De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
04-06-2018  

Gigantisch data-lek MyHeritage

 

MyHeritage, de website die wereldwijd familierelaties opspoort, maakte maandag bekend dat het is getroffen door een enorm data-lek. Het lek werd bij toeval aangetroffen door een externe beveiligingsonderzoeker die ergens op een privéserver de bestanden zoals email en wachtwoorden vond van ruim 92 miljoen cliënten van MyHeritage. De data zijn al in oktober vorig jaar ontvreemd maar eerst nu werd dat ontdekt en openbaar gemaakt door MyHeritage.
Het Israëlische bedrijf heeft ruim 96 miljoen cliënten zodat nagenoeg het gehele cliëntenbestand is buitgemaakt.
De klanten laten familiestambomen samenstellen door MyHeritage dat daarvoor wereldwijd archieven uitpluist en ook Dna-onderzoek uitvoert. Zo’n 1,4 miljoen mensen hebben daarvoor Dna-monsters verzonden aan MyHeritage. Het bedrijf zegt dat deze gegevens bij de hack niet zijn buitgemaakt omdat deze op andere wijze apart worden opgeslagen.
Ook meldt MyHeritage dat men geen aanwijzingen heeft dat de gegevens uit de hack zijn misbruikt. Wel wordt alle klanten wereldwijd dringend geadviseerd om  de wachtwoorden te veranderen.

 
24-04-2018  

44 procent webwinkels in gebreke bij retour

Consumentenbond schakelt toezichthouder in
 

DEN HAAG – Volgens onderzoek van de Consumentenbond maken de  webwinkels in Nederland maar ‘een potje van’ bij de terugbetaling van geretourneerde goederen. Liefst 44 procent van de webshops blijft in gebreke door niet binnen de wettelijke termijn van twee weken het aankoopbedrag en de verzendkosten terug te betalen. In sommige gevallen moesten onderzoekers meer dan honderd dagen op hun geld wachten. In 22 procent van de onderzochte gevallen werden de bezorgkosten niet geretourneerd.
De Consumentenbond bestelde bij 200 webwinkels zo’n 600 artikelen en zond deze binnen de wettelijke retourtermijn terug.
Navraag leerde tevens dat allerlei uitvluchten worden bedacht zoals; "Soms is er een artikel dat zo scherp is geprijsd dat het niet teruggestuurd mag worden."
Volgens het onderzoek van de Consumentenbond zijn het niet alleen de kleintjes maar blijven ook grote webwinkels in gebreke. Al met al reden voor de Consumentenbond om de onderzoeksresultaten voor te leggen aan de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Eerder heeft dat al geleid tot forse boetes. Zo kreeg een webwinkel een boete van 500.000 euro. Het bedrijf betaalde geretourneerde producten niet terug en informeerde de klant daarover niet. De Consumentenbond maakte het onderzoeksresultaat bekend in het radioprogramma 'Spraakmakers' op NPO1.

 
04-04-2018  

PG buigt zich over aangiften tegen Pechtold

 

DEN HAAG – De procureur-generaal van de Hoge Raad buigt zich over de aangiften die zijn ingediend tegen Tweede Kamerlid Alexander Pechtold. Zo’n 200 standaard-aangiften ontving het Openbaar Ministerie ten aanzien van de verzwegen gift van een appartement begin 2017 aan Pechtold door een vriend, zijnde een Canadese oud- diplomaat.
Ambtsdragers zijn verplicht giften te laten noteren in een openbaar giftendossier om omkoping tegen te gaan. Pechtold liet na de ophef die ontstond, publiekelijk weten dat het hier om een privégift ging die niets met zijn ambt noch het vroegere ambt van de voormalige diplomaat te maken heeft, maar louter met vriendschap met de heer Serge Marcoux en melding daarom was nagelaten.
De 200 aangevers zien dat anders en vermoeden omkoping en wel een ambtsdelict en mogelijk ook belastingontduiking vanwege een 'papieren constructie van vruchtgebruik'. De PG onderzoekt nu de aangiften en vermeende affaire en rapporteert zijn bevindingen aan de minister van justitie.

Klik hier voor meer
info.

 
24-03-2018  

Tweehonderd miljoen extra in pot Sociaal Domein

 

DEN HAAG – De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en jet kabinet Rutter III hebben een akkoord bereikt om meer geld uit te trekken voor besteding in het sociale domein zoals o.a. de Wmo en Jeugdzorg. Gemeenten die geconfronteerd worden met opeenstapelende tekorten in het sociale domein, kunnen een beroep doen op de pot van 100 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt.
Het ‘potje’ is deels een sigaar uit eigen doos, want gemeenten die er een beroep op doen, moeten hetzelfde bedrag vrijmaken uit de uitkering van het gemeentefonds. De VNG ziet het compromis als een uitdaging voor de in gang gezette collegeonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezing van woensdag 21 maart. Het kabinet denkt dat regionale samenwerking in deze een impuls kan betekenen om de besteding in het sociale domein gezond te maken.

 
01-03-2018  

IMF: Vakbonden moeten meer loon eisen

 

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten de vakbonden in Nederland hogere looneisen stellen. De wereldwijde economische toezichthouder hamerde er al eerder op dat loonstijging voor Nederland gewenst is vanwege de groei van de economie  maar zet nu een tandje bij door de vakbonden er op aan te spreken niet teveel te koersen op betere werkomstandigheden en vaste banen maar werknemers ook in loon meer te laten profiteren van de economische groei.

Europese Unie blokt loonuitbuiting
Het IMF krijgt steun vanuit de Europese Unie. Zo werd overeengekomen dat goedkope arbeid van werknemers uit landen als Polen  en Bulgarije in de goed economisch renderende Europese landen binnen de Unie aan banden wordt gelegd.  Salarissen van loodgieters, bouwvakkers e.d. uit de Oost Europese landen moeten namelijk nagenoeg gelijk worden gesteld met het land waar men als ‘gastarbeider’ actief is. De Europese Unie wil met de maatregel het verdringen van arbeid tegengaan. In de West Europese landen zitten vakmensen vaak in de WW terwijl het werk wordt gedaan door goedkope krachten uit het Oostblok.
Eurocommissaris van Sociale Zaken Thyssen kondigde ook aan dat maatregelen in de maak zijn voor de transportwereld om de ongelijke concurrentie op basis van loonkosten tegen te gaan.

 
27-02-2018  

Nederlandse woningmarkt steeds krapper

 

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het 4de kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal*.
* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1%. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs.
En ze wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben volgens Jaarsma consumenten ko(o)pschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.”

Starters staan voor een dichte deur
Consumenten hadden het afgelopen kwartaal gemiddeld nog maar te kiezen uit 4 woningen. En in oververhitte steden als Utrecht, Amsterdam en Almere was de keuze beperkt tot ongeveer 2 woningen. “Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen”, zegt Jaarsma. “Ja, er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.”
•    Regionale marktcijfers


Transacties 4e kwartaal 2017 regio Almelo/Tubbergen

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-02-2018  

Ontvoerde baby gevonden in Bad Bentheim (D)

 

EERSEL/BAD BENTHEIM – Baby Hannah die vanmorgen werd ontvoerd in het Brabantse Eersel is terecht. Haar biologische ouders, verdacht van de ontvoering,  werden na een tip op een vakantiepark bij het Duitse Bad Bentheim ontdekt. De baby maakt het goed.
De biologische ouders werden eind vorig jaar uit de ouderlijke macht ontzet vanwege vastgestelde mishandelingen zoals ribbreuken, gebroken enkel en blauwe plekken. Dit werd door hen altijd ontkent. Baby Hannah werd na de uitspraak bij pleegouders ondergebracht door Jeugdzorg. De biologische ouders behielden contact onder toezicht en pleegden vanmorgen in een wanhoopsdaad de ontvoering door de maxi cosi met daarin de baby uit handen te trekken van de verzorgster die net een supermarkt verliet.
Momenteel verleent Duitsland zorg en zitten de biologische ouders in hechtenis. Nederland heeft verzocht om de aanhouding die door de Duitse politie werd uitgevoerd. Nederland zal verzoeken om uitlevering. Voor de ontvoering werd een Europees Amber Alert uitgezet.

 
22-02-2018  

D66 lijdend voorwerp in afschaffing referendum


Een kleine samenvatting van internetfora
 

DEN HAAG – De afschaffing van het raadgevend referendum door het kabinet Rutte III maakte de ‘tongen los’ op sociale media.
In de aanloop naar het debat zette Thierry Baudet alle D66 fractieleden in de Tweede Kamer te kijk. Baudet zelf, won zijn populariteit onder de rechtse kiezers juist door het raadgevend Oekraïne referendum. Het referendum als instrument voor meer democratische invloed van het volk, was ooit het paradepaardje van D66. Dat Baudet nu strijdt voor behoud van referenda middels onorthodoxe methoden is wellicht nog te begrijpen. Het past echter niet bij het royeren van leden die binnen zijn partij Forum voor Democratie juist meer democratisch gehalte wilden invoeren.
Ook Wilders roerde zich tegen de afschaffing van het raadgevend referendum. Ook dat is niet ongewoon, want Wilders is altijd bereid om reuring te veroorzaken, al was het maar om in de picture te blijven. Als vroegere liberaal was hij het met de partijlijn van de VVD altijd eens om geen referendum te willen. Democratie past ook niet bij Wilders. Zijn club is louter een beweging met hem als absulute machthebber. Even buiten de gevestigde orde en zogenaamde partijgenoten worden rucksichtsloos buitenspel gezet.

De coalitie onder Rutte III maakt vandaag gebruik van haar macht om het raadgevend referendum om zeep te helpen. Met pijn in het hart voor D66 dat op instignatie van oprichter Hans van Mierlo altijd streed voor meer democratie zoals een gekozen burgemeester en referenda.
Anno 2018 is D66 meer een machtspartij gelet op de invoering van orgaandonatie door alle Nederlanders mits men niet zelf het initiatief neemt om vast te leggen dat men dat niet wil. Veel kiezers vinden deze vorm van donatiewet principieel onjuist en vinden dat men vrijwillig moet kunnen kiezen voor donateurschap van organen.
Ook de wens om zelfbeschikking bij voltooid leven zal D66 in de lade moeten laten liggen. De partij zal onder leiding van Pechtold haar idealen in feite moeten laten rusten zolang Rutte III in het zadel blijft.

Het Oekraïne referendum was op zich niet de gelukkigste start. De lage opkomst van 31 procent was maar nipt de minimum norm en dan is een meerderheid maar amper 15 procent van de stemgerechtigde kiezer.
Maar om het referendum dan gelijk weer om zeep te helpen is ook een brug te ver. Oplossingen hadden ook gezocht kunnen worden in het verhogen van het aantal steunverklaringen en het verhogen van de opkomstnorm.
Nu behoort Nederland weer tot de drie landen binnen Europa dat geen vorm van tussentijdse volksraadpleging heeft.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-02-2018  

Peperdure fusie OvhO en Gelders Orkest op til

 

ENSCHEDE/ARNHEM – De voortdurende nationale bezuinigingen in de cultuursector gaat langzamerhand ook haar tol eisen voor het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Zowel Gelderland als Overijssel en de ‘thuishavens’ Arnhem en Enschede probeerden al jaren om een fusie te voorkomen. Het Orkest van het Oosten ging zelfs een vergaande samenwerking aan met de Nationale Reisopera in Enschede. Daarnaast werd door het OvhO  een naamswijziging doorgevoerd in Nederlands Symfonieorkest (NedSym) en internationaal de ‘markt’ bewerkt met Netherlands Symphony Orchestra.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) of internationaal Netherlands Philharmonic Orchestra uit Amsterdam maakte bezwaar en spande uiteindelijk een jaren durende bodemprocedure aan. De rechter floot de Tukkers terug met een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 1 miljoen euro plus de te betalen gerechtelijke  kosten.  Daar kwam nog eens de kosten van juridische bijstand overheen. Een faillissement leek zich aan te duiden maar de provincie Overijssel en Enschede pompten opnieuw geld in het orkest dat uiteindelijk nationaal weer de naam Orkest van het Oosten hanteerde.

Nu weer enkele jaren later blijkt kostendekkend blijven exploiteren moeilijk voor het OvhO en het Gelders. Noodgedwongen werd dus weer gesproken met elkaar over mogelijk een fusie. Per 1 september 2019 moet dat nu rond zijn. De samenvoeging blijkt in de praktijk echter duur. Zowel Enschede als Arnhem moeten volgens de plannen een functie behouden voor het orkest.   Enschede als repetitieplek voor opera’s en educatieve concerten en Arnhem als brandpunt van het symfonisch repertoire. Om het gefuseerde gezelschap te laten functioneren in beide provincies en nieuwe ambities te realiseren, is een extra investering nodig van 1,2 miljoen euro. Daar komt nog eens extra 250.000 euro extra per jaar bij om het orkest te kunnen laten reizen. Het prijskaartje ligt nu bij de provinciale besturen van Gelderland en Overijssel.

 
22-01-2018  

Kijkshop vraagt faillissement aan

 

ZALTBOMMEL – Het gaat al enige jaren niet goed met de winkelketen Kijkshop. Vorig jaar werden nog 28 filialen gesloten en koortsachtig werd gewerkt aan een omvorming tot online-verkoopkanaal. Dat blijkt niet op tijd de redding te brengen. Nu telt de Kijkshop nog 70 winkels in Nederland waaronder die in Enschede en Zwolle, maar morgen schijnt het doek te vallen voor de dochter van een Zweedse beleggingsmaatschappij. Althans de NOS heeft bevestigd gekregen dat dinsdag het faillissement wordt aangevraagd. Dit betekent dat 400 banen op de tocht staan.

Op haar hoogtepunt telde de Kijkshop in Nederland zo'n 125 winkels. Ook in België en Luxenburg was de winkelformule actief. Het begon allemaal in Den Bosch in 1973 toen supermarktketen De Gruyter haar spaarzegelsysteem omvormde tot winkel met vitrines waarin de gespaarde producten konden worden bekeken. In 1977 komt de Kijkshop in handen van Vendex en begint de grote groei. In 2002 komt de ommekeer met de sluiting van de filialen in Luxemburg en België. In 2007 komt het concern in Zweedse handen.

 
14-12-2017  

Aandeelhouder wil Hudson´s Bay uit Europa


Lord & Tailor, New York
 

BRAMPTON (Canada) - Activistisch aandeelhouder Jonathan Litt heeft in een brief aan medeaandeelhouders van de Canadese retailer Hudson’s Bay Company aangedrongen op een vertrek uit Europa. De miljardair is al langer actief om Hudson’s Bay om te vormen tot een belegger in onroerend goed.  Het terugtrekken uit Europa zal de aandeelhouders, volgens Litt, meteen een bedrag van 5,20 Canadese dollar (€3,89) per aandeel opleveren.
Hudson’s Bay is in Europa actief met retailers als Inno in België en Kaufhof en Sportarena in Duitsland. In Nederland is het onder eigen naam actief om in 16 voormalige V&D vestigingen warenhuizen te ontwikkelen. Het concern maakt 160 miljoen euro verlies met name door de investeringen van 300 miljoen euro in Nederland.
CEO Richard Baker wil Hudson Bay Company het liefst van de beurs halen, maar gaf al eerder toe aan de druk van Lith door de verkoop van het New Yorkse pand van het vlaggenschip van Lord and Taylor, een luxe winkelketen van Hudson’s Bay. Ook staat door zijn invloed nu het pand in Vancouver voor 900 miljoen euro in de verkoop.
Aandeelhouder Lith ziet vooral nadeel in de retailactiviteiten van Hudson’s Bay en wijst in deze op de veel hogere beurskoers van Unibail-Rodamco, de grootste Europese belegger in winkelcentra. Hudson’s Bay wil het liefst actief blijven als retailer in Europa maar onderzoekt wel een bod van 3 miljard euro op Kaufhof. Het onderzoek is nodig om dat bod op waarde te schatten. Miljardair Litt wil niets liever dan snel cashen en ziet investeringen in retail met aanloopverliezen daarom niet zitten. Steun zoekt hij derhalve bij mede-aandeelhouders.

 
01-12-2017  

Onderzoeksraad wil verbod vuurpijlen en knallers

 

DEN HAAG – De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) brengt vandaag een rapport uit, waarin het pleit om vuurpijlen en ‘knallers’ te verbieden. Dit vuurwerk zou te gevaarlijk zijn in de jaarlijkse traditie van het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsdag.
Eerder al openbaarde RTL Nieuws dat de OVV constateerde dat er jaarlijks 10.000 incidenten zijn rond ‘Oud en Nieuw’ waarvan 40 procent gerelateerd is aan vuurwerk.

De inkt van het rapport is nog niet droog of de Nederlandse oogartsen laken de conclusie dat siervuurwerk minder gevaarlijk zou zijn en dus nog wel zou kunnen. De vereniging van oogartsen wil een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat is ook de insteek van de korpsleiding van het Nationale politiekorps.

Politiek ligt een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk gevoelig, gelet op de traditie. GroenLinks is daar al over heen gestapt en steunt een algeheel verbod.

 
17-11-2017  

Kabinet versoepelt eigen bijdrage langdurige zorg

 

DEN HAAG - Verschillende eigen bijdragen voor langdurige zorg gaan de komende jaren omlaag. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg sturen een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Mensen die langer zorg en ondersteuning nodig hebben, krijgen vaak te maken met verschillende zorgwetten. Daardoor betalen ze verschillende eigen bijdragen. De zorgkosten lopen daardoor op, vooral voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op zorgtoeslag of gemeentelijke regelingen. Het kabinet gaat deze zogeheten stapeling van zorgkosten de komende jaren beperken.

De eerste maatregel gaat al in per 1 januari 2018. De maatregel ontziet mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben aan huis, of zelf in een verpleeghuis verblijven terwijl hun partner thuis woont. Het percentage van hun inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10%.

Ruim dertigduizend mensen gaan erop vooruit door de maatregel, vooral mensen met een middeninkomen. Zij betalen 30 tot 150 euro minder per maand.
De vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage aan langdurige zorg wordt gehalveerd van 8 naar 4% van het vermogen. Deze maatregel wordt in 2019 van kracht.
Het ministerie van VWS gaat met gemeenten overleggen over een eenvoudig en transparant abonnementstarief van 17,50 per vier weken, voor huishoudens die gebruik maken van ondersteuning vanuit de gemeente.

De bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen krijgen een plafond van 250 euro per jaar, gekoppeld aan de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Eerder is al besloten om het eigen risico te bevriezen in 2018. Het kabinet zet deze bevriezing voort tot en met 2021.
Met deze maatregelen blijft de zorg en ondersteuning betaalbaar voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten.

 
01-11-2017  

Referendum 'Sleepwet´ op dag raadsverkiezingen


Veel instanties zijn tegen invoering van de 'Sleepwet'
 

DEN HAAG – Het referendum tegen de ‘Sleepwet’ vindt gelijk plaats met de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018. De Kiesraad maakte dat vanmorgen bekend in Den Haag en meldde tevens dat een steekproef had uitgewezen dat ruim 384.000 bezwaren als juist kan worden beoordeeld op de ruim 400.000 ingeleverde bezwaren. De Kiesraad stelde tevens dat het coalitieakkoord Rutte III van VVD/CDA/D66/ChristenUnie het referendum niet kan tegenhouden.
De ‘Sleepwet’ geeft geheime diensten mogelijkheid om communicatieverkeer via telefoon en internet van burgers af te luisteren vast te leggen en jaren te bewaren. Dat geldt tevens voor ‘slimme’ koelkasten, televisies en horloges met internetfuncties. Één verdachte terrorist in de wijk is dan voldoende om de communicatieverbindingen van burgers uit de gehele wijk op te slaan, ook mogelijk ten behoeve van bevriende buitenlandse inlichtingendiensten. Ook mag een DNA-databank worden aangelegd en gedeeld. De vorige Tweede Kamer en de Eerste Kamer stemden al in met de wet die oorspronkelijk op 1 januari 2018 al zou ingaan.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) maakte gisteren bekend dat de invoering wordt uitgesteld vanwege de nog te benoemen nieuwe toetsingscommissie (TIB) die toeziet op de geheime diensten en achteraf beoordeeld of de diensten zich aan de ‘spelregels’ hebben gehouden.

De in de volksmond zogenoemde ‘Sleepwet’ heeft wat CDA-voorman Buma betreft geen enkele zin omdat hij de uitslag van het referendum wil negeren en het referendum als volksraadpleging zelfs helemaal wil afschaffen. Ook de VVD denkt daar zo over en de ChristenUnie was al nooit voor. D66 denkt juist aan verbetering van volksraadpleging maar delft voorlopig het onderspit in de nieuwe regeringscoalitie.  Hoe zouden de tegenstanders van een referendum reageren op miljoenen stemmen tegen de invoering van de ‘Sleepwet’, wordt dan een interessante vraag?

 
24-09-2017  

KLM-777 verliest vleugelpaneel boven Osaka

 

OSAKA – Een Boeing 777 van Air France KLM heeft kort na de start van het Japanse vliegveld Osaka een vleugelpaneel verloren. Het vliegtuig had al bestemming Amsterdam en kwam daar zonder verdere problemen aan, nadat het op 2,5 km hoogte boven Osaka het paneel verloor. Het vallende vleugelpaneel kwam op een autodak terecht en vernielde de achterruit maar de inzittenden bleven ongedeerd. Op Schiphol wordt nu onderzocht hoe het vleugeldeel losraakte.
 

 
30-06-2017  

Praatpalen ANWB gaan deels in de verkoop

 

Met ingang van zaterdag 1 juli is definitief het doek gevallen voor wellicht het bekendste straatmeubilair langs de Nederlandse snelwegen, de ANWB Praatpaal. Het ‘ding met de lange oren’ wordt te kostbaar om operationeel te houden vanwege de mobiele telefoon die tegenwoordig bijna iedereen heeft.
Rijkswaterstaat, de eigenaar van de palen, zoekt alternatieven voor de 3300 stuks die vanaf 1 juli zichtbaar niet meer te gebruiken zijn middels een hoes tot ze de komende maanden een voor een zijn verwijderd.
Zo bestaat bij Ecoleon het idee om de palen om te bouwen tot laadpaal voor elektrische auto’s of als informatiezuil. Een definitief plan is er nog niet. De organisatie zet in ieder geval een aantal palen in de verkoop en biedt deze aan via http://www.hetverhaalvandepraatpaal.nl/ door het invullen van een reserveringsformulier. Op de website van Ecoleon kunnen mensen ook bijzondere verhalen kwijt over het gebruik van de praatpaal. Over vroeger, nu en straks als de palen een nieuw leven hebben.
Domein Roerende Zaken, onderdeel van het ministerie van Financiën, zet zelf 100 exemplaren in de verkoop als collectorsitem. Na 1 juli wordt daarover bericht op https://www.domeinenrz.nl/index.php
 

 
08-06-2017  

Paleis Soestdijk wordt horeca-imperium


In het voormalige paleis komt een beperkt aantal hotelkamers.
De Marechausseekazerne wordt ook hotel.
Foto: Made by Holland
 

DEN HAAG/BAARN – Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt Paleis Soestdijk in Soest aan projectinvesteerder Made by Holland van vastgoedmagnaat Ton Meijer en de de MeyerBergman Erfgoed Groep. Made By Holland maakte volgens minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer, het beste plan voor de ontwikkeling van het al 10 jaar braak liggende landgoed dat het laatst werd bewoond door Prinses Juliana en Prins Bernhard. Made by Holland investeert 100 miljoen euro om het landgoed geschikt te maken voor horeca-gebonden activiteiten met hotel en verhuur van ruimten aan bedrijven en kennisorganisaties om zich te presenteren aan een breed publiek. Het bijbehorende bos, het jachtterrein van Prins Bernhard, wordt publiekelijk toegankelijk.
De ontwikkeling staat onder leiding van Maya Meyer-Bergmans (73) die eerder al de terreinen van de Westergasfabriek in Amsterdam her-ontwikkelde en het Haagse Promenade Hotel onder handen nam. MeyerBergman kocht in 2014 samen met twee andere partijen ook het outletcentrum Bataviastad bij Lelystad. Ton Bergmans was vroeger met de vastgoedpoot MAB Development/Bouwfonds (Rabobank) de grootste vastgoedinvesteerder van Europa.
De mede genomineerde consortia Eden Soestdijk (o.a. RoyalHaskoningDHV) en Buitenplaats Soestdijk (o.a. VolkerWessels) vielen af.
De gemeente Baarn kan nog roet in het eten gooien als zij niet instemt met de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-05-2017  

Wijchen krijgt luxe Thermen Berendonck

 

WIJCHEN – Acht jaar lang duurde de vergunningenstrijd rond het vestigen van Thermen Berendonck aan de gelijknamige recreatieplas in de gemeente Wijchen. Veel bezwaren kwamen er uit Nijmegen van bewoners uit de aanpalende wijk Dukenburg en van sauna-exploitanten die de komst uit concurrentieoverweging vrezen.

Vorig jaar stemde de gemeenteraad van Wijchen in en het bestemmingsplan is inmiddels van kracht. Verwacht wordt dan ook dat binnenkort de schop de grond ingaat om de plek aan het meer bouwrijp te maken. Eerder dit jaar werd al geïnvesteerd in het omliggende landschap om een dassenburcht optimale leefomstandigheden te geven.

Met het realiseren van Thermen Berendonck voegt het familiebedrijf Dolman haar derde vestiging van en welness resort toe na Thermen Bussloo (met hotel) en Thermen Soesterberg dat sinds kort het naastgelegen voormalige klooster ombouwde tot hotel.

 

 
26-05-2017  

Melkvee langzamer reduceren


Koeien in de melkrobot - foto: melkvee vakdagen
 

DEN HAAG – Melkveehouders moeten in de derde periode van het jaar het melkveebestand met 12 procent reduceren. Staatssecretaris Van Dam heeft dat van 20 naar 12 procent bijgesteld. Aanleiding de goede resultaten die zijn behaald in het fosfaatreductieplan. Van Dam hoopt in Brussel ook hetzelfde percentage voor de vierde periode van het jaar er door te kunnen drukken.
Na het vrijgeven van het melkquotum in 2016 hebben Nederlandse melkveehouders fors geïnvesteerd in grotere aantallen melkvee zonder rekening te houden met de daardoor te hoge fosfaatproductie. Brussel dreigde in te grijpen met als dwang de bijzondere positie die de Nederlandse melkveehouderij binnen de Europese Unie heeft. Nederland dreigde daarvoor de bevoorrechting te verliezen als niet werd ingegrepen bij het overschot aan fosfaat.
Brussel stelde 150 miljoen euro beschikbaar om de Europese melkveestapel in te krimpen en 350 miljoen voor alle lidstaten om naar rato op andere wijze in te zetten. Voor Nederland betekende dat 23 miljoen euro voor een slachtregeling Staatssecretaris Van Dam heeft ook maatregelen getroffen om het tijdelijk ‘uitstallen’ van jongvee onmogelijk te maken. 
Lees meer…

 
10-05-2017  

Trump start eigen impeachment - ontslag Comey


James Comey tijdens het afleggen van de ambtseed in 2013.
Comey werd in 2003 door president Bush (Republikein) benoemt tot onderminister van justitie. In 2004 verzette hij zich samen met minister van justitie Ashcroft tegen een ongrondwettelijk afluisterprogramma dat Bush wilde starten. Bush bond in.
President Obama (Democraten) benoemde Comey tot hoofd van de FBI.
President Trump ontsloeg hem gisteren schriftelijk zonder uitleg en zonder een opvolger achter de hand te hebben.

In de VS lopen drie onderzoeken naar de mogelijke campagneconnecties tussen Trump en de Russen.
Door de FBI, door het Huis van Afgevaardigden en door de Senaat. In de politieke gremia heeft Trump een meerderheid. De FBI is onafhankelijk maar dat wordt nu doorbroken met mogelijk een politieke benoeming van de opvolger van Comey.
 

Het ontslag op staande voet van FBI-chef James Comey door president Donald Trump kan wel eens de start zijn voor een impeachment-procedure om de onroerendgoedmagnaat uit het Witte Huis te krijgen. Onder Comey’s leiding onderzocht de FBI het emailverkeer van presidentskandidate Hillary Clinton, maar ook de contacten uit het campagneteam van Trump met Russen in aanloop naar de presidentsverkiezing van de VS. Hillary Clinton kreeg wel het meest aantal stemmen van het Amerikaanse volk maar Trump kreeg de meeste kiesmannen achter zich en werd de nieuwe president.

