De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-02-2013  

SNS genationaliseerd, aandeelhouders geld kwijt

 

DEN HAAG – Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem heeft vanmorgen SNS Reaal genationaliseerd. Toezichthouder de Nederlandse Bank had een ‘deadline’ aan SNS gesteld om voor gisteravond 18.00 uur kapitaalsinjecties te vinden om zelfstandig uit de misère te komen. Dat is niet gelukt omdat de enige belangstellende, eisen stelde dat de verliesgevende vastgoedportefeuille van SNS los gemaakt zou worden van de winstgevende bank- en verzekeringstak, waarbij het risico geheel bij de staat zou komen te liggen en de staat in bestuurlijke zin onvoldoende invloed kon uitoefenen binnen het overkoepelende SNS Reaal.

Dijsselbloem laat de beleggers in SNS-aandelen volledig in de kou staan en hun aandelen en achtergestelde leningen zijn waardeloos geworden. Totaal gaat het daarbij om 1,7 miljard euro van vooral grotere beleggers en voor een bedrag van 57 miljoen euro van 2500 kleinere particuliere beleggers.

Ook de andere Nederlandse banken moeten een veer laten van 1 miljard euro via een opgelegde rekening door Dijsselbloem. Dat vindt hij gerechtvaardigd omdat zij bij het omvallen van SNS nog meer kwijt geweest zouden zijn. De bankensector draagt ook bij via het depositogarantiestelstel voor spaartegoeden tot 100.000 euro. Tot dat bedrag zijn spaargelden veilig.

In de laatste maanden was al een ware ‘run’ op spaargeld ontstaan waarbij op sommige dagen zelfs tussen 500 miljoen en 1 miljard euro werd opgenomen aan spaartegoeden. Feitelijk had SNS geen kapitaal meer in bezit en was de situatie veel nijpender dan bij de ingreep bij DSB Bank.

SNS Reaal is in de problemen gekomen na de overname van Bouwfonds Properties in 2006. Daardoor was de vastgoedportefeuille groter geworden dan de bank en verzekeringstak samen.
De Nederlandse Staat stopt 3,7 miljard in de redding van SNS Reaal waardoor de tekorten op de EMU-regeling van 3 procent met 0,7 procent toeneemt. Vraag daarbij is of het kabinet gaat besluiten om nog meer te bezuinigen, waardoor de economie nog verder krimpt.

 
05-02-2013  

Monumentale kerk Ameland door brand verwoest

 

NES – De monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland is vanmorgen vroeg door brand totaal verwoest. Rond 05.00 uur in de morgen werd brandalarm geslagen maar de Amelandse vrijwillige brandweer kon niet voorkomen dat het bouwwerk van architect Pierre Cuypers uit 1878 totaal in de as werd gelegd. De brandweer uit Dokkum werd nog met een bluswagen met extra slangen en perslucht per veerboot aangevoerd maar dat mocht niet meer baten. Van het rijksmonument staan alleen de muren nog overeind en is de pastorie en bijgebouw aan de Kardinaal De Jongweg richting het dorp Buren behouden. De Sint Clemens was de enige katholieke kerk op Ameland. De andere kerken op Ameland hebben al hun hulp toegezegd.
Vermoedelijk is blikseminslag de oorzaak waardoor het vuur is ontstaan. De harde wind wakkerde dat nog eens extra aan.

Zie historie St. Clemenskerk via Amelandportal en foto's via Duun.nl 

 
06-02-2013  

Funda experimenteert met huizenruil

 

AMSTERDAM – Funda, de huizenwebsite van de NVM Makelaars, gaat een experiment starten met woningruil om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Aan de test doen 150 makelaars mee. Funda denkt dat huizenruil deels kan voorkomen dat iedereen blijft zitten tot het eigen huis verkocht is. Via ‘woningruil’ kopen bij elkaar gebrachte kandidaten elkaars huis en worden dubbele huisvestingslasten voorkomen. Funda denkt dat het bijvoorbeeld op die manier verhuizingen tussen de Randstad en Twente op gang kan brengen.

 
06-02-2013  

Speciale munt troonswisseling

 

UTRECHT - Staatssecretaris Frans Weekers heeft de Koninklijke Nederlandse Munt opdracht gegeven een twee-euromunt met dubbelportret in circulatie te brengen ter gelegenheid van de aankondiging van de troonswisseling die op 28 januari 2013 werd gedaan.

Op de bijzondere munt worden zowel Hare Majesteit de Koningin als Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje geportretteerd. Daarbij wordt de regerende vorstin Koningin Beatrix op de voorgrond afgebeeld. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft daarmee een vervolg aan de muntuitgifte in 1980, toen bij de troonswisseling van Koningin Juliana en onze huidige Koningin Beatrix ook munten met dubbelportret werden uitgegeven. Vanaf volgende week wordt deze speciale uitgifte in circulatie van het geldverkeer gebracht in een oplage van maximaal twintig miljoen stuks.
Verkrijgbaarheid

De twee-euromunt met dubbelportret is een wettig betaalmiddel in Europa. De munt heeft een nominale waarde van twee euro en wordt via het betaalverkeer vanaf begin februari 2013 in omloop gebracht. Voor verzamelaars wordt, als onderdeel van de totale oplage van twintig miljoen stuks, een beperkte hoeveelheid munten geslagen in bijzondere kwaliteiten.

 
08-02-2013  

Europese korting hangt aan een zijden draadje

 

BRUSSEL – Volgens de berichten uit Brussel hangt de korting op de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie in de jaren 2014-2020 aan een zijden draadje. EU-president van Rompuy heeft namelijk voorgesteld die korting te schrappen en Nederland te compenseren met 650 miljoen euro vanuit de centrale Europese pot.
Minister-president mark Rutte dreigt daardoor het onderspit te delven in het debat dat vanmorgen om 06.30 uur werd hervat. Indien Rutte dat voorstel niet van tafel krijgt, schiet Brussel een gat van 350 miljoen euro in de jaarlijkse begroting tot 2020, waarbij ook nog onzeker is of de compensatie geoormerkt is of niet.

 
10-02-2013  

Hufters betaalden 80 miljoen boete in vijf jaar

 

DEN HAAG – In vijf jaar tijd werd door de overheid zo’n 80 miljoen euro geïnd voor hufterig gedrag. De hufterige Hagenaars spanden de kroon gevolgd door soortgenoten uit Rotterdam en Amsterdam. De boetes werden uitgedeeld aan personen die zich misdroegen bij controles door de politie en bij parkeren op invalidenplaatsen. Ook wildplassen scoorde hoog. Vooral Amsterdam scoort hierbij. De Almeerders toonden de hoogste score in hufterig verkeersgedrag. RTL Nieuws zocht het allemaal uit.
Bekijk hier de hufterkaart van Nederland.
 

 
21-02-2013  

Productie Makkumer sieraardewerk stopt


Voorbeeld van de nieuwe koers: Een maquette van de fiets- en voetgangerstunnel onder het IJ te Amsterdam
 

MAKKUM – Het 450-jarige Koninklijke Tichelaar in Makkum stopt met de productie van het wereldberoemde ambachtelijk serviesgoed, schalen, vazen en tegels. Aanleiding is de volledig ingestorte vraag van consumenten. “Wij worden ervaren als ontzettend duur en dat komt door de goedkope importaanbiedingen van grote winkelketens”, zegt directeur Tichelaar tegen de Leeuwarder Courant.
Koninklijke Tichelaar gaat zich volledig richten op professionele opdrachtgevers zoals architecten en grote bouwondernemingen voor het maken van speciale grote tegels als muurdecoratie van bouwwerken.
Door het stopzetten van de productie voor consumenten verliezen 5 van de 52 arbeidskrachten hun baan. Ook wordt de productie verplaatst naar het industrieterrein bij Makkum en gaat de winkel aan de Turfmarkt in Makkum dicht. Voordien wordt alle voorraad aan sieraardewerk in mei in de uitverkoop gedaan. De laatste kans voor de consument nog een echt ambachtelijk stuk Makkumer aardewerk te bemachtigen.

 
27-02-2013  

Leeftijd verkoop alcohol wordt 18 jaar


De drinkkeet zal nog populairder worden onder de jongeren !
 

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag laten weten in te stemmem om de verkoopleeftijd van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Donderdag 28 februari valt het besluit. Op 1 januari jl. werd via de nieuwe Drank & Horecawet van kracht dat het bezit van alcohol onder de 16 jaar strafbaar werd en nog geen twee maanden later wordt de leeftijd al opgetrokken naar 18 jaar.
Gelet op die korte tijd kunnen vraagtekens gezet worden bij de dapperheid van wetgeving die de Tweede Kamer uitstraalt.
De controle op verkoop en bezit van alcohol in de openbare ruimte is sinds 1 januari jl. een bevoegdheid van gemeenten, maar bijna geen enkele gemeente heeft daartoe enig beleid ontwikkeld. Desondanks is indiener Joël Voordewind (Christen Unie) blij met de brede steun die zijn voorstel kreeg. ‘Ik ben zeer verheugd dat we nu in de Tweede Kamer deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen’, zei Voordewind er over.
Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld de gemeente Hattem vorige week besloot de ‘mooiste drankkeet van Nederland’ niet te sluiten.
Het is dus aan de Eerste Kamer om te besluiten of het wetsvoorstel zinnig is of dat de eerste verantwoording van het consuminderen van alcohol door jeugdigen bij de ouders ligt. In Nederland is de omzet van alcohol al jaren dalende en vindt 75 procent van de totale consumptie van alcohol in de thuissituatie plaats. Nog maar 10 procent is op het conto van de horeca te schrijven en het restant wordt geconsumeerd in wijkcentra, verenigingsgebouwen e.d. Een fenomeen van de laatste decennia bij jongeren is het indrinken thuis of in de drinkkeet voordat men op stap gaat naar de disco of de kroeg.
In de Verenigde Staten van Amerika is in vele staten de verkoop van alcohol aan jeugdigen al sinds jaar en dag verboden. Toch vinden daar juist in de illegaliteit forse uitspattingen plaats tijdens afgelegen drankparty’s.

Archief
Terug naar vorige pagina