De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-02-2013  

SNS genationaliseerd, aandeelhouders geld kwijt

 

DEN HAAG – Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem heeft vanmorgen SNS Reaal genationaliseerd. Toezichthouder de Nederlandse Bank had een ‘deadline’ aan SNS gesteld om voor gisteravond 18.00 uur kapitaalsinjecties te vinden om zelfstandig uit de misère te komen. Dat is niet gelukt omdat de enige belangstellende, eisen stelde dat de verliesgevende vastgoedportefeuille van SNS los gemaakt zou worden van de winstgevende bank- en verzekeringstak, waarbij het risico geheel bij de staat zou komen te liggen en de staat in bestuurlijke zin onvoldoende invloed kon uitoefenen binnen het overkoepelende SNS Reaal.

Dijsselbloem laat de beleggers in SNS-aandelen volledig in de kou staan en hun aandelen en achtergestelde leningen zijn waardeloos geworden. Totaal gaat het daarbij om 1,7 miljard euro van vooral grotere beleggers en voor een bedrag van 57 miljoen euro van 2500 kleinere particuliere beleggers.

Ook de andere Nederlandse banken moeten een veer laten van 1 miljard euro via een opgelegde rekening door Dijsselbloem. Dat vindt hij gerechtvaardigd omdat zij bij het omvallen van SNS nog meer kwijt geweest zouden zijn. De bankensector draagt ook bij via het depositogarantiestelstel voor spaartegoeden tot 100.000 euro. Tot dat bedrag zijn spaargelden veilig.

In de laatste maanden was al een ware ‘run’ op spaargeld ontstaan waarbij op sommige dagen zelfs tussen 500 miljoen en 1 miljard euro werd opgenomen aan spaartegoeden. Feitelijk had SNS geen kapitaal meer in bezit en was de situatie veel nijpender dan bij de ingreep bij DSB Bank.

SNS Reaal is in de problemen gekomen na de overname van Bouwfonds Properties in 2006. Daardoor was de vastgoedportefeuille groter geworden dan de bank en verzekeringstak samen.
De Nederlandse Staat stopt 3,7 miljard in de redding van SNS Reaal waardoor de tekorten op de EMU-regeling van 3 procent met 0,7 procent toeneemt. Vraag daarbij is of het kabinet gaat besluiten om nog meer te bezuinigen, waardoor de economie nog verder krimpt.

Archief
Terug naar vorige pagina