In de ruim 100 dagen van zijn bewind deed Trump al heel wat wenkbrauwen fronsen met zijn presidentiële decreten maar het schriftelijk ontslag van FBI-chef Comey gisteren, vormt tot nu het hoogtepunt en kan wel eens zijn eigen ondergang inluiden.
In de Amerikaanse pers wordt de ‘miskleun’ breed neergesabeld, evenals door de democraten in het congres die een vergelijk maken met het Watergateschandaal waarin toenmalig president Nixon probeerde de Amerikaanse justitie buitenspel te zetten. Ook onder Trump’s partijgenoten is de kritiek niet mals. Zo meldde een Republikeinse senator dat hij nu 24 uur had nagedacht maar geen reden kon vinden om Comey te ontslaan. Politiek commentator en aartsconservatief David Frum noemt Trump’s besluit zelfs een ‘coupe’ om het onderzoek te dwarsbomen. Trump ontsloeg Comey op advies van de omstreden benoemde minister van justitie Sessions. Het congres had Sessions eerder de toezegging ontlokt dat hij zich afzijdig zou houden betreffende het onderzoek aangaande contacten rond Trump met de Russen om invloed uit te oefenen in de verkiezingsstrijd. Een doofpot wordt nu vermoed. Een groot deel van het congres met de democraten voorop willen dat dit onderzoek wordt voortgezet.

Dat onderzoek is ook internationaal van belang. Vorige week, twee dagen voor de presidentsverkiezing in Frankrijk werd een hoos aan informatie uit het kamp van de inmiddels verkozen Macron op het wereldwijde web gepubliceerd. De Amerikaanse geheime dienst deelde de opsporingsgegeven met tal van Europese landen omdat de VS meer gegevens heeft die er op duiden dat men zich vanuit Rusland ook bezig houdt met andere Europese landen inzake overheidsgegevens en politieke partijen inzake verkiezingen. Oostenrijk en Duitsland worden daarbij met name genoemd.
Trump is zelf overtuigd van zijn gelijk om Comey te ontslaan zo staat in meerdere tweets van zijn hand. ''Comey wordt vervangen door iemand die het werk een stuk beter zal doen'', beloofde de president in een Twitterbericht. Hij wees erop dat Comey ''het vertrouwen kwijt was'' van vrijwel iedereen in Washington, onder wie de Democraten. ''Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken'', voorspelde Trump.
 

Columnist Dana Milbank in The Washington Post: ‘Ontslag van Comey kan de anti-Trumpgolf veranderen in een tsunami’
Michael Goodwin, columnist in New York Post: 'Waarom Comey weg moest'
The New York Times, hoofdredactioneel commentaar:
Het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey,
schrijft David Frum in The Atlantic, ‘roept een vraag op: is de wet ondergeschikt aan de president of de president aan de wet?‘

 
10-05-2017  

De dubbele petten bij de VVD

 

De VVD komt behoorlijk in haar maag te zitten met de affaire van voorzitter Henry Keizer die zich verrijkt zou hebben met de overname van de begrafenisonderneming De Facultatieve.
Follow de Money stelde het aan de kaak en sindsdien komt er steeds meer naar buiten. Volgens Keizer is alles keurig verlopen en staat hij voor integriteit. De voorzitter trad tijdelijk terug omdat de integriteitscommissie van de VVD een eigen onderzoek doet. Tot nu kreeg Keizer het voordeel van de twijfel bij de partijtop en is hij nog steeds enige kandidaat voor een nieuwe benoeming als partijvoorzitter.
Follow de Money heeft echter nieuwe zaken naar buiten gebracht op basis van vertrouwelijke gegevens die door klokkenluiders beschikbaar werden gesteld. Het gaat om een brief met vragen door de toezichthouder waarop door Keizer niet werd gereageerd.
De brief waar Follow the Money de hand op legde was onderdeel van een reeks meldingen over het gedrag van Keizer aan de raad van commissarissen. Een klokkenluider maakte ook melding van een claim ter waarde van honderdduizenden guldens die Keizers toenmalige vriendin en huidige vrouw Gabriele Neglein onterecht zou hebben ingediend. Een andere klokkenluider stapte daarover ook naar de rvc.

Maar er is meer. Zo ontdekte Follow the Money dat Loek Hermans al in in 1998 commissaris werd bij de Facultatieve. De VVD-coryfee beweerde dat dit pas in 2006 het geval was. Een andere betrokkene bij De Facultatieve is VVD senator Anne Wil Duthler die bij het te verkopen onderdeel bestuursverantwoordelijkheid droeg.
De ontdekkingen van Follew de Money beginnen op crony capitalism te lijken, een kluwen van persoonlijke en politieke relaties.
Hermans geraakte al eens eerder in opspraak en trad in 2015 terug als VVD-senator naar aanleiding van een uitspraak door de Ondernemerskamer inzake het faillissement van thuiszorgorganisatie Meavita waar Hermans voorzitter was van de raad van commissarissen. In 2009 kwam Anne Wil Duthler in opspraak inzake dubbele petten toen haar adviesbedrijf een miljoenenopdracht kreeg van de belastingdienst en zij als senator ook aan de wetgevende kant stond.
In de huidige affaire zouden Hermans en Duthler hun partijvoorzitter een vriendendienst bewezen hebben door veel minder voor de overname te betalen dan de berekende marktwaarde door drie onafhankelijke bureaus.

 
05-05-2017  

Belgische politie flitst nu ook fietsers


De 'flitsbak' in Ronse (B) - screenshot
 

RONSE (B) – In de Oost-Vlaamse stad Ronse heeft de Belgische politie de snelheidsflitser voor fietsers geïntroduceerd. Verborgen in een Kliko, dat wel. In 30 km-zones wordt de ‘flitsbak’ ingezet voor te hard rijdende fietsers op een racefiets, citybike of E-bike. De politie is niet van plan een klopjacht te houden, “maar iedereen is wel gelijk voor de wet” zegt Patrick Boel, de korpschef van de lokale politie in Ronse.
Vooral de E-bike heeft men op het oog omdat deze vaak snelheden tot 45 km bereiken. In België geldt de E-bike als bromfiets en heeft ook een kenteken. Daar blijft het niet bij want ook de te snel trappende fietser is aan de beurt. Het controleteam heeft een gemotoriseerde agent bij de hand om te snelle fietsers heterdaad aan te houden. Wie 10 kilometer per uur te snel fietst in een 30 km-zone, krijgt een boete van 53 euro. Aanleiding is het toenemend aantal ongevallen in 30 km-zones waar alle typen verkeersdeelnemers te samen over de weg moeten.

 
28-04-2017  

VVD-Top steunt onder vuur liggende Keizer

 

DEN HAAG – De kopstukken van de VVD hebben vanavond verklaart achter partijvoorzitter Henry Keizer te staan, inzake een vermeend laakbare zakendeal in 2012.  Volgens VVD-leider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft Keizer vandaag adequaat uitleg gegeven over de wijze waarop Keizer en de directeuren van het crematoriumbedrijf hebben gekocht.
Redacteur Eric Smit vanFollow the Money onthulde de ‘deal’ waarbij de kopers zichzelf verrijkt zouden hebben. Smit baseert zich o.a. op drie accountantsrapporten die een veel hoger waarde aangaven dan is betaald. Keizer c.s. zouden daardoor miljoenen euro’s minder hebben betaald. Keizer was betrokken als adviseur van de vereniging die het eigendom had van het crematoriumbedrijf. De VVD-voorzitter gaf vandaag uitleg tijdens een persconferentie, maar hield Smit en de hem volgende cameraploeg van PowNed buiten de deur. Keizer is van mening dat hij juist zeer integer heeft gehandeld. Mede ook omdat hij integriteit binnen de VVD hoog in he vaandel heeft staan. Ook maakte hij bekend dat hij de integriteitscommissie van de VVD heeft gevraagd het dossier inzake de overname te onderzoeken.

 
27-04-2017  

CanalDigitaal stopt mogelijk met Discovery


Discovery gaat mogelijk op zwart bij CanalDigtaal
 

LUXEMBURG – De M7 Group, eigenaar van CanalDigitaal uit Luxenburg stopt mogelijk per 1 mei met het doorgeven van de zenders van Discovery Networks (Discovery, ID (Investigation Discovery), Animal Planet, TLC en Eurosport 1 en 2).
Reden is dat Discovery het uitzendtarief voor haar zenders gaat verdubbelen. CanalDigitaal vindt dat onacceptabel, liet het vandaag per email weten aan haar klanten, omdat het kijkerstarief dan fors verhoogd zou moeten worden.  
CanalDigitaal probeert nog wel uit de impasse te komen maar stelt ook dat de zenders mogelijk per 1 mei op zwart gaan. Ook wordt er gekeken naar mogelijk andere aanbieders. Dat vervangende zenderpakket zou dan binnen enige tijd bekend gemaakt worden.

UPDATE 28-4-2017

DELTA wijst Discovery de deur

De Zeeuwse kabelmaatschappij Delta heeft vandaag besloten te stoppen met het Discovery-pakket. Discovery eist een dubbel tarief omdat het bedrijf veel geld heeft neergelegd voor de rechten van onder meer de Italiaanse Serie A en de Olympische Spelen. De eis gaat zelfs zover dat ook klanten zonder Discovery-pakket een abonnementsverhoging voor lief zouden moeten nemen. Delta gaat daar niet in mee. Delta gaat per 1 mei Fox Sports 1 toevoegen ter compensatie voor het stoppen met Discovery.

 
27-04-2017  

Russisch marineschip zinkt na botsing


Russian Navy BSF Moma-class AGI intel ship Liman returns from 97days' Med deployment and transits Bosphorus towards BlackSea under heavy snow.
 

ISTANBOEL – Het Russische marineschip Liman is na een botsing met een vrachtschip gezonken in de Zwarte Zee voor de kust van Turkije. Volgens de Turkse havendienst kwamen beide schepen in slecht weer en bij slecht zicht met elkaar in aanraking. De vrachtvaarder vervoerde vee en voer onder Togolese vlag. Volgens persbureau AP zijn alle 78 opvarenden van het Russische schip gered.

Archief
Terug naar vorige pagina