met haar nieuw ‘schil’ gaat sieren. Dat gaat via het uitbrengen van uw stem voor 3 maart via de website www.kunstwerk.almelo.nl waar u tevens een filmpje kunt zien hoe de drie uitverkoren kunstenaars hun werk aan u presenteren. Ik hoop en verwacht dat vele Almeloërs dat zullen doen’, aldus Van Rees.

Planning
Volgende week wordt met de voorberiding begonnen voor de aanleg van de havenkom waar aan de kade het verkozen kunstwerk een plek krijgt. Kabels, leidigen moeten worden verlegd, de waterweg en havenkom moet worden uitgegraven, bomen moeten wijken en worden later vervangen (12 stuks), de kades en het plein worden opnieuw bestraat en naar verwachting wordt eind november van dit jaar het verkozen kunstwerk geplaats.

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina